Sportovní výživa bez palmového oleje

305 nepřečtených
  • Doktorzet

    Zdravím, o palmovém oleji roho bylo už řečeno hodně. O tom zda výrobky s ním obsaženým jíst, ať si rozhodne každý sám. Já ho v běžné stravě nejím( takže jsem přestal jíst v podstatě veškerý cukrovinky, musli a spoustu dalšího). Teď jsem zabrousil do šuflíku kde mám jídlo, které jím při závodech a zjistil jsem, že je v každé sušence a energy baru od nutrendu co doma mám. Tak bych byl rád kdyby se zde vytvořil seznam sport. výživy ve které není obsažen. Vím , že je lepší si dát banán, ale vzít si banán na 100km švih ma žiletku, tak se mě rozmačká v kapse. Na občerstvovačce při závodech radši šahám po ovoci, ale vždycky taky nejni. Gely jsou další možnost, ale po nich většinou dostanu křeče do břicha( a taky nevím jestli tam PO není) Takže kdyby se nekdo setkal s konkrétním výrobkem, kde PO není tak za jeho zveřejnění budu jen rád, a snad né jenom já. Díky.

    Anketa: Jíš výrobky s PO ?

    Ano
    6x
    10%
    Ne
    17x
    27%
    32x
    52%
    0 0
    • novas752  

      Ano, protože PO se prostě dává do všeho…

      0 0
    • Doktorzet  

      Ve třetí otázce v anketě mělo být: když se můžu vyhnout tak ne. Nějak mě to uteklo :-)

      0 0
    • Petr L2  

      Docela by mě zajímalo, kde se bere ta hysterie okolo palmového oleje a co ti vlastně na něm vadí.

      0 0
      • Doktorzet  

        No ani by mě nevadila škodlivost toho oleje, stejně člověk do sebe pere svinstva horem dolem. Ale vadí mě, že kvůli PO plení pralesy a zabíjej zbytečně zvířata. A jako jedinec s tím můžu dělat akorád to , že to nebudu jíst. Ale nikomu to nevnucuju, ať si každej jí co chce a co mu chutná.

        0 0
        • Petr L2  

          A řepkový olej také bojkotuješ? kvůli tomu se sice neplení pralesy, ale ničí se s tím vše přímo tady okolo nás, to ovšem není tak zajímavé :-)

          Pralesy plení leckdo kvůli lecčemu, žádná velká firma si dnes nedvolí koupit olej, který nemá certifikát o původu. víš to?

          0 0
          • Pedro404  

            Jak se všechno ničí kvůli řepkovýmu oleji?

            0 0
            • Petr L2  

              Pěstuj se ve velkém, bezhlavě, rozhlédni se když kvete okolo sebe, kam se podíváš, tam je, to ti připadá normální?

              Stejně jako palmový olej drtivá většina vyrobeného oleje skončí jako palivo, toho palmového v potravinách skončí cca 2% světové produkce, takže řešit, že je v jídle, je naprostý nesmysl. Škodí stejně jako cokoliv jiného, pouze v případě nadměrného konzumování, sacharidy jsou daleko větší hrozba. Všichni ti bojovníci za spravedlivější svět by měli bojovat s výrobci palic, u nás i před ministerstvem, ale to není tak snadné, jako blbnout lidi a strašit je jídlem.

              0 0
              • blaf  

                A jelikož je teď úplně ve všem, tak ho dost možná nadměrně konzumujeme.

                0 0
          • Jezevec70  

            Ale kvůli řepkovému by taky musel přestat jezdit autem/busem, protože se přidává i do paliva.

            0 0
          • Doktorzet  

            No řepkovej olej je asi nejzdravější. Vím , že když se postříká řepka pesticidy tak je nebezpečný do ní chodit a spousta zvířat to odnese. To że půda zvětrává a stává se neúrodna, tak za to si můžou zemědělci sami. Ptž nehnojí hnojem ale chemii. Ukaž mě les o 100kach hektarech, kterej ustoupil řepkovýmu poli. Vyjmenuj mě 10 vyrobku z hlavy ve kterých je řepkový olej. ;-)

            0 0
            • Petr L2  

              V Evropě ustoupily lesy polím pře mno a mno sty let, takže to nikomu nevadí, pole máme, teď jde o to, co na nich roste a tam se tedy moc nevyznamenáváme. Pralesy ustupují polím masově zhruba100 let a tak je to víc na očích a jaksi to probíhá poněkud bezohledně, což jde asi ruku ruce s tím, kde ty pralesy rostou ze?

              0 0
            • Smazaný účet  

              řepka je sama od sebe pro zvirata nevhodna…takze kdyz se v ese premnozi srnky a chodi zrat repku, tak se pak motaji po ceste a srazi je auta. Kdyz se o veme kolem a kolem, neni rpoblem v repce,a le v myslivcich:D

              0 0
          • Doktorzet  

            Žádná velká firma ? Třeba mcdonald vyrábí z 90% necertifikovaným olejem :-) A není jediná.

            0 0
            • Petr L2  

              Já měl na mysli výrobce, kteří vyrábějí trochu kultivovanější věci jako dětskou stravu, sušenky atp, kteří jsou první na ráně. Takže nechápu proč se permanentně nedemonstruje před McD,

              0 0
          • Baba-Ji  

            To neni uplne adekvatni srovnani, nase lany poli s repkou a myceni pralesa pro pestovani palmy olejne.

            Ono totiz puda pod pralesem ma jen velmi tenkou vrstvu humusu, zivin. Takze kdyz prales vymytis, par destu a mas poust bez urodne pudy, to je jeden z tech nejvetsi problemu na cele veci. U nas to ani zdaleka takove drama neni.

            Kdyz se pak na tom vymycenem miste zalozi plantaz, treba na tu olejnou palmu, dojde k relativne rychlemu vycerpani pudy a pak se tam zas neda nic moc pestovat ani tam nic moc neroste. Takze dalsi problem.

            …to ani nezminuju, ze myceni pralesa ma za nasledek niceni lokalniho ekosystemu a ztratu nekterych druhu rostlin, ci zivocichu

            0 0
    • kubad  

      Další dementni vlákno o ničem

      0 0
      • Pedro404  

        Ale píču

        0 0
      • Doktorzet  

        Kdýž ti přijde dementní tak ho ignoruj a drž pec

        0 0
        • kubad  

          Proč když ty můžeš psak sracky já mužů taky

          0 0
          • lutte3  

            ses blbe vyspal? kdo jsi abys soudil, jestli se ti vlakno nelibi tak si to zamkni omg

            me to prijde v pohode tema, celkem aktualni, sportu se to tyka, jsou tu vetsi off topic

            0 0
            • kubad  

              Téma mě přišlo oj do okamžiku kdy tu padlo něco o kácení pralesů a proto bojkotu oleje

              To je na palici proto sem napsal co sem napsal

              0 0
              • lutte3  

                tak pruser to je, jedinec s tim moc nic neudela, protoze se to dava i do paliv a to mozna ve vetsim mnozstvi nez do jidla

                ale rozhodne bych se neodvazil soudit cloveka, co mu to neni ukradeny a je pro nej treba dulezity svuj vliv omezit uz treba pro lepsi pocit sam ze sebe

                0 0
                • kubad  

                  No dost mimo jinak mě to že začátku zajímalo proč má s PO problém

                  Tohle mě fakt rozsekalo

                  To je jako nakupovat nabitek protože je ze dreva

                  0 0
              • Pedro404  

                A proč přesně je to na palici?

                0 0
                • kubad  

                  Proč?

                  Protože je to můj pohled na smysluplnost jeho počínání

                  Proč to nenapsal hned na začátku kde je problém, proč ta oklika?

                  0 0
                  • lutte3  

                    ja to vidim tak, ze mu bud porad co se da koupit bez PO a nebo ho nech resit jeho problem, pokud to jako problem nevnimas, tak je to v poradku ale dal bych to nekomentoval

                    taky tady neresime jaky je smysl mit 27.5" kola kdyz je to od 26" par mm, vsechno je relativni a tvoje vize reality neni objektivni tak se s tim smir ze jsou lidi co maj hodnoty nastaveny jinak

                    0 0
                  • Pedro404  

                    Já tam žádnou okliku nevidim, hned první věta je „o palmovém oleji roho bylo už řečeno hodně“, což je pravda, a kácení pralesů je velká část debaty o PO. Ale ty bys moh místo výkřiků o svejch pocitech třeba použít nějaký argumenty, jinak ty tvoje příspěvky maj nulovou hodnotu.

                    0 0
                    • kubad  

                      Já svůj názor na jeho problém vyjádřil, osobně s PO problém nemám

                      Ještě něco?

                      0 0
                      • Doktorzet  

                        Nikomu nic nenutím, mám svoje důvody proč to nejíst. Když budeš chtít, tak si třeba pij palmáč k snídani mě je to šumák. Já to jíst prostě nechci. Můj dotaz je pouze na to, abych zjistil kde PO není.

                        0 0
                        • kubad  

                          Chapu tomu rozumím

                          Pokud bys nepsal o kácení neměl bych sebemenší problém

                          A taky nic nikomu nenutim. Pokud ti jde opravdu jen o to v čem není tak neporadim, nevidím pro sebe důvod to řešit tak nemám přehled

                          0 0
                          • Doktorzet  

                            Kdyby se mě na to Petr L2 neptal, tak bych důvody ani neříkal.

