trek cobia 29 vs cube ltd pro 29

26 nepřečtených
  • merlin66

    ahoj, nedavno se tu objevil jeden dotaz, který řeším již dlouho

    rad bych se zeptal na vas nazor ohledne techto dvou kol

    http://www.trek-bikes.cz/

    http://www.cubebikes.cz/…29–2012.html

    v testu hodnoti treka za dobryho,ale zatim jsem se nic nedocetl na tento model cube. Komponenty se mi zdají nesrovnatelné, ale nevím zda je takový rozdíl v rámu.

    A už mám i další problém 26 nebo 29 tam už je jen jeden faforit

    http://www.cubebikes.cz/…/ltd/ltd-pro

    mám 183 cm nyní po vánocích asi k 90 kg, ale na kole to bude tak 85 kg, jezdím tak 3000km za rok, ale chci tak 5OOOkm. je mi 46 a mám rád těžší terény. Pár závodů za rok kolem 10.Nemám v plánu honit elitaky, ale nyní jezdim tyto km a zavody na „TESCO BICU“ Olpram sice je na něm již jen rám, ale přesto ma stale kolem 14kg. Předem děkuji všem za rady a nazory na biky kolem 25.000,–

    0 0
    • Azmir  

      Ten cube je za tu cenu hezky vybavený a výbavou je trochu jinde než ten trek. Další věc je ovšem geometrie a ta záleží čistě na tobě co ti sedne. Takže sedni do auta a najdi místa kde si to zkusit nebo aspon kola s podobnou geoškou.

      0 0
    • Necris  

      Můžu komentovat jen Cobii.

      Vždycky říkám, že G2 se suprově zkouší když se na kole zkoušíš omotávat kolem stromu ;)

      Největší deviza je fakt jen ta geometrie. Jako majitel X-calu (který má podobný rám) ti můžu říct poznatky za těch cca 500 km, co jsem zatím od vánoc přes zkouškové stihl najet. Posed je samozřejmě z těch delších, lze to ještě umocnit otočením dodávaného představce. Řidítka pro jezdce menšího vzrůstu možná zbytečně moc široká. I přes to, jak moc jsem na něm natažený, je kolo celkově překvapivě krátké.

      Upozorňuji na sedlo Evoke 1, je to ničitel zadků. Nesedne opravdu většině, je potřeba si na něj hodně zvykat, případně počítat s výměnou.

      Sice je to drobnost, ale je potřeba počítat s výměnou objímky sedlovky. Nedal jsem na rady zkušenějších a úspěšně oddělal ten šroub co tam je už jenom během počátečního ladění posedu. Vyjede se hned a pak už s ním neotočíš. Je extrémně měkký.

      Po výčtu negativ už jen samá pozitiva. Po rovině klasická 29", dá se s ní skvěle uhánět, hlavně při správném obutí. Ovladatelnost je jiná dimenze. Stabilita v minimální rychlosti, změny směru, práce s těžištěm, to všechno je prostě fajn. Zadní stavba super, sloping není tak výrazný jak by se na první pohled mohlo zdát, což si jedině pochvaluji a k zaměření kola to sedí.

      Chvíle překvapení přichází při jízdě do kopce. Ještě mnohem víc jsem začal milovat terénní výjezdy do kopce. Tohle kolo se nahoru prostě škrabe jako koza. Už jen chybí aby ti na vrcholu nadojila trochu mléka a ty sis do něho stříkl trochu sifonu ;)

      Tuhost a další komponenty nemá cenu hodnotit, budeš tam mít jiná kola, jinou vidlici, rám je asi taky trochu jiný. Důležité je vědět, že geometrie je stejná a to je ta největší deviza. Recon je solidní vidle a když už nic tak omezovat tě nebude – ani tuhostí ani chodem.

      Doufám že sis můj laický sloh užil ;)

      0 0
      • MlokCZ  

        Vždycky říkám, že G2 se suprově zkouší když se na kole zkoušíš omotávat kolem stromu ;)

        No vidíš a mě X-cal přišel jako přesný opak, tedy točivost nic moc a je to příliš velký tank.

        Více jsem to psal tady

        http://www.bike-forum.cz/…im-o-29.html#…

        oldaka tam píše výše to samé.

        Toho Cuba co má ve výběru jsem nezkoušel, geometrii má ale téměř totožnou jako mám já na svojem Scalu, takže se bude chovat ± stejně.

        Takže tady bych se ani trochu nerozmýšlel a kvůli geometrii vzal Cuba.

        Pro hodně vysoké postavy to pro větší velikosti rámů může mít možná trošku jinak (to nemůžu posoudit), tazatale měří ale úplně stejně jako já.

        Kdybych musel jezdit X-Cal., tak jsem u HTčka nikdy na 29tku nepřešel a zůstal u 26tky.

