Vymlouvání se na krizi a falešné po vánoční slevy....

309 nepřečtených
  • Tomcat

    Taky jste se teď po vánocích v obchodech setkali v různých obchodech s tím, že magické slovo magické slovo krize je to co dlouho ve své mizérii hledali? Dělali jsme mizerný business , vylhané výsledky, nemožné vedení, sem tam nějaký tunel, nebylo to na koho svést, ale haleluja máme teď tu krizi. 

    Argumentu o krizi je zneužíváno pro vyšší cenu, nedostupnost u zboží, nebo pro vyvolání paniky, že pokud nekoupíte teď tak to bude dražší , nebude to a kdoví co ještě. S čím jsem se také setkal jsou vylhané slevy, velké cedule oznamují slovu, cedule s „původní“ cenou a velkorysou, novou která je prostě no… …stejná. Prostě neslevili nic nebo naopak ještě to je dražší + doplněné pohádkou o té příšeře jménem krize a velkorysé slevě. 

    Co si myslíte  já ať počítám  jak počítám tak stejně i přes nepříznivý kur $ , € nebo Libry vychází nákupi v zahraničí stejně výhodnější stovky , tisíce a u rámu a top vidlic až o desetitisíce levněji.

     

    Taky jste se setkali těmahle blbostmi ve vašem okolí, co si myslíte ohledně plašení s krizí. Nemyslím tím dopady na velké podniky ale na vyloženě zjevně plašení a blbnutí v momentu kdy to opravdu nemá podložený důvod?

    0 0
    • mr.antik  

      krize nekrize, adekvátní je kurz eura, dolaru… řek bych že kolo je pořád sezoní záležitost, tak není žádný důvod zlevňovat nebo zdražovat. Všecko co si dnes můžeme koupit bylo vyrobeno na podzim, teď je(bude) jen věcí obchodníků

      0 0
      • Radek Broz  

        No, takhle to bejt nemusí – kámošovi kola přišly teď, platí tedy kurzem, kterej je teď. Proti době, kdy objednával nebo dělal ceník, se to pohlo poměrně o dost.

        0 0
        • mr.antik  

          určitě, proto píšu, že kurz je jediným hlediskem. Krize nebo poptávka ovlivní ceny nejdřív možná někdy o prázdninách

          0 0
          • Radek Broz  

            O tom žádná. Ona „krize“ je podle mě z velký části jen mediální bublina (která ale zpětně ovlivňuje jak podniky tak spotřebitele). Ano, jsme v sestupný fázi cyklu, ale vydávat za příčinu propouštění ve sklárnách (který jsou v likvidaci už pěkně dlouho) americkou hypoteřní krizi, jak to dělají média, je nesmysl.

            0 0
            • zichis  

              jasněže. Hospodářská recese ani globální oteplování neexistuje, Já přece nic takovýho nevidím, ty fámy způsobila chyba ve výpočtech vyšinutých pavědců. Holokaust si vymyslela levicová propaganda a na hladomor taky nevěřím, protože Já mám přece plný břicho. …

              Buď rád bublinko, že nemáš firmu která vyrábí na export, protože nám už zatraceně ubylo objednávek z Německa, Rakouska a samozřejmě i ze Států. A to neděláme sklo, ani nic pro automobily, jenom díly pro stavební, zemědělský, textilní a potravinářský stroje. Tak si říkám, že nám nezbude nic jinýho než najet na zbrojní výrobu. Jó, válka, jedině ta dokáže dát zase běh světa do pořádku.

              0 0
              • Honza729  

                To jsou nazory......

                Nesmis vychazet jen z toho, co ti napisou Halo noviny nebo Pravo. Jako je nyni dost podniku, ktere maji ubytek zakazek, tak je dost podniku, ktere „jedou“. Protoze bud pracuji v „dobrem“ oboru anebo jim management umel zakazky sehnat nebo podnik/firma operativne zmenil vyrobu na zadanejsi zbozi. Jen se o tech firmach moc nemluvi, protoze se to novinarum jaksi nehodi do kramu.....

                Nerikam, ze je vse OK, ale staci si precist ucebnici ekonomie pro prvni tridu stredni skoly a tam je mozne se dozvedet, ze kazda ekonomika funguje v cyklech. Pak si precti Friedmana a jine ekonomicke vedce a pak ti bude jasne, ze to, cim te prochazime, je prirozena soucast ekonomiky. Ta tepe v pulsech.

                0 0
              • Radek Broz  

                Ale no tak, nevztekej se… Jo, mnoha podnikům klesla potávka po jejich zboží,děje se to, vidím to taky, ale to je naprosto přirozenej jev. Pokud jsi uvěřil, že růst GDP bude odteď už jen akcelerovat, tak je to pak možná překvapivý zjištění.

                 

                A za tím, že to média nafukujou, si stojím – svede se na to úplně všechno a přesně, jak psal Honza níže – mnoha podnikům se to hodí do krámu a relativně bez odporu se teď dají prosadit všechny úsporný opatření, který se chystaly dávno předtím. Konkrátně problémy těch skláren se táhnou už pořádně dlouho,

                 

                Taky mě ohromě baví, jak se teď třeba vyrojila spousta článků a videí snažících se vysvětlit třeba peněžní multiplikátor a jak si laická veřejnost (která právě zjistila, že peníze nejsou kryty zlatem) myslí, že tohle je ta „chyba, kterou udělali bankéři“, že je to špatně a že kvůli tomu se teď všechno naprosto zhroutí.

                 

                Jo, budou teď horší časy, některý firmy zaniknou, ekonomika se pročistí a dříve či později začne zase růst. Tak to je a nikdo s tím moc nepohne. Když padne třeba GMC, která dávno měla přizpůsobit výrobu poptávce (auta s nižšími provozními náklady) a přesunout alespoň část výroby někam do Mexika, bude to přirozené a bude to svým způsobem dobře – dotovat je penězmi vybranými od jiných firem a osob podle mě nepomůže nikomu.

                0 0
                • Radek Broz  

                  Jsem nedopsal odstavec… Takže problém skláren tu byl dlouho. Jejich dveře se definitivně zavřely asi 14 dní po tom, co se začalo mluvit o hypoteční krizi v USA. Média to samozřejmě dala do souvislosti, což je pitomost.

                  0 0
                  • drtyc  

                    me by jenom zajimalo, kam se vyparily ty penize, kdyz penize vznikaji z dluhu a po svete je tech zadluzenych lidi a firem vic nez peti lety…

                    az nekdo vysvetli tuhle cast laikovi co cetl „mandrake“, coz je na inetu kazdej druhej, tak potom se mozna bude dat u toho tematu pohnout z mista…

                    kdyz jsou vsichni zadluzeni az po usi, tak proc v systemu chybi tolik peneze, ze se musi zadluzovat jeste vlady…

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      Ale ony nikde nechybí – nebo nechápu, v čem vidíš problém.

                      Proč si půjčujou vlády? No, nejčastěji proto, že pochopily, že když rozhází víc peněz než mají za pastelkovný, že se dost zvýší šance, že budou vládnout i v příštim období:)

                      0 0
                  • Dubys  

                    Stejne je to pro me takova hadanka ty sklarny. Nic pro ti nim, ale kdyz to vztahnu na sebe ani si nevzpomínam, kdy sem si naposledy koupil nejakou peknou brousenou sklenicku nebo vazu. Vsichni toho mame doma 4 ******, takze me to ze sklarny krachujou divny nepride a kdybych mel pro sklo slabost v dobe krize bych si ho asi dokazal odpustit:)

                    0 0
                    • Honza729  

                      A zase chyba :-) Nesmis to brat podle sebe… Sklo byl velmi silny vyvozni artikl, Cechy byly sklarska velmoc. Bohuzel, tradicni nadhernou vyrobu brouseneho i liteho skla nezlikvidovala zadna krize, ale jednak tunneling a predevsim silena „konkurence“ z Ciny ve spojeni s cilenymi zasahy zatracene EU.

                      0 0
                • kafac  

                  Takze vsechny svetovy firmy soupneme do mexika nebo nekam do Zimbabwe a ve svete nastane blahobyt..........

                  Zajimavej nazor ;)

                  0 0
                • burnout/syndrome1  

                  :-)

                  Hele,nenabízeli ti už někdy angažmá v nějakém zábavném kabaretu?Jestli ne,tak čekej telefon

                  0 0
                  • Honza729  

                    Hele, ty kašpare, nechtel bys misto tech invektiv radsi napsat, v cem se myli ?

                    0 0
                    • burnout/syndrome1  

                      Jakých injektiv?Radek si smajlíka zaslouží,především pro své černobílé vidění světa.Co se krize týče,např.tady uvádí 2 naprosto odlišné věci.Samozřejmě,že krach porcelánek a skláren nesouvisí s celosvět.pro­blémy,ale s naprosto brutálním odvodem peněz z provozoven lidmi z bandy Porcela + za naprosté laxnosti státu a ČSOB.Všechny „zisky“ byly odvedeny pryč,nezbyla ani koruna rezerv,při raných problémech,které by dobrý hospodář měl zvládnout,e jednoduše vše zavřelo.provozy již své splnily,počáteční investice navrátily několikrát,další investice ani prd,peníze hezkky zůstanou na účtech pár maníků.

                      Popírání závažnosti či dokonce existence" světové ekonomické krize" (jakoliv je toto označení již profláklé) je dětinské. Není výmyslem paranoidních medií,naopak, je i velmi přesně doložené, jak vznikla a že klíčový vliv měl skutečně neuvěřitelný bordel na U.S. hypotenčním trhu,který vedl k chybění „hotových peněz“ plus došlo k odkrytí papírově úspěšných,ale fakticky vytunelovaných fondů a bank( např. case Madoff či jak se jmenuje).Je to popsáno mnohde velmi přesně a realisticky,ne­myslím Blesk,ale např. HN,Respekt,The FT,…etc. ,nemá cenu to tu opakovat.Krize prostě je,pokud se tedy jasný fakt nezvrátí prohlášením „ikony skutečných pravičáků“ V.Klause,že nic takového není,to by pak přeci nic takového neexistovalo.Nap­ř.dnešní zpráva o poklesu am.ekonomiky o 4% je známkou o tom,že se něco děje,nevím po kolika desítkách let se toto stalo,to nebylo ani na vrcholu ekonom.recese v U.S.A. po spuštění války v Iráku.No,asi vše,to není na psanou dikuzi,i mluvit o tom vyčerpává

                      0 0
                      • Honza729  

                        No, dobry, tak jsme si precetli neco z tisku a ted trocha faktu.

                        Krize je predevsim na americkem trhu hypotek a vpodstate zasahla americko-asijsky trh (hodne ve zkratce, podrobnosti si najdi). To, co se deje u nas je s touto krizi spojeno velmi neprimo, z vetsi casti je to proste tim, ze ekonomika je za svym zenitem a v dolni „uvrati“ ekonomickeho pulsu, a z casti mensi je to umele udrzovana bublina, ktera umoznuje firmam zestihlet bez toho, aniz by do toho kecali odbory a stavkovalo se. uz jsem tu o tom psal. V nedavne minulosti byla napriklad nezamestnanost vice nez desetiprocentni a nikdo tomu krize nerikal.....

                        0 0
                        • drtyc  

                          a od te doby pribyli pracujici duchodci – teda ted uz neduchodci…

                          0 0
                          • Honza729  

                            To s tim primo nesouvisi.

                            0 0
                            • drtyc  

                              podle me souvisi.

                              V 62 letech nebudes kupovat novy auto prave ze zdravotnich duvodu, ale protoze musis jeste makat nebo jit na zebracenku do predcasnyho, tak budes vytvaret nadprodukci treba tim, ze budes vyrabet nebo prodavat kompomenty na to auto, ktery si pak nekoupis.

                              0 0
                              • Honza729  

                                Nesouvisi. Protoze od te doby pribyli take dalsi ekonomicky vydelecni mladi lide.

                                Precti si zpetne, o cem jsem psal.

                                0 0
                  • Radek Broz  

                    Nevím co směšuju podle tebe – jednak říkám, že recese je naprosto přirozená. Vyvrať to, určitě za to dostaneš nobelovku. Nic nepopírám. A druhá věc je, že se za americkou hypoteční krizi shcovává úplně všechno – tohle kritizuju. Přesně takhle jsem to myslel, možná to jen jinak chápeš.

                     

                    BTW:  Doporučil bych nastudovat něco o ekonomických cyklech třeba od Friedmana…

                    0 0
                • Luk02  

                  Jo pod tohle bych se snad i klidně podepsal…Jednak se zatím jedná pouze o recesi, protože krize je, když se v následujích dvou obdobích klesne růst HDP pod…bla, bla:-)

                  Překvapvapuje mě, že je pro tolik lidí natolik překvapující, že existuje něco jiného než hospodářský růst..Kupodivu se ty fáze cyklu střídaj a vždycky se střídaly…A není překvapující, že když se uměle prodlužuje jedna část, že to větší propad je v další části cyklu…

                  Taky nelze počítat s tím, že ekonomiku nastartujou nástroje, které ji do této recese, nebo dokonce deprese dostaly..Nesmyslný stimuly ekonomiky v době růstu..tomu já moc nerozumim. Důsledkem je akorát to, že pak když budou potřeba peníze restrukturalizaci, případně rekvalifikaci sklářů atd, že nejsou..

                  Samozřejmě chápu jak tíživá, je situace exportujících firem atd, ale bohužel co si sociální vlády EU nadrobily to si teď bohužel budou muset sníst.

