• marek2000

    Ste šetrní k prírode v lese, ale ste šetrní k prírode aj doma?!

    0 0
    • femal  

      jasne a dost peclive…

      muzu rict, ted castecne ziju v zemi, kde se to nejak nenosi a je to fakt hruza. uplne mi prijde ecklich, ze se vsecko hazi do jednoho odapu – papir, sklo, etc.

      taky to tady podle toho vypada a za par let to bude ekologicka katastrofa globalniho dopadu a budeme se v Evrope hooodne divit coze se to tady stalo a nikdo se o to vcas nestaral.

      0 0
      • RUMcajs  

        Ziju v zemi, kde se to nosi – Irsko. Popelari odvazeji jen malou popelnici s netridenym odpadem a za prasule. Trideny odpad se dava do prusvitneho plastoveho pytle pred dum, odvezou ho zdarma a bez omezeni hmotnosti.

        0 0
    • panacea1  

      jasan…přemlouvám k tomu i ostatní v mém okolí, v dnešní době je to nutnost, nebo se tady za pár let utopíme v odpadu.

      0 0
    • Radek Broz  

      Zase anketa, kam se nevlezu. Třídím, ale Zelené nesnáším.

      0 0
    • JSt  

      netridim, pac bych to pak stejne vsecko hodil do jedne popelnice. takze tak…

      0 0
      • hribik A1  

        a keby si to ty nehodil do jednej, tak je kludne mozne ze smetari by tie rozne vytriedene odpady potom vysypali na jedno smetisko vsetky, uz som pocul o pripadoch kedy sa ani s poctivo vytriedenym odpadom nesrali a proste vsetko odviezli na smetisko, takze usilie obyvatelstva o triedenie vyslo nazmar

        0 0
    • Macek  

      jasně třídím a nesnaším lidi, co říkal, že se jim odpad nevejde do popelnice a pak ho vyhazují někde u silnic nebo lesa, kdyby třídili , tak popelnici mají poloprázdnou. jo a mimochodem: V ČR se situace dosti zlepšila třeba proti roku 2000, nejsme na tom zase tak špatně

      0 0
      • KubaBajk  

        třídím a jsem na to poměrně pyšný…ovšem pravda,celé naše sídliště je dost ukázněné..když zž papír nehodí do toho bílého,protože se jim nechce ho tam rvát,tak to pohodí aspoň k němu.

        0 0
        • Krys  

          Veľké kartony a krabice, ktoré by kontajner hneď zaplnili, by sa mali ukladať vedľa kontajnera.

          0 0
    • honza.hk1  

      tohle není moc bikerské téma,ale jinak se tady zrovna cítím fundovaný :-). Jako nedostattečnou tu vidím zejména politiku a koncepci státu. Téměř nidke neexistuje nějáká koncepční výchova dětí a mládeže. pouze občas na školách jsou někteří kantoři, kterým toto téma připadá důležité a tak se snaží. Další malér je, že nikdo důsledně nekontroluje podnikatele co oni dělají s odpadem. kontroluje se nakládání s nebezpečnými odpady,ale zda třídí a separují už moc ne. Pak tu je společnost EKO-KOM a to je případ sám pro sebe a to rafěji nebudu komentovat. To jsou ty občasné reklamy v TV,ale to má úplně jiný podtext.

      0 0
      • femal  

        jasne ze se da urcite mnohe zlepsit, ale co jsem zachytil z medii, Ceska Republika je na prednim miste v trideni odpadu, takze – navzdory nasi vlade – stav celkem OK.

        jedna vec je ovsem trideni a dalsi vec je nasledna recyklace. tady si nejsem jisty, jak na tom jsme.

        0 0
        • Nehas  

          Opravdu nejsme na předním místě. Nebo alespoň ne z vyspělých zemí. Ale je pravda, že na tom budeme lépe než Kenya, Zimabawe a Pákistán.

          0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            No myslim ze naopak jsme daleko za temito zememi. Tam se odpad nerecykluje, ale: 1. produkuje mnohem mene 2. pouziva znovu az do krajnosti.

            0 0
            • RUMcajs  

              JJ, zejmena kyanid se pouziva k tezbe zlata a pak se jeste vyuzive k procistovani vodnich toku od choroboplodnych zarodku…

              0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                No jak koukam na fotku do tvyho profilu, tak asi doma tezite zlato denne :)

                Myslim ze otazka recyklace je tak trochu zastupna, ze se za ni „vyspelej“ svet schovava a ze podstatnejsi je produkce odpadu. A jestli si produkujem odpad doma nebo sikovne mimo svuj dvorek- masova produkce „affordable“ maket zbozi v meritku 1:1 v asii nebo kdekoli jinde, kde se nehledi na ekologii vyroby, makety jsou surovinove i energeticky skoro stejne narocne jako opravdove zbozi, jsou neopravitelne a potreba casto menit za nove, a meni se rychle v odpad.

