• kuliman

    Ahoj,

    moc prosim o zkušené „enduráky“ o radu, jak zvolit ideální velikost rámu.

    Chci koupit Specialized Enduro, mám 191cm a 81kg. Dle tabulek je od 188cm už XL. Jel jsem na něm a šlape se na něm super. Teď zkouším Lko, je mnohem mrštnější, ale v těhle podmínkách nemám možnost to testovat na zajímavějšim terénu nebo v bikeparku.

    Na tom XLku je docela dlouhej představec, dosáhnu kompromisu dobrý ovladatelnosti a příjemnýho šlapání když vemu XL a zkrátim představec? Poměr šlapání a skotačení vidim tak půl na půl, takže jsem fakt bezradnej… Rád někdy vyrazím do bikeparku, ale chci občas s kámošema jet i na vejlet :)…

    Díky moc za Vaše zkušenosti a rady.

    Anketa: Pořiď si

    L
    18x
    69%
    XL
    8x
    31%
    0 0
    • cat  

      Mam 182 a jezdim Mko s 60mm predstavcem(zatim). Delka horni ramove v XL je nesmyslna, zvlast pro teto druh jezdeni. Takze stopro Lko. Jinak pokud das sirsi riditka, muzes tam nasadit klidne 50ku predstavec.

      0 0
    • kesu  

      já mám 190cm a vždycky jsem vozil L , XL je opravdu moc..

      0 0
    • lubomir  

      Mám 187cm a Intense Tracer2 a vzal jsem L a jsem spokojenej . Proto doporučuji L.

      Jenom až si ho pořídíš tak sem nedávej fotku , protože ti někteří rozumbradové budou tvrdit , že to máš malý .

      0 0
    • Carlos.f  

      Jestli na tebe vychází podle tabulek vychází XL, tak vem XL.

      Koukal jsem, že tam je 90mm představec a na L-ku je 75cm.

      Nemám přímo Specialized, ale změnu z 90 na 70cm jsem sakra poznal v obratnosti.

      A u tohodle kola můžeš jít i na 50cm představce.

      Podle mě je lepší volba delší rám a kratší představec, než kratší rám a delší představec (pokud na tom chceš i někam dojet).

      0 0
    • nox159  

      jen tak pro zamysleni a pro ty co radi Lko

      zakladatel chce kolo jak na jezdeni tak na blbnuti, pokud chce jezdit tak musi dostat sedlo do urcite vysky oproti pedalum aby se na tom dalo slusne šlapat L ko ma sedlovou trubku dlouhou 467mm coz je cca 18" a to mi netvrdte ze na 18" kole dostane 191cm borec sedlo dostatecne vysoko tak aby mohl v klidu slapat…

      za me pokud dostanes sedlo dost vysoko abys na tom mohl jezdit tak Lko ( o tom ale pochybuju) pokud ne tak XLko

      nebo snad vsichni na endurech jezdite se sedlem dolu jak decka po meste, i na vylety… ?

      0 0
      • Kubas.1  

        nemůžeš porovnávat EN rám v Lku proti 18" HT…

        0 0
        • nox159  

          ja resim delku sedlove trubky a s tim souvisejici nastaveni posedu…

          0 0
        • Carlos.f  

          Oproti HT mám na FS, když nejedu zrovna nějaký mazec, sedlovku vytaženou více.

          0 0
      • logoman  

        Souhlas, ze je dulezita moznost mit poradne natahly nohy. Ale moc bych se neridil podle spesl tabulek. Mel jsem pitch kterej mel 444 ted sx ma 470. Max vyska sedla se da nastavit vicemene stejna. Nejlip kdyz by mel moznost vyzkouset L, tabulky proste moc nereknou … Ale dulezite je taky brat na zretel, ze enduro v XL je obludnost :D

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak snad je to hodnota střed-konec sedlové trubky a ta řekne úplně všechno.

          Zahnutí sedlové trubky může situaci pouze zhoršit (oproti přímé trubce ze středu), tedy může být potřeba ještě o trošku vyšší rám než by bylo s rovnou sedlovou trubkou.

          Takže dle toho čísla může být už na první pohled zcela jasné, že pro danou délku nohou je to málo.

          A při 191cm by musel mít opravdu hodně krátké nohy, aby mu to v Lku vyšlo (a i tak by to už bylo se 400mm sedlovkou).

          Pokud mu to nevyjde na výšku rámu a XL se mu bude zdát moc dlouhé, tak se jedině poohlédnout úplně jinde (vyšší kratší rám).

          Přijde mi, že na danou kategorii kola je ta sedlová trubka přehnaně krátká pro ty konkrétní velikosti. Přeci jen to není ještě žádný FR/DH bike a na dostatečně vytažené sedlo se tu pořád ještě hraje.

          0 0
      • ToBla  

        Souhlas, bral bych XL a podle potřeby kratší představec. Opačně je to nahouby, z malýho kola velký neuděláš. Bral bych v potaz doporučení výrobce, voni to vědí stejně nejlíp!

