• Hecis

    Chtěl bych vás požádat o radu.Mám cca 178–179 cm a 74kg.Jezdím na http://www.merida-bike.cz/…-xc-900-d-09

    je to moje první kolo a mám ho už nějakejpátek.Ve­likost rámu je 20".Hodněkrát jsem se setkal s názorem,že mám rám velikej,že bych měl vozit 18ku.

    Nikdy jsem to ale moc neřešil.No a teď se mi naskytla možnost koupit holej rám http://www.merida-bike.cz/…000-D---2010 jetej,ale když se trochu vyleští,bude v dobrém stavu.No a mám možnost si vybrat velikost 18" nebo 20" a řeším,jakou zvolit velikost.Dokáže mě někdo správně nasměrovat?

    0 0
    • jaykay  

      Porovnej rozměry se svým stávajícím a uvidíš.

      http://www.merida.sk/…_onine_a.pdf

      BTW 20ka je na výšku 178–9 už celkem dost, ale záleží na geometrii. Já na svoji výšku 179cm měl 19ku a větší bych už nesnesl, fulla mám Mko (což je myslím 18") a OK.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jak máš teď dlouhý představec, kolik podložek, jaký úhel? Co jezdíš?

      0 0
      • Hecis  

        Představec mám 11cm,ale přemýšlel jsem,že si zkusím koupit 9–10cm.Těch 11cm se mi zdá moc.

        Jinak jezdím všechno.Les,ces­ta,ale nejraději mám terén.Když někde jedu,nejedu jak tank,ale stopu si vybírám.Přirovnal bych se asi k techn.jezdci spíše.Jinak jsem cyklista amatér,žádnej profi(aby bylo jasno :-))

        Letos jsem si udělal na kole nějaké změny(otočil jsem představec a vyhodil 2 podložky)Od té doby přemýšlím i o tok kratším představci.Bylo mi to doporučeno a jezdí se mi tak i daleko lépe.Hlavně v terénu.

        Beru to tak,že čím déle jezdím,tím teprve zjišťuju co a jak upravit.No a dostal jsem se do fáze velikost rámu no.Už jsem se setkal s názorem,že mám rám velký.Ale kolo mám oupeno Xlet,tak jsem to neřešil.

        Jinak ty podložky.Původně 3 ks.Ale letos jsem dvě vyhodil a mám jen jednu.

        0 0
        • pocestny  

          Hmm na tvou výšku 20" @ 605mm délka + 110mm to bych mel i vysoké i dlouhé… Na chrti XC to muže byt prijatelne. Na druhou stranu, jestli chceš jezdit víc technicky, nedavej si velky karbonovy ram ani dlouhe predstavce ani je neotacej. Kup si ‚neXC‘ ram (sezen něco s polozenejsi vidlici) a predstavec nějak kompromis třeba 80mm.

          0 0
          • Hecis  

            představec bych chtěl kratší.Těch 11cm se mi zdá dost.Fakt už delší dobu uvažuji o kratším 8–10cm a to i na stávající rám,že ho vyměním.

            0 0
    • pocestny  

      Jak se na to dívám, tak délky a úhly nového 20" a starého 20" rámu se temer nelisi. U toho karbonu je vidlice vic kolmo.

      Merim o 1cm mene a tak bych osobně urcite sel do té 18"ky, ale nevím u tebe, jestli nemáš třeba delší nohy (já asi 80cm) nebo dle stylu jezdeni, co bude pro tebe lepsi…

      0 0
      • Hecis  

        Zkoušel jsem měřit a mám cca 84 ± 1cm(měřeno po tu kost v rozkroku :-))

        0 0
        • pocestny  

          Aha tak to ta 20" nebude moc problem… Premyslim jak jsi psal ze te bavi technictejsi jezdeni (asi trochu na zábavu,ze?). Tak jako ideál bych u tebe viděl 19" s úhlem vidly do 69*.

