• malko

    Zdravím bikery,

    před 2 dny se mi stala docela nepříjemná věc. Při hokeji jsem si vykloubil rameno pravé ruky. V úrazovce mi rameno nahodili (docela s tím zápasili). Teď mám ruku obvazem zafixovanou k tělu, tak abych s ní moc nehýbal. No a protože se tady schází více méně sportovci (nejenom bikeři), tak čekám že nebudu jediný komu se tohle stalo. Máte s tím nějakou zkušenost…hlavně s rehabilitací. Kdy a jak začít cvičit a co neopomenout? Doufám, že se brzy vrátím ke sportování. Akorát nevím, jestli běžky letos stihnu :-(

      
    0 0
    • Ice-goofy  

      Pokud se to stalo poprve vubec bych to neuspechal. A to z duvodu, aby se to poradne zahojilo a nevypadavalo Ti to zas a nemusel jsi na operaci a to pak je dlouhodoba zalezitost…

      Po nutne fixaci bych pak zacal chodit na rehabilitaci a delal vse co po Tobe tam budou chtit…

      Ja mam rameno po par vyhozeni a uz mi prave hrozi ta operace, ale jelikoz rameno drzi z velke casti svalstvo snazim se posilovacima cvikama ho posilit tak abych na ni co nejdele nemusel..

      0 0
      • >vodouch<1  

        Má pravdu, předsedo… je to věc, která má tendenci se opakovat. Tak bacha na to, je potřeba se striktně řídit radami odborníka. Jsou lidi, kterým pak rameno vypadává i při zcela nevinném neopatrném pohybu a pak už zbývá fakt jenom operace. A ani po ní už samozřejmě nejsi úplně jako novej.

        0 0
      • Honzas  

        Presne tak, minimalne 4 tydny fixace (ja to mel v dezoltu a pres leto to je panecku chutovka) a pak rehabilitace a pak pomalinku zacit posilovat s minimalni zatezi.

        Podle vlastni zkusenosti bych to letos na bezky moc nevidel. A jeste jedna vec. Nekoho to pry ani moc neboli, ale ja bolesti dva tydny nespal… A ke konci uz jsem pak pres den usinal uplne vsude, jak jsem byl hotovej.  

        Preji rychle uzdraveni.

        0 0
        • Ice-goofy  

          Je to tak bolest je individuelni, ale proste tak jako tak neuspechat… Lepsi jeden rok ozelet ty bezky nez pak celej rok…

           

          Tez preji vsem zranenim brzke uzdraveni..

          0 0
      • army 101.  

        ahoj taky jsem si dnes vyhodil rameno a je to hnus

        0 0
      • Hady009  

        Zdravim, nevím jestli mi odpovite, zkusim to. Tedka se mi stala luxace levého ramene, vyskocilo to a za 5sekund to bylo zase zpátky. Takový pocit se mi stal již po třetí. Poprvé ani vůbec nevím jeslí to byla luxace, jelikož jsem spadl pri fotbale, ale hned jak jsem se zvedl tak mi už nic nebylo, takže jsem pokračoval. Pote me to bolelo pouze asi 3 dny, ale jenom v plném rozsahu, při běhu ani pri ničem jiném me to nebolelo. Podruhé se mi to stalo znovu pro fotbale, spadl jsem po souboji na zem a rameno se vykloubilo, ale zase se mi to samo nahodilo asi po minutě. Tedka po treti to pri plavání vyskocilo ale cítil jsem ze to nebyla úplná luxace a zase jsem byl po 5 sekundách v pohodě, takže vůbec nevim. Díky za opodvěd.

        0 0
        • LM  

          Nějak si tam zapomněl napsat tu otázku :-)

          Jinak to co popisuješ je sub-luxace, kdy to vyjede mimo jenom kousek. Úplná luxace se sama nespraví a nejspíš si to ani sám nenahodíš zpět.

          A pokud ti to takto často vypadává, tak si skoč za ortopedem ať se na to koukne. Možná tě pošle na rehabilitaci, kde ti ukážou co cvičit abys to rameno zpevnil a přestalo to vyskakovat…

          0 0
        • Dorsiflex  

          Čau, jediné řešení je vyšetření u specialisty, který tě pošle na magnetickou rezonanci. Jenom tak zjistí, v jakém stavu máš labrum (chrupavčitý obal, který drží kloub na místě). Další kroky se odvíjí od nálezu MR.

          0 0
    • Juraš1  

      V roce 2006 jsem si na závodech vykloubil rameno a utrhal vazy 7 týdnů jsem měl ruku v klidu na ortéze a pak začal rehabylitovat byl to boj na dlouhou trat ale po 7 měsících jsem mohl už skoro nornálně rukou hejbat . Bylo mě řečeno když budu svaly v ramenu posilovat tak by už naměl být problém ale každej jsme jinej ..........

      0 0
    • honzah  

      Mel jsem podobny uraz a stejne nadseni pro rychle sportovani – uspechal jsem to. Musel jsem prestat s plavanim (coz me privedlo ke kolu, takze taky dobre). Loni po 3 letech problemu a opakovanych luxacich probehla operace(kotvy kloubu na 3 mistech) protoze se stav stale horsil…

      Pro ilustraci: jestli jsi nekdy „pretahl“ treba zavarovaci gumu nebo jinou tak stav je podobny – natahnou se, potrhaji se slachy i upony, samy se nesmrsti na puvodni delku a zustanou natazeny, cimz ztrati kloub pevnost, dojde k opakovanym luxacim a pripadnemu vetsimu poskozeni luzka…

      Doporucuju ruku nechat co nejvic v klidu a klidne delsi dobu nez mas od lekare – myslim tim absolutnim, nejlip ji fakt pevne fixovat a nenamahat (ono to casem jde hybat a zda se vse ok, ale vazy nejsou jeste v poradku a opet se poskozuji). Ja zacal cvicit brzy a tim si privodil „vyhazovaci“ rameno a poskodil kloubni luzko. Klidne bych si nechal ruku poradne „zatuhnout“ a zkratit slachy a puvodni hybnost obnovoval az cvicenim… zkus si sehnat nyni co nejkvalitnejsi ortezu…

      Takze zklidni hormon, nikde se nehon a nech telo zahojit. A doporucuju vyhledat fakt kvalitniho ortopeda (ted na to budes mit cas…) a sehnat co nej. rehabilitace…

      Preju at se zhoji bez nasledku…

      0 0
      • HupHop  

        Zdravím, mám 3. týden „fixaci“ prvního vyhození ramene. Zajímalo by mě, po jaké době jsi začal se zátěží, když si to uspěchal. Mě doktor už tento týden naordinoval domácí cvičení. Pohyby vpřed, vzad a do boku až kam to půjde. Zdá se mi to trochu brzo.

        0 0
        • Hornet  

          Mne by v pondelok mali zrusit tu ortezu-po troch tyzdnoch a doktor povedal, ze zacneme s cvicenim, co som sa docital, tak vsade pisu 3 tyzdne klud a zaves…uvidime.

          0 0
        • honzah  

          Ahoj, samozrejme je kazdy clovek na tom jinak, ale jak pisou ostatni zdravotne vzdelanejsi niz – 3 tydny asi neni uplne to prave… Ja prave po cca 3 tydnech zacal opatrne s rukou hybat a cca po 4 tydnech nastoupil rehabilitaci a zkusil plavat atd… Myslim si ze nasledny problemy byly zpusobeny prave tou kratkou dobou… Po operaci jsem mel ortezu tusim pres 6 tydnu, pak jsem pomalu ucil ruku pracovat a na rehabilitace jsem sel snad po dvouapul mesicich. Na kolo jsem sednul zaroven s rehabilitaci (ale jen po silnici a zadny sjezdy) a plnou zatez ji davam snad az po roce…

          0 0
    • XC-biker1  

      Na základce se mi asi 3× podařilo při hodu kriketakem vykloubit rameno. Bolest jak svina, ale po pár sekundách které mi připadaly jak hodiny se mi to vrátilo zpátky. Nikde jsem s tím nebyl a problemy žadne nemam. Ale pro jistotu už ničím neházím :D

      0 0
    • rich  

      pred dvoma rokmi vyklbenie ramena – rovnako ako vsetci nado mnou = fixacia 3–4 tyzdne, potom rehabilitacia 3 tyzdne. nemam rameno citlive na zmeny pocasia :-) par rad, ktore mozu pomoct:

      • poriadna fixacna orteza a nie neustale obvaz, ktory musel pri sprchovani dolu a dookola kazdy den.
      • rehabilitaciu som zacal s „magnetmi“, ktore uvolnia stuhnute svaly (to mi predpisal az znamy ortoped) a je to citit
      • rehabilitoval som kazdy den a rozhodne nezanedbat, neustale cvicit aj doma, najma natahovat. bude to boliet, ale inak riskujes, ze stratis plnu hybnost ramena. cvicim bezne v posilke takze s tym nie je problem.
      • vyborne je plavanie pre rehabilitaciu
      • ale ako ostatni zdoraznuju, neuponahlaj to

      Rameno uz nie je ako zdrave, v posilke vidiet, ze pri niektorych cvickoch drzim ruku vyssie. S vyssim poctom rokov sa riziko opatovnej luxacie znizuje. Ak nevyskoci do roka po uraze opat, potom uz klesa riziko dalsej luxacie.

      Ak by som vtedy vedel viac informacii (co sa stane pri luxacii s chrupavkou a pod.) hned po uraze by som si dal chrupavku operovat laparoskopicky. Teraz ked to drzi uz na to prdim bo by to znamenalo 3 tyzdne fix a 3 tyzdne rehabka. Kolega z francuzska ma syna, ktory to podstupil, ale bol za tri dni bez fixacie a len rehabilitoval.