                  Ad ty války, zbrojení jistým způsobem může nastartovat ekonomiku, ale je potřeba říct i B a tím je že firmy, které se podílý na zbrojení by se mohli místo zbrojení zabývat něčim jiným pro společnost třeba výhodnějším. V širším pojetí, se dá uvažovat o tom, že vědecká síla se bude zabývat třeba vývojem léků atd..Protože zbrojení v kratkodobém horizontu může trochu popohnat ekonomiku, ale v dlouhém nepřináší vůbec nic..

                  0 0
                • treatt  

                  Souhlas. Akorat je sileny, kdyz v kapitalistickem svete sype stat penize do firem, ktere nefunguji dobre…to mi pripada ponekud zvracene…a osobne doufam, ze tech statnich zasahu, protikrizovych receptu a balicku projde co nejmene…

                  0 0
                  • Luk02  

                    To trochu podporuje morální hazard, to lítí peněz do těch firem kde se nedaří…Něco ve smyslu, že nemusej uvažovat jestli je ta jejich investice bezbečná, když to za ně kdyžtak stejně zatáhne stát…

                    0 0
    • přišlapávač  

      myslím si to samý. Doslova se jim to hodí do krámu.

      0 0
    • jonti  

      Je logicke ze ceny pojdu hore, ked ide hore euro a dolar. Kriza sama o seba sa zatial podla mna neprejavuje a ani neviem, ako sa prejavi. Mozno tym, ze nebudem mat na bike.

      0 0
    • jIrI___  

      Krize je celkem zlá věc a nelze ji brát na lehkou váhu, vidím to na svém okolí. Ale že by se až tak moc týkala cyklistiky a sportovních potřeb vůbec, to se mi taky nezdá.

      0 0
      • Krocan  

        koukni se na kupkolo.cz, v pondělí přidaly zajímavou novinku, která do tohodle dredu přímo patří;-)

        0 0
        • Pavel100  

          si dovolili moc že :-)))

          0 0
          • Krocan  

            neříkám že dělají něco špatně…akorát když jIrI___ napsal „Ale že by se až tak moc týkala cyklistiky a sportovních potřeb vůbec, to se mi taky nezdá.“, tak jsem si na to vzpomněl a chtěl jsem poukázat na to že to na sporty a cyklistiku dopad má…:-(

            0 0
            • kafac  

              Ono ve skutecnosti je to asi trosku jinak…  spis bych rekl ze se kazdej snazi prodat co nejvic zbozi, protoze v dusledku krize se bude naopak vetsina commodit ktere nejsou pro cloveka zivotne dulezite (auta, kola, elektronika atd.) spise zlevnovat.

              0 0
              • orca.1  

                Jak by mohli zlevnovat, když to stojí o třetinu víc než v létě? Naopak, zdražit musí.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Já bych nepanikařil, dneska jiná doba, než před 15 roky. Trh je celkem nasycený a každý má těch krámů plný byt, sklep i garáž, takže pokud např. Kupkolo hodlá zdražit o 40% a ještě tyto výhrůžné e-maily rozesílá, určitě tam honem nepoběžím utrácet. Nemám problém pár let jezdit na tom, co mám. Aspoň se těch krámů zbavím a bude místo na nové, až se to přežene.

                  0 0
                  • geri  

                    Jo, a tak jako ty teď přemýšlí celej svět. To se pak asi „samo“ jen tak nepřežene.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Co s tím nadělám, jako zachránce světa se necítím :-)

                      Ale plné sklady se taky dají vyprázdnit i tak, že se to neprodejné zboží zrecykluje, jedna automobilka už s tím začala. Dneska jsem tak na půl oka zahlédl zprávu, že stahuje „pár“ aut, aby odstranili vadu, kterou jako na zavolanou právě objevili :-)

                      0 0
                      • drtyc  

                        a prohlid sis to dobre? bylo tam objevili nebo vyrobili – teda vyrobi po stazeni a vraceni aut?

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Jenom jsem to prolítl, ale bylo tam tuším, že auta už běhaj´ po světě a pak na to přišli. Ale jedná se ukrutné množství aut, tak mě napadlo, že si to taky mohli vymyslet, aby na chvíli zase byla práce. Něco tam upraví a je to. Svede se to na to, že jde o bezpečnost a automobilka ještě bude slavná, jak jí to leží na srdci.

                          0 0
                      • geri  

                        Dělám taky něco do „slavného“ automobilového průmyslu a můžu říct, že toto odvětví je momentálně „kašpárkův hrobeček“… :-)

                        0 0
                        • Tomcat  

                          nejak nevim co si pod tim kasparkovim… mam predstavit.

                          0 0
                          • madcat  

                            Já taky ne, prosím vysvětlit.

                            0 0
                            • geri  

                              Klucí „kočičáčtí“, snad nejste tak smrtelně vážní! Sem si jenom s dovolením zapůjčil pro slovní vyjádření parafrázi z názvu „slavné“ Cimmermanovy jednoaktovky Kašpárkův hrobeček, no. Třeba PSA Trnava už nevyrábí od konce listopadu 2008 a když jsem tam viděl ty lidi, jak stále chodí do práce a už ani neví pořádně proč, tak se mi takovej příměr hned mihl před očima. That´s all, guys.

                              0 0
                              • Honza729  

                                Postavili si tovarnu, ale lidi chteli pracovat. Tak ji rusili a postavili jinde. Taky si ji nasli…

                                 

                                (na motivy hry JC sepsal Honza) :-)

                                0 0
                • kafac  

                  A co stoji o tretinu vic? Pokud se dobre divam, tak auta, elektronika, stavebniny kola tad.. jdou s cenou pekne dolu… ja ted koupil kolo ktery v lete stalo 30000,–Kc za 18000,–Kc

                  0 0
                  • orca.1  

                    Věci, který se dováží ted budou výrazně dražší, i když nákupní cena v usd zůstává. Sleva z 30 na 18t je velká, ale někdy je lepší to dát pod cenou, i se ztrátou, než neprodat vůbec. Měl jsi štěstí. Neznám ceny z jinejch oblastí trhu, ale kurz žádný dovozce nemůže ignorovat, jak si tu naivně spousta lidí myslí.

                    0 0
                    • drtyc  

                      it zdrazilo. disky do laptopu podzim – 1200,– ted 1600,– stahli kvuli tomu i vyvoj historie cen v grafech z nekterych shopu.

                      0 0
                      • kafac  

                        IT zdrazilo u nas, ale to nema nic spolecnyho s krizi, to je odvozeno od kursu dolaru. Kdyz to kupujes v dolarech tak zjistis ze zlevnilo (mysleno v dolarech, bez prepoctu na Kc)

                        0 0
                        • drtyc  

                          to sice jo, ale pokud nemas dolarovy prijem, tak pro tebe to znamena zdrazeni a pokud mas dolarovy prijem, tak teda ti nezavidim posledni leto ;-)

                          0 0
              • hribik A1  

                povedal by som, ze zalezi okrem ineho tiez na tom, aku cast ceny danej veci tvori snobska prirazka

                0 0
        • zichis  
           

          zdá se mi že jim obchody váznou, tak se ještě snaží prodat co nakoupili loni za výhodnýho měnovýho kurzu. Jenže ikdyž překlenou měsíc-dva, třeba i tři, stejně jim nakonec ten odbyt klesne. Někteří lidi budou víc šetřit v očekávání výpovědi, nebo budou místo drahejch biciklů pořizovat Topolánkem zvýhodněná autíčka.

          0 0
          • hribik A1  

            ked este prazaci pridaju motivaciu ze salinkarta bude stat 10000, tak coby nie :-)

            0 0
            • jIrI___  

              V Brně jsou předvídaví, šalinkarty zdražili už v prosinci :-))

              0 0
              • drtyc  

                ti uz me neuvidi, ani az vrati koleje tam kde jsem na ne zvykly. kolik to tedkom kostuje?

                a jestli zdrazi provoz kola, dorazim aktualni priblizne tou dobou co dokonci rekonstrukce ulic co mam nejcasteji cestou, tak bude levny benzin, takze tak – uz ted to kolo na dopravu vychazi podobne autu s benzinem 32kc/litr – jedina vyhoda je, ze se clovek odreaguje a protahne a taky kurna to koleno a jeste teda brutalni uspora casu na kratkych vzdalenostech (<10km)

                0 0
                • jIrI___  

                  Studentská čtvrtletní teď stojí 640,– (předtím byla za pětikilo). Není divu, že začli mít rázem více černých pasažérů z řad studentů, úměrně tomu ale DPMB taky zvýšil počet nasazených revizorů :-))

                  0 0
                  • JSt  

                    kdyz si studentik da kazdej mesic o dva skopky min, tak mu to akorat udela ten rozdil. z tohoto pohledu nevidim problemu ;-).

                    0 0
                    • drtyc  

                      jen jestli s krizi bude porad stejny objem brigadnickych mist za stejne penize… ;-)

                      0 0
                • hribik A1  

                  no ja sa pohybujem v mensich mestach, bajk je na take ucely vacsinou nepouzitelny, ale rychlost hromadnej dopravy sa da porovnat s rychlostou prepravy pesi…pocitane od dveri ku dveram (tak pocitam vsetky cestovne casy, lebo ratat s casom jazdy dopravneho prostriedku je od veci) to vyjde maximalne o malo vyhodnejsie…takze chodim pesi…

                  0 0
                  • JSt  

                    tak to myslim, ze v brne ne. kolo je rychlejsi nez mhd, ale musis si trosku prislapnout. pres cely brno prejedu salinou za 40min (kdyz chytnu spoj, jinak max hodinu), na kole 30min a pesky by mi 2 hodiny nestacily.

                    0 0
                    • hribik A1  

                      no bajk je z tychto troch jednoznacne najrychlejsi, problem je, ze na vacsinu svojich ucelov pri cestach hore-dole po meste ho nemozem vyuzivat. hranica vyhodnosti mhd je pri nejakych 4–5 km, cize v mojej domovskej vesnicke strediskovej by to bola mozno tak cesta z jednej koncovej dediny (mestskej casti) do druhej, v ziline to vyjde o nieco lepsie, ale pre rozdiel maximalne par minut (na trasach 1–3 km), aj to nie vzdy, sa mi neoplati platit listok a este sa tlacit v blbom preplnenom autobuse alebo trolejbuse. osobne sa im teda pokial mozno vyhybam aj kvoli antipatii k preplnenym priestorom…ale na tieto vzdialenosti to ani casove neni vyhodne. vo vacsom meste, pokial potrebujes dlhsie vzdialenosti, to moze vyjst lepsie

                      0 0
                      • drtyc  

                        ono to neni parm minut… se semaforama jedes stejne rychle jako mhd se zastavkama a regulovanou zelenou, ktera mu skace akorat na prujezdy, ale mimo hlavni casy, kdy mas cekaci dobu 10–15 minut na zastavce, kdyz to ujede pred nosem a pak mas treba jeste jeden prestup te to na tech 5ti km vyjde lip to mhd nepouzit a spolehnout se na sebe.

                        0 0
                        • hribik A1  

                          lenze ja som to porovnavanie s tymi „par minutami“ myslel mhd x pesi, nie mhd x na biku, to by bolo z tohto jednoznacne najvyhodnejsie, keby sa to dalo v praxi pouzivat

                          0 0
                    • t29  

                      Dokud k cestování stačí jedna linka, je rychlejší použít MHD – závodění v městském provozu nehodlám provozovat. Pokud je potřeba přestupovat, kolo bez námahy vítězí.

                      0 0
                    • Polka  

                      Tak tak. Mam podobne zkusenosti, na stejne vzdalenosti…

                      • auto – 15min (nesmis vlitnou do zacpy)
                      • kolo – 25min
                      • MHD – 40min (s jednim prestupem, nesmi byt zacpa)
                      0 0
                      • JSt  

                        s tim autem je to jak kdy. muzes se zasekat, coz u saliny (temer) a u kola nehrozi.

                        0 0
                        • Polka  

                          Sak u auta pisu, ze nesmis vlitnou do zacpy tzn. musis vedet kudy jet :-)) Praha je na tom urcite hur co se tyce auta, takze kolo by melo jeste vetsi naskok.

                          0 0
                          • mastihuba  

                            dyž jedeš medlánky-slatina, kudy se vyhneš kolišti nebo židenickejm kasárnám?

                            0 0
                            • Polka  

                              Zatim znam pouze recept na cestu Slatina-centrum resp. Medlanky :-) tim smerem je Koliste ok, ale musis se preventivne vyhnout Krence. Z Medlanek jsem zatim vetsinou jezdil pres tunel a kolem kasaren…tam to byva hodne blokly tema co odbocujou doleva na Vinohrady. Koliste je smerem z mesta samozrejme temer 100% neprijatelna varianta :)

                              0 0
                              • mastihuba  

                                tos mi moc nepomoh, já myslel že máš nějakej figl na tunel a židenický kasárna :)

                                0 0
                                • Polka  

                                  Vono tam neni moc co vymejslet bohuzel :(

                                  0 0
                                  • mastihuba  

                                    tam je varianta kolem zemědělky dolu na cejl a na bubeničkovu, nebo pod tunelem doleva na majlont a hned za mostem doprava kolem garáží a projedeš na starou osadu, ale to jsou nouzovky.

                                    0 0
                                    • gumid  

                                      Otázka je, kdy se u těch garáží objeví Ochrana a pomoc a nebo někdo z nespokojených majitelů garaáže si půjde vyškemrat značku..... a bude to v pytli.

                                      0 0
                      • krokus  

                        Bydlím i pracuju v Praze. Do práce jedu MHD 35 min, autem je to nemyslitelné (pracuju v centru), na kole bych tam byl za 20 min. Jenže nemám, kde bych kolo nechal, kde bych se převlékl apod., tak bohužel jezdím MHD.