                            0 0
                            • kubad  

                              Zeptal by se někdo jiný nebo já protože tomuto se vyhnout je dost problém

                              0 0
    • lutte3  

      Tady bude veselo :)

      0 0
      • 01carbon  

        Dávám Yurovi hodinu, maximálně dvě :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          :D

          0 0
        • Yura  

          To je zase BS vlakno.. palmovej olej je daleko lepsi nez napr. slunecnicova sracka, která je skoro ve vsem…

          0 0
          • Pedro404  

            Zdroj?

            0 0
            • Yura  

              Nemam naladu nekomu vnucovat svůj názor. Mas jinej? Ok whatever… palmovej olej je pokud se nepletu z drtive casti nasycenej tuk tak jako maslo a kokosovej olej. Tim padem je stabilni, oxiduje hooodne pomalu a to ze obsahuje minimum omega6tky oproti třeba prave tomu slunečnicovému je opravdu velke plus. Takze jestli nejakej olej, tak jedine kokosovej, palmovej a nebo monotuky takze olivac, avokado a nebo makadamovej olej. Nejmene stabilni jsou omega3 tuky, takze davat do sebe třeba lnenej olej je uplna demence.. Čus…

              0 0
              • Morchella  

                Palmový olej navíc snese, hned po sádle, nejvyšší teploty. Léta jsem palmový olej kupoval do té doby, než dcera viděla nějaký dokument o orangutanech z pralesů…

                Od té doby s ním nesmím domů, abych nebyl za necitu :-( Já osobně zasee z principu nekupuji řepkový ;-)

                0 0
              • blaf  

                teda ta evoluce celkem jede, par mesicu zpatky je lneny seminko nejvetsi hit pro lidske telo a ted je to nejvetsi odpad

                0 0
                • Delkim  

                  v aktuálním magazínu Dnes komentují všechny ty aktuální „superpotraviny“

                  odborníci se shodli na tom, že to je hlavně super business a že pokud má někdo pestrou stravu tak se tomuhle businessu může s klidem velkýýýým obloukem vyhnout :)

                  0 0
                • Yura  

                  Ma cenu ti to vysvětlovat? :-/ Lnene semínka, která si pomeles a ihned skonzumujes jsou naprosto v poradku, ty totiž nestihnou oxidovat na svetle a vzduhu oproti oleji v pruhledne na době která trci nekde v regale pul roku..

                  0 0
        • lutte3  

          Dobrej odhad :)

          0 0
    •  

      včera jsem měl výživy bez palmovýho a řepkovýho oleje až až: 5 piv, 5 panáků Capitana Morgena a 5 panáků slivovice míchaná s griotkou

      0 0
    • lutte3  

      Moc rad tu nezaznělo, ale můžeš si upéct svoje tyčky, neni to jaderná fyzika, suroviny koupíš, dá to něco práce ale máš aspoň radost z toh že víš co jíš. Návod třeba tu:

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • Delkim  

      jen pro upřesnění, obsah nasycených mastných kyselin ve 100 gramech tuku:

      řepkový olej – 7,4 g

      slunečnicový olej – 9,9 g

      olivový olej – 13,8 g

      sádlo – 39,2 g

      palmový olej – 49,3 g

      0 0
      • Yura  

        Jj cim min nasycenych tuku tim lip a cim vic omega6 tim taky lip ze? Nasycene tuky, které lidi jedli od nepamenti jsou příčina všech zdravotnich problemu, kdezto slunecnicovej, repkovej, sojovej, kukuricnej olej apod.. te vyleci ze vseho co. :)) Jen bumbej.. Ostatne jak to dela většina lidi – ala nejlevnejsi zdroj kalorie soutasnosti- rostlinne oleje plne omega6tky..

        0 0
      • Yura  

        Btw v pacifiku jsou populace lidi, které prijimaji přes 60% denního prijmu kalorii z kokosového tuku a obezniho nebo nemocného s kardiovasku­larnima chorobama tam budes hledat hodne dlouho. To je divny, když je ten nasycenej tuk takovej jed jak tu ty, bezna veřejnost a media prezantuji ne? Naopak ukaz mi populaci lidi, která ma ve strave kvanta rostlinných poly tuku a je zdrava.. Tu nenajdes, protože to provozuje jen ta obezni a nemocema prolezla zapadni multikulti moderni společnost lol..

        0 0
        • pepino  

          Obézního na Havaji budeš hledat těžko?

          0 0
          • Yura  

            Pacifik je jen Hawai? Myslel jsem konkretne Tokelauany. Ale napsal jsem to nestastne, protože to byla puvodni skladba potravy, jak tomu je dnes, jestli tam mají mekáče apod. to netusim. Mozna ti stari se stravuji furt stejne, ale ti mladi pochybuju a to budou asi ti obezni, vcetne tohohle Je to to same jako třeba v Asii, kde se zase ve velkem zrala bila ryze(kterou ti tady kdejakej nutricni „odbornik“ zakaze, ze po ni dostanes cukrovku a budes bachrate..) a presto obezniho by jsi tam hledat taky tezko. Dnes ti mladi zerou defakto to same co v USA apod.. konzumace ryze znacne klesla a bachratých a nemocných je tam vic a vic..

            0 0
    • mr.antik  

      Možná na sklizeň toho banánu je spotřebováno víc palmového tuku než v té tyčce, ve formě biopaliv.

      Docela mě zajímá, kde se vlastně biopaliva vzala, není to výmysl nějakých ekologů? Nebo jen reakce na nenažrané spotřební daně?

      0 0
      • lutte3  

        komunismus měl bejt taky pro lidi že jo :)

        0 0
      • Petr L2  

        Biopaliva jsou reakce na nesmyslná rozhodnutí politiků vyvolaná tlaky militantních ekologů. Pochopitelně je to úžasný kšeft a to, že veškerá síla protestů např. proti palmovému oleji se odehrává na poli výroby potravin, kam míří pouze 2% světové produkce palmového oleje a ne proti výrobcům biopaliv, kde skončí těch 98% této produkce svědčí o tom, že ekologové, kteří se zaštiťují křišťálovými úmysly asi nebudou zase tak nezávislí a nezištní.

        0 0
        • mr.antik  

          Jako fakt mě to zajímá… proč se o tom začlo vůbec uvažovat? Povinně přimíchávat? Nebo na to jezdí masově lidi dobrovolně, kvůli ceně?

          0 0
          • Petr L2  

            Míchání biosložek do pohonných hmot je v ČR povinné od září 2007 na základě směrnice EU. Česko se v roce 2009 podobně jako další členské země EU zavázalo k tomu, že do roku 2020 nahradí deset procent benzinu a nafty v dopravě obnovitelnými zdroji.

            0 0
            • 01carbon  

              a jako bonus to a) zvyšuje cenu b) zvyšuje spotřebu :-(

              0 0
            • mr.antik  

              Ano to vím… ale proč? Kdo tu směrnici protlačil a z jakého důvodu… A kam se exportuje ten palmový olej? Taky EU?

              0 0
              • Breakpain  

                Tak je to přeci udělané tak, aby si někdo zprůchodnil tunel do své kapsy ne .-)

                0 0
              • pepek  

                Protlačili to zelení fašisti v Bruselu: oficiálně proto, aby se snížila závislost na dovozu paliv do EU a zároveň se snížila „uhlíková stopa“ Neoficiálně proto, aby francouzští zemědělci byli více happy, že mají jistý odbyt a nesypali hnůj na Champs Ellysées, jak v minulosti s oblibou činili.

                Ve skutečnosti je uhíková stopa vyšší, bo zpracování vyžaduje snad více energie, než se vyrobí. A snížení závislosti taky uplně ne, bo je výhodnější dovážet ten olej, než pěstovat řepku tady, proto je třeba Babišovi a Co. trochu pomoci.

                Výsledkem je pouze vyšší cena potravin, zejména ve třetím světě.

                0 0
              • ghostik  

                Zeptej se Babise, jak se na biopalivech hezky masti kapsa..

                0 0
        • LM  

          Zajímalo by mne odkud pochází informace že 98% produkce palmového oleje jde na výrobu biopaliv. Nepodařilo se mi dohledat žádný zdroj který by to potvrdil :-(

          0 0
    • Smazaný účet  

      Radeji se zabij, tohle nikam nevede:)

      0 0
    • nomecz  

      Nechci tady do toho mistnim senozroutum kafrat, ale nejveci duvod proc je palmovej olej najednou uplne nejhorsi je ten , ze na ukor palmovych plantazi se kaci neumerne moc pralesa. Jinak to zadnej ultra „jed“ neni ..predstavuje znacnou ekologickou zatez v teto forme

      0 0
      • Petr L2  

        Stačí zakázat biopaliva a bude po problému, ty 2 % plochy pro potravinářství se vždy někde najdou

        0 0
        • nomecz  

          Pokud ty cisla sedi tak urcite

          0 0
        • lutte3  

          Nemyslim si že by byl PO 100% nahraditelnej v potravinách a jak tu zaznělo asi to neni uplně nutný. Stačí pokud se zvýší tlak spotřebitelů a státních aparátů na produkci z certifikovaného PO, který zaručí jeho udržitelné pěstování.