      Dost dobre centrum v Bratislave je:

      http://www.sportclinic.sk/…nny-klb.html

      0 0
      • remo  

        Zdravím,

        poprvé vykloubený ramenní kloub je hrubý úraz a vážné poranění (potrhané vazy, kloubní pouzdro, poranění chrupavky). Doporučuji, pokud toto někomu nyní nově vznikne ( a jistě se to nyní v kluzkém počasí stane), při prvním ošetření rameno zakloubit (reponovat) jen v celkovém znecitnění (v narkóze). Jen tak se šetrně rameno dá zakoubit. Je častou praxí rameno reponovat bez anestézie – viz předchozí příspěvky. Dále je potřeba dostatečná doba znehybnění (fixace). V současné době asi nejčastěji v ortéze Dessaultova typu, nebo klasický Dessaultův obvaz. Jen závěs nestačí! Doba fixace musí být dostatečně dlouhá – nejméně 5–7 týdnů. Jen tak se může kloubní pouzdro zahojit.

        Nešetrná repozice, nedostatečná a krátká fixace, uspěchaná rehabilitace, vede jen k jednomu – ke kloubní nestabilitě – tzv. habituální luxaci ramenního kloubu s pozdější nutnou operací.

        Tolik na vysvětlenou. Tak se podle toho, kdo toto poranění již má, nebo komu se to přihodí, zařiďte a již od počátku veďte léčbu ve vlastním zájmu správným směrem, i když Vaši lékaři Vám budou tvrdit možná něco jiného.  Zdraví je přece Vaše ! :)

        www.revmacentrum.cz

        www.razovavlna.eu

        0 0
        • pelhrimov  

          Haló, haló rázová vlno, měl jsem asi chronický zánět možná úponu Achilovky nebo v tom nějakém váčku mezi šlachou a kostí. Následek je takový, že mám bouli (výrustek) na zadní straně paty, který mi nedovoluje závodně běhat (kolo je v pohodě) – (Haglundova pata????,ale to mi nikdo nepotvrdil). Může být rázová vlna řešením? Je to dost zanedbané – problém od roku 2001. Je mi jasné, že diagnózu na dálku dělat nejde, ale stačí mi obecná odpověď. Když jsem se o to zajímal, tak mne honili jen na laser a to je jen šimrání u mne neúčinné.

          0 0
    • malko  

      S tou fixaci je to zajimavy. Ja zas cetl nekde na netu zkusenosti par lidi (i doktor mi to rikal), ze kdyz to ma clovek uplne zafixovany x tydnu, tak to taky neni uplne dobre. Prej se pak nemusi plne obnovit pohyblivost. Nekdo psal, ze se treba nemuze natahnout na horni policku atp. Prej je dobry to POMALINKU zacit rozhejbavat hned od zacatku. Tzn. pohyby se zafixovanou rukou (ne v orteze) a fakt nespechat. Rozhodne neprovadet zadny rotace a pohyby ve vetsim rozsahu, ale trochu s tim hejbat. No koukam, ze to bude beh na dlouhou trat…snad se aspon na kole v lete povozim.

      0 0
    • Matts.  

      Tak s týmto mám bohaté skúsenosti. Pred 24 r. som si na bežkách tiež vyvalil rameno na hrebeni Veľkej Fatry. K doktorovi som sa dostal po 6 ho. takže dolsin (morfium) a potom začali naprávať. Desolt 3 týždne, potom rehabko vyše mesiaca. Rameno držalo 15 rokov, kým som sa zase nezjebabril na bežkách. A potom to išlo na ako páse, po ďalších dvoch vyhodeniach som šiel na operáciu, puzdro bolo tak rozflákané, že mi ho dávali dokopy umelou platničkou. Po operácii rahabillitácia vraj 6 týždňov, cez zaťaté zuby a bolesť som to zmákol za 4 týždne tak, že ruku som dostal správnym pohybom hore. Od operácii neviem, že som mal niečo pokazené. Teraz klopenm na drevo ťuk, ťuk, tťuk.

      Z mojej skúsenosti pri rehabilitácii – PLÁVANIE JE SUPER!!!.

      Nikde sa neponáhľaj, musí sa to zrásť a zahojiť. VYDRŽ, oplatí sa.

      0 0
      • milis1  

        Ahoj,

        při luxaci ramene ( glenohumerálního kloubu) dojde k porušení chrupavčitého útvaru kolem kloubní jamky(tzv. labra). Jamka ( glenoid) má tvar misky a umožňuje pohyb hlavice pažní kosti ve všech směrech  180 stupňů. Bohužel miskovitý tvar jamky je náchylný k luxaci, aby k tomu nedošlo je tady labrum.

        Po repozici (ať už v celkové anestezii nebo bez ní) a následné fixaci nejsou vytvořeny podmínky k tomu, aby se labrum přihojilo. U všech mladých lidí (cca do 4O ti let) po luxaci je jasně indikována operační stabilizace artroskopickou metodou, následuje nošení ortezy 5 týdnů poté následuje rehabilitace.

        U mladých lidí, kteří nepodstoupí artroskopickou stabilizace je vpravděpodobnost další luxace několikanásob­ně vyšší.

          
        0 0
        • sugg  

          Na tohle musím reagovat.

          Kde si k tomu došel, že se labrum nepřihojí ???

          0 0
    • gazman  

      Co je podle vás vykloubení ramene.Znamená to že se hlava kloubu dostane mimo jamku a je nutné zpětné nahození,nebo se může stát že rameno vyskočí a samo se zas vrátí zpět?Ptám se proto že jsem asi 3 měsíce nazpět spadl na rameno tak že jsem se na poraněné straně nemohl vyspat asi 2 měsíce,otok byl minimální a spadl úplně asi po dvou týdnech,prvních 5 dní jsem nemohl s rukou skoro nic dělat.Prdel jsem si s ní mohl vytřít asi po 10 dnech.Neléčil jsem nic v současné době je hybnost plná oběvilo se tam jakési loupání,které pomalu ustupuje.Mám teda to vyhazovací rameno,jak to zjistit jezdím intenzivně na lyžích freeride,skialp ruce zaměstnávám dost poznám to až při nějakém extrémním pádu?

      0 0
      • remo  

        První vykloubení ramenního kloubu znamená roztržení vazivového prstence (labra) kolem kostěnné části kloubní jamky ramenního kloubu. Hlavice pažní osti tímto otvorem opouští jamku ramenního kloubu. Jestliže se jedná o první úraz a úplnou luxaci, nelze rameno spontánně reponovat.  Ve tvém případě se mohlo jednat o podvrtnutí ramenního kloubu s natržením měkkých tkání, ale s jistotou ne o úplnou luxaci. Přeskakování v oblasti ramenního kloubu po úrazu může znamenat poúrazové poškození závěsného aparátu ramenního kloubu (čepičky rotátorů) nebo i může jít o jiné poškození (př. poškození chrupavky nebo i o zlomeninu přední části kloubní jamky. Doporučuji vyšetření klinické, RTG a vyšetření ultrazvukem ke zobrazení poměrů v oblasti ramenního kloubu.

        S předchozím příspěvkem autora „milis“ bych trošku polemizoval. Ne vždy je hned nutná po první luxaci řádně reponované a dostatečně dlouho fixované dopo­ručovaná operační stabilizace. Tu bych doporučil až při případných následných, nejméně 2–3, opětovných luxacích.

        www.revmacentrum.cz

        www.razovavlna.eu

        0 0
        • gazman  

          Dík za odpověď.

          Dovolím si ještě jeden dotaz:co by mi přineslo dodatečné vyšetření toho ramene,v současné době mě už skoro nic netrápí,takže bych si do toho stejně kuchat nedal.Hrozí nějaké poškození v důsledku nepodstoupení zákroku,který bych mněl eventuálně podstoupit,i když už mně nic nebolí a mám dojem že je vše O.K.?

          Jen na okraj:To mám dojem,že to lupání je v místě kde se do ramenního kloubu „napojuje“ klíční kost.

          0 0
          • remo  

            Jestliže nemáš větší problémy, pak bude bohatě postačovat jen vyšetření ultrazvukem. To pacienta vůbec nezatíží a u ramenního kloubu je hodně vypovídající. Po úrazu ramena mohou vznikat v kloubu srůsty nebo se mohou usazovat i soli vápníku, které následně dráždí. Doporučení léčby bude s vysokou pravděpodobností jen konzervativní, bez operace. U poúrazových stavů ramenního kloubu se velice osvědčila léčba rázovou vlnou. Jistě nedělej nic přes bolest. Rameno je problematický kloub. Jak se s ním nezachází, jak se má, může následně i zcela ztuhnout. Tak ať je potíží co nejméně a přeji hodně šťastných kilometrů v novém roce :))

            www.revmacentrum.cz

            www.razovavlna.eu

            0 0
    • Hornet  

      Vyuzijem toto vlakno. Tak som sa aj ja nedobrovolne pridal k takto postihnutym :-( „Podarilo“ sa mi urobit netradicnu zadnu luxaciu praveho ramena. Ma s tym niekto skusenost?

      Napravenie nebolo zrovna prijemne, nastastie sluzil sikovny tramatolog a bolest hned ustupila. Teraz po tyzdni je to bez opuchu, upony a svalstvo je ok, osetrujuci doktor(dobry kamarat) hovori ze to je fajn a hoji sa to dobre.

      Stalo sa to minulu nedelu, taky smolovaty den… celkove boli 4 pady, 3 defekty a zopar mensich neprijemnosti..-bike nastastie vydrzal, par skrabancov na rame a mala osmicka vpredu, este som sa dovliekol 20km domov ale uz museli zakrocit humanni opravari a napravit rameno…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Dovolim si prihrat polivcicku se svym ramenem(obema rameny).

