• Seer

    Mám loni koupené kolo a už loni mě na něm začal štvát výplet na předním kole. Při prudším brzdění mi cvrlikají dráty o sebe. Doma si dráty dotáhnu o celou otáčku každý a při další vyjížďce po pěti zabrzděních znovu. :( Sváděl bych to na volný výplet. Zvuk je opravdu podobný tomu, co dělají dráty když se „třou o sebe“. Ty kotouče jsou na ně asi moc. :( Dá se to nějak léčit, či mám už přemýšlet o novém zapleteném kole? :) Kolo

    je MERIDA MATTS TFS XC 700-D 2009

    0 0
    • kubad  

      no a co tak navštívit servis a nechat odborně dotáhnout ?

      že si výplety sednou je celkem běžná věc

      0 0
    • bemba  

      A nebo je to špatně vypletený .

      0 0
    • Smazaný účet  

      S novým kolem přecházím z ráfkových na kotoučové brzdy (Fulcrum Red Zone 500 + Shimano M7100). Docela mě ale překvapila změna, nejspíše vyplývající z jiného principu brždění – kolo není bržděno na obvodu (ráfek), ale uprostřed (náboj). Zatímco zabržděné véčka znamenaly zcela stojící kolo, u kotoučovek se zabržděné 29" kolo na obvodu protáčí cca o cca 1 cm vlivem „deformace“ výpletu. Kotouč stojí, nikde nic nevrže.

      Je to normální nebo by měl výplet být tužší?

      0 0
      • novas752  

        Obvykle je to způsobeno předozadní vůlí destiček ve třmeni. Destičky cestují dírou ve třmeni dopředu a dozadu a bvychází to cca na ten centimetr na obvodu kola. Za jízdy si samozřejmě sednou na jednu stranu a je to jedno.

        0 0
        • Smazaný účet  

          To mě nenapadlo, destičky jsou schované ve třmenu :)

          Nicméně pokud by to byly (hlavně) destičky, musel by se pohnout kotouč ne? Je ale fakt, že 1cm na obvodu bude na úrovni kotouče znamenato otočení o tak malou vzdálenost, že to možná ani není vidět.

          0 0
          • novas752  

            Správně, musel by a vidět by to mělo být, pokud se na to zaměříš.

            Další možností, kde může vzniknout vůle je málo utažený kotouč. Kotouč stojí, náboj se pootáčí. Výplet to může dělat taky, ale to by musel být napnutý opravdu velmi málo.

            0 0
            • MatS  

              Pardon, spatne zarazeno.

              Je tem uchyceni centerlock a pokud nemas dotazeny kotouc, tak je tam mala vule. Ale dotahuj kvalitnim klicem at nemusis shanet tu AFS matici Fulcrum :)

              0 0
              • TommyP3  

                I na krev utažený CL kotouč má v uložení vůli. Hlavně když má ten hájtech plechový unašeč, ale i hliníkový není úplně presny. V kombinaci s deskama to cm na obvodu v pohodě pustí. Neřešit. Za jízdy to nemá na nic vliv.

                0 0
                • MatS  

                  Jeste ze kolo nema zpatecku :-D

                  Souhlas, mala vule tam je furt, ale nicemu neva.

                  0 0
    • kubad  

      kolik vážíš? a další věc jek ten výplet po tvém zásahu vůbec vypadá,

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.