Trénink - silová vytrvalost, vysoké tepy

154 nepřečtených
  • Sipal

    Včera jsem dal na krátké na Dvou kopcích průměrné tepy 163, což mi při ANP 170 přijde zoufale málo. Zřejmě je to tréninkem, jezdím docela opatrně, hlavně ZDV a sem tam si dám třeba intervaly silové vytrvalosti (4×5 minut), ale v podstatě nejezdím nad ANP. Jenže vůbec nevím, jaká je rozumná dávka tréninku ať už silové vytrvalosti, nebo nad ANP, abych se spíš nezničil. Jak se trénuje na vysokých tepech, jaké dávky by mohl snést hobík s nájezdem loni 6.5k, letos zatím 2k, týdně na kole 10–12 hodin? A jak je to s přetrénováním, dá se nějak poznat, že to člověk přehání, dřív, než je pozdě? Díky za postřehy, připomínky a rady, snad to nějak dává smysl.

    0 0
    • weekend warrior  

      hmm, nevim no, ale podle me to fakt dobrý není. Měl bys jezdit víc na pohodu, protoze pří/stroje ti štěstí nepřinesou:)))ale to třeba poznáš časem sám:(

      0 0
    • JakeF  

      Tu ANP máš určenou zátěžovým testem? Ta vzdálenost od ANP mi přijde velmi rozumná, nad ANP se máš dostávat akorát ve výjimečných situacích a krátkodobě. A celkový průměr hodně stahují dolů sjezdy, kdy tepy jdou hodně dolů.

      Jinak jezdím intervaly do 20s tak, abych nepřelítnul ANP pokud možno o víc, než pár tepů, oblast AP až AP+10 tepů klidně několik desítek minut a občas kopce v oblasti ANP +/- 3 tepy v řádu minut.

      Ale žádnej expert přes trénink nejsem a pokud by něco šlo dělat líp, tak uvítám kritiku :).

      0 0
      • nox159  

        A celkový průměr hodně stahují dolů sjezdy, kdy tepy jdou hodně dolů. – cca pred tydnem jsem se zrovna na tohle zameril a nahoru cca 150–160 a dolu cca 165–175 temeř bez šlapaní :)

        0 0
        • JakeF  

          Počítám to nebylo na sjezdu typickým pro český maratony ;-). Anebo ti funguje tepák podobně jako moje stará Sigma, který vůbec nebylo blbý mi ukazovat v rozbitým sjezdu tepy o skoro 30 víc, než mám maximálku :D.

          0 0
          • nox159  

            tepak funguje dobre i pocitove to tak bylo… sjezd dost narocny na koordinaci celeho tela… a taky adrenalin… :D

            0 0
        • Zdenda CUBE  

          Jestli ti to nevylítlo ze strachu ze sjezdu ;-)

          0 0
        • Pumsc  

          taky bych řekl že dolů mám vyšší:),nahoru sice víc funím a cítím nohy,ale hercna mě buší víc z kopce:)(samoz­řejmě ne vždy,jak u kterejch sjezdů)

          0 0
        • Manas  

          Souhlas, lonsky enduro race – tepy nahoru 150–160, tepy dolu 170–180 :-D

          0 0
          • McBlacky  

            zapomínáš napsat, že se měří jen čas z kopce. Do kopce je jen limit

            0 0
            • Manas  

              To neva, v Krusnejch to bylo nastaveny dost ostre, limit by nedalo tolik lidi :-D

              0 0
          • ZuzicK  

            ještěže nemám tepák :-)

            0 0
        • Vegan  

          jj podobne to mam i ja ve vyjezdu 145 – 160 ve sjezdu du klidne na 170 – 185.

          0 0
      • Rychlej turista  

        Pokud nejsi trénovaný, tak ti ty tepy z kopce moc neklesnou. To mám na mysli silniční sjezd. V terénu ti klesnout už nemusí vůbec :-)

        0 0
        • JakeF  

          Já teda během sjezdů cíleně tepy nesleduju, ale když jedu sjezd bez šlapání, tak mi tepy klesaj, na asfaltu klidně pod 100, v technickejch sjezdech neni moc čas na to koukat, ale co si vybavuju, tak když dole pod kopcem začínám šlapat, tak mám vždycky hluboko pod AP. Tak teď nevim, jestli mi funguje adrenalin :).

          0 0
          • Rychlej turista  

            Psal jsem u netrénovaných. Pokud takový jedinec jede třeba už hodinu přes závit, tak z toho sjezdu mu ty tepy moc neklesnou. A až mu konečně klesnou, tak proto, že prakticky skončil :-)

            0 0
    • MlokCZ  

      Nevím jaký si měl čas. Vítěz krátké jel těsně pod 2 hodiny. Tak jestli si měl třeba 2,5–3 hodiny čas jízdy (třeba jsi měl lepší, kdyžtak upřesni), tak jaký myslíš, že bys při takovém čase jízdy chtěl dát průměrný tep?

      Být to ty 3 hodiny jízdy, tak těžko můžeš jako hobík mít průměr třeba až nad ANP.

      Mně tedy ten průměrný tep jako zoufale málo nepřijde. Možná tam je nějaká rezerva, ale že by byla nějaká velká to asi ne…

      0 0
      • Sipal  

        Měl jsem 2:35, úplně průšvih to snad nebyl, ale mám právě pocit že bych měl být schopen vymáčknout vyšší tepy. Jenže tělu se nahoru vůbec nechce. Já tak nějak žiju s dojmem, že na půlmaratónech by měl být průměr tak někde kolem ANP, když už má člověk něco najeto. Časově by to mohlo být tak 5–10 minut, když to vezmu čistě výpočtem podle výkonu na tepech. Teda ne že by na tom nějak záleželo, spíš pro zajímavost.

        K dalším reakcím – ten ANP mám čerstvě změřený na CASRI, a trénuju právě podle plánu, druhou sezónu, ale začínám pochybovat :-) – on taky není trenér jako trenér.

        0 0
        • JakeF  

          2 hodiny vydržet na ANP? To ti nevim, jestli je vůbec fyziologicky možný a jestli tělo vůbec má dostatek použitelnejch zásob pro takovou zátěž. Jakmile začne tělo spalovat anaerobně, tak jdou cukry do háje strašnou rychlostí.

          0 0
          • bagr84  

            Priklad na sobe:

            Chřibská 50 – prumerny tep 159

            kratka Sela – prumerny tep 157

            ANP (mereno cca 6 tydnu zpet) 158. Oboji jeto neco malo pres 2h.

            Dle me je ale prumernej tep k nicemu, trenovanymu cloveku ve sjezdech klesa az nekam do kompenzacni zony, ve vyjezdech je zas schopnej x minut pracovat nad ANP.

            Oproti tomu netrenovanej clovek do kopce jede kolem ANP a z kopce skoro taky, neklesa mu to tak rychle. Prumernej tep maj pak oba podobnej, ale da se to vazne srovnavat? Tezko :)

            0 0
        • MlokCZ  

          Průměr akorát na ANP znamená, že musíš odjet dost přes hodinu nad ANP a to i poměrně dost výrazně nad ANP. Jinak to ten průměr nedá.