          0 0
          • Hecis  

            No,na zábavu,to je přesné.Kamarád s 29er jede přes kořen a libuje si,já si libuju,když ho můžu objet a vrátit se do stopy.No zásadní rozdíl v 18ce vs 20 ce je ten,že 20ka je delší o 1,5cm a 20ka má o 4cm vyšší sedlovou trubku.Tedy u té 18ky by byl hezčí vzhled vysunuté sedlovky.Čeho se bojím,že mi bude 18ka krátká.Ono v podstatě bych mohl mít 18ku i 20ku,jen když mím možnost si vybrat,chci to zvážit pořádně.Při nákupu kola jsem si jen ukázal model(na netu)borec se mě zeptal po telefonu na velikost mojí no a kolo přišlo.

            Zkusit si Onine meridu ve 26ce bude dnes již problém.

            0 0
            • pocestny  

              Onine 20" zkoušet nemusíš mas ji v podstate doma uz dnes. Ale strmejsi úhel vidlice (71.5*) ti pro zabavnejsi jezdeni opravdu nedoporučuju.

              Ze je ta 18"ka kratší, je jasne, ale dohanet to dlouhym predstavcem ti opět nedoporucuju – zase to spis zhorsi manevrovatelnost.

              Jak jsem psal koupit hravou 19"ku s rozumne dlouhym predkem (současných 605 az 610mm) a polozenejsim uhlem hlavy + 80mm predstavec bude asi ideál… Teda ciste dle mého názoru.

              0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Takže kdyby sis dal stávající představec na nový rám 18" bez podložek do pozitivu, tak budeš asi tak na očekávané pozici (o nějaké 2 cm blíže a přibližně stejně vysoko), navíc kolo bude mít trochu kratší rozvor a strmější vidlici, takže bude o něco manévrovatelnější. Jestli tohle od kola čekáš – a ne víc – tak si kup 18".

          Jinak, jak bylo zmíněno, něco trochu trailovějšího.

          0 0
          • Hecis  

            „a né víc“co si pod tím mám představit?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Třeba skoky, hluboké brody, klopenky, lávky, delší sjezdy … XC kola jsou jaká jsou a jejich prostupnost terénem (a další schopnosti) byly obětovány ve prospěch rychlosti.

              0 0
              • Hecis  

                Teď se zeptám zcela vážně.To co jsi teď popsal,tak jako,že ztratím,když vemu 18ku rám?Stál nechápu,jak to myslíš :-/ Nebo to myslíš tak,že 20ka má více výhod?

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Ne, ale volbou úplně jiného rámu bys to mohl získat, jestli Tě to k tomu táhne, tak to bylo myšleno. Pokud stávající zaměření kola vyhovuje, není důvod je měnit.

                  0 0
                  • Hecis  

                    Jo tak,no,výměna rámu mě bude stát „pár“korun.

                    Kdybych měl volných 60tis.jdu do spešla ve fullu ;-) Ale bohužel,nové kolo bude muset počkat.Mám toho víc,kam je potřeba nalejt peníze :-) a pořídit si karbonovéj HT rám je za málo peněz více muziky(než moje stávající)

                    PS:jaký rám myslíš třeba?

                    0 0
                    • pocestny  

                      Vic muziky jo, sleva je fajn, ale místo rocku bude folk, prenesene receno.

                      0 0
          • pocestny  

            Strmější vidle mu nepomůže…benefit akorat tak vic Kozovitost.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Navíc se teď dívám, že udávají sice geometrii pro stejnou délku vidlice, ale O-nine 3000D byla osazována 100mm, zatímco jeho stávající má zdvih 80mm. Aby v tom nebyl nějaký zásadní hák.

              0 0
              • pocestny  

                Fakt? 71.5* pro 100mm vidli? A on má ted jen 80? Takže když tam dá 80mm tak to bude mít kolik – 72.5* ??? :D nezkoumal jsem to tak moc… Surfuju na mobilu.

                0 0
                • Hecis  

                  To znamená co?Problém?Kdybych nepotřeboval poradit,ani bych to sem nedával

                  0 0
                  • worlusho  

                    Nejdříve se změř zde

                    vem to i pro silničku, z toho se dá potom vydedukovat přiměřený rám tvým proporcím a následně můžeš začít vybírat rám dle zájmového stylu.

                    0 0
                  • pocestny  

                    Krab to upresni. Jde o to jestli mas 80mm vidlici,a o.nine je upečený na 100mm vidlici,ze to bude na chuja.