        A jen aby to nevyznělo, že X-Cal. je úplně špatný, to zase ne. Na trhu je spousta mnohem horších 29tkových rámů. Rozhodně ale není X-Cal. žádný etalon točivé 29tky, která by se mohla v tomto přiblížit k chování točivější 26tky.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tomu Cubu by se ale zase dalo vytknout málo místa mezi pláštěm a sedlovou trubkou. Není použita zahnutá sedlová trubka, takže mu museli uzpůsobit vedení bowdenu k přesmykači a použít direct mount přesmyk (což je ale také docela zajímavé řešení), aby to vyšlo s tou 438mm zadní stavbou.

          0 0
        • Necris  

          Fakt nevím, hloubám nad tím cos napsal (včetně odkazu). X-Cal mi přijde jako nejtočivější kolo které jsem měl možnost vyzkoušet. Ve zkušenosti na Stumpjumperovi se každopádně shodneme. Od roku 2011 se rám X-calu měnil, možná proto.

          Kolo s kratší vzdáleností mezi středy kol opíše menší kruh. Zákonitě. Pokud je cube kratší, bude mu na manévrování stačit menší prostor.

          Já si pochvaluju právě tu ochotu najednou změnit směr, „zlomit“ řidítka do zatáčky při nízké rychlosti a ochotu zatáčet. Zkrátka tenhle typ zatáček.

          Vždycky to byl hrozný kompromis mezi nataženým posedem a dlouhou neohrabanou krávou nebo manévrujícím turistou. Což je asi hodně dané mou tělesnou stavbou, hodně dlouhé ruce a nohy. Hodně podobný k X-calu mě přišel Stumpjumper. Zadní stavba pocitově taky ultrakrátká a taky se strašně dobře „lámaly zatáčky“.

          Jezdím velikost 21,5" a mám 193 cm.

          0 0
          • MlokCZ  

            Geometrie X-Cal. se nijak významně neměnila, ty zásadní rysy G2 tam jsou pořád a pod 445mm zadní stavba nebyla nikdy.

            Vůbec to není jen o té délce rámu (která pak také ovlivní rozvor), to je jen jeden z mnoha faktorů a rám musíš mít tak dlouhý jaký potřebuješ dle svojich proporcí.

            První věc je ta 445mm dlouhá zadní stavba, což sice není tak špatné, ale právě čím dál více rámů se vejde do 440mm.

            No a pak ten extra malý hlavový úhel (u menších velikostí je to ještě výraznější, protože je tam ještě o něco menší než u větších – já zkoušel 17,5" kterou pro svoje proporce potřebuju a která má 69,3°).

            U 29tky se offset u vidlice u G2 téměř neliší, takže to tak malý hlavový úhel nedokáže vůbec vykompenzovat (co se týká točivosti).

            A navíc kombinace malý hlavový úhel + větší offset hodně zvětšuje rozvor, který je u 29tky už dlouhý i bez toho dost.

            Skoro 112cm rozvor pro 17,5" velikost HTčko je proklatě hodně.

            Já mám na Scalu 29 při stejné délce rámu (600mm) rozvor 108cm ve stejné velikosti.

            Mně se u 29tky G2 geometrie vůbec nelíbí. U 26tky to bylo o hodně lepší (větší rozdíl offsetů vidlic, nebyl takový problém s tak velkým rozvorem při kartičké zadní stavbě, atd.).

            Aby se X-Cal. točivostí a hravostí vyrovnal rámům s podobnou geo jako má Stump. 29, tak by musel mít jednak větší hlavový úhel (tak +1st. by mohl stačit při 51mm offsetu vidlice co se u G2 geo používá) + kratší zadní stavbu. Ani jedno by nijak neovlivnilo délku posedu. Těžiště by zůstalo také podobně mezi předním a zadním kolem, protože by se vůči jezdi posouvalo přední i zadní kolo (a zhruba ve správném poměru).

            V tuhle chvíli se mi líbí geometrie spousty kol o hodně více než má X-Cal. Hodně značek, kde přišla 29tka nově pro 2012 začíná právě s geometrií poměrně blízké se Stump. 29

            Třeba zrovna 3 značky, které mají dobré ceny:

            • Canyon 438mm zadní stavba + 70st. hlavový úhel
            • Cube 438mm zadní stavba + 70–70,5st. hlavový (dle modelu avelikosti)
            • Radon 442mm + 71st. hlavový úhel

            Všechny tři jsou zhruba jako mám Scale 29 s 440mm zadní stavbou + 70,5–71st. hlavový úhel (nevím úplně přesně jak to vyšlo s tou OnOne vidlicí, proto raději uvádím interval)

            Stump. 29 bude ještě o chlup točivější a hravěnšjí s jeho současnou geo:

            • 435mm zadní stavba + 71,5st. hlavový úhel

            Každopádně mám srovnané svoje kolo, které dlouhodobě jezdím s X-Cal a tam není co řešit ohledně točivosti a hravosti.

            Taky proto jsem tu už mnohokrát psal, že 29tka může být točivá slušně a nemusí to být vůbec moc rozdíl od 26tky. Právě tak to mám u Scalu 29. U X-Cal. o tom ale nemůže být vůbec řeč.