          A to mi tedy přijde už dost. Uvidíme až se vyjádří místní zkušení závodníci.

          0 0
        • Gorgov  

          S timhle výkonem bych se na nějaký tepy vykašlal a jezdil čistě podle pocitu. Rezervy máš takový, že je můžeš vesele mazat i bez tepáku :)

          0 0
          • McBlacky  

            jsi přísnej :)

            to ale neznamená, že nemáš pravdu. Nad 10% času za vítězem, je to ze závodního pojetí turistika.

            0 0
            • Gorgov  

              No právě…A tohle je víc než 25% na lehkym závodě…Ovšem jako turista si začínám připadat taky, vzhledem k tomu, jak tam zajel Zbyněk…:)

              0 0
            • Gorgov  

              No právě…A tohle je víc než 25% na lehkym závodě…Ovšem jako turista si začínám připadat taky, vzhledem k tomu, jak tam zajel Zbyněk…:)

              0 0
            • heretik  

              Tak tohle mi teda přijde hodně přísný!

              Copak já, to vím, že jsem turista, ale jak Jonti na krátký (+ 17 %), tak Bulda na dlouhý (+ 13 %), jsou podle tvých kritérií taky turisti :-)

              Souhlasil bych s tím, že dva lidi se stejným vybavením a výkonností můžeš takhle srovnávat – jestli jeden zajel +10%, tak si vozil zadek. Ale dostat se do 20 % od času vítěze je pro většinu hobíků mimo jejich fyzický možnosti, a to i když pojedou s plným nasazením.

              0 0
              • Gorgov  

                tudíž…jsou to turisti…:)

                0 0
              • McBlacky  

                Jontimu to nesedlo.

                Oba jsou to výborný hobíci bez diskuze, ale srovnávat s elitou je moc nemůžeš. Ikdyž Zbyněk je taky hobík a jak zalít.

                mě přijde, že 10% už je sakra rozdíl

                0 0
              • jonti  

                Souhlasim s Blackym. Tam, kde jsem jel, to bylo uz takove volnejsi. Je pravda, ze jsem byl asi jediny, kto zastavoval na obcertvovackach a cpal se rohlikem se salamem.

                Tech 10% neni presna definice, na tezke nejezdive trati jako je P2K 10% neni moc, na rychlem KPZ nebo Malevilu, jsou ztraty procentualne vyrazne mensi.

                Navic na P2K bych urcite ztratil minimalne 25%, kdyby to jel nejaky elitak typu Giovan, Hruska, Boudny a dovolim si tvrdit ze i vitez ze soboty by mozna mel problem byt pod 10% – to by byla ztrata asi 10 minut.

                0 0
                • Beeda  

                  p2k je netechncka s jezdiva trat :-)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    jel jsem to dvakrát na tvrdým scandiovým kole mi to jezdivý nepřišlo. Na karbonu jo :)

                    technicky jsou největší oříšek klacky a hluboký listí

                    0 0
    • Prtko.cz  

      Toto je velmi individuální, záleží jak dlouho jezdíš, kolik najezdíš za rok. Jinak nejlepší je vyzkoušet trenera po netu, ten ti udělá tréning na míru. Samo musíš jít na laktát a jezdit podle tepu.

      0 0
    • McBlacky  

      podle toho co píšeš, že jezdíš dva roky a kolem 6,5tkm ročně je to pro tebe poměrně slušné číslo, blízké tvému maximu. Víc by řekla analýza záznamu, kde by bylo vidět jak vysoké jsi měl špičky a kde naopak byly rezervy.

      při dodržení kvalitního rozjetí, správné stravy před a při závodě + suplementů bys to mohl dle mého posunout na 166–167 za předpokladu, že by tvůj výkon byl rozložen blíže kolem ANP bez špiček k maximu.

      při dávce 10–12 hodin týdně ti přetrénování nehrozí

      0 0
      • JakeF  

        Jak vypadá správné rozjetí co se týče tepů a času? Vždycky mám po startu pocit, že mi to nejede a často to pak sjíždím až v průběhu závodu a nevím, jestli to je jenom tím, že to všichni tak na začátku napálí nebo se já špatně rozjíždím. A nakolik tam hraje rozdíl, jestli člověk po tom rozjetí čeká na startu 30 minut nebo 5 minut? Já nakolik má smysl se zařadit mezi ty drzouny, co se na Galaxy pravidelně nacpou rovnou dopředu chvíli před startem, i když žádný lajny se nedělaj.

        0 0
        • duk  

          Dobrý rozjetí v mém podání: cca 1/2 hodiny točit nohama někde v oblasti ZDV a během toho si dát jeden až dva jednominutový intervaly do kopce nad ANP, jak se lehce zakyselíš, tak to pak při startu není takovej šok a můžeš fungovat už od začátku.

          0 0
        • McBlacky  

          záleží jak funguješ, ale těch 30 minut je tak akorát pro většinu lidí. Do toho si 2–3× zkusit akcelerovat jednou kadenčně podruhý třeba silově. Prostě připravit tělo na závodní režimy.

          Od startu jet podlahu, jede ji každej, kromě úplnýho čela :) po 20–30 minutách uvidíš v jaký skupince budeš. Tohle teda lze na 50kách na kile by tě to zabilo…

          Stání po rozjetí je bohužel znát :( taky se nerad cpu a sere mě to, že stojí slaboučký jezdci v čelních řadách 20–40 minut před startem a pak musím sjíždět

          0 0
          • JakeF  

            Dík, tak to zanedbávám rozjetí, jsem se bál, abych se zbytečně neunavil…

            Na krátkejch tratích Galaxy vim, kde se držet, pokud se teda neobjeví zrovna nějakej šílenec na Stumpjumperu, co se rozhodne, že je potřeba to čelo závodu trochu roztrhat ;-). No uvidíme, budu muset zkusit jet pár závodů na začátku podlahu a buď mě pak sekne nebo ne.

            Na Galaxy se tam takhle pravidelně cpali lidi, co dojížděli za mnou. Ale je mi blbý to riskovat a cpát se pak před vyznačenou startovní čáru a s někym se tam hádat.

            0 0
      • Sipal  

        OK, díky. Ještě k tomu dávkováni jestli se můžu zeptat, kolik se teda věnuje času silové vytrvalosti nebo tréninku na ANP? Dejme tomu že mám dvou- až tří-hodinové tréninkové jednotky, víc času si málokdy urvu. Teď teda jezdím cca 20 minut z dvou hodin, myslíš že není problém jezdit třeba hodinu nebo víc meziprahově?

        0 0
        • McBlacky  

          tak s tímhle už ti neporadím. Já jedu na kolo nebo jdu běhat a když mám chuť nebo se někdo chce honit :) tak tomu kousek naložím. Stejně tak se mi někdy chce jet kopec nebo úsek rychle, tak jedu rychle.

          tepák nevozím a prahy tak nějak odhaduju.

          0 0
          • Sipal  

            Jo, vpoho, třeba napíše někdo kdo trénuje podle plánu. Já jsem na ježdění podle pocitu moc línej, to bych jezdil jen na kochačku, takhle mě to aspoň nutí něco dělat.