                0 0
                • RUMcajs  

                  Hmm, jenze my mame legislativu a kontrolni organy prece jenom rozvinujetsi nez zeme co jsi jmenoval. Ono co jsem slysel napr. o ekologicke stope, tak i doprava zbozi a jeho uchovavani v chladu neco stoji.

                  Si to vem. Ziju v Irsku, zajdu do Lidlu a koupim pizzu vyrobenou v Nemecku, dovezenou sem kamionem s mrazicim boxem a je to levnejsi, nez pizza vyrobena v Irsku. No, ma to logiku?

                  0 0
                  • Hroch obojzhivelnyj  

                    S tou legislativou zejmena v praxi aspon doufam.

                    A s touy pizzou… nema… ale treba je jednodussi tam vezt pizzu a zpatky guiness nez vezt tam rajskej protlak ze Spanel, volej z Recka, psenici z Ukrajiny, salam z Polska a kuchare z Turecka a pak ji stejne zmrazit.. To je ta ekologicka stopa a to tu bez tvrdejch dat nevyresime. No ale vozit neco z ciny, nad tim fakt zustava rozum stat.

                    0 0
      • Krys  

        V škôlke kam chodí môj syn majú v triedach farebné smetiaky a učia tam deti triediť. Takže často keď prechádzam okolo tých farebných kontajnerov so synom, tak ma vždy náležite poučí, do ktorej farby čo patrí. :) Deti sú väčšinou fascinované smetiarskými autami. Raz keď sme tak so synom pozorovali smetiarov pri práci, pristúpil k nám jeden potetovaný smetiar a malému vysvetlil, že keď sa nebude dobre učit, tak bude hlúpy a stane sa smetiarom. Nebol som si istý, či to bola ta správna motivácia. :))

        0 0
    • honza.hk1  

      podotýkám, že nejsem zelený,ale 10 let v této oblasti pracuji. Takže to už člověk lecos pochytí :-)))

      0 0
    • Martin  

      zelenej nejsem, Zelený bytostně nenávidím kvůli tomu, že si z ekologie udělali business ale odpady poctivě třídíme. papír zvlášť, tetrapaky zvlášť, plasty (incl. tašek z marketů) zvlášť a zbytek do komunálu. úplně ideální to není, ale snažíme se.

      0 0
      • JSt  

        je to pekny, ze to tridis, ale bojim se, ze vsecko stejne skonci na jedne skladce :-/

        0 0
        • Martin  

          stejný obavy mám i já, ale přesto třídím, aby měla dušička klid

          0 0
    • ares  

      Jinak teda zelenej nejsem a v jednotkách SI mám jasno :-))) Jo a včera jsem zhřešil, protože mě bouchnul plášť, tak jsem v neznámém městě koupil nový i s duší. Starou duši mám doma, ale plášť jsem nacpal do kontejneru :-( Ale jistě lepší než do lesa :-)

      0 0
      • ares  

        A ještě jsem si vzpomněl… Ruce jsem si umyl v řece říčním pískem, což zarytí ochránci jistě nesnesou, ale vzhledem k tomu, že nějaký idiot kousek od místa mého neekologického počínání vylil na břeh ředěnou žlutou barvu :-(, která vesele tekla na hladinu řeky, mi to až tak nevadilo. :-)

        0 0
    • Volf  

      Ne netřídím a dokud nebudu motivovanej nějakou úlevou na daních tak ani nebudu. U nás je to tak, že platíš pořád stejně ať třídíš nebo to házíš do jedný popelnice. Beru to tak, že mně nikdo nic zadarmo nedá ani neudělá a já jsem se už začal chovat taky tak.

      0 0
      • honza.hk1  

        nejsem zelenej,ale co tady píšeš je fakt alibismus jako prase. Mě nikdo nic zadarmo nedá :-). Ono to totiž není levnější…třídit odpady, takže na úlevy na daních to prostě není. Například veškerý plast a papír ze separačních kontejnrů se musí nadále ručně vytřídit na několik komodit dle druhu. Dále pak slisovat a případně podrtit a teprve pak je to prodejné. Když do německé papírny pošleš kamion papíru a oni v jednom z balíků najdou jiný druh papíru než ty deklaruješ, tak celou dodávku nepříjmou. Můžou si to dovolit, papíru je nadbytek.A je to přesně ono, mladší ročníky mají k tomu daleko lepší přístup než lidi,kteří vyrůstali dobách minulých,ale ne zas tak minulých. Proto tvrdím, že to musí jít od škol. Starého psa novým kouskům nenaučíš.

        0 0
      • KubaBajk  

        to je tvůj názor Volfe?Tak tos mě skoro rozesmál a rozplakal zároveň..

