• Mamut12

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda někdo nemáte nějaké zkušenosti s oblastí okolo Králíků. Chystáme se tam s kamarádem, ale rád bych se zeptal, zda tady někdo nemá nějaké tipy, kam bysme se měli vydat. Potom bych měl ještě otázku jak je to s ježděním po turistických stezkách na horách. Rádi bysme se podívali na Sušinu a pak to sjeli po červené dolu. Na horách jsme ještě nebyli a nevíme podle čeho a jak vybírat trasy, abysme nenarazili na nějaké zákazy atd.. nechceme jezdit po asfaltových či šotolinových cestách, ale nejraději bysme jeli po nějakých náročnějších cestách (ovšem zase prosím ne nějaké extra náročné). Oba nás omezuje hardtail.

    Děkuji za jakékoliv příspěvky k tomuto tématu :-)

    0 0
    • novas752  

      Mimo národní parky a rezerace můžeš všude kromě občasných většinou rozumných zákazů a volného terénu = cesta/pěšina nemusí být ani značená.

      Vrchol Sušina resp ten hřeben už leží v NPR, takže tam oficiálně nemůžeš.

      Jak je která cesta ježděná se dá velmi jednoduše zjistit na labs.strava.com/he­atmap – čim výraznější odstín, tim víc je v porovnání s blízkým okolím používanější, akorát o terénu to nepoví nic, na to občas trošku pomůže satelitní/letecká mapa, ale nejlepší je se zeptat no.

      Tady máš ještě 2 návrhy, jestli to projedete musíš posoudit sám – každý má jiné schopnosti a požadavky.

      http://www.trail-busters.cz/trail.php?…

      http://www.trail-busters.cz/trail.php?…

      0 0
    • Singlespeed  

      Bajková paráda je třeba hřebenovka Bukovohorské hornatiny, další lahůdečka je hřebenová trasa od schroniska „Na Snieźniku“ přes Klepáč, přímo z Králík se dá jet skvělý stoupák alejí k Hedečskému klášteru, pak na Jeřáb a Severomoravskou chatu (Jeřábu dávám taky 5 hvězdiček, stejně jako aleji ke klášteru), Křížová hora s pozoruhodnou rozhlednou je taky hodně zajímavá, prostě je to tam takový bajkový ráj ;-)

      0 0
    • Mamut12  

      Mockrát vám oběma děkuju. Něco jsem sesmolil a moc rád bych slyšel váš názor. Odkaz je zde. Snažil jsem se vyhnout NPR. Do kopců jsou tam jsou cyklostezky, abysme se zbytečně nezdržovali s taháním kola nahoru (na horu :-D), jelikož přijíždíme v 11h a ve 20h už musíme být zpátky. Dá se to stihnout? Děkuju.

      0 0
      • novas752  

        No záleží jak rychle jste ochotní a schopní jet. :D Ale mělo by to jít, musíš však brát v úvahu, že slunce zapadá už před sedmou a ve čtvrt na osm je v lese fakt tma.

        Je to 60km s převýšenim okolo 2 km, z čehož tam jsou 2 fakt velký kopce 550 a 750m – bylo by dobrý odhadnout vaše VAM (Vertical Ascend Meters) na takovýhle trase, neboli kolik jste schopní vystoupat výškových metrů za hodinu.

        Já bych jel „dálkovým“ tempem první velkej kopec hodinu a čtvrt (VAM cca 350–500) a druhej kopec tak 2 hodiny, k tomu přidej tak hodinu a kousek na menší kopečky a už jenom jízdou pohodlnym tempem do kopce bych tady strávil tak 4h určitě…

        Ale času je dost, zvládnout by jste to mohli, záleží jak zvyklí jste na kopce. Minulej rok jsem jel s kámošem, co jinak nejezdí, o něco delší ale míň kopcovitou trasu v Orličkách celej den a večer na místě bivaku nevypadal 2× svěží. :)

        0 0
      • Singlespeed  

        Pokud to pojedeš směrem na Klepáč nahoru od Lipky, tak počítej s potlačením kola od státní hranica až na Klepáč. Z Klepáče je to naprosto skvělý trail do sedla Puchača. Na Malý Sněžník je to tímto směrem taky tlačenka, takže doporučuju ho objet ze sedla Puchača po polské žluté a po polské modré/červené. Je to pěkná bajkovačka čistě terénem až k schronisku „Na Sniežniku“, budeš určitě spokojen. Druhá část trasy od Schroniska je už zejména po šotolině různé hrubosti a kvality, ke konci i po asfaltu, ale i tak pěkná. Údolím Prudkého potoka k rozcestí Mokřiny po červené jsem ještě nejel, tak nevím, zda je to sjízdné nebo tlačenka.

        0 0
        • Mamut12  

          Plánoval jsem to z druhé strany právě. Jet nejdříve na Sviní horu, Souš, po červený a pak jet pod Králickým sněžníkem na Schronisko Na Sniezniku, na Klepač a pak dolu na Lipky. Nebo je to lepší jet z druhé strany? Existuje kdyžtak nějaký pěkný sjezd ze Souše, případně ze Sviní hory?

          0 0
          • Singlespeed  

            Já bych to asi taky jel opačně tak jak píšeš. Jediný možný problém vidím v tom, že bajkově nejzajímavější úseky přijdou až ve druhé polovině výletu od schroniska „Na Snieźniku“, kdy už můžete být docela unavení a tím pádem si je tak nevychutnáte. Ale pokud máš dobrou fyzičku, tak je to v pohodě.

            Pokud pojedete mimo víkend, tak se nabízí možnost „ilegálně“ projet úsek po zelené od rozcestí „Pod Babuší“ k lov. chatě Babuše a pak po modré na Podbělku, Sušinu do sedla Stříbrnické, což je neuvěřitelná bajková nakládačka, naprosto skvostný technický úsek, jen kousek se musí (pokud máš hardtaila) seběhnout pěšky z hřebene do sedla Stříbrnické.

            0 0
            • Mamut12  

              Super :) tak jsem to trošku předělal. Hlavně jsem to zkrátil, protože do hor jedeme poprvé a nechceme zůstávat v Králíkách přes noc a tak upřímně nevíme jak nám to půjde :D Nová mapa je zde Naplánoval jsem to přes žlutou pod Malým sněžníkem, ale nešlo mi to tam nakliknout a jinou plánovací stránku neznám. Takže pojedeme po žlutý do Miedzygorze, pak po zelený ke schronisku a na Klepáč. Půjde to takhle? Mockrát děkuju za ochotu.

              0 0
              • novas752  

                Jakože jste v podobnejch kopcích ještě nejeli? :D To bude příjemný překvápko. :)

                0 0
                • Mamut12  

                  Tak jeli jsme na Ještěd, ale to se asi nepočítá :D nejeli jsme samozřejmě po silnici, ale jeli jsme jak nahoru, tak dolu po turistických a nějak se nám to zalíbilo a tak hledáme něco dalšího.

                  0 0
              • Singlespeed  

                Spadnout až do Medzygórze mi nepřipadá úplně nejmoudřejší. Spíš bych to viděl takto: https://mapy.cz/s/15ONA

                Po žluté dolů, nahoru od Sieny a pak po červené ke Schronisku.

                0 0
                • Mamut12  

                  Mockrát děkuju! Tohle je už asi finální verze, takže teď už jenom doufat, že nás nezradí počasí nebo naše nohy :D

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.