Vodárna pro zálévání - jak udělat?

38 nepřečtených
  • Woko_O

    Ahoj

    Omlouvám se, že se zeptám tady, ale určitě tady bude pár lidí co bude mít zkušenost.

    Moje máma pěstuje kytky a stromečky ale bohužel chodí pořád pro vodu z řádu do koupelny a tahá vodu. Na zahradě mají vrtanou studnu, ale táta má pořád dost práce, tak je tam jen nevyužitej vrt bez ničeho. A už mě to sere, tak jí to chci dát trochu dokupy. Nemám s tim ale vůbec žádnou zkušenost, takže nevím jak by to mělo být. Podotýkám jen, že využití bude jen na tohle. Žádný zavádění do baraku, na příslušenství a tak (i když ta voda bude dost možná pitná)

    Mám plán, že bych to udělal takhle. Můžete mě případně někdo opravit?

    • Vykopat díru a vložit samonosnou plastovou šachtu – něco takového, klidně možná i větší a zasypal kolem hlínou. Samozřejmě zaříznout otvor studny.
    • Dovnitř bych dal domácí vodárnu, natahnul elektriku z garáže (ještě bych to nějak vymyslel, aby to bylo komfortní)
    • Z šachty bych ještě vytáhl hadici a připojil do tohoto rozvodu vody. Na to by se už jen připojila hadice a máma by mohla vesele fungovat.

    Jasně. I když to bude zavřený někde v metrový hloubce, tak bude potřeba před zimou zazimovat čerpadlo, vypustit hadice a tak. Ale jde mi čistě jen o to, jestli se to takhle dá zrealizovat. Budu to dělat sám, takže se nemusim tahat se skružema, betonovat, vrtat do baráku apod.

    Šlo by to takto?

    Díky

    0 0
    • tompca  

      Udělat to jde, ale je to zbytečně složité a drahé (kopání, vodárna, napojení do studny 1m pod zemí.....).

      Použil bych nějaké jednodušsi řešení

      např.

      https://www.lidl.cz/…1/p100343571?…

      0 0
      • yorg  

        Tam bude záležet i na vydatnosti vrtu.

        Soused (ne dost vstřícný abych mohl zjistit konkrétní údaje) má vrt s malou vydatností a aby mohl vodu pro zalévání používat (když zalévá, tak nechce čekat až se konev naplní, pokud ji vůbec naplní), má do vrtu spuštěné ponorné čerpadlo, které se samo vypne, když klesne voda a výstup má vyveden do nádrže, kde je hladinový snímač.

        Dělali mu to snad před 20 roky a dodnes to používá.

        0 0
      • Woko_O  

        Já bych asi chtěl ať je to víc schovaný a asi by ani nestačila 4m hadice. Ono sice voda vidět je, ale možná by to nestačilo. V tý ďuzně by to bylo přeci jen trochu lepší.

        0 0
        • Esi  

          Tak jde o to jestli to čerpadlo je schopné nasát z větší hloubky než 4m. Dal bych tam ponorné čerpadlo do vrtu a vyreseno

          0 0
          • tomxxx  

            Rozhodně není schopný nasát víc než cca 7m a ta hadice 4m tam bude schválně, aby to fungovalo spolehlivě.

            0 0
            • Esi  

              No právě, vrty bývají velmi hluboké a proti se do nich dávají ponorna čerpadla :-) tak nevím proč tady někdo vymysli něco co už je dávno vymyšlené

              0 0
    • Tencovozikmin  

      Co znam u nas zahradkare,tak maji narazenou trubku a na tom pumpu,akorat kazdy rok meni kozenou vlozku.

      0 0
    • Ondraj  

      V dešťové nádrži máme 10 let toto a spokojenost.

      https://cerpadla.heureka.cz/…e-deep-1200/#…

      1 0
      • MatS  

        Presne tak. Ty vodarny jsou dost na houby. I pres to, ze maji zpetnou klapku, kdyz se dele nepouzivaji, zavzdusni se a musi se do nich nalejt vrchem voda.

        Proto je to ponorne cerpadlo s tlakovym spinacem lepsi volba. A hlavne ho nemusis na zimu vyndavat.

        0 0
        • Ondraj  

          Na zimu akorát vypnu jistič. Jinak je tam 10 let utopené, vodu sbírá hadicí s bojkou. Výhoda je, že je slušný tlak vody na zalévání a hlavně konstantní.