        0 0
      • dieegoo  

        Ech, tak to je mazec… jakmile se na tom nedá vydělat nebo ušetřit, tak to dělat nebudu? Trochu sobecký…

        0 0
        • Volf  

          Jestli věříš na dobrovolnost tak záleží na věku. Pokud ti je nad třicet tak s tím musíš k doktorovi. A z naivity už jsem taky vyléčenej. Celý roky jsem jako blbec lítal s tžíděným odpadem. Všichni kolem mě si klepali na čelo a já byl přesvědčenej, že změním svět. Do tý doby než jsem zjistil, že to stejně hážou do jedný hromady. Tak to prostě chodí. Jo a na nadávky jsem zvyklej:-))

          0 0
          • dieegoo  

            Je mi 20. A myslim, že přístup, který volíš ty není zrovna nejšťastnější. Když na to dlabou ostatní, tak budu taky? Kdyby to tak udělal každý, tak můžou nějakou recyklaci zabalit uplně. Jinak k tomu, že to nahážou do jedný hromady – minulý týden byl v televizi rozhovor, kde se právě tohle řešilo. Důvodem je, že jakmile někdo hodí do kontejneru s plasty například špinavou flašku nebo do kontejneru na papír něco mokrého nebo mastného, tak je celý obsah kontejneru znehodnocen a obsluha popelářskýho vozu má údajně přísně zakázáno takovou popelnici přisypat mezi ostatní. Následuje označení a vhození obsahu mezi komunální odpad. Čili je to opět jen na lidech, jestli si uvědomí, co do kontejneru patří a co ne. A když tam nějakej ňouma háže všechno co ho napadne, pak to nemá žádný smysl.

            0 0
            • blue  

              dost pochybuju, že obsluha popelářskýho vozu kontroluje obsah kontejneru, jestli tam není špinavá flaška nebo mastnej papír

              0 0
              • dieegoo  

                Jak jsem koupil, tak prodávám. Kdyby na tom něco nebylo, tak to tam ten pán asi nebude vykládat. I tak si myslim, že kdyby to chtěli všechno nasypat do jedný kupy, tak nemusí mít x různejch kontejnerů ne? :)

                0 0
            • blue  

              navíc třeba v praze se leckde používaj na papír a sklo kontejnery, do kterejch se prostě nepodíváš, dokud je nevysypeš… takže tohle třídění je jen první „technologickej“ krok, stejně se musí ten odpad pak ještě dotřídit… já sám kolikrát moc nevim, jestli je nějakej obal ještě pořád papír, nebo plast, nebo to hodit do netříděnýho

              další věc, o který se moc nemluví je to, že by se mělo asi víc tlačit na výrobce obalů, aby sami to třídění usnadnili… protože když si koupíš něco v plastu a je to kvalitně polepený papírem, tak co s tim?

              0 0
            • honza.hk1  

              pravda je někde mezi. Papír i plast jdou na třídící linku. Nikde nejsou lidi tak uvědomělí, že by nebylo potřeba to dotřídit. Mám v pc hafo fotek jak to vypadá v separovaném odpadu. Kdyby měl někdo zájem, tak exkurzi na skládku či třídíci linku můžu v poho zařídit.Popíci na stupačce toho opravdu moc nepoznají,ale pokud tam neobjeví nebezpečné odpady /autobaterie,che­mikálie,atd./ tak kontejner vysypou. Pak to vše projde rukama lidí a roztřídí se to. Aby to vůbec bylo prodejné. Protože i papír se dál třídí na karton, noviny a časopisy, počítačový papír a směs. Dnes najdu jednu opravdu super fotku,aby jste viděli co lidi dokážou dát do plastu…trochu ekl,ale takoví prostě jsme. Jediné v čem mám Volf pravdu je to, že stát se chová zcela opačně než by měl.Z každé tuny odpadu,který je dodán na skládku jde nyní 400,–Kč/t do státní kasy, další 100,– Kč putuje do rekultivačního fondu /účet provozovatele skládky, kde se deponují peníze pro rekultivaci skládky po jejím uzavření/ a pak samozřejmě peníze za uložení odpadu z provozu skládky. Když to sečteme a podtrhneme, tak tuna odpadu na skládku stojí 1100,–Kč. Tady by mne zajímalo proč by některé z popelářských firem měla plasty a papír dávat na jednu hromadu, když za to musí platit a za papír dnes něco dostanete a za plasty něco málo také. Lepší dostat 500,–Kč za tunu plastů než za to 1100,–Kč zaplatit. Jen pro zajímavost kontejner 1100 l /ten co známe ze sídlišť a separačních stání/ pokud je plný plastů, tak obsah váží cca 28kg. Tak jen než se nasbírá tuna plastů, to chvilku trvá.

