Veganská strava a (nejen) cyklistika

1160 nepřečtených
  • venkovan

    Rád pomohu zájemcům skonzultovat veganský jídelníček, pokud si chtějí třeba jen vyzkoušet benefity veganské stravy ve sportu. Chci tu konstruktivní a věcnou diskuzi, žádný flame war ani osobní výpady.

    • CzechJoker  

      Ta anketa je vtip? Chceš být konstruktivní v otázce svého náboženství a nedáš tam volbu „nejsem vegan“, případně ještě „je mi úplně jedno, co žereš a přeju si, abys mě s tím neotravoval“?

      • Venda  

        Je to prece vegan

      • dolomiti  

        Taky jsem tam marně hledal možnost jít na to přes bifteky :-O

      • oddie  

        Takovou volbu máš přeci úplně nahoře vpravo, je tam napsáno „blokovat téma“.

      • exxonvaldez  

        :-)

      • venkovan  

        Anketa nemá žádnou přidanou hodnotu. ČSÚ nedostane její výsledky ke zpracování. Ani TV Nova, to slibuji. Ber ji tedy, jako takovou parafrázi na onen známý vtip o veganech.

    • plzakj  

      Vegan nejsem, ale parkrat do tydne vysadit maso je fajn. Snad tu budou nejaky zajimavy tipy na vydatnou bezmasou stravu.

      • Smazaný účet  

        Vegan neni vegetarián.

        • TK75  

          +1

          A úplně nejlepší je jíst s rozumem a uvědomit si, že i ten náš praděda, ač vegetarián nebyl, tak se necpal masem každý den.Toho bych se držel :-)

          • venkovan  

            Ano, i reduktariánství je velkým přínosem pro tělo, mysl, ale i v environmen­tálních otázkách. Není treba chodit k pradědům. Už moje maminka mi dala za pravdu, že v její době a v době babičky (1.polovina 20.století), neměli běžně lidé maso na jídelníčku více než jedenkrát za týden. Jednou ročně se v rodině nechala zabít jedna kravka nebo jedno prase a ro bylo veškeré maso na celý další rok. Nějaké uzeniny plné solí a další zpracovatelské, masné produkty, to pro ně vubec neexistovalo. Nicméně tato forma argumentu v opačném gardu, tedy, že lidstvo jí maso od nepaměti a proto musí dál, kolabuje v argumentum ad naturam, což je nebezpečný a pomýlený argumentační faul.

            • deekay  

              Ono se tu resi porad jenom to maso. ja ale musim za sebe rict, ze si mnohem lepe dokazu predstavit zivot bez masa, nez zivot bez vajec, syru, jogurtu, tvarohu (A toho se zralo vzdy dost, co si tak u prarodicu a praprarodicu pamatuju :)

              • Esi  

                Přesně

              • TK75  

                No ségra tohle už od mala nikdy nejedla (sýry, jogurt prostě mléčné výrobky atd) a oproti mně má v dospělosti neustále zdravotní problémy.Může to být náhoda…

                • deekay  

                  Ja bych z toho uplne zavery nevyvozova, dosti lidem to zase dela nejake zdravotni problemy.

                  Jen jsem chtel podotknout, ze se tu resi hlavne to maso, ale tema je o veganstvi a tam tech omezeni je mnohem vic, nez jen nezrat maso.

                • Prazak0  

                  Ano, je dobré si všímat konkrétních případů. Nakonec i takový Gándí původně byl vegan, dle jeho vyjádření mu to nedělalo dobře, tak zařadil mléko, aby měl živočišné bílkoviny. Komunisti měli zas živočišné bílkoviny jako jakousi mantru. Dnes se ví více, ono u veganů a vegetariánů jde spíše o nedostatek vitaminu B12. Samozřejmě nedostatek kompletních bílkovin tu může hrozit taky, ale to jde nějak pohlídat. Kdežto B12 musejí suplementovat. Osobně nemyslím, že je jakkoli zdravé místo přirozené stravy jíst preparáty. Např. vitamin C v tabletách místo v ovoci a zelenině. Vůbec nejsem proti doplnění vitaminů v tabletách, jen to beru jako horší variantu než mít jich dostatek z pestré stravy.

                  • Cyklista009  

                    B12 je pridane treba v tom sojovem mleku.

                    • Prazak0  

                      B12 je i v rostlinných zdrojích, ale je ho tam málo. Nechápu z příspěvku, jestli v sojovém mléku je B12 jakožto suplement nebo tam je z té soji. Některé oleje doplňují myslím vitamínem E. Já si myslím, že lepší strava, kde ty základní živiny jsou obsažené a nemusí se dopňovat navíc. Přidání jódu do kuchyňské soli mi nevadí, ale B12 mít jen z prášku, to z mého pohledu není ono.

                      • Aww  

                        mimochodem, hádej jak se objeví b12 v krávě z průmyslovýho chovu? samozřejmě, z prášku.

                        • Prazak0  

                          to jsi četl kde, dej odkaz, ať si taky počtu.

                          • dolomiti  

                            Tak krávy z průmyslovýho chovu mají skoro všechno z prášlu :-D

                            • Prazak0  

                              Jestli je krmí granulemi, tak ty granule jsou dělané z obilí nebo kukuřice. Kráva se nejlépe živí zelenou trávou, v zimě senem. Zrní navíc se dává pro vyšší dojivost.

                              • dolomiti  

                                Asi jak kde, zrní nedávám, Granule nejsou pro vyšší dojivost, ale pro doplnění minerálů, ale musíš to hlídat protože každá tráva má jinou sílu a dává tý krávě jiný množství minerálů.

                                Viděl jsi už někdy průmyslový sedmisethlavý stádo na pastvě? :-D

                                • Prazak0  

                                  V USA chovají krávy celoročně venku, tam se pasou, jsou trvale na mraze. Myslím, že ta stáda jsou docela velká, i když sedm set asi ne. Pak pasou krávy na Slovensku, pamatuji na horách, bylo pak plno kravinců, kterým jako turista jsem se musel vyhýbat. Pochopitelně toto podobně jako u ovcí je jen od jara do zimy, v USA celoročně. Dobytek z pastvy je asi lepší, co se týče masa. Myslím, že v Argentině je taky mají venku.

                                  • dolomiti  

                                    Jasně, ale bavíme se o Evropě ;-) Masnej dobytek je vcelku jedno pokud je celoročně venku, narozdíl od dojných krav. Dovedeš si představit jak vedeš sedmset krav dvakrát denně domu na dojení? :-) V ČR se ve velkochovech dojí 3× denně, tak že pastva venku je nesmysl i z hlediska toho, že takovou louku, aby jsi to upásl, v ČR asi nenajdeš :-D

                                    • orm  

                                      V nejakem dokumentu jsem videl automat na dojeni, kam si krava sama prijde, kdyz citi potrebu byt podojena.

                                      • dolomiti  

                                        Jo to funguje, ale je to relativně dost drahý pořízení ;-) Pokud posíláš mlíko do mlíkárny a chceš na krávě trochu vydělat, tak musíš všechny náklady minimalizovat. Tak že senáž jako jednoduchý krmení, volnej pohyb bez pastvy a automatický dojení. Ta kráva dostane přes čip impuls, že má jít dojit. Kolikrát a v který čas nastavuješ v počítači. U prvodojný krávy to je ze začátku trochu problém, ale když si zvykne tak to funguje bez problémů. Ta mašina dělá i základní test a jeho vyhodnocení. První investice docela velká, ale další náklady minimální, hlavně díky ušetřené lidské práci. Sýry bych z toho, ale dělat nechtěl :-)

                                    • Prazak0  

                                      Tak pokud je vegetariánské téma, tak jsem bral, že to je primárně o produkci masa. Takový Gándí maso nejedl, ale mléko pil. Myslím, že u menších chovu není zas takový problém vyvést kravku nebo i menší stádo na pastvu. Taky myslím, že stačí dojit dvakrát denně. Kde se u nás vrátila pole majitelům, tak i běžný velkostatek nemá 700 krav. Typický sedlák i velkostatkář se nezacílil jen na jednu produkci, ale měl toho více. Různé plodiny na poli, vedle dobytka i koně a prasata. Ano není výhra ani velkochov slepic, nemusí jít o klece.

                                      V jedné vesnici, kde mám příbuzné, tak bylo dříve JZD. Později se vrátilo lidem, ale dál hospodařili v jednom celku. Ovšem počet lidí výrazně pokles, taky se oddělilo pár vesnic, plocha se taky o něco zmenšila. Ale ani zde nebyla myslím taková velkoprodukce mléka. Obec vedle občas shání dojičky, z velikosti kravína též odhaduji, že stádo uvnitř nebude 700. Ta pastva by šla dělat i u velkochovů, asi by to nebylo celý den venku a nemusela by být denně, těch možností je více. Pro zvíře je daleko lepší, když se může chvíli pohybovat volně než být přivázané celý život u žlabu, s výjimkou odvozu do jatek po skončení produktivního života.

                                      • dolomiti  

                                        „Ta pastva by šla dělat i u velkochovů“ ahá :-) Máš vůbec představu kolik by jsi potřeboval hektarů? Sedmset krav neupaseš ani v Alpách :-)

                                        • Prazak0  

                                          Hektarů budu potřebovat stejně, ať se dobytek pase venku nebo se to venku poseče a zkrmí v kravíně. Fakt je, že klasická pastva jde dělat na normální trávě. Nějaký jetel nebo vojtěšku, to by pasoucí dobytek asi zlikvidoval. I když nevím, jestli tyto plodiny se smí dávat kravám syrové.

                            • Smazaný účet  

                              Vsiml sis, ze rakousky a nemecky kravy nebucej narozdil od ceskych ?

                              • dolomiti  

                                Viděl jsi někdy skutečnou krávu? :-D

                                • Smazaný účet  
                                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                                • TK75  

                                  Já jo, hezký je když stojí na zelený louce za Ústím

                                  Tady u nás ještě nedávno bylo stádo co stálo po kolena zabořený v bahně a sračkách v bejvalym JZD

                                  • Smazaný účet  

                                    O tom a podobnych silenostech jsem mluvil neprimo v buceni krav ale p. Dolomiti z Dolomit delal, ze nechápe.

