Tip na horské kolo - podle mých požadavků

34 nepřečtených
  • revee

    Ahoj, rád bych si koupil horské kolo, ale jako silničkář se ne ve všem v tomto segmentu vyznám. Neměl by někdo nějaký slušný tip, který by odpovídal mým požadavkům?:

    cenová hladina: cca 13–17 000 kč

    Rám: hliník, velikost mé postavy 181 cm, váha 84 kg, takže předpokládám velikost L

    Kola: 29"

    Přední vidlice: odpružená vzduchová, kdyby se cenově vešla i uzamykatelná ze řidítek, bylo by to fajn, zdvih 100mm

    Zadní kolo neodpružené

    Brzdy: kotoučové, hydraulika

    Převody: 3×9 , rád jezdím rychle, takže na největším tácu 43 zubů, vzadu nejmenší kolečko 11 zubů

    Kliky: 170 nebo 175 mm

    řazení: shimano – řady Acera, Alivio, nebo nejlépe Deore

    Barva: opět něco do černa podobně jako moje silnička

    Určení: se synem budu jezdit cyklostezky, mírný terén, sám bych pak zkusil i náročnější terén

    Ve zbytku se moc nevyznám (náby, řidítky, představce, apod), zde nevím jestli je něco důležité na co se také zaměřit.

    Neměl by někdo nějaký slušný tip na kolo které by mě mohlo zajímat?

    0 0
    • Japhy  

      V tomhle cenovém rozpětí na vzduchovou vidlu zapomeň, ale rád se nechám překvapit. 3×9 je retro i na mě.

      0 0
      • novas752  

        Stavba na zakázku okolo 15–17 by vzduch vidli měla mít, byť základní XCR Air, snad Raidon, osazení mix Acera, Alivio, možná by se dostalo i na použitelný brzdy do náročnějšího terénu (aspoň MT500 nebo spíš M6000). A ideálně kliky s dutou osou, čtyřhranem by s takovym výkonem furt drbal řetězem o přesmykač.

        3×9 proč ne, jede to rychle, řadí to… Akorát to fakt bude chtít stavět na zakázku – sériový kola 29" mívaj obvykle kliky s 42 nebo spíš jen 40z převodníkem – 44–11 je na 29" kole tak na 65km/h, což je pro většinu rekreačních cyklistů nesmysl na druhou.

        Akorát bych na tom kole v náročnějšim terénu jezdit moc nechtěl – kola nebudou nic extra, pláště na drcení cyklostezek nejsou v terénu moc schopné, 3×9 nemá bržděný přehazky, takže mu bude řetěz tancovat jak za starých časů a celkově kolo postavené hlavně na rychlost v terénu prostě neoslní…

        0 0
        • Japhy  

          Zrovna stavím dceři kolo a nebýt toho že jsem dost levně pořídil Marzocchi, asi bych se do rozpočtu nevešel, no možná ten Raidon, ale to už bych musel ubrat jinde. Nemám v hlavě ceny sad, ale nevyšla by 2×10 na podobný peníze jako 3×9? Mám 3×10 a i to mi připadá jako dost velký retro. Ale ještě rok musím počkat až zas zlevněj na podzim Jeffsy.

          0 0
          • xtonda  

            10sp je minimáně Deore, devítka se dá namíchat Altus – Acera – Alivio, některé komponenty budou i za míň než polovinu. A při té požadované ceně je Deore nereálné. A na devítce s kazetou 11–36 je zase nereálný pohon 1×. A pokud už tam bude přesmykač, tak je jedno, jestli to bude 2× nebo 3×, to už je o osobních preferencích. Silný jezdec bude asi preferovat 22–36, všechno odjede na 36 a 22 bude jen nouzovka, na 22–30–40 by stále řadil mezi střední a velkou. Slaší jezdec bude mít radši 22–30–40, většinu odjede na 30 a 22 bude jen do kopců a 40 na sjezdy, na 22–36 by stále řadil.

            0 0
          • novas752  

            A mas komponenty za velkoobchodni ceny jako stavitele? ;)

            S 2×10 nebude moct mit 44–11. Navic 3×9 se da namixovat Kliky, razeni Alivio, prehazka Acera, presmykac Altus. 2×10 je Deore a starsi SLX a XT a to bude celkove 100% drazsi.

            Kdyz potrebuje jezdit v retro stylu, potrebuje retro razeni… Na dnesnich horskejch kolech se dneska 60 po silnici proste nejezdi.

            Jeffsy je fajn. :)

            0 0
    • doubeq  

      Bazar, za 17000 tam můžeš narazit na slušné kousky.

      0 0
    •  

      scalar stavba, žádnej bazar

      0 0
    • nitraq  

      3*9 z důvodu velký pily nebo za tím je něco jinýho? 3*10 je technologicky dost jinde a největší placka může být 42z, to takový rozdíl nebude.

      0 0
      • xtonda  

        Kde technologicky jinde? Shadow přehazovačky a side swing přesmykače už sou i v devítce, jediné co není je stabilizátor řetězu na přehazovačce.

