• papirka

    Koupila jsem si nové kolo (Trek 6000) a mám s ním trochu problém. Má totiž kotoučové brzdy a když jsem po trochu náročnější vyjížďce kolo omyla vodou tak začaly neskutečně vrzat že se každý otáčel co to jede za plečku. Dala jsem kolo na servisní prohlídku a trochu je seřídily ale občas trochu vrznou a bojím se to kolo znovu umýt aby to nezačalo znovu. Má otázka zní je normální že kotoučovka trochu vrzne nebo mám tlačit prodejce aby ji seřídil do naprosté dokonalosti nebo to prostě a jednoduše nejde? Dík za radu.

    0 0
    • karliner  

      Neměla sis kupovat plečku :-)))

      0 0
    • honza.hk1  

      jo, kotoučkovky občas vržou. Já když jen lehce dobržďuji, tak také písknou,ale jelikož brzdím dost na fest, tak to prostě nestíhají :-). Hlavně je prosím tě nemaž, aby nevrzaly, (bez urážky, to byl vtípek :-))))). Kolik máš na kole najeto? Brzdy si sednou a třeba se to zlepší. Pak možná řešení v jiných brz. destičkách,ale tady nemám zkušenost, to je pouze domněnka.

      0 0
    • Manas  

      Kotoucovky vrzou kdyz jsou mokry. Dost modelu to dela, ja bych to neresil.

      0 0
      • goofy  

        Prebornice na to byly moje Hayes MAG se sintrovanyma deskama. Kdyz jsem jednou v mokru zabrzdil v Albrechtivich u kostela, tak jedna babka malem dostala infarkt :o)

        0 0
        • MlokCZ  

          vrahu :-)

          0 0
          • goofy  

            No tam je krizovatka u kostela a ja tam vzdycky prijizdim z kopce a brzdim az tesne pred krizovatkou (jedu po prednim), akorat mi krapet nedoslo, ze to bude delat takovou zvukovou kulisu. :o)

            0 0
    • honza.hk1  

      PS: ten kačer vypadá, že taky už lecos pamatuje…ten taky musel vrzat :-)

      0 0
      • papirka  

        ale u něj mi to nevadilo páč nebyl můj :-))

        0 0
        • honza.hk1  

          jo, to je pravda…cizí ať klidně vržou. Tak až to umytí vyschne, tak bude třeba klid nebo to musíš ohřát a tedy vysušit bržděním z nějákého fajn kopce a bude zase ticho.

          0 0
    • Indian  

      Téměř každá kotoučovka když do ní nateče voda vrže. Po umytí je potřeba pořádně zabrzdit, třmen i kotouč se rozpálí a voda vypaří, je to tak.Já mám výhodu, že bydlím na kopci, takže po umytí než sjedu kopec (ve kterém to dětá super rámus)už je vše OK.

      0 0
    • RUR  

      Jé je, a nejenom mokrý, ale ještě třeba když je moc prachu ergo v případku, že se na desky nalepí nějaký brajgl, nebo některý desky když jsou nový (koolstopy, pištěly parádně) údajně taky když si nerozumí s kotoučem(ma­teriálově) etc, etc…:-))))

      0 0
      • Lister  

        no s Koolstopy zatím opačná zkušenost – orig Avid pištěly a vibroovaly, občas se kously, ale nové Koolstopy zatím nic z toho neprovozují takže spokojenost :o)

        0 0
        • Lister  

          PS: avidy tohle provozovaly na dvou různých kotoučích, ale ty nový nic, ale dávat tam ten původních, abych zkusil, jestli to bylo jen deskama, se mi už nechce :o)

          0 0
    • Lister  

      no kotoučovku vržou, když jsou morký tak dost často přímo řvou, kotouče hážou, škrtají a když se ti to podaří eliminovat ak po vyndání a následné montáží kola to začne znovu, občas se přehřejou, některý vibrujou.........no ale brzdí jako prase a to je to nejdůležitejší :o)

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak, tak i když zas tak hrozný to není.