                          • Aww  

                            v rychlosti jen tuhle soucitně, rozkliky na zdroje jsou dole:

                            https://soucitne.cz/…ta-veganstvi

                            jinak ještě popíšu tu zkratku co jsem udělal – je to výraznější na průmyslovém chovu, a nejde jen o b12, obecnější článek o suplementech pro skot (je líp udělaný než ta svodka na soucitně), spíš do kontrastu s tím že by existovalo něco jako přirozenější zdroj čehokoli z masa. průmyslový chov prostě není moc přirozený, no:

                            https://extension.uga.edu/…/detail.html?…

                      • venkovan  

                        B12 bohužel v žádném rostlinném zdroji není. Jsou to jen analogy, látky chemicky velice podobné, v podstatě B12 ale nevhodně navázané a v těle nefunkční. Podle studií dokonce fungujících opačně, tedy, že jejich přemíra zvyšuje vylučování v těle uloženého vitaminu B12.

                        Normálně fungující tělo si drží zásoby B12 několik let. V průměru 6 let. Na míru vylučování či spotřebování má vliv mnoho faktorů, od třeba ještě růstu po stres. B12 je vitamín rozkladu. Tzn.že ho produkují jen bakterie, mající na starost rozklad organických složek. Z toho důvodu je ho nejvíc obsaženo ve výkalech a nabízí se otázka, proč není, jako některé jiné vitamíny, které se vytvářejí přímo v našich střevech při přeměně potravy, vstřebáván přímo ze střeva. U někoho to tak totiž funguje. U většiny nikoliv. Jde o to, že k tvorbě B12 dochází obvykle již na takové úrovni posunu potravy ve střevě, odkud již k jeho přirozenému vstřebávání dojít nemůže a je tedy vyloučen v hovnech. Předpokládá se, že dříve nebyl s vitaminem B12 takový problém, protože lidé v několikanásobně větší míře pěstovali zeleninu na vlastních zahradách, s přirozeným hnojením a bez chemie a nedodržovali se také tak vysoké hygienické standardy. Zkrátka člověk vytáhl mrkev, či cokoliv jiného, někdy ji jen otřel, nebo sotva protáhl trochou vody a jedl, také se jedlo špinavýma rukama. Zkrátka je to právě hygienický standard, který možná stojí v nějaké míře za tím, že je dnes mnohem větší výskyt projevů nedostatku B12 – a to i masožravců (a taky proto, že se dřív třeba nevědělo, že je něco projevem právě tohoto nedostatku).

                        Každopádně B12 potřebuje člověk relativně málo, aby si vytvořil opět zásobu na hodně dlouhou dobu, takže ona ta kontaminace potravy z přirozeného prostředí, nemusela být ani nějak častá.

                        Pokud jde o maso, dnes jsou všechna jateční zvířata dopována suplementy, mezi nimiž je i B12. To se jim potom ukládá v tkáni spolu s přirozeně se vyskytující B12 v jejich těle. Ty sice nesuplementuješ, ale proháníš suplement skrz tělo zvířete, které následně sníš. Nepřijde mi to zas tak rozdílné.

                        A jinak, znovu opakuji, žádná rostlinná varianta B12 není. Marketingové prdy – spirulina, pivo, zelí, kvasnice, ne, ne, ne…

                        • Pedro404  

                          V poslední době objevili B12 v nějaký vodní kytce, podle tohohle výzkumu by to mělo bejt i funkční: https://www.researchgate.net/…ed_in_Humans

                          • venkovan  

                            U všech těch vodních řas a kytek, kde byla prokázána nějaká aktivní forma B12 bylo následně zjištěno, že se jedná o specifikum dané oblasti – místa pěstování, a že stejná rostlina nemá tuto formu přítomnu všude na světě. Stejně se před lety naletělo na chlorellu myslím. Ale pak zjistili, že šlo jen o chlorellu z nějaké čínské pěstírny, kde byla voda a podloží kontaminováno, resp.právě podloží z nějž řasa získávala živiny, bylo bohaté na aktivní formy B12.

                            • madhence  

                              O vegetariánství toho asi vím dost a nebudu se zde pouštět do zbytečné debaty. Ale, Venkovane, díky za tento příspěvek.

                              Jediné, co správně se živícímu veganovi ve výživě chybí, je skutečně vitamin B12. Nic jiného ze zvířat skutečně není potřeba. Navíc vegetariáni toto netěší.

                              A přesně a správně jsi to napsal (ještě jednou díky): Poslední studie odhadují, že v minulosti se vitamin B12 dostával do stravy díky nižší úrovni hygieny a méně opravované vodě. Takový životní styl způsobuje konzumaci bakterií s obsahem vitamínu B12 v dostatečném množství pro lidské tělo.

                              • -b-n-x-  

                                „Konzumace bakterii s obsahem b12“ – Teda, tohle by mě zajímalo.

                              • Prazak0  

                                Tak bez pochyby jde vegansky léta žít, komunisty omílaná mantra živočišných „plnohodnotných“ bílkovin byl nesmysl. Dnešní lékaři o bílkovinách zdaleka tolik nemluví, ale zejména o vit. B12. Ale udělat vegansky správnou dietu, aby těch bílkovin bylo dost a aminokyseliny ve vyváženém složení, tak to dá trochu práce. Já osobně bych to řešil přes tabulky se složením aminokyselin a počítal. Kdo konzumuje běžnou stravu nebo i vegetarián, co konzumuje mléko, tak počítat nic nemusí. Riziko podvýživy je výrazně menší v tomto ohledu. Mně by nebavilo konzumovat často luštěniny a případně i pseudoobiloviny jako proso nebo quinou ap. Vystačím si s běžným pečivem, rýží, bramborami, občas třeba vločky z ovsa.

                                Určitě může vegan podávat i špičkové sportovní výkony. To je zejména o tréninku. Ale u vrcholových sportovců je veganů minimum, pokud vůbec. Právě na kole u etapových závodů může být problém, že tělo je schopné vstřebat určité množství kalorií za den. Veganská strava zvýší možná objem, ale kalorie ne. Což právě pro takové závodníky může být problém.

                    • deekay  

                      Tak zrovna o konzumaci soji a sojovych produktu toho uz bylo taky napsano dost :)

                      • Smazaný účet  
                        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                      • Prazak0  

                        soja je docela svinstvo. I rozumější vegani to uznávají a např. uvedou, že se nemá jíst samotná soja, ale zpracovaná tak, kde ty antinutriční složky, co tam jsou, jsou odstraněny. Proti tomu taková čočka nebo hrách nijak neškodí. U fazolí, ty běžné se taky nemají jíst často, tak jednou týdně, ne více.

                  • venkovan  

                    Ucelené info k B12 s odkazy na všechny dostupné studie:

                    https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/

                • orm  

                  Uvedomujes si, ze vetsina svetove populace mlecne vyrobky neji, protoze nedokazi travit laktozu? Kupodivu zijou. V nasich podminkach byla drive schopnost travit mleko savcu vyhodou, proto ji tu mame, ale celosvetovy trend to fakt neni :-).

                  • Smazaný účet  

                    Taky zaslemuji orga…nismus ;).

                  • dolomiti  

                    Laktoza už dneska není problém ;-) Skoro 100% mléčných výrobků se dneska vyrábí i bez laktozy ;-)

                  • venkovan  

                    Ano, jde o doménu západního světa. Navíc existuje studie, tzv. The Calcium paradox, která jednoduše prokazuje, že čím je v kterých zemích světa vyšší konzumace mléčných produktů, tím je v nich i vyšší výskyt onemocnění spojených s nedostatkem vápníku jako je osteoporóza atp. Sice mi přijde tato studie trochu tendenční, ale v mnohém má opravdu pravdu.

              • Prazak0  

                Vegani z toho nesmí nic. Lidi na venkově dříve konzumovali dosti mléka i vajec případně i produktů z mléka vč. tvarohu. Ale ani s masem to nebylo tak horké. Jestli někde nejedli maso denně, tak zas bývaly důkladnější porce. Opravdu to nebyly miniporce masa jak v závodce.

                • Cyklista009  

                  Zkus prosim pouzivat termin „neji“ nebo „nechteji jist“.

                  Protoze je to dobrovolne rozhodnuti, nikoliv zakaz nebo omezeni kvuli alergii.

            • billíček1  

              Ale tehdy to bylo spíše dáno ekonomickými důvody.

              • venkovan  

                A dnes to může být dáno třeba střídmostí nebo respektem k planetě nebo třeba respektem ke svému zdraví, protože jídelníček založený na nevyvážené, dominantně masité stravě v tradiční podobě našich luhů a hájů, rozhodně zdravotní benefity nemá, spíš vyvolává a prohlubuje komplikace. Přeci, že na něco mám neznamená, že musím být nezřízená střela co se nedívá doleva ani doprava a svým životem se doslova prožírá.

                • deekay  

                  Ono kazdy extrem je spatne :)

                  Ja treba jim o co si telo rekne a myslim, ze mi to funguje. Nekdy proste nemam potrebu masa vubec, tak si delam bezmasa jidla, nekdy si rad kus masa dam (pravda, na ceske pomery jim masa fakt malo).

                  Takze dle me myslenka, ze aby clovek jedl zdrave, musi se svazovat nejakym stylem, jako je treba veganstvi (ale i dalsi vyzivove smery, at jsem fer) je trochu zcestna.

                  • TK75  

                    Stačí se držet starýho dobrýho jez do polosyta a pij do polopita

                • Cyklista009  

                  Jojo.

                  V rakovine tlusteho streva jsme svetova extratrida:-(

                  • ronda  

                    To máš těžký. Příbuznej se v mase nijak nevyžíval, preferoval zeleninu, v mládí ho skoro nepotkal. Kuchtil si sám doma, na zahrádce prakticky kompletní sortiment, plus bylinky. Uzeniny mu nejely vůbec. Ne z nějakého přesvědčení, prostě mu to tak vyhovovalo. No a ještě před šedesátkou vývod bokem a do pár let na prkně.

                    To nepíšu proto, abych obhájil kilo masa denně (sám ho mám tak dvakrát tejdně), ale aby sis nemaloval nějaké betonové jistoty a pak nebyl zklamanej…

                    • Doom Banovaný  

                      Pořád platí „vyvážená strava“, protože člověk byl, je a bude všežravec, stejně jako prase.

                      • Prazak0  

                        Kupodivu maso žerou rádi i např. hlodavci. Myši nebo potkani si na mase pochutnají, potkani jsou schopni i zlikvidovat malé kuře, aby měli čerstvé maso. Jejich chrup přitom odpovídá čistě rostlinné stravě.

                        Maso mají rádi nejen prasata, ale i opice.