                        0 0
                        • přišlapávač  

                          bych taky jezdil na kole, ale když ta magistrála je tolik do kopce :-)

                          0 0
                        • Honza729  

                          Taky jsem z Prahy. Autem 11 minut, na kole 25 a MHD 45 minut. Volba je jasna a ekologisti mi muzou polibit :-)

                          0 0
                          • Krys  

                            Tak u mňa je to približne: MHD: 35–50 min bajk: 50–60 min auto: 20–90 min a za pol kýbla nervov (nepýtajte sa, proste Radlická a Jižní Spojka)

                            A keďže rýchlosť nie je úplne najdôležitejšia, používam MHD, občas bajk a výnimočne auto. Jedine v MHD sa dá totiž čítať, hrať v telefóne Sudoku, čumeť slečnám na zadky, prípadne si mierne zdriemnuť.

                            0 0
                            • jIrI___  

                              V podstatě má MHD jen samé výhody. Hlavně ty zadky, holt v létě :-))

                              0 0
                            • Honza729  

                              Ja rano tu Radlickou jedu v opacnem smeru a koukam na ty kolony.....sileny.

                              0 0
                              • Krys  

                                Radlická je pre mňa úžasný fenomén. Vyriešiť upchatú dvojprúdovku tak, že sa z nej vyrobí jednoprúdovka, je proste geniálne. Ale veď tá električková trať tam bola skutočne potrebná. Metro už proste nezvládalo ten nápor cestujúcich.

                                0 0
                                • Krys  

                                  Jo, mali tam byť nejaké smajlíky s kyselým úsmevom. Aby ten môj príspevok niekto náhodou nevzal vážne.

                                  0 0
                                  • Honza729  

                                    No, ono je to trochu slozitejsi.

                                    Kdysi slibila CSOB prazske casti Praha 5, ze bude spolufinancovat prodlouzeni tramvaje az k jeji budove jako posileni dopravy pro sve zamestnance. Pak z toho vycouvala, penize dala jen Praha 5 a projekt upravila.

                                    Radlicka je vyresena debilne, ze dvou pruhu udelali jeden a ted se resi, proc jsou tak dlouhe kolony a obyvatele vedlejsich ulic, kudy se da zkratkou dojet az dolu, se bouri.

                                    Osobne soudim, ze to projektoval projektant, co mel na vysvedceni trojku. :-))

                                    0 0
                                    • kali222  

                                      hlavni princip toho projektu s radlickou je, ze „prazska doprava“ preci „spojuje“. viz ten plakat s tim mladym parem :D na zbytek se nemuze brat ohled,je to detail :D

                                      0 0
                                • hribik A1  

                                  toto urobili teraz pred brodom. na krizovatke boli smerom od nas dva pruhy pred semaforom, a teraz je tam jeden. vysledky tohto skveleho opatrenia som si uz mal moznost prezriet jedno piatkove poobedie – fronta koncila skoro az na banovskom kopci, hlavna vec ze do stredu nasekali travnaty pas. nj, podporujeme ekologiu, asi tam uz davno nehoreli ziadne gumy, tak vyrobime aspon frontu brzdiacich a rozbiehajucich sa aut…

                                  0 0
                                • Gad  

                                  To samé chtěj udělat s Legerkou za Nuselákem, ubrat pruh. (bydlet bych tam teda nechtěl ani za zlatý prase) Takže kolona bude holt o kilometr delší a zamoří to smogem ovzduší někomu jinýmu.

                                  0 0
                            • hribik A1  

                              pokial ovsem neni ta salina tak preplnena ze je problem sa tam vobec nasukat…vtedy sa tam moc citat neda. ja tiez rad jazdim vlakom: vzdy vtedy ked dojdem k poslednemu vagonu a mozem si vybrat z prazdnych a poloobsadenych kupeciek klimatizovaneho pohodlneho vozna zaroven nenavidim zeleznicu: vzdy vtedy, ked dojdem k poslednemu vagonu a este aj tam sa stoji aj v ulicke v dvoch radoch. a este vtedy ked vlak na pol hodiny zastavi v nejakej stanici a nikto neni s to, ani oznamit cestujucim, preco tu stojime a ako dlho este budeme, aby som si kedtak vedel zhanat nahradnu dopravu

                              0 0
                              • drtyc  

                                cteni – akorat mimo spicku a jeste pokud si sednes takze jedna jizda za 2 mesice pri 4 jizdach denne co si vzpominam. jinak je to zalezitost tak na vytahnuti a schovani knizky na dalsi zastavce. v stoje se to neda v saline, protoze to haze a neudrzis linku krom toho ten randal mi na cteni nevyhovuje ani na rychlocteni a uz vubec ne zvedavci okolo.

                                zadky – nevim, ale tim smerem co jezdim je to samy duchodce. pekny holky jsou v protismeru na zastavce a cekaji na jiny spoj.

                                telefon… uz zase?

                                 
                                0 0
                                • Krys  

                                  No máš to ťažké. :)

                                  0 0
                                  • drtyc  

                                    dik. snazim se jak muzu zaridit se jinak, aby mi to vyhovovalo lip.

                                    love it, change it or leave it.

                                    0 0
                            • Archer  

                              Zkus po „Reporyjska – Karlstejnska – Klikata – Peroutkova – Na Vaclavce – Bieblova“. Domu v obracenem poradi ;)

                              0 0
                              • Krys  

                                Jj, to poznám, keď bola Radlická uzavretá úplne jazdili sme tade. Ale pokiaľ viem, tak tam je to už tiež ráno plné. A nerád tadiaľ jazdím. Plno dementov si tie prudké zákruty skracuje cez protismer a v kombinácii s cyklistom vedľa teba je to dosť stres (based upon true story). :/

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Jestli se chces vyhnout rano te silene kolone na Radlicke, uhni pred st. metra doprava (vlastne rovne) a na konci u mustku doleva do ulice K Zaverce, pak po trase BUSu dolu ulici Pod Kesnerkou az zpet k Radlicke a vyjedes tricet metru od semaforu :-) usetris min ctvrt hodiny.

                                  0 0
                                  • Krys  

                                    To som ešte neskúšal. V každom prípade sa rannej kolóne na Radlickej, prípadne na „Južnej spojke“ úspešne vyhýbam použitím metra. :)

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Jo ? Kam jezdis ?

                                      Protoze kdyz jedu za svou pritelkyni do Hrncir z Radlic, tak autem je to cca 20 minut, metrem 45.

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Do Vršovic, metro električka

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          Hele, tak to si troufam rict, ze bys tam autem byl driv......

                                          0 0
                                          • Krys  

                                            Ale ano, väčšinou ano, ale vždy je tam riziko, že sa niekde zaseknem. Problém auta v meste ako Praha je, že sa ti ľahko môže stať, že sa niekde zasekneš a nemáš alebo nepoznáš alternatívu. Pri cestovaní MHD sa mi nikdy nestalo, že by som sa kvôli jej problémom zdržal viac ako pol hodinu, a to bol už extrém.

                                            0 0
                                            • hribik A1  

                                              to mne sa zase polhodinove zdrzanie bezne stava pri ceste vlakom. proste sa vlak na polhodiny zastavi v nejakej stanici, a nikto nevie povedat, preco, ani dokedy…je to tak caste, ze takuto dopravu povazujem za nespolahlivu, a to je na tom najhorsie. prave preto sa ani nedivim tym co idu radsej autom…snad je na tom vasa mhd lepsie nez zssk

                                              0 0
                                              • jIrI___  

                                                Tak ve vlaku jsem zažil větší zpoždění jen jednou v životě. To jsme narazili do nějakého betonového panelu na kolejích, který rozsekal mašinu. A kdybych nevylezl z vagonu a nešel se zeptat strojvedoucího jak to vypadá, tak asi v tom vlaku sedím dodnes. Průvodčí nebyla schopna říct co se děje, na jak dlouho to vypadá, jestli bude nějaký náhradní vlak, atd. Strojvůdce naštěstí nebyl nijak vystresovaný a normálně v klidu řekl, že když půjdu necelý kilometr po kolejích, ta dorazím na místo, kde už normálně jezdí MHD. A taky že jo, na místě určení jsem byl o 2 hodiny dřív než ti, co zůstali ve vlaku :). Ale to je vyjímka, jinak nemám proti ČD žádné výtky ohledně zpoždění.

                                                0 0
                                                • Krocan  

                                                  tak to já mám z ČD celkem různý zkušenosti (je to pokaždý jinak)…třeba na cestě Brno-Ostrava-Opava sem zažil už zpoždění i přes hodinu, ale i to že byl vlak rychlejší (ale to bylo jenom cca 10 minut) než měl být:-P

                                                  BTW: doufám že ČD sou na tom teď dobře protože v neděli jedeme do jeseníků na hory a vzhledem k nepojízdnosti auta jsme donuceni jet vlakem:-(

                                                  0 0
                                                • hribik A1  

                                                  no tak dvojhodinove meskanie v mojom smere nebolo zatial nikdy, a keby islo len o nehody tohto typu raz za cas, tak to je ospravedlnitelne. mam na mysli situacie toho druhu, ake nastavaju dost casto, ze vyrazime odniekial nacas, rychlikom, prideme do nejakej prdeloidnej stanice, napr. trencianska tepla alebo povazska bystrica, a stojime, stojime, stojime, a nikto nevie nic povedat, ze ci sa odtialto v nejakom rozumnom case este rozbehneme, alebo si mam zhanat inu dopravu pokial mam len hodinovu rezervu…taketo skusenosti, hlavne ked sa to casto opakuje, cinia hromadnu dopravu v mojich ociach nespolahlivou, bohuzial

                                                  0 0
                                            • Honza729  

                                              Tak chapu, ze ty jako Slovak Prahu neznas tak dobre. My mistni vetsinou zkratky zname…

                                              0 0
                                              • Krys  

                                                Hele, hele, nerýpať, vole. :)

                                                To predsa nemá nič spoločné s mojou národnosťou. Keď žijem v Prahe 5 rokov, tak ju asi poznám lepšie ako Čech, ktorý v nej žije rok. Samozrejme ju však nepoznám úplne dokonale a nerobím si ambície poznať ju viac ako rodený starý Pražák. Keď ale ostaneš visieť na Spojke medzi dvoma exitmi, tak ti nepomôže žiaden znalec Prahy.

                                                0 0
                                                • Manas  

                                                  No, muzes si naladit radio kde ti reknou ze v miste kde prave stojis je kolona :-)

                                                  0 0
                                                • Manas  

                                                  No, muzes si naladit radio kde ti reknou ze v miste kde prave stojis je kolona :-)

                                                  0 0
                                                • Honza729  

                                                  Boze muj, kde vidis rypani ??? To, ze napisu, ze jsi Slovak a nejsi rodily prazak je rypani ???

                                                  Koukam, ze je pravda to o precitlivelych Slovacich...... :-/

                                                  0 0
                                                • Honza729  

                                                  …a jeste k odpovedi:

                                                  Znalec Prahy se do teto situace ani nedostane. Ty, co tam vidis, jsou bud mimoprazsti nebo lidi lini si zkratku najit.....

                                                  0 0
                                                  • Krys  

                                                    To chceš povedať, že po Spojke Pražáci nejazdia?

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Chci povedat, aby sis to precetl jeste jednou, v klidu.

                                                     

                                                    Pak pochopis.

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Písal som o zaseknutí sa medzi dovma exitmi na Jižní Spojke. Ty si písal, že do takej situácie sa znalec Prahy nedostane. Keďže vychádzam z predpokladu, že celá Jižní Spojka je logicky poskladaná z úsekov medzi dvoma exitmy, tak mi z tvojho tvrdenia vychádza, že buď znalec Prahy na Spojku ani nepáchne, alebo vie odhadnúť, kedy tam kolóna je a kedy nie.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Neda se nic delat, musis si to precist jeste jednou :-))) (ten posledni muj prispevek)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Abych te netrapil, tak je to skryte v tomhle prispevku :-)

                                                     

                                                    …a jeste k odpovedi:

                                                    Znalec Prahy se do teto situace ani nedostane. Ty, co tam vidis, jsou bud mimoprazsti nebo lidi lini si zkratku najit.....

                                                     

                                                    Hledej, šmudlo :-)

                                                    0 0
    • orca.1  

      Jo, když byl dolar za 16 to se to kupovalo a prodávalo… Dneska je za 21, což je nárůst o 30procent, takže firmy co nakupujou teď prostě musí zdražit, aby přežili.(i když to zboží stojí stejně USD jako v létě..) Lidi ale tuze neradi platí víc(já taky:), ale jinak to nejde a ještě je prodejce za gaunera… Jinak si myslím, že prodeje hodně snižuje masivní krizová masáž populace.

      0 0
      • Tomcat  

        A co když to je článek procesu..... Tedy kurz byl výhodný, nikdo nebyl v ČR motivován ke koupi, protože zde byly ceny vyseklé už tehdy na hodnotu kterou spousta lidí neakceptovalo. Tedy pořídily v zahraničí a teď pokud je to ještě draší, nekoupí tuplem.

        Tedy jedna k nemotivuje cena a pak co nasycenost trhu?

        0 0
      • Pavel100  

        jasně že je to tímto…ale záleží jestli jde o zastoupení (a teď jestli je ochotno jít s cenou podle kurzu dolů nebo nahoru a nebo jenom stále nahoru) a nebo jestli je to e-shop který má ceny podle usd a jak mu dojde skladová zásoba a bude muset nakoupit novou …těžko to bude dotovat:-)

        0 0
        • orca.1  

          Když má někdo zastoupení, tak se mu zlevnovat nechce a pokud nemusí tak nebude, protože pak je za gaunera u svých odběratelů(zlev­něním je připraví o část marže na už dodaném zboží) a nahoru s kurzem jít musí, pokud nechce zkrachovat. E-shopy (bez kamenný prodejny) až na pár vyjímek fungujou jako překladiště a nemají velký zásoby, až když nekdo od nich objedná, kupujou od dodavatele.