      Vyhozene rameno jsme nikdy nemel, ale u rameniho kloumu mne zarazi jedna vec. kdyz normalene v klide sedim, jednou rukou se chytnu za druhe rameno tak, ze palcem drzim predni cast kloubu a zbytkem prstu zadni cas kloubu. Kdyz potom vklidu potahnu, tak muzu pohmout s hlavou kloubu o cca 2cm smerem dopredu a dolu. Bez jakekoli bolesi. to same mi jde udelat, pokud loked odpru o bok, pritahnu prsni svaly a necham rameni uvolnene.

      Nijak to nezlobi, tkaze s tim nemam potrebu nic delat, jenom jsme zvedavy, zda se s tim nekdo z vas setkal. Jeslti pujde o volnejsi vazdy kloubu od narozeni nebo tak.

      Jinak bch s ehctel poptat, kam byste mi doporucili jit s bolavym koleem v Ostrave. Pred dvěma tydny vyjizdka na kole, 90km, od te doby koleno boli, drep neudelam-vzdy jsme to radeji vzdal. Pri ohybani kolene neco na pohmat krupe v oblasti mezi cestou(kouek pod) a vnejsi stranou kolena. Po delsi chuzi citim tupou bolest v kloubu. I pres ruzne preparaty mi kolena obcas vrzou jak stary dvere(nadsazka), ale krupani pribylo:(

      (jo, mam na ty klouby stesti..)

      0 0
      • Hornet  

        To koleno moze byt poskodeny meniskus, navstiv opravarov, a ta volnost v klbe, pokial s tym nemas problem-bolest, tak by to malo byt ok.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Mam si zajit za obvodakem, nebo rovnou nekam na specializovane pracoviste?…Dok­torum jsem se leta peclive vyhybal, tak moc nevim…

          0 0
          • Hornet  

            U nas to je tak, ze obvodak ti vypise odporucanie k specialistovi, bolo to zrusene, ze si specialistu mohol navstivit bez vymenneho listku, ale teraz to je zase s tymi papierikmi. Nemam tusenie, co vymysleli ceski zakonodarcovia, ale ked najskor navstivis obvodaka, nic nepokazis, aspon ti da spravne informacie.

            Mne to bolo jedno, lebo s chirurgom sme od malicka dobri kamarati, takze idem k nemu ked potrebujem, aj bez odporucani, uzsom teda davno nemal ziaden problem, ale stalo sa.

            0 0
          • Manas  

            Ja sel na chir. ambulanci a ty me doporucili. Nicmene ta prvni kde sem byl, ti to resit nechteli, takze jsem sel jinam.

            Mozna bych zkusil ortopedovi zavolat a zeptat se jestli te vezme. To je nejjednodussi.

            0 0
    • vasek80  

      Prvně jsem si vyhodil rameno při pádu na kole na mokru pře 10ti lety. Chvíli klid a před 4 rokama se toto opakovalo na sjezdovkách. Následovala týdení bolest a zase klid. Následující rok znovu na lyžích. Loni prvně při boxu kdy jsem velkou silo promáchnul a najednou se mi to stávalo skoro ob tréning při boxu.

      Vždy v rameni chroupne a pekelně zabolí, kloub se hned vrátí zpět a z dřívější týdení bolesti už jsem se častějším vyskakováním dostal na bolest jen asi několik hodin. Záleží jestli vypadne jednou po víc jak půl roce, tak to bolí třeba do večera a cítím to déle jak den, ale když mi vypadne častěji, tak jsem už i při boxování nepřestával a po 10 vteřinovém oddychu trénoval dál. Dřív jsem musel se vším seknout a domů ledovat.

      0 0
      • Hornet  

        Nieco som o tom nasiel na nete a to tvoje „vyskakovanie“ vyzera na operaciu, vlozia sa tam nejake kotvicky a potom by to malo drzat. Najviac sa opakuje luxacia do veku 30r. v neskorsom, ze to nie je take caste…

        O tej „mojej“ zadnej luxacii som akurat zistil, ze sa vyskytuje len v 3% pripadov. Tak som si oddychol, ze nie som 4%-ny :-D

        0 0
      • corben  

        Mam podobnou zkusenost, vcetne toho casoveho obdobi ;). Prvne taky pred cca 10ti lety, potom prumerne tak 1× rocne. Rozdil je teda v tom, ze pulka tech „vyhozeni“ nebyla pri zatezi/padu, ale jenom pri blbym pohybu treba pri sezeni u stolu.

        Je to docela neprijemna bolest (jak tu uz nekdo psal, tech nekolik vterin nez se to nahodi, trva „hodiny“;), ale postupne se zkracuje – naposled uz to po par hodinach ani nebylo citit. Z posilovani na zpevneni svalu kolem kloubu uz mam taky trochu respekt, protoze mam nejak porad v podvedomi, kdyz mi to rameno pred par lety „ruplo“ pri tlaku jednoruckama…

        Btw – delaji mi to obe ramena tak v pomeru 1:4. Do operace se mi nechce, nejak me to neomezuje, ale jestli se to bude horsit, tak asi nebude zbyti…

        0 0
        • Hornet  

          Tym castym vyskakovanim je klb uz velmi volny a asi ti nezostane ine ako to dat opravit. Nejde o moc narocnu operaciu, 3tyzdne znehybnene a potom 3–5 tyzdnov rehabilitacia a budes mat pokoj.

          0 0
          • vasek80  

            Osobně na operaci kašku. To koleno mě zlobí víc. S vyskakujícím ramenem se dá žít. Hned bych vyměnil aby mi začalo vyskakovati druhé a oba lokty výměnou za zdravé koleno.

            0 0
    • H1J4CK3R  

      Zdravim!

      Před třema týdnama jsem se vysekal na biku, šel jsem přes řidítka na hlavu a rameno z docela prudkého kopce. No nic, šel jsem do nemocnice na rentgen a nechat se zkontrolovat od ortopeda. Řekli mi, že je to jen zhmožděnina bez nějakého traumatu na kostech. Dobrý, říkal jsem si, ruku jsme víceméně šetřil a čekal, kdy zase budu moct sportovat. Dva týdny se to subjektivně hojilo dobře, každý den to bylo lepší, ale poslední týden nějak nemám pocit že se ruka zlepšuje. Hybnost je v některých úhlech stál bolestivá, prostě nic moc… tak bych se rád zeptal, jestli byste doporučili něco na zrychlení regenrace? Nerad bych vyšel nějak moc z formy (nejen bikové…). Dík

      0 0
      • Hornet  

        Ked chces, skus toto: http://www.wobenzym.sk/…Default.aspx

        je dost drahy, ale funguje to, skrati liecbu asi o polovicu. Mal si celkom stastie, ze to nedopadlo horsie, ja s vyklbenym ramenom marodim uz treti mesiac, ale je to uz celkom dobre. S bikom som zacal po necelych styroch tyzdnoch.

        0 0
        • eukalipt  

          stala se mi podobna vec mam narazeny rameno a pretrhany vazy je to asi tyden, mam to zafixovane, nehybu s tim jen treba pri zapinani zipu u bundy…atp. boli to jak ku..a nemate nekdo podobnou zkusenost jak je to s delkou hojeni a rehabilitaci jestli cvicit nebo nechat v klidu, dik za reakce

          0 0
          • Hornet  

            Kolko ti dal doktor fixaciu? Predpokladam tak 3tyzdne, treba dodrzat dlzku, nech sa to poriadne zhoji, a nasledne rehabilitacia.Po zlozeni ortezy mi dali 10× elektroliecbu + cvicenie na rehabilitacii, po 4 tyzdnoch kontrola a dalsiu 10× elektro na inom pristroji+cvicenie doma. Doma som cvicil denne podla urcenych cvikov z rehabky. Asi po tyzdni co mi zlozili ortezu som zacal trochu na biku, ale tak opatrne, doma som neskor zacal cvicit aj s gumennym expanderom. Skoro po 3mesiacoch je to celkom dobre, ale niektore pohyby, najma rotacne, a dozadu robia este problem, ruka je este slabsia ako druha ale na biku to skoro vobec nevadi. A na klb som daval fastum gel.

            0 0
          • R-A-D-I-U-S  

            …jsem v mírném předstihu před Tebou, dneska jsem sundal po 4-týdnech ortézu, bude následovat týden klidu a pak rehabilitace + magnety. Jakej stupeň poškození Ti našli ? (já TOSSY II – lehčí) Já osobně dám to rehábko a nebudu to moc honit, teď je stejně hnusný počasí, počkám s kolem eště tak měsíc až začne mrznout a pak se uvidí :-) a podle výsledků rehabilitace skusím ještě předtím plavat.

            Tak ať se Ti to hojí.

            0 0
        • H1J4CK3R  

          Díky, zkusim to. Už z té nečinnosti začínám být lehce nervózní ;-)

          0 0
          • Hornet  

            Hovor mi o tom chvilu :-D tiez mi s toho trosku drbalo :-DDD

            0 0
    • patas13  

      ahoj je mi 13 let a ve čtvrtek 11.2.2009 jsem si taky vykloubyl rameno a musim 6 tydnu nosit ortezu taky jste jí musely nosit tak dlouho ???????????

      0 0
      • pI3rre  

        Je to uvedeno všechno už výš. Standartně je to 3–6 týdnů, podle toho zda jsou přetrhané vazy atd.. Vykloubené rameno mám jíž 3 krát ..

        0 0
      • Hornet  

        Ja som to mal len 3 tyzdne, ale len to pekne nechaj v klude, v mladom veku sa vyklbenie dost casto opakuje. Tak len oddychuj a potom dobre rehabilituj. Rychle a dobre uzdravenie :-)

        0 0
    • Fstuxx  

      Zdravim, vcera se mi stala neprijemna vec.. nasel jsem toto forum tak vas prosim o radu..

