• rufff

    Zdravím, chtěl bych požádat o radu s výběrem kola, nejlépe od zkušených bajkerů, popř. bajkerů co maj zkušenosti s kolama 29, nejlépe podobných charakteristik jako jsem já..

    Měřím 176 cm, vážím 88 kg, na kole jsem už tak 7 let nejezdil, dříve jsem jezdíval hodně. Jezdil bych vyjížďky 20 – 30 km daleko, asfalt/cyklostezky, občas zajet na hory a sjet nějaký ten mírně náročnější terén. Investovat bych chtěl max do 20 000 s pokud možno co nejlepším poměrem kvalita/cena s ohledem na budoucí použití.

    U kola mi jde o to, aby se na něm dobře jezdilo na ony 20–30 km výlety, ale zároveň aby bylo kvalitní a vydrželo náročnější terén. V prodejně mi bylo doporučeno a zaujalo mě kolo Trek Mamba s rámem 17,5:

    http://www.bike-arena.cz/…-mamba-2012/

    Chtěl bych poprosit zkušenější bajkery o zhodnocení tohoto kola jako takového, a také vzhledem k mým parametrům a zamýšlenému používání.. Popřípadě navrhnout alternativy nebo vhodnější volbu.

    Taky bych se chtěl zeptat jaké mají obecně 29 vlastnosti při delších cestách po asfaltu? Dočetl jsem se docela protichůdné názory, někde že to po cestě jede lépe než 26, někde zase že větším kontaktem s cestou to jede hůře.. ??

    0 0
    • mytraya  

      Mam to „same“ kolo, jen v jine vybave.K osazeni se vyjadrovat nebudu, nerozumim tomu. Jen par pocitu, treba to pomuze nekomu.

      Pri Tve vysce urcite tu 17,5, jen pozor na delsi ram oproti treba Specialized 29". Rozhodne poctive vyzkouset posed.

      Kupoval jsem ho jako nahradu za crossove kolo, v podstate stejne urceni jako Ty. Proto jsem volil po dlouhem uvazovani 29"er.

      Oproti 26" je to subjektivne linejsi, jak na zrychleni tak na mrstnost/obratnost. Na druhou stranu skvele zehli lesni cesty, ma velkou setrvacnost, takze kdyz uz to rozjedes tak to jede porad a vsude.

      K asfaltu – co ho mam, nevlezl jsem na silnicku. Urcite se k ni vratim behem leta, ale zatim jsem se jeste nenabazil te univerzalnosti. Na silnici to jede celkem slusne a kdykoli mohu vypadnout na skaly, do lesa, nic mne nelimituje. Videl jsem neuveritelny veci za ten mesic, to by na silnici neslo.

      Puvodne jsem vzhledem k casu a fyzicce planoval jezdit v „terenu“ do 30km a po mesici to v podstate nejde pod 50km. Jezdi se na tom fakt super. Jasna nahrada za cross kola. Ale na blbnuti bych si to urcite neporidil. Za mne line, neobratne, nudne.

      Rozumim uz cistokrevnym bikerum, kteri odsuzuji modu 29" do cisteho terenu. Na moje courani okolo komina je to ale jednoznacna volba.

      0 0
    • garp  

      Pokud chceš 29 za mně supr,ale možná by pro tebe byla lepší 18.5.

      0 0
    • martinnecas  

      Ahoj. Měřím 175cm a jezdím Gary Fisher Paragon ve velikosti 17,5". Myslím, že pro tebe ta velikost 17,5" bude OK. Pokud nemáš nějak výrazně dlouhé ruce.

      Spíš bych koupil vyšší model Cobia. (např. zde model 2010 za 20tis)

      0 0
      • rufff  

        A jak si s ním prosimtě spokojen při své výšce?? Kdybys své pocity z 29 GF při své výšce trošku rozepsal byl bych ti vděčný.. Nejsem totiž nějaký znalec bajků, hodlám zase začít jezdit skoro po deseti letech, tak nedokážu pořádně posoudit jízdní vlastnosti toho či onoho kola a mám strach abych se neukvapil a časem nezjistil, že jsem udělal blbost s 29.

        (Jinač ruce mám spíš kratší než delší, a odhaduju, že geometrie tvého kola a mamby by měla být podobná)

        0 0
        • martinnecas  

          Za mě GF a 29" můžu doporučit. Nicméně musíš vzít v potaz to, že 29" kolo za 20tis budeš mít hůř osazené než 26" kolo za 20tis.

          Ta 17,5" velikost by ti u 29" Treka / GF měla sedět. Ale geometrii u nových modelů jsem nezkoumal.

          Ale jak jsem psal už předtím, připlatil bych si za GF Cobia (nebo sehnat ve výprodeji – dá se od 20tis), to už je rozumný kolo. Mamba je ošizená, má na prd vidlici.

          Pak se tu v tipech na 29" objevoval taky myslím Author Instinct 29, dá se pořídit za nějakých 22tis a má ještě o něco lepší osazení než ta Cobia. Co se týče geometrie Authoru, tak to fakt nevím, jak to mají zmáknutý, působí na mě ale líp jak Superior. Zkus pohledat na foru, řeší se to tady teď často.

          0 0
          • rufff  

            A vyplatí se volit Cobii, když nejlevnější Mambu můžu mít tak či tak o 5000 levněji než nejlevnější Cobii? (obě 2012). Rám a geometrie jsou stejné a vidlice Mamby dopadla v testech jako dost dobrá pružinová vidle. Není lepší těch 5000 ušetřit a postupem času za ušetřené peníze nahrazovat díly co odejdou?

            Jinač martinnecas; – spíš mě zajímaly tvé pocity z jízdních vlastností u 29er GF při tvých 175 cm a 17,5 rámu.

            0 0
            • martinnecas  

              Mně při mé výšce 175cm rám 17,5 vyhovuje, asi bych řekl, že je to ideál. I kdybych byl ± 5cm, tak se ten posez dá doladit představcem / sedlovkou (posunem sedla).

              Co se týče cenového rozdílu Mamba / Cobia… to nevím, jestli to stojí za těch 5 tis… Nicméně vidle je základ, tu hned tak měnit nebudeš. A měnit vidli na GF je taky nic moc, pokud tam chceš dát „G2“ s ofsetem 51mm, tak máš dost omezenej výběr, ale jde to,no…

              0 0
    • PC  

      jsem opravdu amater, ale jestli ti muzu poradit tak se vyhni presmykaci a prehazovacce Shimano Alivio(Acera ma byt jeste horsi). Pritelkyni tata ma dve kellys kola(26"), jedno s deore sadou(19k) a jedno s alivio|(13k) a i pres to ze se jezdi hlavne na tom drazsim kole tak to s aliviem je vecne serizovany a ty prehazovacky nefungujou poradne nebo i samy preskakujou. A to se vraci.

      0 0
      • Vilém  

        To nebude aliviem.

        0 0
        • PC  

          druhe kolo je osazeno Deore a je pouzivany mnohem vice, a jediny rozdil je v prehazovani a jeho funkcnosti(jeste vaha tech kol)

          0 0
    • PC  

      Jinak hledam taky 29"…

      neprijde mi jak rika kolega min obratne, mozna i naopak. Ale ja merim 196cm a podobne vazim tak mozna proto:)

      0 0
    • rufff  

      Čistě náhodou, nevíte náhodou někdo o dostupné Cobii 2011? (oranžovo-černá)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.