          Zákaz jeho používání pro biopaliva už by byl větší oříšek, protože to je nehoráznej kšeft. Ale věřim že možný to je, časem.

          0 0
    • Breakpain  

      Blbej dotaz – proč by se banán na švihu rozmačkal? Běžně vozím 2× banán, 4× suk, 4× hroznový cukr a vejde se to do kapes bez problému ;) a v třetí mám normálka doklady, mobil, peníze atd …

      0 0
      • Yura  

        To mas ale zavodackej dres uplej hodne na telo a z nejakeho pevnějšího materialu ne? Tohle všechno narvat do nejakeho volnějšího MTB dresu, tak to nebude moc pohodlne, to uz je lepsi malej batoh.. :)

        0 0
        • Breakpain  

          Já ti nevím jestli ""závoďáckej":http://www.koloshop.cz/…a-dres-.html„, … né plandavé triko. 3 kapsy, 2 obvykle obsazené jídlem a třetí na "zázemí“ s tím, že na nářadí mám podsedlovku a pumpičku na rámu.

          Každopdáně, jestli jsem blbě nečetl, psal o švihu 100km na žiletce → takže tam ai nebude problém.

          Hardcore je, pokud tam chci narvat třeba bagetu, ale někteří vědí, že i pojízdná pekárna lze … sice to čouhá jako anténka, ale jen do doby, než to sním.

          Malý batoh mám, ale upřímně je pohodlnější to mít v kapsách, než mít batoh, kór na silničce (záda to poznají).

          Jediné co mě prudí – když dres nemá zip ⇒ klíče …

          0 0
          • Yura  

            V lete jsem daval do dresu i 1,5l petku. :D To uz me docela skrtilo, jak me to tahalo dozadu heh.

            0 0
      • oddie  

        No když sebou švihneš, tak se většinou rozmačká, na tom nevidím nic zvláštního.

        0 0
        • Breakpain  

          Jo takhle … tak já nepředpokládám, že sebou budu pravidelně plácat :-) – ale pokud to bylo takhle myšleno, tak to chápu. Asi jsem na sebe moc opatrný :-)

          0 0
    • Kubiczech  

      Sto kiláků na žiletce zmákneš snad i o hladu. Jako bonus to máš stoprocentně palmafree. Teda doufám.

      0 0
      • Yura  

        A to je k cemu dobry to ujet o hladu? Aby dotycnej prijel dom a vyzral lednicku?

        0 0
      • mr.ricardo  

        Pro normalniho cloveka jsou to necely 4 hodiny jizdy, tak dlouho nejsem o hladu ani pres den, proc bych to delal na kole?

        0 0
    • abc  

      Docela zajímavý pohled na výživu byl v pátek na ČR2.

      http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3550192

      0 0
      • Yura  

        No jeho pohled není zajimavej. Spis je zajimave a pro me teda potěšující, ze i nejakej cech ma prehled a nezasekl se nekde ve skole před 40 rokama..

        0 0
        • ELx  

          Tebe je tady škoda. Máš mnohem větší potenciál, než plkání na B-F. Podle mě jsi kandidát na Nobelovu cenu za odtučnění celého vesmíru

          0 0
          • Yura  

            To ja prave nechcu. Si vem kdyby prestaly lidi umírat. By jsme se sem za par let nevlezli. Ja prave doufam, ze se co nejdriv pozabíjíme a země se tak bude moct ještě spamatovat s toho co jsme ji provedli. :))

            0 0
            • Smazaný účet  

              a třeba se i my VZPAMATUJEME z tvojí češtiny :-)

              0 0
            • nissarati  

              Tu Tvou vynikající poslední větu trochu ilustruji svým pohledem. Vždy mne potěší zpráva, že na honu jeden myslivec zastřelil druhého.

              0 0
            • arny71  

              Jak mám brát vážně obsah tvých příspěvků, když nejsi schopen se ani naučit svoji mateřštinu? To není náhodný překlep, který občas spáchá každý. To je prostě děs. Svým příspěvkem jsi pozabíjel nejmíň 10 koťat.

              Jestli se takhle kvalitně vzděláváš i v oblasti výživy, tak potěš koště.

              0 0
        • ememem1  

          to ste uz dvaja, gratulujem.

          0 0
    • Yura  

      Takova zajimavost.. :)

      When US pig farmers tried to use coconut oil to fatten up their livestock, they were met with horrifying results. Rather than fatten up the animals, the coconut oil had in fact made the pigs leaner thanks to the pro-thyroid properties of the oil. Farmers were furious and despondently US planners returned to the Philippines to inform the locals that they no longer required vast amounts of coconut oil. It was determined that coconut oil wasn’t fit to give to American pigs as it was too difficult to fatten up the pigs with the oil.

      Luckily a decision was taken soon afterwards to feed US pigs something much more beneficial, namely chemical toxins which helped to suppress the animal’s thyroid function rather than stimulate it as the coconut oil had done. Suppress the thyroid function and the animals’ ability to metabolize foods is drastically slowed down. Hence the animals will gain weight. Once it was discovered that such chemicals were carcinogenic, the animals’ feed was switched over to corn and soy beans, which had the same anti-thyroid properties. Since then, debates have raged about the quality of the feed given to American pigs and the effects such anti-thyroid feed has on pork consumers.

      0 0
      • mr.ricardo  

        Ja mam pocit, ze ty si pletes kokosovej a palmovej olej, nacti si to a pak nas prijd oblazit svoji moudrosti.

        0 0
        • Yura  

          Ne nemas. To kokosak jako saturovany tuk se tu resil taky Franto chapes? :)) Prasatka zraly kokosak aby pribrala a místo toho byla aktivni a hubla( z konzumace hrozne nezdravého saturovaného tuku, který tady podle delkima je skaza lidstva), tak to vymenili za soju a kukuricu(polytuky) a razem krasne tloustly, bo jim uplne odesel metabolismus. :))

          0 0
          • Delkim  

            heh já jsem jenom předložil tabulku porovnání obsahu nasycených mastných kyselin a to dokonce bez vlastního komentáře a už je ze mne vyvrhel :)

            btw načti si studii Prof. Šimka z Ústavu fyziologie LFUK Hradec Králové, nebude se ti to líbit :)

            0 0
    • Erknold  

      Olej z orangutánů také nejím :) Ale spíše z důvodu, že to je levná náhražka kakaového másla a mléčného tuku, nebo tak mi to alespoň přijde. Proč české polomáčenky mají orangutání tuk a z Lidlu jen kakaový? Proč i blbé obyč BeBe sušenky mají orangutání tuk? Tak kupuju v Lidlu, kde se dají sehnat jiné značky než české a mají v sobě kakaové máslo, nebo normální máslo.

      Problém ekologie je druhotný a je odpovědností tamních zkorumpovaných ú­řadů.

      Složení jednotlivých olejů je mi šumák, bydlím ve městě a konzervuji se spalinama nafťáků ;)

      0 0
      • 01carbon  

        S polomáčeejma apod je problém, že Opavii koupili poláci – Mendelez. Tak jsem zařadil Opavii na blacklist. Zrovna polomáčené se nedají jíst, o piškotech byla i aféra na internetu

        0 0
        • Delkim  

          Poláci ale nejsou žádní majitelé

          Mondelez International pouze do Polska přesunul výrobu, firma je to americká (bývalý Kraft Foods)

          0 0
          • 01carbon  

            To jsem již nezjišťoval – všechny kontakty vedou do Polska. Ale je to jedno – žrát se to nedá. Zrovna dneska děti (no děti – 16 let) reklamovali Fidorku a že už jim to nemáme kupovat :-)

            0 0
          • mr.ricardo  

            presne, jeste bych dodal, ze ten presun vyroby do Polska trva uz hodne dlouho, pomalu a nenapadne :) mezi laickou verejnosti se to vice rozsirilo teprve nedavno nedopatrenim, aferou s piskotama

            0 0
        • ELx  

          Polomáčený jsou stejně nejlepší od sedity :-)

          0 0
        • Erknold  

          To i o burakovych tatrankách bez buráků. Pistáciova Deli bez pistácií, co má být červené je zase plné broučků apod. Ale složení potravin zajímá tak 10 % lidí.

          0 0
        • jIrI___  

          Pokud myslíš Mondelez, tak to poláci opravdu nejsou… A s tím přesunem výroby do Polska to vhledem k tomu, že ve velkém inovují a rozšiřují závod v Opavě (celá nová výrobní hala včetně výrobních linek), taky není tak žhavé. Druhá věc je ovšem změna výrobních postupů a surovin :(

          0 0
        • nitraq  

          Nechápu, že se pořád drží ten názor Poláci = hnusný jídlo.

          0 0
          • Delkim  

            souhlas, Poláci umí o několik řádů lepší a kvalitní potraviny, nicméně problém je ten, že mají prostě dostatek výrobních kapacit i surovin, které využívají jiné firmy/dodavate­lé/supermarke­ty a ty mají své podmínky/recepty a Poláci to pouze vyrobí podle jejich požadavků…

            takže originál polské potraviny SUPER, ale ty se sem nedostanou..... ale „české“ potraviny z Polska HNUS, protože když už to tam někdo nechá vyrobit tak proto, aby se to vyplatilo tj. ošizené, hnusné, nahrážky a pod.