      Vcera jsem spadnul na rameno a vyhil si ho (po 1.) sel jsem hned do nemocnice kde mi delali rentgen..

      ve zprave mam: Vymknuti akromioklavik. kloubu

      periferie v poradku, priznak klapky, jinak ventrodorzalne stabilni

      RTG: pr. rameno AC luxace o siri klavikuly

      cheji me poslat na operaci a dratama to spevnit, zajima me jestli mel neko podobny problem nebo umi poradit, protoze operace pry neni nutna.. je moznost rameno jen vratit a nechat zarust vazy.

      moc prosim o rady, dekuji

      0 0
      • Hornet  

        Stalo sa mi to vlani. Pokial ti rameno napravili, na operaciu by som hned nesiel. Operacia sa odporuca po opakovanom vyhadzovani.

        Mal som tri tyzdne ortezu, znehybnene rameno,fastumgel, elektroliecba, dalej rehabilitacia v nemocnici 3× v tyzdni asi mesiac. A samozrejme doma stale cvicit, teraz je to celkom dobre, ale je treba dobre posilit rameno, gumove expandery, lahsie cinky.

        0 0
        • Fstuxx  

          no prave rameno mi do kupy nedali, jen ze tehle stredu mam prijit na kontrolu a domluvi se termin operace.. nechteli me operovat hned protoze jsem v miste operace odreny.

          dokter rikal ze je moznost to jen nahodit ale nemuselo by se pry udrzet

          muj nazor je aspon to zkusit.. na operaci muzu vzdy..

          dekuji za rady

          0 0
          • Hornet  

            Mozu tam byt komplikacie, ze je nieco roztrhnute…ale sa cudujem, ze ti to nenapravili hned, teraz to bude asi bolestivejsie, a byt do stredy s vyklbenym ramenom…dost zlee

            Mam kamarata doktora, ktory mi to liecil a hovoril ze je dobre ze mi to napravili hned, ked to nejde, robieva sa to pri uspani a ked ani tak, tak operacia.

            Ale napravit by som si to dal hned, musi to boliet jak svina :-(

            0 0
            • Fstuxx  

              jo boli =) mam moznost tam jit uz zitra a zadat vraceni ramene.. oni se mnou pocitaji az na stredu

              doktor po rentgenu rikal neco o zadratovani ale pak tam byl jiny a ten zase nic

              hraje jeste ten den roli? uz by mi to stejne asi davali v narkoze?

              0 0
              • pI3rre  

                Oni ti to opravdu nenahodili hned ?! Poslední vykloubení mi to taky nešlo, ale uspali mě a za 10 minut to prý nahodili. Dost se divím, že tě poslali domů s vyhozeným ramenem. Nechápu, že s tím můžeš psát na PC.

                0 0
              • Hornet  

                Chod tam zajtra a daj to napravit co najrychlejsie. A toho doktora, co ta poslal s tym domov kopni do zadku.

                0 0
                • papla  

                  Jaj boze co to je za DOKTORA?!?! Ja mel rameno vyhozene 2× .. nastesti u me se mi vzdy vratilo z5 svepomoci a nemusel sem do nemocnice. Jinak jak psal uz nademnou na operaci bych nesel az kdyz tak po opetovne luxaci(uspesnost operace je 90%) a spis se ted zameril na rehabku s elektrolecbu a pote cviceni doma + strecovani.

                  Cvicim pravidelne a sem prez rok bez problemu akorat se musis vyhybat urcitym pohybum.

                  0 0
          • McBlacky  

            když se to má vrátit, tak co nejdřív. Protože v místě vzniká po úraze otok, pak už to nejde vrátit dobře

            0 0
      • Terisek1  

        Ahojda je to pul roku co se mi to stalo .. vymknuti kliční kosti .. byla jsem hned v den urazu na operaci, kde jsem dostala dva draty na 6 tydnu..a ortezu na 5 tydnu,rehabky a za 5 tydnu kvuli zanetu na vyndani dratu.. zase rehabky, magnet,elektro,le­aser.V rehabkach stale pokracuju a nevim jak dlouho budu.Uraz se stal 1.10.2010.po operaci skoro zadne bolesti a myslim ze ted uz mam hodne dobrou hybnost, ne teda 100%.. tak brzke uzdraveni .

        0 0
        • JakeF  

          Pěkná shoda náhod, operaci jsme měli ve stejnej den, akorát mně se to stalo o tejden dřív a nemoh jsem na operaci kvůli odřeninám :). S tou rehabilitací mě to ale docela překvapuje, já se vrátil na kolo opatrně ještě v prosinci a už v průběhu ledna bylo to rameno prakticky v pohodě, teď už s tím dávno plavu, jezdím na kole a všechno možný a vlastně už ani nevnímám, že s tím něco bylo… Tak hezky cvičit :).

          0 0
    • Kol.ista  

      Od mala mám hyperflexibilní ruce (nebo jak se to přesně nazývá). Ramena mi občas vyskočej aji při sundávání trika. Bolest to je jenom, když to nečekám. Jinak jeden doktor řekl, že neposilovat druhý že jo. Podle mě je posilování dobrá volba. Zpevní se to svalama… Co myslíte vy? Není to klasický vyhození a potrhání vazů. Mám je prostě „vytahaný“.

      0 0
      • Hornet  

        Jasne, posilovanie by malo pomoct, nemusi byt narast svaloviny ako na Mr. Universe :-D ale spevni to urcite.

        0 0
      • Pedro404  

        Hele to mam možná taky. Vohebný ruce sem měl vždycky a občas když ramenem blbě hnu tak mam pocit jako by vyskočilo + pár sekund bolest než se to spraví a pak to pár dní pobolívá, ale nikdy sem je neměl vykloubený tak že bych šel k doktorovi.

        0 0
    • Amonita  

      AC luxace neboli Luxatio acromioclavicularis je utrzeni klicni kosti od lopatky ( spolu s ramenim kloubem se cela tato oblast nazyva pletenec ramenniho kloubu), v zasade ale nejde o vykloubeni ramene. Nad ramenem se objevi maly asi centimetrovy kopecek. To je konec utrzeneho klicku (klicni kosti). V podminkach CR je mozne vyuzit 2 varianty lecby: konzervativni ( fixace na 4 tydny, po ktere zustava rameno deformovano) nebo operace v celkove narkoze ( fixace neni nutna). Operater provede rez na rameni cca 10 –15cm a do kosti upevni plisek, 2-ma draty se obe kosti propoji a tretim je zafixuje pres prevrtanou diru v klicni kosti. Podle stavu hojeni se vsechny kovy vyndaji za 2–3 mesice pres ten samy rez. Rehabilitace zacina druhy den po operaci. Jelikoz jsem tyden a pul po operaci netrpelive ocekavam odezneni bolesti a znovunabyti hybnosti ;)

      0 0
      • Manas  

        Hm, me to ceka na podzim. To se mam na co tesit. A to mam jen utrzenou klicku od ramene.

        0 0
        • Amonita  

          To je to same ;) Cim pozdejs od urazu bude operace, tim dele budou draty v tele :(

          0 0
          • Manas  

            ehm … 3 roky? :-)

            Oni to nedokazali diagnostikovat. Nemelo to klapku, nic. Jen to je zvedly na RTG asi o pul cm.

            0 0
      • McBlacky  

        ten kopeček může být i větší, já měl 5 cm :)

        0 0
    • EasyShare  

      Ahoj,

      tak jsem se včera pěkně vymázl. Na vozovce byl takový šachtový pruh, akorát se mi tam seklo přední kolo a přelétl jsem. Říkám si, že někdy bych byl raději biker, ráfek od horáka by se tam nevešel, galuska bohužel ano. No přední kolo celé na výměnu. Policii jsem nakonec nevolal, ikdyž nevím, jestli bych to přecijen neměl jít nahlásit. Ten šachtový pruh nebyl krytý žádnou mřížkou…

      Byl jsem na ambulanci, dělali mi RTG kolene, lokte, ramene i hlavy. Padl jsem totiž na hlavu a rameno. Mám několik pohmožděnin. RTG dopadl údajně dobře, ale díky ramenu ani nepřipažím ruku. Bolí to jak čert. Tenhle článek píšu jen levou rukou, dostal jsem na remeno fixaci na 2 týdny. Řekli mi, že ruku nemohu zvednout údajně kvůli bolesti způsobené velkým naražením ramene. Rameno jsem nikdy neměl vyhozené. Myslíte, že se mi mohlo samo vyhodit a nahodt, mohl bych mít natržené vazy? Jinak je mi 21 let (vím, že v mladším věku to dopadá hůře)…

      Děkuji

      0 0
      • EasyShare  

        Jinak jak lze vlastně poznat vyhozené rameno?

        0 0
        • StuntJ  

          bolest, nemožnost pohybu rukou a zdeformované rameno, není tak hezky kulaté, ale hrbaté :o) .

          0 0
      • StuntJ  

        nepohyblivost kloubu po úrazu je normální. Já jsem po pádu z kola nemohl pohybovat levým loktem asi 3 týdny, jen omezený pohyb asi 30°( to je ze zprávy doktora :o). RTG v normě, takže fixace a nějaké mastičky. Po třech týdnech s nefunkční rukou se pomaličku hybnost zvyšovala, otok a bolest mizela. Bylo to peklo, ale dnes bez následků s pohyblivou rukou :o)

        0 0
        • EasyShare  

          od lokte dolů mohu s pravou rukou hýbat v pohodě, s ramenem minimálně.Bolí mě to, ikdyž se pro něco ohnu druhou rukou. No modlim se, aby vazy i pouzdro byly ok, když rtg dopadl dobře. Napadlo mě si ještě nechat pro jistotu udělat ultrazvuk, nebo sono. Takže myslí, nechat to v klidu? bez masírování a promazávání třeba Voltarenem? Jsem pravák a bez pravé ruky je to fakt děs :-(, navíc jsem měl jít za týden na brigádu, tak se obávám, že to pude do kopru. Oprava mojí silničky nebude zrovna nejlevnější :-(…

          0 0
          • McBlacky  

            než vymizí otok, tak to může trvat týdny. Takže zatím bych byl v klidu. Voltaren bych dával i proto, že má protizánětlivé složky.