            0 0
    • Zdeno Micio  

      Zeptej se Pavla Boudného. Ten jezdí jen podle pocitů :-)

      0 0
    • Daf  

      Tos to chtěl dát celé na AnP? Jinak na AnP se většinou dostaneš jen pokud jsi dostatešně odpočinutý. Pokud jedeš závod z plného tréninku, tak se za AnP dostaneš jen třeba v prvních kilometrech po startu. Pak se stoupající únavou se tělo vysokým tepů brání.

      0 0
      • Sipal  

        Fakt nevím, já mám obvykle tendenci se spíš šetřit, tak se ptám, abych zjistil jak to je a jak jezdí ostatní.

        0 0
        • Daf  

          Je úplně normální, že jsi jel maraton v uvedených tepech. S nad kromě časovky a krátkých XC závodů, jsem se s průměrným tepem ANP nepřiblížil. Většinou se maratony jezdí mezi prahy a na horní hranici AP. Na AnP to jezdí jen netrénovaní, protože jejich tělo nemá dostatečný výkon v aerobním pásmu.

          0 0
          • Chaingang  

            já teda jezdím na padesátkách běžně s průměrným tepem kolem ANP,delší maratony ± o 10 tepů níž. a asi bych neřekl,že jsem netrovanej. Navíc třeba takovej Karel Hartl jel loni nějakej závod (myslím kolem třech hodin) s průměrem ANP +10 a ten rozhodně netrenovanej není.

            0 0
            • McBlacky  

              tři hodiny ANP+10 je blbost.

              to by znamenalo, že pokud šlape jede TF max, což je nesmysl. Jinak to se započtením sjezdů nemáš šanci tak vysoko dostat. Rozdíl ANP a TF max u trénovaného sportovce Karlova formátu nebude víc než 15tepů, dost možná i méně.

              0 0
              • Daf  

                Na tohle mám stejný názor. Leda by jeho Polar dělal to co můj. Totž občas, když jedu z kopce, tak mi ukazuje 233, což ten průměr dost nažene ;)

                0 0
              • Chaingang  

                nevím no, okolnosti neznám, takhle mi to říkal…

                0 0
            • Rychlej turista  

              Okolo 3 tepů nad ANP se jezdí časovky do necelé hodiny. Jenom někdo teda to dá :-)

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Já jezdil časovky kolem 180 tepů, časově to bylo kolem cca 40min. ANP jsem tehda měl 176…

                0 0
                • McBlacky  

                  o by tak sedělo ne? 40 minut na ANP+4 vypadá reálně u rovinatý časovky

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Jj… já to jenom tak doplnil pro zajímavost. :-) Maximálku mám ale na 194, takže ještě nějaké rezervy jsou. :-)

                    0 0
    • Raada  

      Ja mel na kratky trase P2K cas 3:04, ANP mam pouze na 153tepech (zmereno u Martinka) a v sobotu jsem jezdil stabilne mezi 160–170tepy. Prumer jsem mel na 156tepech, vytuhnul jsem az cca 2 km pred cilem v kopci, kterej vede z asfaltky. Na kole mam letos najeto asi necelych 500km, ale mym hlavnim sportem je karate tj. bezne se tam pohybuju na ANP. Poctive jsem za jizdy doplnoval tekutiny, gely, na obcerstvovackach jsem do sebe natlacil nekolik bananu.

      0 0
      • Sipal  

        Tak to je dobrý. Kde máš prosímtě AP? Já jet takhle nad ANP, tak mě ty banány asi zabijou, pokud bych teda neumřel už dávno před prvním bufetem.

        0 0
      • McBlacky  

        nejsem sportovní doktor, ale tyhle čísla mi přijdou fakt divný.

        Sportovec nevytrvalostního sportu a 3 hodiny nad ANP ?

        jestli ti to nevadí, hod sem naskenovanou křivku od Martínka, to by mě fakt zajímalo.

        0 0
        • Daf  

          Jak jsem psal. U netrénovaného to je běžné. Dobře si vzpomínám, jak jsem před 11 lety začínal s tepákem. V aerobním pásmu jsem se udržel,jen když jsem jel jako šnek :)

          0 0
          • MlokCZ  

            U málo trénovaného je běžné, že rychle vyletí do vysokých tepů i až nad ANP, to je jasné a souhlas.

            Ale není běžné, aby vydržel tak dlouho na tom vysokém tepu a tedy aby dal průměrný tep vyšší než ANP po 3 hodiny.

            Tomu nevěřím.

            A když jsi začínal, tak toho šnka spíš myslíš udržení se pod AP, než pod ANP?

            0 0
      • nox159  

        a nespletl sis ANP s AP – pak by to celkem mohlo sedet… :)

        0 0
        • Raada  

          AP prah mi vysel nekde kolem 135tepu (to bych se musel podivat do toho grafu). ANP vim presne a pamatuju si ho. Na bezny vyjizdce se nad ANP dostanu jen v kopcich, jinak se pohybuju prumerne kolem 140–145tepu (rovinatejsi teren a castecne po silnici). Maximalni tepy mi Martinek zmeril na 176 (je mi 32let). Doufam, ze az se tam letos zajdu premerit tak ty hodnoty budou lepsi. Pro rejpaly – vim moc dobre, co je AP a ANP :-).

          0 0
          • nox159  

            tohle nebylo rypnuti… tak jsem to vubec nemyslel…

            ale prislo mi to divne… ( a myslim ze nebudu sam…)

            konkretne ja mam AP na 160 tepech takze o dost vyš než tvuj ANP tak proto jsem se takhle zeptal…

            jinak teda pokud mas AP kolem 135 tak to budes objem najizdet nekde kolem 100–110 tep/min – kolik mas tim padem klidovy a kolik treba pri bezne chuzi?

            0 0
            • MlokCZ  

              Proč by měl najíždět tolik tepů pod AP.

              Spíše bude najíždět cca 115–135 tepů/min. 100–115 už může mít klidně zónu kompenzace.

              0 0
            • Raada  

              Myslim, ze jsem uplne normalni :-). V klidu mam tep kolem 60t/min. Pri chuzi jsem to nemeril. Na karate mam zatizeni spise zamereny na vybusnost a bezne se tam pohybuju na tepech mezi ANP a maximalkou. Ja chapu, ze muj ANP je fakt nizko a treba se mi to za tento rok podari posunout nahoru. Taky je pravda, ze nad 170tepu se dostanu opravdu vyjimecne.

              0 0
              • McBlacky  

                o tvoje hodnoty AP a ANP tady ani tak moc nejde.

                jsi dle čísel nízkotepec a to není nic špatného. Jestli že máš max 176 tak 153 ANP je v normě, lze ho posunout o kousek výš, ale nikdy ne tam, kde je tabulkově průměr pro tvůj věk (ve 32 letech 188max TF, koresponduje s cca 168–175 ANP)

                co je zvláštní, že vydržíš 3 hodiny nad ANP.

                napadá mě, že jsi šel na testy s nakumulovanou unavou organismu v tzn „zataženém“ stavu, kdy jsou prahy dočasně sníženy.

                Ale spíš ti jen blbě ukazuje tepák

                0 0
                • MlokCZ  

                  S tou únavou při testech mi to taky napadlo. U mě při větší únavě dokáží jít prahy dolu o hodně, klidně i o 20 tepů.