            0 0
            • Prazak0  

              Ta nekvalita se týká i potravin českých, v Česku vyrobených. Je tu diktát ceny, současně žádná norma na složení.

              0 0
          • kyl  

            Loni jsem tam byl na služebce a pochutnal jsem si a levně.Papání pro 8 lidí.Pečené žebírka,jakési karbanátky,maso zapečené v těstovinách,a­merické brambory,bramborové noky,řízky a ještě cosik.Houbová a masová polívka,nějakej přílohovej salát.Džbánky s minerálkou a jablečným moštem,nějaká káva a vše stálo 98€.

            Při odchodu se vrchní klaněl až k zemi.

            0 0
      • kyl  

        Ti lidi maj neskutečný problémy ......

        0 0
      • Breakpain  

        Ježkovo voko … o.O … a to jsem si myslel, že větší pí**viny v kalendářích už být nemůžou …

        0 0
        • Pedro404  

          Jen pro zajímavost, co konkrétně je na tom špatně?

          0 0
        • lutte3  

          To že něco nevnímáš jako problém, neznamená že ten problém neexistuje.

          0 0
          • Breakpain  

            Myslel jsem to tak, že je to další ptákovina do kalendáře… To byste museli mít náš firemní… viz třeba „den nevybuchlých min“.

            Nemyslel jsem to tak, že to není problém, ale že dneska na všechno dělají den v kalendáři…

            Za chvíli tam bude „den hraček“ a podobné kraviny …

            0 0
          • kyl  

            Na téma PO jsem nedávno taky vedl diskuzi.Zeptal jsem se toho člověka jestli kouří,řekl že krabičku denně.

            0 0
            • lutte3  

              Tak na kouření mám jasný názor, jen nevím jak to s tím souvisí. Krom toho teda že než na pěstování tabáku by se půda mohla využít třeba na pěstování konopí, samozřejmě pro medicínské a průmyslové využití :)

              0 0
              • kyl  

                No že někdo nadává jak je PO škodlivej a že s ním nic jest nechce ale dobrovolně se zabíjí jinou věcí které se nevzdá.

                0 0
                • lutte3  

                  Já s tebou souhlasim, ale to je spíš problém konkrétního člověka. Mně PO vadí primárně kvůli jeho momentálním způsobu pěstování, který neni udržitelný. Hlavně je to jen byznys, protože ve většině produktů vůbec být nemusí a dříve tam ani nebýval.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Trošku nechápu, pokud se něco pěstuje u nás nebo v Evropě či Severní Americe, tak nikdo neřeší, že místo pole s řepkou, kukuřicí a nebo pšenicí by tam mohla být step a nebo les. Většina území naší země byly myslím lesy, ne smrkové monokultury, ale lesy jiného složení, než co je dnes. Když v Africe nebo jinde v rozvojovém světě vykácí kus lesa, aby tam bylo pole či plantáž, tak to nám v Evropě vadí.

                    Ta palma taky produkuje kyslík, ale les by produkoval víc. Pak ovšem asi zemědělcům v chudších zemích s teplým klimatem zakázat i pole s obilím, prosem nebo různé plantáže jako banánovníků nebo i třeba čaje.

                    Zas je ovšem lepší zemědělská půda, než když se to zastaví satelitními městy, hypermarkety za městy a dalším betonem. Já si myslím, že z hektaru palmových plantáží se vyprodukuje více oleje než z hektaru pole u nás, na kterém je oseta řepka. Energetické zemědělství, toho je spousta – pěstování různých travin či rychlerostoucích dřevin na dřevní štěpku, kterou se pak topí. Nakonec i pole s rýží bývá lepší než pole s pšenicí, rýže se sklízí myslím třikrát ročně a výno na hektar z jedné sklizně je vyšší jak u té pšenice.

                    0 0
                    • kyl  

                      Zapomněls na ty krásné fialové panely,co jeden čas rostly jak houby po dešti.

                      0 0
                    • mr.antik  

                      je to svým způsobem pokrytecký západního světa, kterej už si totálně a nenávratně zkurvil prostředí v době minulé, i když si myslim že ČR je na tom ještě velmi dobře. A díky tomu jsme tam, kde jsme.

                      Nicméně zas by bylo dobrý se tim ponaučit a pomoc těm lidem, aby neudělalli stejnou chybu, jenže myslim že místní o tom extra nerozhodují…

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Lidí u nás spíš ubývá, vyrovnaná bilance je díky různým přistěhovalcům. A stále se staví. Kde zbourají starý barák nebo továrnu a dají tam něco novýho, to beru. Ale nevidím důvod zabírat pole a stavět tam domky ve stylu podnikatelskýho baroka. Za bolševika se stavělo taky na zelený louce, ale vznikaly sídliště pro spoustu lidí na relativně malý ploše.

                        Čeští zemědělci pěstujou to, co je uživí, nejvíc to je dnes řepka. Je hezký jim radit, jak mají hospodařit, oni musí produkovat ziska. A stejně si počínají lidi v zemích, kde se pěstuje palma na olej. Ten olej nepěstujou pro sebe, k tomu by jim stačilo málo plochy, bez negativních důsledků na ekologii.

                        0 0
                      • lutte3  

                        Evropa je na tom v rámci ekologie právě ještě relativně dobře. Máme spoustu norem GAEC, EIA atd.. Ten stav se zlepšuje a je o to snaha, největší škody napáchal minulej režim.

                        S druhou částí souhlasim. Je nutný si uvědomit, že PO vyrábí nadnárodní koncerny, který maj podplacenou Indonézskou vládu, proto je nutný tlak i zvenčí.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          jo, ekologie u nás ještě trošku funguje, ale z původní divoký krajiny není nic, všude zastavěno nebo nějak kultiovováno pro zemělství nebo les

                          0 0
                    • -b-n-x-  

                      Srovnani premeny evropske krajiny, ktera trvala cca 1000 let X premena velkych lesnich celku, ke ktere doslo behem par desetileti me prijde docela mimo. Pricemz predpokladam, ze ve zminenych lesich lide zili velmi malo, a o nejake nutnosti kacet pralesy bych tak pochyboval.

                      0 0
                    • lutte3  

                      To že to nikdo neřeší neni pravda a je vidět že na to máš dost zkreslenej pohled. Chápu kam směřuješ, tobě vadí že někdo řeší konkrétní problém a neřeší dalších x konrétních problémů (nevim kde bereš tu jistotu), ale to přece ani neni nutný. Jeden člověk nemůže spasit celej svět, ale já narozdíl od tebe vyjádřim podporu každýmu kdo se snaží z týhle zkorumpovaný planety udělat lepší místo k životu. Prostě tyhle pomáhaj támhle a tyhle támhle. A rozhodně věř že tyhle iniciativy nejsou jen v Evropě.

                      U tý palmy a kyslíku, to zase vidíš moc zjednodušeně. Těch negativních faktorů je tady x a ne jen kyslík. Srovnávat s českou smrkovou monokulturou je dost přestřel.

                      Plantáže jsou ******* celkově, tam s tebou souhlasím, ale existuje řešení o kterym zatim moc lidí neví a to jsou Forest Gardens podle principů Permakultury. Vysvětlovat ti to nebudu, Google znáš.

                      Satelity jsou *******, to souhlasím, jsou na to celý studie, jak by se to dalo dělat jinak a lépe, ale tlak developerů je silnej. Musí se stavět a to rychle, tečou v tom prachy.

                      0 0
                      • Erknold  

                        je dobře že se o tom mluví. Před 20 lety se mluvilo o přelidnění planety. Okolo roku 2000 se začalo zjišťovat, že problém je hlavně v Africe.

                        Před 15ti lety se mluvilo ve spojitosti se sojou a odlesňování pralesů o fenoménu fishbone (vykácený prales v jižní americe kolem silnic tvoří při pohledu z vesmíru rybí kostru).

                        Teď je to palmový olej v Malajsii.

                        CO2 je lék na dost věcí, když se neví jak dál s problémem, stočí me se zpět k CO2.

                        Ale dokud bude 90 % lidí koukat jen na cenu a raději koupí levnější výrobek ze surovin z celého světa, místo pekárny na růžku, tak se toho moc nezmění.

                        To je zase vlákno a já k tomu ještě přidávám :)

                        Edit: jo a zapomněl jsem bavlnu a Aralské jezero :) A kdo má na sobě bavlnu? :)

                        0 0
                        • lutte3  

                          Občas tu z toho mám skoro infarkt. :)

                          0 0
                        • Petr L2  

                          Pamatuješ, když všichni vyšilovali, že dojdou zásoby ropy, plynu a uhlí? dnes Němci, kteří přestřelili díky této hysterii se slunce a větrem a navrch si díky zeleným palicím zavřeli atomové elektrárny, budují nové uhelné elektrárny aby měli čím dorovnat tu nespolehlibvou dodávku z větru a sluníčka :-) A najednou není uhlí škoda. :-)

                          0 0
                      • Baba-Ji  

                        nebo agrolesnictví :)

                        …treba v Peru se tak obcas pestuje kava. Misto plantazi se vysazujou kavovniky prakticky v lese.