        Pořádně jsem si zavrzal (brzdami), když jsem jel ze Sv. Jure. Už jsem to tu kdysi popisoval, byl to hodinový sjezd za hustého deště a valící se vody po té silničce. A kvůli tomu počasí se to celý muselo jet hrozně pomalu a opatrně, takže to bylo téměř nepřetržité kvílení skoro po celý sjezd. Vždy zabrždění (to to zakvílelo), pak stačilo pustit na sekundu brzdu ta opět celá mokrá a zase nanovo. Už jsem pak chvílema brzdil lehce souvisle a nepřerušovaně, to se brzda udržovala zahřátá a chvíli ticho. Ale je pravda, že spíš než s kvílením brzd jsem měl starosti, abych nezmrznul a udržel rovně řídítka (protože jsem se pak od půlky sjezdu začal chvílemi i třást zimou tak, že se mi od toho rozvibrovali řídítka a nemoh jsem je udržet rovně) a taky abych neletěl nikde ze srázu, protože tou zimou jsem byl trošku otupělý. Ale aspoň jsem opravdu nemusel mít strach, že bych ty brzdy v tom sjezdu uvařil.

        0 0
        • JSt  

          …to se brzda udržovala zahřátá a chvíli ticho. nasledova ohlusujici rana bajkera o svodidla :-))

          0 0
          • obda  

            měl to vodou chlazený, takže v cajku :)

            Uaaaaaaaaaa, mrtvola!

            0 0
    • kesu  

      pokud to bude drhnout fakt moc i po naslednym zahrati tak doporucuju vzit do ruky imbus povolit srouby co drzej trmen(ty co smeruji dovnitr vidlice a ne ty dovnitr kola.Ty sruby povolis rukou das trmen doprostred a dptahnes.Nekdy staci jen povolit,zabrzdit a dotahnout.Dopu­rucuju vyzkouset tendle postup…

      0 0
    • yoggi  

      tak to je novy bajk a tam treba zabehnut aj brzdy a to tak ze opakovane rozbehnut a poriadne zabrzdit. tym si sadnu kotuce a hlavne dosticky to mas ako u noveho auta proste to musi sadnut.

      0 0
    • ptth  

      Ahoj, u kola přítelkyně (Cube WLS pro 2013) s brzdami Shimano M395 dochází u zadní brzdy k pazvukům jako u nějaké tvrdé ráfkové brzdy. Objevuje se to hlavně při větším bržděním z kopce a čím větší přítlak, tím víc co skřípe. Kolo ale nevibruje.

      Zatím najeto tak 70km…myslíte, že to sedne? Nebo to už bude dělat pořád?

      S tímhle někdo zkušenost nemáte? Při nejhorším:)

      http://squealout.com/

      0 0
      • Smazaný účet  

        Zkuste tu brzdu seridit/nechat seridit a uvidite…na ten pochybny produkt bych se vykaslal…

        0 0
        • ptth  

          Děkuji za radu, pokud taková možnost je a seřízení toto může ovlivnit, pak to zkusíme.

          Jen jsem tu narazil kolikrát na informace, že nepomůže změna destiček ani vyčištění. Samozřejmě to moc příjemné není.

          Děkuji za radu

          0 0
          • Japhy  

            Výměna destiček může pomoct a nemusí. 70 km je hrozně málo aby se destičky zajely, dejte nějaký delší sjezdík dolů aby se to pořádně ohřálo, obrzdilo a pískání může samo od sebe přestat. Když jsem teď dával místo organik sintry, pískalo to úplně strašně, teď už jen když jsou studený nebo když je vlhko. Jinak ticho.

            0 0
            • jama  

              Pazvuky u nových brzd budou nejspíš v seřízení. Jak není třmen přesně rovnoběžně s kotoučem, píská, nebo to vrže. Shimano brzdy musejí mít ofrézovanou dosedací plochu, jinak jsou neseřiditelné.

              0 0
      • Dalihod  

        Mám stejný problém , momentálně řeším

        0 0
    • ptth  

      Tak jsme zkoušeli ty brzdy obrzdit a nic, zadní vrže jak stará ztvrdlá ráfková brzda a přední začala pískat jako slavík…Shimano BRM395 a Cube v tomhle teda nic moc

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nejaky servis/kontrola zda nejsou brzdy zamastene probehlo?

