Tip na výlet- rozhledna Studený Vrch, Brdy

9 nepřečtených
  • SELMIRA

    Ahoj bikerky a bikeři, dovoluji si vás, ve jménu „Sdružení za ekologický rozvoj krajiny“ co nejsrdečněji pozvat na jedno zatím ne až tak známé, ale velmi hezké místečko v brdských hvozdech.

    Jedná se o rozhlednu na Studeném vrchu.

    sweb.cz/s.kra­jina/gal/med_D­SCN3363.jpg

    sweb.cz/s.kra­jina/gal/med.jpg

    "Studený vrch, dosahující nadmořské výšky 660 metrů, je nejvyšším vrcholkem Hřebenů. Jeho název byl prý odvozen od studeného větru, který tu často vane. Vypíná se kousek na jihovýchod od obce Hostomice. Na jeho vrcholku byla v roce 1940 postavena 17,5 metrů vysoká zděná sedmiboká měřická věž., která dříve sloužila především k zeměměřickým účelům. Tato věž však byla v poslední době po nezbytných opravách zpřístupněna turistům a začala se využívat jako rozhledna.

    K této rozhledně se nejlépe dostaneme ze silnice vedoucí z města Dobříš do Hostomic. Když přejedeme nejvyšší bod této silnice a budeme postupně klesat lesem dolů do obce Hostomice, uvidíme vlevo ze silnice odbočovat vzhůru rovnou asfaltovou lesní cestu. Tady na rozšířeném prostranství u cesty zaparkujeme auto a vydáme se po ní pěšky nahoru. Přibližně po kilometru chůze pak odbočíme na vrcholu stoupání vpravo na lesní cestu, která nás pak po dalším zhruba půl kilometru zavede až k rozhledně na Studeném vrchu. Při výstupu od auta překonáme převýšení asi 150 metrů. Cyklisté mohou dojet lesem až přímo k rozhledně. Nejbližší železniční stanice v obci Hostomice je od rozhledny vzdálená přibližně pět kilometrů. Přesto, že věž nepřevyšuje okolní stromy a není z přilehlých oblastí ani vidět, poskytuje překvapivě hezký výhled daleko do kraje."

    28.4 a 1.5. a 8.5 Budou k dostání klobásky na ohýnku, tatranky, pivo, limo, pohledy a výhledy (9:00–17:00). Neváhejte a přijeďte!

    Kdybyste chtěli přijet v jiný den, tak najdete rozhlednu zavřenou, protože zatím je provoz v rukách dobrovolných nadšenců, ale prohlídka se dá vždycky domluvit. Kdyžtak mi napište a zařídíme.

    P.S.: Zvu hlavně ty, kteří si myslí, že Brdy končí v Halounech, u Paviána. ;o) Tohle je o kousek dál, ale opravdu jen o kousek. Z Prahy ideální cyklovýlet. :o)

    0 0
    • Smazaný účet  

      ten první víkend tu nejsme, ale toho osmýho stojí za úvahu… díky za tip. :o)

      0 0
      • SELMIRA  

        tak to Ti prozradim, že je tam ohniště, takže když se vám bude chtít přivézt si něco opejkacího s sebou…

        ale pochopitelně oceníme spíš, když si koupíte klobásky, co se tam budou prodávat, páč aby ti tůristi, co rozhlednu opravujou a provozujou z toho taky něco měli :o)

        a je to vlastně, myslim, téměr na trase Transbrd akorát se v jednu chvíli odbočí doprava a pak kousek do kopce…jestli nebudu někde pryč, tak bych vám mohla cestu ukázat, ale podle mapy to určitě najdeš

        0 0
      • Thidney  

        8-ho je Lost in Prague, pravda je, že pro zkušené borce vyjet z mapy není až takový problém, ale až tak daleko .-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          njn, ale lost in prag by přítelkyně asi nezvládla.

          0 0
        • SELMIRA  

          no, to chápu… :o) Tak prvního nebo dvacátýho osmýho. Či kdykoliv, kdyby se vám chtělo. Otevření můžu zařídit. Uděláte radost pár lidem ze severních svahů Brd. Jelikož ono té zábavy na vesnici moc neni. Tedy ne, že by se nudili, práce mají dost, ale zkrátka tou rozhlednou žijí a baví se. :o)

          0 0
    • pedrod  

      Tak, tak, pěkný cyklovýlet.

      0 0
    • JIRA  

      Loni jsme se tam stavovali při cestě Hořovice – Praha. Pan Rozhledna nám vyprávěl jak tam byli vojáci, prodal nám limo a některým pivo. Za vstupný jsme dostali pohled. Vidět bylo všechno co je na tom ochozu popsaný.

      Pěkně děláš Brdům reklamu! :)

      0 0
    •  

      Ječňák je borec!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.