              0 0
      • yetti  

        Mam pocit, ze asi nebudes z nejbystrejsich

        0 0
      • Hnoj  

        Tohle je fakt ubohý, doufám, že většina příslušníků tvojí generace si vidí dál než na špičku vlastního nosu :-/

        Doufám, že svým přístupem připravuješ výbornej svět pro svoje vnoučata…

        Jestli chceš úlevu na daních, běž darovat krev…

        0 0
        • Volf  

          Na můj věk se vybodni. Nenechávám po sobě bordel v lese, nevylejvám benzín po umytí řetězu do kanálu, nevypaluju nikde trávu, netopím v kotli na pevný paliva a včechen odpad házím do kontejneru a platím hodně za jeho vyvážení, ale myslím si, že buď mám slevu za vyvážení odpadu za to, že třídím, nebo má stát za peníze který vybere stavět třídící linky. A jestli to někdo odsoudí, tak jeho problém. Já to vidím tak jak jsem napsal. A myslím si, že mnohem horší svět pro mý potencionální vnoučata chystají úplně jiní.

          0 0
      • Zdena  

        Konečně se tu objevil názor většiny naší společnosti. Proč mám platit maximální možnou státem povolenou sazbu za odvoz odpadu, když mi např. každý týden, před panelákem, odváží plný kontejner plastů. Sice do všech čtyř barevných kontejnerů přispívám, ale netřídím extra poctivě. Hromada věcí končí ve směsném odpadu, i když bych je mohl rozdělit. Ale proč? Dokud od města nepřijde složenka, která bude na nižší částku než maximálně možnou, třeba i jen o 5kč, s odůvodněním, že máme slevu za třídění odpadu, nemá to pro mě smysl.

        A to co tu je psáno o kousek níž, že do plastů bych měl házet jen čisté věci… nemám vlastní studnu, vodu platím- kdo mi zaplatí vodu spotřebovanou na vymyvání plastu? btw tetrapaky ani sklo taky neumývám. Mám se na to třídění raději vykašlat?

        0 0
    • honza.hk1  

      a to je přesně ono. Například ten zmiňovaný plášť? Kam jinam s ním než do kontejenru. Pro něj prostě další využití nikdo nenajde.Tady by mělo být jasno, co se dá a nedá využít a co prostě opětovně nezpracujeme. To je přesně ten případ zelenýc, kde oni tvrdí, že by se mělo vče třídit zvlášť. Petky, kelíkmy od jogurtů, víčka z pet lahví, mikroteňáky, atd. Stejně tak s papírem. Papír se musí třídit a samostatně shromažďovat…ale už nikdo z těch,kteří zákon o odpadech tvoří se nestará dál zda jsou takové podmínky pro zpracovatele papíru. Prostě stát to nařídí, že se to musí, ale například od papíren dostanete roční kvóty na dodávky a v momentě kdy je překročíte, tak máte smůlu…Sháníte pak odběr papíruv německu a okolí. Tady na tom by s epřece stát měl podílet a vytvářet podmínky. Nejvíc mne dostalo, když v Opatovicích n.L. měla být papírna jedné finské společnosti. A tato papírna měla vyrábět papír ze 100% ceulozy, tedy vše z nového dřeva. Ani gram papíru z recyklace. Jak tohle může někdo podepsat. Nemáme v republice kam dávat papír a oni tohle schválí.

      0 0
    • coolboy  

      Třídím, když to jde…někdy bych ale uvítal aji menší třídící odpadkový koše na ulici – v Německu jsem to viděl a určitě je to dobrej nápad. Jinak pokud začnou zálohovat PET flašky, tak to bude pěkně v prdeli. Když si vezmu, že se u nás doma vypije týdně tak 20 PET flašek různých velikostí, tak to abych chodil nakupovat s nůší prázdných obalů. Pěkná cipovina…

      0 0
    • Vrci  

      netřídim. u nás v ulici, v ulicích kolmých ani v ulicích rovnoběžných nejsou kontejnery a chodit s odpadky čtvrt hodiny tam a čtvrt spátky se mi nechce.

      0 0
      • KubaBajk  

        lidi teď trochu bokem,tak si obědvám a měl sem návštěvu,no podívejte,co krásného jsem dostal:-)!..co s tím,hoří to dobře?

        0 0
        • hribik A1  

          keby to bola atrojka tak bysom jednotlive listy pouzil pri vedeckovani retaze na zakrytie rafov, ale toto je na to male, takze az mas kde taxpalit alebo to hod rovno do toho kontajnera na odpadovy papier

          0 0
    • Hnoj  

      Třídím a docela docela hodně, odnáším si i odpad z práce a cestou ho hodím do barevnjech kontejnerů.

      Kam házíte sjetý pláště a ukončený duše?

      0 0
      • cabbage  

        zatim je skladuju pro případ, že bych(nebo spíš někdo jiný) tuhle zapeklitou otázku vyřešil…

        0 0
      • blue  

        co třeba nějakej pneuservis?

