• MartinQ

    Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem velikosti kola, konkrétně Nirone 7 – Allroad. Zkusil jsem si vyplnit rozměry na Competitive cyclist (přílohou, výška 180 cm, k rozkroku 81 cm) a snad správně určil přiměřenou velikost rámu kola (55), ale když jsem to diskutoval s prodejcem, tak mě upozornil na zkušenost, že Bianchi 55 by ve skutečnosti mohlo znamenat 52, protože 3 cm ubírají. Takže velikost 55 by byla pro velikost postavy okolo 170 cm. To je už výrazný rozdíl od mé výšky. Žel ho nemám kde fyzicky vyzkoušet. Máte někdo zkušenost, hlubší znalost tématiky? Geometrie kola je taktéž přílohou.

    0 0
    • MartinQ  

      Ještě odkaz na kolo: (https://www.bianchi.com/…_detail.aspx?…)

      0 0
      • tromboonen  

        Od takovýho „prodejce“ bych kolo nekupoval, online bude určitě sehnatelný taky, i levnějc…

        Vel 55 je podle délky horní rámovky 55, tak je to správně, člověk, který mluví o velikosti slopingového rámu a řídí se podle výšky sedlové trubky by kola prodávat neměl.

        Buď v klidu, mám 185 a jezdím na rámech délky 54 a 53, akorát si to nakresli v měřítku a ověř si, že nebudeš mít moc velký drop sedlo/rodla, rozhodně se nenech ukecat do příliš dlouhýho rámu, to je nepříjemný. Zkusím vyhrabat svý výsledky z CC a porovnat…

        0 0
        • tromboonen  

          Máme podobný hnáty, já mám delší nohy, ale vršek máme téměř stejnej, Ty máš ještě o 2 cm kratší paže, takže rozhodně nechoď do ničeho delšího, inseam mám 88, tam už je vyšší sedlo a k rodlům je to dost dolů, , tohle by mělo být cajk, ale ještě si to nakresli/spočítej, ideálně drop něco jako 0–15 forbec nahoru+ podložky/forbec dolů a bez podložek…

          0 0
          • MartinQ  

            Díky za tip. V pojmech se začínám pomalu orientovat :) Hlavně jsem potřeboval od někoho dalšího slyšet názor na tu velikost 55 vzhledem k mým rozměrům. Zkusím ještě nějaký ten rozkres.

            0 0
            • Datel Stepní  

              Vim, že se tu často preferují male ramy, 185cm a Bianchi rám velikost 55 mi přijde malý. Já mam 192cm a velikost 61 od Bianchi ( infinito) mi sedí dobře. Menší si neumim vubec představit. Ja bych se 185cm vyzkoušel velikost 57, nebo možná i 59.

              Každopádně to chce vyzkoušet.

              0 0
              • tromboonen  

                NA CELKOVÉ VÝŠCE TO VŮBEC NEZÁLEŽÍ… to je tak těžký to pochopit?

                0 0
                • Datel Stepní  

                  VŮBEC nezáleží? Takže člověk, který má 2m může používat rám velikost 50?

                  Orientační hodnota to jistě je, o tom neni pochyb!

                  Finálně vybraná velikost se více něž o číslo lisit nebude.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    No tak jasně že jo, ale vybírat JENOM podle velikosti je debilita, místní dotazy typu „mám 185, uvezu Lko“ jsou k hovnu, takhle jsem si kdysi to Lko koupil a divil se, proc nedosahnu do spodniho uchopu a boli me zada i v tom hornim…

                    Nejdulezitejsi je delka ramu a ta zavisi na horni pulce tela, nez jsem to zacal resit a zmeril se na CC, vubec jsem netusil, ze mam takovou disproporci, pravda kalhoty vzdycky kupuju delsi, ale nejak mi to nedoslo..

                    Jako na nekoho s idealne konfekcni postavou je to mozna jinak, ale stejne stoji zato to premerit, zrovna tady tazatel to ma hodne podobne jako ja, teda minimalne vrsek.

