Uchycení Gripshiftu při jízdě

27 nepřečtených
  • N-Dorfin

    Ahoj, koupil jsem si řazení x.0 gripshift a při namontování na řidítka mi přišel velmi „zajímavý“ pohled, jak celé dílo vypadá .. jde o to, že páčka brzdy je strašně daleko od gripu .. vypadá to, že budu muset seříznout gripy a při jízdě se držet rovnou řazení, abych měl brzdovou páčku v bezpečné vzdálenosti .. přijde mi to divný, protože řazení je zrovna celkem tlustý na úchop .. jak se držíte při jízdě s gripshiftem vy ?? .. foto vítáno (:

     

    uvažoval jsem, že bych si místo shiftu vzal trigger x.9, ale řazení palcem nahoru i dolů .. no .. mi přijde poněkud zvláštní … proč jen nemůžu dát na přehazku sram řazení Shimano ! :D ..

    0 0
    • XC-biker1  

      já mam brzdovou páku ještě asi 0.5cm od gripshiftu… na úchop páky 1–2 prsty uplně stačí. Gripshiftu se přitom držím jen tak z 1/3

      0 0
    • Paja  

      Kdyz vitas foto, mozna by nebylo od veci vyfotit to tvoje…

      Nemas kratky paky? Treba LX paky byly na gripshift dost kratky, ev. pokud mas jeste maly ruce…ja i pri nejsirsim uchopu na paky bez problemu 1 prstem dosahnu – viz. foto

      0 0
    • juli  

      Držet při jízdě otočnou část řazení, to je snad účelem GripShiftu. Nebo to dělám špatně?

      Palec a ukazováček svírá řazení, prostředníček je na brzdové páce. Při tvrdším brzdění se na brzdu připojí prsteníček.

      0 0
      • Paja  

        …akorat se pak zvlast u starsiho razeni, ktery jde vic zlehka, obcas ve sjezdu muze stat, ze po nejakym vetsim narazu nechtene preradis. Ty mas ty gripy docela kratky, ta neotocna cast je serizla? Pripada mi to jako gripy na shorty, serizly na velikost gripu na halfpipe(ty jsou mozna jeste kratsi). Ja mam halfpipe a pri sjezdu se (pokud teda nechci radit) drzim za pevnej grip a kousek za otocnou cast, pocitam, ze kdybych mel shorty, tak se pri nejsirsim uchopu budu za otocnou cast drzet minimalne nebo vubec.

        0 0
        • juli  

          Jo, u starších typů, se slabší pružinou k tomu docházelo, ale tady je reč o X.0 a u ní nechtěné přeřazení vyžaduje hodně snahy, díky tuhosti a relativně dlouhému mrtvému chodu mezi polohami.

          Gripy mám zkrácené na 70mm, což je o 10mm víc něž má nejkratší provedení.

          Nedokážu si představit držet se mimo řadící část, jednak proto, že i ukázováček by sotva dosáhl na konec brzdové páky a to u Hope nejsou žádné superkrátké páky, druhak proto, že otočné řazení je pro držení se za otočnou část příjemně uzpůsobené. To je taky jeden z důvodu proč to vozím.

           
          0 0
          • Paja  

            Nedovedu posoudit jestli maji novejsi typy silnejsi pruzinu, ale kdyz bylo moje razeni (9.0) novy, tak odpor pri razeni dolu byl znatelne vetsi. Po vic jak 50tis., ktery ma to moje, uz ani X.0 nebude dolu radit s takovym odporem. Faktem je, ze nechtene prerazeni byl problem spis toho halfpipe nez shorty coz byl asi jeden z duvodu proc od nej postupne upustili. Mam za to, ze 60mm gripy jsou urceny k variante halfpipe, ty stredni 110mm pro shorty a 130mm pro packy, ikdyz moc nechapu proc jsou ty delky takhle zvoleny, protoze delku halfpipe mam 80mm, tj. 140mm s gripem a jestli ma shorty nejakych 40–50mm, tak se 110mm gripem by to bylo jeste o 1–2 cm delsi. Ja brzdim vetsinou ukazovakem a vychazi mi to prave akorat na konec paky, coz mi vyhovuje, ruka mi na gripu zabere cca 9cm, takze pri stejne celkove sirce gripu 140mm bych se u shorty pri nejsirsim uchopu opravdu za otocnou cast nedrzel, jina vec je, ze by mi pro ruku stacil grip o cca 2cm kratsi, ale nikdy me vlastne nenapadlo to nejak resit…mozna je to tim halfpipem a u shorty by mi treba vadilo, ze to mam k te otocne casti dal…

            0 0
      • Kubiczech  

        Takže gripshoft do budoucna zavrhuji, jsem zvyklý brzdit ukazovákem, kde mám aspon nějaký cit. (:

        0 0
        • jIrI___  

          Není snad problém posunout brzdové páky blíž k představci.

          0 0
          • Kubiczech  

            Nepovídej. Reaguji na to, že palec a ukazovák svírá gripshift a prostředník brzdí. Posunutím bych toho moc nedocílil.

            0 0
            • juli  

              No počkej, to není žádný „předpis“, takhle to držím já, bo mi to vyhovuje. Klidně můžeš zvolit jiný způsob. Třeba palec a prostředník kolem GS a ukazovák na brzdě, klidně jen palec na rukojeti a dva prsty na páce, vždyť si to zkus… a pořád není problém zároveň řadit i brzdit.