        0 0
        • Hnoj  

          Já vozím k nám do sběrnýho dvora a házím to k pneumatikám…

          0 0
    • Lister  

      no jen tak lehce

      třídíme plasty, papír, sklo, kov.......ale občas je to fakt opruz, protože jsou ty poplenice pořád plný…na druhou stranu je to potřeba, protože kdybychom netřídili tak se nám to do popelnice nevleze – vyváží nám jen 1× za 14 dní :o(

      0 0
    • :)))5  

      ano přesně tak je to u nás v ulicích, kdyby byly v blízkosti nemám s tím žádný problém.

      0 0
    • :)))5  

      nééé mělo to patřit k odpovědi Verci.

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Jasně, měl bys vidět, jak to vypadá u nás doma. Máme 3 koše – papír, plast, zbytek. Sklo dáváme úplně zvlášť… ;)

      0 0
    • Darkson  

      v rámci možností. hned u baráku máme kontejnery na tříděný odpad. třídíme papír, plasty a pak směsný odpad, ale i do něj se dostanou menší kusy papíru nebo plastu.

      0 0
    • bam  

      Libi ze vetsina lidi tady tridi nebo aspon vi ze odpad nepatri do lesa. Sice nejsem zadnej zelenej, ale pral bych vam videt jak to vypada v zemi, kde tohle lidi nevi. Kontejnery jsou tu jenom na hodne malo mistech, protoze jinde by je lidi nepouzivali. V mnoha oblastech je pokrok kdyz hodi odpad aspon do popelnice. Hromady plastu a papiru (a ze nejsou maly) se rvou dohromady s normalnim odpadem. Nedavno jsem si pripadal jako exot kdyz jsem kvuli 50! plastovejm lahvim hledal kontejner na plast. A ten bordel v lese a vsude kam se da dojet autem. Dycky je mi z toho smutno kdyz se o vikendu vracim z kola a projizdim tim . Jsou tu i normalni lidi, ale bohuzel je jich malo :( Jak mi bylo receno ostatnim je to budto jedno a nebo to delaj naschval, protoze maj pocit ze o odpad se ma starat ten kdo je za to placenej…

      0 0
    • Dumbo  

      ano jasne ze triedim, plasty, papier a kov, poslednu dobu vela nakupujem plechovkove pivo na vyjizdky tak preto aj ten kov… unas je na Plasty aj kov jeden zmiesany kontajner… na papier zvlast… + zberne dvory na monoclanky autobaterie stare oleje atd… dokonca odkladam do zavaraninovych poharov stary olej z vidlic… neviem či zmenim svet, ked nie tak si aspon navodim prijemny pocit sam zo seba že som este neochorel civilizacnou chorobou arogancia, chamtivost atd. :D ale stale si myslim ze to co vyprodukuju obyvatelia neje take hrozne ako podniky… pracujem ako kuchar v hoteli, momentalne mam asi 2 tyzdne pred maturitou… no a ked vidim jak sa z odpadom naraba prave v takej hotelovej kuchyni tak mi je blbo… plasty, bio odpad (maso, zelenina kosti atd. ) sklo ( verte ze ho taky hotel vyprodukuje nehorazne mnozstvo (zavaraninove pohare, uhorky, horcice, lečo pretlaky rajcinove atd… vsetko sa miesa… jedina vec co sa recykluje su prepalene oleje z fritéz, a zbytky jedal ktore odvazaju chovatelia prasiat… nato aby to zacali triedit by im asi trebalo zvlast zamestnanca ktory by sa oto staral, plus poriadne preskolit vsetkych pracovnikov kuchyne… co je teda UNREAL kedze nato kazdy serie v dnesnej dobe… hlavne ze zarabaju peniaze… aby sa nieco zmenilo musel by TOP manažment dostat nejaky podnet napriklad z ministerstva ziv. prostredia ktore by to mohlo aj nejako postihovat, holt to by trebalo dalsich uradnikov atd… zacarovany kruh… sorry za chyby a preklepy je to na rychlo a som pomerne nasrany.. :D

      0 0
      • Dumbo  

        hej a odvažam aj stare tužkove baterie a baterie z mobilov na zberne miesta ktore mame asi v kazdom hypermarkete alebo vo fotoshope… rovnako aj stare filmy z fotakov atd…

        pre zauimavost :) www.kosit.sk/ako_triedit.php

        0 0
      • honza.hk1  

        máš zcela pravdu. Užjsem to psal výše. Úřady nekontrolují podnikatele a kde kdo nemá vůbec kontejnery ani na směsný odpad a natož pak na ostatní. Ovšem úředníků je myslím dost, jen sedí v kanclech na zadku a do terénu prostě nejdou. A když ano, tak v např. v takové restauraci dostanou oběd a fajn pití. Udělají zápis, že jsou nedostatky a dají lhůtu na odstranění. Což je špatně. Stačila by pokuta cca 5000,– aby se to rozkřiklomezi ostatní a začalo by se něco dít. Dva tři flastry ve městě a už se budou bát. A kontrolovat s etohle dát celkem jednoduš. Každý je podle zákona povinnen odpady třídit a odděleně shromažďovat. A na to musí být uzavřena smlouva a vést evidence odpadů. Takže předložení smlouvy a průběžné evidence lecos řeší.

