Velikost rámu pro delší trup a kratší nohy

4 nepřečtené
  • Jurass

    Zdravím,

    chtěl bych se zeptat, zkouším si vybírat komponenty na kolo a pořád si nejsem úplně jistý rámem. Mám trošku netypickou konstituci, spíše podsaditou postavu s oproti trupu mám o trošku kratší nohy než bude průměr. No a RB má jen pár velikostí rámu. Mám 10 let trekingové kolo a když na něm jezdím, tak se mi na něm nic moc špale, jakoby se mi křiví nohy při záběru, nevím čím to je, ale na kamarádově kole se mi šlapalo pohodlněji. Sedlovku a sedlo jsem si seřídil tak jak má být (podle toho olůvka), ale prostě kdyby šel ten posez zlepšit vybráním vhodného rámu, tak bych byl vděčný.

    Třeba takový Duratec dělá rámy přesně na míru a má v nabídce spoustu velikostí, ale musel bych na to dost přišetřit aby to vyšlo na kolo za 36tis., nicméně zase kdyby to bylo na zbytek života tak se to dá, tedy pokud by to stálo za to.

    Jinak jsem rekreační jezdec, ale kolo mám posledních pár let rozdrbané, tak se na něj moc nehrnu a to bych rád změnil :-)

    0 0
    • Pán z Dubu  

      To už kupuješ pátý kolo, žes založil pátý vlákno?

      0 0
    • Lister  

      Což takhle aspoň pár tělesných parametrů, minimálně aspoň výška postavy a délka nohou.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Čáry-máry-fuk, pohledem do křišťálové koule Ti bude ideálně vyhovovat velikost rámu 53,524 cm a představec přesně 97,5 mm. Třeba takové RB by – při troše snahy – udělalo také rám na míru. Konkrétně RB není velký problém zapůjčit na testování, když se Ti líbí. Tak co tady vlastně pořád řešíš? Zavolej si k nim a domluv se.

      To křivení noh může mít na svědomí sedlo (typ, sklon, výška, předozadní nastavení), délka posedu (vč. třeba vlivu rohů na řídítkách, výšky řídítek nebo délky rámu). Nebo třeba kliky – mohou být víc prohnuté a tak šlapeš jakoby dál od rámu; podobně délka osy šlapacího středu; totéž mohou mít na svědomí i pedály s delší osičkou (Q).

      Ale mohu Tě uklidnit: pokud kolo nemáš na výkonnostní účely (a to nemáš), srovnáš se na rámy ze sériové produkce, jen bude potřeba se nastavení řádně věnovat.

      Pozici sedla doladíš odpovídající sedlovkou, délku rámu třeba délkou představce (terény nejezdíš, takže o manévrovatelnost Ti až tak nejde, to spíš oceníš tankoidnost a stabilitu).

      Takže buď té lásky, pokud chceš opravdu nějakou rozumnou radu, tak přestaň kalit vodu, pošli sem obrázky s naměřenými hodnotami a výsledky měření z kalkulátoru, k tomu rač sdělit, jak vysoko či nízko oproti sedlu chceš/sneseš/pot­řebuješ řídítka a je vymalováno.

      Je nás tu víc, kteří máme geometrie některých rámů přenesené do CADu, domalovat konkrétní nastavení pro jezdce podle výsledků kalkulátoru bývá otázka 5 minut, když se někomu chce.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.