                  0 0
      • op  

        mam tady jednu podobnou vec (vykon nad ANP), kopiruju ze svyho mailu, psal jsem to nedavno kamosovi:

        //zajimavy jsou tepy a extremni rozdil mezi behem a kolem:

        1/2 maraton jsem bezel prumer TF 175, skoro 2h na a nad 175 -to je pro me teoreticky nemozny! :))

        svoji maximalku z dlohodobyho pozorovani odhaduju 185–188, ANP (anaerobni prah) na 165. Tj. skoro 2h 10 tepu nad ANP bych mel byt uz uplne zahlcen laktatem a mit vycerpanou energii. 1/2 maraton mne stal dle Polaru asi 2500 kCal, pil jsem jen vodu.

        vetsinu vyjizdek na kole obsolvuju na avg 150–160, dnes do prace napr. avg 154 a jel jsem celkem „na krev“, rozhodne subjektivne vyssi namaha nez pri pomalem brouzdani se 1/2 maratonem

        tj. pri behu pri srovnatelny subjektivni namaze mam vyrazne vyssi tepy a i maximalni dosazitelny prumer TF je vyrazne vyssi. Zaroven tu zatez tak nejak lip snasim. Na kole dat takovou naloz tak jsem mrtvej.

        vysvetleni bude asi kombinace techto faktoru:

        • beh je komplexnejsi a je v zatezi vice svalu, tj. vetsi spotreba kysliku azaroven lepsi odbouravani laktatu (vic svalu neco dela, nektery v APrezimu?)
        • na kole jezdim mnohem vic, tj. svaly dokazou efektivneji provadet slapaninez beh. Zajimavy bylo, ze 2 dny po 1/2 maratonu me tahaly stehna a lytka a mocdobre se mi nechodilo, kdyz jsem ale sedl na kolo, jelo se skoro uplne normalne,zadny tahani jsem necitil. Z toho vyvozuju, ze pri jizde se pouzivaji jinysvaly jinym zpusobem ..//

        Bohuzel prahy ani max nijak presne zmerene nemam. Pisu to jen tak, kdyby to nekoho zajimalo a/nebo k tomu mel nekdo nejaky komentar/poznatek.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tohle je jednoduché. Je tu jeden zásadní faktor, který nezmiňuješ. I když to souvisí s tím vysvětlením v bodu jedna.

          Pro různé sporty jsou různě posunuté prahy a to i s velkým rozdílem. V tom je celé jádro pudla.

          Raada má ale předpokládám u Martinka změřené prahy pro kolo a k nim pak ten až podezřele vysoký průměr nad ANP.

          Já třeba dle svojeho pozorování mám na squashi ANP cca o 10–12 tepů výše než na kole. Pro běh ho mám někde mezi tím. Ověřit měřením by to ani nešlo, na squashi by se prahy moc změřit nešlo.

          Takže tohle podobné není, tady srovnáváš dva různé sporty a k tomu pouze jediný práh ANP, což nelze.

          0 0
          • op  

            jj, bude to tim „Pro různé sporty jsou různě posunuté prahy“ + moje netrenovanost na beh. Akorat TFmax musi byt absolutni a minimalne srdce musi poznat jiny rezim prace.. asi mu to je jedno.. :)

            0 0
            • MlokCZ  

              TFmax je pouze jedno číslo. Při některých sportech se ale prostě na TFmax zdaleka nedostaneš.

              Na squashi jsem se párkrát dostal i těsně přes 200. Na kole za posledních několik let jsem viděl maximum 191. A přes 188 jen zcela vyjímečně.

              A pro srovnání jak moc dělá ten posun prahů. Na squashi jsem párkrát odehrál hodinu i s průměrným tepem 185 (tzn. po většinu času jsem viděl na tepáku kolem 190, občas jsem spadnul i trošku více pod ANP, ale jen krátce a jen tak na 160 a sem tam to šlo ke 200). Po té hodině tedy úplně hotovo a více dní regenerace.

              Odhaduju, že mám ANP někde kolem 182–183 pro squash.

              Na kole takhle vysoké tepy vůbec nepřichází v úvahu. Tam stačí 10+ minut kolem 180 tepů a konečná, na 185 se často nedostanu vůbec. ANP na kole mám kolem 170.

              A průměrné tepy na delší (4h+) rychlejší vyjížďce, když se nešetřím, tak 150+ na průměru už je na mě hodně.

              Krátké sprinty typu hodina na kole neprovozuju, takže netuším kolik bych dal tak maximální průměr za hodinu jízdy.

              A dobrým extrémem je plavání, tam tepu ještě mnohem níže než na kole.

              0 0
              • op  

                mam se rad a k maximalce jsem se nikdy nesnazil cilene priblizit. Dle vzorecku jsem si vypocital TFmax 185 a na fotbale (neznam nic intenzivnejsiho nez fotbal v telocvicne) jsem jednou cca pred 2–3 roky nameril 184. Takze jsem si rekl, ze vzorecek odpovida a dale to uz nezkoumal.

                0 0
                • MlokCZ  

                  To já se taky nikdy nepřibližuju k maximálce cíleně.

                  Na squashi je to dané typem sportu, je to prostě vysokonintenzivka, zvlášť na trošku slušné úrovni.

                  A na biku se na ty nejvyšší tepy dostávám pouze ve výjezdech typu buď k maximálce nebo tlačit.

                  Většinou to v těch nejtěžších dopadne nejprve chvíli na maximálních tepech pro kolo, pak kolaps a tlačit :-)

                  Někdy se tomu cíleně vyhnu, ale občas se prostě hecnu, jeslti něco vyjedu nebo ne. Nerad tlačím.

                  0 0
                  • funkatron  

                    squash a napriklad aj tenis su sporty, kde sa unavuju uplne ine svaly a clovek si na to jedine musi zvyknut pocas niekolkych rokov

                    ja som hraval od 7-mich rokov zavodne tenis a ked si idem niekedy zahrat s jednym kamaratom, co zavodne nikdy nehraval, tak to vyzera asi tak, ze on vydrzi moje tempo asi 15 minut, potom si musi sadnut a predychat sa…ja som zlahka zaroseny

                    pritom kondicku ma vybornu a co behavame spolu jeden kopec (5,5km, 650m prevysenie), tak on ho vybehne za 39min, ja za 43 min…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      To je jasné. Squash hraju taky cca 15 let. A srovnávat fyzičku takhle na raketovém sportu nejde.

                      Kamarád co je na kole o třídu lepší, tak se mnou na kurtu po 20 minutách zkolabuje. A já hraju taky zcela na pohodu a rozumné nižší tepy. To je technikou a úrovní, ne fyzičkou (tu má pořád on lepší i na squashi, už trochu zvyklý je, chodil už rok pravidelně).

                      Na kole máme přitom rozdíl ještě výrazně větší než co uvádíš pro ten běh. Tam je lepší o více.

                      0 0
    • richard_majer  

      …ja teda osobni ANP neznam, ale jsem s tepy nekde trochu jinde.