        0 0
    • wroum  

      papir zvlast, plasty zvlast, napojovy kartony zvlast, sklo zvlast.

      dobrou vodu a podobny baleny vody nekupujem z duvodu plastovejch flasek (a voda z vodovodu neni u nas stejne o moc horsi)

      pro tri rodiny (deda, teta a my) nam v pohode staci jedna bezna popelnice na tyden – a kolikrat ani neni plna.

      0 0
      • wroum  

        a samozrejme pouzity baterie zpet do elektra a nepouzity leky do lekarny…

        0 0
    • Luka  

      doma tridim, muz odnasi cestou do prace.

      V praci jsem prosadila trideni. Bohuzel, nekteri jedinci jsou hovada a proste vyhazujou co se jim zlibi do smesnyho prestoze kazdy ma na papir zvlastni kos a na plasty je bedna v kuchyni… Hold nekterym jedincum je to proste fuk :(

      PS: nehlasuju do ankety i kdyz tridim… nejak mi to „zaleny“ neslo pres nos. Citim se byt zelena ale ne Zelena…

      0 0
    • scret  

      netridim,je to zbytecny,kdyz to pak stejne jde na jednu skladku…dneska je likvidace odpadu tezkej byznys…

      podle myho nazoru je hezky ze jednotlivci tridej,ale to nestaci,vetsine je to jedno a proc? protoze je spatna politika mesta…kdyby to bylo jako na zapade,tak to funguje…! tridenej odpad zadarmo,netridenej tezce platis! a to si myslim ze by byl dobrej „bič“ na ceskyho cloveka…

      0 0
      • Luka  

        no, nevim jak u vas… ale tady u nas to tak funguje. trideny popelnice se neplati, narozdil od smesnyho odpadu. A skutecne je svazej vozy primo vybirajici treba jen ty s plastem. Jednou jsme tu meli dohad, jestli to jde taky do spalovny, a dovolali jsme se az na ministerstvo (a i do spalovny), kde potvrdili, ze se skutecne recykluje…

        0 0
        • scret  

          tak tohle nevim,zatim odpad jeste neplatim… navic je neco jinyho popelnice u baraku a neco na sidlisti…ale slo by to radikalne ty lidi naucit…letacky do schranek…bilbordy…a hlavne nekolikanasobne zdrazit smesnej odpad! pak by si lidi davali sakra bacha co kam hazet…

          jinak u nas pred panelakem mame popelnici na papir a plast plus sklo…ale jsou stejne porad prazdny…:(

          navic si myslim ze je to taky o veku…starsiho cloveka uz tezko naucis novejm zvykum…a kolikrat je jim to proste jedno… takze je to na nas „mladejch“:)

          0 0
          • Luka  

            souhlasim, ale zase te vyvedu z miry :) tedy z omylu. Me vyjde popelnice u baraku na 400/mesicne… priblizne. Problem je v tom, ze at tridim jak tridim, najdou se hovada co kartony od nabytku hodi do smesky. nemluve o nerozlozene krabici od televize… ta byla vtipna. Vsude jsou napisy, mapky kudy ke konteineru a stejne prdlajs, tridime z 64bytu snad jen my :(

            U baraku je to vo necem jinym. Firma sidli „na vsi“ a tady protoze se vsichni snazi setrit na popelnicich maji tu nejmensi moznou a misto trideni vsechno palej… a to je teprve zradlo.

            0 0
            • scret  

              no jo,na vsi je to zase neco jinyho…zas malokdo ve „meste“ v domku si hodi do krbu petflasku:)) nebo tady v UL maj lidi parni vytapeni…

              jj,o tom mluvim,ty jako jedinec na sidlisti ani nemas sanci…protoze stejne platis uplne ty samy penize jako kdyz tridis nebo ne:(((

              0 0
              • Luka  

                no… jsme na P9.. Horni Pocernice. a divil by ses kolik lidi v „Praze“ pali co najdou…

                0 0
            • VA3  

              400 měsíčně?? Není to překlep? V Brně je to 500 ročně … na osobu

              0 0
        • Zdena  

          Tak u nas to asi nefunguje. Za „smes“ se plati maximalni mozne maximum jako v dobe kdy jsme pred domem nemeli nadoby na trideny odpad. Kdyz uz setrim mestu penize za skladkovani, nemel bych dostat alespon nejakou symbolickou slevu?

          P.S. v Olomouci je to 492kc. Tato castka byla zvolena jako nejvyssi mozna, ktera je delitelna 12 beze zbytku (pokud by se nekdo pristehoval v prubehu roku, at muze platit bez desetinych mist)

          0 0
          • scret  

            proc to nedat treba 1200,– ? at se to dobre pocita:) a pak by si uz snad lidi davali majzla co kam…nebo jsem idealista?