        0 0
        • Singlespeed  

          Jedna z hlavních nevýhod 9 sp. shimana je krátký chod lanka, tudíž náchylnost na rozštelování. To se tu řešilo mnoho let (jsi registrovámb před dvěma lety, tak to asi nevíš) a spousta lidí kvůli tomu raději vozila 9 spd Sram (ten používal dlouhý chod lanka, tudíž byl neobyčejně blbuvzdorný). Ovšem s příchodem Shimano desítky se tah lanka téměř zdvojnásobil a všechny dosavadní problémy zmizely jako mávnutím kouzelného proutku :-).

          0 0
          • xtonda  

            Pravda, tohle mi vypadlo. Měl sem naposled před 20 lety favorita a teď před dvěma koupil rovnou MTB s desítkou. Ale letos sem na dětském kole měnil kazetu a řazení z 8sp na 9sp a i když mě trochu překvapilo (než sem si uvědomil ten kratší tah) že stačí daleko menší pohyb napínacím šroubem, tak seřídit to šlo v pohodě a nemám zprávy, že by to zlobilo.

            0 0
    • revee  

      a co třeba něco takového?

      https://www.hupnakolo.cz/…w-black-2018?…

      je na tom něco co vyloženě nebrat?

      0 0
      • Singlespeed  

        Do lehčího terénu ok. V techničtějších sekcích bude vidlice s 30 mm nohama trochu trpět, řetěz mlátit (přehazovačka není brzděná) a brzdy malinko nestíhat. Ale výkon vesměs odpovídá ceně.

        0 0
    • Tom-T45  

      Nedávno jsem koukal na kola v Bohemce a poměr cena/osazení mi přišla hodně dobrá. Detailně jsem to ale nezkoumal. Přesně podle zadání: https://www.tsbohemia.cz/…d292145.html , jen ta velikost je na hraně, u 19,5" mají dostupnost „po objednání“

      Případně tohle je zajímavější: https://www.tsbohemia.cz/…d304430.html

      Ale jak psali ostatní výše, dobře vybraná bazarovka může za stejné peníze fungovat líp a asi bude mít i větší „wow“ faktor.

      0 0
    • revee  

      raději bych nové, u bazarovky by mě vadilo že nevím, jak se k tomu předešlý majitel choval a staral se o to. Vyloženě těžký terén ale nemám v plánu jezdit. Většinou silnice, cyklostezka, polňačky, občas přejet nějakou hroudu když bych si třeba zkracoval cestu. Skákat někde po pařezech na tom v plánu nemám :)

      Nebráním se tomu třeba po čase něco, nějakou komponentu, vyměnit za lepší (ostatně na silničce jsem to taky tak udělal).

      0 0
      • Bubaaak  

        Tak napiš scalar(ovi) maajkee, nbo jinemu staviteli :)

        0 0
      • Mart7  

        Převody 3×9 nechceš, protože kombinace 2–6, 2–7, 3–6, 3–7 vychází od rychlosti cca 20 až přes 30, furt drtíš vzadu dva pastorky. Můžeš trochu víc křížit řetěz na 2–8 nebo 3–5, ale moc si nepomůžeš. Po dvou tisících i při střídání dvou řetězů je to hodně znát na kazetě a vypadá hůř jak 2×10 po 4 tisících, kliky 26–36 a kazeta 11–36.

        Rozsah převodů lze jasně spočítat, stačí zná průměry kol a frekvence kolik cca šlapeš.

        Vidlici nemusíš mít nějakou s pevnou osou atd., když píšeš na co kolo uvažuješ.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Když nesmyslně trváš na nekřížení řetězu, tak Ti prostě není pomoci.

          0 0
          • Mart7  

            Jezdil jsem 2–3 až 2–8 a 3–5 až 3–9, ale stejně nejvíc jezdíš ty dva pastorky. Jezdit s řetězovou linkou 50 na největší tác 4. pastorek nebo i větší je už prasárna. 2×10 dává větší smysl, linka 48,8 mm a pohoda.

            Když jsou převody 3×9 tak super, proč Shimano přišlo s downgradem na 2×9?

            0 0
    • filipino_23  

      Grand Canyon 3.0 zacina na nejakych 18k (ale nema vzduchovu vidlu), Grand Canyon 4.0 ju uz ma, ale vychadza na 20,5k

      GC 3.0

      GC 4.0

      akurat to ma len dvojtac

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    •  

      Mrkni do Lidlu a podobnych urovnich nebo po corkarskych bazarech. Ovsem pocitej s tim, že flak moralniho kreditu splachnes do zumpy , krom toho te muze nekdy, nekde, nekdo … sundat z kola.

      ;)

      0 0
    • milan.v  

      A hledal jsi tu?

      0 0
    • jarda65  

      Za mě jasně bazar. Než koupit novou Aceru a všechno pak měnit, tak raději rekreačně jeté XT s Epixonem, možná i Rebou.

      0 0
    • Bubaaak  

      Teď scalar na facebooku za 15

      https://m.facebook.com/…bike/photos/?…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.