                      • venkovan  

                        To nikdo nerozporuje. Člověk je všežravec, ale ono se to ještě dělí na samotné živočišné řády, druhy a čeledi. Člověk patří do primátů a ty obecně mezi všežravci zaujímají zvláštní místo. Jejich výbava ,co se potravy týče, je specificky odlišná od jiných všežravců, všežravec je třeba i medvěd a fyziologické i anatomické odlišnosti jsou snad více než zjevné. A jde také o chápání slova všežravec. Všežravec neznamená, že MUSÍ, znamená to, že může stejně dobře nějak přežít na převažující stravě rostlinné stejně jako živočišné.

                        Existují oblasti, např. ve východních karpatech, kde třeba medvědům už před téměř stoletím vymizely přirozené (živočišné) zdroje obživy, kvůli působení člověka zejména na vodních tocích. Tyto populace medvědů jsou snad 3/4 století vegetariáni. Daří se jim stále skvěle, jen se po několika generacích poněkud zmenšil jejich vzrůst. Zvláštní je, že poté, co v tomto kraji byla obnovena přirozená fauna, medvědi, zvyklí a vychovávaní po generace jako vegetariáni, znovu lovit nezačali.

                    • Cyklista009  

                      Nesmis aplikovat statistiku na jednotlive osoby.

                      • ronda  

                        V tom duchu byl závěr mého příspěvku.

                      • Paolo Bianchi  

                        V duchu tvého příspěvku z 11:32 zkus prosím použít spíše obrat „neměl bys“ místo „nesmíš“- velmi pravděpodobně nejsi v postavení, ve kterém bys měl co „rondovi“ zakazovat…

              • Prazak0  

                Ano, maso nebývalo denně, protože potraviny dříve nebyly tak superlevné, jako máme dnes. I když co jsem zjistil, tak nebyly zas tak drahé jako za socialismu. Ceny např. hovězího masa jsem zjistil z jisté publikace o dělnickém hnutí ve Škodovce, kde jsem před lety pracoval. I tehdy špatně placený dělník si za císaře pána vydělal masa za den více než já s poněkud lepším pracovním zařazením. Ale když maso bylo, tak to nebyly šizené porce jak závodkách, jak za socialismu, tak i nyní.

                Menší spotřeba masa byla právě v době dvou světlových válek. Celá První republika, to bylo buď krátce po válce, nebo celosvětová hospodářská krize. S nárůstem oficiální spotřeby mase je zas spojený i větší velikost lidí, jak do výšky, tak i co se týče hmotnosti. Růst do výšky tu nakonec je i za dobu, co pamatuji. V letech 1975–80 bývala průměrná výška dospělého 178 cm, možná jen 177.5. Mezitím se to posunulo, dnešní mladí měří (muži) 180 cm v průměru. V r. 1951 přitom chlapci kolem 17 let měřili v průměru 172.6 cm, což bylo krátce po válce. (https://www.novinky.cz/…ati-40070415)

                • Cyklista009  

                  Tady mas graf pro vyvoj spolecnosti pro Svedsko:

                  Z toho jde dobre odvodit, co tak mohli jist.

                  V roce 1950 byli nekde na urovni tri.

                  Zdroj: kniha Faktomluva.

        • plzakj  

          No a?

        • venkovan  

          Však Plzak nepíše, že jednou za čas jí veganskou svíčkovou, protože si z ní vyjme plátek masa, ale že proste jednou za čas vysadí maso. V tom co napsal nijak nechybuje, není zde tedy žádný prostor pro tato prázdná upozornění.

          • Smazaný účet  

            Vegan neji ani živočišné produkty. To, ze ze svickovy vyjme platek masa neni veganska zranice. Musel by poladit i omacku. Vegetarian neji maso, zivocisne produkty ano.

            • Cyklista009  

              Ja treba pokusy predelat ceska jidla na veganska nechapu.

              Stejne tak nechapu vegetariany, kteri jenom vysadi maso a nic dalsiho nezmeni. Pak si treba vsude davaji smazak nebo nakladany hermelin.

              Proste to chce pristupovat k jidlu uplne jinak.

              Na ceskou kuchyni zapomenout.

              Naucit se uplne nova jidla.

              • TK75  

                Ano, být vegetarián způsobem že žeru smažák s tatarkou to je asi o ničem

                Mě třeba dost pomohlo, že jsem začal hodně jíst mandle, sušený moruše a různej další bordel přes den.Nemám hlad a nakonec jsem zjistil že mi to kolikrát dokáže nahradit i „normální jídlo“

              • venkovan  

                I na veganské stravě se dá „prasit“. Já si jednou za čas třeba veganský seitan guláš dopřeju. Stejně jako jsem si na Štěpána dopřál veganskou kachnu od fa. Linda McCartney s červeným zelím a bramborovým knedlíčkem. Protože to prostě mám na vánoce rád.

                • billíček1  

                  Tohle přesně nechápu. Nechceš jíst maso a pak si děláš „kachnu“. Proč? To potom spoustě lidí přijde minimálně směšné a mají vegany za pretvarujici se cosi.

                • ronda  

                  Veganská kachna, veganské mléko, veganské kdeco živočišného.

                  Tomuhle fakt nerozumím.

                  Proč se to rovnou všechno nejmenuje zgruntu jinak ? Proč to furt všechno musí díky názvům působit dojmem náhražky ? To má nějaký psychologický význam ?

                  Tak prostě když se stravuju jinak, jím něco jiného s jinými názvy. Ne že babicovsky furt něco imituju.

                  • krabica  

                    Jo, třeba madlový výluh zní parádně. :-) Aspoň, že existuje Šmakoun…

                  • orm  

                    Opakuje se to porad dokola. Jsou lide, kteri nejedi maso proto, ze by nemeli radi maso nebo si mysleli, ze je nezdrave, ale z etickych duvodu. Pak si proste chteji dat jidlo, ktere jim to senzoricky pripomene.

                    • ronda  

                      No tak tomu už vůbec nerozumím. Jestli mi něco vadí eticky (nebo i z jiného přesvědčení), tím spíš se budu snažit, aby mi to vůbec ničím maso nepřipomínalo.

                      • Pedro404  

                        To je v pohodě, nemusíš tomu rozumět, stačí, když nebudeš svou zkušenost vztahovat paušálně na ostatní lidi, který to maj jinak.

                        • ronda  

                          Tak jinak – Jestli jim to vadí, tím spíš by měli… atd.

                          • Pedro404  

                            Moje odpověď stále platí. Veganům může bejt jedno, co ty si myslíš, že by měli:)

                          • Aww  

                            to nedává smysl.

                            asi nepochopení – to, co vadí, není maso a jeho chuť (lidí, kterým se ekluje, není tolik), ale to, jakým způsobem je produkované. tedy náhražku, ve který nefiguruje mrtvý zvíře, si někteří lidi rádi dají. stejně tak někdo si rád připlatí za maso, který není z velkochovu ale z otevřenýho.

                            • ronda  

                              Dobře. Ať to tak klidně chutná. Ale jestli mi vadí utrpení živočicha, tak si přece nedám veganskou kachnu. Sice to bude rostlinné, ale názvem si to furt budu ošklivit. Nemá to logiku.

                              Mimochodem, ty oříšky měly taky v plánu něco úplně jiného, než je někdo zmařil ve svých útrobách…

                              • skaj  

                                No logiku to prave ma:) Je to striktne racionalni rozhodnuti (z pohledu vegana) a ne pocitove, jak predvadis ty viz “nazvem si to budu osklivit”.

                                • ronda  

                                  Fakt nerozumím. Když se mi bude příčit palmový olej kvůli kácení pralesů a ničení biotopů, tak ho přece nebudu imitovat z něčeho jiného, včetně názvu ! Vždyť je to divný, nejíst maso kvůli soucitu s živočichy, ale na talíři si to nazvat masem (nebo obdobně)

                                  • Aww  

                                    počkej, jakože ho nebudeš nahrazovat jiným olejem?

                                    • ronda  

                                      Určitě jo, ale nebudu si ho připomínat názvem „palmový“. Tak jako kdyby mi šlo skutečně o utrpení živočichů, přišlo by mi říkat tomu „maso“, „kachna“, „steak“ tak nějak pokrytecké, až skoro sadistické (není asi správný výraz, ale snad k porozumění). Neironizuji, nedělám si z toho srandu. Jen mi to fakt přijde takové…no, zvláštní.

                                      • Pedro404  

                                        Tak jak jinak to pojmenuješ, aby lidi, co maj rádi chuť kachny, věděli, jak to chutná?

                                        • gerrard  

                                          Ten koncept bezmasych jidel s chuti masnych chapu jen pro lidi co nemuzou jist maso. Kdyz nejim maso z etickych duvodu, tak do huby nic co pripomina maso nedam, protoze si snad nebudu pripominat tu hnusnou neetickou chut. Toto je muj postoj zndobnvegetari­anstvi.

                                        • ronda  

                                          Přijde mi zvláštní mít rád chuť kachny, když kachnám nechci ubližovat :-)

                                          Prostě si zvyknu na jiné chutě, jiné názvy. Něco mi může dejme tomu náhodně kachnu připomínat…

                                  • skaj  

                                    To, co budes delat nebo ne nerozporuji, kazdy to ma jinak. Ale je plne racionalni/logicke – mit rad chut masa, tak si ji uzit kdyz mam tu moznost a pritom nikomu neskodit. Pak u nekoho prijdou pocity: “ze mi to neco pripomina, a ze kdyby to bylo ono, tak uz vlastne skodim, takze si to radsi nedam”. A pritom to realne vubec nikomu neuskodilo, jen nejsem schopen rozlisit skutecnost od pocitu. Nerikam, ze to je spatne, v urcitych situacich je to asi i zadouci. Ale logicke to neni urcite:)

                                    • hubert.d  

                                      Chuť masa ale ničím nenahradíš. A pokud se domníváš že ano, tak (už) nevíš jak maso chutná.

                                      A pokud je racionální/logické mít rád chuť masa, jak tvrdíš, jez maso, vždy máš volbu. A jestli nesouhlasíš s velkoprodukcí a způsobem zpracování, i zde máš volbu ve formě drobných farmářů, zvěřiny atd.

