• Michal_Unca

    Dobrý den všem. Po dlouhém zvažování jsem prozatím odložil nákup e-biku a chci koupit nové horské kolo. Udělal jsem si „průzkum“ modelů 2020 a líbí se mi tyhle dva. Proč? Hledám kolo s karbonovým rámem a za celkem ještě přijatelnou cenu. Jaký je váš názor? Co by jste mi doporučili a proč?

    Scott Scale 930 proto, že všichni kdo mají Scott říkají, jak se na něm dobře jezdí. Sám ho nemám dlouhodobě zkoušený.

    https://www.scott-sports.com/…ale-930-bike?…

    Trek Procaliber 9.6 pro pohodlnost rámu díky IsoSpeedu. A je to prostě krasavec. :-)

    https://www.trekbikes.com/…9-6/p/29524/?…

    Jsem víkendový hobby jezdec, co nejraději jezdí po polních a lesních cestách, Žádné traily, bike parky atd.. Prostě v sobotu pohodová, okolo 100 km dlouhá vyjížďka.

    Zvažoval jsem i nákup XC fulla ( Giant Anthem 29 ), ale nevím. Myslím si, že bych ho moc nevyužil. Ale úplně jsem tuto myšlenku ještě nezavrhl.

    Děkuji za případné názory.

    0 0
    • milan.v  

      Máš dva stejné odkazy… HT x Full si musíš vyjasnit hned na začátku…

      0 0
    • Romancero  

      …tak dvojpřevodníky už definitivně na HT odpískali? :-(

      0 0
      • novas752  

        V podstatě ano, nové modely lepších rámů už s přesmykačem málokdy počítají. XC kola už nejsou univerzály pro málo výkonné co si rádi přišlápnou i z kopce.

        0 0
        • Romancero  

          že by „díra na trhu“ :-)

          0 0
          • novas752  

            Pozdě, zaplněno tlustoplášťovejma gravelbikama, na drcení kilometrů krutopřísnou rychlostí po slušných cestách je to lepší volba. Komu nevyhovuje ani to, musí si to postavit nějakýho prasopsa a případně si nechat udělat zakázkovej rám.

            0 0
      • tsunami  

        Také jsem na to koukal, chtěl bych si příští rok na jaře koupit nové kolo a byl jsem nemile překvapen. Nakonec to možná skončí nějakou (pře)stavbou, ale bude to práce a prachy navíc :-/

        0 0
    • novas752  

      Ten Scott je osazenej na základnim SRAMu SX což je hrozný zlo. Z tohohle výběru neni o čem, jednoznačně Trek. Na něm by mě štvaly akorát slabý brzdy.

      XC Full má podobné využití jako Hardtail, akorát je pohodlnější na rozbitých cestách, lépe stoupá v technických stojkách (tlumič omezuje prokluzování zadního kola v záběru) a je trošku jistější z kopce. Ale zase je tam větší nárok na údržbu – tlumič a čepy zadní stavby. Pak je tu ještě možnost teleskopický sedlovky, to ti v terénu dovolí mnohem víc než zadní odpružení. Ale jestli jezdíš jen po cestách tak to spíš nepotřebuješ.

      0 0
      • Romancero  

        „SX je hrozný zlo“ ?

        no pane jo! To není dobrá propagace – asi pro to máš nějaké pádné důvody? Fakta? Zkušenosti?

        0 0
        • novas752  

          Stavěl jsem minimálně 10 kol osazený touhle mrdkou. Zpracování naprosto otřesný, všude plast, místo dorazových šroubů jsou normálně vruty s tupou špičkou (aby nemuseli do plastu dělat závit, vrut si ho kolem díry vyřeže sám, že), má to vakl v čepech jak olítanej starej Altus, nemá to ani pořádně začištěný dělící roviny ze vstřikovacích fo­rem.

          Když je to nový, seřídit se to dá, ale pocit na páčce jak mačkat do měkýho teplýho ho…

          No a samozřejmě ta obludně těžká kazeta která je i na NX a (a to zejména) má jen 11–50z, ten 1 zub navíc udělá z rozsahu 500 jen 450% a to už má blíž k 11spd 10–42z.

          0 0
          • Romancero  

            OK-to beru! díky za zkušenost

            já jen že taky stavím kola na levných komponentech Shimano–(i obyčejná Tiagra), nejlevnější hazky, páčky-a v pohodě! Někdy mě až ta funkčnost překvapuje! Samozřejmě-vůle , materiály..ale těm, kteří na tom jezdí to stačí :-)

            PS: trochu mě překvapuje, že to cpou na takové kolo! Asi bych se taky nachytal-nenapadlo by mě , že se taková „kvalita“ dá použít na solidní rám!

            0 0
            • novas752  

              Na silnici od Shimana úplně přijatelně funguje i nejlevnější Claris, MTB Shimano taky běhá bez problému pokud neni totálně zahumusený a zohýbaný.

