Vyber kola pritelkyne - 160cm/60kg/necyklista (10-15k)

40 nepřečtených
  • tomo_111

    Ahoj,

    pred-vybiram kolo, use case:

    1. Slecna neni zkusena, naposled sedela na kole davno, dokud jede, je to dobry, rozbeh a zastavovani zatim docela problem/nejis­tota/strach
    2. S bodem 1 souvisi, ze ji hodne vadi horni ramova trubka, pokud ji nemuze pohodlne obkrocit, coz chapu (byl problem v pujcovne s nakym MTB v S panska std geo, museli jsme vzit trek )
    3. Ocekavany najezd – myslim ze 10× po 30km po rovine za sezonu bude az az (cyklostezky, polnacka, do kopce asi zatim nepojedeme :), ani do lesa) , proto snaha o ‚rozumny‘ budget.

    Procetl jsem tady hodne tem a porad nevim, jestli:

    1. MTB/trek/MTB s pevnou vidli – pisete vsude, ze levna vidle stejne na 60kg fungovat nebude a akorat je to tezitko
    2. Jestli to nak moc vubec resit vzhledem na najezd

    Co jsem koukal tak ty zakladni hardtaily do 15k i v nakem XS maji porad neco kolem 14kg – treba scott contessa 720/730, Ghost Lanao 2.7/3.7, neco od GT.. maji ale ‚damskou‘ horni ramovou trubku coz by mohlo snizit stand-over/vyvolat duveru v kolo :D

    Dik za nasmerovani jakym smerem se vubec rozhlizet. Chapu ze v danem budgetu budou nic moc brzdy a celkove osazeni, vzhledem na ten najezd ale nevidim uplne smysl platit treba 30..

    0 0
    • nitraq  

      Myslím, že ideální volba bude nechat něco složit u scalara. Sice obecně snížené rámy nemá úplně v lásce, ale na tomhle rámu by určitě dokázal dát dohromady vhodnou sestavu – https://www.profilshop.cz/…vo-bilo-sedy. Konec konců, moje mamka, která původně taky chtěla snížený rám, skončila po krátké rozmluvě u pánského, viz obrázek:)

      0 0
    • babkanakole  

      Na ten nájezd a cesty je to v podstatě jedno. Otázka je, jestli jí nevzít momentálně spíš nějaké městské kolo, na kterém možná časem sama vyrazí i na kratší cesty v místě. Nebrat těžítko, ale ta váha zas není úplně rozhodující. Sama u nového kola psaných 13.1 kg + něco navěšeno navíc, a připadá mi to lehké.

      Za mě – vybrat momentálně co nejlevněji slušné kolo (bazar, případně decathlon) s dámskou geometrií, co jí sedne velikostí, a odpovídajícími převody. Převody ideálně tak, aby na začátku vlastně nemusela přehazovat :) Brzdy stačí na její váhu a cesty co plánujete snad jakékoli. Na tomhle jezdit rok nebo dva, a pak to poslat zase dál za nějaké drobné. V té době se bude už vědět, po čem přesně koukat dál.

      0 0
      • tomo_111  

        Dik moc za rady :)

        bazar nechci to radsi neco priplatim, chci aby si to mohla pohodlne vyzkouset a odkyvat. v Decathlonu (alespon co se tyce MTB) moc zenskou geo prave myslim nemaji, na muzskou ji ‚ukecavat‘ ani nutit nechci, proste zaklad je aby se to pozdavalo ji a kolo se libilo, vsak to zname :)

        trekove kolo mi prave na ty cesty atd by prislo fajn, co jsem ale koukal taky to byva docela velke/tezke, mel jsem dojem, ze nake to mtb v XS by treba mohlo fungovat lip (jen tech 14kg me odrazi, myslim, ze tolik cca ma muj XL hardtail)

        kola jsem pocital 26' nebo 27.5 na mtb, treba:

        https://www.bikestore.cz/…xs-50760.htm

        https://www.mojekolo.cz/…-pink-xs-15/?…

        https://www.mojekolo.cz/…e-red-xs-15/?…

        https://www.bikestore.cz/…xs-50729.htm

        posledni ma uz i Deore jelikoz asi stalo 20, stale vsak 14kg..

