Ustřelující GPS - Garmin Edge 500

13 nepřečtených
  • djx

    Ahoj všichni,

    včera jsem si po švihu a uploadu dat na Stravu (strava.com) všimnul, že to kámošovi matchnulo tak 2× víc segmentů, než mně. Dívám se detailně na záznam trasy a vidím, můj Garmin Edge 500 místama ustřeluje fakt hodně, kdežto kámošův Garmin Edge 510 skoro vůbec!!!

    Chápu, že v lese, kde je horší viditelnost na satelity, je i přesnost GPS horší. Jenže proč to kámošovi trackuje i v lese téměř dokonale, kdežto mně ne?

    Z mýho pohledu může jít o 3 důvody:

    1. Nějaká vada snímače (na otevřených prostranstvích je ale vše OK,

    takže nejspíš ne)

    1. Přesto, že Edge 500 má vysoce citlivý přijímač, tak u Edge 510 je

    ještě citlivější

    1. Při jízdě cyklocomputer nějak nevědomky zakrývám tělem a zhoršuju

    tak viditelnost na satelity (toto mně ale taky úplně nepřijde reálný, protože mám Garmina na představci stejně, jako kámoš)

    Vím, že Edge 500 vozí hodně lidí – nemáte někdo podobnou skutečnost? Té ustřelující GPS jsem si všiml už před časem, ale bral jsem to v lese jako normální. Když teď ale vidím, jak to kámošovi trackuje přesně, tak už si nejsem úplně jistej, zda je to v pořádku… :-)

    Ukázka ve dvou obrázcích v příloze (je to jeden kopec (Tesák) nahoru i dolů. Fotografie 1 je můj záznam, Fotografie 2 kámošův.

    A ještě jeden poznatek – ustřeluje to hlavně při výjezdu toho kopce nahoru – při rychlém sjezdu se zdá být záznam zcela přesný…

    Díky za vaše postřehy! :-)

    0 0
    • borda  

      4. Kamosovi lepe dopocitava, ponevadz ma nastaveny castejsi interval logovani ;-)

      0 0
      • djx  

        Hehe, no je fakt, že toto mě nenapadlo, i když jsem si s tímhle nastavením kdysi hrál :-) Ja kdysi přemýšel, zda tam nechat Automaticky, nebo nastavit nějakej častější interval – nakonec jsem nechal Automaticky. Nevím o tom, že by tenhle parametr kámoš vědomě měnil, ale je možný, že to má fakt nastavený jinak.

        Je tedy logický, že při automatickým nastavení při vyšší rychlosti je interval trackování kratší (hustší body) a při pomalejší rychlosti je interval trackování delší (řidčí body)? Je tato úvaha správná? ;-)

        Pokud tam mám teda nastavit nějakej manuální interval, jaká hodnota se jeví jako „dostatečně vhodná“? Nemám teď Garmina u sebe, tak nevím, jaký jsou tam volby…

        0 0
        • borda  

          No ja aktualne garmina nepouzivam, tak ti neporadim konkretne. Ale je jasny, ze cim casteji, tim pro vysledny track lepe.

          Ten novejsi garmin to muze mit nastaveny na casteji i defaulfne.

          Jeste by mohl mit nejakej inteligentnejsi algoritmus pro dopocitavani.

          Ale rekl bych, ze na 99% to bude tou „hustotou“ logu.

          Rozbity to nemas urcite :-)

          0 0
          • djx  

            Ta „inteligence“ hustoty bodu spociva v tom, ze podle rychlosti a tepu(!) a mozna jeste neceho dalsiho garmin nejak tu vhodnou hustotu dopocita.

            Na druhou stranu ale – i kdyby to ulozilo zaznam rekneme kazdych 300m, tak by to sice mezi dvema sousednima bodama ustrelovalo, ale pri vysoke presnosti by ty body mely padnout primo na cestu a ne nekam do lesa, ne? I kdyz je fakt, ze ono kolikrat to jakoby uhne 20m do lesa, ale pak uz to cestu kopiruje relativne presne… No, kazdopadne to vyzkousim a porovnam, moc diky za tip! ;-)

            0 0
    • BB  

      nemá ta 510 třeba navíc Glonas ?

      0 0
      • djx  

        Ano, má. Jen nevím, jestli je nutný ručně zvolit, zda použít jen GPS, nebo GLONASS, nebo jestli to jde dokonce nějak kombinovat. Takže GLONASS určitě má, ale jestli ho aktuálně kámošův Garmin pro trackování využívá, to nedokážu říct… :-)

        0 0
        • BB  

          Tak v tom to bude, pokud má čip, který to umí, tak ho používá by default a čím více satelitů vidí, tím přesnější.

          0 0
      • black.horse  

        510 má i glonas a hlavně 500 má snad nejmizernější gps chip ze všech přístrojů co jsem zatím měl a zkoušel (500/800/910×­t/fenix2/SGSI­II), v místech, kde se jiné přístroje udrží kolem cesty +/- 15–20m, tak 500 zvládne skočit o 100–200m vedle, na ztrátu signálu a zkreslení je hodně citlivá.

        0 0
        • ememem1  

          howgh.

          0 0
        • djx  

          Tak toto je jak rána kladivem do hlavy :-) Hlavně, že se Garmin všude pyšní, jak ta 500ka má „vysoce citlivý GPS přijímač“… A je pravda, že poslední dobou jsem viděl i párkrát hlášku „Ztráta družicového signálu“, což mě teda dostalo úplně… :-/

          Takže stručně řečeno – není to chyba, je to vlastnost…

          0 0
    • royal  

      Ve vyjezdu krejes signal telem – na jednu stranu je kopec, na druhou stranu ty naklonenej vic nad riditka.

      Ve sjezdu je to naopak – dopredu je volno, zadnej kopec co by stinil signal. Navic telem jsi vic vzadu, takze taky min krejes.

      Zkus si dat garmina do horni kapsy batohu a porovnat vysledky

      0 0
      • djx  

        Jo, přesně takto jsem to myslel. Při výjezdu jsem fakt dost vepředu – držím se buď nahoře na brzdách, nebo někdy až úplně za přední část brzd. Ve sjezdu přesně obráceně – vzadu na sedle nebo při zalehnutí až za sedlem…

        Jo, to by za vyzkoušení stálo, díky :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.