          0 0
      • mr.antik  

        masáž snad všech médií (kromě rádia Beat) je fakt hrozná , v podstatě to jen potvrzuje jejich vliv na chování lidí. Co si budem namlouvat, taky teď neutrácim za blbosti a dělám si nějakou tu zásobu prostředků.

        0 0
        • Pavel100  

          a z čeho si lidi po škole, kteří chtějí bydlet ve svém, mají sehnat bydlení nebo začít stavět vlastní pokud nedostanou od rodičů neo podobně? Jedině si půjčit, protože za pár len na to nevydělají pokud nejsou gen. žeditelé:-) Tak si půjčí s nadějí že práci udrží a ono příjde tohle a vypadnou ze zaměstnání a co včil? barák není jejich, nemají na splátky.....nedávno se řešilo že u aut se bude dělat nepřetržitě a dneska je to přesně naopak a kdo to čekal? A jestli to bydlení pořizuješ z šetření drobných, tak si spočítej jak dlouho budeš šetřit:-)

          0 0
          • mr.antik  

            taky splácim ale naštěstí jen byt :-) proto si dělám vatu, abych měl na splácení, kdyby bylo nejhůř. Je pravda, že to jsem si měl udělat dřív. Co se týká lidí, který jsou se splácením na hraně (hypotéka, lízing atd.) tak to ještě bude zajímavý vystřízlivění.

            0 0
          • drtyc  

            sporenim si na byt nevydelas. po skole s velmi progresivnim narustem platu ve velmi lukrativnim oboru kolik clovek dal bokem z toho co dostal pridano nebo sehnal na vedlejsacich, tak stejne za rok zdrazila bublina… to jak v brne skakaly ceny kazdy rok o 200tis

            0 0
        • vikicek  

          Z tý zásobárny prostředků si za pár let nekoupíš ani rohlík, pokud ti pitomci budou dál tisknout prachy a cpát je do umírajících společností. Inflace, inflace, inflace …

          0 0
          • jIrI___  

            Stejně nás v roce 2010 čeká 3. světová válka, to teprv bude krize :)

            0 0
            • hribik A1  

              vzhladom na to, ake chujoviny su tam niektore popisane (zmena fyzikalnych zakonov* apod.) tak to nema doveryhodnost vacsiu nez robert fico

              *podobnost s dostavbou D1 BA-KE do 2010 ciste nahodna

              0 0
            • fluider  

              Je tam kopa dobrých námetov na kvalitný scifi seriál :-). Ale aj do očí bijúce hlúposti.

              0 0
          • mr.antik  

            inflace je spíš příznak hospodářského růstu nebo totální krize systému (aspoň pokud si pamatuju ze školy:-)

            0 0
            • hribik A1  

              ale pri tom prvom byva nizsia nez hospodarsky rast, zatialco pri tom druhom sa na chleba chodi s furikmi penez a balikmi penez sa da kurit ked nedodaju plyn…

              0 0
          • zichis  

            rád bych tě poopravil – ty peníze od vlády nebudou natisknuté, ale vypučené z budoucnosti. Půjde to na vrub debilům co odvádí daně. Čili asi takhle: Vláda dá podniku miliardu na provoz, na pokrytí ztráty z prodeje produktů pod cenou. Pak ale až si půjdeš pro výplatu, natáhne ruku a řekne: naval to zpátky!

            0 0
            • vikicek  

              " Nejsou natisknuté, ale vypujčené z budoucnosti"  to je docela srandovní :)

              0 0
              • zichis  

                Ty's mě svojí veselostí přived na dobré nápad: škrábnu s hoknó a pudu si válet kule na státní útratu do školy :-) Ubalím si tam špeka a z nějaký crise budu mít enem čurinu.

                0 0
                • madcat  

                  Škoda že neumim hulit trávu, to ě dobrej nápad totiš :-)

                  0 0
    • geri  

      Dříve nebo později, více nebo míň se současná krize dotkne každého. Nebo máte pocit, že cyklistické potřeby se nekupují za peníze? A těch bude s klesajícím světovým obchodem jenom méně a méně. Pro všechny. Něco se dělalo hodně dlouho špatně ale nikdo na této zeměkouli to nechtěl vidět. A teď se nám pomale začínají protahovat ksichty…

      0 0
      • Pavel100  

        dělalo se na sklad a s takovým ziskem, který se oplatil pouze ve velkých sériích…teď to lidi už nekupují, tak jim to leží na skladě a neví co s tím:-) Přece si nebudeš kupovat každý rok všechno nové od domácnosti po auto (teda pokud na to nemáš:-)

        0 0
        • geri  

          Teď jsi kápnul na podstatu krize – světová nadprodukce, na kterou populace neměla a nemá vyděláno. Tak přišly na řadu úvěry, půjčky, hypotéky… Ale to nebylo řešení, pouze se celej kolotoč ještě zrychloval, protože aby lidičky na svoje dluhy vydělali, muselo se produkovat ještě víc a víc. A melodie se opakovala… Donekonečna to ale nejde.

          0 0
      • Nikovlas  

        Pokles hodnoty Koruny je jedna věc, ale pokles zájmu spotřebitelů o nadstandartní zboží (například sportovní vybavení), který krize může způsobit, pokud se prohloubí, je věc druhá. V tom případě by si prodejci nemohli dovolit tolik zdražovat. Jelikož nyní mají elkem slušný marže, myslím, že by ten nížší rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou mohli unést. Otázka je, jak jim dopadne ten pokus se zdražováním, jak se k tomu postaví spotřebitel…

        0 0
        • orca.1  

          Co je to slušná marže? Malý firmy (vlastně žádný) si nemůžou dovolit to dotovat, to je cesta do pekla… Zdražení bude asi všude, bohužel.

          0 0
          • kafac  

            Nevidel bych to tak cerne, spis se bude zlevnovat… to je zakon trhu. Krize = mala poptavka = nutno s cenama dolu, aby se aspon neco prodalo......

            0 0
            • Volf  

              Je to přesně jak říkáš. Cenu určuje kombinace poptávky a kounkurenčního prostředí. A to, že krize opravdu přichází si můž člověk ověřit tím, že odejde od compu a vyrazí mezi lidi. Za  poslední období ubylo až 30% strojírenské výroby. vše co je napojené na automobilový průmysl téměř stojí a výhled na oživení je v nedohlednu. Kurz dolaru je pro vývoj cen naprosto nevýznamný, protože pokud zákazník nebude kupovat, tak si můžeš s cenou dělat co chceš.  

              0 0
    • přišlapávač  

      v tomto vlákně chybí grafy (D,S,AD,A­S,MD,MS a tak) :-) 

      0 0
    • Bully  

      Kdo bude chtit vytriskat z lidi penize, bude mu jakykoli duvod dost dobry.

      Faktem je to, ze krize naopak vyrobky zlevnuje. Neziju v CR, takze se me netykaji spekulativni vykyvy Eura. Tady v Lucembursku je vsechno s americkym kapitalem provazano mnohem vic, ale je faktem, ze bezny clovek, pokud ma neco nasetreno a zrovna potrebuje nakoupit, ZATIM na krizi diky padu cen vydela. Slovo zatim pisu proto, ze ve finale na nezodpovednou financni politiku bude stejne doplacet jenom ten bezny clovek, resp. toho se to pozdeji dotkne v praktickem zivote nejvic. Kdo spekuluje nebo se zivi stylem nakup-prodej, ten pochopitelne diky krizi prodela hodne.

      0 0
      • vlk  

        No právě, také mám ten pocit, že naše země je jediná, kde se v době krize zdražuje.Všude jinde se naopak zlevňuje. No jo, jsme takovej Kocourkov.

        0 0
    • mastihuba  

      no jelikož jezdíme po fabrikách v celé republice, ta s klidem mužu prohlásit že krize tu skutečně je. Výroba se omezuje prakticky všude. Nicméně zatim firmy utahují opasky a čekají jak to bude pokračovat. Pokud se začne masivně propouštět tak bych to typnul na druhou polovinu roku.

      0 0
      • mr.antik  

        jde jen o to, jaké si firmy udělaly rezervy, když byla „nahoře“.  Teď se pozná, jak jsou firmy zdravé. Nemluvim o těch, který i době rustů padaly na hubu a byly rozkrádány

        0 0
      • Honza729  

        Tak predevsim je potreba si rici na rovinu, ze tzv. krize (protoze se o zadnou krizi nejedna, jen se proste setkal puls ekonomiky s padem Lehman And Brothers a dalsich v USA a media si to sikovne spojila) se mnoha podnikum hodi do kramu. Pod hrozbou krize zavreli hubu odborarum a zbavuji se lidi a simplifikuji procesy a setri. Navic nezamestnanost bezmala desetiprocentni uz jsme tu celkem nedavno take meli a nikdo tomu nerikal krize. Samozrejme, jsou podniky, ktere zapoli s ubytkem poptavky, jde vsak o to, jestli by ten ubytek nebyl i pri normalnim stavu  ekonomiky pouhym konkurencnim bojem nebo regulacemi zatracene EU.

        U nas v bance to presne vidim: v dobe rustu se prijimali manazeri a manazeri manazeru, manazeri manazeru manazeru a armady uredniku. Dnes se proste, pod plastikem krize, propousteji lidi, kteri se v praci kopali do zadku, vymysleli kraviny a utraceli penize na nesmyslnych projektech. Normalni ozdravny proces. Zadna krize.

        0 0
    • Hejdik  

      Jelikož je rozmach jak sportovní ,tak rekreační cyklistyky v takovém rozsahu jak ho v dnešní době zažíváme,tak si nemyslím,že by nějaká uměle vytvořená krize,která nemá jiný smysl,než ten ,aby se USA a jiné státy dostaly opět na výsluní ekonomiky,měla zasáhnout toto odvětví průmyslu.

      prostě je to celý nesmysl.

      0 0
      • Polka  

        Ja tomu rikam krize zodpovednosti bank. A urcite se to netyka jen US bankovniho sektoru.

        0 0
        • Hejdik  

          No vždyť píšu ,že se to týká i jiných států.Nicméně kde to vše začalo že......

          0 0
      • Rychlej turista  

        Amerika jde do kytek tak jako tak. Akorát se ten bordel snaží vyvézt za hranice. Zatím se ji to vždycky podařilo, ale tohle nerozdejchaj. Dvě generace tam žily na sekeru a to teď skončí. My máme jedinou kliku, že ten psychopat v Bílém domě skončil, protože by to mohlo nabrat moc ošklivý směr.

        0 0
        • Horyna  

          Svatá pravda. Maj napučováno i od Číny a od Ruska a kdoví kde ještě. Ty zkusej jako nikdy. Dřív byla hodnota bankovky krytá zlatem v centrální bance. Dnes je doba virtuálních peněz a to je cesta do pekel. Myslím že ty zprávy co nám předkládaj neustále novinky kdy tam tata zastřelí mamu a děti páč přišel o práci budou za chvíli každej den.

          Lidi si zvykli na příliš velkej komfort. A budou si muset odvyknout a přizpůsobit se nebo je čeká stejnej osud jako dinosaury. Dnes každej čeká že se elektroměr a plynoměr bude točit a teď jsme se mohli přesvědčit že to není žádná jistota. Rád poslouchám vyprávění mého otce jak vyrostl na vesnici na Českomoravské vrchovině. Okna měli na hnůj, 6 jich bylo v jedný cimře, televize nebyla, internet taky ne, a kamiony nejezdily. Jednou za měsíc přijela pojízdná prodejna a i kdyby nepřijela tak měli co jíst a spali v teple. Obec si žila vlastním životem. Co se tam vyprodukovalo, to se tam spotřebovalo. Vepřový a brambory nevozili z Německa, Pol­ska ani Rakouska. A nevyprodukovali žádnej odpad. Co se dělo na burze v usa jim bylo šumák. Myslím že určitej příklad by se z toho dal použít až půjde do tuhýho. A jistota že se to nep…e úplně myslím není.  To jsem skeptik že jo. :-)    

          0 0
          • Krys  

            Prave preto ľudia nevymrú ako dinosaury. Pretože dokážu žiť aj keď majú okno na hnoj…

            A mimochodom, dinosaury „vymierali“ približne 150 miliónov rokov. :)

            0 0
            • Horyna  

              To jo to by asi přežili. Ale myslím že by to chtělo se trochu připravit. Třeba se vykašlat na širé lány řepky olejky kterou neekologicky perou do nafty a radši zaset a zasadit něco co nacpem do bříška až bude hlad.

              0 0
          • mastihuba  

            jj to mám od našeho dědy na talířku furt.

            0 0
    • daymaker  

      Za všechno můžou templáři a bankéři centrálních bank…!!!

      0 0
      • vlk  

        :) Nespletl jsi si to, neměli to být místo templářů zednáři ?

        0 0
    • přišlapávač  

      How the markets really work mnozí jste to už určitě viděli.

      0 0
      • Darius  

        sice uz starsi, ale vyborne se to hodi i na udalosti nedavno minule…nejhorsi ovsem je, ze ac se to tvari jako vtip, imho to popisuje realitu :)

        0 0
    • siafu  

      co me uz delsi dobu zajimalo, byl vyvoj ceny u XTR razeni… myslim v dobe pred vanoci na kupkolo.cz zaznamena dosud nejnizsi cena 2100 Kc. Divam se pred dvema dny, kdy mi od kupkola prisel mail ohledne narustu cen a vidim 2390 Kc, potom se divam jeste vecer a uz 2490 Kc, no tak koukam jeste jinde a nakonec nalezeno na axitbikes.cz razeni XTR v cene 2100 Kc, radeji nevaham a objednavam a dnes uz i na axitbikes cenu zvedli hned na 2990 Kc…

      0 0
      • Pavel100  

        asi došla skladová zásoba

        0 0
        • Volf  

          to není tím, že došla skladová zásoba. Je to tím, že jde o luxusní zboží, které si koupí jen pár lidí a ti ho koupí klidně i o pár stovek dráž. V tom je ten fígl. Myslím si, že počet uživatelů XTR bude celkem konstantní a kdo jednou XTR koupil, tak ho kupuje zase / bohužel já jsem došel jen k XT :-( /.....