                        0 0
      • Coural  

        Já výrobky s palmovým olejem nekupuju. Ne, že bych chtěl chránit pralesy v Indonésii, ty jsou mi ukradený, ale živím se zeleninou, ovocem a masem. Nevidím důvod kupovat něco, co kromě palmového oleje obsahuje většinou i spoustu konzervantů, zvýrazňovačů chuti, barviv a éček. Klidně přispívám papáním jedné konzervy denně k vyhubení světové populace tuňáka a mám rád i banány, které vyrůstají na plantážích na místě původního pralesa. I vajíčka mám raději z klecového chovu než od šťastné slepice, kde je mnohem větší riziko obsahu škodlivých mikroorganizmů.

        0 0
        • lutte3  

          No vidíš a Yura by ti vysvětlil jak je tuňák plnej těžkých chovů, nějaký ty mikroorganizmy určitě přežiješ.

          0 0
          • Delkim  

            zrovna mi Kolonial.cz přivezl mušle, krevety, kousek tuňáka a pražmy na večerní Spaghetti Frutti di Mare… raději to udělám jen tchýni, nehodlám se zabít! :)))

            0 0
            • Yura  

              Penez mas urcite dost, tak si nech udelat vlasovou unalyzu u polaku nebo amiku. Mozna budes prekvapen..

              0 0
              • Delkim  

                zatím žije :)))

                0 0
                • Pedro404  

                  Já todle nikdy nejed, ale předpokládám že z těch mušlí musíš to jedlý vyndat? Na to bych se moh ******, hrabat se v tom když už to mam na talíři.

                  0 0
                  • Erknold  

                    Já to chápu tak, že ty mušle krmí těma spagetama :-)

                    0 0
                  • Yura  

                    No ja tam hlavne vidim 3 max 4 nudle nebo spagety nebo co to je. Toho bych se fakt nenajedl, ale jako fotka do katalogu dobry no. :))

                    0 0
                  • jIrI___  

                    +1. Mám problém už i s obíráním kuřete nebo vyndáváním kostí z ryby.

                    0 0
                    • blaf  

                      tak ty mas problem uz i s varenim ;)

                      0 0
                      • jIrI___  

                        To nevyvracím :D. Ale ani v kantýně nebo restauracích si ty „obírací“ věci nedávám.

                        0 0
                        • Yura  

                          Něco jiného je snad jist nekde venku, kde se snazis vypadat aspoň trochu normalne a nezasrat se a něco uplne jiného je sedet v teplákách doma a obirat maso od kosti ne? Jinak prdnout cele kure do trouby to je teda fakt narocne vareni lol.. To ja bych mohl teda obirat furt a ta krupava do zlatova kuzicka hmm. To nemůže nikdy omrzet..

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Přesně kolikrát raději dam kuře do trouby než se smažit s kuřecíma prsama. Akorát to kuře pak padne najednou.

                            0 0
                            • Yura  

                              A to musíš smazit? Ja zeru kureci/kruti prsa aspoň 2× denne. Mam porce 150–200g v sackach v mrazaku. Den předem vyndam do lednice kolik potrebuju. Pak jen vyndam, rozriznu prso podelne na 2 kusy, prdnu na panvicku, nemusim ani podlevat vodou nic bo pusti dost stavy. Dam poklicku( a dusim, zadnej tuk není vůbec potřeba…), za cca 3 minuty otocim, pridam zeleninu(většinou mrazenou) a necham delat dalších par minut a je hotovo. Zemaky, rejze bo něco jsou uvarene, jen prdnu k nim, pridam kdyztak olivac nebo něco a mam hotove jidlo. Tohle zdrave vareni jsou proste minutky. Zaklad je jen mit nachystane suroviny, pak clovek nemysli ani na nejaky sracky, bo ma nachystane maso, uvarene zemaky apod.. Pak priprava tekoveho jidla je defakto casove srovnatelna s tim si krajet chleba a uvarit parky.. :) Kruti stehna nebo cele kure to beru jako „cheat meal“ tak jednou do tydne bo jinak bych mel 3 brady a do pupku bych mohl zarazit celej prst, kdybych to zral kazdej den.. :)

                              0 0
                              • Singlespeed  

                                A kde kupuješ kvalitní kuřecí maso? V běžném obchodě je jen chemicky vykrmený hnus, který vyrostl na jateční váhu kolem 2 kg za 35 dní a je plný vody (proto pouští „dost šťávy“).

                                0 0
                                • Yura  

                                  Jj presne ten hnus od Vocilky kupuju, ten mi chutna. :) Jinak když mam moznost, tak urcite domaci je super, ale kupovat „bio“ kure za 300kc, které je vykrmovane na uplne stejne a neprirozene strave jako to z velkochovu, to me smysl moc nedava. Jinak to kure vyroste za mesic, protože je tak vyslechtene, stejne tak jako třeba ovoce.. Jinak o jake chemii tu vykladas opravdu netusim. Ještě něco? :)

                                  0 0
                                • Prazak0  

                                  Běžný kuřata jsou rychlerostoucí odrůdy, kterým to maso rychle naroste. Krmí je normálně nějakou obilnou směsí a vodou, případně pár věcí k tomu. Pochopitelně, není to jako když někdo má běžné pomalurostoucí plemeno, kuřata vykrmí pomaleji, kvočna je vodí po dvorku. Ale nemyslím, že by v broilerech na maso bylo něco závadného. Venku taky neběhají, prostoru mají méně, ale nevidím tu zásadní problém. Masné kuřecí brojlery obsahují normálně vody, i obsah proteinů je normální. Zas taky nejde srovnávat slepici, co má někdo na dvorku s koroptví, co se volně prohání po poli a lese. Nebylo zjištěno při testech, že by biopotraviny měly nějaké jiné složení. Problém je, pokud maso obecně by mělo obsahovat antibiotika, nebo v krmení dostávala zvířata či drůbež něco závadného. Tohle se ale dosti hlídá.

                                  Nekvalitní potraviny samozřejmě jsou, ale týká se to zpravidla uzenin nebo polotovarů. Obalované rybí prsty, kde půlka váhy voda navíc a strouhanka, jen z půlky rybí maso – nějaké slisované odřezy, uzeniny, kde nacpou vepřové kůže, soju, mouku, odbarvenou krev atd. Nejde o škodlivé věci, ale nekvalitní, podřadné. Vepřové či kuřecí kůže, masový separát, mouka. Biopotraviny je taky jeden velký kšeft.

                                  Problém vidím spíš u rybího masa, místo divokých ryb to jsou uměle vykrmení lososi či pstruzi a nebo asijští sumci – pangasové. Nakonec ani chovný kapr není žádný ideál, rybníky jsou kapry přeplněné, dokrmují se nepřirozenou stravou, kapr ryje v bahně, takže při velkém množství je silně zakalená voda. Dále vyžere různý plankton, takže pak ve vodě jsou různé škodlivé řasy. Já kapra jím jen vánoce, stačí mi to za celý rok. Ani náhodou bych si ho nekoupil někdy během roku.

                                  0 0
                                  • zdenal8  

                                    Takže takové ty domácí dobrůtky ze zabíjačky, jako třeba jitrničky, jelítka atd. jsou podřadné a nekvalitní potraviny?

                                    0 0
                                    • blaf  

                                      do jitrnic se dava vepřové kůže, soju, mouku? ja se teda nepamatuju, ze bychom to delali

                                      0 0
                                      • zdenal8  

                                        No třeba ty vepřový kůže se do toho taky semelou.

                                        0 0
                                        • Yura  

                                          Veprova kuze je plna kolagenu. Te bych se nebal.. :) Jinak souhlas s prazakem. Jen teda rozdil u zvirat krmenych nepřirozenou stravou oproti tem, které zerou to co by měli tam samozrejme je. Dobrej priklad je hovezi. Hovezi krmene nepřirozenou stravou jako je soja, kukurice apod. je podstatne tucnejsi nez ty, které zerou travu na pastve a také diky tomu mají horsi pomer omega3 a 6 a taky mají daleko mensi obsah vitaminu K2, protože ten prave konvertuji na K2 z vitaminu K1 kterej je v te trave bohate zastoupenej.. Takze v bílkovinách rozdil není, ale tuk u zvirat krmenych přirozenou stravou bude vždycky kvalitnejsi + v tuku se uklada všechen bordel, hormony apod. Proto plati, ze z velkochovu pokud možno spis co nejlibovější maso a naopak když je moznost si pochutnat na podstivem domacim, tak se toho vůbec nebat a klidne si vypecenej tuk dat do lednice a pak na chleba nebo tak.. Coz bych u kuřecího z Alberta fakt neudelal, ale takovej tuk z domaci husy.. :))

                                          0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Smysl biopotravin a domácích chovů není jen to, že produkty jsou údajně kvalitnější. Také by to měla být určitá garance podmínek, ve kterých jsou zvířata chována. Dost lidí například nemá problém se samotným usmrcením zvířete chovaného na maso, ale s podmínkami, ve kterých je to zvíře chováno a se způsobem, jakým je s ním zacházeno. Proto je někdo ochoten za stejné maso zaplatit trojnásobek… nebo si dát sóju.