          0 0
      • Team6  

        Jde to i vyrazne levneji. Jsou i levnejsi cerpadla co maji hydrokontrolu v sobe. Kupoval sem Werter s externi hydrokontrolou. Maji plovak i bez plovaku. Je to cele litinove, ve studni rok a presne na prilezitostne zavlazovani. Ty levna hodne maji napr plastove priruby atp. Napr. https://www.cerpadlo-cerpadla.cz/…la-d7389.htm

        0 0
        • Woko_O  

          Takže jedna část je ponořená ve vrtu a ta další, tedy hydrokontrola, už může být v tý jímce a z ní vyvedená hadice dál? Já jen vím. že by to nemělo být vibrační čerpadlo aby to nemělo špatný vliv na vrt (aby se údajně nesesypal)

          0 0
          • Ondraj  

            Ne, tady je všechno v jednom zařízení. Je to v podstatě větší (delší) ponorné čerpadlo + spínač a ochrana pokud by nebyla hladina vody. Sát se může přímo čerpadlem, ale je možnost napojit i sací hadici s bojkou, aby to odebíralo vodu cca 10 cm pod hladinou, tam je prý nejčistší voda. To je samozřejmě použitelné jen v nádrží, kde je na to místo. Na výstupu to mám napojené na PE rouru, pak přes armaturu ven z nádrže. Na PE trubce to i visí. V nádrži je na PE trubce ventil a ten na zimu otevírám, aby odtekla voda z vrchní části potrubí.

            0 0
            • Woko_O  

              A teď se bavíš o tom Easypump nebo o tom Werterovi? :D Já teď reaguju na toho Wertera, který tam má napsáno „+hydrokontrola“.

              Ono to totiž se dají sehnat levnější, jako právě ten werter nebo třeba toto: https://www.gude-eshop.cz/…e-gdt-1200-i

              A každá ušetřená kačka je dobrá, pokud by to fungovalo stejně jako Easypump, což vypadá že by mohlo.

              0 0
      • Woko_O  

        A nemusí tady být ta tlaková nádoba? Vrt, co vím, tak v sobě má dost vody a ještě relativně pořád přitejká (barák dole na konci kopce), takže když bych to tam ponořil a na konci by prostě byla hadice s vypínáním, tak se samo vypne a samo zapne když se průtok zapne? Musel bych jen zjistit jestli se vejde do vrtu – nevím jakej se použil průměr

        0 0
        • Ondraj  

          Nemusí, je v tom spínač, stačí otočit kohoutek.

          0 0
          • Woko_O  

            Ty jo, tak to by možná i šlo. Když se mi to bude vejít do vrtu, tak bych tam dal jen tu jímku a do toho tohle čerpadlo, nebo nějakej ten Werter co ukazoval Team, plus bych to natáhl ven a mohlo by to být vcelku i hezký.

            0 0
      • Vilém  

        Potkal jsem nekolik vytopenejch kalovek Easypump.

        Jednu obcasne pouzivam a ta se drzi.

        0 0
    • Team6  

      Ta hydrokontrola funguje tak ze sepne cerpadlo v okamziku kdyz poklesne tlak (otevres kohoutek). Bezi tedy jen v okamziku kdy zalevas. U toho Gude si nejsem jisty jestli hydrokontrolu ma. Cenove je ok, jen to jsou ty plastove priruby a to jsem nechtel. Hydrokontrola u Werter musi byt na povrchu, do vody se nemaci.

      0 0
      • Woko_O  

        Jo to by šlo. Dal bych tu hydrokontrolu do tý šachty. Jedinej problém je to, že ten výtlak dávají u Wertera na bok, což nebude pravděpodobně sedět do průměru studny. Ideální je to s vývodem ze shora.

        Dle popisu to Gude funguje jako automatická vodárna..

        0 0
      • Nitroglycerin  

        Toto Gude mám ve studni třetím rokem. Ano, funguje jako vodárna, má velmi solidní tlak, na přímé zalévání je super.

        0 0
        • Woko_O  

          Díky. Bohužel ho tam nenarvu. Naši tam maj uzkej vrt. Musím tam dát jenom ponorny, čtyřpalcovy

          0 0
          • Nitroglycerin  

            Jasné, tohle je do kopané studny, nikoliv do vrtu. Mám ho v 7,5 metrech a dává tlak na zalévání naprosto dostatečný. Když klesne hladina, tak se zastaví. Stejně tak, když zavřu zalévací pistoli/kohoutek. Za ty prachy super čerpadlo ale samozřejmě ne do úzkého vrtu

            0 0
    • Woko_O  

      Tak blbý.. u nás je vrt 125mm pro 4 palcovy čerpadlo. Takže to budu muset asi nějak nakombinovat s tim hydrátorem. Celou tu vodárnu do vrtu nenarvu

      0 0
    • Woko_O  

      Příští týden bych tedy chtěl zprovoznit čerpadlo. Je to cca 800W výkonu při 230V, takže když přeženu tak 5A zatež. Chci k tomu natáhnout kabel z baráku ze zásuvky. Pravděpodobně CYKY kabel. Je to tak 10 až 15m max. Bude stačit 3×1.5mm? Musim to dávat do chráničky, kdybych to dal cca 15–20 cm do hlíny (díra po rejči)? Maximálně se po tom bude chodit jezdit sekačkou. Díky

