• MFrydl

    Hezký den,

    chtěl bych Vás někoho poprosit o radu ohledně výměny řazení starého (Microshift) 3×8 za nové (Shimano) 2×8?

    Silniční kolo B-twin – Triban 300 s hroznými komponenty jsem si letos pořídil za malý peníz s tím, že si ho celé předělám na komplet komponenty od Shimana.

    Potřeboval bych jen poradil, jestli není problém místo trojtalíře přehodit na dvojtalíř tak, že převodníky nechám na 8 jak jsou doposud.

    Vyhlídl jsem si kompletní komponenty řady Claris, ale než do toho nasypu spousty peněz, potřeboval bych se ujistit, že se to takto dá provest a dává to smysl.

    Děkuji mockrát za případné odpovědi.

    0 0
    • Bezmozek  

      Smysl výměny vidíš v čem?

      Nepotřebuješ tam mít jen nápis shimano? Claris není nic moc a pokud to co máš funguje, nebylo by lepší to dojezdit a zatím přišetřit na něco lepšího?

      0 0
    • Lišák  

      Pokud to řadí a brzdí, a chceš do toho něco investovat, tak si kup lepší lehčí kola a obutí.

      A pokud nemáš, tak nášlapné pedály.

      0 0
    • mr.garisson  

      Myslím, že bude mnohem rozumnější dojezdit stávající sadu do mrtva a pak pořídit něco ze střední kategorie. Pokud si hodláš udělat radost, vylepši kolo spíše kvalitním obutím nebo osvětlením. Jak to bude aktuální s výměnou, tak už budeš vědět, co přesně očekáváš a podle toho nasměřuješ investice. Zkus nám trošku věřit. Tímto si prošli všichni, ušetříš tak nemalé peníze. ;)

      0 0
    • Singlespeed  

      Měnit řazení je zbytečnost. Bude bez problémů fungovat i s dvojpřevod­níkem, Pokud řadí špatně, nech vyměnit bovdeny a lanka, bude šlapat zase jako nové. Osazení kola kompletní sadou Claris systémový význam nemá, nijak si funkčně nepolepšíš. Řešením může být nákup jen dvojpřevodníku, ale nejlépe alespoň ze sady Sora. Jinak, můžeš koupit jakýkoliv dvojpřevodník určený pro 8,9 nebo i 10 rychlostí, bude fungovat. Jako další vcelku levné řešení jak vylepšit jízdní vlastnosti kola mně napadá přepletení na lehké ráfky, třeba Remerx Alcyon, nazout lehké a odolné gumy, třeba Tufo Calibra a do nich lehoučké duše, třeba Rubena Light. Kolo pěkně zhubne a pojede rázem jako raketa :-).

      0 0
    • MFrydl  

      Zdravím,

      děkuju moc za rady… Zkusím to vše nějak shrnout.

      Především jde o to, že přesmyk je v hrozném stavu podle mého už od výroby.

      Opravdu mi nejde o to abych měl na kole napsáno Shimano, ale na trekovém kole jsem s komponenty spokojený a vím, že je na ně spoleh… Proto ten výběr.

      Osobně mám takový pocit, že trojtác na tomhle kole nemá co dělat. Po seštelování se smyk na prvních dvou talířích chová naprosto v pořádku, ale pokud potřebuji přehodit na největší , je seštelovaný tak, aby se řetěz hodně na těsno vyhnul smyku. Víc na těsno to snad ani nejde. Bohužel se v tomhle okamžiku začíná potkávat smyk s klikou. :-/ ??? Se silničním kolem začínám letos, nevím, jestli to není nějaká moje vada v přemýšlení ale s tímto problémem jsem se na svém dosavadním kole nikdy nesetkal.

      Proto mě napadlo jestli to opravdu nemůže být tím, že se výrobce snažil někde ubrat z ceny a ty komponenty (hlavně přesmykač) tam dal opravdu jen proto, abych zjistil že jsou k ničemu a sám si je vyměnil za něco jiného.

      Proto automaticky už jen kvůkli těm chybám uvažuju, že si pořídím kompletně něco jiného a použiju talíře jen dva. Bohužel jsem taky zjistil, že asi nemám na výběr a musím si na kole nechat jen 8 pastorků, protože víc se jich tam nejspíš nevleze.

      Měl by prosím někdo nápad, jak z téhle šlamastiky ven? Vůbec nevím co s tím mám dělat a za jakékoliv rady ohledně vylepšení téhle situace budu moc vděčný.