                                    0 0
                                    • Prazak0  

                                      Část zemědělců produkuje tak, že zvířata krmí z 90% dle bio podmínek, ale v nějaké věci nevyhoví. Pak nemají šanci, přitom z hlediska kvality masa tam rozdíl není. Detaily si už nepamatuji. Takové maso pak bude kvalitnější než velkochov.

                                      Původně jsem ale reagoval na to, že tu někdo psal, jak to běžné kuřecí maso je nekvalitní. Vyslovil jsem názor, že si to nemyslím. Vím, že ideální by byl volný výběh a snad i bio produkce, ale nechce se mi dávat za kilo nějakých 180Kč, když běžně kuře v akci není ani za 50Kč. S kvalitou jsem spokojený. Kdo honí kvalitu, tak by spíš se měl vyhýbat potravinám, kde složení je značně ošizené, dělané aby na cenu za každou cenu, jak jsem psal výše.

                                      Co se týče podmínek chovu i způsobu porážky, tak souhlasím, mělo by to probíhat správným způsobem. Tohle si ale zkontroluju dost těžko.

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        U bio produktů musí být zvířatům například zajištěn pobyt mimo stáj, je stanoven maximální počet zvířat na určitou rozlohu – není pravda, že si to zkontroluješ těžko – naopak to lze velmi snadno – když má bio známku, jsou garantovány určité podmínky chovu. Dál už je to jen na prioritách spotřebitele.

                                        0 0
                                        • Prazak0  

                                          Jistě, určité věci se dají kontrolovat. Myslel jsem spíš to, jak je se zvířaty zacházeno, případně jejich vedení k porážce. Tohle vše jde uhlídat těžko.

                                          I za bolševika se hovězí chovalo mnohde tak, že tu byl kravín, ale dobytek měl současně velkou ohradu, přes den tak byl venku, než ho na noc zas zavřeli. Nebylo to ovšem jako když se venku ohradí velký kus louky, tam se pasou krávy volně, ty mají na noc a před deštěm jen nějaký přístřešek. Jako kluk pamatuju, jak na slovenských horách byly krávy a ovce venku, pásli je bačové či pastevci, skot či brav tak pobíhal volně, žral horskou trávu. Na jejich dost dlouhou zimu je asi mají někde zavřené. Nevím, jestli takový chov by splnil bio, ale tohle je samozřejmě ideál. Jako dítě jsem si spíš všímal, že bylo všude plno kravinců, takže to chtělo opatrnost při chůzi. Z hlediska těch luk zas ty kravince byly určitě prospěšné.

                                          0 0
                              • Smazaný účet  

                                No vidíš a kuře prdnu do trouby za 1 minutu a 3× se jen na něj podívám a podleju. Zasvním jen pekáč a talíř.

                                0 0
                              • Delkim  

                                včera jsem pekl dvoukilové domácí kuře co prodává Kolonial.cz, kdyby to nebylo asi 4× dražší než obyč tak kupuji jenom tohle, bylo to super

                                0 0
                                • kyl  

                                  Kuřecí už nemůžu ani vidět

                                  0 0
                                  • Delkim  

                                    tak na něj nekoukej :)

                                    0 0
                                    • kyl  

                                      Když to máš 3× týdně,někdy i víc

                                      0 0
                                      • Delkim  

                                        a proč se tím tedy tolik cpeš? to máš kuřecí jako deputát z drůbežárny?

                                        0 0
                                        • kyl  

                                          Já to nevařil,teď už mám kuřecí tak 2× za měsíc,vařím si sám.

                                          0 0
                                      • Yura  

                                        Chudacku :( Ja zral dobrych 8 let v kuse denne minimalne 500g.. Presto mi stále chutna. :)

                                        0 0
                          • nitraq  

                            Malej tip: ještě lepší je to kuře před hozením do trouby rozstříhnout podél páteře a zmáčknutím z toho udělat placku. Získáš tím křupavou kůžičku na celým povrchu kuřete.

                            0 0
          • Coural  

            No, jestli je tam víc těžkých kovů než v cigaretách, tak bych ho omezil. Cigarety omezovat nehodlám :-)

            0 0
    • zdendos-rb  

      Tak je fajn, že v 158 příspěvcích se člověk dozví jaké ty bezpalmové věci jsou :-)

      0 0
      • Petr L2  

        Ale zase se můžeš dozvědět, že celá hysterie okolo PO v potravinách je bublina, která neřeší jádro problému a dělá se z komára velbloud :-)

        0 0
        • mr.antik  

          takže se můžeš buď uklidnit a nebo skočit rovnou z okna

          0 0
          • Petr L2  

            nejspolehlivější je konzumovat všechno v přiměřeném množství, jsme všežravci ne? Pokud se člověk vyvaruje extrémům, dožije se spolehlivě vyššího věku a v lepší kondici, než kdokoliv, co to někde hrotí. Ono to není jenom o tom, co tělem projde, ale v jakém při tom je stavu hlava. Pokud je v hlavě klid, tělo snese hodně aniž by to zanechalo následky :-)

            0 0
    • Delkim  

      včera se tomu věnoval dokonce i pořad Horizont na ČT24

      http://www.ceskatelevize.cz/…11058120003/

      čas cca. 38:30

      0 0
      •  

        Tak nejak se obavam, ze pan Doktorzet svou malou revoltou kaceni destneho pralesa nezastavi… Taky jsme se nadeali pitomosti, nebudu jist todle, nebudu jist tamto, nejim maso zachranim zviratko. Z dnesniho pohledu – LOL

        0 0
        • Doktorzet  

          To ja moc dobře vím, že s tím jako jedinec nic nezmůžu. Ale to , že s tím nic nezmůžu, neznamená to že to budu podporovat.

          0 0
          • Nikovlas  

            Když přestanu házet vajgly na zem, stejně tam budou vajgly od ostatních… tak proč si dělat násilí? :-)

            0 0
            • Doktorzet  

              A když si tvuj kámoš nebude vytírat pr.el tak si ji taky nebudeš vytírat ? Protože nemusí , tak ty si taky nebudeš dělat násilí ? :-)

              0 0
              • Nikovlas  

                To bylo myšleno jako absurdní ironie – dokonce jsem dal nakonec i smajlíka…

                0 0
    • Naldo  

      Tady taky jeden pohled:

      http://blog.kaloricketabulky.cz/…jak-se-rika/

      0 0
      • Yura  

        " Zato nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou hodnoceny výrazně aterogenní. Naopak dlouhé nenasycené mastné kyseliny (kam, se řadí kyseliny ω-6 a zejména ω-3) zvyšují rozpustnost plasmatických LD lipoproteinů, tzv. „líného“ škodlivého cholesterolu a jsou tudíž výrazně protiaterogenní."

        LOL to sou hrozny zvasty hehe. Jak me teda ta slepice vysvetli, ze zapadni společnost (u ktere je bez debat vyskyt kardiovaskulárních chorob největší) je největší konzument rostlinných oleju (omega 6 tuky) a populace lidi, ktere zijou ještě v nejakem souladu s přírodou(tim padem si nemůžou na strome utrhnout flasku sojoveho oleje) tak kozumuji zejména nasycene mastne kyseliny ze zvirat. Defakto neznaji pojem infarkt, cukrovka apod.??

        Viz debata pod clankem. :)) Třeba hned první koment je rozumnej. Kazdopadne pani doktorka která ten clanek plsala klasicky nemá zadnej rozhled v oblasti stravy. Jedine informace podle kterých se ridi jsou zase jen dokturci, takze me ten jeji omezenej pohled na věc vůbec neprekvapuje..

        0 0
        • Yura  

          Jsem se musel pousmát. Hrozna prdel jak pani doktorka jen kopiruje a opakuje to co AHA americke srdce organizace, přitom amerika chcipa na kardiovaskualrni choroby jak na bezecim pase a jsou největší konzumenti rostlinných oleju a třeba frantici jsou pravej opak. Jejich tradicni strava jak je znamo je jedna z nejbohatších na nasycene tuky a přitom mají nejnizsi vyskyt ifarktu a jinych kardiovaskulárních chorob. :))

          Dále napr. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25644351

          0 0
        • Nikovlas  

          Takzvané „civilizační choroby“ totiž závisejí čistě jen na tucích, které jíme, tudíž žádné takové srovnání není zatíženo chybou způsobenou například rozdílným životním stylem. Fuck the logic.

          0 0
          • Yura  

            Heh ale ja tvrdim to same a vždycky me dostane, když někdo ukazuje prstem na jednu věc. Jakoze bububu tohle za všechno muze. Je to mix vseho. Hodne tuku, hodne cukru, hodne zradla(nekvalit­ního) zradla obecne, hodne chemie, malo pohybu apod.. Ale když tahle slepice tvrdi, ze konzumace tohohle vede k ucpani tepen a tamten tuk vede ke zdravi, tak jak jsem psal se ptam jak je mozne, ze Francouzi, kteří zerou saturovaného tuku nejvic mají nejnizsi vysky toho ucpani tepen? Jak je mozne, ze jsou populace lidi v pacifiku, kteří zerou přes 60% kalorii prave z toho zlého kokosového tuku a nemaji zadne kardiovaskularni problémy? Jestlize to je takovej jed jak ta slepice v clanku tvrdi, tak by tam měli padat jako mouchy po desti bez výjimek. No nekona se tak. Zajimave..