                    Ale OBECNE na blbnuti nejsou moc dobry úhly vidlice vetsi než 69 stupňů, ani dlouhé predstavce, ani vysoké ramy, ani dlouhé zadní stavby, ani uzka a moc nizko polozena riditka a další detaily.

                    0 0
                    • worlusho  

                      Geometrie obou rámů je dělaná na 80mm vidli. Problém toho karbonu je, že má menší záklon, což se dá eliminovat 100mm zdvihem.

                      0 0
                      • Hecis  

                        v praxi by to znamenalo,že ten karbon,společně s 80mm vidlou,bude prostě na hovínko?

                        0 0
                        • pocestny  

                          Jestli to worlusho napsal spravne tak tencarbon s 80mm bude fungovat jako xc kolo vyborne. Nikoliv na blbnuti… Na blbnuti ti asi nebude ani s 100mm vidli, protože ti to zase posune výše stredovou osu.

                          0 0
                      • pocestny  

                        Aha tak dik. Takže zadnych 72.5*, naopak 100mm vidla by ten úhel zlepšila na rozumných 70.5*. Otázkou by pak bylo jak vysoko by byla stredova osa

                        0 0
                        • worlusho  

                          20mm zdvihu udělá tak stupeň a středová osa bude výš tak o 10mm.

                          0 0
                          • pocestny  

                            Taky to tak tipuju, z 71.5* na 70.5*

                            S těmi 10mm souhlasim. Pocitove uz ale záleží… Nekery bike ok, nekery uz ne…

                            0 0
                            • worlusho  

                              Ten karbon má základ 71° tak by měl 70°. O stupeň se mu posune i sedlovka, což je 0,5°větší záklon než má teď, to vše sice prodlouží efektivní délku rámu, ale korekce předozadní polohy sedla jí zase smázne. Myslím, že bude moudřejší, až se změří na kalkulačce.

                              0 0
                    • Hecis  

                      Jo,tak to jsem z toho ještě víc zmatenej,než když jsem psal tenhle topic.Jinak vám všem moc děkuju za rady.Zkusím se změřit a uvidím k čemu se doměřím.Jinak rám není novej,je jetej.Není nějak moc odřený a ani praskleý.Můžu ho mít za velice slušný peníz a proto jsem vůbec začal přemýšlet o téhle výměně.(to jsem nenapsal hned a proto ani neuvažuju o koupi nového rámu,to bych koupil rovnou celé kolo)Rám je od člověka,kterého znám velice dobře a sám rámy dělá a opravuje,proto vím,že je v pořádku.

                      To,že by mohl být problém s vidlou mě nenapadlo.Neu­vědomil jsem si,že se dávají teď 100mm vidle.

                      No,po přečtení vím,že mám 11cm představec a 20ka rám má 605mm(to je 715mm)kdybych vzal 18ku,která má 590 a představec 80mm.(tak jsem na 670mm)to je o 4,5cm méně a otázkou je,zda by to nebylo lepší?K mým 178cm?

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Nespekuluj, přeměř se. Z kalkulátoru pro silniční kolo získáš hlavně potřebnou předozadní polohu sedla vůči středu (jak daleko bude špička sedla za středem), kterou použiješ i na MTB.

                        Na MTB získáš výšku sedla, délku rámu (orientační), délku představce a předpokládanou vzdálenost špičky sedla od řídítek. Výšku řídítek si nastavíš dle jízdního stylu a osobních preferencí.

                        Jaké prosté, milý Watsone.

                        0 0
                        • Hecis  

                          Tak tady to je (XC)http://ww­w.competitive­cyclist.com/Sto­re/catalog/fit­CalculatorBike­.jsp#results

                          měření asi nebude 100%,ale 90% asi jo

                          0 0
                            • Vilém  

                              Super vysledek, skoda ze se nemuzu podivat z tveho PC, abych tam neco videl:)

                              0 0
                              • Hecis  

                                nefunguje to jo?Jak to mám hodit aby to fungovalo?

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  PrtSc snímek obrazovky, uložit do obrázku, ten pak nasdílet, popř. si to pošli e-mailem a z něho okopíruj hodnoty do příspěvku, kde je jen vhodně doformátuješ do sloupců, aby to bylo čitelné.

