vyber kola kolem 20k na mix terenu

14 nepřečtených
  • Arntor

    Ahoj,

    shanim kolo, pricemz jezdim mix terenu – polni cesty, les, silnice. Silnicim se snazim vyhybat, ale ne vzdy to jde. Uvital bych tedy neco univerzalnejsiho, na gravelu mi ale nevyhovuje posed a absence odpruzenych vidlic. Taky to nehonim moc na rychlost a spis si jizdu uzivam. Zvazoval jsem nejakej cross nebo trek. Cetl jsem tu ale, ze je lepsi si koupit MTB (a hodit na to uzsi plaste?). Kazdopadne u MTB nevim, jestli by mi nevadilo az moc tezke kolo. Ocenil bych tipy na konkretni modely, do stavitele se mi az tolik nechce. Vyska 190 cm, vaha 78 kg, jezdim hlavne v lete a vikendy, takze pres rok toho tolik nenajedu. Budget kolem 20k, nedela mi problem si par tisic priplatit.

    0 5
    • heerer  

      ze ty jsi se ani neobtezoval pouzit nahore „vyhledávejte“ že? Dej si trochu práce projdi vlákna , případně sem hoď nějaké tvé tipy,

      Jednak je toho tady opravdu hodně, druhak nikdo to za tebe dělat nebude;-)

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Arntor  

      Nahodou jsem se „obtezoval“ tuhle funkci pouzit, vsak i zminuju, ze jsem se tu docetl o rade vzit MTB misto crossu. Ale jde mi o to, ze nevim, jakou kategorii zvolit. Az budu vedet, tak muzu sam hledat konkretni modely a ty sem nahazet nekomu ke schvaleni. I tak si ale radsi necham poradit od nekoho zkuseneho.

      Moc nechapu v cem je problem, protoze si myslim, ze jsem celkem detailne popsal, co vlastne hledam. Kdybych napsal jen „hledam kolo za 20 tisic“ a nic dalsiho, tak bych dokazal pochopit nejakou nelibost. A v jinych prispevcich se lidi dockali normalni odpovedi.

      0 0
      • Cyklofanatic  

        Takových vláken je tu za poslední týdny hodně. Koukni na to a dávej pak konkrétnější dotazy. Jen ve zkratce v tyhle cenovce – Dekáč, Qayron, Kellys, Stavitel, bazar

        0 0
    • Smazaný účet  

      tohle splní vše co požaduješ a ještě ti zbyde na přilbu

      https://www.mountfield.cz/…18-4koe22023

      1 0
      • Dan205  

        A když ho přestane bavit jezdit bez baterie, může si ji časem dokoupit, že jo?

        5 0
    • Kucci  

      Za sebe bych doporučil MTB hardtail 29 (dřív jsem jezdil na starším crossu ještě s pevnou vidlicí, pak jsem přešel na mtb). Nutně úzký pláště snad ani potřeba nejsou, s běžnýma 29×2,25 (jsou i 2,1 nebo 2, ale třeba u Schwalbe se Racing Ray a Ralph v téhle šířce skoro nedají sehnat) asfalt není problém, lehkýho hučení od plášťů si přes vítr atd člověk ani nevšimne, a při nafoukání na spodní hranici tlaku jsou mimo asfalt o dost pohodlnější než trekový pláště, který se musejí foukat na vyšší tlak.

      S tím že může být horský kolo proti crossu o něco těžší bych si hlavu nedělal, troufám si tvrdit že i kdybys ten rozdíl dokázal rozpoznat, tak při běžné jízdě si ho neuvědomíš.

      Otázkou je zpřevodování. Já mám 3×10, jen jsem si při výběru a zkoušení neuvědomil že řazení nemá ukazatel rychlosti, a mám tendenci se pořád dívat dolů, jestli nekřížím řětez. Příště bych asi zkusil 1×12 (v podobným rozpětí převodovýho poměru jako mám teď 1×1 až 3×8/9. Aktuálně mám vpředu 24–42 zubů, vzadu 34–11 zubů)

      0 0
    • Arntor  

      Dekuji vsem za rady. Hledal jsem tedy MTB 29. Chtel bych se jen zeptat, protoze se tolik nevyznam – co je hlavni prednost oproti crossu/treku pro me, jakozto nekoho, kdo hleda spis kolo pro univerzalni jizdu, tedy budu jezdit i silnice (bohuzel v okoli bydliste se jim nevyhnu), ale gravel nechci kvuli posedu?

      Mam tady par kol, co jsem nasel, tak prosim o nazory.

      Qayron Ram MKII 5 https://www.joybike.cz/…-ram-mkii-5/

      KELLYS Spider 80 2022 https://www.kellys-bike.cz/…52714815.htm

      Decathlon Rockrider XC100 29'' Shimano Deore 1×11 https://www.decathlon.cz/…_/R-p-330066

      Decathlon Horské kolo XC 120 https://www.decathlon.cz/…amem-cervene

      +plus jsem nasel znacku, kterou cyklofanatic nezminoval a to Canyon Grand Canyon 6 https://www.canyon.com/…-6/3269.html

      0 0
      • Cyklofanatic  

        Ano máš pravdu, Canyon mívá ale lepší poměr cena/výkon až v těch vyšších cenách, ale možná i tady to nebude zlý.

        0 0
        • Arntor  

          Dale jsem koukal, ze je tady hodne doporucovany Kellys Gate 30, ktery jde koupit za 27k. To je o trochu vice, nez jsem planoval, ale zase kdyby to melo byt o dost lepsi kolo, nez ty zminene, tak bych to zvazil.

          Jinak z toho meho vyberu bys doporucil co? Dobrej pocit mam hlavne z toho Quayronu. Nevim, jak by si stal v porovnani s XC 120 z Dekace.

          0 0
      • Endryju  

        Na MTB se na silnici zbytečně nadřeš. Pokud neplánuješ jezdit do drsnějšího terénu, hledej cross/trek kolo.

        V době, kdy jsem vozil děti ve vozíku, jsem si nemohl trekové kolo vynachválit, na lehčí terén stačí, máš vzpřímenější posed, jeden se líp. MTB je určeno do hrubšího terénu.

        https://www.canyon.com/…-5/2790.html

        https://www.decathlon.cz/…_/R-p-329787?…

        Vzduchá vidlice, hydraulické kotoučovky, pro začátek asi stačí.

        1 2
        • vaclaw  

          Krosový kolo je na silnici rychlejší především kvůli plášťům, ale jestli chce tazatel víc jezdit i lesy a pole, tak tam už úzký pláště a nízký zdvih budou zážitek z jízdy dost ovlivňovat. A když tam dá širší terénní pláště, tak zase nebude rychlejší na silnici a ještě se mu v terénu hůř pojede kvůli geometrii, která není na jízdu v terénu úplně stavěná.

          0 1
        • Dan205  

          Zmiňuješ vzpřímený posez a dáš odkaz na Pathlite :-) Já bych koupil třeba Qayron Ram, dal na něj Thunder burty a má z mého pohledu univerzální kolo na povrchy, o kterých píše. Sice by ho to stálo nějakou tisícovku nad jeho plán, ale byl by spokojený.

          1 0
          • Arntor  

            Tim je mysleno Qayron Ram 1? Nasel jsem vicero typu vcetne toho MKII 5, na ktere jsem hazel link.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.