• dracek117

    Zdravím, je mi 17 let, od malička jsem hrál fotbal a cca v 15 letech jsem přesedlal na horské kolo. Asi jako každý, kdo se v mém věku něčemu takovému věnuje mám neskutečnou motivaci a snažím se trénovat co nejefektivněji. Moje otázka však zní. Lze ještě mém věku dosáhnout nějakého významnějšího cíle? Mám namysli reprezentaci, účast ve světovém poháru apod. Kola se samozřejmě nevzdám tak ani tak, ale rodiče do mě svým způsobem sypou peníze a já nevím, zda jim to vlastně mohu vrátit.

    Děkuju za každý váš názor :)

    Anketa: Je můj sen splnitelný?

    Ano
    16x
    67%
    Ne
    8x
    33%
    0 0
    • JakeF  

      Už jsi jel nějakej závod? Jak jsi dopad?

      Pokud bys měl talent na to jezdit svěťák, tak bys měl po 2 letech ježdění být mezi pár nejlepšími v republice ve svý věkový kategorii.

      A podle mě hledáš důvody na špatným místě. Jestli ve svým věku chceš něčeho dosáhnout z důvodu, aby tě rodiče uznávali, tak pro svojí budoucnost uděláš nejlíp návštěvou psychologa.

      0 0
      • Tydlii  

        Řekl bych, že to s těma rodičema bude hlubší dilema. Sám si to zažívám v maturitním ročníku. A ačkoliv si na svůj věk a na to že jsem gymanzista (žák SŠ) si umím vydělat slušný peníze a obě kola jsem si zaplatil sám, tak rodiče to samozřejmě stojí taky spoustu peněz (spotřebák hadry, spoustu věcí na který mi nezbyde,kdyz peníze nasypu do kol).

        No a to dilema má samozřejmě několik rovin. Když řeknu že bych se jim zle odvděčil, kdybych kvůli kolu neudělal maturitu/nedostal se na vejsku, tak to vůbec neznamená, že mnohem důležitější nejsou otázky vlastní budoucnosti, toho co ze mě bude, co ten sport znamená oproti tomu kam se v životě můžu dostat. A ačkoliv moje cíle míří maximálně na nějaký zajímavý umístění ve vl. kategorii na závodech okolo komína, stejně si vždy kladu otázku „opravdu je dobrej nápad dneska vyjet?“

        Vím, že to je nesrovnatelný s někým kdo uvažuje o profesionální dráze závodníka, berte to prosím jako příklad a neodsuzujte ho hned za to, co napsal :).

        0 0
        • dracek117  

          Děkuju moc:) možná jsem to nenapsal úplně správně, s těmi rodiči je to v podstatě tak jak jsi napsal.

          0 0
      • dracek117  

        Jel jsem pár menších, ty jsem vyhrál. Ale ČP jsem ještě nejel.

        Není to tak, že bych potřeboval, aby mě rodiče uznávali. Spíš jestli má smysl, aby do mě sypali peníze, když bych si na to mohl vydělat sám, jen pomaleji.

        0 0
        • novas752  

          No sám si na to nevyděláš, to by ses potřeboval dostat hrozně nahoru v horizontu řekněme 6 let maximálně a to bys furt jezdil na kole nebo nějak jinak trénoval, maximálně trochu studoval ale dostatek financí pro pokrytí generoval asi těžko. To by si musel vyhrát sportku nebo počítat se zpětnou splatností rodičům v případě že se to povede. Statistická šance že se to povede je velice malá – kolik kluků a chlapů aktivně trénuje a závodí a kolik z nich za to u nás dostává slušně zaplaceno aby nemuseli dělat nic jiného?

          0 0
    • novas752  

      No jestli se chces zkusit propracovat do zavodni extra tridy tak do tebe tech penez teprve budou sypat hodne a nejen penez.

      Kolo resp. vice kol v radech vyssich desitek az stovek tisic za kus, dalsi vybava – obleceni, spotrebni dily, strava atd., treninkove „soustredeni“ na teplych ostrovech, doprava a zajisteni na zavodech…

      Mozne to je, treba silnicni zavodnik Roglic (SLO) nejak snad i do 20 skakal na lyzich a pak sednul na kolo a jezdi World Tour behem par let. Ale asi to musi byt vylozene talent nad talenty.

      0 0
      • raw 4  

        Kristián Hynek se ke kolu dostal v podobným věku…

        0 0
        • dracek117  

          Jen už za sebou asi měli nějaký vrcholový sport, ne? Annika Langvad prý začala brát kolo vážně až ve 22 letech, ale tam zase zapracoval genetika, předpokládám.