      Treba tady je zavod Jesenicky surovec

      2,5hodiny, prumer 174 a max 191

      http://connect.garmin.com/…ity/53170840

      nebo Kralovicky maraton

      3:43h, prumer 172 a max 193

      http://connect.garmin.com/…ity/46526597

      pokud ta teorie plati, tak to jedu na cukry od zacatku az do konce. V sobotu jedu mistni zavod v Rakovniku :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Určitě nejedeš od začátku do konce jen na cukry, to bys nedal. Jen budeš mít ANP třeba někde kolem 175–180.

        0 0
      • McBlacky  

        máš to podobně jako já. Moje max je kolem 189–191 ale to se dostanu tak 2–3× za sezonu. Jinak běžně ke 186 na každém závodě. Na 2,5 hodinách to ustojím kolem 172–173. ANP budu mít odhadem 175–176

        0 0
      • dejvv.  

        Má ten závod nějaký web? Nemám to daleko, tak jsem hledal nějaké info a našel, že se to pravděpodobně jede v Pustovětech a jmenuje se to Houba cup. Asi to bude hodně komorní, ale takové akce jsou nejlepší.

        0 0
      • Schuminier  

        Celou tuhle diskuzi jsem si s radostí přečetl a rád bych taky napsal pár svých zkušeností:

        1)Myslím, že je možné jet 2 hodiny nad ANP. Já ten svůj neznám, ale moje nejvyšší naměřená maximálka na kole za poslední 2 roky je 192, přičemž teď v závodě Přes 2 kopce jsem měl 175/189 – hrozný zlo (http://connect.garmin.com/…ity/78233263) a předpokládám, že 175 je už nad ANP!

        2)Při běhu jsem schopný dosahovat skoro o 10 tepů více než na kole a to můžu podávat subjektivně podobný výkon jako na kole.

        3)V tomto bodě chci apelovat na úplně všechny bikery, co jezdí závody: Proč to sakra musíte každej napálit jako hovado?:-D Mně tahle strategie děsně nevyhovuje! Nejraději mám rovnoměrný tempo od startu až do cíle (taky to pak vypadá mnohem lépe na křivce tepů, když je celá v jedný rovině … z tohoto hlediska se musím pochválit za tuto křivku: ZDE )

        Mimochodem, asi jste si už někdo z vás určitě všimli, že pokud jedete neustále stejným tempem (např. po rovince stále 30 kmh), že s přibývajícím časem pomalu ale jistě při konstantní rychlosti tepy narůstají. Z toho vyplývá, že pokud na začátku závodu člověk jede 180 tepů a na konci už jen 170, tak to už musí být opravdu propastný rozdíl ve výkonnosti začátek vs. konec závodu!

        Takže mám teda návrh, jestli bychom se všichni nemohli nějak domluvit na rovnoměrném tempu při závodě…prostě žádný přepálený starty…OK?:-D Já jsem pak nucený starty taky lehce přepálit a to jen z toho důvodu, že to děláte vy všichni…kdybych to neudělal, tak se přede mě dostane hafo lidí a pak bych byl zbytečně bržděn ve sjezdech:-)

        0 0
        • JakeF  

          Při maximálce 192 může být 175 ještě v pohodě pod ANP a pokud máš „maximálku“ naměřenou, tak reálně může bejt klidně vyšší.

          K tý dvojce je to normální, při aktivitách zapojujících horní polovinu těla jsou prahy cca o těch 10 tepů výš.

          Trojka souhlas, napálí start, riskujou při předjíždění a pak odpadnou ještě v půlce prvního kopce, takovejch jsou mraky. Ale zase vzhledem k členění tratí je to většinou dobře, že se mimo asfalt už vjíždí roztrhaný. Chtěl bych vidět třeba první výjezd Trans Brd někde okolo půlky startovního pole, to musí bejt masakr :D.

          0 0
          • Sipal  

            Loni jsem na TB startoval úplně z konce první vlny, ani jsem se nevešel do koridoru. Mělo to tu výhodu, že v prvním kopci (ani ve druhým) se člověk fakt neutaví. Letos to vidím na start z druhýho koridoru, tam naopak asi všichni pojedou na krev, aby byli v kopci první. Takže se to sice stejně neroztrhá, ale aspoň se zničíme hned na začátku. Podporuju bod 3.

            0 0
            • JakeF  

              Z konce první vlny? Teď nevim, jestli si rozumíme, ale první vlna byla 1–50, myslíš tu? Já jel ze začátku druhý 51–200 a je fakt, že se nejela žádná úplně extra kudla, ono se v tom balíku stejně nedalo moc předjíždět, ale do prvního kopce se najíždělo už docela roztrhaně a předjíždět se dalo, druhej kopec byla ta stojka v terénu a tam už to bylo roztrhaný. Já myslel právě oblast okolo 500. místa, kde už jsou rozdíly mezi lidma minimální.

              0 0
              • Sipal  

                Ne, první vlnou myslím čísla 1–399 (nebo 499, teď nevím), to je ještě rozdělený na koridory nějak po stovkách. Pak startovala druhá vlna po 5 minutách, zbytek čísel. Já startoval úplně na konci, z konce posledního koridoru první vlny. A tam je to přesně taková chuťovka jak bys čekal.

                0 0
          • Schuminier  

            To s tou domluvou o rovnoměrné tempo byl vtip, ale právě třeba teď na Přes 2 kopce mě neuvěřitelně překvapilo, že jsem první hodinu přepálil snad vůbec nejvíc ze všech závodů a přesto jsem se v druhé půlce okruhu nepropadl snad ani o pozici zpět. A z toho vyplývá, že to minimálně ta moje 10členná skupinka udělala naprosto stejně, takže všichni jsme se první hodinu závodu úplně zbláznili a jeli absolutně nadoraz a pak už bylo jen o štěstí, komu dojde víc a komu méně:-) Ale takhle se zprasit hned v první půlce mi nedělá moc dobře, člověk si pak vůbec nevychutná tu druhou půlku … Pro mě to nakonec dopadlo dobře. Některým lidem ze skupinky jsem nadělil skoro 10 minut:-)

            0 0
            • vifon  

              uplne bezne, treba na to telo pripravit treningom. Zaradovat si nastupy do kopcov. Tak to aspon robim ja a aj ked idem zo zaciatku na urovni ANP+ (172 a viac), tak tych par minut sa to da zvladnut. Priemerne tepy mam potom pocas zavodov niekde na urovni AP (154). Plati to pri dlhych maratonoch.

              0 0
            • McBlacky  

              tak běž jezdit na silnici, tam se jede ze začátku volněji a až v klíčových kopcích a ke konci se přikládá pod kotel.

              na bajcích je z povahy tratí důležitý to brutálně rozervat co nejdřív. Některé místa pro skupinu 20 lidí jsou o dost pomalejší než pro skupinku 2–4. Navíc díky častým změnám tempa větší skupinka hrozně cuká a jsi z toho utavenej jak nikdy. A pak samozřejmě možnost volit stopu. Pokud jedeš 20 ve skupince a práší se, je to v hajzlu a koleduješ si o defekt.

              Závody do 3 hodin času vítěze se napalujou. Dlouhý 100ky jsou víc v pohodě, tak si to každej rozmyslí jet podlahu hodinu a pak se 3–5 hodin trápit. To bolí víc než dotrápit 30–60 minut.

