Trail/enduro kolo: Kterému byste dali přednost a proč?

13 nepřečtených
  • PavelKa

    Ahoj. Tak nějak pokukuji po novém kole a zatím mi z výběru zůstává tato pětice:

    http://www.giantstorepraha.cz/…rance-x-29-2

    https://www.cannondalebikes.cz/…abit/habit-4

    https://www.gtbicycles.cz/…/sensor-comp

    https://www.canyon.com/….0/2239.html

    https://www.kola-radotin.cz/…forest-green

    Nejsem žádný letec ani pravidelný návštěvník bikeparků. Rád jezdím v těžkém terénu, nahoru a hlavně dolů, skoky, klopenky, skalky, kameny … Rychlebky, Trutnov Trails… ale i celodenní výlety terénem atd. Doteď sedlám Specialized Enduro Comp 2004. Jak se na tento výběr koukáte? Nějaké zkušenosti? Doporučení? Proč jo, proč ne?

    Díky. A ať to jezdí. Pavel

    0 0
    • filous  

      Uz jsi na jednom z nich sedel nebo vybiras pouze podle tabulek? Vyhovuje ti FSR? chces zkusit neco jinyho – Maestro? Shapeshifter?

      0 0
    • mr.antik  

      Je to individální, ale za mě vrituál (Giant), nedokážu ti to popsat vědecky, ale novej trance mi přijde suprově postavený univerzál.

      0 0
      • PavelKa  

        Mně se hodně líbí i testy jsou dobré. Chtěl bych se na tom projet. Trošku mě mrzí, že to má vzadu jenom těch 13,5, ale třeba je to naladěné tak dobře, že více není potřeba.

        0 0
    • AussigBiker  

      Idealni je si na kola ruznejch kategorii sendout a vyzkouset. Nejaky endura jsou geometrii spis trail / AM kola, nektery zase mini sjezdaci… Vubec nejlepsi je mit tak pet kol na stridani :D

      0 0
      • PavelKa  

        To já vím. Mám v plánu si na jaře zkusit vícero možností, abych měl nějaké srovnání. Ale právě mě zajímalo, jestli někdo má přímé zkušenosti se těmito koly a byl by ochoten se podělit.

        0 0
    • benobiker  

      Ahoj, nedávno jsem pořídil Trance X 29 2 v Mku, super bajk, nechá si to naložit, fajně to valí jak z kopce, tak do kopce. Kolega jezdí Habita 4 v Lku, podobné geometrie, párkrát jsem ho na trailu projel, taky fajnej bajk, ale menší zdvih vidlice, úhel sedlovky není tak kolmej, je to na Sramu, větší váha. S GT a Specialized nemám zkušenost, na Strivovi jsem seděl, nějak mě neoslovila geometrie, vadí mi tam fičura co mění geo. navíc a pro mě zbytečně moc zdvihu.. Ohledně Trance X a Habita se dyžtak ptej ;-)

      0 0
      • PavelKa  

        Dík za reakci. KOukal jsem na tvůj profil a trošku si to prošel. Mně se ten Trance X 29 moc líbí. Jenom byl mě zajímalo, jak to hospodaří a pracuje s těmi 13,5 cm vzadu. Přeci jenom je to podobný zdvih, jako mám já teď na svém 16 let starém Enduru, ale to když porovnám s 15 cm na GT Force, tak to vůbec nejde srovnávat. To GT vyhladí všechno. Tak by mě zajímalo, jestli se jim to daří i na těch 13,5 cm. Jestli tam jde naladit tlumič tak, aby pobíral malé nerovnosti a přitom se moc nehoupal a nenořil do zdvihu, když s tím trošku skočíš. Jak se ti to jeví? A co ten flip chip – je to znát ta změna? Vyplatí se to vůbec měnit, nebo to pořád necháváš na nižší pozici? U toho Habita, to jsem četl v nějakým testu, že kvůli úhlu sedlovky se na tom hůře jede do kopce. A ještě mě zajímá váha – píšeš 15 kg? Je to fakt relita. Já myslel, že to bude o něco lehčí. Pro mě by byl ideál do 14 kil, abych byl na stejném, jako mám teď, ale to bych asi musel šáhnout hlouběji do peněženky. No každopádně díky. Musím si ho někde půjčit a vyzkoušet. To kolo mě zajímá.

