• Qulck

    Ahoj, potřeboval bych poradit s podivným zvukem (asi) z vidle. Mám Raidona a když zmáčknu na místě přední brzdu na fest a houpu kolem dopředu a dozadu, tak to má jednak na můj vkus dost velkou vůli a hlavně v tom dost lupe a přenáší se to až do řídítek. Zkontroloval jsem, jestli není povolené hlávko, ale to bylo pohodě. Pak mě napadlo, jestli nemají vůli desky, ale kotouč se v třmenu ani nehne. V nábojích (SLX) to snad nebude, na to jsou moc nový a žádný šílenosti nejezdím. Asi před týdnem (po výměně duše a tedy sundání předního kola) mi při brždění přední brzdou začala vidlice dost předozadně vibrovat, je možný, že by ty vibrace vidlici „vyviklaly“? Nepřišel jsem na důvod těch vibrací, kotouč je rovný, nikde neškrtá, desky ani ne 2 měsíce starý (jako celý kolo), říkal jsem si, že si to sedne (zkoušel jsem kotouč řádně rozpálit na dlouhém sjezdu) a nic.

    Neví někdo, v čem by to mohlo tak lupat? Při jízdě to poznat není, ale nerad bych, aby se mi to ve sjezdu rozpadlo pod rukama :-D A hlavně to začalo dělat zničehonic, kdyby to bylo postupný, tak neřeknu.

    Dík za nápady :)

    P.S.: Jo, prošel jsem stará témata s vůlí ve vidlici, ale nic z toho mi nepomohlo, navíc tam mám k tomu ty vibrace při brždění…

    0 0
    • tydytek  

      pri tom viklani strc prst zvrchu na vidli, mezi vnitrni a vnejsi nohy (korunku). tak poznas nejlip jestli je vule zrovna ve vidli.

      0 0
    • Qulck  

      Tak jsem dneska rozebral vidlu, vyčistil vevnitř a rovnou ji předělal na olej. Chodí o 100% líp než na vazelíně (který tam mimochodem moc nebylo), o to žádná, ale vibruje to snad ještě víc, od oka skoro cenťák na každou stranu. Vibrují jenom spodní nohy, vršek se ani nehne. Dělá to při cca 25 km/h když přibržďuju nebo chvíli před zastavením s brzdou zmáčknutou na fest. Chápu, že při brždění 85kg plus kola z kopce působí na vidli velký síly, 32mm nohy by ale měly něco vydržet. Žádný šílenosti nejezdím, max pár kořenů a šutrů v nijak velký rychlosti. 5 let stará a nijak zvlášť servisovaná NCX s 28mm nohama nemá vůli žádnou a to už něco zažila. Dá se té vůle nějak zbavit nebo to bude už jenom horší?

      Druhá věc je, že mi teď nejde točit čudlem na štelování odskoku, protáčí se. A když dovnitř strčím inbus, tak s tím ani nehnu. Je možný, že se to tam jen nějak seklo?

      0 0
      • hovanec  

        Podle mě máš vydřené stíráky. U vidlic předělaných z vazelíny je vakl normální věc. Když ji obrátíš, neteče náhodou kolem gufera?

        0 0
        • tydytek  

          To vibrování dělají na 99% kotouče, které nemají stejnou plochu po celém obvodu. Taky jsem to řešil a vyřešil – tím že jsem koupil kotouče jiné.

          Ve vidlici je vůle, která se předěláním na olej jen zvětší. Vazelína dokáže dost té vůle vytěsnit.

          Jinak ta vůle bude ve futrech, gufero je z gumy a na to by nemělo mít skoro žádný vliv.

          0 0
          • hovanec  

            Chtěl jsem napsat futro. Správně… :)

            0 0
            • tydytek  

              Jinak řešení by mohlo být předělání vidle zpět na vazelínu, s tím že jí tam dáš opravdu hodně.

              Nebo když olej, tak nějaký hodně hustý – RedRum od rockshoxu, nebo nějaký převodovkový.

              Zkoukni ještě jak dosedají brzdové destičky na kotouče, nebo jak jsou kotouče obroušené. Pokud jsou obroušené více ke středu (do paprsků), tak by mohlo stačit dát podložky pod třmen, tak aby desky brzdily víc po obvodu kotouče.

              Už se to tu v nějakém vlákně nedávno řešilo.

              Pokud už po obvodu brzdí, tak asi jedině výměna kotoučů za jiné. Mě toto dělaly nějaké tektro kotouče + xt brzdy.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.