              0 0
              • ememem  

                tak běž jezdit na silnici, tam se jede ze začátku volněji a až v klíčových kopcích a ke konci se přikládá pod kotel. – fakt? kua tak potom robim nieco spatne. akurat som bol cez vikend prvy krat v zivote na takom silnicnom preteku pri viedni a cumel som jak puk. prave ze pri mtb si amater ako ja az tak blbo nepripada lebo je tam kopa este vacsich smochterov takze ak sa predtym aspon obcas dostanem na bike tak este furt niekoho obcas predbehnem ale na silnicke som kukal jak tela na vrata, na silnicne preteky asi chodia len taki co najzdia rocne 10+kkm lebo kilometer po starte boli vsetci ci stari alebo mladi volakde v puci a ja proti 100km/h vetru chudak sam bez najmensej sance s niekym uvisiet. (nechapem jak som mohol skoncit niekde v polovicke, nikoho som nepredbehol a furt ma nejaka skupina ofukla.)

                0 0
              • Pebe  

                jj, o víkendu na Prvním Šlápnutí se jela první dvě kola takovou pohodu, že jsem si raději vystoupil, průměr 38.7km/h a 173tepů, celkem šrot na úvod sezóny :-)

                0 0
    • tom_777  

      to bereš hrozně vážně – já to jel úplně bez tepáku a tak mě průměrný tepy netrápily

      důležitý je si ten závod užít

      kámoš seděl do půl 2 v hospodě, ráno cestou hodil šavli z okýnka a stejně dal dlouhou za 4 a kousek. Tepák nemá a když trénuje tak na plný pecky. Vůbec si nechci představit jak by to zajel kdyby večer doma odpočíval…

      (průměr 163 je podle mě úplně v normě – neflákal ses :-)

      0 0
      • Sipal  

        Neberu, to jen tak vypadá :). Jestli ten dotaz vyzněl že to moc řeším a že si na něco stěžuju, tak fakt ne… Jen jsem zvídavej a najít něco podrobnějšího na netu se nedá. A jako kámoš je dobrej, ale já si závod třeba víc užiju když budu vědět, že mám rozumně natrénováno a že jedu co můžu, než když ho pojedu na zbytkáč. A mimochodem, teď mě napadlo, alkohol je docela slušnej zdroj energie. Nedal by se do určitý míry použít jako náhražka za gely ;-) ?

        0 0
        • vifon  

          to s tym alkoholom si nemyslim. Teraz v sobotu som absolvoval uphill (aj ked slusny cas a umiestnenie) po piatocnej pitke. V piatok 6 piv, prichod nadranom, spanok 4,5 hodky a na tom uphille som myslel ze exnem. Zly napad :-)

          0 0
          • McBlacky  

            na uphill to je zlo.

            dost let jsem jezdil závody po kvalitních pitkách. Když máš naježděno v mezi čase mezi chlastáním, tak se dá zajet rozumný výsledek. Pochopitelně nevykalenej zajedeš líp, ale pokud nejsi úplně na šrot -to pak při tepech bolí tak hlava, že se ani nekousneš a nemá smysl ani jet- nezajedeš o moc hůř.

            0 0
            • vifon  

              jj, na maratone by sa to este pri rozumnej miere dalo. Casom sa alkohol spali. Horsi je nedostatok spanku. To je potom clovek ako matoha a caka, kedy sa to utrpenie skonci.

              Ale bola to dobra skusenost, ledva som lapal po dychu :-D

              0 0
            • raceman  

              tady u nás znám minimálně dva lidi, kteří jsou schopní zajet pro prokalené noci bednu v amaterskych soutezich a jeden znich dokonce TOP 5 na silnicnim poharu :-)

              holt(d) existujou i vyjimky :-)

              0 0
    • Zerocool  

      V závodech, pokud mi sedne mívám, klidně v čase 2,5 hodiny průměrný tep na ANP, pokud se necítím tak je to níž, takže podle mě tam rezervy máš, co se týká tréninku, tak už jezdím taky více podle pocitu a aktuálního stavu, co jsme se přestěhovali do Beskyd je pro mě trénink silové vytrvalosti jednoduší:) ale musíšrozlišovat trénik silové vytrvalosti v přípravném období, tedy před sezónou, kdy jedeš třeba 4 hodiny a z toho klidně 1,5 sílu v dlouhých kopcích a v sezóně, kdy třeba jezdíš silové intervaly do 4 minut, ale nejsem žádný trenér, jsou tady zkušenější

      0 0
    • M4rtin  

      Vcera jsem poprve v zivote zkousel trenink SV (viz graf). Prahy zmereny nemam, ale z odhadu maxTF (190) mam AeP 143 a ANP 171. Trenink byl pocitove tezkej (nohy byly trochu citit), ale po dojezdu domu jsem nebyl nijak znicenej. Prumer na intervalech odhadem tak 165, kadence pocitove na muj vkus hrozne mala, po zpetnym prepoctu z prevodu a rychlosti ale spis na horni hranici, co je doporuvano tj 65–70, takze priste asi protivitr nebo mirnej kopec, abych se dostal niž(?). Budu rad, kdyz mi k tomu nekdo zkusenejsi neco poradi.

      0 0
      • Lada,s  

        To že jsi nebyl zničený je správné, ale zase naopak bys cítit že jsi jel nějaké intervaly. Jinak SV se podle mě líp trénuje v nějakém delším táhlém kopci než na rovině

        0 0
        • M4rtin  

          celou dobu jsem jel 44/11, kdyby fouklo do zad, tak uz nemam prevody, takze asi to bude fakt lepsi.

          0 0
      • Delkim  

        silovou vytrvalost můžeš jezdit i na rovině, ono najít dostatečně dlouhý táhlý kopec je kolikrát daleko větší problém než najít dlouhou rovinku

        ohledně té kadence, jde o silovou vytrvalost, to podle mne nemůžeš jezdit někde na 65 otáčkách, to bys dlouhodobě prostě neutočil, jde sice o sílu ale vytrvalostní, konkrétně rozvoj rychlé silové kontrakce svalu v meziprahové oblasti

        já trénuji silovou vytrvalost v pásmu 75–80 ot.

        0 0
        • M4rtin  

          diky, to zni logicky. Takze by byvalo stacilo jet to 44/13, coz jsem tam parkrat zkusil dat, ale bal jsem se, ze uz je to moc svih :)

          Jinak co se tyka tich tepu, je lepsi to opravdu dodrzovat do toho ANP nebo muzu klidne pres? Tri ze ctyr intervalu jsem koncil na ANP, jednou na 179.

          0 0
          • Delkim  

            jak by ti tady napsala většina lidí, jezdi prostě tak aby tě to bavilo :)

            jinak samozřejmě trénink nad ANP je vysoce specifická záležitost a jedná se o intervaly v řádu desítek vteřin až několik minut, jde zejména o adaptaci na práci ve vysokém zakyselení

            tím ale sílu atd… nezískáš, ty základní parametry musíš budovat systematicky a dlouhodobě, zejména dřít jako mezek v meziprahové oblasti a až potom, co budeš mít za sebou nepočítaně „hodin a hodin a hodin“ ZDV, abys měl na čem stavět

            holt snad až na triatlon není časově náročnější sport než cyklistika :)

            0 0
            • M4rtin  

              no kdyz budu jezdit, jak me to bavi, tak se obavam, ze to nema s cyklistickym treninkem moc spolecnyho :) Nez jsem poridil tepak, vracel jsem se z vetsiny vyjizdek na biku prositej.