          0 0
          • siafu  

            zas je pravda, ze cena XTR sla dost dolu, kdyz si vzpomenu, ze treba kolem r. 2001 stala prehazka 5 tis., kliky 15 tis. atd. Pokud by ceny byly na takove urovni i dnes, tak o XTR uvazovat vubec nebudu:)

            0 0
            • mr.antik  

              ale xtr je pro závodníky

              0 0
              • siafu  

                no a? mne radici komponenty vydrzi nekolik sezon, takze si dopreju packy a saltr XTR, smyk mam XT, funguje bez problemu, stejne jako XT kliky, tady nevidim duvod neco menit

                0 0
              • JSt  

                nejenom ;-)

                0 0
          • Hnoj  

            Dovolím si oponovat, samozřejmě, že jim došla zásaba, která byla nakoupená za dobrý ceny… Nová dodávka byla holt za draho, Shimano podražilo v průměru o 30%…

            Je tak složitý pochopit, že obchodníci si v tomhle případě nemastěj kapsy a celý to spočívá v kolísání cen?

            0 0
            • Pavel100  

              Jasně že je to tak…dochází jim zásoby za staré dobré ceny…až budou mít pár posledních kousků, tak cenu budou průměrově rozpočítávat s nově nakoupeným zbožím a až dojde i toto, tak se cena ještě zvedne.

              0 0
              • Hnoj  

                Nj, ale VOLF (příspěvek o úroveň výše) a mnoho dalších to zjevně nechápe…

                0 0
                • Pavel100  

                  Viděl jsem to…krom toho že to ovlivňuje kolem 90% kurz si taky určitě něco přidá výrobce…je krize a tak si musí udělat aspoň trochu vatu na horší časy.

                  Tohle se ale netýká dovozce, tam je to u většiny docela jinak (akce dolů se nám nechce a nahoru to my rádi zdražíme).

                  0 0
                • geri  

                  Myslím, že těch „mnoho dalších“ to chápe. Jenom nedá mnohem víc peněz z domu, imho když bude vydělávat míň a nebo nedejbože vůbec. Maximálně se budou víc a víc uskutečňovat „nouzové“ nákupy nejpotřebnějších věcí. A co pak budou dělat výrobci, potažmo prodejci (např. ty)? Prostě tato krize se brzy skutečně dotkne všech, i tebe. I když na to evidentně nerad slyšíš a v zásobě máš sobě logické argumenty. Aby taky né, když jde o živnost a živobytí. Chápu.

                  0 0
                  • Hnoj  

                    Já osobně mám z následujících měsící vcelku strach, ale co můžu dělat? Uvidíme, co přinesou zítřky…

                    0 0
                    • Pavel100  

                      Dělat nemůžeš nic, už je pozdě. Teď se to prostě bude chvilku ***** a jde o to, jak dlouhá ta chvilka bude. Když to vezmeš v pc technice, tam největši výrobci při porovnaní Q1 2008 a Q1 2009 snížili objednávky o 40%.

                      0 0
                    • Peslezedirou  

                      Amatersky se věnuju věštění a tuším, že k tobě v nebližší době přijde zákazník, který bude chtít reklamovat dva páry brzd XT :-)))))))))))

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Možná k nim přibude jedna přední brzda ode mě :-X

                        0 0
                        • Hnoj  

                          Budu mít zavřeno a zatlučený dveře :-D

                           

                          Nj, tak hlavně až jí budeš posílat, pošli jím na Řehořovu !

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Přemýšlím, jestli se mi ji chce posílat letos nebo až příští rok :-)). Jinak jde tam o prosakování oleje někde u páky (problém tam už byl jak jsi mi je posílal, jestli si vzpomínáš). V podstatě mě to v ničem neomezuje, jen je potřeba 1× za 1/2 roku dolít trochu oleje.

                            0 0
                          • Peslezedirou  

                            Nějak se k tobě nemůžu dostat, hodně práce. Ale určitě si na teb počíhám :-)

                            0 0
                        • Peslezedirou  

                          Tu jsem tam taky viděl, ale nechtěl jsem ho strašit :-)

                          0 0
                • Volf  

                  Ale ale copak tě tráápí, že jsi tak vznětlivý????

                  0 0
      • kamilh22  

        Zvýšení cen Shimana jsem již zaslechl na konci minulého roku, vzhledem k tomu, že jsem chtěl XTR tak jsem raději objednal ještě loni. Letos jsem chtěl koupit kola Dura-ace 7850-C24-CL, objednáno za 15.200,– a než došlo k dodání byla objednávka zrušena z důvodu nárustu cen o cca 25%. Naštěstí jsem minulý týden koupil Fulcrum Zero za 17.900,– dnes jsou už za 20.000,–.

        Jinak díky kurzu Eura zdražují i luxusnější auta.

         
        0 0
        • Hnoj  

          Tos na nich docela provařil dost peněz, ty kola se daj stabilně pořídit kolem 17000Kč…

          Třeba campa a fulcrum se cenově skoro nezměnily, v tomhle případě, tě natahuje obchodník…

          0 0
    • Kero  

      Jeden problem vidim pri profi cyklistike. Kedže sa jedná o sponzorované tímy, je možné, že sponzori už nebudú mať peniaze na podporu tímov.

      V súčasnosti sa celkom dosť zamestnancov z firiem, ktorým klesli objednávky prepúšťa. V takýchto veľkých firmách pracuje dosť mladých ľudí, ktorý si možno chceli kúpiť nový bike. A keďže si ho asi nekúpia keď ich prepustili tak aj firmy, ktoré vyrábajú biky budú mať menšie objednávky a teda aj zisky.

      Kríza je veľmi populárny pojem súčasnosti. Je pravda, že určite existuje a je vážna. Je spôsobená buď chamtivosťou amerických bánk alebo je cielene vyvolaná. Ale príde mi to lepšie ako keby američania vyprovokovali nejakú ďalšiu veľkú vojnu na vyprázdnenie muničných skladov.

      0 0
      • hribik A1  

        vojna moze byt este dosledok…

        0 0
        • Kero  

          Aj to sa môže stať, pokiaľ sa amerika z krízy nevyhrabe. Ale ako som doteraz sledoval Obamu tak by to asi nepovolil pokiaľ by ho dakto neodstrelil ako Kennedyho.

          0 0
          • hribik A1  

            tazko povedat, oni su ti „mocipani“ aj tak riadeni zozadu a vyssimi zaujmami…si vsimni nasu vladu, po nastupe sa tvarili tiez velmi „akcne socialne“ (zrusenie zajacoviek atd.) a odvtedy robia este vacsie svinstva nez ti pred nimi…ja osobne verim v to, ze vojna v blizkej buducnosti nebude, ale je to skor viera, neni to nieco, co by sa dalo tvrdit jednoznacne, ze nebude

            0 0
          • Tomínos  

            To je zajímavý, u toho pitomce předtím nikdo neměl strach, že ho někdo oddělá a o Obamu se každej bojí :-) Nebo teda už jsem slyšel hodně často názor že ho někdo odstřelí.

            0 0
            • Kero  

              No, pretože ako si každý zrejme všimne, Obama je troška tmavšej pleti ako Bush. Zdá sa mi, že to boli hlavne američania, ktorý prvý zaviedli otroctvo a doteraz sú na juhu väčšinou rasisti. V amerike je veľmi veľa zbraní, takže sa z toho rýsuje celkom jasný záver. Toto je v súčasnej dobe aj veľké nebezpečenstvo pre USA lebo veľká časť ľudí čo boli prepustení sú práve afroameričania a tí vkladajú naozaj nesplniteľné nádeje do Obamu.

              Bush bol v očiach republikánskych američanov ten, ktorý sa pomstil zlým arabom z AlKáidy a zabezpečil ropu z Iraku, preto ho nikto nepotreboval odstrániť. A všetci, ktorí sa o toto trochu zaujímali vedia, že Mr. Bush bol len bábkou v bielom dome, naproti tomu Obama je nebezpečne inteligentný.

              0 0
              • Tomínos  

                Já si myslím, že hlavní důvod bude to nebezpečně inteligentní!

                0 0
    • DAWE25  

      Mám finanční krizi pořád takže sem si změny moc nevšiml…chudý student

      0 0
      • přišlapávač  

        měl bych pro Tebe takový univerzální řešení, ale asi se Ti nebude líbit :-)

        0 0
        • DAWE25  

          No to sem teda zvědavej:-D

          0 0
        • hribik A1  

          mas na mysli ten posledny zufaly sposob ziskavania penez?

          typek prepadne dochodcu na ulici a pravi:

          „dajte mi peniaze lebo inac budem muset spravit nieco co som este nikdy nespachal“

          ten mu vystraseny poda 20 t€uro co ma v penazenke a bojazlivo sa spyta, ze co by teda spravil keby mu tie peniaze neda, no a utekajuci lupic za nim zakrici:

          „isiel by som pracovat“

          0 0
    • Honza729  

      Chybi ti tam varianta:

      Olkyc zdrazil Maxbike, krize je tady.

      :-)

      0 0
    • drtyc  

      http://ekonomika.ihned.cz/…rilis-rychle

      akorat ty zahranicni veci zdrazuji rychle a ty celne chranene eurozone vyroby zdrazuji o neco pomaleji pripadne stagnuji nebo slevnuji? nebo jak si to vysvetlit…

      0 0
    • Wojtek  

      myslím že krize začíná,přehazku sem kupoval na kupkolu za 950 těd stojí 1150kč,v cyklošopu říkaly že těd budou muset taky zdražovat,je to na nic,už tak bylo dráho

      0 0
      • dancing dog  

        To je asi tím kursem k euru…na jednu stranu zdražuje dovážený zboží, na stranu druhou to snad dost pomůže českým firmám, co vyrábějí na export…

        nejlíp by bylo, kdyby tu už bylo euro, ale dokud bude lobby na politiky dovozců-obchodníků či šmelinářů mít převahu nad vlivem výrobců, tak tu jen tak nebude…+ ty věci kolem 3% aspol.

        0 0
        • Radek Broz  

          Ale nebylo – v současnosti třeba oslabující koruna tlumí dopad snížení poptávky v zahraničí. To, že by v silně exportní ekonomice lobby dovozců byla silněší než vývozců, si nemyslím.

          0 0
          • dancing dog  

            Jo, to se nehádám, ekonomice fakt moc nerozumím…je fakt, že oslabujicí koruna může pomoc exportérům, ale co sem se ptal kámošů, tak je to prej právě prd platný, protže extrémně klesly zakázky- 1 sklo, 1 dřevo, 1 nástrojářství a 1 autodopravce, všichni vztahy do BRD.

            S tim lobby- kdo ví…ale at je to čím je to, není podle mě v pořádku, že na slovensku euro je a u nás ne…

            0 0
      • Radek Broz  

        :D

        0 0
      • mr.antik  

        i kdybysme se dostaly na cenu kompoent pred dvema lety, tak to bude furt v pohode…

        0 0
    • hribik A1  

      .....

      0 0
    • Martyss  

      Můj osobní pohled je tento  špatné uvěry->banky v problémech na sebe snaží strhnout pozornost, aby získaly pomoc->vznik mediálního strašáku krize->lidé a podniky se připravují na horší časy a omezují, odkládají nákupy dražších spotebních věcí->současný přebytek výrobních kapacit

      Malá poznámka. Banky se do tohoto průšvihu dostaly díky svému podnikatelskému riziku a vlastním chybám. Státy do nich teď pumpují značnou sumu peněz. Je dost smutné, že kdyby se do podobných problémů dostalo jiné odvětví, tak by stát zřejmě klíčové podniky nechal padnout.

      0 0
      • hribik A1  

        pokial viem, tak vzniku tych „spatnych uverov“ minimalne v amerike stat dost pomohol…

        0 0
      • madcat  

        Nemyslím si, že by stát nechal jen tak padnout klíčový podniky tvořící značnou část ekonomiky… to by znamenalo přílišný ochromení fungování státu jako takovýho, a v konečným důsledku by to stálo víc peněz, než nalít do automobilek apod. nějakou tu miliardu. Na nějakou omezenou dobu se tak sice z trhem řízené stane téměř centrálně řízená ekonomika, ale to je normální cyklus vývoje. V podstatě vůbec nechápu, proč se kvůli tomu dělá takovej humbuk. 80 % tzv. krize je imho panika a hype vytvořený médii lidem v hlavách…

        Když to trochu přeženu, tak se stačí domluvit s 10 kamarádama, co mají účet ve stejné bance, jít si všichni v jeden den vybrat maximální možnou částku bez ohlášení, banka tolik peněz samozřejmě nebude mít na kase, takže to všem nevydá, no a pak už stačí si stoupnout před banku s transparentama „DEJTE NÁM NAŠE PENÍZE!“, druhej den je to na Nově a třetí den má banka problémy a akcie jdou do řitě…

        0 0
        • fluider  

          Alebo iná alternatíva zo života. Povedzme, že každý týždeň sa v hlavnom meste dohodne 10 predajov bytov v priemernej cene napr. 2 700 000 CZK. Ale každý z majiteľov predaných bytov chce dostať peniaze za svoj byt v HOTOVOSTI. A tak musia banky vyplatiť 27 miliónov CASH týždenne, 108 miliónov CASH mesačne. Banky im ich samozrejme musia dať. Viete si predstaviť, čo by tie banky robili? A čo by robili nespokojní majitelia bytov, keď by im banky oznámili že im tú sumu nemôžu vyplatiť v hotovosti …

          0 0
          • fluider  

            A čo by sa stalo, keby všetky predaje bytov mali byť zrealizované v HOTOVOSTI? A je jedno, či by si predávajúci tie peniaze uložili naspäť do banky alebo do šuplíka pod trenírky, proste tá hotovosť by musela byť vybraná z nejakého účtu …

            0 0
        • Pavel100  

          Jestli je krize jenom panika z 80%, tak proč spousta lidí přišla a teprve příjde o práci, výrobní závody omezují výrobu místo nepřetržitých provozů třeba jenom na 4dny nebo dokonce na 3dny v týdnu, automobilový, stojní průmysl jde pomalinku do háje s tím se vezou další, v pc technice výrobci krátí o 40% původní předpokládané limity. Stavebnictví začíná propouštět, není prioritní zájem stavět.

