Výběr 29´´ HT MTB za cca 30t kč (zas a znova)

37 nepřečtených
  • kolokolo666

    Zdravím cyklisti, prosím poradili by jste mi s výběrem vhodného kola pro mě? Četla jsem předchozí diskuze, ale nenašla jsem nikde odpověď na vše, tak zakládám nové téma. Nejsem úplný cyklo začátečník, ale většinu mám odježděnou na silnici či zpevněných cestách a už mě to nebaví a chci vyrazit víc do terénu. I v zimě a na podzim, takže bláto, sníh a podobně. Počítám, že na kole budu z 90% jezdit hlavně terén (les, louka, nějaký ten horský vrchol…), ale zase nemám v plánu pouštět se do nějakých sebevražedných sjezdů či skoků. Prostě chci objevovat přírodní zákoutí v ČR a zahraničí a nechci už jezdit po stezkách, kde je hromada dalších lidí. Plus sem tam (jednou, dvakrát týdně?) na pár km chci před kolo zapřáhnout psa (bikejoring). Doteď jsem najezdila za sezonu tak okolo 5 – 7 tis km, ale po úraze je to slabší a ráda bych se zase vátila na tento objem km. Má výška je 168 cm a váhu raději nebduu zveřejňovat :D. Metrák sice nemám, ale počítám, že za mou váhu by se dnes nestyděl žádný chlap. Nicméně doufám, že jakmile začnu zase jezdit, opět se váha třeba do roku, dvou… srovná na mých běžných 65 kg. Ale než se tak stane, tak abych si toho nového miláčka nezničila, žejo :)

    Jen teda kruci sama moc nevím, co chci, neb jsem MTB nikdy nekupovala (mám doma silničku a tam je to o něčem jiném a navíc je to už tady 10 let, co jsem ji kupovala a vše je teď úplně někde jinde).

    Chci:

    Hardtrail – tedy odpruženou (vzduchovou) vidlici

    pánský rám – dámská kola mi absolutně nesedí, je na mě na nich až příliš vzpřímený posez

    29 kola

    hydraulické kotoučové brzdy

    cenu ± 30 tis (když to bude méně, tak dobře, něco málo navíc zvládnu taky, ale nerada bych částku nějak výrazně překročila)

    No a zbytek absolutně nevím… Váhám nad značkou (byla mi doporučena kola giant a felt… že prý je tam dobrý poměr kvalita/cena a neplatí se tolik za značku). Popravdě absolutně neřeším prestiž ani vzhled, to je mi úplně šumák. Řeším funkčnost, protože mi nic jiného nedokáže více zkazit den, než když něco nefunguje tak, jak má :D. Třeba na silničce jsem nikdy nebyla spokojená se seřízením, vždy jsem si musela doladit sama aby vše bylo úplně tip top. Dále řeším jaké komponenty na kole, čím by mělo být osazeno a zdali raději 2/11 a nebo 1/13 (12). Pak věc zdali rychloupínák a nebo pevnou osu. Fakt nemám absolutní zdání. Ráda bych koupila kolo teď, když jsou výprodeje.

    Prosím doporučíte mi nějaké vhodné a funkční kolo pro mé účely? Případně jaké komponenty na kole vyhledávat a především proč? Potřebuji si ujasnit vlastnosti ať až příjdu do obchodu, ať vím co chci a nenechám se zvyklat na něco úplně nevhodného.

    Díky moc a ať to jezdí!

    0 0
    • team_daddy  

      Podobné dilema jsem řešil, ale spíš s hranicí 25.000,–.

      Dopadlo to tak, že jsem koupil bazarovku „za pár kaček“.

      Proč?

      Do těch 25.000,– nedostaneš od běžných výrobců: rozumnou vidli, pevný osy, dospělácky brzdy.

      Tak stavitele ne?

      Ne. Uznávám jejich práci, ty kola jsou za ty peníze dobrý. Ale nelíbí se mi vzhledově rámy na kterých se běžně staví – Force, MRX, Maxbike.

      Tak RB CRR290 Base!

      Jo, to jo, IMHO nejrozumnější volba do 30k.

      Rozumná vidle, pevný osy, pořádný brzdy – podle mě nejvyváženější sestava za tyhle peníze.

      Já ji nekoupil jen proto, že momentálně stavíme, takže prioritou byl nízký rozpočet.

      Tož tak, třeba Ti takový malý náhled do situace z mého pohledu trošku pomůže.