            0 0
            • Nikovlas  

              Omg. Tak já ti odpovím jednoduše. Je to možné třeba proto, že mají jiný životní styl. Nijak to nevyvrací tvrzení, že jsou nasycené mastné tuky méně zdravé než nenasycené.

              0 0
              • Yura  

                Ale ja s tebou vůbec argumentovat nehodlam. Kolik mas o tech tukach nactene? Krome par clanku na novinky.cz? To je jako kdybych chtěl argumentovat kudlance, ze frekvencni slapani je na hovno sorry chlape.. :)))

                0 0
                • Nikovlas  

                  Nemusím mít o tucích načtený ani hovno na to, abych rozeznal primitivní argumentační faul.

                  0 0
                • Nikovlas  

                  Nevím, kolik toho máš načtenýho ty, ale je zjevné, že ti došly argumumenty, a tak se mě snažíš urazit a snižovat váhu toho, co píšu…

                  0 0
                  • blaf  

                    ty tu moc casto nejsi vid? jinak bys vedel…

                    0 0
                  • Yura  

                    Heh ja zadne argumenty nepotrebuju. Kdybych mel jen chodit a lidem vyvracet, ze to co zerou není moc zdrave ikdyz to tvrdi nejakej paprda v plasti, tak nedelam nic jiného.. :)

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Jojo – tak sem ještě pro jistotu nahraj nesouvisející obrázek… Snad i slzička ukápne…

                      0 0
                      • Yura  

                        Jinak s vasema znalostma si nejsem moc jistej, tak vas jen informuju, ze takovej olivac kterej ma urcite kazdej rad není zeleninovej shit plnej poly tuku, ale ovocnej olej plnej mufa tuku. Takze naprosto v poradku a můžete si doprat klidne decku denne.. :))

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Dík – zrovna jsem přemýšlel nad škodlivostí olivovýho oleje…

                          0 0
                          • Yura  

                            Hlavne kupovat od ověřeného výrobce(u nas třeba bezne dostupne v kazdem marketu minerva) v nepruhledne nadobe a je to ok. Chut ma byt v první moment maslova a postupne ma lehce zhořknout. Jak tohle splnuje, tak muzes glgat.. :))

                            0 0
                    • Singlespeed  

                      Černoušci sice nemívají infarkt, ale i přesto je průměrná doba dožití nejmenší na zemi…

                      0 0
                      • Yura  

                        To uz mi je jedno na co v 50ti umiraji, kazdopadne neumiraji na ucpane cevy tak jako to tvrdi tady pani slepice ehm teda mudr..

                        0 0
        • scret  

          a nenapadlo te, ze treba ty infarkty a cukrovky jsou taky i z neceho jinyho nez z nejakejch blbejch tuku?:)

          0 0
          • Petr L2  

            Opatrně, dostaneš se ještě na tenčí led, ona totiž představa, že my vyspělé civilizace jsme pod velkým stresem díky stylu života, jaký vedeme a že ostatní ne, je velký omyl. Stresem trpí každý, je jenom otázka, co ho způsobuje. A moc by mě zajímalo, jak někdo změří jestli je více vystresovaný německý manažer s tchýní a rozmazleným frackem doma, nebo chudák fotr z rozvojové země který nemá co dát do huby deseti dětem, nebo v zásadě klidným životem žijící Fin, který o polární noci neviděl tmu tak dlouho, že mu z toho hrabe a pravidelně podléhá záchvatům alkoholismu, nebo arabský pastevec, který si už ani nepamatuje kdy se neválčilo a už možná ani neví kdo a s kým a proč aktuálně válčí, pouze mu furt něco sviští nad palicí. .....

            0 0
            • Nikovlas  

              Stačí se podívat na tu komickou grafiku, co poslal Yura o pár postů výš. Nevím – možná Masajové prosedí denně 9 hodin v kanclu uprostřed začouzenýho města a odpolední sezení u televize přeruší jen dvouhodinová návštěva zahulený hospody a pár frťanů s kámošema…

              0 0
            • scret  

              Tak je celkem myslim jasny, ze stres neni jediny zabijak, stejne jako napr. koureni… Tzn. vzdy je to kombinace vseho… a bohuzel my tady toho mame praveze dostatek…

              Takovy arabsky pastevec asi malokdy zajde do mekace, prezira se apod.:)

              0 0
          • Coural  

            Ono záleží kolik toho tuku člověk sežere. Masajové při jejich životním stylu z těch jejich zebu asi neztloustnou jako moravská rodinka pořádající 3× ročně zabíjačku, s jediným pohybem při přepíná kanálů na TV ovladači. Celá ta grafika je irelevantní, my jako Evropani máme k Masajům a Inuitům geneticky stejně daleko jako k šimpanzům.

            0 0
            • Yura  

              Ale copak mají tak geneticky odlišného? Mají 2 zaludky? Nebo si dokážou syntetizovat sami vitamin C nebo co? :)) Je uplne jedno jestli si eskimak, masai, japonec nebo kdo. Jakmile se prestehujes nekam, kde se zere jen mouka, rostlinne oleje a cukr v ruznych upravach, tak zacnes byt nemocnej a bachratej a nepomuze ti nic. :))

              0 0
              • -b-n-x-  

                To je jako rict, ze i kdyz jsi asiat tak budes snaset stejne alkohol jako evropan. Proste nebudes. A takhle by se dalo najit dalsich milion rozdilu.

                0 0
                • Yura  

                  A na to jsi prisel jak, ze asiat snasi alkohol hur nez evropan? Na to je nejaka studie nebo něco? Ja myslel, ze jak clovek snasi alkohol zalezi zejména na stavu jater a jejich schopnost detoxikace.. Jinak timhle prirovnanim jsi chtěl jako rict co? Ze si zapadni společnost zvykla na mouku, rostlinne oleje a cukr a jiné dobroty? Tak jestli beres infarkty, cukrovky apod. za evoluci tak to pak jo no. :))

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Potreboval jsem si jenom zaprudit a oponovat :-)

                    Jinak s mnohymi tvymi nazory souhlasim (asi s vetsinou).

                    0 0
                    • Yura  

                      No Delkim uz tu napsal, ze fakt asi postradaji nejakej enzym, zajimave to jsem nevedel.. :))

                      0 0
                • Petr L2  

                  Číňani začali tloustnout ve chvíli, kdy opustili svoje stravovací zvyky a takových případů je všude mnoho, každé etnikum je přizpůsobené podmínkách ze kterých pochází a ve kterých žije a stravovací návyky a schopnost se s určitým druhem potravin vyrovnat je jedna z nejviditelnějších vlastností, ono se o tom v našem nesmyslném světě o mnohém nesluší mluvit, ale zeptejte se ve farmacii a kosmetice jak rozdílně reagují Evropané a třeba černoši na některé látky. S tím ani politická korektnost nic nenadělá, tak to prostě je.

                  0 0
                  • Delkim  

                    jj, je celá řada studií jak extrémně reaguje černošská genetika na fast food, je to i pak dost dobře vidět…

                    btw podle lékařských studií má až polovina Asiatů nedostatek enzymu (alkoholdehydro­genasy) důležitého pro odbourávání alkoholu v krvi

                    0 0
                    • ELx  

                      no jo, ale nějaké debilní a stupidní lékařské studie Yura neuznává (heh, lol)

                      0 0
                      • Yura  

                        Ale jdi ty brepto. Kdyby tomu tak bylo, tak si je denne nectu. :)) Asi narazis na mou reakci, kdy jsem řekl, ze nezmenim xxletej názor jen diky jedne studii. Protože studie nejsou fakta, studie jsou studie a taky jsou studie a „studie“. Proste na zaklade jedne ale ani 10ti studii si nemuzes udelat o necem obrazek a pripad uzavřít, ze tohle je takhle, protože tyhle studie tak rekly a hotovo chapes to? Asi ne co. No ale to je jedno heh..

                        0 0
                        • Delkim  

                          pamatuji Japonce v jednom exkluzivním nočním klubu v Praze, těm opravdu stačila jedna velká Plzeň :)

                          0 0
                          • Madtomas  

                            Na kazde sluzebce sou asiati prvni pod stolem i kdyz o tom vi a pijou polovinu :)

                            0 0
                          • Smazaný účet  

                            Jj pamatuji svojí služební večeře, kdy nás manažeři čínské firmy pozvali do jedné italské restaurace. Číšnici nestačili nosit pivo, tak jim ředitel podniku pomáhal. Každý čech měl v sobě tak 6 piv a číňani tak tři. V 11 jsme končili a oni nemohli ani chodit, po odpovědi že mi si ještě skočíme vedle, že tam mají výborné pivko. Jen valili oči.