            0 0
            • Zdena  

              Mam takovy pocit ze nekdo moudry v Praze urcuje maximalni moznou vysi poplatku. A ted kdyz jsou mezi nimi i „zeleni“ tak to treba tech 1200 bude. Ale letosek uz prosvihli.

              0 0
            • Hnoj  

              Tohle by možná mělo úplně opačnej efekt, něco jako : platím 1200, tak se s tím nebudu třídit… :-(

              0 0
              • scret  

                to jo,ale aspon by byly prachy na zaplaceni lidi,ktery by to tridili…treba…

                0 0
              • RUMcajs  

                Kdepa, to se dela tak ze ti daji malou popelnici na netrideny odpad a hodne kontejneru na trideny. Tridene veci se odvazeji zdarma. Nebudes-li tridit, bude ti mala popelnice prilis mala a tak si budes muset zaplatit 2. A uz by jsi neplatil 1200 ale 2400.

                Nebo se da na popelnici takova nalepka na jedno pouziti, co jende odtrhnout, ale znici se a ta nalepka stoji treba 5e. Muzes vyvezt 3 popelnice tydne, nebo jednu za mesic. Odvoz netrideneho odpadu zdarma!

                Takhle to alespon funguje v Irsku.

                0 0
                • Hnoj  

                  Ten systém s malou popelnicí a velkým množstvím těch na třídění se mi zdá docela dobrej… Lidi jsou šetrný a mohla by to bý docela dobrá páka k ekologickýmu chování.

                  0 0
                • Hroch obojzhivelnyj  

                  Nebo vecer do kontejneru na sidliste, pripadne do pangejtu u lesa. Takhle to alsepon funguje v Cesku. Takhle to alespon fungovalo v Celakovicich kdyz to pred lety s nalepkama zkouseli. Dneska tam mame pausal na hlavu, dobre fungujici sbernej dvur a spoustu recyklacnich kontejneru. No ale mam pocit ze v cesku cernejch skladek hodne ubylo, treba proti Polsku mi to prisel velkej rozdil.

                  Jeste pro ilustraci- pred asi 2 lety u nas nebyly kontejnery na smesnej plast. Doma jsme kelimky tridili, kdyz se siklo a byla cesta autem tak je vzali treba do Lyse. Kdyz se jednou moc nahromadily, tak jsme je s klukem odnesli na sbernej dvur. A tam skoncily v komunalnim odpadu. Tak jsem si doma vylil srdce zene, zena aktivistka si vzapeti postezovala na verejne schuzi zastupitelstva- nekdo z radnice ji odpovedel ze se to nestalo. Pak se prihlasil nekdo dalsi ze se mu to taky stalo, a pak se prihlasila vedouci technickych sluzeb ze smesny plast fakt netridej, ze jen PET. Do mesice vysly v mistnim platku dva clanky, vedle sebe. V jednom exstarosta psal jak pekne se za jeho starostovani ta recyklace nastartovala a jak pekne tridime, v papiru a petkach nejlepe v celem okoli, a ze ti kdo si stezuji ze pry se netridi plast si musi uvedomit ze se to nevyplati a ze to nejde. Ve druhem oznamoval odbor zivotniho prostredi ze se nove zavadeji zlute kontejnery na smesne plasty a kartony od napoju. Od te doby maj Celakovice kontejnery na smesny plast a na sbernem dvore nove extra nadoby na plasty, polystyren, tetrapaky a polyetylen…

                  0 0
      • honza.hk1  

        už jsem to tu psal. Proč si myslíš, že by to mělo jít na jednu skládku? Svozové firmy žijou i z toho, že papír,plast a sklo prodají jako druhotnou surovinu. Když to dovezou na skládku, tak za to musí zaplatit. Připravují se tak o vlastní peníze. Přirovnám to k jedné věci. Budeš mít doma hromadu šrotu třeba 300kg (cena šrotu je dnes dost nahoře) a budeš mít vedle hromadu různého odpadu. Dáš ten šrot k tomu ostatnímu a povezeš to na skládku, kde za to musíš zaplatit cca 1100 Kč/t, tedy za ten šrot dáš něco přes 300,–Kč, nebo si šrot odvezeš zvlášť a dostaneš cca 600,–Kč. To je bratru rozdíl 900,–Kč. Stejně tak to řeší i svozové firmy.

        0 0
    • Eila  

      doma docela dost, papir, plast, sklo, gumy, baterky, plechovky, tetrapacky.. ale kdyz mi to porad nekdo sabotuje (nejcasteji ten pan co se mnou bydli a vynasi odpadky:-)) tak mi to prijde dost marne…

      0 0
    • terák  

      My s Kurýrem třídíme – papír, plast, sklo (stejně většinu skla u nás doma tvoří vratné lahve), starý pláště a duše jsme dali do kontejneru na velkoobjemový odpad, ale asi by bylo lepší odvést je do sběrného dvora. Taky si doma syslím staré baterie a léky, s tím, že je jednou odnesu do Delvity a do lékárny. O to víc mě mrzí, když pak vidím, jak sousedka vyhazuje petky do směsného odpadu, ani je nesešlápne (vždycka nás nechá pokochat se připravenými odpadky, dává si je za dveře). Radši budu mít bordel doma, než abych dělala bordel venku.