                                      • skaj  
                                        1. jsem masozrout
                                        2. ale bohuzel (pro tebe) taky logicky uvazujici
                                        3. ty zrejme ne a nebo jsi necetl pozorne (o tom, ze je racionalni/logicke mit rad chut masa nepisu ani carku) Jeste jednou, je nelogicke/ira­cionalni neco neskodneho odmitnout, protoze mi to pripomina neco, co z presvedceni nejim. O hajeni/nehajeni onoho presvedceni tam neni ani carka.
                                        4. chut masa (masoveho jidla – typicky mleteho) nekdy nahradis, overeno slepym testem na spouste (15+) lidi
                                        5. nehlede na to, ze zda je to “opravdova” chut masa nebo ne je v tomhle pripadu uplne irelevantni. Dulezite je, zda to ten clovek ji nebo si to osklivi, protoze “pripomina mi to” viz vyse

                                          Tedy sorry, ale reagujes uplne mimo misu.

                                        • skaj  

                                          Sorry, kus toho je napsan zbytecne konfrontacne, to jsem nechtel. Jen uz jsi asi paty, co neprecetl vic nez jeden prispevek a reaguje.

                                          • hubert.d  

                                            V pohodě, jen uvádím, že jsem četl vlákna celá a chápu argumenty v nich uvedené. Takže chápu, že byť někomu maso chutná, nejí jej, aby „neublížili“ („Ale je plne racionalni/logicke – mit rad chut masa, tak si ji uzit kdyz mam tu moznost a pritom nikomu neskodit.“).

                                            Já jen chtěl říci, že maso (zdůrazňuji) chuťově nahradit nelze. Lze konzumovat něco, co může vzdáleně maso připomínat. A čím více jej připomíná, tím více obsahuje „šmakulád“, rozuměj aromat.

                                            I já jsem masožrout a mám maso rád, byť jej nejím denně. Snažím se jíst pestrou stravu s poměrně velkým podílem té nekonvenční, takže nestřílím úplně od boku. :o)

                                            • skaj  

                                              Omlouvam se, ale fakt nemas pravdu s tou nahradou chuti (beru u steaku – ale to neni jedine maso). Mam to vyzkousene a dokonce jsem tak vyhral sazku. Nekolik lidi tvrdilo to same, a nakonec ve slepem testu neobstali.

                                              Klice k uspechu jsou dva:

                                              1. relativne vyrazne jidlo – v sazce jsem varil rajcatovou polevku s mletym a „hovezi“ tacos – oboje dvakrat maso i „maso“, oboje zhruba stejne koreni, priprava atd. Nijak zvlast palive.
                                              2. chce to jidlo, pri kterem dochazi k Maillardove reakci (proste smazeni a restovani) a k karamelizaci. Protoze v tech jidlech je prave tohle nositelem chuti „masa“.

                                              Zkouselo to poznat ve slepem testu hodne lidi (i opakovane) se zaverem, ze to prukazne poznat nedokazi.

                                              Mimo soutez jsme jeste zkouseli burger od beyond meat. Tam polovina nepoznala, ale ty s mlsnejsim jazykem to daji. Nicmene konsenzus i tak byl – chutna to prekvapive dobre a rozhodne mi nevadi a klidne bych si ho dal znovu.

                                              Popravde vareni je trochu moje vasen, dost velky konicek. Takze jsem toho zkusil hodne a troufnu si rict, ze mam i trochu lepe vypestovane chutove bunky, nez zbytek populace. Takze me samotneho prekvapilo, ze kdyz se chce a mas k tomu techniku vareni tak uz to dnes v nekterych jidlech nepoznas.

                                              • hubert.d  

                                                A to je právě ono. Pokud to výrazně nachutíš, nebo přidáš výrazné suroviny (klíč k úspěchu 1), tak nepoznáš že nejde o maso. Já ale mluvím o čisté chuti masa, mírně soleného dobrou solí a maximálně lehce ovoněného kvalitním pepřem, třeba Tellicherry. U masa je hlavním nositelem chuti tuk. Taktéž jde o strukturu, pokud se nejedná o mleté.

                                                Mimochodem, s tím vařením to máme stejně ;o)

                                                No nic, tisíc lidí – tisíc chutí i názorů..... :o)

                                                Ať Ti to šlape a hlavně pevné zdraví!

                                                • Romancero  

                                                  no teda pánové já čumím! Tomu říkám vzorová komunikace …

                                                • skaj  

                                                  No steak samozrejme ne (vzdyt od zacatku pisu nekdy a ze steak ne), ale ani ne tak kvuli chuti jako kvuli texture. Vyrobu umeleho masa trochu sleduju a uz je to hodne blizko (nehodnotim vyzivove a zdravotni veci). Textura je prave posledni na rade. Aktualne se totiz uz podarilo vyrobit “krev”, ktera dava tu zelezitou chut a stavnatost. V labu se jim udajne dari uz tisknout i obstojnou textur na necem jako tiskarne, chutove udajne v pohode na peceni, ale steak z toho zatim neni. A samozrejme to neni mozne ve velkem. Ale do deseti let verim na nahrazky, co uz nikdo nepozna.

                                                  • Romancero  

                                                    a máš info, jak je taková výroba energeticky, finančně a časové náročná?

                                                    Ve velkém to asi možné není, ale proč si třeba doma „nevytistnout steak“ :-)

                                                  • skaj  

                                                    Zatim to je drahy, ale fakt verim, ze to brzy prijde do normalnich kramu. Jakmile se vymysli vyrobni postupy a chytej se toho velke potravinarske firmy ala Nestle, nic uz to nezastavi. Az se vyroba zavede (proto je to ted drazsi – plati se zavedeni vyroby), bude to na 99% energeticky, finance a casove vychazet lepe nez dobytek chovat. Takze velmi rychle dojde k tomu, ze pestovane „maso“ bude levnejsi. Coz je podle me dobre – vytlaci to z trhu veci typu kure za 49kc/kg apod. Lidi jsou ochotni jist takove sragory (a mnohe dalsi), jakmile padne bariera budou jist i ze zkumavky. A „rozumne chovane maso“ se bude prodavat dal ze relativne podobne ceny.

                                                    (Ano, ted se objevi hodne kricicich o tom, ze oni nahrazky jist nebudou a nikdo dalsi take ne. Tak se podivejte na zbozi na trhu a jak se zmenilo slozeni za poslednich par let. Margot, nanuky – vsechno plne rostlinych nahrazek, sladidel a prodavaji se porad stejne. Bude to proces nekolika let a lidi si postupne zvyknou – uz ted nejdou po kvalite ale po cene).

                                                  • kejda  

                                                    Amarouny se nakonec vrátí. Sice modernější a bez doprovodných video efektů, ale asi nás to čeká. Ach jo…

                                                  • hubert.d  

                                                    Mno, jsem zvědav, kam až to dospěje, ale osobně doufám, že se toho nedočkám. ;o) Nevěřím, že by to bylo jak ekonomicky, tak ekologicky výhodné a nemám rád náhražky. :o)

                                                  • Cyklista009  

                                                    Asimov to ma uz v Nadaci, zacal to psat 1942.

                                                  • Twitko  

                                                    tak i Mistr Kulhanek ma ve svych „Divoci a Zli“ umelou nahrazku z budoucnosti jmenem TATRGEL.

                                                    Ale pri vsi ucte k pokroku i k budoucnosti, nemel jsem pocit, ze by z toho byli ti konzumenti nejaci nadseni :-)

                                                  • jmaselnik  

                                                    ale v Mykogenu se opravdu nesnažili vydávat rostlinnou stravu za maso ani ji tomu připodobňovat ;-)

                                                  • Cyklista009  

                                                    To jsi pochopil jinak…myslel jsem to tak, ze vetsina lidi nejedla normalne vypestovane jidlo.

                            • Cyklista009  

                              Me treba zacalo maso vadit i chutove.

                              Stejne jako kravske mleko.

                              A druhak to pak clovek vzhledem k jinemu mikrobiomu spatne travi…takze je mu z toho i fyzicky spatne. Coz by se asi behem par tydnu zase spravilo – treba v pripade krize a nedostatku vhodnych veganskych potravin.

                              • ronda  

                                Tím spíš bych se snažil vyhnou i podobnosti názvů.

                                • jmaselnik  

                                  Někdy je to matoucí, navíc tedy ve světě, kde se tuzemský rum nemůže jmenovat rum, protože není z třtiny, ale veganská slanina se vesele slanina jmenovat může.

                                • Cyklista009  

                                  V Izraeli (Zide) treba ryby nepovazuji za maso.

                                  Parve jsou všechny potraviny rostlinného původu (zelenina, ovoce, houby). Mezi parve potraviny patří rovněž ryby a povolené druhy kobylek, které nejsou považovány za „maso“.

                                  Docela jsem tam s tim bojoval…

                                  Ja osobne ty nazvy az tak neresim, proste abstraktni pojem;-)

                • Paolo Bianchi  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
              • snas89  

                A ja to zase chapu:)

                Uz cca 15 let jim tak, ze jen obcas si dam ryby nebo morsky plody.

                Nemam vubec potrebu si nejak nahrazovat jine maso. Naopak stanky s parkama, uzeniny apod. Mi dost smrdi.

                Ale treba gulas z hlivy (navic treba s uzenym tofu nebo tempehem) se sesti si obcad rad dam.

            • Esi  

              A ten knedlík, na svíčkové je veganská jen ta voda co se přidává do omáčky :-)

            • venkovan  

              Tvoje příspěvky zde nemají žádnou váhu. Rozhodně nepotřebujeme ozřejmovat co kdo jí, jen že Plzák vůbec netvrdil, zda jí vegansky nebo vegetariánsky, jen že vypouští několikrát týdně maso. Určitě nepotřeboval slyšet, že nedefinoval, zda to myslí jakože opravdu ve veganské formě nebo vegetariánsky nebo jen tak, jak jsme příkladem napsal já.

        • psbiker  

          A éčkař není cyklista, to si Zdendyši zapamatuj :)

      • venkovan  

        Ano, vesměs se po jídle bez masa cítíš mnohem uvolněněji. I když ho sníš kotel, nezarazí tě na pár hodin do křesla, kde sotva funíš, ale obvykle funguje tak, jak zdravě koncipované jídlo fungovat má. Tedy dodá energii a rychle po něm můžeš podávat očekávaný výkon.

        • Janes  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        • jmaselnik  

          To je samozřejmě paušálně nesmysl. Nebo mi chceš tvrdit, že se napráskáš čočky s čerstvým chlebem a není Ti těžko? Nic proti veganům, ale s těmi bebefity zůstat na zemi.