            Podle mě situace že se ti to samo vyhodí a nahodí a ty si toho nevšimneš je nereálná – zvlášť při prvním vyhození.

            0 0
      • pI3rre  

        poznáš to tak, že na konci není sval :D. Je tam pouze „hrb“ je takové špičaté a nemůžeš s ním nic udělat

        0 0
      • Manas  

        Zhmozdeny rameno mi nefugovalo poradne skoro 4 tydny, pak postupne zacalo byt dobre. Chce to pockat a dat tomu trochu cas.

        0 0
    • StuntJ  

      já jsem po RTG věřil doktorovy, celý loket mi prohmatal, zkusil pohnout sem tam, prostě ta ruka dostala zabrat a chce to odpočinek. Dal mi na ten loket Dolgit, je dobrý proti bolesti, zánětu a ještě nějakou hřejivou mast. Důležité je dát ty ruce klid a odpočinek. Ale samo tvůj případ může být jiný, ale pokud ten doktor nebyl dřevo … Jestli ten otok nehraje všemi barvami, tak bych to nechal a vyčkal, jak se ta ruka vzpamatuje

      0 0
    • bertik11  

      s tim uz nic neudelas.mne to vypadlo 3 krat.tak jdu 1 brezna pod kudlu.nastrelej mi do ramena naky kotvicky ktere se vstrebaj a mam klid.3 brezna mne pustej domu.jinak to nejde.to uz bych do konce zivota nemohl nic delat ani hrat

      0 0
    • kody  

      čau)Mám dotaz.cca před týdnem dny jsem si vykloubil rameno.dneska jsem si ho opětovně vyhodil.Netušítě někdo jak asi tak dlouho bude trvat rekonvalescence?

      0 0
    • WRONGS  

      chtěl bych mít normální rameno který snese zátěž ..to moje se vyhazuje když udělám jen prudkej pohyb. stalo se mi to už vícekrát a fakt to bolí ale vždicky mi ho tam někdo vrátil z5 takže sem u doktora nebyl ale potřebuju to mít spravený nemůžu nic moc dělat.. :/

      0 0
      • McBlacky  

        vyprav se k doktorovi a připrav se na operaci

        0 0
      • fadr  

        Měl jsem podobný problém… Jednou mi spontáně vypadlo, ale v zápětí hned samo naskočilo rameno. Pak mi vypadlo po 2 to už jsem musel nahodit sám a tačlo vypadávat čím dál častěji. Stačí k tomu přesně jak píšeš rychlí pohyb. Jsem jsem v lbc na operaci. Sešili mi pozdro, dělali mi to AS. Vydrželo mi to rok do dalšího vyskočení, ale už to šlo při větším zatížení a nahození taky nebylo prdel. Párkrát mi pak ještě vypadlo. Moje rada je dávat pozor na to co dělaáš a jak to děláš, pže to rameno vypadává jen při určitém pohybu! Na klasickou operaci jít nechci a to proto že rekonvalescence je poměrně dlouhá (rozfiknou ti celý sval) a další a to by mě sralo ještě víc, že se značně zmenší rozsah pohybu. Už teď po 1-ní operaci mám rozsah menší. Sice minimálně, ale při maximálním vyklonění ruky citíš že už je to fuckt na fest a víc to nepůjde a nebo jo, ale i z kloubu- U zdravé ruky je pouzdro takové pružnější…

        0 0
      • fadr  

        Jo ještě jedna věc, pokud by jsi se rozhodl jít na operaci, rozhodně bych navštívil nějakého vyhlášeného lékaře!!!

        0 0
    • pI3rre  

      Obnovím téma, minulý týden se mi zase podařilo vykloubit rameno (pro změnu pravé). Levé jsem již měl 3krát, ale teď už 2 roky drží (bez operace). Po tomto vykloubení uvažuji o operaci. Nemá někdo zkušenosti právě s touto problematikou? Spolehlivý/ověřený doktor či klinika? Myslíte si, že mám operaci podstoupit? Díky za názory.

      0 0
      • Pedro404  

        A který bys chtěl operovat? To který je už dva roky v pohodě nebo to co vypadlo poprvý?

        0 0
        • pI3rre  

          To které vypadlo poprvé. Jelikož to druhé už je 2roky v pohodě, nechám tomu zatím volný průběh.?

          0 0
          • Pedro404  

            Já jenom vyzvídám, s vykloubenim nemám zkušenosti. Proč zvažuješ operaci u toho, který vypadlo poprvý, když z vlastní zkušenosti víš, že to může vypadnout třeba 3× a pak bejt v pohodě, viz to druhý rameno? Nebo to ho máš stále eště vykloubený a při tý operaci by ti ho nahodili?

            0 0
            • pI3rre  

              Operaci zvažuji protože nechci kloubní pouzdro poškozovat víc opětovnými luxacemi.. Možná je moje myšlenka zcestná, takže se ptám na názory. Věřím, že se na foru najde pacient případně možná přímo ortoped.. Zajímám se o problematiku hodně, ale čím víc informací/zku­šenosti tím je to lepší :)

              0 0
    • Everlast  

      Mám úplně tejný problém s vykloubením ramene při hokeji.Stalo se mi to včera,, Potřeboval bych jen nějaké info, abych něco nepodcenil ? jak dlouho si mám dát raději pauzu od všeho sportu. Jelikož ještě závodně dělám i box,,tak to bude asi problém..Rada doktora byla taková,že to mám nechat tři týdny ve fixaci a pak se uvidí.Je to tedy správně..Děkuji za radu,,,

      0 0
      • goofy  

        Nevim jestli hned naskocilo, nebo bylo dele venku, ale urcite minimalne 3 tydny vklidu, a pak hlavne nepodcenit poradnou rehabilitaci! Me to po prvnim vykloubeni doktor nepredepsal, a mam s tim problemy dodnes :-(

        0 0
      • Kublaj  

        Já si vyhodil rameno na kole loni začátkem léta, nahodili mě to a bylo mi doporučeno jít na operaci kde by to zafixovali, což sem nechtěl, ruka 3 týdny v ortéze aby chrupavka řádně srostla, pak asi měsíc a půl rehabilitací, občas to rozhybávání byl slušný porod, pak to chce rameno a celou ruku pomalu posilovat, dnes už je rameno zase jako předtím. Snad si ho nevyhodim zas, protože po vyhození už to není tak pevné jako zdravé rameno, ale dá se to ovlivnit tím posilováním kdy kloub v jamce drží svaly.

        0 0
    • ternach  

      Přítel je sportovec šílenec a musím říct, že vážnější zranění se mu ztaím vyhýbají. Stejně se mu ale jednou na kole podařilo vykloubit rameno. Taky bral Wobenzym, jak tu už někdo psal a měl to v pořádku určitě rychleji, než je normální doba hojení, takže bych řekla, že to pomáhá.

      0 0
    • MI.KU  

      Ahoj chci se zeptat – mám ortézu a rameno fixované zatím 4 týden – psali mi to na 5 týdnů fixaci – je to poprvé.

      Jaká je po sundání ortézy cca ještě doba neschopenky pro rehabilitaci od nějakého minima po maximum (jelikož je to asi dost individuální).....?

      Jde mi o to že dělám fyzicky velmi náročnou práci – zátěž kategorie 3 – zvedání těžkých břemen do úrovně hlavy. Byl to mazec i se zdravejma rukama.

      A ze žkušeností s operovaným kolenem a loktem vím že ,,uschopnění,, a reálné zotavení jsou zcela rozdílné věci.

      Je reálné po sundání ortézy neschopenka i na 2 měsíce?

      0 0
      • honhav  

        muze byt, zalezi na mire poskozeni kloubu, slach, tvem veku atd. a tim jak se organismus dokaze hojit…

        0 0
        • MI.KU  

          Nojo míru pozkozeni nezjistí dokud se s tím nezačne něco dělat, věk 35 a hojim se pomalu :D

          0 0
      • Tehu  

        Budeš doma dokud na rehabilitacích neuznaji, že máš rozsah pohybu bez omezení. Samozřejmě i pak to bude hodně oslabené. Takže si nemyslím, že jestli zvedas těžká břemena tak, ze při tom vyrazne zatezujes to půjde v pohodě. Cvicit, cvičit, pomalu zatěžovat a ono to půjde. Já si vyhodil rameno 5.7., v půlce srpna jsem šel do prace, rozsah pohybu jsem měl cca koncem zari. Od té doby v pohodě. A silově se vzpamatovavam, abych na tom byl jak predtim doteď. Jinak bez problému ;) tuk, tuk, tuk.

        0 0
        • MI.KU  

          No prave měl sem zlomeninu loketního kloubu to neschopenka tehdy 3 měsíce. Koleno dvakrát s tím sem byl cca půl roku – ale než sem opravdu zesilil a získal jistotu tak 2 roky.

          Mě na konci března konci smlouva a je to fyzickej marast takže ideál by byl do konce března – rozsah je fajn jenže 30 a 50kg chce taky svaly a šlachy OK. A bojim se hlavně toho když mě uschopni dřív ze mi třeba nebudou chtít podepsat výpověď dohodou.

          Možnosti jiné kancelářské práce se rýsují takže o to nejde a kdyby to nedopadlo mám ještě nějaké možnosti fyzicky nenamahave práce – ale abych v současné práci třeba na měsíc řešil nějaké prerazovani a td se mi nechce :( asi na tu rehabku budu muset pomalinku.

          0 0
          • t29  

            Rozhodně nespěchej, dosáhnout někam holou rukou nebo dosáhnout někam rukou s těžkým závažím je rozdíl. Mě vykloubené rameno zneschopnilo na čtyři týdny, potom jsem se vrátil do práce a s trochou opatrnosti to šlo, ale i po šesti letech si na těžké věci dávám pozor – není příjemné přenášet 50 kg desku a cítit, jak se mi v rameni přerovnávají šlachy. Naštěstí běžně manipuluju s váhou max. 20 kg, těžší jen vyjímečně.