      0 0
    • Glum  

      Třídím. Papír, plasty, nápojové kartony, kovy, baterie, kompostovatelný odpad, plus věci do sběrného dvora (oleje, ředidla, barvy atd.). Na zbytek mi stačí nejmenší možná popelnice. Úspora za popelnici mi přijde ekonomicky nevýznamná, je to spíš věc přesvědčení. Nehlasuju: nevím, jestli jsem zelený.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Když u baráku nebyly eště kontejnery na tříděný, vylepil jsem v baráku na dveře agitační letáček, aby lidi nebyli líný odnést tříděný odpad 400 m daleko. Páč mě opravdu sralo to, že někdo vyhodí nesloženou krabici a kupu nesmačkanejch petek do kontejneru, za kterej se dost platí, a kterej pravidelně přetékal odpadky. Nakonec domovní výbor požádal městskou část, aby nám k baráku dali třídicí kontejnery, což se nakonec stalo. A je to znát. Není problém tak polovinu věcí dát do tříděného. Problém s přeplněnými kontejnery na směsný odpad je pryč.

      0 0
      • honza.hk1  

        poplatek za systém nakládání s odpady, píšu úmyslně za systém, protože tady nemají šancise z toho vykroutit ti, co tvrdí, že odpad nemají. Je to na základě místního poplatku, který stanoví obec. Poplatek je složen ze dvou částí, ale nikdy nemůže být vyšší než 500,–Kč/rok/osoba. Tak je to dané zákonem. Pokud nedojde k úpravě zákona o místních poplatcích, tak více zatím platit nemůžeme. Jdu najít pár pracovních fotech,protože vidím, že vás toto téme celkem zaujalo :-)

        0 0
    • gemini  

      Odpad třídím…V práci je nakládání s odpady tak trochu moje kompetence, takže systém nakládaním s odpady jsem zaved i doma. Co mě ale docela zarazilo: Pracuju v lisovně plastů a naše produkce plastového odpadu je, řekněme hoooodně vysoká. Asi 3 roky jsem měl za to, že se ty tuny a tuny plastového odpadu nějakým způsobem dál zpracovávají, ale jaké bylo moje rozčarování, když jsem se nedávno dozvěděl, že se tento bordel vozí na skládku nedaleko Brna. Když vezmu v úvahu, že odvážíme cca 6 t týdně, nedovedu si představit, kolik už tam toho marastu za působení naší společnosti musí být…

      0 0
      • honza.hk1  

        tak nevím jaká je celková produkce lisovny a zda se jedná i o třídičku, nebo jen o lisování plastů. Ne každý plast,který se objeví je dále zpracovatelný či využitelný, ale jak tu již padlo, je to business. V ČR není moc podniků,které dokáží zpracovat plasty. Jedním z nich je Transform Lázně Bohdaneč, kde vyrábějí hromadu výrobků, které však nejsou zrovna levné, dále například Silon Planá nad Lužnicí a pak je tu hromada překupníků,kteří plast vykoupí, vytřídí, podrtí a prodají. Někomu se zdá, že dostat za 1kg pet lahví cca 8,–Kč,ale málo kdo ví,že ty pet lahve se musí vytřídit ze směsného plastu, rozdělit dle barvy a podrtit na frakci cca 6mm. Ještě dohledám někde fotky ze skladu nebezpečných odpadů v Libčanech. Dělali jmse pak následnou likvidaci a to byla fakt síla. Asi to znáte z TV a médií, to bylo dost profláknuté.

        0 0
        • gemini  

          Jsme vyloženě lisovna – odpad tvoří zmetkový díly a tzv. vtoky…Je pravda, že regranulujeme materiály, který se nadále zpracují mícháním do orig. granulátu. Překupníci obchodujou jen s lukrativníma materiálama ( myšleno s vysokou cenou orig. materiálu )- po ničem jiným ani nečuchnou. Co se týče firem, zabívajícich se svozem odpadu, mám pocit, že třídí jen odpad, za kterej pak inkasujou – karton, papír, kovy, polyethylen a tak…

          0 0
          • honza.hk1  

            ano, třídí se jen odpad za který se inkasuje, protože o něj je dále zájem. Ale když tu prostě není nikdo, kdo má zájem o např. některé duhy plastů…tak bohužel, co s nimi. Není zde technologie na zpracování a cizina to třeba také nechce. Pak to bohužel jde do skládky. Tady zaspává stát,který nemá pořádnou koncepci či pobídky investorům.

            0 0
    •  

      Ticho! Všechny vás zabiju!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.