          • skaj  

            Ano, chci. Nefunguje to na vsechno (treba kozi mliko se sifonem:)) ale na hodne potravin se travici system nauci a travi je mnohem lepe. Naopak, “zapomene” treba na maso a pak je veganum o to vice tezko po jeho konzumaci.

            Zrovna cerstvy chleba s cockovou pomazankou je u nas bezne, bezproblemove jidlo (nejsme vegani ani vegetariani, ale jime o hodne jinak nez bezna ceska populace).

            • jmaselnik  

              Ty ale píšeš o něčem jiném. Příspěvek tvrdí, že když se přejíš bezmasým jídlem, není Ti těžko. Já tvrdím, že je to paušálně nesmysl, stejně jako příklad krajíce chleba s pomazánkou

              • skaj  

                Oka, chapu co rikas. I tak, rostlina strava se travi vyrazne rychleji, takze precpani je jednak tezsi a druhak efekt je mi tezko trva vyrazne kratsi dobu. Tedy obecne receno se da precpat uplne vsim… Ale to ze ti neni (je mene tezko) bez masa urcite plati.

                • Cyklista009  

                  Zalezi, jak je to zpracovane.

                  Kdyz to bude mit hodne vlakniny…

                  Osobne omezuju prumyslove zpracovane potraviny / junk food.

                  Takove oplatky z bile mouky jsou peknej hnus. Lepsi si dat celozrne susenky.

              • Cyklista009  

                Pausalne to neplati.

                Viz treba ze telo nestravi hodne tuku najednou… jist najednou vic jak 60 – 100 g orisku je vyhazovani penez;-)

        • Romancero  

          Přesně takto má jídlo fungovat! Ne tě na půl dne " zabít"- stačí si dát kndlo vepřo a následně vyrazit na kole do kopců! A pak člověk pochopí, co je pro ňj prioritou- jestli nacpaný pupek nebo si jízdu užívat a zbytečně netrpět

          A jak to máš s načasováním jídla?

          • Rychlej turista  

            Když si před tím vepřo-knedlo-zelem dám stovku nalačno, tak dojím, vypiju kafe, sednu na kolo a s obnovenou chutí tam peru velkou dál :-)

            • Lišák  

              Mám to podobně. Jen ty kilometry mám poněkud jiné a velkou taky moc neperu.

              Taky nerozumím tomu, jak někdo tvrdí, že mu po pivu ztěžknou nohy a nemůže jet dál. Mám to přesně naopak.

              • deekay  

                Hele me treba vepro knedlo nevadi a klidne si pak mrsknu kopecky… ale staci jedno pivo a sem rad ze motam nohama. Nealko nevadi :)

                • Janes  

                  Je to hrozně jednoduchý, pivo tam musíš loupnout a jet, nesmíš se rozsedět.

                  • deekay  

                    No, prave ze neni :) Na me proste alkohol, byt v jednom pivu, funguje totalnim utlumem. A to celkem okamzite.

                    • Janes  

                      Bez trenirovky čempiona nět :-)

                      • deekay  

                        Samozrejme, nicmene specialne toto trenovat ani nechci, neb to zadne vyhody neprinasi ;)

                    • Zvanty  

                      Mám to stejně. Jedno pivo a 10 km než trochu jedu, nealka klidně 3 a žádný následek.

                • Romancero  

                  máš prostě dobrý spalování:-)

                  já už teda ne

      • Prazak0  

        Pokud někdo chodí do závodní jídelny nebo obdobné restaurace, tak nemusí ani maso vysazovat. Jednak tam bývají bezmasá jídla, než o ideologii a náboženství jde spíš o šetření a potom i když to maso je, tak při velikosti porcí opravdu nehrozí nadbytek masa. Pokud jím doma, tak porce jsou minimálně trojnásobné, nebo i více. Naposledy to bylo vepřové kolínko bez kosti, vážilo bez 50 g rovné kilo. Snědl jsem ve dvou jídlech, býval jsem zvyklý ale mít i k jednomu jídlu třeba jedno kilové krůtí stehno. Tam byl sice odpad v podobě kosti, ale i tak z nějakých 1000–1250 g tam bylo masa dost.

    • Cyklista009  

      Snidane:

      • 6 lzic jemnych vlocek
      • 2 lzice orisku – mandle, liskove, kesu, …
      • 2 lzice susenych rozinek, brusinek, jablek, …
      • 1 lzice seminek – dyne, slunecnice, sezam, ..

      Zalit horkou vodou, zacvicit jogu (15–20 minut nechat stat), dolit rostlinnym mlekem, snist.

      • ronda  

        To je opsané z nějakého osevního plánu ?

        • Cyklista009  

          Ne, je to loupane. Z toho uz nic nevyroste.

          • ronda  

            Tak to máš blbý…

            • Cyklista009  

              Proc si porad nekdo mysli, ze to vegani maji blby?

              To snad posuzuje clovek sam, jestli to ma blby nebo je spokojeny, ne?

              • ronda  

                Tak když z toho nic nevyroste, je to nejspíš jen balast.

                (a neber se a vše okolo furt tak vážně ;-)

                • Cyklista009  

                  A z masa neco vyroste?

                  To se bez lednice neda ani poradne skladovat (nasoleni nebo suseni pak nevede k rizkum).

                  • kejda  

                    Nevyroste, ale aspoň je z toho nakonec pořádné hovno. Kdežto ze tvé snídaně bude tak leda sračka…

                    • Cyklista009  

                      Sracka toho neni.

                      Ja ti to vyfotim a poslu do SZ, OK?

                      • kejda  

                        Ne dík, asi mi bude stačit k představě ta fotka, co jsi dobrovolně vložil na b-f.

                    • Esi  

                      No když sežereš čtvrt kila tataráku a dáš si k tomu 4 piva tak ráno teda na tom hajzlu taky nic moc. :-)

            • Esi  

              On ne, jeho děti, protože předpokládám že je tak tolerantní že děti musí jít povinně to samé. Za mě ať si každý ji co chce, to platí i pro ty děti dát jim ochutnat všechny možné typy stravy ať si vyberou sami co jim chutná a potom to trochu zkontrolovat aby to mělo nějakou rozumnou výživovou hodnotu, tj aby to nebylo jen o sladkostech.

              Když máme doma nějaké jídlo které některé z děti její tak mi uvaříme zvlášť něco jiného. Třeba syn miluje ryby, tak že když máme třeba květák která on nemá rád tak na třeba mořského vlka, nevidím důvod ho nutit jíst s odporem květák.

              • DaSnail  

                Deti si môžu vybrat svoje pohlavie. Stravu ne. Na to ešte nemajú rozum.

              • TK75  

                To já bych je klidně nutil, ale oni by se stejně donutit nenechaly:-)

                • Esi  

                  Když je začneš nutit jako dost malé tak je donutiš, nemají totiž jinou volbu když jim žádné jiné jídlo nedáš.

              • Aww  

                já nevim, nemohlo by tu být prostě vlákno o veganské stravě nezaplevelený dedukcema, jestli děti veganů jedí vegansky? totiž často ne, a tohle nechci dál moc rozvádět, jen aby se to pak dalšíma příspěvkama zbytečně nenafouklo do nepřehlednýho balastu.

              • oddie  

                He he, když dám dětem vybrat, ať si jedí, co jim chutná, budou žrát sladký od rána do večera :D To fakt není dobrá cesta…

                • Esi  

                  Však píšu že je potřeba to trochu kontrolovat aby to mělo nějaký smysl a nebylo to jen o sladkostech, ale když máme k obědu zapečený květák s bramborem který syn její, tak mu to nebudu nutit a klidně mu upeču mořského vlka na másle a k němu batátové hranolky, to má asi jako nejoblíbenější jí­dlo

                  • Cyklista009  

                    Tak zapeceny kvetak je podle me peknej hnus, ne? Horsi uz je jenom smazenej.

                    Se mu ani nedivim.

                    Kdyz je dite treba sportovec nebo mlada slecna, ktera resi postavu. Nebo treba nechce jit mlecne vyrobky kvuli akne…

                    • Esi  

                      Tak já mám květák rád na všechny způsoby, stejně jako spoustu dalších bezmasích jídel, stejně tak si dám rád maso, raději z domácích chovů, třeba králík od rodičů z domácího chovu je výborný, rozhodně nebyl krmený žádným sajrajtem a nikdo ho netýral. Drůbež bereme taky z domácího chovu, je o něco dražší, ale to maso je daleko pevnější a chutnější, super je zvěřina jen musíš to zvíře koupit v podstatě celé, tak že více rodin co se o to podělí, jinak to maso v obchodě stojí nesmysl. U zvěřiny se snad taky nedá říct chudák zvíře někdo ho celý život týrá.

                      • Romancero  

                        No u zvěřiny je problém , že žere třeba chemicky ošetřenou řepku nebo kukuřici. Zvěřina mně přestala už chutnat zcela a to máme v rodině myslivce.

                        • Esi  

                          Já nemám zase takovej přísun, třeba 10kg za rok, tak že se nám to ještě nepřejedlo

                          • Romancero  

                            Tak to jo. Pak to chápu. Já už se masa přejedl v mládí- v rodině myslivci a zvěrolékař. Už ani ty zabijaćkové domácí produkty nemusím

                    • jmaselnik  

                      Zapečenej květák je vynikající! Srovnávat ho nutričně se smaženým je nesmysl.

                      • Cyklista009  

                        A je tam ten kvetak pres tu hromadu syra a slaninu vubec citit?

                        Ja mam kvetak nebo brokolici rad pouze v pare. Jako zeleninu k samotnemu jidlu.

                        • Esi  

                          Slaninu tam nedáváme, jen květák, brambory, zalité šlehanym vajíčkem a posypané trochou sýra.

                          U nás doma je třeba takový paradox že dcera moc nejí maso, ale tatarák z hovězího si dá vždycky, to jsem nikdy nepochopil :-)

                        • jmaselnik  

                          Je to přece o tom, jak ho uděláš. My ho děláme spolu s brambory a česnekem, zasypaný mletými mandlemi a přelitý v závěru vajíčkem se sýrem. Pekáč jenom lehce vytřený olejem. Nutričně úplně v pohodě jídlo (ne pro vegana tedy). Květák jenom uvařený v páře není žádná delikatesa.