          0 0
          • jIrI___  

            Mám přesně ten stejný názor. Pořád mi ale přijde, že lidi pracující mimo obor, kterého se krize bezprostředně týká, pokládají tohle všechno za falešný poplach vyvolaný médii. Ale tak to bohužel není.

            0 0
            • Pavel100  

              S tím musíš počítat…lidi co pracují v jiném oboru kterého se to dotkne jenom okrajově a nebo lidi, kterým se nechce moc přemýšlet a čučí jenom na telku, ti budou tvrdit že to dělají média.

              0 0
            • Honza729  

              Uz jsem to tu nekde psal a od te doby jsem si to i potvrdil z jednoho zdroje v managementu tovarny, ktera se zbavila nekolika set lidi:

              Jde o to, ze casti, odvazuji se rici, ze i velke casti firem se strasak krize velmi, velmi hodil pri jejich dlouhodobych zamerech o zefektivneni vyroby a snizeni nakladu. Jediny, kdo jim v tom branil, byly odbory. tem se zavrela huba krizi, a hromadnym vyhazovum jiz v ceste nebranilo nic.

              Muzes tomu neverit, muzes o tom i polemizovat, ale to je asi tak vse, co muzes delat. My, co vidime pod poklicku (hele a ted to fakt neber vubec nadrazene, proste se tim zabyvame), se nekdy nestacime divit, komu vsemu se „krize“ hodi.

              0 0
              • Pavel100  

                Nevím pod kterou pokličku vidíš:-)…samozřejmě že se toho využije když už to je…ale pokud máš zakázky, tak proč propouštět lidi a omezovat výrobu…to by jsi byl sám proti sobě. (souhlas s tím, že provedeš zefektivnění)

                0 0
                • Honza729  

                  Pod poklicku rozhodovani nekterych firem (z pozice clena fein.auditoria).

                  To, ze jsou zakazky jeste neznamena, ze firma nepropousti. Minuly rok jsem byl svedkem situace, kdy byla firma zavalena dost jednostrannou zakazkou (z pohledu oboru), takze propustila par desitek remesel, ktere v teto zakazce nevytizila. Zaroven snizila i pocet ved.pozic. Tim chci rici, ze ne vse je tak trivialni a vzdy neplati, ze

                  Mit zakazku=nepro­poustet

                  Kdyby byl zivot cernobily, to by se zilo :-))

                  0 0
                  • Pavel100  

                    ale to beru…už jdeš moc do speciálních problémů......a tohle jsem zapomně doplnit Mit zakazku=nepro­poustet + ještě se musí něco vydělat

                    0 0
            • mr.antik  
              1. lidi všeobecně nechtějí zbytečně utrácet (nejen ti co jsou přímo ohrožení) – proto ten dopad
              2. např. to stavebnictví bylo v takovém rozkvětu, ale trh už zaplnil. Pamatuju dobu, kdy jsi prostě stavební firmu nemohl sehnat. Teď se zas musí vrátit na původní stav, což je pro firmy šok, protože počítali s neustálym růstem.
              0 0
              • jIrI___  

                Já to beru z tohodle pohledu: Taťka dělá v automobilovém průmyslu 25 let, za tu dobu se dostal na určitou pozici. Podle jeho vlastních slov nikdy nebyl tak blízko propuštění jako teď. Lidi u pásu mají nucenou dovolenou, přestalo se pracovat nonstop a stroje stojí. Já chodím rok a půl na brigádu do strojírenské firmy. Teď už jsem samozřejmě dochodil a můžu si jít hledat práci někam k pokladně do Tesca. Nezpochybňuju, že je to přirozený vývoj, ale musíš to vzít i z pohledu lidí pracujících v „krizových“ oborech. Pro ně to je krize doslova, protože třeba v padesáti letech se nová práce podle mě shání sakra špatně. Takové odobí tu už dlouho nebylo, nehledě na to, že nezaměstnanost pprvé od roku 2005 prudce stoupla.

                0 0
                • Pavel100  

                  tak tak

                  0 0
                • mr.antik  

                  jasně, já na to koukám z pohledu čísel. viz například výroba a prodeje škodovek – rostly šílenym tempem a teď poklesly. Docela mě zajímá, kolik se třeba za tento rok prodá a věřim že to bude pořád na úrovni roku 2006

                  0 0
          • fluider  

            Môj názor: pretože ten predošlý celkový hospodársky rast bola tiež len nálada. Bola nálada, že všetko bude rásť, ľudia budú stále míňať viac, štát bude míňať viac. A tak sa kupovalo, vyrábalo na dlh. Časť automobilového priemyslu funguje len a len na úveroch od bánk.Teraz je nálada, že nikto „nemá“ peniaze alebo nechce požičiavať . Nálada, že výrobky a služby sa nepredajú a tak sa nevyrábajú…

            Proste z extrému do extrému

            0 0
            • fluider  

              Napadlo mi ešte malé dôležité upresnenie môjho pohľadu na vec:

              Prostriedkom/po­honom výroby bol DLH. Banky jednej strane „požičiavali“ peniaze na financovanie výroby a druhej strane „požičiavali“ peniaze na kúpu vyrobených tovarov. Akýmsi regulátorom (enzýmom), ktorý určuje ochotu požičiavať resp. zadlžovať sa je tá NÁLADA.

              0 0
          • hribik A1  

            ciastocne preto, lebo vdaka tej panike sa obmedzuje spotreba (hlavne tovarov co nejsu nutne), a aj vdaka tomu neni pre koho vyrabat, a ked neni pre koho vyrabat, rusia sa dalsie pracovne miesta, ubuda prace, ubuda prijmov, znizuje sa spotreba, neni pre koho vyrabat…

            0 0
          • madcat  

            Protože lidi, kteří jsou od rána do večera masírovaní kecama o krizi, zjančili a přestali kupovat prakticky všechno, co nezbytně nepotřebujou k životu… a důsledek je ten, že ta rozhicovaná nadvýroba, která tady až dosud byla, padla na hubu…

            0 0
            • Pavel100  

              Promiň, ale nejsem debil abych si každých 12 měsíců šel kupovat nové auto, počítač a LCD, telefon, ledničku, pračku, sušičku, myčku, mikrovlnku, sporák, kolo, plazmu, dvd přehrávač, kotel na topení, krbová kamna, nové zařízení a vybavení domácnosti, oblečení atd… Možná se tady takový dobrovolník najde, ale moc jich asi nebude:-)

              0 0
              • Honza729  

                Ted jsi ukazal elementarni chybu zacatecniku v marketingu, totiz posuzovani celku podle sveho chovani.....

                Takhle to brat nemuzes, spotreba se sklada z potreb masy, ne jednotlivce…

                0 0
                • Pavel100  

                  Já nedělám marketing, takže nejsem tímto zatížen:-) Takhle to brát nemůžu?…bohužel neznám nikoho kdo by to ale takto dělal nebo ty někoho znáš? Masa lidí, kterou tady uvádíš už má prostě nakoupené.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    … nebo nemá nakoupené , ale za součesné ceny to je pro ně nekoupitelné.

                    0 0
                    • Pavel100  

                      jo berme že nemusíme mít doma vše:-)

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      Nebo to koupitelné je, ale nebude za trubku, když ví, že nikdo nekupuje a proto si klíďo počká.

                      0 0
                      • Tomcat  

                        Ano to myslím taky, nekoupitelné neberu takže ty peníze na to nemá vůbec, ale i tak, že to v tu dobu nemá dobrý poměr cena vs užitná hodnota. A na to dojíždí spousta výrobců zboží, to nové není zastak lepší než staré a kontextu s cenou = velice špatný odbyt.

                        Bohužel výrobci místo toho jít do sebe se snaží různým lobingem a umělou regulaci trhu donutit zákazníka k „spolupráci“.

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Řekl bych, že tak to myslel i Pavel100. Dneska není třeba něco kupovat za každou cenu, jako před 15 roky, kdy byl po všem hlad. Dneska má každý všeho plno a může si na ceny počkat.

                          0 0
                  • dancing dog  

                    No, asi nemáš s vrchnim expertem šanci uspět v diskuzi, ale já taky snad až na extrémní vyjímky taky nikoho takovýho neznám..a že znám celkem dost lidí…

                    0 0
                    • Honza729  

                      Nejsou tyhle invektivy zbytecny ?

                      0 0
                      • dancing dog  

                        Nevím, jaké invektivum máš na mysli. V celém tomto vlákně působíš jako expert, který tomu rozumí a o svém je skálopevně přesvědčen- a to ne na základě čtení Mateřídoušky. To, že také neznám nikoho, kdo by si to vše, nebo mnohé z toho, kupoval a pořizoval obrok znovu a znovu..snad taky není invektivem…

                         

                        a jestli to tak bereš, tak to potom tedy  SORRY !!!

                        0 0
                        • Honza729  

                          Ne, ne, ja se omlouvam, zjevne jsem to, pod vlivem jinych zdejsich diskuzi, vyhodnotil spatne.

                           

                          Takze jeste jednou omluva.

                           

                          Honza

                          0 0
                          • dancing dog  

                            Já se málokdy hádám, jen když sem si jistý a to si sem málokdy, pak ale jak lev .-)

                             

                            peace!

                            0 0
                  • Honza729  

                    Predevsim se omlouvam, jestli muj prispevek vyznel nabubrele, to jsem nechtel.

                    Ale k veci:

                    To neni o tom, jestli to tak delas ty, dancing dog nebo kdokoliv jiny. To je proste o mase, o statistice, o cislech. Pri planovani ruznych slev, kampani, apod., se vzdy pracuje s masovymi cisly a podle tech se kampane navrhuji. Ja taky neznam v okoli nikoho, kdo by kupoval potraviny v Lidlu, ale presto z agentury, kde pracuje spoluzak, vim, ze kampan Lidlu v TV na slevnene potraviny je uspesna a na prodejich videt. to ber jako priklad…

                    0 0
                    • Pavel100  

                      Příspěvek je ok! Potraviny, chlast a léky nemůžeme uvažovat, to je jiná kategorie.

                      Tak v těch masových číslech někdo musel poplést počet nul jinak si to nedovedu vysvětlit…

                      0 0
                      • Honza729  

                        Jde o ten princip. Jestli jde o kvetaky nebo mobily, je vpodstate jedno…

                        Planuje se rok co rok s rustovymi koeficienty, o market share se firmy pretahuji, ekonomika se tak zahriva a jednou za cas se proste prehreje, to tak byva.....pisu to vsechno hodne ve zkratce, tak me nechytej za slovo…

                        0 0
                        • Pavel100  

                          No vidíš, někdo špatně plánoval…potraviny a chlast počítat nemůžeme (jako ostatní mobily atd…), na to si náš národ nenechá šáhnout nikdy.

                          0 0
                          • Honza729  

                            Ne, to neni o tom, ze nekdo spatne planoval. On ten „nekdo“ planoval dobre, zcela v intencich ekon. pravidel volneho trhu. Firmy jsou hnany ziskem, jejich manazeri svymi bonusy, cely ten organismus je hnan k vykonu. To je v poradku a zatim nikdo nevymyslel nic lepsiho a prinasejiciho zisk a v neposledni rade i obrovsky vedecky pokrok.

                            Problem nynejsi situace je slozitejsi, jde o soubeh nekolika zakladnich veci: nekryte uvery am.hypotecnich bank prorostle do Asie, ruzne derivaty, ktere jsou vpodstate jen bezcennymi papiry vydavanymi za milionove hodnoty a tak. K tomu se ekonomika dostala do sve etapy recese, coz je normalni a k tomu take, a to si malokdo uvedomuje, pricti i nervozitu z politicke situace, nestabilitu ropnych zdroju, spatne socialni politiky statu EU, nadbytek socialne potrebnych, a tak by se dalo pokracovat.

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Teorie je hezká věc, ale praxe bývá jiná. Když je toho volna moc a lidé, co rozhodují jsou bez charakteru, bez jakékoliv kontroly a jsou hnáni pouze ziskem, pak se nedivme, že to dopadlo, jak to dopadlo:

                              "O hypotéční a finanční krizi trochu jinak

                              Všimněte si, že po celou dobu se o hypotéční a finanční krizi píše v takové odosobnělé formě, jakoby to byla živelná náhodná pohroma, jakoby to na nás seslal osud. Ve středověku se věřilo, že blesk je hněv boží, nyní máme věřit, že hypotéční a finanční krize je takový omyl, který se nenadále stal. Nikoliv – tyto potíže jsou výsledkem lidské činnosti – chamtivosti a nezodpovědnosti konkrétních lidí.