                            0 0
              • Coural  

                Nic o žraní mouky, rostlinných olejů a cukru nepíšu. Dokonce jsem na to při psaní příspěvku ani nemyslel, takže i tvé telepatické schopnosti v tomto případě selhaly. Ty tvoji Eskymáci a Masajové umírají s naprosto zdravým srdcem a cévami ve věku okolo 40ti let. To není moc dobrá vizitka.

                0 0
                • Yura  

                  Jj at chcipou, ale dulezite je, ze vyvraceji to co ta slepice v clanku tvrdi. O tom cela tahle debata je. :))

                  0 0
                • Pedro404  

                  Masajové jo, ale eskymáci se dožívaj 70.

                  0 0
    • Yura  

      ah spatne vlakno.

      0 0
    • Nikovlas  

      Znáte alespoň nějaké sušenky bez PO? Něco ve stylu tatranek… Dík.

      0 0
      • Singlespeed  

        Minimálně jeden druh oplatků Kolonáda je bez palmáče (některé kolonády ho obsahují, jiné ne, nebo ho tam výrobce neuvedl, takže je třeba se mrknout na složení přímo v obchodě). Bez palmáče jsou taky některé druhy tyčinek Corny Big, třeba kokosová s čok. polevou obsahuje jen máselný tuk a kakové máslo. Taky Bounty nemá palmáč (jen kakaové máslo a mléčný tuk).

        0 0
        • Yura  

          Ty tady vykladas jak je podle tebe kureci od Vocilky chemicka sracka a přitom se podle vseho fakt vyznáš a sji taky vasnivej konzument tehle sracek? Trochu na hlavu postavene ne lol..

          0 0
        • biker jura  

          no ty vole :D přesně jak píše Yura, kuře od Vocílky na hovno, ale lázenský oplatky, bounty… :D ještě že ta corny ujde, aspon tak :D

          0 0
        • scret  

          tusim, ze jsem to na bounty hledal a byl tam taky…:(

          0 0
          • jIrI___  

            Tak si zkus udělat bounty doma. Nechutná to sice tak dobře jako kupované (asi jako vše doma vyráběné), ale podoba tam je :)

            http://www.prozeny.cz/…-vas-dostane

            0 0
            • kyl  

              podoba mi k ničemu není když to bude hnusné

              0 0
            • scret  

              jj, vim, znam… Ale ja to moc neresim:) Takze kdyz si koupim jednu bounty za pul roku, tak na to fakt neumru:) a zaroven nejsem takovy slunicko a nemam 3zadele casu, abych si vyrabel tyhle veci sam…

              0 0
              • Yura  

                No a hlavne tyhle „zdrave“ nahrazky junk foodu nebudou nikdy tak dobre, protože prave ty nezdrave ingredience muzou za to, ze nam to chutna.. :)

                0 0
                • scret  

                  tak dobre byt asi i muzou…:) nicmene jsem spis toho nazoru, ze neprezirat se a hejbat se ma zrejme nejvetsi ucinek:)

                  0 0
                  • Yura  

                    Prezrat se muzes klidne kazdej den a problém to nebude, když to nebudou sracky.. :) Skutecnym jídlem(maso, zelenina, ovoce atd..) se prezeres raz dva. Pritom do sebe nedostanes zadne silene množství kalorii.. Ale u junkfoodu je to horsi. Tam snis klidne 2000kcal a hledas co bys ještě sezral. :)

                    0 0
          • Singlespeed  

            Není tam, teda pokud je složení uvedené na obalu pravdivé ;-).

            0 0
      • canyon72  

        Bebe sušenky,emco mysli

        0 0
        • Erknold  

          mám dojem, že Bebe také ne. Nedávno jsem to laboroval a Mondeléz v rámci zvýšení zisku šmahem nahradil máslo a kakaové máslo rostlinným tukem, což je právě nejsnáze palmový, palmojádrový, kokosový atd. Přeci jen kilo másla stojí 80 Kč a kilo rostlinného tuku 30 Kč.

          V lidlu jsem teď objevil máslové sušenky z másla. Stejně tak polomáčenky.

          0 0
          • blaf  

            Máslová kolečka z lidlu jsou super.

            0 0
          • mandak  

            Přesně tak, v Lidlu se dá najít těch sušenek s čokoládou bez PO celkem dost.

            Třeba k Bebe mám vyslovenou averzi jen díky agresivní reklamě :-)

            0 0
    • Delkim  

      nádhera ty reklamy :)

      tak jsem teď poprvé viděl reklamu na „něco na namazání“, jmenuje se to Bertolli s máslem a olivovým olejem

      reklamu provází decentní italsko_český hlas „našeho“ Itala v kuchyni, prý že Italové dlouho hledali jak nejlépe využít nejlepší olivový olej k namazání nebo ke spojení s máslem pro nejlepší chuť bla bla blaaaaa

      až nakonec vynalezli produkt Bertolli s máslem a olivovým olejem :)

      tak se jdu podívat na složení a:

      nejvíce je tam palmového tuku, jaké to překvapení, že?

      potom tam je rafinovaný olivový olej

      pak dle objemu řepkový

      a fakt je tam i ten extra virgin, celých 0,4% !!!!!!!!!!! přitom na něm je ta reklama postavená!!!

      pak je tam i to máslo, voda, podmáslí, sůl, konzervant, barvivo, aromata atd…

      no nekup to!!! dobytek!!!!!!!!!!!!

      btw 30 g nasycených mastných kyselin na 100 g

      0 0
    • Amoondre  

      Schogetten a Ritter Sport cokosky jsou bez PO

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ono hodně potravin je bez něj. Kolikrát jsou i levnější než ty s ním.

        0 0
        • Amoondre  

          Je fakt, ze v akci se Ritter i Schogetten daji sehnat za do 16,– za 100g, coz je levnejsi nez standardni cena Figaro/Orion a podobnych hnusu co se lepi na patro z tech rostlinnych tuku

          0 0
          • jIrI___  

            Vyzkoušej „skutečnou“ čokoládu třeba od Jordi's a pak ti i ta Ritter Sport příjde jako hnus, co se lepí na patro ;)

            0 0
            • Singlespeed  

              Aji bych to vyzkoušel, ale z tabulkových čokolád nemají na prodej aktuálně de facto nic jen obrázky na webu :-).

              0 0
              • jIrI___  

                Přímo v podnikové prodejně v HK měli ještě před týdnem výběr solidní :). Nechávám si od nich vozit čokolády pravidelně a nikdy nebyl problém. Je ale pravda, že přes eshop jsem nikdy neobjednával.

                0 0
            • Amoondre  

              Dekuji, pri te cene rad zustanu u tech mych.

              0 0
            • mr.nikdo  

              Zrovna Ritter mi prisel co nejvic podobny (beru 33% mlecnou Ritter a Jordis tusim jsem mel 66% mlecnou).

              Pak je blizko Orion – ale az v posledni dobe.

              0 0
              • jIrI___  

                Tak to jsme asi měli rozdílný Jordis, protože ten můj se chuti běžně prodávaných čokolád snad ani neblížil a to už toho mám otestovaného myslím nadprůměrně :-D

                0 0
      • Smazaný účet  

        a jakou Rittersportku máš na mysli? :-O

        0 0
        • mr.nikdo  

          Ty bez prichuti a pokud mozno co nejvyssi % cokolady.

          Jakmile vezmes tu s nejakou naplni, tak uz tam neco takoveho je.

          0 0
          • Smazaný účet  

            To jo! Stejnou politiku praktikuje i fialová kráva :-D

            0 0
            • mr.nikdo  

              Fialka nema moc dobrou cokoladu i v normalni verzi. Lepsi nez Fialka je Orionka – jsem jednou stal a porovnaval :-D

              0 0
        • Amoondre  

          Dark (50%), Dark with Hazelnuts nebo Milk (modra, 30% kakaa)

          0 0
    • Delkim  

      někdo tady zmiňoval McDonald, tak dneska vyšel článek, jak se „zdravě“ změní nugety v USA… když si to přečtete, tak pochopíte jak neuvěřitelný s.ačky se v USA běžně prodávají a co by nám i přinesla ta slavná TTIP…

      i ty „obyčejné“ nugety jsou v USA nacpané fosfáty, v oleji je konzervant TBHQ a maso je s ATB (i když loni slíbili, že to prý změní do 2 let)…

      McDonald’s mění v USA složení nuget, budou bez umělých přísad

      0 0
      • Hoblinka  

        Já se ve zdravý stravě moc nevyznám, ale tipuju, že antibiotika budou ve většim množství ve skoro každym mase běžně prodávanym v řeznictví. A kolik chemie a nevypláchlejch hnojiv, je v zelenině v obchodech bych raději ani nechtěl vědět. Ale to by člověk musel mít vlastní biochemickou laboratoř, aby pořádně věděl co jí, nebo vlastně nejí…

        0 0
        • Delkim  

          tvoje první část souvětí se v další části beze zbytku potvrdila! :)

          0 0
    •  

      kvalita českých potravin na vzestupu https://ekonomika.idnes.cz/…m-/test.aspx?…

      0 0
      • Delkim  

        Paráda, Kaufland rulezzzzz :)))

        Hodně soli a málo masa = tolik zmiňovaná specifická chuť Čechů :)

        Btw testy netřeba, stačí porovnat statistiku rakoviny tlustého střeva :(

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.