              Cpou to na to protože to je SRAM a Eagle a má to 12 převodů jak speciál za 250k a to je to, co nezkušení laikové chtějí slyšet. Je to tak levný, že to pravděpodobně pro výrobce vychází mnohem levněji, než 12spd SLX. Který je ovšem kvalitou úplně někde jinde. Ideálně to ještě dorovnat brzdama Level T. :)

              0 0
              • Romancero  

                V tomhle -uznávám, je BF fajn-že sem chodí zkušení mazáci jako ty a podělí se o své zkušenosti- a proto jsem tady i já-abych se nenechal oblbnout obchodníky …

                0 0
    • froot11  

      Taktéž přemýšlím o nové kolu na příští rok. Ve výběru mám toho samého Treka, ale narazil jsem i na CUBA , Orbeu , připadně Mondraker , Rockmachine

      0 0
      • novas752  

        No vida, Cube má stejně drahou verzi s 2×12, tak příznivci přesmykačů ještě mají naději!

        Jinak i to Cube na Eaglu je pěkný, to je osazenim favorit. A RockMachine by se taky dal.

        0 0
      • Romancero  

        no pane jo- to je náročný výběr! :-)

        Mně trvalo rok, než jsem se rozhoupal..chtěl jsem rámovou sadu (gravel Sequoia) – no než jsem se rozhoupal už rámovku nedodávají a ve výprodeji měli jen (pro mě) malou velikost

        0 0
      • Michal_Unca  

        Cannyon je super kolo za dobrou cenu. I tady na foru je má hodně lidí a všichni si je chválí. Jenže mě odrazuje ten způsob prodeje. Nechci si kupovat kolo z internetu. Vybral jsem Scott a Trek také proto, že u v mém okolí jsou celkem lehce dostupné. Cube nevím. Nemám žádnou zkušenost s touto značkou, jen informaci od prodejce. Koupit kolo Cube není nic snadného. Prý na český trh moc nedodávají a běžně se stává, že vybraný model není už na našem trhu dostupný. Jak říkal jeden prodejce co u nás Cube prodává. „Nejsou a nebudou. Konec diskuze.“ :-)

        0 0
      • novas752  

        Mi přijde že Canyon docela zdražuje, už to neni best buy jako pár let zpět.

        Loni Exceed 6.0 na SLX 2×11 s Deore brzdama, Reconem a 1900 kolama za 38t bez slevy.

        0 0
        • milan.v  

          Už to není zlatý kauf…

          0 0
        • bobo17  

          Souhlas Canyon zdražuje = je si vědom zájmu kupujících + má výsledky se svými WT teamy

          Jinak ale třeba obdobný SCOTT letošnímu Exceedu 6.0 je za 75 tis.

          https://www.bike-life.cz/…36720/v48693?…

          Pro mě kolo co má jednoplacku musí mít kazetu s min. pastorkem 10 zubů, takže SRAM NX a SX vypadávají ze hry.

          0 0
          • Gwaihir  

            Proč minimálně 10? Záleží přece i na převodníku. K čemu je ti 10 zubů, když převodník bude mít 30 nebo 32 zubů? Ale pokud potřebuješ převod 3.4:1, tak to pak chápu.

            0 0
    • Guzma  

      Ta NX kazeta zas stojí málo při výměně. A je odolná co se nájezdu týče.

      0 0
      • novas752  

        Pokud ti rozsah stačí tak neni problém. Druhou možností je sehnat zadní nábu s microsplinem a kupovat 12spd SLX kazety (1800Kč).

        1 0
        • bobo17  

          Myslím že tazatel se snaží asi sehnat MTB kompletní od prodejce.

          Já jsem na tom podobně, snažím se sehnat pro ženu MTB při využití příležitostně i na XCM závody (KPŽ)

          Po přepočítání stávajících převodů 2×11 (28/38 + 11–40), si myslím že bude nejvhodnější pro 1×12 převodník 34z + 10–50 resp (10–51). Jsem spíše pro Shimano, takže 10–51. (potřeboval bych někde SH XT 1×12 zkusit = asi Scott nebo Superior)

          Proto i všechny WMN modely Canyonu s 30z převodníkem mě nezajímají a paradoxně budu pro ženu kupovat (34z) pánský model (dámský a pánský má stejnou šířku řídítek a jen jiný představec, sedlo a převodník = sedlo vyměním hned představec se uvidí). :-)

          Uznávám, že kazeta NX vzhledem k použitému materiálu a vyšší hmotnosti víc vydrží…

          0 0
          • novas752  

            Velikostí převodníku bych se při výběru kola neřídil, to se dá snadno vyměnit. To je jako se řídit osazenejma pláštěma nebo sedlem.

            0 0
    • Guzma  

      Mám k tomu 34převodník. Po rovině mi to stačí a z kopce stějně stojím v pedálech. Ale kdo jezdí hodně asfalt, tam 10ti pastorek jistě uplatnění najde.

      0 0
    • MichalMazan  

      Za mňa Trek, chodím do predajne kde ho majú ta farba je top, ma NX eagle a to je lepšie ako SX. Na druhej strane scott ma lepšiu vidlu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.