                    0 0
              • kubad  

                se 185cm by to už bylo minimálně na 57 souhlas ( samo pro cca normální parametry člověka)

                jenže tazatel má 180 a tam bude kolo s efektivní délkou 55cm akorát , 520 výška by neměl být problém , nohy taky nijak extra dlouhé nemá

                0 0
                • Datel Stepní  

                  Sorry, ja jsem se přehlédl. Se 180cm bych vyzkoušel spíše 57.

                  Pro méně chapajici prispevovatele výše: dle proporci by pripadaly do uvahy i velikosti sousedni (55 a 59)

                  Na výšce postavy prostě záleží!

                  0 0
                • MartinQ  

                  Takže 55 raději než 57? Zkusil jsem si to rozkreslit, ale bez efektu. Tak nějak bych ocenil, kdyby k tomu Bianchi na svých stránkách byli trochu vstřícnější. Nicméně se začínám přiklánět k názoru, že nejdůležitější je délka Top Tube Length, kdy ostatní se dá trochu vyladit pozicí sedla, případně představce.

                  Nicméně mě překvapuje s jakou přesností se tato délka udává, praktický rozdíl 1 cm mezi 55 a 57 verzí udělá ve výsledku tolik rozdílu pro pohodlí, únavu a pocit z jízdy pro cyklistu?

                  0 0
                  • Datel Stepní  

                    Určitě je rozhodující délka horní ramove trubky.

                    Ja bych se 180cm zacal na velikosti 57.

                    Ohledně rozdílu mezi velikostmi: ty rozdíly jsou poměrně malé a není problém nastavit stejný posed na rámech sousedních velikostí pomocí predstavce a podlozek pod predstavcem. Otazka je jak to vypadá. Mě se opticky moc položek pod predstavcem nelíbí.

                    Důležité hodnoty jsou „stack“ a reach".Podivej se na to.

                    Nějaké kolo si vyzkousej a ziskas predstavu!

                    Pokud nemáš tu možnost, bude zde určitě někdo z okoli Tvého bydliště, kdo ti to umožní.

                    0 0
                  • popokatepetl  

                    stačí vyzkoušet jakékoliv jiné kolo se stejnou délkou a podobnou hlavou. Výška rámu se řeší jen s ohledem na vysunutí sedlovky ( moc nebo málo). S těmito hodnotami jezdím canyon ultimate 56 (566mm)

                    0 0
                    • standoslav  

                      Hlavní je udělat v těch mírách pořádný chaos; bolí Tě záda, kup si jiný rám, ruce ? zase jiný ! nohy ? jiný, nový rám!!! Kupující, kupuj, kupuj. Kdysi byly 56,58, 60 a bastafidli, a dva představce. Já vím, byla to doba na hovno, ale jezdilo se, dneska se hlavně spekuluje , co, proč, jak…

                      0 0
                      • popokatepetl  

                        Nic mě nebolí, občas nohy :-) a lepší je spekulovat před nákupem než po nem.

                        0 0
                        • MartinQ  

                          Díky za názory. Osobně spekuluji možná až moc a bez osobní zkušenosti to spekulací zůstane. Nicméně bych se rád posunul trochu dále a narazil jsem na otázku, jestli mnou vybrané kolo Bianchi (https://www.bianchi.com/…_detail.aspx?…) v ceně cca 30 000,– a komponenty Shimano Sora je srovnatelné např. s kolem Cube (https://www.cube.eu/…yellow-2018/) za stejnou cenu a komponenty Shimano 105.

                          To je tak velký rozdíl v kvalitě a pohodlí rámu Bianchi, že si Cube za stejnou cenu může dovolit Shimano 105?