      0 0
    • Pikaču  

      Kvůli váze jedine RB. Nechceš kroutici se ram ktery neustale vydává zvuky ci nekde neco vrze. Je to proste jistota do vsecho co jsi napsala. A priplatit za verzy Team nebo priplatit za lepší kola v konfiguratoru.

      A vyberes i vlastni barvu ;)

      0 0
      • tromboonen  

        RB nabízí za příplatek verzy, jo?? Tak to je pak super!

        0 0
        • Pikaču  

          Nevim co pisu, teprve jsem rozlepil oci. Njn.

          0 0
          • scalar  

            Asi tak, když už může investovat přes 30tis. Kč, tak rozhodně hledat karbon, ne tvrdý hliníkový rám.

            0 0
            • plysovykozisek  

              Karbon, leda tak s výraznou slevou.

              0 0
              • MiroHo  

                Prodával jsem nedávno karbon Cube za 35k v top stavu,komplet na XT,Reba,Ztr kola ;-) Takže na bazaru se určitě dá koupit.

                0 0
    • tromboonen  

      Místníma radama se řiď myslím opatrně ve smyslu super technicky, třeba bych si spořítal vhodnou velikost rámu na competitivecyclist nebo jinde a nevycházel z odhadů nebo možná chybných velikostí z teˇd nebo dřív na základě celkové výšky, hodně záleží nba délce a výšce posedu (náročnosti pohybu) i u MTB závodník vs. pohodář… ale řeči o tom, že to musí být top nejdražší ber vážně jen pokud chceš aby Ti to vydrželo skoro na furt a spíše na ten závodnický/agre­sivní/hodně sportovní účel, ne ježdění na pohodu, tam je velikost a nastavení kolikrát důležitější, než top rám a top komponenty… navíc i top kolo kdybys jej pořídila a šla tím agresivně sportovním směrem (nic špatného, ale otázka) je poříd pro tento druh lidí a furt, třeba potřebuješ a budeš něco víc relax, nebo Tě bude aspoň teď bolet (záda, ruce, krk… na MTB se mi to stalo, když jsem poslední koupil podle „velikostu/výšky“ rámu, ne podle délky, když mi jedno ukradli, i když jsem byl vysportovanej, bolely mě ruce a krk a už jezdím jenom na několika silničkách/gra­velech-CX i v terénu, tam je ta velikost ještě důležitější pokud člověk není konfekčních poměrů končetin a postavy, ale tady na bf se zdá, že všechno musí být aero, rychlý a tvrdý pro všechny, nic jiného)… jenom varování, ne kritika, za mě klidně to RB, ale spíš se soustředit na velikost, model co je dobrej rám karbon nebo Al, dejme tomu detaily výbavy jako brzdy nebo pohon (ale jen z hlediska údržby a trvanlivosti, ne závodních kvalit jak je tu zvykem). Za pár let i kdybys jezdila obrovnký objemy a super rychle a technicky, zjistíš že možná potřebuješ něco jiného typu (velikost, geo, typ, výbava) a tohle bude na každodenní nebo zimák, nebo na prodej, že to bude nadosmrti jenom protože to bude „race style a geo a top výbava“ není pravděpodobné, obvyklé, ani pomalu možné když pořizuješ první pořádný kolo. Nic proti pozornosti při výběru a dortazům, prodejci nepomáhaj většinou, ale přistupovat k tomu spíš takhle myslím (ale třeba nevidím do plánů ani současné pozice na stupnici, tohle je obecný, ale důležitý, sorry za off topic, už mlčím).

      0 0
    • Hroch Peťas  

      Koukni tady, kolega koupil Radona je to moc pěkné kolo.

      https://www.bike-discount.de/…tails-29-801?…

      0 0
    • kolokolo666  

      Hele a co říkáte na cannondale trail 1 (model 2018)? S cenovkou cca 30 tis Kč 

      0 0
      • palo7  

        Neznáme tvoje parametry mimo výšky 168cm a ten Cannondale je 29 jen od vel. M a ta ti dost pravděpodobně bude velká. Odhaduji (z výběru a měření několika lidí s výškou okolo 170cm) že by sedla tak od 175cm a více. U RB by ti nejspíše sedlo S. Pokud trváš na 29, tak to bude pro tebe pravděpodobně od všech výrobců S.