            0 0
            • MI.KU  

              Jj no už si zarizuji zas jinou práci – jen tedy teď i v té ortéze to bolí hlavně když se zvedám z postele. Což si myslím že by nemělo – tak se bojím potrhaných vazů :(

              Uvidím koncem týdne to by mi to měli už sundavat.

              0 0
    • zderes  

      http://www.bike-forum.cz/…mesice-volna

      Tady je to I s fotkou, někdo se ptal jak se pozná AC luxace s přetrženými vazy.

      Těžkou fyzickou práci pravidelně nevykonávám. Nejvíc mě v práci omezuje podat si z linky z vrchní poličky hrnek na kafe nebo pověsit bundu na docela vysoký věšák. To postiženou rukou ani po sedmi mêsících nezvládám. Ale dobrá zpráva pro všechny: Docela mê překvapilo, jak rychle se dá zvyknout používat levou ruku :)

      Tak hodně štěstì a trpělivosti všem!

      0 0
      • puka  

        Mě jsi taky nepotěšil. Ještě teď jsem zvědavý jak budu moci hýbat s rukou. Drát v rameni mám už jen jeden, protože první se dral přes kůži. A šel ven jako po makrele i bez umrtvení či uspání. Ten druhý se mi pod kůží hýbe do všech stran a tak nějak nevím jestli mi to neudělají jen pomocí umrtvení. Měl jsem to mít vytáhnuté i s dráty v prstu najednou, ale nakonec mi jen umrtvili prst a vytáhli z něj.

        …takže se mám raději nechat uspat jak umrtvit? :)

        0 0
        • zderes  

          No pokud se Ti drát hýbe, tak to je jedno. Někdy se to stane. Já pracuji ve zdravotnictví, jsem skoro přímo u zdroje a jen lokální anestezii (že tě neuspí) jsem si vymyslel sám, jsem přeci tvrďák,chtěl jsem stihnout údajný závod vesmíru dětskou Muldu :-) a nikdo z lékařů mi to nedoporučil, spíš naopak. Prý ale „jak chceš“ :-) ) Někdy to jde. Užil jsem si své nejen já, ale i doktoři, sestry, pak ti, co na sál dovezli rentgen, všichni to schytali od nervózního šéfa i sestra, která mi prý málo držela nohy i když na nich ležela :-) a já ne a ne bolestí omdlít :-) O tom jak to tahali pak na sále ani nechci vědět :-)

          Jak se ti drát hýbe, tak v pohodě já bych do celkové anestezie nešel i když v mém případě by to byla zase nějaká komplikace…

          Jo a tu Muldu jsme nakonec stihli, utekl jsem, nasliboval, že budu doma v klidu, nejsem přeci padlej na hlavu :-) Nakonec jsem si Muldu užil 2× . 1.Mladýmu se celkem dařilo. 2. bolest jak sviňa :-)

          0 0
          • puka  

            Řekl bych,že já mám ještě oproti tobě výhodu nižšího věku a ?měkčích? kostí. Klidně bych se nechal uspat, ale ležet 3 dny v nemocnici nechci. Zítra jedu na kontrolu a dozvím se kdy to budou chtít tahat a jak. Taky mi dali na výběr.

            Pokud by to šlo stejně jako s prvním drátkem, když jsem cítil „lechtání“, tak by to bylo v klidu, ale bohužel mám drát ještě pod kůží.

            Další podivnost je, že minulé pondělí mi říkal jeden doktor, že v pátek to vytáhnou všechno a v pátek mi druhý vytáhl jen ty z prstu.

            Strašně moc mě to štve. Mám doma staré kolo na novém rámu a ještě jsem si ho neprojel. Chci si hodit čuňu na sněhu a na kole. Toto jsem splnil včera, ale bez kola.

            0 0
          • MI.KU  

            Když sem měl zlomený loketní kloub měl sem tam asi 4 dráty nebo kolik – tehdy se mě ptali jestli si chci u nich schrupnout nebo lokálku a jít za pár hodin domu – volba byla jasná :D

            Po umrtvení jsem sledoval jak mi řeže ruku a pak to začlo – sličná sestřička kolem 30 (fakt kočka) mi prvně držela ruku ale to nestačilo takže jsem brzy měl ruku přikurtovanou a ještě hladil její zadeček jelikož mi na ní sedla :D

            Trochu to bolelo – taková tupá bolest jak to šlo od kosti. To co následovalo potom si budu pamatovat do konce života – moc to nešlo a doktor se 100kg postavou byl celej červenej – ale poslední drát mrška jedna nešel a tak doktor zaujal pozici jako když v pohádce dědek tahal řepu – táhl táhl táhl… až vytáhl – jenže se skácel na zem a svrhl přitom veškerý vercajk ze stolku – tehdy sme se sestrou vybouchly v záchvat smíchu. Doktor se začal omlouvat že takhle to běžně nevypadá, sestra zatím připravila novej vercajk no a vše nakonec dopadlo dobře.

            Jen ten doktor když mi později předával papíry si stěžoval na naražený záda ;)

            0 0
            • puka  

              Kde mám očekávat pokračování příběhu o sestřičce? :D

              Zítra se zkusím zeptat, jestli mi to nevyrve hlava nehlava. Tobě s tím šlo pohnout nebo nějak trčelo?

              0 0
              • MI.KU  

                Pokračování nebylo :(

                Šlo to nahmatat ale hejbat s tím neslo a dle toho jak to tahal to bylo asi dost fest.

                0 0
          • puka  

            Tak jsem jel dnes na kontrolu a nechali si mě tady. Budu uspaný.

            Achjo. Místo fyzického utrpení bude psychické..

            Ještě jsem si všiml, že ty jsi to neměl zlomené jako já.

            0 0
            • zderes  

              Bude to v pohodě. O ničem nebudeš vědět. Pak tě něžně probudí krásná sestřička a do tří dnů jsi doma…

              0 0
              • MI.KU  

                Nebo ho propleskne 120kg lachtan ať vztává ;)

                0 0
              • puka  

                Minule po operaci jsem se probudil v sanitce a cítil bolest.

                Kdo ví jak to bude, hlavně že to budu mít za sebou :D

                …jen se netěším na pach mojí moči. Ta mi smrděla celkem festovně po té anestezii.

                0 0
    • zderes  

      Záleží jak dlouho jsi rukou nehýbal, jaké máš kolem svaly a tak. Já bych teda teď na tu ruku rozhodně spadnout nechtěl. Tak hodně štěstí.

      0 0
    • anthrax  

      Zdravím, vykloubil jsem si levé rameno (poprvé) při zdolavaní překážky na překážkové dráze, rameno mi nahazovali do 35 min v nemocnici když mě napíchli na nějaky silný driak.

      Je mi 29 let. lékař mi řekl že mám ve fixaci být jen 2 týdny, pak ruka do zavěsu a postupně rehabilitovat, pry pokud budu rehabkz dodržovat tak do 1–2 měsicu budu ready, mam hyper-flexi v kloubech větší kloubni rozsah (divil se i lekař jak se mi to povedlo vykloubit byl to tlak jak blazen).

      Co mi rameno nahodili je to v pohodě vůbec mě rameno nebolí , kloubní pozdro není poškozeno a vazy „prý“ podle všeho bud jen mírně nebo vůbec nejsou natažené, otok nebyl vůbec žádný a do teď není, ani hematom nikde nebyl, poškozená tkán kolem kloubu asi na 100% a je třeba at se zajizví.

      Spím v pohodě jen mi s fixu trne ruka, mám to týden, už 3 den do sebe tlačím wobenzym a začal jsem rehabilitaci „MLS laserová terapie“ , po 2 týdnech bych to měl sundat a žačit rehabky tak nevim, v předchozích člancích všude píšou fixaci na hrozně dlouho :D jsem voják, horolezec a zapasník MMA, kolo běh aktivní sportvec.

      Nějake rady a zkušenosti kdo měl fix tak kratko ?

      díký za pomoc :)

      0 0
      • MI.KU  

        Měl sem to nedávno – před půl rokem – taky poprvé – fixace 5 týdnu v poradny ortéze a potom 3 týdny samovolně rozhýbávat a pak rehabky – celkem 4 měsíce neschopenka a to sem si to ukončil ještě na vlastní zadost jinak bych měl další měsíc. Teď půl roku od úrazu už rozsah cca ok a ruka začíná sílit.

        Měl jsem třikrát vykloubeny a operovany koleno a jednou operovany loket tak už vím ze je lepší nic neuspechat a chvatat pomalu – ta fixace 2 týdny je ukrutně málo i dle toho co sem zjišťoval a ptal se 3 ortopedu – trval bych na delší nebo změnil ortopeda.

        Jo nahazovani jsem si dal bez oblbovaka aby to bylo vydatne :D

        0 0
        • anthrax  

          no mě bylo rečeno že doba fixace a lečeni i rehabilitace je u každeho jina .. od 0–6 týdnu :D mě řekli dva a fyzio kde chodim sport lekař řekli to samé 2 týdny u mě max 3 :/ at mi neyatuhne cele rameno :D težko říct :D

          fix 2–3 týdny pak závěs na ruku jeětě 2 týdny

          0 0
          • MI.KU  

            Jde o to ze je prave lepší když to zatuhne – potom mas větší šanci ze to bude ok pokud to bylo poprvé. Když se to nechá uklidnit jen tak aby se neřeklo má to tendence k opakovanému vyskakovani.

            Když toho budeš zjišťovat víc ani po těch 5 týdnech to není zcela správně zahájené.

            Pokud je to první čím dyl fixace tím lip i když samozrejmne výrazně delší léčba díky zatuhnuti.