              0 0
            • jIrI___  

              Jo takhle :-D. Mrkni na fotky od XC-bikera o něco níž…

              0 0
        • Paja  

          Jsem taky zvyklej brzdit ukazovakem a gripshift mam uz 8 let;)

          0 0
    • Kubas.1  

      Náhodou, to „sram“ řazení (palec nahoru i dolů) ja uplně super, Shimano už nikdy víc!

      0 0
    • XC-biker1  

      Já ho mám takto a vyhovuje mi… alespon mi páka brzdy nezavází jako při páčkovém řazení

      0 0
      • pižmoň  

        Jo taky to tak mam a vyhovuje mi ze paku drzim blizko jejimu konci,ne jak kdyz sem mel packy a paku od nich odsunutou daleko a porad sem ji drzel uprostred..

        0 0
        • jIrI___  

          U páček stačí změnit tradiční uspořádání – brzdové páky budou blíž představci. Pak mám páku přesně podle mojich představ a při řazení nemusím přehmatávat, abych vůbec dosáhl na řadící páčky.

          0 0
          • MlokCZ  

            Takhle to bohužel u dost pák moc dobře nevyjde (záleží na délce páky) a navíc často dojde k tomu, že si to vadí navzájem a je pak nutné natočit řazení vůči páce do hodně blbého úhlu.

            Na tohle zlatá společná objímka. Ale ta zase existuje pouze pro některé brzdy (Avid, Formula).

            Tenhle příklad z obrázku bych já pro svoje potřeby třeba nedokázal vyřešit. Brzdovou páčku bych potřeboval malinko blíže, cca o 1cm (tedy opačné prohození páky a řazení by bylo ještě horší).

            U novějších Sram řazení, co nemají ukazatel je situace výrazně lepší, protože umožňují cca 1cm posun řazení vůči objímce (dvě polohy úchytu). Se společnou objímkou je to pak paráda, tam jsou tři možnosti posunutí, ten 1cm jako u klasické objímky + jemné ladění cca 3–4mm díky jemnému posunu ve společné objímce + možnost prohodit levou a pravou objímku což dá rozdíl necelé 2cm. Kombinací všech těch tří metod dohromady lze posunout řazení vůči brzdě do libovolné polohy v rozsahu něco přes 4cm. Na druhou stranu společná objímka fixuje úhel natočení brzdových pák vůči řazení, což je nevýhoda (i když jak se to vezme, se samotnými objímkami toho úhlu, který to fixuje dosáhnout nelze vůbec, protože si řazení s brzdou navzájem překáží a ten fixovaný úhel mi přijde mnohem lepší, tedy možnost natočení pro samostatné objímky je vlastně k ničemu, když umožní jen horší natočení nebo ještě horší natočení).

            0 0
            • jIrI___  

              Společná objímka by byla naprostý ideál i pro mě, o tom žádná. Ale bohužel nemám ani brzdy ani řazení, které by na ní šlo přidělat. Proto musím improvizovat co to jde :). Původně jsem měl uspořádání na řidítkách klasicky (brzda, řazení – bráno od kraje řidítek), ale to mi nevyhovovalo, protože jsem zvyklý držet řidítka hodně u krajů a páčky řazení jsem tedy měl už strašně daleko od gripů. Tak jsem je zkusil prohodit a přiblížil jsem se tím k ideálu. Sice páčky řazení zasahují trochu víc do gripů než by se mi líbilo, ale zvykl jsem si na to a jsem spokojenější než s původní sestavou.

              0 0
    • littlebiker  

      mám páky Avid SD7 a nemám problém držet se řazení (pemranentně) a to mám docela malé ruce a krátké prsty.

      brzdím ukazováčkem a prostředníčkem a při řazení a brždění zároveñ sem nenarazil na nějaký vážný problém, jenom silněji přitisknu palec ke gripu a řadím, potom vrátím zápěstí do původní polohy, při které se mě pohodlně brzdí.

      0 0
    • Dzany  

      Pridam taky poznatek. Mam kombinaci Grip Shift X.0 a AJ7. S razenim ani s brzdenim nemam problem. AJ7 davaji moznost brzdit jen ukazovackem i pri prudsim brzdeni. Je to asi o nazoru, ale nekdo tady psal, ze brzdy prostrednickem a prstenickem. Dle meho logickeho uvazovani mam nejvetsi silu prave v ukazovacku. A co se tyce razeni, zkrat si gripy tak, aby byly shruba na sirku tve dlane +  otocne razeni. Pokud mas dobre brzdy, treba podobne co ja, tak nemuzes mit problem.

      Mel jsem moznost vyzkouset vsechny typy razeni a jako nejprijemnejsi me pripada GripShift. Ale je to jen jen vkusu, kazdemu vyhovuje neco jineho. V soucasne dobe mam klasicky rapidfiry, nebot jsou soucasti noveho kola, takze proto. Ale Gripshifty pryc nedavej, jen to polad a budes spokojenej.

      0 0
      • MlokCZ  

        Brždění prostředníčkem se používá ne kvůli větší síle (ta větší samozřejmě není), ale kvůli lepšímu úchopu řídítek zbytkem prstů v náročném terénu. Mně to ale taky třeba nesedí a prostředníčkem se mi brzdí blbě.

        0 0
    • N-Dorfin  

      ještě abych to upřesnil .. mám řazení Gripshift x.0 a brzdy Avid Elixir R …

       

      můžete sem někdo hodit foto jak vypadá ta „společná objímka“ ? Díky ..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.