                                  0 0
                                  • Hecis  

                                    Tak tady to mám

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Nevím, jak bikové míry, polohu sedla a silniční míry mají (dle mých skrovných zkušeností) velmi přesné. Silniční kolo mi sedí na milimetry, trekové podle XC tabulky téměř také.

                                      Ještě bych potřeboval upřesnit, jak velký máš drop řídítek (rozdíl mezi výškou jejich horní hrany a horní plochou sedla), pak bych byl schopen vygenerovat i věrnější modelaci.

                                      Podle CC bys na rámu 18" s IMO celkem přiměřeným dropem měl mít představec jen 50 mm. Při vyšší poloze řídítek bude vycházet delší představec. Představec uvažuji se sklonem +6°, rovná řídítka – případné přihnutí je třeba zohlednit.

                                      0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Napadá mě ještě několik alternativ pro vysvětlení spokojenosti se stávající kombinací 178 cm jezdce a rámu 20" se 110 mm představcem:

                                      1. je zásadní chyba v CC kalkulátoru
                                      2. špatně ses změřil nebo zadal špatné hodnoty
                                      3. máš nízko sedlo nebo vysoko řídítka nebo obojí
                                      4. máš velké přihnutí řídítek
                                      5. fyziologicky Ti vyhovuje extrémně natažený posed mimo meze CC
                                      6. jsi ryzí masochista
                                      7. posed jsi vlastně nijak neřešil

                                      Také jsem přidal do obrázků několik porovnání 18" a 20" s posedy omezenými dle CC (sedlo a vzdálenost řídítek), první alternativa je stejné podložení představce, druhá stejný dosažený drop a třetí stejný použitý představec.

                                      Neřešil jsem vysunutí sedlovky, u rámu 18" bych asi doporučil kvůli zasunutí do rámu délku 370 nebo 400 mm. Neřeším délku klik.

                                      Zařiď se podle sebe, ale každopádně pro sebe udělej to, že si na víkend zkusíš půjčit od někoho kolo, na kterém by se dal nastavit posed blížící se doporučení CC.

                                      Pak se teprve rozhodni, za co vyměníš stávající rám.

                                      0 0
                                      • Hecis  

                                        chtěl bych ti moc poděkovat za tenhle rozbor.Ten drop mám cca 5–6cm.Měřeno od oka :-/

                                        Jinak pro info ještě,tak na mém stávajícím rámu mám saddle handlebar 59 cm.

                                        No,že bych byl nějak moc ohnutej se řict ale nedál.Schválně jsem se vyfotil na kole.(samospou­šť)tak jsem se pokusil o co nejdreálnější posed.(přijel jsem z kola,proto jsem v hadrech :-))

                                        přiložím i foto samotného kola

                                        Jinak ano,posed jsem nikdy neřešil :-/

                                        0 0
              • Hecis  

                jen doplním,že onine 3000 byla osazováná 80mm vidlou

                http://kolo.cz/…-3000-d-2010

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Ale 2012 už měla 100 mm Fox. Nepodíval jsem se na přesnou specifikaci roku v prvním příspěvku.

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Ramy Merida jsou obecne spis kratke, doporucil bych na tuhle vysku 20 palcu spis, i kdyz sam mam tez 20 a merim o neco vic, tak uz jsem dost na limitu a mam tam 400mm sedlovku, ale mam holt dlouhe nohy a kratky trup, tak je to tim, pro mne je to takto ok :)

      0 0
    • prochyz  

      jak ti tu píšou, meridy jsou kratší,šel bych do 20" a pokud chceš ozkoušet tak v Brně budou mít v cyklopointu určitě nějakého o.nina vystaveného, tak ozkoušet tam třeba.

      0 0
    • ladiki  

      Zdar,

      máme v rodině doma 3 ks Merida ve 20". 1× pevňák a 2 fully. Měříme 178–181. Představec mám na pevňáku 100mm. NA fullu 90mm a na dalším fullu 100mm. Pokud chceš vyzkoušet, tak není problém. Roky výroby 2011. Jsem z kroměříže.