        0 0
        • PavelKa  

          Jo a ještě mě napadá, když s tím jezdíš teď v tom marastu venku – jak se tam „ukládá“ bahno, nedrží se v tom systému uchycení zadní stavby moc? Jde to čistit?

          0 0
          • benobiker  

            Bahno se chytá na zadní stavbě na horním a dolním spojovacím můstku, do ďůlku pod tlumákem nic moc nejde, páč za tlumákem je sedlovka, která jej pěkně chrání. Po ježdění nechám bahýnko pěkně uschnout a druhej den sundám zadní kolo, vezmu hadr a ke všemu se pěkně dostanu, bahno odrbu. Ale nemám možnost srovnání s jinýma fullama, takže ti nepovím, jestli se na to kolo chytá bahno moc, nebo málo, nebo jestli se čistí lépe, než jiný bajky… Starám se jen o to svoje..:-D

            0 0
        • benobiker  

          Co se zdvihu týče, můj předchozí bajk byl Trance 27,5" se 140mm zdvihu vzadu. Tady Trance X má 135mm zdvihu vzadu, ale v bordelu mi přijde, že ho tam je víc, míň to drncá, víc to jede, ale to je dáno hlavně těmi 29" koly. Asi nejde úplně srovnávat 16 let stará 26" oproti novej moderní 29" hele..:-) Samozřejmě GT Force 29 bude větší žehlička, ten větší zdvih prostě nijak jinak neoblbneš..:-) Já jezdím na prdeli sag tak 24 – 25%, což je spíš tvrdší, páč to mám rád, dost skáču, dropuju, k dorazu jdu vyloženě při chybě. Můžeš tam naladit kde co, je to prostě dost o tlumáku, ale to zabíháme dost do detailů.:-) Každopádně Maestro chodí pěkně, je to citlivé a při šlapání se extra nehoupe.

          Ke geometrii, teď jsem ji přehodil na high pozici, ale zatím jsem to jen projel v ulici. Je to s tím znatelně delší na reach, trochu se sníží kokpit a zkolmí jak hlava, tak vidlice, hlavně se zvedne o cenťák střed, takže to najednou o dost ožilo na rovinkách, lépe se s tím manévruje, průchodnost terénem to má díky vyššímu středu větší, v malých rychlostech je to hbitější a trialové blbnutí s tím jde lépe, do kopce to najednou ještě víc letí. Jsem zvědavej, až to vezmu na trail hlavně z kopce dolů, tam počítám, že to nebude tak pěkně stabilní a jistý v rychlosti a taky prudké kolmáky dolů s tím půjdou hůř díky vyššímu středu a kolmější vidlici.. Rozhodně je změna geometrie hodně znát, ale že bych ji nějak často měnil, to ne. Ozkouším teď pořádně high pozici a zůstanu u toho, co mi bude vyhovovat víc vzhledem k tratím, na co to hlavně používám. Kdybych na tom třebas jezdil vyloženě spíš delší vyjížďky a sem tam nějakej trail, rozhodně bych volil High pozici.

          Co se týče váhy, má to rovných 14,95Kg s pedály, mlíkem v kolech a hliníkovými Renthal řidítky. Tu váhu dělají hlavně ty výplety, jsou tam těžký náboje, někde jsem se dočetl, že výplety výží cca 2450g, což není málo, taky vidlice je tam použita Fox 36 Rhythm, ta je těžší cca o 200g oproti Performance…

          0 0
          • PavelKa  

            Díky moc za rychlé a obsáhlé reakce. To kolo mě láká čím dál víc, když to tak čtu. Tak ať to jezdí a už žádnou ulomenou přehazovačku.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.