        0 0
        • palo7  

          Když budeš trvat na novým a na vyzkoušení, tak kupuješ o několik tříd horší kolo než zanovni bazar, nebo stavba. Sestřenka se stejnou výškou koupila stavbu za 15tis. Je to 27,5 v Sku a je tam vzduchová vidlice, převody 1×10, a hydry od Shimana. Tohle bude v obchodě nad 20tis a ještě ne tak vyvážený.

          0 0
          • tomo_111  

            bazarove asi fakt ne – nie som takovy expert abych ten stav dokazal dobre posoudit + omezeny vyber

            stavba by mohla byt zajimava, akorat taky bez toho vyzkouseni predem se to bude tezko ‚prodavat‘..snazim se to pro ni udelat co nejjednodussi­..mrknul jsem i na ty treky a taky to ma 13–14kg, je teda MTB ok volba?

            Padlo tady myslim meno Scalar, pripadne jeste nekdo treba kolem Prahy?

            Diky

            edit: ad 1 prevodnik, to by snad bylo uplne nejlepsi, radit jenom jednu packu ..nechapu proc tam vsude davaji 3 prevodnik, asi cena?

            0 0
        • mr.antik  

          moje zkušenost je cca taková že podobné ceně např. Scalar je postaví na nějakém lehkém rámu Scud cca o 1kg lehčí kolo než jsou těžké sérovky

          Nevim zda se to dá říct o kola za 15tis ale řekněme u 20tis to platí. Hlavně u XS kola se až tak nemusíš bát odolnosti.

          0 0
        • babkanakole  

          Na to co plánujete, to chce spíš nějaké krosové kolo než horáka, a bazaru bych se nebála. Jen bych zkrátka vybírala to, co může slečna projet předtím, než se to koupí.

          Podívej se, na čem teď jezdím jako na měšťákovi, a ještě loni jsem na něm jezdila v podstatě všechno, co letos na horáku – včetně kořenovitých pěšinek, když už jsem na ně zabloudila, i když za občasného nadávání. Je to kolo z roku 2007 a žádný zázrak techniky, ale drží až neuvěřitelně…

          Ne že bych slečnu chtěla tlačit do téhož, ale na ty vaše cesty (30 km po rovině) by bohatě stačilo i něco takového. Vcelku v pohodě jsem na tom jezdila i trasy 60–90 km. A to se nebavíme o tom, že pokud půjdete po bazarovkách, dají se vybrat podstatně novější a lepší kousky.

          0 0
          • tomo_111  

            Na zaklade tipu dole jsem koukal na treky s pevnou vidli /nekde to nazyvaji fitness kolo..jen se trosku bojim ze jak nema techniku nebude umet odsednout zadne nerovnosti a bude ji to odpruzeni chybet. Na druhe strane to je ‚lehke‘ a mohlo by to bavit :)

            pro Milana: ano cetl jsem ze levne pruzinove vidle jsou jen tezitko a spise nefunguji nebo na na vahu 50–60kg, taky jsem cetl ze kdyz hledas kolo za cca 15 je lepsi to za 40 a taky ze bazarovku logicky sezenu za dany budget lepsi a ze stavitel postavi lepsi value za dane penize, ale bazar nechci, 40k na tento ucel taky ne, stavitele neznam/nedostal jsem tipy a nemuzu porovnat a na bazar si neverim,protoze se v kolech nevyznam tak hrozne moc jako vy..

            0 0
            • babkanakole  

              Odpružení jí na cyklostezkách a slušných polních cestách chybět nebude – nepředpokládám, že jí budeš brát na něco rozbitého, zvlášť pokud si není jistá.

              Vezmi jí tedy něco jako je uvedené níže, širší pláště a hlavně jí to nenabouchej na maximum. Případně jí dej jiné gripy (a/nebo pořiď rukavice).

              Hloupé je, že neodhadneš, jestli za rok na tom bude pořád stejně, tj. maximálně jí jednou za čas přemluvíš na krátký výlet po rovině, nebo jí to chytne. Proto jsem doporučovala ten bazar – za rok z toho dnes ideálního kola může „vyrůst“, a bude to chtít něco úplně jiného. A pravděpodobně nejlevnější pak bude tohle prodat a kupovat další.

