Výměna brzd - délka hadic a kompatibilita

14 nepřečtených
  • deBragelonne

    Ahoj,

    právě jsem si pořídil na Cynyon Exceed CL SL 6.9. (viz. jiné vlákno), nicméně na tom jsou brzdy BR-M506, které jak jsem se dočetl jsou celkem problémové.

    Tak jsem se rozhodl na základě nyní probíhající akce u Canyonu i na componenty pořídit rovnou jiné. Řekl bych, že tam celkem dobře cenově vycházejí Shimano Zee BR-M640

    • Otázka je zda u té přední bude stačit 85cm a u zadní 140cm hadice ???
    • Půjdou jednoduše vyměnit, nebo budu potřebovat pořídit ještě nějaké redukce, nástavce, atp.???

    Díky moc za pomoc

    0 0
    • novas752  

      Dh brzdy na xc bajk? Jseš si tim jistej?

      Přední by měla, zadní nejlíp aby někdo na tom rámu změřil.

      0 0
    • MatS  

      U predni je 85cm akorat. 140cm na zadek je malo, ale zalezi na velikosti ramu a kudyma je vedena hadice.

      Taky jsem mel na Canyonu Brzdy M506. Problemove rozhodne nejsou, pouze pokud chces koupit lepsi kotouce a mas 6 diru, tak to neni kompatibilni. Z toho duvodu jsem koupil slx brzdy a ty puvodni prodal. Tudiz minimalni investice navic.

      0 0
      • deBragelonne  

        Je to L-ko, bohužel to nemám jak změřit, kolo je ještě v továrně a ta akce je pouze na den :))

        Takže fakt nevím co tam mám :)

        0 0
        • novas752  

          Přinejhoršim vyměníš hadici. Nová (SM-BH90-SBS) stojí v dýlce 170cm okolo 600kč + novej trn, oliva za pár drobnejch…

          0 0
        • MatS  

          Koukal jsem na ten vyprodej. SLX i XT brzdy tam maj v ruznych delkach hadic. Na zadek mi to vychazelo myslim asi 1,55m, ale uz je to rok tak ruku do ohne za to nedam. Kdyz to bude dlouhe, tak zkratit neni problem. Staci oliva a trn a ostre stipacky a pak odvzdusnit. Kdyz to bude kratke, tak nova hadice, oliva a trn. Napustit olejem a odvzdusnit. To uz pak ta akce ale nema smysl, se ti to cele prodrazi. Za zkraceni hadice s odvzdusnenim si servis uctuje cca 300 za brzdu. Ja si to delal sam.

          Jinak za stejne ceny koupis i u nas a s dopravou zdarma: http://www.kolo-park.cz/…-m675-detail

          0 0
          • deBragelonne  

            Ahoj, já vím, proto jsem ty SLX vůbec neřešil, protože za stejnou cenu je koupím i tady.

            No jak říkáš, právě pokud nebude stačit hadice a budu ji muset koupit, tak už se to moc nevyplatí, resp. stále ano, ale už ne pro mě :)

            0 0
    • atty  

      V čem jsou BR-M506 nějak extra problémové? Je to základní model brzdy od Shimana a pokud si pročteč jakoukoliv diskuzi o brzdách Shimano, tak se problémy určitě najdou (protože brzdy Shimano jsou prostě na velkém množství nových kol), ale průměrem se dají označit za rozhodně spolehlivější a méně problémové, než je obvyklé u jiných značek. Ostatně problémy se Shimany jsou spíše probírány u novějších a vyšších řad 8000, 7000 atd.), než toliko u strarších a nižších modelů.

      Vcelku nevidím důvod (pokud kolo ještě nemáš a neověřil sis, jak brzdí) kupovat jiné brzdy – ty různé akce a slevy na různé součástky se dají najít posléze vždy.

      Pokud není brzdová hadice vedená rámem (obvyklé to nebývá), pak je otázka vyměnit kompletní brzdu jen o tom, sundat objímky z řídítek, odmontovat třmeny ze dvou šroubů a případně ustříhat/ znovu stáhnout hadice zip pásky (většinou jsou na rámu pro vedení brzdových hadic „žlábky“ s ukotvením po pár decimetrech právě zip stahováky. Takže práce opravdu maximálně na 20 minut.