        0 0
        • maros.77  

          Přesně tak, na 29" má limitní výšku, já bych to viděl spíš na 27,5", která bude trošku lehčí, obratnější a i líp vypadat;-)

          0 0
          • ToMášMarný  

            Před nákupem vyzkoušej, to je univerzální rada. Při tvé výšce to platí dvojnásob. Ségra má taky +/- 168 a když kupovala kolo, tak ty tabulky fakt nebyly směrodatný. Je fakt že brala holčičí, chlapský velikosti jsou trochu posunutý. Nakonec má M na 29’ a je to fakt limitní, ta velikost rámu v poměru ke kolum je trochu disproporční.

            0 0
    • MilanT  

      No a co tohle?

      https://www.sbazar.cz/…n-dsw-expert

      Cenově to nemá chybu a řekl bych že kvalitní osazení to má taky.

      Za ty prachy to je super.

      0 0
    • Mr.Dawe  

      Šel bych asi do RB TEAM a vyzkoušej si velikost. RB má prodejny, kde to lze otestovat. Pokud to má být 29" bike, tak asi skončíš u velikosti S.

      0 0
    • kolokolo666  

      Děkuji moc za všechny reakce. Jsem víceméně rozhodnuta pro toho cannondale. Jen jste mě docela znejistili s tou velikosti. Vím, že jsem s mými cca 170 cm na pomezí velikosti S (15,7) a M (17,3), ale z důvodu zlomeniny bederní obratle právě hledám delší kolo tak, abych v kole mohla více ležet (aby se posez co nejvíce blížil usazení na silnicce, protože přesně tohle mi na záda vyhovuje) a neseděla jsem tolik vzpřímeně. Myslíte, že je velikost M fakt velká blbost? Jasně, nejlepší bude když na to zajedu někam sednout, ale i tak 

      0 0
      • michomin  

        Tak na tom M si pěkně poležíš. Na tvých 168 cm je to hodně dlouhý rám, obzvláště pro ženskou.

        0 0
      • Pikaču  

        V tvem pripade bych kolo vybíral pouze a pouze předem odzkoušené! Vykašlat se na barvu a značku apod abys pak nebyla zklamana kvuli zadum.

        0 0
      • palo7  

        Sko je jen 27,5, nebo ne? A ty chceš (na svou výšku zbytečně) 29

        0 0
        • MatS  

          Proč zbytečně? Žena měří stejně a jak si vyzkoušela 29" v Sku, tak už nechtěla nic menšího. Má ho dva roky a spokojenost maximální a to kolo ani nevypadá vůbec divně. Spíš to teď málokdo vyrábí.

          0 0
          •  

            +1 27,5 jsou dětský kola,

            29 vel.S

            0 0
          • ToMášMarný  

            Nemám námitky když vyzkoušela – vyhovovalo – brala. Taky záleží k čemu to kolo používá. Ale z naší zkušenosti jeden příklad. Když jedem nějakou pomalou techniku a má pedály vodorovně, řekněme pravá noha vpředu a zatočí doleva, tak si nejednou drcla předním kolem do boty.

            0 0
            • MatS  

              Tak s tim problem nema. Navic kdyz ho servisuju a jdu projet, tak to dam i s myma 185cm :) Ale jen po rovince.

              0 0
          • palo7  

            chtěl jsem napsat ¨možnᨠzbytečně, netvrdím že nemůže být 29 pro menší lidi, ale vyzkoušel bych oboje

            0 0
    • kolokolo666  

      Díky moc všem za rady. Kolo je už od čtvrtka doma a pár projížděk jsem už stihla (a hned první projížďka v asi nejtěžším terénu, co jsem kdy jela – všude bahno, moc moc bahna) a musím říct, že ta Mková velikost je paráda. Po první, cca 30 km mě toho dost bolelo (ale byla to spíš svalová únava, než únava ze špatného posedu. Terén byl opravdu těžký), ale pak jsem ještě trochu vyladila výšku a pozici sedla a výšku představce a teď už další km nabíhají jedna radost. Věřím, že velikost mi pasuje velice dobře, maximálně hodím o kousek kratší představec (ale myslím, že to nebude třeba, co jsem ho dala níž, tak je to paráda) a možná si tam hodím nějaká užší řidítka. Ale také bůh ví, je to možná jen otázka zvyku, neb na silničce mám řidítka poloviční šířky :D.

      Tak ještě jednou díky a ať to jezdí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.