                              Asi prvním konkrétním viníkem byla administrativa amerického prezidenta Billa Clintona a jeho snaha a zákony na podporu bydlení chudých lidí. Rozkázat zákonem, aby někdo bydlel nad své možnosti, je sice zdánlivě chválihodné, ale nestarat se o to, kdo to zaplatí, je nezodpovědné. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

                              Následně ovšem banky připravily hypotéky, které by i jeden jediný den před zákonem nepustily do světa. Např. kalkulovat bonitu žadatele jen podle schopnosti platit úroky je nesmysl, vždyť jednoho dne bude nutné zaplatit i jistinu, čímž se ovšem nikdo netrápil. Takže vidíme druhé konkrétní viníky – bankéři vydávající sub-prime hypotéky.

                              Dalším žralokem v řadě byly stavební firmy a realitní a hypotéční makléři, kteří nabulíkovali lidem cokoliv, aby prodali dům, poskytli hypotéku a dostali provizi. Po jejím shrábnutí se na své klienty vykašlali. Máte tedy třetí konkrétní pachatele – stavební firmy, realitní a hypotéční makléři.

                              Pak přišel ale zajímavý moment. Jakoby hypotéční banky cítily, že tyto hypotéky nejsou to pravé, tak se jich snažily zbavit. Napomohli jim v tom kreativní finanční inženýři (omlouvám se odpovědným inženýrům, především z technických oborů) vytvořením „zabalených dluhopisů“, známých CDO, atd. Je s podivem, že si někdo může myslet, že když vezme 100 mizerných hypoték, zabalí je do jednoho dluhopisu, že z toho vznikne dobrý finanční produkt s nízkým rizikem. Příznačné české úsloví (dámy prominou), „z hovna bič neupleteš“, plně vystihuje podstatu CDO. Jméno hlavní autorky CDO proběhlo tiskem a ona je, spolu s ostatními tvůrci a vydavateli CDO, třetím konkrétním viníkem. Nutno konstatovat, že banky produkující sub-prime hypotéky zachovaly chytře – prostě ty mizerné hypotéky poslaly dál, vymazaly ze svého portfolia, shrábly provizi a průšvih poslali dál.

                              A pracovníci ratingových agentur měli zřejmě tropickou horečku a přidali se do tohoto řetězce nezodpovědnosti. Nelze pochopit, jak mohli dát vysoké ocenění tak podivným produktům jako CDO byly. Takže pátí konkrétní lidé, zodpovědní za hypotéční bouři. Rád bych si pohovořil s managerem nějaké ratingové agentury a zjistil zda po tomto lapsusu má jeho odbornost a slovo větší váhu než štěkot psa.

                              A na konci jsou opět konkrétní lidé – manageři, risk manageři, bank a dalších institucí, kteří tyto toxické produkty nakoupili do svého portfolia.

                              A proč to vlastně všichni dělali? No – pro peníze.

                              Když si prostudujeme tento řetězec, zvážíme motivace těchto konkrétních osob, lidí, profesí, proč na hru sub-prime / CDO přistoupili, zjistíme, že každý si chtěl ******** provize, nebo zatancovat před svým nadřízeným, jak je zdatný finančník, či umí vygenerovat zisk. Na konci top manageři tancovali před akcionáři a vyprávěli jim o skvělých procentech z nových strukturovaných dluhopisů a báječných skvělých ziscích a dividendách. Přiznal se někdo z nich dnes k osobní odpovědnosti a osobnímu selhání hnané touhou po bonusech, provizích? Nikdo. Málo kdo vrátil provize, bonusy, málo kdo se omluvil se klientům, ať již rodinám, které se musí vystěhovat z domu, nebo investorům kupující CDO či na ně navázané produkty.

                              A jaké z toho oplyne poučení? V podstatě dvě. První poučení dává za pravdu, že v současné době jsou v manažerských pozicích z poloviny psychopati, kteří udělají cokoliv pro svůj osobní růst a kariéru, bez ohledu na okolí a následky svého jednání. A druhé je mnohem zajímavější – za několik let se příběh o báječných růstech a následných propadech bude opakovat, ale v jiném obalu.

                              No řekněte, není to zajímavý svět, ve kterém právě žijeme?

                              A vlastně je zde i třetí poučení. Má vůbec smysl číst doporučení analytiků, ekonomů a dalších (včetně autora), když nikdo z nich neupozornil za posledních 20 let na žádnou bublinu?"

                              Tohle není z mé hlavy, narazil jsem na to, ale vcelku s tím souhlasím.

                              0 0
                              • Honza729  

                                Tak zrovna p. Sedlacek pred par lety o krizi mluvil velmi nahlas......

                                0 0
                              • vlk  

                                Vcelku bych i souhlasil. Ale nutno říci, že toto byl jen prvotní impuls a jeden z mnoha důvodů dnešní krize. Dalším problémem by mohl být třeba způsob „výroby“ nových peněz v rámci procesu půjček bankou. Dá se říci, že i samotné žití na dluh z pohledu dlužníků je jakási sázka, že se mi bude v životě dařit stále stejně případně lépe, což se ne vždy vyplní. A to už ani nemluvím a nynějších různých záchraných balíčcích různých zemí, které jen tisknou další a další bankovky. V případě např. Dolaru už snad nejsou kryty ani Americkým snem. Za chvíli na nich bude nápis „bankovka je kryta hodnotou papíru  na němž je vytištěna“.Kolotoč se roztočil opačným směrem než bychom chtěli a půjde jen velice obtížně situaci zvrátit.

                                A už vůbec nechápu smysl jednání některých firem. Firmy co začaly v době krize zdražovat, např. Ford-to je vyloženě sebevražda. Logicky je třeba zboží zlevnit a pokusit se tak docílit větší prodejnosti, nalákat lidi na ceny. Dále je obrovskou chybou lít státní peníze do soukromých firem. co se tím docílí, že firma krachne později? Takto řízené pády jsou až moc drahé. Naopak stát by měl snížit daně z přídavné hodnoty. Měl by se snažit snížit ceny výrobků samotným zákazníkům a ne slepě podporovat obchodníky a výrobce s tím, že ceny zůstanou stejné.

                                 

                                Vše je to o koupěschopnosti obyvatelstva, o tom a když někdo žije na dluh, tak si tak potencionálně utratí peníze z budoucí části života. V rámci ekonomiky mají všichni pocit, že se zvyšuje díky půjčkám prodejnost, ale je to jen dočasné zdání, ti lidé budou o to méně kupovat v budoucnu, neboť již peníze dopředu utratili.A když pak je málo těch kteří si půjčují a utrácejí tak větší obnosy, tak se to zvrhne a grafy nám začnou klesat.-to jen tak hodně zjednodušeně jak to vidím.

                                0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Mít půjčku není ani dobré ani špatné. Jde jen o schopnost splácet. A v tom Američan, podporovaný vládou nezná míru. Všichni tam žijí přítomností, co bude zítra je vůbec nezajímá.

                                  0 0
                                • hribik A1  

                                  „bankovka je kryta hodnotou papíru  na němž je vytištěna“

                                  skoro ako v zimbabwe

                                  0 0
                                • Honza729  

                                  Souhlas, ale to resis spis dusledek nez pricinu. Lidi musi mit nejdrive praci a vydelavat, aby mohli utracet. Tim padem je nutne snizit dane pro firmy, rozhybat ekonomiku podporou malych a strednich podniku, stredni podnikatelske sfery, zavest danove prazdniny novym firmam, zasadne zrevidovat a upravit socialni system davek, aby prinutil lidi makat, apod.

                                  Pak se teprve zvedne spotreba a lidi zacnou ekonomice a budoucnosti verit, budou vice ochotni si pujcovat. Banky nyni reviduji sve riskove podminky, vice „utahuji“ kohouty spotrebitelum i firmam, coz je z jejich pohledu samozrejme pochopitelne, ale situaci to neresi…

                                  Bez statni pomoci formou zmeny danovych zakonu se, bohuzel, nic zasadniho nestane. To je fakt.

                                  0 0
                                  • vlk  

                                    JJ s prvním odstavcem plně souhlasím. Mě vadí lití desítek a stovek miliónů do obrovských podniků, které se stejně tak či ona položí. Místo tohoto vyhazování peněz bych raději snížil daně. JJ daňové prázdniny pro začínající podnikatele plně podporuji. Jen si říkám, zda by nebylo v této situaci lepší, kdyby stát raději šetřil-spokojil se s nižšími daněmi a bylo mimo snížení daní podnikatelům snížena i DPH.

                                    0 0
                                    • hribik A1  

                                      uz vidim ako bude stat setrit, ked buduci rok su volby a treba presadzovat „silne socialne programy“ ™

                                      0 0
                                • Radek Broz  

                                  Zkus vysvětlit, co je špatného na peněžním multiplikátoru. Poslední státy, který upustily od krytí peněz zlatem (GBP, USD), tak učinily někdy začátkem 30. let a neřekl bych, že je to chyba. Krize byly i předtím. Pokles, kterej teď nastal, je přirozenej  a krytí zlatem by ho nezměnilo.

                                  0 0
                                  • Krys  

                                    Aj tak by som rád vedel, ako si to niektorí predstavujú to pokrývanie zlatom. To akože svetová ekonomika je limitovaná množstvom zlata na Zemi?

                                    0 0
                                    • fluider  

                                      Nie, kedysi bol americký dolár krytý zlatom. To znamenalo, že keď si Amíci niečo kúpili od inej krajiny, tej krajine dali svoje zelené papierové bubáky. Tak to robili všade, po celom svete, lenže prišla doba, že krajiny chceli svoje nahromadené americké zelené papieriky vymeniť za zlato, jednoducho legitímna požiadavka na americkú vládu … Vieš si predstaviť aké množstvo zlata to bolo. Netrvalo dlho, krytie dolára zlatom bolo zrušené a všetko zlato v súkromnom vlastníctve bolo takpovediac vyvlastnené, v podstate vymené za tie zelené papieriky ,ktoré už ale neobli kryté zlatom.

                                      Keby to amíci vtedy nespravili, tak by Čína so svojimi vyše 1 bilion USD devízovými rezervami asi položila USA jednou ranou :-). Hoci sa krytie zlatom skončilo, výmena SKUTOČNÝCH tovarov a služieb za zelené papieriky stále pokračuje......

                                      0 0
                                    • hribik A1  

                                      keby sa jednalo o celu svetovu ekonomiku, a nie o niektory jej podsystem (niektoru narodnu ekonomiku alebo niekolko), tak by pri stejnom mnozstve zlata a vacsom mnozstve tovarov predsa musela rast hodnota zlata, nie? zaujimave situacie by vznikali prave v tych „podsystemoch“

                                      0 0
                                      • fluider  

                                        Lenže tak to už nie je. KONEČNÉ množstvo zlata bolo nahradené potenciálne NEKONEČNÝM množstvom bankoviek resp. digitálnych cifier.

                                        0 0
                                        • hribik A1  

                                          ved hej, to bola hypoteticka odpoved na hypoteticku otazku. je mi jasne, ze teraz zavisi hodnota bankoviek hlavne od aktivity tlaciarenskych strojov prislusnej narodnej banky

                                          0 0
                                          • fluider  

                                            Teraz je lepšie tie peniaze vytlačiť len digitálne, pripísať na nejaký centrálny účet NB, pretože výroba bankoviek a hlavne mincí je veľmi „neekonomická“. V podstate na výrobu bankovky minieš skoro toľko peňazí aká je jej nominálna hodnota, takže ako keby si žiadnu hodnotu nevyrobil…

                                            0 0
                                  • fluider  

                                    Peňažný multiplikátor podľa mňa zaviedol do peňazí fikciu. Umožnil vytvárať fiktívne dlhy, lebo predpokladá, že budú splácané/splatené.  Umožňuje požičiavať peniaze, ktoré nikdy neboli vytvorené nejakou prácou! Nie sú výsledkom činnosti a predpokladá, že nejaká skutočná činnosť tie peniaze vráti naspäť. Za takýchto podmienok sa na požičiavaní peňazí NEDÁ prerobiť, NEDÁ. Je to ako obrátená pyramída.

                                    0 0
                                    • t29  

                                      V podstatě souhlasím. Hodnota peněz je dneska jenom v důvěře lidí, že za ty papírky něco dostanou.

                                      0 0
                                      • drtyc  

                                        to reknmi zimbabwanum :)

                                        0 0
                                        • t29  

                                          jejich peníze už té hodnoty moc nemají :)

                                          0 0
                                          • hribik A1  

                                            nahodou…vcera odskrtli 12 nul a moze sa zacat mnozit odznova…exponen­cialna taktika :-)

                                            0 0
                                            • drtyc  

                                              nejak zrychluji to skrtani ne?

                                              0 0
                                              • hribik A1  

                                                najprv 3, potom 10, teraz 12, nabuduce tak 15. ono sa taktiez zvolna zvysuje zaklad, ktory sa dava pri tom exponencialnom rozvoji na x-tu, kde x je pocet dni. najprv to bolo 2 na x-tu, potom e na x-tu, minule 3 na x-tu, a teraz bude uz 4 na x-tu

                                                0 0
                                  • vlk  

                                    1)Jde o to, že když si půjčíš od banky, banka vlastně vytvoří nové peníze, které do té doby neexistovaly.Stačí když má tu myslím 1/5 z půjčky k dispozici v hotovosti. Tímto způsobem nezkutečně vzorstl počet peněz v oběhu(virtuálních peněz). Jsou to peníze, které vlastně vznikly za práci(něčí výdělek), který se teprve očekává v budoucnosti. Jenže, co když ta práce a peníze u dotyčného v budoucnosti nebudou. Je to jak hrát ruletu, jen možná s větší pravděpodobností. Pak stačí nějaký nezodpovědný systém půjček a problém je na světě.