        0 0
    • Kubas.1  

      já mám kolem 184cm, a na ježdění 50/50 vyjížďky a blbnutí bych si asi vzal Mko…sice by mi to bylo menší, ale ta obratnost by to vynahradila… Nehledě na to, že na nějakých FR trailech se hodí menší rám kvůli lepší manévrovatelnosti nad ním

      0 0
      • Carlos.f  

        Konkrétně Specialized Enduro jsem testoval dva dny a velikost M (která by měla být na mě) mi při mých 173cm přišla akorát.

        0 0
    • goofy  

      Vyber tak, at ti to sedi s 50mm predstavcem. Delsi predstavce na takove kolo podle me nepatri ;o)

      0 0
    • Bysto  

      to L-ko by mohlo byť fajn, aj keď asi na 50mm predstavec to nebude, ale hlavne treba skúsiť. Ja meriam 175 a mám M-ko a prijal by som ho o trošku menší. Pôvodnú sedlovku – tuším 350, som hned rezal asi o 5cm Ale každý sme iný,

      0 0
    • Vegan  

      Ahoj, Bral bych Lko vozim Reigna X viz profil v Lku a ten je kratsi nez Ednuro v Lku merim 193cm a predstavec mam 70mm rodla 780mm je pravda, ze obcas je to odrzku v hodne utazene stoupajici zatacce, ale s tim jak se to kolo chova ve skocich a sjezdech bych nemenil. Pred tim jsem jezdil XL Reign jez byl o neco malicko delsi jak S Enduro v XL a to bylo tak na AM dobre stoupalo, ale na skakani to moc nebylo… skocit lavici bylo nemozne. Volil bych tedy na tvem miste pokud mas o ramu jasno S Enduro v Lku vsema deseti!

      0 0
    • Jenda  

      zmer si na svym stavajicim kole delku od riditek do stredu sedla. Pokud mas klasickej XC posed tak na enduru muze byt tak o 4 cm kratsi protoze sedis vic vzprimene, tedy se nepotrebujes tak natahovat. To je jedno kriterium, druhy je jak mas dlouhy nohy a trup, v podstate souhlasim uplne s Mlokem a rozhodne ma pravdu v tom ze se ti muze stat ze Specialized geometrie proste neni pro tebe uplne idealni a bohuzel by bylo lepsi si koupit jiny kolo. Myslim taky ze je lepsi mit delsi ram s kratsim predstavcem nez naopak. Prijde mi divny ze pokud se ti jelo dobre na XL tak se vubec poskladal na L – jenom predstavec je kratsi co tu ctu o 1.5 cm a ram bude min o dalsi 2–3 cm a to uz je rozdil jak prase. Osobne bych zkusil jeste znova to XL ale s kratsim predstavcem. Ono 191 uz je vyska se kterou nektery firmy pomalu ani nepocitaj :-/

      0 0
    • kuliman  

      Díky moc za cenný zkušenosti a tipy!

      Mám teď zapůjčený na vyzkoušení Lko, takže zkusím o víkendu zajet na Točnou a to by se mělo poznat zda na tom něco ušlápnu… Pokud ne, tak zkusím domluvit test XLka s kratšim představcem.

      0 0
    • cat  

      No k tomu co tady pisou ostatni bych dodal, ze Enduro ma hodne kolmou sedlovou trubku. Samozrejme zalezi jak je celkove posazena vuci pedalum, ale z praxe jezdim offset + sedlo posunuty dozadu, coz ti da dalsi 3 cm navic a muzes zkratit predstavec.

      Dalsi vec, pokud obecne plati ze 3 cm na rodlach dela 1 cm na predstavci a das tam pri tve vysce treba 750ky, zase to bude plus a navic budes vic zatezovat predni kolo pri vyjezdech.

      XL bych bral od 2 metru nahoru. Tyhle kola jsou proste na neco jinyho nez na hltani kilometru a tomu se taky musi prizpusobit geometrie.

      0 0
      • Bysto  

        s tým ofsetom to môžem potvrdiť, tiež máým sedlovku s ofsetom a sedlo posunuté, skoro úplne dozadu

        0 0
        • logoman  

          Nezveda se to pak? Ja měl pitche v M a taky podobnéj setup – sedlovka s offsetem + sedlo vzadu a trochu se to zvedali třeba s o kapku větším sx se stoupaji líp prudký výjezdy.