            Pokud se to děje opakovaně už se to moc neřeší a fixace je krátká – strýc si to už nahazuje sám – pak leda operace.

            0 0
            • Krov  

              +1

              jedná-li se o první vyhození, je lepší to nechat víc zahojit i za cenu delší rehabilitace. Jinak hrozí kvůli uvolněným vazům recidiva a je blbý, když se pak už nemůžeš na rameno spolehnout.

              0 0
      • Tehu  

        Průběh celkem vpoho, orteza 3tydny natvrdo, pak rozsah max do předpažení na dva týdny, pak pomalu zbytek s rehabkama. Ukončeno za 3 měsíce. Než jsem se ale silově srovnal tak plavání, fitko a po novém roce jsem byl srovnán :) jestli si dobře pamatuji, u opakovane už to tak neresi… Brzké uzdravení a poprvé tomu dej čas… ;)

        0 0
    • Staifus  

      Tak jsem si taky vykloubil rameno a na chir jsem dostal tuhle modrou ortézu, do který se sám nenavlíknu, nepřevleču, neumyju. Je reálné jí nahradit nejakou lepší …snad.. viz třeba foto?

      Druhá věc, za jak cca dlouho bude zas reálné kolo?

      0 0
      • Kublaj  

        Je možné ji nahradit lepší, podobnou té druhé jsem dostal hned. Na kolo z lehka bez nárazů je to možné cca po 5–6 týdnech, pokud je to první vyhození a momentálně to bolí jak čert.

        0 0
        • Staifus  

          Jo první.. je to docela záživný :-) no tak uvidíme

          0 0
          • Dorsiflex  

            Já jsem poprvé nasedl za 8–10 (nevím přesně). Jestli je to prvně, tak to pořádně doleč, u většiny případů je to do budoucna bez dalších problémů. Stejně máš ortézu tak na 4 týdny a až ti jí sundají, budeš to mít ztuhlé a hodně oslabené.

            0 0
            • Krov  

              +1

              První vykloubení určitě nech pořádně zhojit, jinak ti zůstanou volnější vazy a hrozí chronické vypadávání. Ta ortéza je sice nepříjemná, ale nutná, nějak to vydrž. Ta na obrázku 2 je určená na jiné úrazy (třeba AC skloubení), ramenní kloub pořádně nefixuje, reálně hrozí špatné zhojení. Na druhou stranu, jak už psal Dorsiflex – ramenní kloub rád rychle zatuhne a rehabilitace někdy trvá dlouho, takže doba nošení té pevné ortézy je kompromis mezi tím zhojením a nezatuhnutím. Většinou to bývá tak 3 týdny, nevím jak moc to máš poškozený, poslechni chirurga, vyplatí se to.

              0 0
              • krabica  

                Měl jsem rameno v ortéze 6 týdnů a rozhýbat se to dalo, ale trvalo to fest dlouho, ze začátku ruka úplně mrtvá… Byl to však jiný úraz, měl jsem zlomenou pažní kost hned u ramenního kloubu.

                0 0
    • Hady009  

      Zdravim, Tedka se mi stala luxace levého ramene, vyskocilo to a za 5sekund to bylo zase zpátky. Takový pocit se mi stal již po třetí. Poprvé ani vůbec nevím jeslí to byla luxace, jelikož jsem spadl pri fotbale, ale hned jak jsem se zvedl tak mi už nic nebylo, takže jsem pokračoval. Pote me to bolelo pouze asi 3 dny, ale jenom v plném rozsahu, při běhu ani pri ničem jiném me to nebolelo. Podruhé se mi to stalo znovu pro fotbale, spadl jsem po souboji na zem a rameno se vykloubilo, ale zase se mi to samo nahodilo asi po minutě. Tedka po treti to pri plavání vyskocilo ale cítil jsem ze to nebyla úplná luxace a zase jsem byl po 5 sekundách v pohodě, takže vůbec nevim. Díky za opodvěd.

      0 0
      • iron.hide  

        Tak ty vies ze mas vyndavaci rameno, no aj tak s tym ides plavat? Super, parada.

        0 0
        • Hady009  

          Ono já jak se mi to stalo poprvé tak jsem netušil, že by to mohlo byt vyhozené, protože to nebolelo tak jak se všude píše a říká ze to strašně bolí. Podruhé to bylo vyhozene to jsem si jistý, mel jsem 4 týdny ortezu a další 3 jsem to denodenne spevňoval, tak jsem si myslel že by to melo byt relativně v pohodě, jelikož doktor mi řekl ze se to dá spevnit. A dnes druhý den co se mi to stalo v té vodě, tak ruka prakticky skoro vůbec neboli, jenom při nějakém opravdu krajním pohybu, jinak nic.

          0 0
          • LM  

            Jak už jsem psal nahoře na původní dotaz: sub-luxace většinou moc nebolí, naskočí zpět sama nebo to tam jsi schopen vrátit sám. Když to rameno vylítne úplně, tak to je taková bolest, že by ses tu na to neptal ale měl jasno :-)

            0 0
            • Hady009  

              Ano to chápu, jak se mi to stalo podruhé, tak to byla opravdu hodně nepříjemná bolest. Ale jak jsem to měl poprvé, i ted potřetí, tak to bylo jako by mi ta ruka na chvíli stuhla a po 5 sekundách byla úplně v pohodě. Tak právě se chci zeptat, jestli tu ma někdo zkušenosti s opakovanou sub-luxaci. Klidně bych byl ochotný s tim několikrát denně cvičit, jestli to jde. Bohužel právě pan doktor mi řekl že se to bude dát spevnit, ale zase pan fyzioterapeut, který v tom ma docela zkušenosti mi řekl ze se to bude opakovat a byla by dobrá operace.Tak teď právě nevím, na čem jsem. Díky za zpětnou vazbu všem.

              0 0
              • LM  

                Tak cvičit můžeš, tím nic nezkazíš – jen to fakt chce jít na rehabilitaci aby ti ukázali cviky jak zpevnit rameno :-)

                Levé rameno mám po operaci – přervané vazy, tam by cvičení samo o sobě nepomohlo. Po operaci to bylo lepší, ale stále to občas vylítlo. Tak jsem šel znova za ortopedem jestli by s tím nešlo něco dělat. Další operaci nedoporučil, ale poslal mne na další rehabilitaci a po několika měsících cvičení už je to v cajku :-).

                0 0
              • Kublaj  

                Moje zkušenost je taková, že když už to začne vypadávat takhle často, operace tě nemine. Zpevnění cvičením je fajn, ale pak to drží hlavně svaly a jakmile svaly povolí, jde rameno ven nebo alespoň mně se to tak dělo. Naposled jsem si jej vyhodil při oblékání trika po plavaní, předtím mi vyskočilo dokonce ve spanku. Pravé rameno už mám po operaci a drží.

                0 0
      • mr.garisson  

        Tohle bych viděl na návštěvu ortopedie/chi­rurgie. Lékař by měl diagnostikovat, zda je nějaké neinvazivní řešení nebo tě budou muset řezat.

        0 0
        • Hady009  

          Ano po te druhé sub-luxaci, jsem byl na mag. rezonanci a tam právě pan doktor zjistil ze mam poskozene pouzdro, ve kterem vlastne rameno drzi.Doporučil cvičit a chodit na rehabilitace. Za necelých 10 bych mel jít na kontrolní mag. rezonanci, na které by mel zjistit jestli se to pouzdro zapouzdřilo nebo ne. Ještě jsem se dnes spojil s panem doktorem ze slovenska, který mě před cca. 5 lety operoval jelikož jsem mel nešťastný pád na lyžích. Měl jsem zlomený klíček pažní kosti a úplnou luxaci ramene na prave ruce. Když pominu tu zlomeninu klíčku pažní kosti, tak to byla má první luxace pravého ramene. Po operaci jsem neměl ruku v sádře, nýbrž pouze obvazanou kolem hrudníku. Takhle jsem to mel měsíc pote mi to sundali a začal jsem chodit rehabilitovat. Od te doby ma prava ruka je úplně v pohodě. No nic děkuji všem co se mi snažili vyhovět a podělili se zde semnou o vlastni zkušenosti. Kdyby jste mi chteli jeste nějak poradit, rad si to prectu a popřípadě prodiskutujeme.

          0 0
    • atomcze  

      Dobrý den,

      rovnou na začátek se přiznám, že nejsem žádný extra biker, spíš jen obyčejný cyklista a zároveň se omlouvám, že to není úplně o kolech. Nicméně, tohle je asi nejrozšířenější forum co jsem na netu našel ohledně vykloubení ramene a rád bych se zeptal zkušenějších.

      Mně se povedlo to samé, vykloubil jsem si rameno při pádu ze schodů cca před dvěma týdny. do půl hodiny mi to na ambulanci nahodili zpátky a teď jsem doma s dlahou. doktor říkal, že to je tak na 4 týdny cca a pak rehabilitace. K ortopedovi teprve půjdu na kontrolu (jsem zrovna v Kanadě a tady se fakt dlouho čeká když jde o zdravotnictví)

      Nicméně, moje otázka je krapet nevšední. Chtěl bych se po novém roce vrátit do práce (od doby úrazu to budou 4 týdny) pracuji na PC, takže klasicky sedím u kompu s rukou na klávesnici. Myslíte, že to stále bude dost namáhavé/riskantní pro rameno?

      Díky!

      0 0
      • LM  

        Počítej s tím, že to rameno bude po 4 týdnech bez pohybu trochu zatuhlé a oslabené, takže věci jako psaní všema deseti nebo ovládání myši tou rukou ze začátku můžou být nepříjemné. Doporučuju vyzkoušet doma, ať pak nejsi před deadline překvapen :-).

        0 0
        • popokatepetl  

          První týden bude dost obtížné tu ruku jen položit na stůl.