      0 0
      • Hecis  

        Ahoj.Děkuji moc.Této nabídky si moc vážím.Ale pro mě by neměla asi žádný přínos.Teď sám vlastním 20ku s 110mm představecem :-)

        0 0
        • pocestny  

          K čemu jsi tedy po všech uvahach dosel? (jaký ram ti vysel jako ideální hlavne délkou, výškou?) A budeš to stavět jako xc kolo nebo na zábavu?

          0 0
          • Hecis  

            No,je to stále otázkou. Jediné k čemu jsem zatím došel je to,že bych potřeboval sedlo tak 2cm posunout dozadu(na svém stávajícím kole).Dával jsem ho dopředu,protože mi přišlo,že jsem nataženej nějak.2 cm asi nepoznám,ale sedí se mi tak líp(pocitově).No a tedy pokud se nepletu jo,tak kolo by bylo stejně vysoké 18 vs 20.Jen s tím rozdílem,že bude 18ka o 1,5cm kratší,bude mít větší Looping(tedy o 4cm níž položenou vrchní rámovou trubku pod sedlovkou)No a v tom případě bych docílil toho,že bude opticky dlouhá sedlovka.Na té 20ce to vypadá,že jí mám krátkou když se podíváš.

            Chci se denes někde stavit a podívat se po 18kové meridě,že bych si jí zkusil.

            0 0
            • pocestny  

              No tak vyzkousej, jsem zvědav k čemu dospejes. Jasne ze 18" bude mit vetsi sloping a bude kratší, jak jsi psal. Sedlo si muzes posunou vzad, no problem, i doladit predstavec… Ale tak nějak si od zacatku myslim, ze by ti pomohla delší 19" (tj. ne merida) s kratším predstavcem a polozenejsi úhel vidly (ode me jen tato obecna rada, protoze vlastní tip, ktery konkretni ram misto te meridy koupit, nemam). Spolu s tím kalkulatorem postavis skvěle vyladene kolo na XC, ale na hravejsi jezdeni to nebude.

              0 0
            • Breakpain  

              Jen věcná – se sedlem bys hýbat neměl – to si nastavíš vůči kolenu … takže zbytek bys měl řešit délkou rámu + představcem. Pak Tě akorát začnou z posouvání sedla bolet kolena / šlachy …

              0 0
              • Hecis  

                to máš pravdu určitě,ale já s ním hýbal 2×.A vzhledem k tomu,že ho mám na doraze,určitě je ho potřeba seřídit.A to i na rámu co mám teď.Tedy není to tak,že posunuju sedlo na úkor rámu :-) Ale tím to neobhajuju,jen píšu jak to mám i teď a je mi jasné,že je to špatné.Chci si to změřit,abych věděl jak to mám mít na rámu co vozím teď a pak budu chytřejší.Jen mě zaráží jedna věc.V kalkulátor ukazuje vzdálenost sedla vs řidítka 51 cm.Teď mám 60–61.To je 10cm.To by nezachránil ani představec.Buď mám něco hodně špatně,nebo ten kalkulátor počíta blbě.Na fotce je vidět,že nějak extra neležím.Nebo co si myslíte o mém posedu?

                0 0
                • Breakpain  

                  Hele, to je těžký ;)… Já to moc z fotky nepoznám, chtělo by to naživo a i tak v tomhle zrovna nejsem kovaný.

                  Nicméně – na fotce nepoznám, jestli máš pokrčené ruce v loktech nebo ne. IMHO by lehce měl být a tím si dle mého soudu „lehneš“ trošku víc.

                  Je to taky hodně o pocitu – jak se Ti sedí … já to prostě řešil jednak kalkulátorem, který sedí/nesedí … a pocitem. Já jsem věčně na hraně L a XL rámů … delší nohy, kratší trup. Nicméně mám pocit, že bych měl spíše volit rámy Lkové s tím, že tam dám představec 110–120mm.

                  10 cm nijak nezvrátíš, to máš recht, ale podle mě jsi to blbě měřil nebo se to měří jinou metodou? Měříš to jak, špička sedla – až po střed představce (řidítka)? Pokud bys měl ale takhle extrémně nevhodný rám… zřejmě by to chtělo změnu ;)… ale to se mi nezdá. Každý máme ty parametry různé, ale tohle by byl až moc velký extrém mi přijde :-). Nicméně chce to kvalifikovanějšího rádce, já znám jen pár věcí okolo ;).

