Tlumič Manitou - úprava v Bikelive

17 nepřečtených
  • Phoebe

    Posílal jsem tento dotaz na Bikelive:

    Mám celoodpružené kolo na kterém mám tlumič Manitou Swinger SPV 3-way (2006). Tento tlumič je hodně progresivní a SPV ho také trochu brzdí. Je nějaká možnost, jak změnit charakteristiku chodu tlumiče na trochu lineárnější. Vidlici mám Manitou Black RTWD na pružině a tá má krásný,

    lineárnější chod. Dá se to třeba řešit „vykucháním“ SPV, nebo jiným olejem, případně změnou vratné pružiny…, kolo viz příloha, vážím +/- 90kg.

    A odpověď:

    U Vašeho tlumiče lze změnit lineárnost chodu( bez nutnosti dokupovat díly),ale SPV bude tlumič stále ovlivňovat. Lze "vykuchat SPV,ale musí se do tlumiče namontovat kompresní tlumící ventil(je třeba dokoupit).Cena je od 650 do 1430kč dle konkrétních úprav.Termín cca7 dní.

    Dan Boubín – BIKE LIVE

    Dotaz celkem jednoduchý, ale rozhodování už je horší. Máte s touto úpravou nějaké zkušenosti? Přeci jen, když už dělají takové úpravy, tak by to mohlo fungovat…

    Tlumič je ve své poslední třetině zdvihu hodně progresivní, prakticky ho nelze dostat na doraz ani při skoku. Sag cca 25%-30%, tj. tak jak by to mělo být. Trochu se toho bojím, když už bych šel do vykuchání SPV, tak aby to nebylo příliš na škodu. Nevím…, díky za rady, Honza

    0 0
    • McBlacky  

      mám ten samý na stejném rámu a vozím vyšší sag cca 35% a chodí za normálních podmínek cca 80%. Na doraz ho ale není problém dostat :/ na rovince pochopitelně houpe.

      Když ho fouknu víc na sag cca 20–25% tak je to jak píšeš.

      Po testování všeho možného SPV vozím na minimum, což je myslím 40PSI. Celkově na tomhle rámu SPV nevím proč, ale nefunguje úplně ideálně. NA jiných co jsem zkoušel naopak je fajn.

      mám ted doma RS Pearl a až seženu někoho kdo mi udělá futra, tak ho tam zkusím vrazit, ale taky se bojím, že bude moc prograsivní, zase má gate a lock, takže to bude možný vozit měkký a případně zamykat.

      0 0
    • kesu  

      ahoj,

      reaguji sem:)

      mel jsem tlumic manitou swinger tusim 4way na kone stinky.Byl to pruzinak.

      • úpravy:
      • vykuchání SPV-zvýšení citlivosti,o dost i oproti minimálnímu tlaku(úprava je vratná a stálo to snad petikilo i s olejem nebo tak neco)
      • lze interne hydraulicky nastavit doraz,u toho meho to slo ale i externe abylo to celkem znat

      jinak doporucuju si tam zajit a individualne si to dohodnout,treba bracha tam byl s DHX coil nekolikrat nez to nastavili k jeho spokojenosti,platil to pochopitelne jen jednou

      0 0
    • kesu  

      ted sem docetl reakci pana boubína-toho bych se držel ví co dělá

      SPV klidne nech vykuchat stejnak to akorát kurví chod

      spíš je otázka jestli se to pri cene tlumicu Float na CRC tato uprava vyplati

      0 0
    • Phoebe  

      Navštívím Bikelive a uvidíme. Poté dám vědět, i pro ostatní, jak jsem dopadl.

      0 0
      • vojtechposmourny  

        Tak jak jsi dopadl?

        0 0
        • Phoebe  

          Ve středu jsem si byl vyzvednout a včera jsem to byl projet. Zatím jen krátce – 30km a ještě k tomu za tmy.

          V prvé řadě jsem nechal vykuchat SPV a je to opravdu znát. Počáteční hranka, která u SPV byla i při nějnižším tlaku je pryč, tlumič jde lépe do zdvihu, ale o propádání není vůbec řeč. Při jízdě po asfaltě se téměř nehoupe resp. rozdíl oproti SPV téměř nepozoruji. Na lesních a polních cestách paráda, obrovský rozdíl. Nevím jak bych to přesně popsal, prostě nekope, nedrncá. Při poskoku mi zbývá k dorazu na pístnici asi 3mm. Při větším skoku bych šel už asi na doraz, ale za tmy jsem raději nezkoušel.

          Je tu ale ještě druhá možnost – vyladění tlumiče ještě více do houpava, větší linearity. Úprava průtoku oleje. Tak nad tím váhám, jestli to nechat takhle, nebo do toho jít. Na závěry je zatím brzo, musím to ještě více projet.

          Takže úprava v Bikelive dobrá, budu ještě uvažovat o druhé možnosti vyladění. Ještě drobnost – zapomněli mi vrátit gumový kroužek na pístnici (určení sagu).

          0 0
    • mr.antik  

      Je už asi pozdě, ale za 3tisíce jsem na ebay koupil novou Fox RP2, když vezmeš s HV velkou komorou, tak to bude mnohem lineárnější (s případným možným tunningem).

      0 0
    • Phoebe  

      Ještě bych chtěl doplnit. V Bikelive jsem byl ještě dvakrát. Chtěl jsem to mít vyladěné přesně, tak jak jsem chtěl, přeci jen tomu ještě něco chybělo.

      Nejprve jsme to nastavili hodně do lineárního průběhu, ale to už bylo zase moc – hodně se houpalo a často krát za vyjížďku na dorazu – prostě rána.

      Tak jsem se zastavil po třetí, tj. chtěl jsem něco mezi. Teď na třetí pokus je to paráda. Lehce progresivní, žádna hranka, houpe se normálně, na doraz jen při ostřejším skoku, ale není to úplně doraz, klasický doraz je z půl metru na placku.

      Takže v Bikelive dobrá práce, kdybych to uměl lépe vysvětlit, tak bych nemusel 3× ale stačilo by 2× zajet. Za doladění jsem nic neplatil.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.