              0 0
              • Menfis  

                Jak jsem zjistil, mně odpružená vidle pomáhá při přeskakování děr a žlabů na lesních cestách. Což ale asi slečna dělat nebude :D

                0 0
            • t29  

              Když si vezu zadek na sedle a nezvedám se, tak může odpružená vidlice pružit jak chce, ale stejně dostanu ránu od zadního kola. Přiměřeně nahuštěný plášť pobere dost a přejíždění větších nerovností se prostě musí naučit.

              Hledej jednoduché a bezproblémové kolo = žádné pružení, žádné přesmykače, čím míň hejblátek, tím líp. A dobré kotoučovky jí pomůžou aby měla jistotu že zastaví včas.

              0 0
              • tomo_111  

                To je fer point :)

                Dik moc tak mam predbeznou predstavu co hledat, mrknu i ten bazar ale uvidime..jo a prave to ze se neda odhadnout jestli za rok bude chce fulla a na rychleby (hyperbola :) ) to trosku komplikuje

                0 0
            • roman 3D  

              Existuje odpružená sedlovka

              0 0
    • mikub  

      Časovkářskou kozu (s ohledem na rozpočet spíš na bazaru). Při tom, co plánuje slečna najet jí to asi moc bavit nebude, tak ať to má alespoň co nejrychleji za sebou :D

      0 0
    • milan.v  

      Píšeš, že jsi toho tu přečetl spousty a pak sem sázíš nesmysly…

      0 0
      • tomo_111  

        ahoj, diky za konstruktivni kritiku a invektivu, moc to pomohlo…

        0 0
        • milan.v  

          Někoho to naopak nakopne a příště už bude lépe číst a řídit se radami tisíckrát zde omílanými…

          0 0
          • tomo_111  

            Znovu diky za nulovy prinos pro tema, divim se, ze vubec mrhas casem reagovat, kdyz to ma nulovou informacni hodnotu.

            Pokud ti to ale udelalo dobre (a ego je vyhonene) tak mam radost. Klidne uz prosim neprispivej…

            0 0
    • t29  

      GHOST Square Cross 5 Lady

      krosové kolo s dámským rámem, pevná vidlice, Sram NX 1×11, hydraulické kotoučovky, katalogová váha 12kg, na cyklostezky ideál.

      0 0
    • Wojtkingson  

      Ať si určitě vyzkouší geometrii více kol… Přítelkyni většina dámských v dané cenové relaci vůbec nevyhovovala (a to s ježděním na kole neměla moc zkušeností).

      0 0
    • jIrI___  

      Řešil jsem minulý rok podobnou věc s podobným rozpočtem a skončil jsem u stavby doma s využitím komponentů z bazaru. místního vlákna „Daruji, vyměním, levně prodám,…“ a pár zbytků jsem měl i u sebe v šuplíku. Podmínky byly jasně dané – rozpočet 15k, využití na cyklotrasy a sem tam polňačky. Takže bylo rozhodnuto, že kolo bude cross nebo 29" MTB na úzkých pláštích. Nakonec to vyhrálo 29" na úzkých pláštích kvůli větší univerzálnosti (na crossu jsem oproti 29" MTB nenašel žádnou výhodu). Paradoxně jako největší problém se ukázalo sehnat rám s vyhovující geo, tzn. ani příliš krátký (např. Force Bellona) a ani příliš dlouhý (většina ostatní produkce). Vidlici jsem taky dlouho řešil. Původně jsem chtěl pevnou, ale než mi z ali přišla, tak jsem za pár piv sehnal pružinovou XCR. Jakmile pevná karbonová vidlice přišla, tak jsem ji přehodil (60 kg žena mezi tím jezdila na té pružinové XCR) a hned po první vyjížďce jsem byl tázán, jestli si dělám srandu, že s tou novou vidlicí se špatně jezdí, protože to moc klepe a bolí z toho celé ruce. Od té doby zastávám názor, že i, z pohledu B-F, nefunkční vidlice je pro amatéra větší přínos než pevná vidlice a 1,5 kg ušetřené hmotnosti. Nakonec jsme skončili u bazarového Raidonu za pár stovek. Jako další problém se ukázalo sedlo, taky jsme jich museli vyzkoušet hromadu než se našlo takové, z kterého nebolí přední ani zadní dírka :). Výsledek je na fotce, žena je spokojená a dokonce začala jezdit více než jsem čekal a sem tam mě sama od sebe tahá ven na kolo. Takže dílo se myslím povedlo :)