                  0 0
                  • Hecis  

                    Přesně tak,od špičky sedla ke středu řidítek. Taky mě to překvapilo. No pravdou je,že jsem nikdy neřešil posed a jak co nastavit.jediné co jsem udělal letos jsou ty podložky pod představcem.

                    Někde jsem čeal,že když dám loket ke špičce sedla,tak bych měl dosáhnout do středu představce.Vím,je to blbost a strašně individuální,ale když tohle zkusím,dosáhnu na šroub,který je se shora ve vidli,to byl vlastně důvod,proč jsem posouval to sedlo,nedosáhl jsem vůbec.

                    A s tím kalkulátorem,mys­lím,že jsem se měřil,v rámci možností,dobře­.Proto mě ty čísla dost vyděsila. je to úplně jinej lvl kola než mám.Zítra zajedu mrknout do shopu a zkusím si vyzkoušet tu 18ku.Jsem na to zvědavej.

                    0 0
                    • Mr.Dan  

                      Tu vzdálenost sedlo-řidítka měříš špatně. Číslo/a z kalkulátoru udávaj vzdálenost špička sedla-bližší okraj konce řidítek, tj. přímka vedoucí bližší hranou gripů. (BTW koufám, že to pode mnou píše i Krab, tak soráč za duplikát).

                      Nicméně i pak ti vyjde odhadem nějakých 56cm a ne 51–52cm, což dokladuje, že opravdu sedíš moc nataženě. Chudáci tvý bedra…

                      0 0
                      • Hecis  

                        Tak jsem si dnes zavolal do shopu,řekl jsem jim co a jak a jel si zkusit kolo.Mají tam zrovna 18kového Onina.Už když jsem na to sedl,zaslechl jsem,to máte malé,vidím vás na 20ku.Máte dlouhé nohy a krátký trup.Krýtký trup eliminujete představcem,výšku rámu už ne.

                        Pán přemýšlel nahlas:kdybych vám prodával kolo,tlačil bych vás do 20ky.Říkal,že už to,že by mi na rámu nestačila 350ková sedlovka je něco špatně a že na 18ce bych musel mít 400tovku.Viděl by mě na 20ku s 8–9cm představcem.U té 18ky bych měl strašně vysoko sedlo a nízko řidítka a byl by prý strašně veliký (drop)

                        Ještě mi řekl,že jsem něco mezi 18–20,ale 18ku by mi on osobně nedoporučil.

                        Tedy shrnuto,jsem něco mezi,ale on by mi doporučil 20ku.Viděl mě jak na té 18ce jedu no.

                        0 0
                        • Mr.Dan  

                          Tak v tom případě 19tku :) No ne, doporučil bych ti nechat se ještě jednou a pečlivěji přeměřit od přítulkyně apod. a podle toho, jakou ETT a posuv sedla ti to hodí, bych se rozhodoval dál. Můj názor..

                          0 0
                        • pocestny  

                          „Viděl by mě na 20ku s 8–9cm představcem… Ještě mi řekl,že jsem něco mezi 18–20,ale…“

                          … :) Říkám ti celou dobu, že si máš koupit devatenáctku stejně dlouhou jako je dvacítka od Meridy, a přidat 80mm představec. V nejlepším případě by to mohlo mít i úhel vidly kolem 69°, když se chceš na kole i trošku bavit.

                          0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Já tomu sice vůbec nerozumím, ale přijde mi, že máš ruce napnuté, bez rezervy. Se všemi negativy, která z toho plynou. Úhel mezi paží a trupem je >90°.

                  Na výstupu z kalkulátoru se mi nezdá jen sedlo 7 cm za středem. Opravdu máš tak dlouhá stehna? Přeměř si to ještě jednou, resp. popros někoho, ať Ti asistuje.

                  Na stávajícím rámu předně dobře usaď sedlo, pak si hraj s kokpitem. Vzdálenost špička sedla → řídítka stačí po přední hranu řídítek, nezapomeň na již vzpomínané přihnutí, které tuto hranu posouvá blíž k Tobě, nedržíš se hned u představce.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.