      Mockrát děkuji

      0 0
      • Lišák  

        Ořech pro 8, 9 a 10 pastorků je stejný. 11 netuším. Když si koupíš kazetu s více pastorky, musíš také pořídit odpovídající řazení a přehazovačku.

        0 0
      • Singlespeed  

        Jak to tak čtu, tak mám stále silnější pocit, že kolu až tak nic moc nebude, spíše bude chyba v rukách ;-). Pro začátek dej dvojpřevodník a uvidíš, jak se to vyvine.

        0 0
        • MFrydl  

          OK, dám si tam dvojpřevodník, vzadu přehodím na 9 pastorků a předělám to celé na SORA řazení 2×9, která by měla být v pořádku?

          Nechci působit dojmem, že mám peněz na rozhazování (ani to tak není), ale došetřil jsem si 6 000 které jsem měl v plánu investovat do kola, aby mi sloužilo po předělání a celkové opravě pár let pouze s klasickým servisem.

          Prosím, řekněte mi že to dává smysl a já už dám pokoj. :)

          0 0
          • Singlespeed  

            To už smysl docela dává ;-).

            Na Koloshopu je kvalitní dvojplacka v akci, pasuje i na 9-speed (teda pokud ti nebude vadit délka 172,5mm):

            http://www.koloshop.cz/…ky-AKCE.html

            0 0
            • MFrydl  

              Měl jsem původně v plánu sestavu, viz. obrázek, ale nad klikama bych ještě pouvažoval, nevím, jaký by byl rozdíl v těch 3 cenťácích.

              Nebyl by teda problém přehodit z 8 na 9 pastorků? Vleze se to pěkně mezi ten rám a náboj? :)

              0 0
              • mr.garisson  

                Mám to takto nakombinované na svém kole identicky. Jen předek mám na jednopřevodní­ku 39z.

                0 0
              • Singlespeed  

                Rozdíl v klikách není 3 cm, ale 2,5 mm, což třeba mně na tréninkovém kole vůbec nevadilo.

                JInak, vše o.k., jen ještě koupit nějaký 9-r řetěz, na silnici se mi osvědčil třeba Sram PC971, může být i nejlevnější Shimano HG-53.

                0 0
                • Lišák  

                  Devítka (alespoň na bajku) funguje naprosto spolehlivě i s osmičkovým řetězem. Osobně několik let zkušeností.

                  0 0
                  • Singlespeed  

                    Tak koupí nový osmičkový, když bude chtít. Předpokládám, že starý vytahaný vyhodí ;-).

                    0 0
                    • Lišák  

                      Já furt nevím, jestli to kolo má nový, nebo jetý.

                      0 0
                      • MFrydl  

                        Mám ho od novoty z Decathlonu slevněné na 5400 ,– … už podle té ceny asi všichni usoudí, že to stojí za „to“ :)

                        Ohledně výběru řetězu děkuji, určitě půjdu do nového, když už budu celé kolo předělávat. Nechci všechno na svém dosavadním kole kritizovat, ale je to hrůza a když už budu investovat, tak kompletně.

                        Díval jsem se ještě na osu, kterou budu potřebovat a zjistil jsem, že je u klik integrovaná – Hollowtec II – . Bohužel nemůžu nikde zjistit a ani nevím, jestli se to vůbec udává, jaké má osa rozměry, pro srovnání s rámem. Neví někdo, nebo už opravdu řeším zbytečně kraviny? :-/

                        Děkuji.

                        0 0
    • MFrydl  

      Waaw, tím pádem je problém vyřešen. :-D to jsem vůbec netušil a moc se omlouvám :)

      Můžu jít tedy do Ultegry 2×10, kterou mají na netu v jednom obchodě slevněnou na 2500 (řazení)?

      Podle toho bych si potom mohl doskládat zbytek… Je tak? Já viděl furt problém v těch 8 pastorcích a podle nich jsem sháněl co se nabízelo… tedy Claris :)

      Opravdu moc děkuji, nálada šla o 100% nahoru :)

      0 0
      • Dejv94  

        Když si koupíš Ultegry, tak budeš muset menit kazetu, řetez, smyk, kliky, to jsou vcelku značné investice a to nejspíš za 3500,– neseženeš odpovídající Ultegrovému řazení. Pokud se smyk potkává s klikou, bude někde chyba v seřízení (pootočený smyk na objímce, špatně nastavené dorazy,…).

        Moc nemá smysl to kolo přestrojovat na něco jiného. Jak píši ostatní, radši vložit těch 6 tisíc za obutí a nová kola.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.