• Obree

    Chci vymenit elastomery za pruzinu u retro Pace RC 35. V noze vidlice je 150 mm elastomeru + doraz asi 15 mm, celkem max 165mm, vidlice ma mit zdvih 80mm. Dotaz je, jakou pruzinu, nebo kombinaci pruziny a elastomeru tam dat? Mam vyndat mrtve elastomery a vlozit stejne dlouho 150 mm pruzinu? Nebo tam dat delsi, o kolik? A zmakcnout ji do predpeti? Nebo kombinace pruzina, elsatomer? Ted ta delka zdvihu, muze 165 mm elastomeru zajistit 80 mm zvuh,coz tvrdi Pace? A jak to zvladne pruzina ve stejne delce? Diky!

    0 0
    • Jakobo  

      Nevim, ceho chces dosahnout. Bud to uved do 100 % stavu a budes mit jedinecnou retro vidlici pro nejaky kultovni ram anebo si proste kup epicona. Ta vidle na pruzinu neni stavena a hlavne elastomer se chova jinak, nez ocelova pruzina.

      0 0
      • borda  

        jo

        0 0
        • Obree  

          Čeho chci dosáhnout: dát do provozu vidlici z roku 1996 a jezdit s ní na retro biku.

          Proč se ptám:

          1. orig. elastomery již nelze koupit. Jiné jsem v rozmeru nesehnal
          2. viděl jsem přestavby na pružinu s dobrými referencemi (vše je

          v Anglii…). Pružina se dá u nás koupit.

          Na obrázku je vnitřek mé vidlice v současném stavu, na dalším jsem našel foto po přestavbě na pružiny. Zdá se mi, že uvnitř pružin je ještě něco vložené (elastomer?).

          Chtěl bych to přestavět na pružinu, protože tu mohu snadno koupit. Je to retro bike, takže mi stačí elementární funkce vidlice.

          Chtěl bych názor, jak to tam do těch 150mm poskládat. Zda nastavit předpětí.

          0 0
          • Jakobo  

            No nevim jak v Anglii, ale tady v Cesku ma guma oproti ocelove pruzine uplne jine dynamicke chovani, coz je u pruzeni celkem podstatne. Si predstav, jak by se chovala vidlice bez tlumeni. Pruzina ma okamzitou odezvu, u gumy se projevuje viskoelasticky charakter polymeru. Navic je dost mozne, ze ocelova pruzina ti futra a kluzaky zevnitr vydre, protoze cele je to navrzene na mekky elastomer a zadna plastova vlozka tam asi neni.

            Ja bych to resil tak, ze bych se pokusil zjistit parametry te gumy a nahradil ji necim podobnym, v nejhorsim system pokus omyl. Vlastnosti jako rezilience, hysterezni chovani pri dynamicke zatezi, tvrdost, mozna nejake dalsi parametry.

            Nevim, odkud jsi, profil nemas vyplneny, ale jestli to nemas daleko do Zlina, zkus se obratit na tamnejsi gumare, jsou tam borci s obrovskymi zkusenostmi co rozjizdeli Fajtru, Gumotex, Barum a spoustu dalsich, zkusenosti z VUGT, urcite by poradili a jsou vesmes ferovy.

            0 0
            • Obree  

              Pro všechny kdo chtějí repasovat svoji retro vidlici: použil jsem pružiny od Krnonos Engeneering, jsou určené na přestavbu Rock Shox Judy C, XC, SL, DH z roku 1995–1997 z elastometů na pružiny. Šlo by to i na jiné Retro, jako je Quadra, Manitou atp.

              Pružiny jseou specialne vyvinuté na tuto přestavbu, vyrobené z ASTM A401 chrom-křemíkové oceli (ne běžné chrom-vanadium), dodávané v třech tvrdostech. Dle výrobce jsou následně dále speciálně upravovány aby odolaly vysokým tlakům bez deformace při použití. Koupeno na ebay v USA, přišlo normální obálkou asi za 10 dnů.

              Přestavba vypadá podobněm jako na předchozím obrázku, pod pružinu jsem dal dva původní elastomery. Doraz tlumení, je také elastomer. Jako upgrade ještě navléknu na střední část pružiny smršťovačku, která namazaná vazelínou dobře nahrazuje plastové vložky nohou.

              Závěr: vidlice pracuje mnohonásobně lépe než se starými elastomery. Je snadno nastavitelná, předpětí pružin lze regulovat v rozsahu cca 2cm, což je plně postačující na nastavení citlivosti chodu, lze si hrát s každou nohou zvlášť. Zdvih reálně asi 65 mm. Jak to chodí v porovnání s orig. elastomery nelze posoudit, protože nejdou sehnat. Neoriginální náhražky MCU elastometů většinou pocházejí z odpružených sedlovek, navíc by to vyžadovalo nakoupit spoustu elastomerů a najít vyhovující kombinaci, což je nekolikanásobně dražší a pro mě i nereálně složité.

              Je z toho klasická pružinová vidlice ze všemi jejími charakteristikami.

              0 0
              • Jakobo  

                Tak pekna prace, ale jak je resene tlumeni? A pak ta pruzina nevydre neco uvnitr?

                0 0
              • Mark-H14  

                Hledá se Obree!

                Prosím napiš mi na e-mail. Děkuji.

                0 0
    • PitrisKlimeš  

      zdravim rozebral sem svoji RST vidlici na atomy a chtěl by vědet jaka je vhodna vazelina jestli bila červena nebo černa grafitova ?? a ješte by chtěl vědět jak je možne že v jedne noze jak řikate ja tomu řikam pist :) že pružina byla vic rezava než ta druha a jeden elastoměr je vic rožvyknuty než ten druhy Vidlici zatim nemužu složit z duvodu jednoho chybejiciho seřizovaciho šroubu ktery sem byl nuceny brutalně zdeformovat aby šel vytahnout jo a dají se nejak ošetřit rezave nohy ?? když tak prosím odpovidejte na FB díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.