      0 0
      • Nitroglycerin  

        Nejsem elektrikář ale zrovna na kabelu bych nešetřil a ano, určitě do chráničky (nebo zahradní hadice). Až budeš ty nebo někdo jiný na zahradě po letech něco kopat, budeš velmi rád, že jsi sekl jen do chráničky. Vlastní zkušenost:-)

        Silnější kabel je fajn, protože časem si vzpomeneš, že na ten zakopaný kabel by se ti hodilo připojit něco dalšího. Čerpadlo s filtrací k jezírku, osvětlení, venkovní zásuvku … hodí se mít rezervu a rozdíl v ceně za 3 × 2,5 je zanedbatelný.

        0 0
      • zdenal8  

        3×1,5 je na světla ne? Neměl by tam být 3×2,5?

        Každopádně do země určitě do chráničky.

        0 0
        • Woko_O  

          Jo máš pravdu. Bude tam 3×2.5.

          0 0
        • Japhy  

          Chráničku a výstražnou fólii nad. Ta mě před pár týdny zachránila od přátelského potřesení pravačkou od 3f kabelu. Stojí pár korun a není to žádná práce navíc.

          EDIT: važ si me rady dvojnásob, vyvařil jsem si mezitím vodu v hrnci s pařníkem knedlů. :-D

          0 0
          • zdenal8  

            No vážím. Ale já o tu radu nestál :-) Já mám kabely dávno zakopaný. I zásyp pískem plus fólie.

            0 0
            • Japhy  

              Sorryjako, ukliknul jsem s odpovědí, měla patřit pod jiný příspěvek. S touhle kutilskou socíkovou mentalitou se těžko bojuje, proč to dělat pořádně když to jde odfláknout.

              Mě teď čeká vykopat asi 10 metrů kabelu až k (zcela zbytnému) antoníčku, protože tam kde jsem chtěl mít retenčku vede přesně úhlopříčně přívod elektriky do chajdy. A to je taky výživná záležitost. Vlastní hodiny protože co kdyby ho chtěl ČEZ natáhnout, změť bakelitu a kabelů, trojzásuvka, z ní dírou ve zdi rozebraná a zase složená prodlužka do chajdy, z ní flexošňůra do pofiderní krabice (jističe mimochodem na nuláku) a z ní jakžtakž okruh světel a (na stejném jističi) další kaskáda prodlužek jako zásuvkový okruh. Na materiálu to muselo vyjít snad dráž než to udělat jako člověk a pracnější by to taky vůbec nebylo.

              0 0
      • sorak  

        Ja elektrikar jsem a dej tam 3×2.5mm2, nejde o proudovou zatizitelnost, ale o to, ze pokud tam bude zasuvka, tak je zvykem davat 2.5mm. Tenci se davaji jen na svetla.

        Chranicku dej Kopoflex 40 nebo ekvivalent, zahradni hadine fakt OK neni!

        Co se tyce hloubky ulozeni – 15–20cm pod povrch jako vazne? sam pises, ze je to hloubka ryce.. :( samozrejme ze tam ted nic neni, ale za 10let si nikdo nevzpomene, ze je tam kabl a bude tam delat zahonek, usazovat obrubnik nebo neco jineho a je to pom jak po zabe :( chce to aspon tech 40cm do zeme, je to prace, kterou udelas jednou a pak to tam bude jen lezet..

        4 0
        • Woko_O  

          Okey, diky. Zajedu někam do shopu a narvu to tam. Jinak si někdo určitě vzpomene, protože v jedný časti ten kabel bude vidět, tim že pujde z garáže. Naši totiž nemají žadnej rozvod venku a sem si jistej že ho dělat nebudu.

          0 0
          • tigermoth  

            Přívod radši fakt polož, jako by se nad ním měla mít pískoviště zvláštní škola. Já jsem po dědovi dostal barák a hosp. budovu, kam někudy, nikdo nevěděl kudy, vedl přívod 3f 400 V. Samozřejmě, že byl asi 30 cm v zemi, bez chráničky a bez varováku, samozřejmě, že jsem ho kopnul krumpáčem když jsem dělal kanál.

            0 0
            • Slavoš  

              Ta omamná vůně ozonu je nezapomenutelná. :-)

              Stejná zkušenost, už hodně stará, bylo potřeba vykopat starý rybíz a vypadalo to, že se jeden kořen brání, No nebyl to kořen, ale přívod do chaty. Nebyl moc hluboko a fólie taky nebyla. Tenkrát to spravila kabelová spojka, tehdy ještě litinová.

              0 0
      • bodlak2  

        CYKY 3×2,5 na přívod ke krabici nebo zásuvce. Určitě do chráničky a alespoň 0,6m pod zem.

        K čerpadlu bych dal H07RN-F, pokud nemá svůj.

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.