          0 0
    • nzg  

      Tak Remco taky kopal do 15 do mice a jak mu to ted jezdi. Jdi do toho naplno!

      https://en.wikipedia.org/…co_Evenepoel

      0 0
    • Chlebovnik  

      Nemůžeš. Investice do dětí zpravidla nejsou rentabilní. A lepší by bylo zaměřit se na silnici, ne na MTB.

      Nicméně pokud můžeš dělat, co tě baví, tak se tím nenechej odradit.

      0 0
    • Esi  

      Nechal bych si cyklistiku jako fajn koníček, v tvém věku by jsi se měl věnovat škole a snažit se vystudovat případně vyučit nějaký zajímavý obor a věnovat se práci. Lidí kteří se dobře uživí profesionálním sportem do té míry že po dobu kariery se zabezpečí do konce života je naprosto zanedbatelné množství.

      0 0
    • snas89  

      1.

      Ohledně toho na co máš, ti nikdo z nás od stolu nic kloudnýho neřekne. Kromě hlavy (motivace, psychické odolnosti, orientace na výsledek) je důležitý vědět, co tělo snese a jaký má potenciál ohledně výkonosti. Je to směs genetiky a dřiny.

      Doporučuju nějakýho dobrýho sportovního doktora s přesahem do tréninku. Udělat nějaký vstupní test např. a pak budeš vědět víc jak na tom budeš. Napadá mě Karel Martínek. Stará se např. o Jitku Čábelickou, nebo Ondru Cinka. Kdybys chtěl, dám ti kontakt (do zpráv), ale bude asi i lehce dohledatelný na netu. A počítej s tím, že stejně nebere jen tak někoho.

      2.

      Doporučuju si vyjasnit s rodičema, co to znamená „do tebe sypat peníze“. Ono někdy to může být tak, že si rodiče skrze děti řeší akorát svý ego a neúměrným tlakem ti pak zničí přístup k výkonosti nejen ve sportu a vztahům na celý život. Anebo to taky může být tak, že tě maj rodiče prostě rádi a dávaj ti možnost růst a realizovat se. Je dobrý se jich na to otevřene zeptat a vyajsnit si očekávání (a případný zklamání). Ono už jen to, že jezdíš na kole (nebo hraješ fotbal) může být pro spoustu rodičů taky výhra a jsou rádi, že nechlastáš, nebereš drogy a nesedíš celej den u playstationu. A ty finance jsou pro ně pak jen malej desátek toho, co by jim nasekalo problémový děcko:)

      Tak jako tak nepočítej s tím, že zrovna cyklistika tě solidně uživí a investice se někdy vrátí. To se povede jen několika málo lidem v čr. Tady souhlasím s tím, co napsal Esi.

      0 0
      • JakeF  

        Pokud jde o základní výkonnostní test, to Karel Martinek nabízí v Casri komukoliv, pokud se něco nezměnilo. Což teda mohlo, už to je nějakej pátek, co jsem tam byl naposledy…

        Jinak souhlas, určitě to je dobrej první krok, kterým se dá celkem přesně nastavit očekávání, jak vysoko je člověk schopnej se dostat a pak podle toho usoudit, jak vážně to chtít brát.

        0 0
      • milan.v  

        Hezká rozborka/sborka… ;o)

        Ad Martínek, nebude to třeba hned, ale za prachy se ho rád ujme.

        0 0
        • dracek117  

          Pokud jsem se dobře díval, za profi program je to 36 000 za rok

          0 0
          • gerrard  

            Najdi si klub, za ktery budes jezdit. V tvem veku ti spolecne treninky s vrstevniky nic nenahradi.

            0 0
            • dracek117  

              Po něčem se podívám

              0 0
              • gerrard  

                Tak jestli si Brno a chces MTB tak:

                http://sportprobrno.cz/…trummladeze/

                nebo

                https://www.gtczechteam.cz/

                oba spolupracuji, ale jak presne to tam maji nevim. Poptal bych se u obou. Jiny vykonostni team tu neni. Teda je tu jeste PBV, ale ten jako vykonnostni nevnimam. Jestli chces porovnat vykonnost s deckama co jezdi CP MTB tak na jare:

                http://www.pohardrahanskevrchoviny.cz/

                kdybys chtel na silnici nebo drahu, tak favoritbrno.cz

                0 0
                • dracek117  

                  Moc děkuju:)

                  0 0
                • 01carbon  

                  Ona ta dráha a silnice + oddil je pro bajkera dobré. Kolektiv, jiný (nejen jednostranný) rozvoj, pohyb v balíku, testy, porovnání, registrace …...

                  0 0
                  • gerrard  

                    No, ale nedostane se bohuzel do terenu. V jeho veku by mel 6× tydne trenink a v terenu by nebyl. :(

                    0 0
                    • 01carbon  

                      Netroufl bych si predikovat co by kdyby – syn MTB jezdil.