                          • Cyklista009  

                            Ten kvetak nejis samotny, ale podobne jako brokolici na fotce neho primo pridas do ryze, viz recept:https://neposedna-myska.cz/…akovou-ryzi/

                            • jmaselnik  

                              Takže dialektický úkrok stranou. Zpochybníš chuť zapečeného květáku s tím, že ho jíš vařený v páře, abys následně argumentoval receptem,sranda :)

                              • Cyklista009  

                                Tak zrovna recept a obrazek, kde je misto brokolice kvetak, jsem nenasel – ale vyfotim az budu mit prilezitost.

                                Me na tom zapecenem jidle v minulosti nevadil ten kvetak, ale ten zbytek;-) Proc pouzivat levnej syr a jeste ho zapect. Kdyz jsem nebyl vegan a uz resil jidlo sam, tak jsem konzumoval syr bud syrovej nebo ten spravnej druh s testovinama.

                                Proste zapecenej eidam pro me vzdy (od te doby, co jsem zacal premyslet o jidle) byla slichta…

                                • Janes  

                                  Hlad na vás, holoto zmlsaná… mluvit o jídle jako o šlichtě je nevhodné a nafoukané.

                                  Zase jenom důkaz Tvé zahleděnosti do sebe, půl světa nemá co do huby a Ty tady na dáváš Eidamu do šlichty…

                                  • Aww  

                                    spíš je důkaz každého zahleděnosti do sebe, když ten eidam, na jehož výrobu je potřeba mnohem větší množství energie, pitné vody a plochy než na rostlinnou stravu, jí a tohle si vůbec neproblematizuje.

                                    do nikoho nebudu rýt, že jí eidam, je mi to egál, ale když už operuješ tím půl světem, co nemá co do huby, tak je mnohem sobečtější krmit se sýrem.

                                    • Janes  

                                      Že nejde jen o Eidam jsi asi nepochopil, ostatně u Lukasssova skorobráchy není divu.

                                      Nikdy bych nepoužil slovo šlichta pro jídlo.

                                      • venkovan  

                                        Ve tvem pripade nejde nikdy ani o diskuzi. Kdy naposledy mel nekde tvuj prispevek, pro nekoho nejaky prinos. Ty nejsi ani troll. Ty jsi proste jen takovy internetovy plkal co si proste krati cas, ktery neumi vyuzit jinak.

                                      • Aww  

                                        můžeš z toho vynechat osobní rovinu?

                                        že nejde jen o eidam jsem pochopil a v tom smyslu i napsal příspěvek, za slovo „eidam“ si tam doplň úplně jaký jídlo uznáš za vhodný.

                                        teď k tomu, cos nepochopil. tobě vadí, když se o jídlu řekne, že je to šlichta, protože svět hladoví. mně nepřipadá dobrý nadspotřebovávat živočišný výrobky (aka plýtvat zdroji a energií), protože svět hladoví, a ještě se točit na konkrétním jednom slově.

                                        • Janes  

                                          Pořád nechápeš, mluvit o jakémkoliv jídle, jako o šlichtě, byť by to byl seitan, mě prostě vytáčí, svědčí to pouze o rozežranosti dnešních lidí z „rozvinutých zemí“. O žádné živočišné kontra vegan výrobky nejde, jde mi o neúctu k potravinám na základě povýšenecké zmlsanosti.

                                          • Aww  

                                            hele už nevím, jak ti to popsat jinak – chápu, že ti vadí označovat jídlo za šlichtu a bavit se o něm neuctivě. to chápu celou dobu a snažím se jen naznačit pokrytectví, který vnímám, když na tohle upozorňuješ bez toho, abys viděl plýtvání implicitně obsažený v produkci jídla (který tam je samozřejmě i u vegan jídla, ale řádově jinak). chápeš?

                                            prostě o rozežranosti lidí globálního severu svědčí spíš spotřeba živočišných výrobků.

                                            • Janes  

                                              Nesouhlasím s Tebou, nicméně, udělám vše proto, abys své názory mohl dál hlásat.

                                              Ano maso se nadspotřebovává, nicméně, veganstvím to nenapravíš.

                                              Chce to „pouhou“ skromnost a pokoru. A to se netýká jenom jídla. Já osobně se o takový přístup snažím.

                                              Vegan, který si několikrát do roka kupuje nový mobil a PC je u mně normální pokrytec. Tahle spotřební horečka, podporovaná hordou Youtuberů a infuencerů je cesta do pekla..

                                              • jmaselnik  

                                                Myslím, že jsi udeřil hřebík přímo na hlavu. Argument vegan jako nepřítel zabíjení zvířat beru jako naprosto korektní a validní. Vegan jako nositel globálního dobra využívající všech výdobytků západního světa k tomu, aby ten svět kritizoval, je správně pokrytec.

                                              • Aww  

                                                jo, nadspotřebu vnímám jako velký problém. naštěstí jsou lidi, co mají skromnost a pokoru, snaží se žít šetrně a jsou ještě k tomu vegani.

                                                • Janes  

                                                  S takovými lidmi bych si asi docela rozuměl, bohužel, většina z nich jsou pokrytci ve smyslu, který jsem už zmínil.

                                                  • Aww  

                                                    operování s „většinou“ je takový ošemetný, ale každý máme nějakou svou sociální bublinu, no. :]

                                                  • Janes  

                                                    To beru.

                                      • Romancero  

                                        V tom máš pravdu. Slovo šlichta je spíše označení žrádla pro prasata

                                        • Janes  

                                          Ano, přesně.

                                          …šlichta (okal), je dobytčí nápoj [rozvařené brambory, škroboviny, šrot/ otruby, doplněné zbytky jídel]

                                          ..když o tom tak přemýšlím, skoro veganské jídlo :-))

                                          (omlouvám se, ale nedalo mi to)

                                          • iDee07  

                                            Už tady raději nic nepiš, to se jako fakt nedá číst.

                                            • Janes  

                                              Nezdá se Ti snad definice šlichty? Smůla, šlichta je šlichta a skládá se ze zmiňovaných věcí. Eidam šlichtou není, to by žádný hospodář do šlichty asi nedal.

                                    • jmaselnik  

                                      To je teda ovšem hodně laciné. Argument o energetické náročnosti výroby sýra, když půlka světa hladoví pod příspěvkem chlapíka/vegana, který ročně spotřebuje cca 1000 energetických gelů nebo dětských kapsiček v plastových obalech je vyloženě srandovní.

                                      • Janes  

                                        Ano.

                                      • Aww  

                                        neblábol.

                                        nejdřív si prosím něco najdi o té energetické náročnosti, řádově srovnáváš docela nekompatibilní vě­ci.

                                        a zároveň vnímam jako dost problematickou i spotřebu těch gelů, sám to mám jinak, ale do diskuze o veganský stravě holt gely patří.

                                        • jmaselnik  

                                          No jak se dělá sýr i gely a jak funguje výroba obalů i plnění vím docela dobře. A jestli nechápeš nebo nechceš chápat směšnost tvrzení, že energetická náročnost výroby sýra je horší než produkce gelů a kapsiček, které jsou nádavkem ještě doprovázeny haldou obtížně recyklovatelného odpadu, nemá smysl diskutovat. Ostatně tto asi nemá smysl ani tak s někým, kdo oslovuje neblábol.

                                          • Aww  

                                            upřímně – diskuze asi fakt nemá smysl, protože mi podouváš docela náhodný věci. to mi pak i něco o blábolení ujede.

                                            co jsem psal je, že je srandovní, když se v diskuzi o veganství tuhle jeden uživatel rozčiluje, že lidi hladoví a někdo říká jídlu šlichta. srandovní na tom je, že onen uživatel tu brojí za způsob stravování, který je energeticky, plošně i na množství vody násobně náročnější než ono veganství, a právě tenhle nenasytnej způsob (aka zvyšování životní úrovně) je součástí celýho problému.

                                            to plnění gelů a odpad je samozřejmě reálnej problém, vím, je to docela jasný. energetickou náročnost neřeším v poměru gely kontra eidam, trochu míň demagogie prosím.

                                            • Janes  

                                              A víš, co na tom je největší sranda? Já jím masa opravdu velmi podrůměrně, a za žádnou zvýšenou spotřebu masa nebojuju. Jestli za něco bojuju, tak za zdravý rozum a skromnost, proto mně označení Eidamu jako šlichty vytáčí.

                                              A na veganství mi nic nevadí, je to každého věc, stačilo by, kdybyste se nechovali jako sekta, ne nepodobná Jehovistům. Tečka.

                                            • jmaselnik  

                                              Ty jsi zcela konkrétně vyzval k porovnání energetické náročnosti dvou konkrétních věcí, dostal konkrétní odpověď a teď požaduješ méně demagogie. Prostě psina :D

                                              • Aww  

                                                přečti si to celé ještě jednou, utíká ti tam návaznost.

                                                já píšu o srovnání živočišný versus rostlinný stravy, celou dobu. gely mám úplně bokem, nepoužívám je, nepřijde mi to environmentálně dobrý, tak mi vadí, že mi celou dobu podsouváš, jako bych srovnával gely a eidam. se prober.

                                                • jmaselnik  

                                                  Přečíst si to potřebuješ Ty, od 1. příspěvku Ti zjevně uniká kontext.

                                        • Janes  

                                          Gel je správně, Eidam je špatně? No, to se pak nediv…

                                          • Aww  

                                            prosím rozepiš, kde jsi našel, že gel je správně. možná by bylo dobrý si do mě přestat projektovat nějaký svoje předpoklady.

                                  • Cyklista009  

                                    Vsak je ocekavane, ze lidi maji ruzne nazory.

                                    Ale nevim, proc hned vytahujes zahledenost, nafoukanost, …

                                    Nedostatek jidla ma jenom 1/7 lidstva. A porad to klesa.

                                    • Janes  

                                      Hele, odpovím Ti, protože neodpovědět považuji za neslušné. Přečti si svou poslední větu a všechno, co jsem do tohoto vlákna, v dobré víře, že budu pochopen, napsal.

                                      Nemám k tomu, co bych dodal, proto v tomto vláknu končím. Navíc jsem již požádal o smazání celého tohoto vlákna, a to z důvodu udržení rovnováhy, poté co bylo smazáno vlákno masožroutské. Ostatní důvody a návrh smysluplného vyřešení této situace jsem navrhl v adminském vlákně.

                                      Howhg.

                                • jmaselnik  

                                  Já někde píšu o eidamu? Ale i teď potvrzuješ dříve napsané. Ostouzet chutě jiných a druhým hlasem horovat za toleranci k té vlastní, to je fakt psina.

                                  • Cyklista009  

                                    Ja jsem to napsal tak, aby bylo jasne, ze je to muj nazor.