      0 0
      • Menfis  

        Hodně pěkný počin, prosím neměl bys typ toho sedla? Do profilu jsem koukal, ale kolo tam nemáš. :/

        0 0
      • tomo_111  

        to vypada moc hezky, prohla trubka taky super, kolik to cca vazi? :) Je to ale MTB a to jsem se tedy docetl, ze ne, presne jak pises, ze pevna vidle staci a levna vidle stejne nefunguje akorat je tezka.. tak ted z toho mam byt moudrej :)

        takze fakt asi zkusime nake treky/nake mtb a uvidime co vic sedne..ja sam kolo urcite nepostavim (nemam naradi, prostor ani knowhow), muzu nekde zkusit poptat tu stavbu.

        Dekuju vsem za rady.

        0 0
        • jIrI___  

          Ber to tak, že většinové názory nejsou ideální pro každého. To kolo jsem stavěl přesně podle daných požadavků, které rozhodně nešly ruku v ruce s aktuálními masovými trendy (jednopřevodník, široké pneu apod.). Proto vznikl takový prasopes – 29" MTB rám pidivelikosti 18" doplněný silničními záplety s crossovými plášti, pohon 3×9, XTR smíchané s SLX, brzdy M447 nakombinované s kotouči XT Ice Tech, baculaté sedlo v úrovni řidítek… :). Hmotnost se pohybuje pod 11 kg, pokud mě paměť neklame tak ve stavu jako je na fotce jsem navážil 10,8 kg.

          Ještě pár slov k té vidlici. Základní vidlice amozřejmě nefunguje tak dobře jako třeba střední třída, o tom není třeba debatovat. Ale i ta levná vidlice dokáže ztlumit ostré rázy při přejezdu nízkých obrubníků, kanálů, výmolů apod. a to je podle mě věc, kterou člověk s nájezdem pár desítek km ročně ocení (a především okamžitě pozná) víc než 1,5 kg hmotnosti dolů zaplacené přenášením právě těch ostrých rázů do rukou.

          0 0
          • palo7  

            18 je pidivelikost? Vždyť to je skoro do 180cm použitelná velikost rámů

            0 0
          • tomo_111  

            takze ve finale ‚hledam‘ neco jako tady? – cross tenke plaste, nizka horni trubka, odpruzena vidle, 1× pohon

            http://js-bike.cz/ghost-28-1x11/

            nebo to co tady bylo linknute nahore s pevnou vidli – a to mozna ne, doporuceni se teda ruzni :)

            https://www.mojekolo.cz/…ross-5-lady/

            a zakladni mtb spise ne, je tak?

            Stavba by asi vysla nejlip cena/vykon jak rikate, nemoznost to zkusit predem (kolo neexisutje/lokace) je ale dost minusovy faktor no.

            0 0
            • tomo_111  

              prip neco jakom tohle ale to je uz spise silnicka na silnicnim osazeni

              https://www.kaktusbike.sk/…-lady+48726/

              https://www.kaktusbike.sk/…ad-pro-lady/

              0 0
              • jIrI___  

                Mícháš různé kategorie kol a jde vidět, že vůbec nevíš co chceš :). Doporučuju obejít prodejny v okolí, zjistit jestli jaká kola půjčují jako testovací, na pár kouscích nechat přítelkyni projet, zjistit její dojmy a dle toho aspoň budeš vědět, v jaké kategorii kol vybírat.

                0 0
                • tomo_111  

                  ano nevim, nekdo radi pevnou vidli, nekdo odpruzenou (i kdyz levna je nic moc), nekdo trek, nekdo MTB(na uzsich plastich), nekdo MTB na tendle ucel nikdy.. takze projet tohle vsechno a pak se uvidi, treba ale ten trek s pevnou vidli na 1×11 jsem ani nevedel, ze neco takoveho existuje :)

                  0 0
    • TJK  

      kolik meri? Skladal jsem u Skalara kolo pro kamarada ale s narozenim syna a novou praci nema cas a na kole nejel jeste ani jednou… tak ho prodava

      je to 29" se 17" ramem MRX … uplne novej se zarukou komplet za 18 tis (stal neco prez 20k)

      0 0
      • tomo_111  

        Ahoj, dik, ma ale 160cm a na kole moc neumi, takze 29'' urcite ne..

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.