          0 0
          • Bysto  

            tak samo, že sa to zdvíha, ale nemyslím, si, že by to bolo spôsobené posunutím sedla dozadu ale skôr krátkym predstavcom, ale dá sa s tým výjsť všetko, čo utiahnu nohy. Teraz som pozrel do mobilu a mám maximálne stúpanie 13% z jednej trasy a to sa dallo vpoho vyšlapať, nezdvíhalo sa to, zato som si však istý, že som išiel aj strmší kopček,cca 15 m dlhý, a tam bolo okolo 15–18% a to už bolo na hrane. Ale je to spôsobené aj mojou oničom výkonnosťou, takže silnejší jazdci by mohli dať aj strmšie kopce, ale koho by to bavilo na endure :), už keď to moc nejde, tak radšej zosadnem a tlačím

            0 0
            • Jenda  

              no kdybych mel tlacit vsechno nad 15% tak muzu kolo nechat doma jit se projit rovnou bez nej :-)

              Tohle je prave ukazkovej priklad toho ze informace ze se kolo moc nezveda je zavadejici pokud clovek neuda na jak prudkym kopci. Pritom na Enduru co psal Blacky tak Pitel v Livignu vyjel kopec o kterym ja jsem ani nepremyslel ze by to slo :-o

              0 0
              • Bysto  

                No ono je mozne, ze mi To gps na mobile nezaznamenalo uplne presne. Pôjdem dnes na bike a vyslapem si jeden kopcek, tiez asi 20 m dlhy, ktorý viem, že je na hranici toho čo vyslapem a večer sem napíšem koľko to je %.ale vždy je to subjektívne, záleží, kto má koľko naslapane, ako nastavený bajk, plášte, tlak v pneu, podklad, či je blato, sucho, kamene, palice atd. S

                0 0
                • Jenda  

                  to je jasny, treba v terenu cokoli delsiho co ma nad 20% uz je makacka a nad 25% fakt problem, na asfaltu jsem vyjel asi 33% vse na tom fritzkovi v profilu.

                  0 0
      • Jenda  

        tak ono jde o to jak to jezdeni pojimas – na kole tyhle kategorie jde bez problemu delat celodeni vylety v horach ale taky s nim travit dni v bikeparkach. Podle toho bude zalezet jak zvolit geometrii. Treba ja jsem klasickej vyletnik, takze pro me by bylo naprd ze kratsi kolo pojede supr z kopce kdyz budu nesrovnatelne vic casu trpet do kopce. Naopak chapu ze spis dolekopcom zamerenej jezdec fakt neoceni vybornou stoupavost protoze v pasazich kde se to prejevi stejne uz davno tlaci :-)

        0 0
        • cat  

          Pokud delas jenom vylety, tak je treba se zamyslet, jestli potrebujes 160 pod zadkem. Geometrie se zdvihem musi jit +/- ruku v ruce.

          0 0
          • Jenda  

            v podstate ne ale subtilnejsi ramy driv prasknou a treba polozenejsi hlavovka kdyz je to z kopce mi vyhovuje, jasne ze se pak nevejdu do ruznejch tocek a pod. Ja mam radsi naddimenzovanej material nez poddimenzovanej :-)

            0 0
    • Blackbiker  

      hele asi tak, mám 199 cm, mám doma Reigna XL 21,5 palce. To kolo je na nějaké řádné Enduro totál nevhodné právě že tím rámem, udělal jsem z toho lehkou Fr machinu, ale poté co jsem osedlal SC VP free 19 palců tak Reign nejezdí(taky změna stylu:-)). Je to vysokej žebřiňák. Jízdu na něm si vychutnáš jedině v XC modu, toť taky plán až mě ten styl bude opět bavit:-) Takže vem lko a neřeš. Ps: na bikepark Spešl Enduro moc vhodný není…

      0 0
      • Jenda  

        no trochu srovnavas nesrovnatelny – reign a enduro jsou dost odlisny kola svym zamerenim.

        Nicmene jak pisu vys pokud hodla vic jezdit tak podle me spis XL, pokud vic sjezdovat tak urcite L. Tim ze ma moznost si to otestovat tak myslim ze si vybere sam nakonec dobre.

        0 0
        • Blackbiker  

          já nic nesrovnávám a rovnou ti říkám, že s Reignem 1.generace jsi mohl dávat i lehkej freeride, srovnávám max. velikost rámu na tech.ježdění. XL je nesmysl pro skoro všechny bajkery na tech.ježdění. I když maj 2 metry.

          0 0
          • cat  

            Souhlas.

            Jenom stim endurem – projed se na novym, mozna budes prekvapen co to zvladne:)

            0 0
            • Blackbiker  

              o novým S Enduru vím co umí-máš supr bajk tak užívej:-)

              0 0
              • Bysto  

                jj, to máš pravdu, veľmi podarené kolečko, aj odolné, ale strašne ho limitujem. Po tom, čo som si raz zlomil kľučák na dirťaku na dirte sa nejak bojím skackať

                0 0
          • Jenda  

            na dolekopcom ano ale ve chvili kdy se bude nekde v Alpach placat vlatni silou i nahoru bych to uz tak jiste netvrdil. Nicmene ja nikdy nejak neradil moc z kopce a ty uz jsi zase z vyletnicky kategorie vypadl takze myslim ze kazdej cekame od kola neco uplne jinyho a votomtoje :-)

            0 0
    • DaSnail  

      ked sa dá na Lku dat sedlo do požadovanej výšky, tak L

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.