                                    Nepsal jsem „ty jsi XYZ, protoze konzumujes ABC“.

                                    Ani jsem nepouzil nadavky apod.

                                    Ani 20 hloupych vtipu a nebo totalnich nesmyslu.

                                    Mohl jsem pouzit mit expesivni vyraz? Asi mohl.

                                    Omlouvam se.

                                    Proste na jezeni Eidamu rozpceneho v troube nevydim nic dobreho.

      • Lucase  

        Tak a teď babo raď.

        Nemám rad vločky…

        • venkovan  

          Viděls Babicu? Když nemáte vločky, dejte tam amaranth. Když nemáte amaranth, tak tam hoďte rýži. A nezapomenout na chia semínka.

          • Janes  

            Hele, já se taky Babicovi smál, ale on ten jeho přístup je pro spoustu lidí takový lidštější, než Zdendův. Koneckonců, jak se prodávala kuchařka od toho blbečka s kšiltovkou…

            Doporučuji shlédnout Babica kontra Sapík a poopravíš si o něm mínění.

            • kejda  

              Celou dobu jsem dumal, co pana Sapíka, zdůrazňuji pana Sapíka, vedlo k tomu, že natáčel s takovým hňupem. Snad v tom nebyly prachy…

              • Janes  

                Jo, to nevím, ale pan Sapík má můj naprostý respekt a miluju pozorovat, s jakou láskou a profesionalitou bez velkých slov vaří.

                Jo, vlastně, mám pocit, že tam někde zaznělo, že Babica u něj v kuchyni nějakého hotelu kdysi pracoval a učil se tam vařit.

                Tady je to…

                https://magazin.aktualne.cz/…025900fea04/

            • Prazak0  

              Tak Pohlreich je dobrý v tom, odmítá styl vaření, který tu byl za socialismu. I dnes je na internetu plno receptu, kde to je vezmi kostu masoxu atd. Recepty by neměly být o tom, jak ohřát polotovar. Nebo „vařit“ stylem, že někdo vyklopí do hrnce konzervu a ohřeje. Razí zásady, které odpovídají pořádnému kuchařskému řemeslu. Nicméně je tam i plno kšeftu, dle něj by člověk nesměl asi koupit normální kuře, ale nějaké z domácího chovu, které bude stát 200Kč/kg. Ani si nejsem jist, jestli on sám ve své restauraci vše dodrží. Nějak mi nesedne to jeho hlasité urážení, kde vaří na horší úrovni. Prostě jestli někde dělají obědy, kam lidi denně chodí, tak těžko můžou vařit jako on má ty jídla, co stojí dosti více.

              Babice vařit umí, pokud přizná, že je možné něco něčím nahradit, je to v pořádku. Prostě odlišil bych domácí vaření a experimentování od profesionální gastronomie na vyšší cenové úrovni. A jeho pořady jsou bez hysterických scén, což asi taky cením.

              Doma by lidi měli vařit především z primárních surovin, např. čerstvého masa. Myslím, že je možné kupovat běžné kuře nebo běžné hovězí. Samozřejmě lepší z mladého býka a ne vysloužilé dojnice. Ale nemusí to být nutně argentinské hovězí, nějaký luxusní steak, který i v té Argentině není zas tak levný. Třeba pokud jde o těstoviny, tak mně osobně chutnají lépe ty obyčejné než ze semoliny, které se musí dosti déle vařit. Ital by to asi bral jinak. Já jsem zvyklý na domácí nudle, co kdysi dělávala babička. Udělat těsto z obyčejné mouky a vajec, rozválet, nasušit, nakrájet. Nudle byly vynikající. Zas tento polotovar – hotové nudle a další těstoviny – mi v zásadě nevadí.

              Z každého jsem si vzal něco.

              • kejda  

                Nudle od babičky, které mmch dělá i můj táta postaru a suší je, krájí nožem, jsou kapitola sama pro sebe.

                Ale porovnání kvalitní pasty ze semoliny s například Rosickými vaječnými těstovinami je bohužel neporovnatelné. Ty nikdy al dente neuděláš. Ale samozřejmě beru fakt, že někteří, (i já jsem v tom vyrůstal), měli pouze kolínka nebo šunkofleky, kde těstoviny byly rozvařené až do hmoty, která držela nějaký tvar a nabíralo se to jako cihla. Logicky pak jim nevadí, a pokud ochutnají pravou pastu, tak jim nemusí chutnat. Pancetta taky není anglická slanina…

                Pokud si chceš cokoli vychutnat, ať pastu nebo i ten steak, tak pouze kvalitní semolinové, a nemusí stát balík, obstojně kvalitní balení stojí 60 Kč/500 gr, a steak klidně z českého chovu, ale vyzrálý. Argentina nebo Brazílie chutná sakra jinak, ale české také není špatné. Já ho konzumuji zásadně medium-rare, pravou svíčkovou ideálně rare. Z běžného hovězího plecka steak neuděláš :))…bude to jak podrážka.

                • deekay  

                  Ja musim rict, ze jsem si oblibil z kupovanych testoviny z DM, konkretne Hartweizen linguine. Uz skoro jine nejim :)

                  Jinak souhlas, Rosicke je totalni peklo.

                • dolomiti  

                  Půlkila těstovin za 2,30 Eura je docela hustý :-O

                  • kejda  

                    Jsou poměrně kvalitní a docela levné. Jsou i za 4 eura. Ale tady jsi v ČR, ne v Alpách. Tam budou stát tak 10 eur :)

                    • dolomiti  

                      To jo, ale i s kuchařem :-)

                    • skaj  

                      Jestli se nepletu, a dolomiti me mozna opravi, tak mu naopak ty testoviny prijdou drahe. Alespon to je moje zkusenost s Italii (i Sudtirol). Napr. barilla tam stoji pul eura, u nas se to prodava jako honorace.

                      • dolomiti  

                        Asi tak, proto jsem napsal „i s kuchařem“ :-) Blbá Barila v akci (musíš koupit 3ks) stojí 37 centů. Ceny těstovin v ČR jsem nějak nikdy nepochopil :-)

                        • kejda  

                          Ok, rozumím, jasně. Když jezdíme na Gardu tak si kupuju domů, ale teda dražší. Barilla je masový produkt z velké fabriky, což ale nesnižuje její kvalitu.

                          Pro mne ideální strojek na těstoviny, koupit mouku a dělat si je doma sám. Není to moc práce a přece jen je nekonzumuji 3× týdně… rýži taky dělám už roky v rýžovaru :)

                          • dolomiti  

                            Jasně, tak Barilla je masový gastro. V běžný restauraci nebo někde v horách na Alm v podstatě nedostaneš nic jinýho ;-) Běžně se dají koupit i lepší nudle, ale jen málokdy je cena přes dvě Eura. Strojek používám jen když chci něco spešl ;-) Na běžný těstoviny, při jejich cenách je to pro mě časově nesmysl :-)

                          • skaj  

                            Ja jsem testovinozrout, takze jak delane tak susene kupovane. Mam i nastavec k robotu na spagety a penne apod. Ale do nejakych receptu jsou susene lepsi nez cerstve a zase naopak. A abych susil vlastni, k tomu jsem jeste nedosel:)

                            Ale presne jak rikas, z Italie vzdycky tahnu i 30–50 baleni:). A zrovna ta Barilla me sokovala, v akci za 30 centu, za 50centu kilovka.

                            Jinak co kupujes v CR? Ja bral vetsinou Rummo, ale loni jsem v Italli nebyl kvuli covidu a zacinaji dochazet. A tipy co je dobre v CR bych ocenil. Preci jen, poslednich 10let jsem jedl snad jen testoviny z Italie (jezdim tam aspon dvakrat rocne v normalnim stavu)

                            • kejda  

                              .

                            • kejda  

                              Rummo kupuju hodně často, je to cenově ok, nějakých 70 za balíček a kvalita výborná, a pak si beru v La Formaggeria Gran Moravia podle toho, co mají. Tam chybu neuděláš, ale záleží, kde bydlíš, velké města žádný problém. I blbé:) Tesco má koutek, kde koupíš Rummo i jiné lepší značky.

                              • dolomiti  

                                Gran Moravia není dobrá :-D

                                • kejda  

                                  To je jenom prodejna pod touto značkou. Jejich sýry si nekupuju, ale prodávají kvalitní italské produkty, nejen sýry. Fuety, mortadellu atd…

                              • skaj  

                                Grand Moravia – ta by me nenapadla, nechodim tam protoze kvalita jejich syra mi nesedi. Ja mam proste rad parmazan. Ale testoviny jsem nezkousel, tak tam zabehnu. Dik za rip

                                • dolomiti  

                                  Njn prachy jsou prachy :-D

                                  • skaj  

                                    Tak asi jsem pouzil blbe slovo kvalita. To co produkuji je podle me takovy normalni Grana Padano. V te kategorii to vidim oka (teda netusim, jak na tom jsou ted cenove). Ja beru vetsinou 1–2kg parmazanu v kuse (bud v Italli nebo v Makru) a pak postupne ubiram. Pri nasi spotrebe je to za par mesicu pryc. Ale hlavne, dostanu se cenou uplne nekam jinam, pod bezne Grana Padano v kramu.

                                    • dolomiti  

                                      To co produkují není normální Grana ;-)

                                      Jinak mimo mlíka jsou ty rozdíly z výroby mezi Granou a Parmigianem minimální ;-) U Parmigiana se ti po delším zráním víc projeví na chuti to syrový mlíko. Zase ale někdy míň bochníků projde do dalšího kola.

                                      • skaj  

                                        Ty vyrobni rozdily tolik nestuduju. Kazdopadne Grana Padano mi vzdycky prijde takove jalove, ale mozna jsem proste nemel dobre. Parmazan beru 24m, ten mi chutna nejvic. 36m uz mi na testoviny prijde moc. No proste huba zmlsana, co nevi roupama coby. A kdyz jsou doma 4 takovi, jedem ve velkem.