              0 0
              • Delkim  

                no a co? tě to má hlavně bavit, ne? :) tak to neřeš :)

                0 0
                • M4rtin  

                  zkusim trochu ubrat silu na pedal a ke konci intervalu, kdybych byl s tepama nizko (

                  0 0
                  • Delkim  

                    napiš mi na email, pokud máš nějaké konkrétní dotazy k tréninku, tady se spíše uznává a prosazuje „aby to bavilo“ a koho baví dřina tak je odsuzován :)

                    jinak největší problém u začátečníků, co se stabilního zlepšení týče, je to, že jezdí tepově prostě moc vysoko (něco jako jezdit Tempo místo ZDV), tělo se nikdy nenaučí jezdit na tuky a efektivně fungovat

                    0 0
                    • M4rtin  

                      To je presne muj pripad :) nez jsem si poridil tepak. I kdyz jsem vyrazil s cilem jet v klidku, tak ta intezita byla proste porad hodne vysoko, jak rikas ty TEMPO. Navic ke konci, kdyz prisel vic zvlnenej teren a vidina navratu domu jsem to vetsinou uz dojel (v zaveru prece uz nezvolnim:))

                      Jeste k tomu „jezdi tak, aby te to bavilo“. Trenovat me zatim bavi a pokud se dostavi zlepseni, tak snad i bavit bude. Myslim, ze si pak uziju nakonec i ten teren vic, kdyz bude z ceho brat.

                      0 0
                • M4rtin  

                  *pridat spis nejakou tu minutku navic :)

                  0 0
                • M4rtin  

                  kdyz se ted zpetne divam na to HR, tak si rikam, jestli ten zacatek intervalu neni rozjetej zbytecne zostra. Treba ten treti interval vypada lip a i si pamatuju, ze jsem to chtel zkusit rozjizdet volnejc.

                  0 0
        • Lada,s  

          http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/265/96/

          " Frekvence šlapání je nízká. Orientačně to znamená 60 – 70 ot./min. po rovině a 45 – 65 ot.min do kopce"

          0 0
        • blaf  

          ta kadence je dost vysoka, pro nektery lidi uplne normalni, sv se trenuje niz

          0 0
          • Delkim  

            hele jezděte si to jak chcete :) ale než napíšete nějaké „dogma“ tak si zkuste projít více materiálů než jen od Ondry Vojtěchovskýho a všech následných jeho citací na webu

            tréninková bible pro cyklisty zmiňuje taky až 80 ot., nicméně bavíme se o tom jak to pak jezdí závodníci a ne o tom, že 99% cyklistů točí měnší otáčky než je pro závodní použití vhodné či spíše nutné

            0 0
            • Lada,s  

              No, nemotal bych závod a trénink dohromady. Je jasné že na závodě nepojedu kadenci 60 – 70 protože přesně jak píšeš – dlouhodobě bys to prostě neutočil. Ale cíleně se SV prostě na takových kadencích trénuje

              0 0
              • Delkim  

                čtete ty moje příspěvky? mám tady před sebou několik respektovaných zahraničních publikací ohledně tréninku a tam je ta kadence uváděna prostě vyšší, to je celý

                stejně jako já jsem v tréninku od svého trenéra též veden ke kadenci u SV co jsem napsal

                jestli to někdo trénuje jinak je to jeho věc, ale neberte to jako dogma a hotovou věc když se to evidentně dle různých zdrojů liší

                0 0
                • Milwa  

                  Já teda jiný materiál než od kolegy Vojtěchovského nečetl a jestli máš nějaký ideálně anglický nezatížený právě těmi českými dogmaty, klidně ho doporuč, ale mám za to, že Vojtěchovský mluví o kadenci jinak. Říká, že každý cyklista má jinou „optimální a nejběžnější“ kadenci, kterou je potom od jistých fází trénovanosti žádoucí začít cíleným tréninkem zvyšovat. A pak říká, že silová vytrvalost je potřeba trénovat za nižší kadence, než je ona zmíněná „optimální a běžná“.

                  Pak dokážu pochopit, že se tady každý ohání intervalem kadencí, který je odvozen od individuálního výkladu textu. Jestli Vojtěchovský píše pro cyklisty začínající s tréninkem, může předpokládat, že jejich „optimální běžná“ kadence bude relativně nízká a rovnou doporučí i nízký interval pro SV. Oproti tomu jiný zdroj může předpokládat zdatnější cyklisty čtenáře a opět v rámci populárně naučné publikace indikuje interval pro kadenci při SV, ale již ve vyšších hodnotách.

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  K čemu potřebuješ trenéra? Ve svém věku?

                  0 0
                  • blaf  

                    k tomu, aby dal jeho treninku system, myslim, ze tva otazka vubec nebyla potreba ;)

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Já jenom, že se tady prezentuje jako velký odborník, co tomu rozumí.

                      0 0
                      • blaf  

                        to se ale prece nevylucuje, vic hlav vic vi

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          To jsou pak ale jenom akademické debaty o tom, co si kdo kde přečetl. Základem jsou přece vlastní poznatky a informace získané dlouholetým ježděním. Teprve z nich a jejich pospojováním do souvislostí vznikají teorie.

                          Bez praxe je možno se teorii naučit, ale pouze jako dogma – schází jistota daná zkušenostmi – daný jedinec nechápe souvislosti a koná podle manuálu – strnule a dogmaticky. Tím se nutně a zákonitě musí dopouštět chyb a omylů.

                          Snad jediným oborem, kde se lze bez praxe (a dokonce i bez teoretických poznatků a znalostí) úspěšně uplatnit, je řízení státu. Tomu se už podivoval Sókratés, před téměř 2,5 tisíci let. Nic se od té doby nezměnilo. Ostříhat se jdeme k holiči, ale řízení státu klidně svěříme diletantům.

                          0 0
                          • ememem1  

                            cely problem je v tom, ze ak tie svoje pocity chces aj vyhodnocovat tak, aby to malo nejaku hlavu a patu tak potrebujes byt teoreticky docela slusne podkuty, inak si len myslis ze cosi optimalizujes a plati co si napisal v druhom odstavci len z opacnej strany.

                            k tomu poslednemu – uz som sa bal ze to nenapises :-)

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Tak mi vysvětli, proč si teoretici myslí, že síla se trénuje výlučně v kopci. Přitom vůbec nemusí být pravda, že pokud jedou do kopce, že trénují sílu. A vůbec je ani nenapadne, že síla se velmi dobře trénuje na rovině a moc se tomu podivují, když to slyší. Přitom pro praktika je to známá věc, při tréninku to bere v úvahu a i kdyby teoreticky nevědomě, dává tím svému chaotickému tréninku řád, ke kterému se teoretik dopracuje až po dlouhodobém studiu (může si sestavit správný plán, ale nemusí chápat, proč je to tak správně).

