Výplety pro ženu - Alu nebo Karbon?

22 nepřečtených
  • Fofrník

    Obracím se na vás opět s dotazem.

    Budu ženě stavět nové HT 29" kolo. Buď na nějakém lepším alu rámu, nebo na karbonu. Hodně se zlepšila technicky i výkonnostně, takže dostane sportovnější geometrii a celkově lehčí stroj. Jezdí XC, trail i AM. A teď ten dotaz. Na výplety mám rozpočet cca 15 tisíc. Má smysl jít do karbonových výpletů – koukal jsem, že v téhle cenové relaci se dají sehnat, nebo mám jít do alu? V úvahu by přicházely DT Swiss XR 1700 BOOST. U toho karbonu jsem koukal po Bontrager Kovee Elite 23. Tyhle výplety však bohužel nemají náboje straight pull. Ty „détéčka“ ano a upřímně tenhle typ středů bych na kole viděl raději. Hmotnostně je mezi oběma typy minimální rozdíl. Výplety budou bezdušové. Žena nejezdí nějakou hranu na limitu výpletů, na víc má 55+ kg, takže se nedokážu rozhodnout, co koupit.

    Děkuju za rady.

    0 0
    • kubad  

      karbon, ale ten za 15 nevymyslíš, zaleží jestli můžeš až k 20

      0 0
    • JachymP  

      U tak lehkého jezdce bych hleděl hlavně na hmotnost a s tímto rozpočtem bych dal rozhodně alu, který budou lehčí než karbon za stejnou cenu. Nechci tvou ženu podceňovat, ale rozdíl karbon – hliník nepozná.

      Konkrétně například tyto: https://www.bikepart.cz/…l-climbhill/

      Ta konfekce ve výběru, to jsou pěkný těžítka.

      0 0
      • Fofrník  

        Já vím, že „opravdová“ karbonová kola stojí 20+ a celý pár váží cca 1400g. DT Swiss ve výběru váží 1600+ g a v porovnání s tím, co se jí točí nyní na osách, to bude obrovský odlehčení. Za 14–15 tisíc máš nějaký tip, aby to nebyla těžítka?

        0 0
        • kubad  

          https://www.bike-forum.cz/…r1501-spline

          něco by měl slevit, cena je pár tisíc nadsazená

          0 0
          • filous  

            ja nevim, kola asi pekny, ale jestli dobre koukam sirka 22,5mm mi neprijde v dnesni dobe jako naco za co by se dalo rict 16k.

            0 0
            • kubad  

              jop máš pravdu, nedíval sem se co je to přesně za verzi – aktuální modely mají už pár let 30mm,

              0 0
            • mr.antik  

              3 roky zpět jsem kupoval tyhle kola (ale XM) určitě do desítky. Za to už by se dala pořešit výměna ráfků a furt to jsou top kola.

              0 0
              • Cryzyy  

                zanedlouho budou na bazaru dva měsíce stará DT Swiss XR-1650 Spline, 25c, TLR CL, Star Ratchet, Boost :-)

                0 0
      • Fofrník  

        Už koukám na ty tipy, díky.

        0 0
    • novas752  

      Radši bych se soustředil na parametry těch výpletů jako je například šířka ráfku. Kovee 23 jsou na trail/am hrozně úzké a jsou napleteny na docela nespolehlivých nábojích. Je to taky asi nejlevnější karbon co se dá sehnat, takže co od toho čekat…

      Karbon jako takový proč ne, na 55kg budou vklidu stačit nějaké lehčí ráfky, šířkou alespoň 27mm – na širšim ráfku se plášť tolik nebortí v zazáčkách apod. = může mít trošku nižší tlak a je to v terénu pohodlnější. Ale nějaký použitelný karbon bývá 20+. Já jsem si zaplétal Nextie ráfky na DT 350 a vyšly mě asi na 19, ale chytil jsem slevu na ráfky i náboje a zaplétal si to sám (=bez placení práce)

      0 0
    • Mr.Duck  

      Karbon je podle mě určitě lepší materiál na ráfky, ale o cenách nemám představu.

      Straight pull bych se moc netrápil, resp. já osobně bych se jim za každou cenu vyhnul, nemyslím že bys měl výplet vyloučit z výběru proto že je j bend. SP je výhoda tak akorát pro mašinu co to zaplete…

      Bontrager ale není dobrá volba pro výplety. Konkrétně těch 23mm je i na XC dost málo, a obecně jejich zadní náboj je odpad, odchází samotné tělo náboje.

      0 0
      • novas752  

        Zase ale maj výborný crash replacement, to se musí nechat. Kámoš zrušil ráfek, poslal fotku a za 3 dny měl novej rafek zdarma.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Jako záruka jim tady u nás funguje, ale zas to vydrží fakt málo a kdo to má furt plést a řešit místo ježdění. Nebylo by nějaký LB na Novatec v podobný ceně? Nebo něco srovnatelného, jen bych se vyhnul těm Bontrager nábojům a nebo formula/giant/spec/sram a kdokoliv ještě prodává to samý, asi víš co mám na mysli za náboj :)

          0 0
    • R294  

      Položil sis vlastně otázku „proč“ resp. co jí to přinese? Za mě, při vší úctě, vyhozené peníze. Radši bych ušetřil, tady zvolil Alu a ze zbývajících penízků bych jí udělal radost něčím jiným…

      0 0
    • mischak007  

      A co tohle – https://www.aliexpress.com/…5411205.html?… ? To by se do limitu vyjit melo. Nemam ale zadnou referenci. Taky neco hledam se stejnym rozpoctem.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.