                                      • kejda  

                                        Gran Moravia se strašně chlubí, jak Italové ten jejich sýr chválí… ale realita je opravdu taková, že to bohužel nesnese srovnání s Parmigianem. Prostě výrobní postup asi mají správný, ale vstupní suroviny nikoli. Česká mozzarella taky není srovnatelná s Buffalo :). To jen na okraj, zase nechci Italy nějak vzývat, nemám o jejich pracovní morálce valné mínění, jsou to takoví líní lemplové. Tímto se omlouvám všem, kterých se to mohlo dotknout a v SZ pošlu datovku :)))

                                        • Esi  

                                          Ještě za svobodna tak že to bude tak 22 let, jsme ve Španělsku v hotelu viděli na stavbu nového hotelu, vrtání pilotů na základy byla celkem sranda v 8 lidech občas udělali i 3 za den v písku cca 10m hluboko, tak že ona ta pracovitost těch jižních národů bude podobná :-)

                                        • dolomiti  

                                          No a proto ho v IT prodávají pod číslem Brazzale :-)

                                          Pošli datovku a já ti pošlu vysvětlení, ať je tady na foru nepomlouváme :-)

                                        • skaj  

                                          Na mozzarellu bych ti rozhodne doporucil mozzarellart.com (umi to dovezt i rohlik). Tam fakt umi a bez problemu to snese srovnani s tim nej co jsem v Italii mel.

                                          • dolomiti  

                                            Tak mozzarella z kravskýho mlíka je nejlepší Brimi Brixen ;-)

                                            Vždyť máte v Praze toho Itala, ten vypadal dobře ;-)

                            • gerrard  

                              .

                • Prazak0  

                  Rosické vaječné ani nevaječné nekupuji. Ale nemám problém s běžným nevaječnými nudlemi nebo špagetami. Kolínka asi taky ne. Ze semoliny moc nadšený nejsem, je to tvrdé, já to al dente prostě nemusím, čímž netvrdím, že chci rozvařené.

                  Hovězí, nepochybuji, že Argentina nebo snadi Brazílie bude lepší než české maso. Ale chybí mi motivace to kupovat, trochu lepší chuť, asi to pasou venku, ale takové maso lze sehnat i z českého chovu. Ale ani tak to neřeším, koupím běžné mladé hovězí a stačí mi to. Pokud nedávno řetězce nabízeli jelení a podobné maso, asi to bylo z venkovního chovu, ne ze stáje. Tolik drahé to zas tak nebylo.

                  Můj standard je asi, jak jsem nastínil. Nemusím mít ohřáté z konzervy ani hotový polotovar, co se jen osmaží ap. Ale stačí mi běžné potraviny. Pohlreich lidem vnucuje, aby kupovali, na co nemají. Nakonec vzpomínám před lety, jak synek majitele jednoho cykloobchodu zákazníkům vykládal, že na kole se šetřit nemá. V určitém směru ano, ale prostě on to říkal jako obchodník, aby z lidí doloval peníze. Nevím, možná lidi vytrhne, když si dají večeři za pár tisíc nebo aspoň stovek. Já třeba nemám peníze nato, abych denně obědval za několik tisíc, i když nepochybuji, že kvalita by byla lepší. Nějaké hostiny, to spíš na akce jako svatba, funus, oslava něčeho ap.

                  Rád se nechám vzdělat, jak se dělají lepší jídla v dražší gastronomii, ale jen mi to někdo nesmí vnucovat.

                  • kejda  

                    V pohodě. Já taky nepotřebuji Castelli nebo POC :). Stačí mi triko a volné kraťase TLD, třeba.

      • Jano86  

        Ktoré najlepšie rostlinne mlieko?

        • Cyklista009  

          Alpro, sojove, ovesne i mandlove funguje i do kavy.

          • dolomiti  

            Alpro jsem jednou ochutnal a vylil :-(

            • Aww  

              alpro obecně beru jako trochu hip zbytečně drahou věc, ale ani nevím, jak je na tom složením oproti jiným mlékům. vše má víc lowcost alternativy, tady třeba rostlinná mléka z DM drogerie (mandlový, sojový, ovesný třeba), a občas je nějaká varianta mezi 30–40 korunama i v supermarketu.

              v zahraničí naštěstí nejsou rostlinný mlíka nesmyslně drahý.

              ale k té chuti páč to je hlavní gró. totiž chce si to trochu vybrat, jestli slazené nebo ne a jaký druh. třeba na kávu s některým sojovým mlíkem jsem si po třeba pěti letech rostlinného stravování musel zvykat, na jiný druh zase ne. tedy nezatracoval bych to.

              další variantou je si dělat rostlinné mléko sám třeba z vloček.

              • dolomiti  

                „v zahraničí naštěstí nejsou rostlinný mlíka nesmyslně drahý“

                Myslíš? U nás stojí kolem tří Eur ;-)

                • Aww  

                  :))

                  joj to jsem netušil, mám zafixované přibližnýma vzpomínkama, že tak zhruba co jsem navštívil, tam šlo koupit tak do eura a půl, ale možná to mám zkreslené. nedávno jsem ve švédsku kupoval běžně za 14 SEK (35 czk), což je v kontrastu s vysokýma cenama zeleniny. teda ne zrovna alpro, ale nějaká variace na sojové mléko.

                • Cyklista009  

                  V USA jeste drazsi;-)

                • BikerM  

                  Ja mam intoleranci na laktozu. Jedu hodne ovesne a mandlove. Alpro nekupuji.

                  Kupuji ruzne jine znacky v Nemecku od 89 centu po dve eura. Co se tyce kvality, tak to za 89 centu je mnohem kvalitnejsi nez vetsina jinych u nas za 55 korun. Takze Nemecko vychazi dost levne. :)

              • Cyklista009  

                DM nefunguje do kavy.

                Hodne se jich v kave srazi, dalsi nejdou napenit.

                A nemuzes pak mit v lednice 2× tolik krabic…

                • Pikaču  

                  Zvyknes s na vsechno. Ja do kavy uz jedine ryzove mleko. Je chuťově sladsi než kravske ale ma jiny smak. Udelat pěnu je vsak nemožné ale da se bez toho zit.

                  Mandlove me nikdy chutove neoslovilo ale furt lepsi volba nez soya.

                  • dolomiti  

                    „Je chuťově sladsi než kravske“ Zkus skutečný kravský ;-)

                    • Pikaču  

                      Jak se to vezme. kazdy kdo poprve ochutna kozi, ryzove a dalsi oproti kravskemu tak mu bud nechutná nebo nechape a odmítá. Nicméně jsem na ryzovem uz x let a kdyz se napiju ryzoveho ( reisdrink) a kravskeho tucneho mleka tak je ryzove sladsi. Nicméně ryzove neni mleko ale voda s rýží a kravske je mléko mléko. Ta sladskost odpovida i slozeni.

                      Zkusis par dnu bez cukrů a chuťové buňky se restartuji a neni potreba tolik dchucovat, solit, sladit, ...... :))

                      • dolomiti  

                        Tak běžná kráva má tučnost někde nad 4%, píšu běžná, protože jsou na na šesti, ale i na třech. Na můj vkus je mléko z letní horské pasty sladké až až. Musíš z toho část tuku dostat, protože ta chuť u některých krátkozrajicích sýrů není potom nic extra. Na druhou stranu je pravda, že se ta sladkost nedá srovnat 3,5% z krámu ;-)

                        • Pikaču  

                          Ano ale to se bavíme pak o kvalitě kravskeho mléka ( kupovane vs lokální farma). To samé i kozí.

                      • krabica  

                        Záleží co člověk bere za mléko. Osobně ty bílé vody z krabice nepiju, jak to nemá pořádný podíl tuku a případně i smetanový škraloup, tak to není pořádné mléko. Samozřejmě homogenizované mléko je taky pěkně degradované…

                  • Janes  

                    Do kafe se nic neleje, čuně :-)

                • orm  

                  DM ma rostline mleko barista, ktere je urcene do kavy. Zena to pije.

                  • Cyklista009  

                    Bohuzel to myslim nepeni:-(

                    A my do obchodu temer nechodime, nevim jestli je DM online. Zeptam se manzelky, veskere jidlo objednava ona;-)

          • Jamin  

            Takže huntovat si tělo kávou je v pořádku?

            • Prasopes  

              káva huntuje tělo?:-O

              • TK75  

                Nehuntuje, když jich není deset za den s tunou cukru

                • Jamin  

                  Tak von taky panák slivovice na škodu neni a teď venkovan vyletí na steč!

                  • venkovan  

                    Káva sama o sobě nic nehuntuje, důležitá je míra. Nebo Míra? Bez Míry je všechno naprd. I ta slivovice. Pokud jde ale o alkohol obecně, ten jaksi působí negativně okamžitě, není třeba to s ním ani dlouhodobě přehánět. Takže alkohol opravdu odmítám dávat na stejné měřítko s kávou či čajem.

                    • Jamin  

                      V pořádku. Co cibetková káva? Je to pro vegany v pohodě?

                      • Pedro404  

                        Ne.

                      • Esi  

                        To už je živočišný produkt ne? :-)

                      • venkovan  

                        Kdybys viděl, jakým způsobem se produkuje (násilným), rozhodně bys neváhal ptát se a věděl bys, že opravdu do veganství příliš nezapadá.

                        • kejda  

                          Jaké násilí bylo aplikováno na tu cibetku? Nutil ji někdo kakat?

                    • billíček1  

                      S tím alkoholem nemáš pravdu. Je to jen o správném množství.

                      • Jamin  

                        Já sem zastánce toho že malej panák po ránu tě správně nastartuje, roztáhne cévy. A když je právě z peckovic obsahuje i stopové množství jiných látek, o kterých téma neni a nejsem natolik vzdělanej v oboru abych mohl diskutovat.

                        Dával bych si, ale bohužel řídim.

                        • Prasopes  

                          a třeba taková kvalitní ořechovka, jako macerát ze zelených ořechů, ta také v rozumném množství bude mít víc pozitiv než záporů:-)

                        • Cyklista009  

                          Tak v CR se bezne jezdi i na kole pod vlivem…takovych fotek na Strave, kde je v pulce vyjizdky zastavka na jedno (i vice).

                          Ja osobne to nechapu.

                          • Esi  

                            Tak většinou si dáme pivo na konci vyjížďky, nevidím problém po 1 pivu ujet kilometr do garáže. Těžko říct jestli bych to jedno pivo vůbec nadýchal nad u nás povoleny limit. Nehody cyklistů pod vlivem, možná by bylo zajímavé kdyby tam bylo rozlišeno jestli se jednalo o cyklistu který provozuje cyklistiku jako sport a nebo to byl jen strejc co jel na druhou stranu vesnice na svých obvyklých 8 kousků

                            • Cyklista009  

                              Jde o to, ze ani nemusis byt vynik nehody…a muzes mit potize.

                              A bohuzel co vidim, tak to neni posledni kilometr domu.