      Z toho vyplývý, že na výměnu (pokud je hadice vedena mimo rám) potřebuješ jen Inbus na povolení objímky na řídítkách, inbus na povolení třmenů a cca 10 zip stahováků (maj je za pár desítek korun ve větších balení v hobby marketech a větší balení se neztratí, neboť se používají na kole dost často (upevnění cyklokopočítače, čidel rychlosti, kadence, stažení bowdenů, aby někde neplandaly atp.)

      Délky hadic jsou dané velikostí rámu a způsobem „tažení“ hadice po něm – třeba já je mám u HT podobně dlouhé (asi 85 přední a cca 143 zadní a ještě mám rezervu), nicméně nejlepší způsob je hadice na kole prostě odměřit krejčovským metrem, nebo třeba provázkem a pak odměřit.

      Osobně – myslím si, že nakupovat jiné brzdy, než si reálně můžeš vyzkoušet ty původní na konkrétním kole, je dolela blbost. Až Ti přijde kolo, vyzkoušíš si brzdy a sám se rozhodneš, zda Ti tyhle stačí a vyhovují, nebo potřebuješ nějaké „lepší“ a míníš investovat další peníze.

      Na nějaké akce u canyonu na součsátky bych moc nehleděl – až se rozkoukáš, zjistíš, že obvykle se pak dá požadovaná součástka koupit někde ještě lépe a levněji. Cenově je Canyon zajímavej jako celek (při nákupu celého nového kola), díky systému prodeje bez prostředníků (z čehož také vyplývají některé zápory – stačí si najít thready o reklamacích Canyon kol – při souhře blbých okolností jseš pak v sezóně třeba 3 měsíce bez kola, u jiných značek s podporou prodeje v „kamenných“ obchodech můžeš mít za pár dní vyřešeno a jezdíš)

      0 0
      • deBragelonne  

        Ahoj, díky za reakci. V čem jsem extra problémové úplně nevím, nemám tu zkušenost, ale stačilo troška hledání a všude čteš, že s nima nějaký problém, brzdí nic moc, atp.

        Zrovna tak, když jsem četl názory na kola a podobně, tak každý tuhle brzdu doporučuje hned měnit.

        Vím, že jsou to pouze zprostředkované informace a na internetu má každý tendenci druhému „dobře“ poradit tím, at koupí vyšší řadu, protože to co tam má on je „shit“ :)

        Na druhou stranu, na každém šprochu …pravdy trochu :) A větišnou to řešili větší hubenouři než jsem já.

        Jinak co jsem viděl unboxing video tohoto modelu, tak má kabely tažené vnitřkem.

        Takže otázka je, zda těch 140cm pro zadek půjde anebo ne :)

        Akce, neakce – máš pravdu, umím moc dobře počítat a nekoukám na to o kolik a z kolika zlevnují, to je zavádějící pojem.

        Nicméně tyhle Zee za 1.960/ks prostě neseženeš, nejlevnější set je přes 5.000 a já se dostávám na cca 3.900. Což je vlastně jediný důvod, proč o nich přemýšlím …

        Navíc pokud tamty trošku rozumně i prodám, tak mám nové brzdy této úrovně někde pod 3tis Kč, takže asi tímto směrem jsem uvažoval

        0 0
        • novas752  

          S výměnou tý hadice to přes 5000 nebude (a ještě ti třeba zbyde odvzdušňovací set a trochu minerálu, když bys to udělal doma :) ), takže jestli je chceš, můžeš koupit tyhle.

          0 0
          • deBragelonne  

            s výměnu hadice už to taková hitparáda není :) To už bych pak zase raději vzal ty SLX. Oni tam mají i o 10cm delší, ale chtějí za ně o +500 za každou, nojono, jsem skrblík .-D

            0 0
    • deBragelonne  

      Tak pokud to někomu pomůže, tak na ten Canyon Exceed CL SL 6.9. by údajně měli jít hadice 80cm přední, 140cm zadní – dle vyjádření z českého zastoupení.

      Takže výše uvedené co jsem se ptal, by měly být OK.

      Mějte se a díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.