                      0 0
                      • gerrard  

                        To sem to asi asi nepochopil. Ja jen vim co by se stalo, kdyby se dal k silnicarum v Brne a to sem popsal. :) Jak moc toho najezdi GT treninkove na silnici nevim, ale na zavodech se obcas nekteri objevi. Co vim, tak Aspire na silnici nejezdi vubec.

                        0 0
                        • 01carbon  

                          Syn jezdil za oddíl, který má hlavně dráhu + silnici. On měl primární MTB a i tak k němu přistupovali. Zpočátku byl trochu za exota ale v pohodě a nyní mají i MTB sqadru. Ale když oddíl potřeboval, tak jezdil závody na dráze i na silnici. Život bajkera, silničáře nebo dráhaře není jen o MTB, silnici nebo dráze.

                          0 0
                          • gerrard  

                            To se shodneme, ale kluk co se tu doptava je z Brna a situaci tu znam. Takze napad dobry, ale tady bohuzel nerealizovatelny.

                            0 0
                  • dracek117  

                    Zajímavý názor :) ale to by vyžadovalo nákup dalších kol, což by asi byl problém

                    0 0
                    • 01carbon  

                      Dráhovku měl půjčenou a když potřeboval oddíl aby jezdil silnici tak mu půjčil i silničku. MTB jsem mimo nějakých drobností sponzoroval já, nějaké startovné + přihlášky zařizoval a platil oddíl. Posilovna, plavání fizio, testy, rozpis individuálního plánu před MČR – oddíl

                      0 0
                • milan.v  

                  Přesně, proč by nemohl jít cestou přes Favorit Brno? Když to jde v Anglii, kdy děti zapojí do všech možných disciplín a dráha je důležitý základ.

                  0 0
                • zdsamct  

                  Díky

                  0 0
      • dracek117  

        Díky za všechny rady :)

        0 0
    • gerrard  

      Takovy pohled na sport neni vhodny. Nedelas ho protoze chces za kazdou cenu dosahnout nejakeho cile, ale protoze te bavi. A pak neni potreba si klast nejake vysoke cile, ale delat to pro sport samotny, dat tomu maximum co muzes a pak uvidis. A uz vubec nechapu, proc chces rodicum neco vracet. Oni to po tobe chteji nebo to je tvuj pocit? Pokud je to tvuj pocit, tak jim to vracis tim, ze delas neco smysluplneho, nepijes, nekouris, nefetujes, ale sportujes. Sport neni cil, sport je cesta na ktere se daji dosahnout cile.

      0 0
    • Fazzy  

      Nevím, ale na to, že anamnéza dráčka neni příliš podrobná, tak tu sypete celkem podrobný odpovědi co má a nemá dělat. Že to dělá kvůli odvděčení rodičům, bych do toho vůbec netahal. To by název ankety neobsahoval slovo „sen“. A že by se kvůli kolu chystal sabotovat ostatní život/školu tady taky nečtu.

      Takže za mě, začít v 17 není pozdě, pokud teď nejsi na absolutní nule. Objeď nějaký závody. Když budou mít nějakou kvalitu, tím líp. Jestli budeš dobrej najdi trenéra/klub. Jestli ta cesta povede do reprezentace zjistíš v horizontu pár let.

      0 0
      • dracek117  

        Super, děkuju moc. Školu jsem si sice nevybral jednoduchou, ale celkem to zvládám i s tréninkem.

        Na absolutní nule snad nejsem, hodně jsem sportoval už dřív. Na další sezonu už plánuji ČP, tak uvidíme.

        0 0
    • worlusho  

      Nedovedu ti říci, jaké jsou tvé možnosti do budoucna, ve hře je více faktorů, které tu již zazněly. Ale mohu tě nasměrovat na určitou alternativu a tou může být teréní triatlon. Tam tvůj současný věk je teprve takovým začátkem v této disciplíně. Běh a plavání, které jsou toho součástí vyžadují určitou všestranost a samotný závod je síše o vytrvalosti než jen o rychlosti.

      0 0
      • dracek117  

        Děkuju za názor, bohužel, plavání jsem zkoušel již dříve a není to úplně moje nejoblíbenější disciplína. V rámci regenerace je to super, ale závodně bych se tomu asi věnovat nechtěl.

        0 0
    • Gwaihir  

      Kolo je určitě super, jen měj na paměti, co říkají ostatní, že tě to neuživí. Ale běž do toho naplno a snaž se i zvládat školu. Jedno blbé zranění a máš po cyklokariéře.

      Asi bych si nejdřív hledal místní cykloklub.