                                    Vedlejším produktem je, částečné neustálé znehodnocování pe­něz.

                                    2)Když pak nějaký stát jen tak začne tisknou další miliardy(dolarů), tak je prostě jen tak mávnutím ruky vyrobil.Tyto peníze nejsou podloženy žádnou prací, ničím. Vznikly jen tak. To jsou přesně ty injekce, které pumpuje USA do ekonomiky a Francouzi už dělají totéž.

                                    Je jedno, jak budou či nebudou ty finanční injekce úspěšné ale předvším to zase snižuje hodnotu daných peněz(měny).

                                     

                                    To prostě nejde jen tak lehce si vyrábět a tisknout peníze(případně virtuálně tvořit na účtech)

                                    Naopak Toto Ameriku a část světa dostane nakolena.

                                    Pád dolaru, celé té civilizace okolo, bankovních systémů, závisí jen na tom, jak rychle a v jakém množství se budou „tisknout další peníze.“ Nakonec se může stát, že USA jako stát globálním měřítku zbankrotuje, že bude mít dolar hodnotu jen toho papíru. A nemyslete si, v globální ekonomice v tom nezůstanou sami.

                                     

                                    Čím jsou vlastně dnes peníze kryty. Zjednodušeně se dá říci, že důvěrou.

                                     

                                    To je asi tak můj pohled, podotýkám, že v rámci ekonomiky amatéra.

                                        
                                    0 0
                                    • fluider  

                                      Tak! Nevypočítateľná, ťažko predpovedateľná a manipulovateľná DOVERA.

                                      0 0
                                    • Polka  

                                      Sak my si tady „vytisknem“ par bilionu nasich ceskych zlatych korunek a bude dobre :-))

                                      0 0
                                    • Honza729  

                                      Velmi dobre napsano.

                                      0 0
                                    • Radek Broz  

                                      Ale s tím já v podstatě souhlasím. Jo, peníze stojí na tom, že jim lidě věří a jsou ochotni je akceptovat. Ale tady je poměrně jedno, jestli je někde v trezoru hromada zlata, nebo je stát prostě vydal. Samozřejmě, že ve chvíli, kdy si je někdo začne tisknout a pumpovat jich do ekonomiky víc, vzroste inflace a to třeba až do tý míry, že ty peníze zratí hodnotu úplně.

                                      Taky si myslím, že expanzivní politika je vždy více či méně špatná a tyhle „protiopatření“, ve kterejch se teď vlády předhánějí, ničemu nepomůžou. Dají se jen použít méně špatně (infrastruktura, věda, výzkum) nebo hůř (prožrat – detailní návod na protikrizi.cz :o) )

                                      0 0
                                      • Honza729  

                                        No jo, jenze mas alternativu ? Planovane hospodarstvi alternativou rozhodne neni a zatim nebylo vymysleno nic lepsiho nez trzni hospodarstvi. (tedy dokud se do toho nezacala SRÁT Evropská unie.)

                                        0 0
                                        • Radek Broz  

                                          K tomuhle je alternativou neprovádět expanzivní politiku a nechat to bejt.

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            Co nechat bejt ? Podnikani firem ? To je preci pitomost, to uplne popira pravidla hospodarske souteze.....

                                            0 0
                                            • hribik A1  

                                              zeby vyhnut sa nadbytocnym statnym zasahom? :-)

                                              0 0
                                              • Honza729  

                                                Tak to specifikuj. jak bys definoval „nadbytocny statny zasah“ ?

                                                0 0
                                                • hribik A1  

                                                  nalievanie penez do nezivotaschopnych firiem, zvysovanie dani, prerozdelovanie sposobom, ktory neprispeje k narastu spotreby ani k zlepseniu podnikatelskeho prostredia, ani nic moc nepomoze tym co to potrebuju, velkovyroba dlhu, obmedzovanie slobodneho obchodovania a trhu…

                                                  0 0
                                              • Krys  

                                                Máš tam redundanciu. Výraz „štátny zásah“ už v sebe obsahuje aj výraz „nadbytočný“. :)

                                                0 0
                                                • hribik A1  

                                                  to je pravda :-)

                                                  0 0
                                                • Honza729  

                                                  To ale samozrejme teoreticky neplati vzdy a striktne. Ovsem statni zasahy EU a jejich clenu jsou z 99% tragedie, coz znamena, ze mas vpodstate pravdu......

                                                  Fuck EU.

                                                  0 0
                                                  • Krys  

                                                    Už som mal napísané „krátke“ pojednanie na tému sloboda a štát, ale potom som si uvedomil, že by to mohlo vyvolať flame s niektorými zástancami „štátu, ktorý nás nakàmi a potom nám utrie bradu“. A na to nemám ani čas, ani chuť.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Zbytecny. Tohle za tebe udela Paroubek a jeho Melody Boys :-)

                                                    0 0
                    • pepek  

                      Když seš tak kovanej v průzkumu trhu, tak jak můžeš tvrdit, že GMC má vyrábět malý, usporný auta? GMC vyrábí přesně to co musí, protože amíci si nenechají dát ani turbodiesel do těch svojich 3 tunových aut – natožpak aby si nechali ta auta zmenšit. Ta auta jsou sice velká, ale kupodivu levnější, než evropské high-tech. Jediná smůla je, že amíci teď nemají peníze, bo je strčili do předražených hypoték, které jim všem bankéři dávali „na xicht“. Místo aby amíci auta zmenšili, tak evropani je zvětšují – SUVička všude kolem. Nesmysly typu „Toyota Prius“ si koupí leda tak komedianti z Hollywoodu, aby vypadali dobře k těm několika Hummerům, Porsche apod, které jim už stojí v garáži a kterými pak nadále jezdí.

                       
                      0 0
                      • Honza729  

                        Mas tam logicke lapsusy.

                        „GMC vyrabi presne to co musi“ je blbost. Kdyby je trh donutil, a ze to k tomu speje, aby vyrabel uspornejsi auta, tak je vyrabet bude, na to vem jed. Protoze jde o zisk. Asi to sam citis, ze jsi to asi nenapsal uplne presne jak jsi chtel, nebo jsem to mozna nepochopil, to je mozny.....

                        0 0
                        • pepek  

                          Ale trh je právě nutí dělat 3-tunový pickupy. A žádný marketing to tam nezmění, neúspěšných pokusů již proběhlo několik. Když jsem se jich ptal, proč všichni vozí děcka do školy 3tunovým pickupem, tak mi řekli, že je to bezpečnější a že taťka s tím jezdí na ryby – tak potřebuje velký auto. Když si tam nějakej náš hokejista koupil X5ku, tak se mu prý všichni smáli, že má auto pro ženský, chlap má přece pořádný, šestilitrový pickup.

                          0 0
                          • hribik A1  

                            general motors je este k tomu aj socialny zabezpecovaci ustav co plati penzie byvalym zamestnancom, tak jasne ze ked mu este aj poklesne dopyt po tych ich pixlach tak su v ***

                            0 0
                          • Honza729  

                            Jo, to s tim hokejistou jsem cetl taky, ale to byl clanek tak tri, ctyri roky zpatky.

                             

                            Nicmene:

                            Trh je nutiL delat tritunove pickupy. Americani ted setri a to cim dal vic. Je tam obrovska poptavka po mensich autech, casem se, tedy pokud se ekonomicky Amerika nepostavi rychle na nohy, vyrobci prizpusobi, protoze jinak je japonske a evropske automobilky prevalcuji uz uplne (jestlis byl v USA, tak jsi urcite videl plno japonskych a evropskych aut)

                            0 0
                            • drtyc  

                              evropsky auta byly vic v televizi v reklame nez na silnici. japonsko melo zastoupeni a pro japonce vzhledem k velikosti americkeho trhu to je asi vic nez udealji pro domaci, ale celkove na staty to bylo porad o nicem.

                              0 0
                            • pepek  

                              „Je tam obrovska poptavka po mensich autech“ to snad nemyslíš vážně – tak proč by pak VW propouštěl a německý hospodářství mělo nevídaný propad? Amíci prostě čekají, bo nemají peníze. Pravdu má nahoře turista – můžou za to bankéři a ne GM. GM  jenom doplatí na hry burzovních makléřů a bank, které nakonec eště sežerou celou tu slavnou státní pomoc, aby se trochu zahojily.

                              0 0
                              • hribik A1  

                                ale aj tak som zvedavy kto im este po tomto bude tie ich pixle kupovat…

                                0 0
                              • Honza729  

                                Pepku, ty trochu pletes paty pres devaty. Za co muze GM ? Za krizi ? To jsem nikde ani nenastinil.....

                                0 0
                          • Tomcat  

                            myslim ze pravda je jeste jinde.

                            Celkove automobilovy prumysl zapal nebo usnul na vavrinech. V konkurencnim boji mezi a ve snaze ze spotrebniho articlu vytvorit kult jim nedoslo jak se vzdaluji puvodnimu ucelu a zakazniku. Vysledkem je nadroudukce a nizke prodeje. On ani nebude pokrok takovy jaky by si prali nebo to nazvem zpomalenim vyvoje, proto treba vyrobci si ujizdeji na vybave protoze ten zaklad (drak, podvozek, motor) nejsou schopni udelat lepsi.

                            Velikost vozu ukazuje stejny paradox jako u biopaliv. Mensi auto neni hned levnejsi, nema hned mensi spotrebu, neni bezpecne atd. Tedy samotny problem neni v to jestli to je 3,5t pickup nebo 1.2l chrastitko , ale v tom ze neprinasi zakazniku nic zasadne noveho krom velkeho mnozsvi „pozlatek“ a ty nezlepsi zakladni vlastnoti.

                            0 0
                            • Honza729  

                              Vse je rizeno poptavkou. Historicky chteli napriklad amici velka auta, pohodli, osmi, dvanactivalce s vykonem, bez ohledu na spotrebu, ropy bylo dost za par facek. Typicke pro sedesata, ale hlavne sedmdesata a osmdesata leta min.stoleti. Chteli rodinna auta, coz chce samozrejme vetsina vsude na svete.

                              Dnes je to tak, resp. zacina to byt tak, ze i amici setri a vyvstava poptavka po mensich, take rodinnych autech, je dbano vice na spotrebu a svete div se i na ekologii. (tedy po americku :-) ) Tim padem je ve foru jeste vice napriklad japonska produkce a jestli se am. automobilky nezmatori, tak na to dojedou. Ono to bylo videt uz i na autosalonu v Detroitu (nebyl jsem tam, jen jsem cetl zpravy na webech).

                              Vsichni si jsou vedomi, ze male auto rovna se omezeni jejich potreb. Bud si jisty, ze jakmile se „krize“ prezene, amici, ale nejen oni, budou zase mit zajem o SUV a Pick-upy…

                              0 0
                            • drtyc  

                              mluvil by si jinak pokud by si jel po dalnici, kde stavi most na bazine a ujel jim kus naspu, tak jsou pruhy oblozeny betnovejma svodidlama, protoze puvodni svodila se sesunuly, tak tam neni zadny odstavny pruh a zenske nekde pred tebou dosel benzin a kolona vlevo i vpravo a sliva se to v noci do levyho pruhu… vlevo mas kamion, tak zpomalis a tam je dalsi ktery te nepusti, tak zastavis a pak uz slysis jen skripani gum a pocitas vteriny a metry pred sebou.

                              stat na brzde jen zlehka aby to automat nerozjel, aby si pobral cast hybnosti a odskocil co nejpruznejsi raz a pokud to bude pecka, tak ti to prislapne nohu na brzde samo… pred tebou metr a ted pocitas stojedna stodva uz? stotri uz? stoctyri uz? stopet prask.

                              pak jsi rad, ze sedis v aute s peti tunama ve vysce ramen stojiciho cloveka…

                              0 0
                              • Tomcat  

                                Nechapu proč to je mne ja sem prave proti malým-drahý rádoby ekologickým autům

                                0 0
                                • drtyc  

                                  Sorry. Nejak jsem si spatne spojil:

                                  pravda je jeste jinde.

                                  male auto.

                                  3.5t pickup

                                  1.2l chrastitko

                                  „pozlatek“

                                  budu trenovat porozumeni roztristenemu textu a naucim se cist mezi prizpevky nazorovy smer jednotlivych uzivatelu.

                                  0 0
                                  • Tomcat  

                                    Sorry netušil jsem že to je tak rozřištěne , hold jako autor to asi chapu jinak.

                                    0 0
    • dancing dog  

      Já si stejně myslím, že základem potíží je zbytečná nadspotřeba+plýt­vání

       

      a kořenem všeho zla je touha po penězích…

      0 0
      • Zerocool  

        souhlas

        0 0
      • Honza729  

        To ale nikdy, opakuji nikdy nevymytis, to je proste dano v genech lidstva. Od chvile, kdy praclovek zjistil, ze za pytel kozesin dostane pytel muslicek a ty pak smeni za pytlik kaminku, za ktery mu praclovecice da, je po teto strance lidstvo ztraceno :-)

        Ja bych rekl, ze je to vsechno stejne kvuli zenskejm: kvuli zensky kupujes lepsi auto, abys oslnil, vetsi dum, aby videla, ze ji zajistis, vice sperku, obleceni a dalsich veci......a tak to jde dal az na burzu, dluhy, atd :-)

         

        Cherchez la Femme..... :-)))))

        0 0
      • Tomcat  

        Nad spotřeba? Ne takhle nadprodukce? Že někdo naivně myslí, pokud letos vydělal mega , příště musí dva pak tři atd… a tedy poskytuje služby nebo vrábí zpboží který nerespektuje realitu odbytu.

         

        Důvodem pokud bybyla nadspotřeba automobilky by neskuhraly že nemohou prodat.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.