                          0 0
                          • milan.v  

                            Platíš primárně za značku, ne za velký rozdíl v rámu v této cenové hladině …

                            Je to stejné jako se zde proklínaným velkým S, Trekem, atp. …

                            0 0
                          • tromboonen  

                            Ber buď co se ti líbí, nebo koukej na výbavu… ale sada zas taková trága není, nová Tiagra je dobrá, pokud neřešíš kompatibilitu s jinými 11 sp koly, není problém, nevím jak jsou na tom kola, brzdy a zbytek, kdyby šlo jen o sadu a Bianchi se Ti líbilo/seděla Ti geo, tak není důvod zkoumat, jestli Ti na tý jejich barvičce nesejde, můžeš hledat jinde, menší značky budou levnější, ale tohle taky není úplně ojeb jako bývaj třeba nejlevnější Spešly… Cube je určitě dobrý, hodně lidí tady jej má, je to cyklokroska, to Bianchi se tváří spíš jako Allroad/gravel, na první pohled nepoznám, jestli se geo a chování bude něčím významně lišit…

                            Edit: sorry, má to Soru, tak to už bych o tý 105 za podobný prachy uvažoval, Tiagru bych až tolik neřešil.

                            0 0
                            • MartinQ  

                              Mi se de facto líbí obě, no Bianchi trochu více, ale v posledku je mi to jedno, sednu a jedu. Ale kdyby Bianchi nabízel třeba větší komfort, menší únavu, tak proč ne. Ovšem předpokládám, že Bianchi nebude cpát svoje nejlepší technologie do kol s prodejní hodnotou 30 tis. Takže mi vychází, že to Cube by mohlo být co do jízdních vlastností rámu obdobné, co do trvanlivosti taky…Zarazil mě prodejce, který si posteskl, že zase jednou vyhrávají komponenty nad rámem, když jsem mu sdělil, že raději bych to Cube. No tak mi trochu zkazil náladu a rád bych o tom ještě v širším plénu něco vyzvěděl…

                              0 0
                              • tromboonen  

                                Na poměrně těžkým hlína rámu žádné technologie nehledej, rozdíl bude pouze v geo (jak Ti sedne), případně v chování (jak se bude chovat/ovládat). Není tam rozdíl i v brzdách? Cube má mechaniky (neříkám, že nebrat), Bianchi má ty obr nevzhledný páky, takže to vypadá na hydry? Sora je přece jenom nižší řada a jen 9sp, takže Cube nebo cokoli na 105/Tiagra 4700 bude do budoucna prece jen lepsí, ne za by se se Sorou nedalo jezdit, ale.. na kola a zbytek osazení jsem se nedíval, Cube si tu najdi, má je dost lidí.

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  Povzdech prodejce platí tak možná pro karbonový rámy, a to ještě z vyšších řad, u Bianchi v ceně tak 150k za samotnou rámovou sadu, nebo pro top hlíny, ale ty se na gravel kola nedávaj a taky stojej ranec… Jinak jo, kolo dělá rám, ale tenhle si myslím, že toho ve srovnání s Cube nic moc neudělá, nejel jsem jej, ale podle všeho je to prostě normální AL rám, nic extrovního.

                                  0 0
                          • Datel Stepní  

                            Bianchi se kupuje srdcem. Buď ho chceš, nebo ne. Rozumem si kup treba Canyon Endurance, nebo Cube. Geo je u Canyonu celkem podobná s endurance modely Bianchi a dostaneš lepší poměr vykon/cena.

                            Ve vyšších řadách jistě Bianchi dělá srovnatelné ramy s ostatními velkými značkami, ale u takto základního hlinikoveho ramu bych žádné závratné technologie nečekal.

                            0 0
    • RomanH73  

      Mám podobné rozměry a taky mi byl doporučen rám 57 u Bianchi Aria. Mají trochu jiné rozměry – u Pinarella jsem měl 54 a je to podobná geometrie jako ta 57 u Bianchi.

      0 0
    • funkatron  

      Zdravim,

      tiez sa znamy rozhoduje, aku velkost ma vybrat

      Ma 195cm a vysku rozkroku 89cm

      Bianchi velkostna kalkulacka mu vyhodila 59tku velkost

      Da sa tomu verit?

      Dakujem

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.