                              Ve vedlejším (lýtkovém) vlákně je na tuto zapeklitou otázku hezká nápověda :-)

                              0 0
                              • Lada,s  

                                Mě přijde že trénovat sílu v kopcích je lepší protože se dá líp udržet konstatní výkon a tepy. Tím netvrdím že na rovině to nejde, ale v kopcích mě to prostě baví víc :)

                                0 0
                                • jonti  

                                  V kopcich to je jina sila, jine svaly, omezuje te tam predevsim vykon plic a srdce. Na rovine se ti naopak casteji stane, kdyz nemas silu, ze tepy mas 10 pod ANP nebo min a nedokazes to v protivetru utocit.

                                  0 0
        • jonys  

          Není lepší ty intervaly trénovat i mimo kolo s lepší možností uzpůsobení než jaký dává profil trasy? Nějaký ty HIIT trenálky?

          http://www.kantorfitness.cz/…

          Navíc výzva zvládnout co repre hokejista je dobrá, já už se blížím 8 min :-)

          http://www.youtube.com/watch…

          A výbušnou sílu to taky dodá, ty žabáky už skáču mnohem dál než ze začátku…

          0 0
          • M4rtin  

            tohle si troufnu tvrdit nemuze trenink SV vubec napodobit.

            0 0
            • jonys  

              Proč?

              0 0
              • Delkim  
                1. repre hokejista neznamená dobrý cyklista
                2. žabák je žabák, kolo je kolo :)

                dělal jsem přes 20 let kulturistiku, dřepoval jsem obrovský váhy a myslíš, že mi to taky k něčemu bylo? nebylo… v podstatě jsem na kole začínal od nuly, resp. z mínusu neb ty svaly a hmota byly ve skutečnosti jen na obtíž jako „neužitečná“ zátěž

                0 0
                • jonys  
                  1. Ale tohle není hokej, to je ukazatel určité fyzičky právě ve

                  vysokých tepech

                  1. Aha, tak proto fotbalisti/ho­kejisti v zimě/létě běhaj, chodí do

                  fitka, jezdí na kole nebo plavou…Idioti, kdyby hráli 365 dnů v roce fotbal/hokej, tak by byli určitě lepší!

                  Samozřejmě, že kulturistika a kolo jsou trochu někde jinde. Však ti nikdo neradí SV trénink stylem těžkých dřepů a mrtvých tahů. Nabídl jsem možnost intervalů se zátěží s volitelností jejich délky, intenzity i zatížení svalových skupin…

                  Zase nesmíš být na sebe tak přísný. Když jsi dělal kulturistiku, tak jsi neměl ambici být výborný cyklista, že. Jinak bys ji nedělal. Tehdy ti ty svaly asi měly být k soutěžení v kulturistice, ne na kole, že? To, že jsi změnil priority je tvoje volba. A dost složitá změna, to uznávám, zrovna tyhle sporty opravdu moc nejsou dokupy, přejít z kulturistiky na vzpírání nebo hod koulí by asi bylo jednodušší…Proč sis vůbec vybral kolo??

                  0 0
                  • Delkim  

                    protože jsem si při stabilní váze +110 kg a bench pressu +180 kg jednou takhle u doktorky změřil tlak a nestačil jsem se divit :))) do toho stěhování, svatba, první dítě a spousty starostí, to tomu tlaku taky moc nepřidalo a představa trvalého užívání léků na tlak se mi prostě nelíbila

                    a tak nějak mi došlo, když jsem stěhoval všechno postupně sám do třetího patra bez výtahu, že ty velké svaly mi jsou i na to stěhování tak nějak na prd, když se nahoře pak půl hodiny vydýchávám, obrovská momentální síla má do skutečné fyzičky sakra daleko :)

                    a protože mi doktorka naštvala, že ten tlak už nikdy nesnížím… tak jsem zvolil kolo a zakousnul se do toho a ejhle, teď by mne skoro po 2 letech nejraději posílala na vyšetření ohledně nízkého tlaku i tepu :)

                    0 0
                    • jonys  

                      :-))

                      Tak tos asi zvolil dobře! No kulturistika je opravdu dost podivný „sport“ – jsou to jen svaly na efekt, ty povrchový, stabilizační hluboký systém a fyzička na nule…to je tak o zdraví (nabušený svaly s tendencí ke zkracování-trapézy, prsa, krk, vzpřimovače)…páteř děkuje! A samozřejmě možnost zranění s těma váhama nic nenormál. Navíc ta strava – objemy, pak diety…

                      A ten tlak jsi měl už dřív nebo ti ho zvedlo právě to nabrání hmoty?

                      0 0
                      • Delkim  

                        asi už dříve, jen jsem o tom nevěděl

                        jak se říká, vysoký tlak je tichý zabiják :)

                        desetitisíce lidí by v ČR měli s tlakem problémy, pokud by si ho změřili, což se neděje a příznaky si většinou neuvědomuješ a žiješ s tím do té doby, než se něco stane (akutní hypertenze, infarkt atd…)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          ono ani kolo není spása. Když si měříš v únavě tak to ukazuje fakt nízký hodnoty, ale plně odpočinutý to nemusí být tak růžový. Sám s tím trochu bojuji a sleduji to už víc let.

                          Navíc teda časem (v řádu let) se srdce přizpůsobí a nízkou TF (klid kolem 40 a od toho se to pak odvíjí) nahradí vyšším tlakem a neuděláš s tím nic.

                          0 0
                          • jonys  

                            To může být individuální. Mně s tlakem (v dlouhodobém měřítku) sport nehnul (mám spíš nižší, máš recht že v únavě ještě klesá), naopak třeba silná káva mi jej zvyšuje citelně, zatímco jsou týpci, kteří dají 10 káv denně bez tlakové odezvy…

                            Problém by byl pokles tlaku přímo při výkonu, to by mohlo značit nějakou srdíčkovou nepatřičnost.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              většinou při výkonu celkem hodně stoupá, takže pokles by asi problém byl.

                              Ono s tou unavou to je tak, že po 4–6hod svižný jízdy se z toho tělo sbírá hodně hodin a když jezdíš 5–7× týdně jsi vlastně pořád v regeneraci.

                              0 0
      • M4rtin  

        u SV bych mel jeste dotaz, kdy dat dalsi trenink. Po vcerejsim dni volna se citim, ze bych klidne dneska odpoledne mohl vyrazit znova, na druhou stranu v planech od vojtechovskyho neni dalsi SV trenink driv nez treti den.

        0 0
        • blaf  

          mel bys to prokladat lehcima treninkama, jeden den dat sv, dalsi zdv, potom volno a potom treba znova

          na druhou stranu, kdyz mas ted volno a citis se dobre tak klidne muzes zitra dat sv, tezsi trenink by mel byt na zacatku bloku, prvni den sv, dalsi zdv, ne opacne

          0 0
          • Lada,s  

            tak tak, těžší trénink vždycky první když je člověk odpočinutý. Jet intervaly unavený nemá moc smysl, jen bys unavu kumuloval

            0 0
        • bagr84  

          Vazne bych doporucil precist si tu knizku od Vojtechovskyho, zodpovi to spoustu otazniku + precist si KPO.

          0 0
    • Krejca  

      Jezdi,makej a dupej ,jestli nemáš zdravotní problémy a nebo ambice na mistrák,řešíš nesmysly :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.