        0 0
      • Freeman36  

        Tohle muze delat strasne moc veci. Podle me si nesedi desticky s kotoucema (material), teda pokud to neni nejak znecistene. Takhle kdyz to clovek nevidi tak se da tezko radit :(

        0 0
        • ptth  

          Na servis se zatím čeká, asi zajedem příští týden. Bude to ten garanční servis po 200 km. Spíš jde o to, jestli si člověk může poradit nějak sám. Např. to odmaštění.

          Totiž abych nejel do Prahy na servis, kde to seříděj, bude to chvíli fungovat a pak se to stane zase.

          Na druhém kole od Scalara mam M445/446, kotouč force a desky nevím a brzdí to s mou vahou parádně a úplně tiše. Tak jsem právě docela v šoku z Cube. A samozřejmě přítelkyně na tom nechce jezdit:)

          0 0
          • scota  

            Odmaštění je základ, doporučuji isopropylalkohol. Není ale křívý koutouč?

            0 0
            • ptth  

              křívý ne, jde to hladce…

              zkusím odmastit. isoprop. někde najdu. Nicméně, jak moc pomůže odmastit jen kotouč? Nechce se mi vrtat do destiček (neumim to:)

              0 0
              • Vilém  

                Tak potom to sver nekomu kdo to umi.

                0 0
                • ptth  

                  no jo to je rada nad zlato:)

                  Takže předpokládám že desky se odmašťují také

                  0 0
                  • Vilém  

                    Ano, desky taky, samotny kotouc nema smysl, pokud to chodilo spolu.

                    Desky muzes napred vypalit nahratim nad ohnem nebo horkovzduskou. Az se z nich prestane kourit (pokud byly zamasteny) tak je lehce porovnas na primerene hrubem smirku a nasledne odmastis izopropylem, tak dlouho dokud spini.

                    Kotouc taky odmastit a zkusit znova slozit. Jen se pak nelekni, ze to skoro nebrzdi, nastane stejna situace, jako kdyz jsou brzdy nove, musi se to chvili zajet.

                    0 0
                  • scret  

                    koukam, ze jsi z Usti… To je takovy problem se zeptat v nejakym mistnim kamenaku?

                    Pripadne pokud si nevis rady, muzes prijet ke me a ja ti reknu v cem to je:)

                    Btw. co je to za brzdy?

                    Muzes zkusit odmastit kotouce, trochu zbrousit desky a a dalsich asi 100 veci… Vetsinou problem dela, ta 99. ktera te napadne:)

                    0 0
                    • nitraq  

                      Aby to nebylo tak, že přijede, ty se mu na to podíváš, řekneš „já vím, co tomu je, máš to rozbitý“ a pojede domů:))

                      0 0
                    • ptth  

                      Jojo z Ústí :) díky moc

                      No já tak za týden, za dva s tím chci sjet na garančku do Prahy, tak se v tom nechci vrtat, aby tam případně pak nebylo nějakého sporu. Spíš jsem si říkal, jestli s tím nelze udělat něco, co by pomohlo teď dočasně a pak hlavně abych nepřijel ze servisu a za týden to nezačalo vrzat zase. Brzdy Shimano BRM395.

                      Díky za rady

                      0 0
                      • scret  

                        hmm, pak ti nezbejva nez nejezdit anebo to nechat dal vrzat:)))

                        Co by tam melo byt za spor? myslis, ze servisak v Praze pozna, ze mas odmastenej kotouc nebo serizeny brzdy?:)

                        0 0
                      • Ruprt2  

                        To je hodně naivní :-)

                        0 0
                        • ptth  

                          To ne, ale servu šroub se svou silou a pak mi neuznaj ani seřízení :)

                          zkusím to vydržet…důležitá informace pro mě je, že je tam šance jak to odstranit, aniž bych měnil brzdy. Dík

                          0 0
    • Smazaný účet  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.