          0 0
          • JachymP  

            Já jsem pracoval po vykloubení ramene bez přestávky, taky na PC. Samozřejmě efektivita práce je dost nízká, ze začátku jsem navíc byl radši na home office, prvních 10 dní mě to rameno docela bolelo. Pak už to bylo jen nepříjemný, vadily mi třeba nárazy při chůzi. Jenže s tou ortézou si člověk nevybere, je to nepříjemný furt, chůze, stání, sezení, ležení. Pak už se mi zdálo, že je nejhorší to, jak ty svaly ochabujou a zatuhávaj. Takže trochu pohybu a nějaká ta činnost než jen sedět doma a nic nedělat je podle mě spíš pozitivní. Rameno je chráněný ortézou, tomu se nic nestane. Jestli to nevadí tvýmu zaměstnavateli že toho uděláš sotva třetinu, tak se toho rozhodně neboj!

            (samozřejmě asi taky záleží jak moc je rameno pohmožděný, ale myslím že bys to poznal podle bolesti – když by se to nedalo vydržet, tak by se to asi nemělo lámat. Ale myslím že to nebude tvůj případ.)

            0 0
      • popokatepetl  

        Chce to začít s odbornou rehabilitaci co nejdříve po sundání fixace. Cim zatuhlejsi rameno po sundání bude tím lépe. Já jsem chodil do práce po celou dobu úrazu (taky kancelář). Jen po dobu fixace a první týden rehabilitace jsem neřídil auto. Rehabilitace dva měsíce 3× týdně do navrácení 95 procent rozsahu, domácí cvičení několikrát denně i v praci.

        0 0
      • popokatepetl  

        Do 6. tydne od úrazu by se neměla trénovat rotace ramene. Takže jen dopředu, do boku a dozadu. Posílit kloubní pouzdro.

        0 0
      • Krov  

        Já jsem vynechal v práci asi jeden den (také PC), nebyl to problém, i když jsem to měl vykloubený dost blbě a měl jsem ještě klasický těžký sádrový obvaz, jen jsem se musel naučit ovládat myš levačkou. Problém byla až následná rehabilitace, ramena strašně rychle tuhnou, proto se taky doba fixace stanovuje kratší (3–4 týdny) než by vazy potřebovaly na úplné zhojení (6 týdnů).

        0 0
      • Jirka63  

        A rozhodně koupit ergonometrickou myš /na výšku/, vlastní zkušenost. To vytočené rameno u normální myši ti při rehabilitaci moc nepomůže

        0 0
    • Xvoto  

      Ahoj, ja si pred lety taky vyhodil rameno na lyzich. Delal jsem cca po dvou dnech (taky na PC). Slo to ale blbe. zezacatku jen levackou, cca po tydnu jsem klikal uz i pravackou. Po 3 tydnech sundana orteza a rehabilitace. No a cca po 3 mesicich uz jsem se podrbal na hlave :) od te doby mi nevypadlo. Doporucil bych hlavne poctive a trpelive cvicit po tom co to sundaji a nic neuspechat.

      Myzslim ze 4 tydny po urazu ke kompu je uplne v pohode.

      0 0
    • MH9  

      Zdravim, mohu se zde zeptat, jestli nekdo ví rozdil mezi pojmy shoulder dislocation a shoulder subluxation, popripade je vice specifikovat? Diky za odpovedi

      0 0
      • Jirka63  

        co takhle zkusit Google, tam ti to vyjede i s obrázky. A Google překladač, když neumíš. Ale uvidíš, tady rozumí všemu

        0 0
        • zdenal8  

          Na co Google. Nevím jak to chodí jinde, ale když jsem si částečně vysadil rameno (samozřejmě po pádu na kole), tak mi vše potřebné vysvětlil doktor na pohotovosti.

          0 0
      • dr nick riviera  

        částečné (subluxation) vs úplné (dislocation) vykloubení

        0 0
    • MH9  

      ano na googlu jsem hledal, docetl jsem se to co mi zde bylo řečeno, ale chtel jsem jenom vedet neco víc pokud tomu někdo vice rozumí nebo s tim ma zkušenosti.(např. je li nutná operace abych mohl delat nadále kontaktní sport, jaká je délka rekonvalescence po ní nebo jestli se da rameno zpevnit ruznymi cviky a pomoci fyzioterapie,atd. Díky za odpovědi

      0 0
      • Vrci  

        Odpovím otázkou. Kde myslíš, že je pravděpodobnější, že narazíš na někoho s odpovídajícím vzděláním a klinickou praxí? Na internetu nebo v ordinaci lékaře? Já jakožto budejovičák, bych se kouknul na realizační týmy ligových klubů, u jednoho našel lékaře, který má svou praxi jako chirurg, a pak zamířil k němu. Nebo bych našel držitele VII. danu v ITF, který má rehabilitaci, a zkusil ho jako prvního. Ale já žiju jen na malém městě, mám zde malé možnosti a jako více než 40letý neumím používat moderní technologie jako dnešní mládež.

        0 0
      • LM  

        Více tomu bude rozumnět ortoped, záleží jak (moc) to máš poškozené :-).

        Mám levé rameno po operaci – laparoskopicky, rehabilitace zabrala i tak pár měsíců.

        Je to mnohem lepší než to bylo před operací, ale musím cvičit aby to bylo zpevněné a nezlobilo. A nějaké věci už nemůžu dělat (bojové sporty, lezení) – silné nárazy a trhnutí pod určitým úhlem tomu nedělají dobře :-/.

        Slovy ortopeda: „To rameno už nikdy nebude jako před úrazem. Můžete být rád že máte plný rozsah pohybu kloubu.“

        0 0
        • honzarb  

          A po kolikate luxaci jsi sel na operaci? Predpokladam, ze rozsah poskozeni pouzdra poznaji jen na mag. rezonanci, co?

          0 0
          • LM  

            Luxaci ani jednu ale sub-luxací tak 30. Postupně se to zhoršovalo a pak mi to vypadávalo i když jsem se v noci jenom otočil v posteli :-/

            Bylo to před 20 lety, takže jenom ultrazvuk a opravdovej rozsah poškození poznali až během operace. Byl jsem na sále víc jak 2 hodiny a málem mi to dodělali klasicky.

            0 0
          • Dorsiflex  

            Já po třetí. Pokaždé jsem měl úplnou, že mi to nahazovali v nemocnici.

            Po první luxaci jsem se dal úplně do pořádku, ale ta druhá byla klíčová. Napotřetí mi to vypadlo samovolně na koupališti, když jsem si dal ruku pod hlavu.

            Po MR mi řekli, že to mám „opravdu pěkně rozervané“ a ať se chystám na operaci.

            0 0
        • MH9  

          Přesně jak tady pisete, asi nejlepší bude zajít za specialistou který tomu bude více rozumět, jenom jsem se chtěl poptat tady jestli má někdo podobnou zkušenost. Prave ze nedokážu poznat, jestli slo o kompletní luxaci nebo subluxaci. Třikrát se mi rameno dostalo do pozice, kdy to bolelo, ale nebyla to brutální bolest jako u vykloubení, jak se všude píše. Poprvé se mi to stalo při pádu, rameno jsem cítil ze ho mám pryč cca. minutu, ale jak říkám nebyla to ukrutná bolest, poté jsem nosil čtyři tydny ortezu, vypadalo to v pohodě. Po měsíci od kontroly se mi to stalo v bazene, ale pouze na takových 5 vteřin, potom mi znovu „naskocilo“ zpět. A nakonec cca pred trictvrte rokem, při zatažení za ruku u fotbalu, znovu na asi 5 vterin, znovu cítil jsem to, nebylo to příjemné, ale nebyla to „bolest“. Od te doby naštěstí nic, posiluju to, nosim tejpy, atd, ale citim ze rameno je slabsi nez to druhé v různých krajních pozicích,atd. Každopádně díky za zpětnou vazbu, budu jenom rad jestli má/měl někdo podobný problém a popripade se o to podělí. Hezký den

          0 0
          • Dorsiflex  

            Zajdi si na Ortopedii, kde tě pošlou za specialistou na ramena. Udělá ti magnetickou rezonanci, která situaci pravděpodobně vyjasní. Z toho co píšeš to vypadá, že máš natržené „labrum“ (chrupavka okolo vnějšího okraje kloubu). Ta je odpovědná za pozdější chronické vypadávání klubu (nikoliv vazy). Možností je víc, ale při nejhorším půjdeš pod kudlu a šešijou ti to.

            Já to mám za sebou rok a půl, ale docela přesně sedí co tu už popisoval „LM“. Jako jsem ok, ale někdy to pozlobí. Taky cítím, že bych měl být prostě obezřetnější a dávat pozor na určité pohyby atd. Zmenšil se mi rozsah pohybu v zevní rotaci, ale to jasně vyplývá z povahy operace. Žádné drama :).

            0 0
          • LM  

            To vypadá na sub-luxaci. Pokud to zaskočí samo nebo si to schopen vrátit sám, tak je to vyskočené jenom trochu – sub-luxace. Když to vyletí komplet, tak už to zpět sám nedáš (a bolest bude taky někde jinde).

            0 0
    • MH9  

      Je to to na 99% subluxace nebo nějaký jiný problém, takže to není naštěstí úplné vykloubení. Bavil jsem se specialistou, už jsem objednaný i na mag. rez. Každopádně se chci ještě zeptat jestli je doba rekonvalescence po nějakém operacnim zákroku stejně dlouhá jako při úplné luxaci nebo jestli je kratší. Opět se ptám na osobní zkušenost nebo něco, snažím se o tom zjistit co nejvíc co to jde. Každopádně díky za rady a hezký den

      0 0
      • honzarb  

        Prosim mas tip na nejakeho specialistu v Praze? A jak se ti podarilo se dostat na mag. rezonanci? Taky bych potreboval ;-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.