      0 0
      • dracek117  

        To chápu. Makám a uvidím, co z toho vyleze. Samozřejmě chápu, že je to otázka genetiky a taky štěstí, ale ve sportce lidi taky vyhrávají. Mám něco nějak nastavené, že potřebuji vědět, že je tam nějaká šance, byť sebemenší. Právě jsem se bál toho, že aby člověk měl nějakou šanci, musí začít v útlém věku. Internet je toho plný. Studuji informační technologie, školu zvládám a se svým zaměřením bych si snad měl najít práci bez větších problémů.

        Děkuju moc:)

        0 0
    • BLACK1E  

      Čas máš, jsou lidé jako například Anika Langvad, která ve 22 letech nevěděla, co je to horské kolo a o pár let později byla několikanásobnou mistryní světa. Šance je to samozřejmě malá, ale je. Jinak realita je spíš taková, že průměrnej sportovec dosáhne svého maxima po 10 000 hodinách, což je 10 let x 1000 hodin ročně. Ale přistupoval bych k tomu z druhého konce – tzn. nemyslet si hned na duhovej dres, ale systematicky se dostat na svoje maximum.

      Mě třeba doktor v 15 letech řekl, že se svou průchodností průdušek budu rád za rekreační sportování. Nakonec jsem se dostal do cca. top 100 u nás a dál se už nedokážu posunout. Při větších objemech tréninku už nezvládám regenerovat, při menších mi rapidně klesá výkonnost.

      0 0
      • dracek117  

        Moc děkuju za názor. Máte pravdu a já si uvědomuju, že duhovej dres je spíš taková fantazie. Při výkonnostních testech a následném EKG jsem měl lehce zvětšenou levou komoru, což by podle doktorů měl být problém. Podle posledních testů je ale vše v pořádku a vo2max se zatím lehce posunulo, tak uvidíme, kam až to půjde.

        0 0
    • michomin  

      Jestli to v tobě je, tak se můžeš dostat kamkoli. Třeba takový Roglič: v 18 byl mistr světa ve skocích na lyžích a dneska vyhrává Grand Tour.

      0 0
    • michomin  

      .

      0 0
    • mr.antik  

      Asi bych se zeptal trenéra a ten by tobě (a rodičům) mohl soudně říct, do čeho investice v této chvíli má smysl (tj. jestli kolo za 50 nebo za 100 něco v tvém kategorii přinese), kolik párů kol k němu (jestli plášťě, galuzky) jestli potřebuješ na všecko garminy, wattmetry, jak často chodit na testy, jestli musíš mít trenažér s televizí nebo stačí válce za dvojku, jestli silničku ( stačí bazar za dvacku atd…) kolikrát za zimu musíš na Kanáry nebo jestli stačí běžky za barákem…

      A pak to ukáže čas, co je potřeba dokoupit/zaplatit.

      0 0
      • mr.antik  

        a ve finále – kdyby to teba „investovali“ jednorázově třeba 100tis nebo 300tis, tak samozřejmě může přijít nějaký zdravotní problém, problém s holkou, nebo potřeba se věnovat škole a „kariérou“ je konec.

        0 0
        • dracek117  

          Všechno se snažíme dělat tak, aby to nestálo nesmysl. Jediné co jsem si fakt vybral a úplně na tom nešetřil bylo horské kolo. Ostatní věci jsme sháněli spíš za normální cenu. Pokud to nepůjde takhle, pochybuju, že na tom něco změní 3× dražší trenažér nebo garmin místo polaru :)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Jo, tyhle krámy jsou fakt až to poslední. Zátopek si vystačil se starou pneumatikou, kterou za sebe tahal na špagátu. A kdyby někdo namítal, že to bylo někdy v minulém tisíciletí, tak Sáblíkové stačil rybník za barákem a doma naleštěné parkety :-)

            Pokud v tobě něco je, projeví se to i tak. Protože pokud budeš vyhrávat jen tak – na obyčejném železe a bez nějakého megavedení a zázemí, všimnou si tě. Tak se dostaneš do nějakého profitýmu, kde tě povedou a uděláš výkonnostní skok.

            0 0
    • Peslezedirou  

      Možná si přečti pro inspiraci :-)

      https://www.bike-forum.cz/…m/40073.html

      0 0
      • dracek117  

        Super, díky:)

        0 0
      • Smazaný účet  

        legendární vlákno, taky jsem si na něj vzpomněl

        0 0
        • dracek117  

          Jen je problém, že ten kluk, mi přijde, o tom vůbec nic neví. Je teda fakt, že to bylo před 15 lety a zdrojů asi nebylo tolik. Tohle já mám celkem načtený, vím (nebo si aspoň myslím, že vím), co to obnáší a nějaké pokročilejší základy tréninku už jsem taky zjistil. 

          0 0
    • Speedster1944  

      pokud jsi z Brna vyhledej si klub/tým, který jezdí orientační MTB, tam by jsi mohl pobrat zkušenost z terénu a nebo se přihlas randomě do nějakého závodu a sám zjistíš jak na tom jsi :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.