            Možná tedy pro velké postavy a velké velikosti má X-Cal. dobrou geometrie (to nikdy z praxe nebudu moci posoudit, když to není můj případ), pro 17,5" velikost to rozhodně není žádný zázrak.

            0 0
            • Necris  

              Můžu porovnávat jen se Stumpem z kol které uvádíš. Přišli mi nastejno s tím, že je na X-calu fakt cítit delší zadek. Každopádně jsem vybíral podle pocitu z jízdy, nepřeměřoval jsem. Co píšu jsou jen pocity. Bydlet kousek od sebe, byl bych pro test někde v terénu, jen tak ze zajímavosti.

              Ale to co popisuješ na Stumpu naprosto sedí. Tak nevím kde jsme se v X-calu nesešli.

              0 0
              • MlokCZ  

                Na mojí 17,5" velikosti bys toho moc nevyzkoušel. A jak píšu, tak pro menší velikosti to může být vše trochu jinak. Nejen, že se vše více projeví (rozvor, zadní stavba, atd.), ale navíc je tam i ten rozdíl (co jsem už psal) u X-Cal., kdy pro menší velikost má ještě menší hlavový úhel.

                Zakladatel vlákna má stejnou výšku jako já, ale je dost možné, že mu bude lépe o jedno větší velikost než mně (stejně vysocí skoro vždy jezdí o něco delší rám než já).

                I když u Cubu asi těžko, tam bych bral 19" (17" už by byla hraničně moc nízká a při délce Cubu by mi i na délku vyšla lépe 19", na 29tce mám rád hodně krátký představec, vozím 7,5cm a sedí perfektně). A 21" už mu sedne těžko.

                Cobii bych bral 17,5" (taky se 7,5cm představcem).

                I ta rozdílná délka rámů pro stejnou velikost bude pro jeho výběr velmi podstatná. Nemám tušení jak potřebuje dlouhý rám ani jak má při těch 183cm dlouhé nohy, takže těžko říct, co bude lepší.

                0 0
          • MlokCZ  

            Přesně v takových zatáčkách jako na tom videu mám svojeho Scala 29 točivého výborně a X-cal se do těch zatáček vůbec nechce.

            0 0
            • ToBla  

              Jezdil jsem X-Cala a Superfly Elite a obě kola mě přijdou jako perfekteně točivá a ovladatelná kola.

              Na porovnání geo bych se vykašlal a raději si kolo zkusil.

              0 0
              • MlokCZ  

                A jakou jinou opravdu točivou 29tku máš proti tomu vyzkoušenou? Já právě srovnával a byl jsem X-cal opravdu hodně zklamán (dle očekávání dle toho jak ho tolik lidí tak vychvaluje).

                Ono už jen to spojení perfektně točivé a 29tka nejde tak moc k sobě a ještě nedávno to nesplňovalo téměř žádné kolo na trhu (dříve v originálním stavu snad pouze ten Stump. 29, ani Scale 29 v originále, který tu už nějaký čas na trhu je není nic moc točivý). Až teď kdy se vyrojilo dalších spousty kol s podobnou geo to bude lepší.

                0 0
                • jeffino  

                  x-cal 2011 vel. 21" najeto cca 3,5t km, kolo je super točivý můžu srovnat pouze s předchozí 26" meridou, pokud bych neměřil skoro 2m asi bych šel do nějakýho spešla.

                  Cube je vyšší krátkej rám a trek je nízkej a dlouhej, tohle konkrétně vyhovuje mě, ale netvrdím, že to bude vyhovovat každýmu.

                  Doufám, že na letošní model dali trošku slušnější kola, protože ty moje vyměkly asi po 300km.

                  0 0
    • maajkee  

      Měl jsem starší cobii a byl to netočivej tank stejně jako pozdější SUP Team 29, kdyby nebyly, možná bych u 29tek zůstal :)

      0 0
      • jeffino  

        s x-calem se otočím na pětníku, problém vidím spíš v tuhosti kol, respektive tuhý, lehký kola a držáky k tomu na 29era jsou trošku problém.

        když máš kola co dobře vedou a držej stopu, tak je to o něčem úplně jiným, ovladatelnost bude taky někde jinde:-/. geo je důležitá, ale není taky všecko.

        0 0
        • maajkee  

          Jo, kola to byl druhej důvod proč jsme dal 29 pryč, aby člověk postavil pořádný kola, tak za to dá majlant a stejně když je člověk těžší tak se budou kroutit.

          To že se otočíš na pětníku, tomu nevěřím, na pětníku se otočíš na 26ce, na 29 a x-caliberu obzvlášť spíš na padesátníku :)

          0 0
          • jeffino  

            hele byl jsem tím sám dost překvapenej vzhledem k tomu jak ty rámy od garyho jsou dlouhý, ale jde to lépe jak na 26" meridě, co mi ukradli.

            myslím, že to není jenom můj subjektivní názor a potvrdí ho i někteří další uživatelé.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.