Time Atac nebo Crankbrothers Mallet?

57 nepřečtených
  • Alda

    Dobrý večer bikeři. Bikeforum čtu pravidelně a tak vím, že zde mohu zkusit požádat o pomoc. Obracím se na lidičky, kteří měli možnost zkusit pedály Time Atac XS a Crankbrothers, nejlépe model mallet a mohou je tedy porovnat. Vzhledem k již ne zcela 100% funkčnímu kolenu, hledám pedály, které při zacvaknutí poskytují noze co nejvetší možnost pohybu, především v bočním výkyvu (ne posunu nohy do strany, ale úhlu výkyvu). Několik vláken se pedálům věnuje, ale pokud jsem dobře četl, tak v tomto směru k většímu srovnání těchto dvou pedálů nedošlo. Ocením příspěvky založené na zkušenostech, nikoli domněnky prosím :-) Mám trochu zkušenost s SPD (Shimano a Ritchey), ale s již pár let starými modely, tak je možné, že i tyto pedály jsou dnes již v tomto ohledu přívětivější??? Díky předem za odpovědi a doporučení, kolu zdar a dobrou cestu všem :-)

    Aleš

    0 0
    • Radek Broz  

      Mallety jsem jezdil loňskou sezónu, Atack letos.

      CB mi přijdou funkčně ze všech 3 systémů naprosto nejlepší, proti Timům jsou trochu plošší, mechanismus míň vyčnívá a ještě se roztáhne, mají ostřejší ohrádku, takže na nich noha dobře drží i nenacvaklá. Poměrně rychle ale na nich odcházejí kufry, takže jsem přešel na o malinko horší (ale pořád 10× lepší než Shimano, ke kterým bych se už nevrátil) Timy s levnějším provozem.

      Ta vůle, kterou hledáš, ej o něco větší u CB – i když je to dost kvůli tomu, že jak se ošoupávají kufry, je uchycení pořád volnější (až se mi pak stávalo, že jsem to vytrhával).

      Pokud bys chtěl jetý CB bez kufrů v orig krabičce (která je fakt pěkná;-) ), tak se mi jedny doma válej.

      PS: Jsou ale lidi, co k CB nebo Time malinko přičichli, možná je někde viděli nebo se na nich i pár metrů svezli a budou ti doporučovat SH – nevěř jim, jezdil jsem cca 3 sezóny několik modelů SH a stejně jako dost mých kámošů jsem je zavrhl.

      0 0
    • pitos  

      Taky jsem zvažoval koupi mezi mallet a atac. Vyhráli mallety a spokojenost ale s time by byla možná také. Shimana mi nikdy nevyhovovala a raději jsem jezdil na platformách. To co ti napsal Radek je pravda,kufry rychleji odchází ale není to tak hrozné,já mám asi jedny na sezonu(max. dvoje) Schválně se vyptávám lidí co mallety vozí jak jsou spokojeni a snad všichni zatím řekli že by se na shimano nevrátilo.

      0 0
      • Alda  

        Supr, to potřebuju slyšet protože se o něco víc kloním k těm crankům. Mimo jiné i proto, že to vypadá, že se na nich dá kousek slušně popojet i s botama bez kufrů, což občas asi využiju. Dík za info!

        0 0
    • 0riso0  

      CB som jazdil ale nie mallet ale egg beater sl . Time XS a XS carbon jazdim tuto sezonu . zmena nastala ked mi egg beater sl trosku poskodili podrazku, co time dokaze tiez ale v mensom mnozstve. CB som nakopol VZDY , Time sa mi podarilo parkrat zabit, ale na druhy pokus uz zapli, co o shimane povedat nemozem. raz som mal tu cest previest sa v botaske na CB Candy sl 2005 ale tlacilo to , cize pouzitie len s tretrou. a este k servisu, tak ako CB aj v time sa vedia znicit keramicke vlozky ktore treba raz za cas vymenit. na CB som to kupoval od progresscycle ale na time som na SVK zatial nikoho nenasiel, preto chcem poprosit niekoho , ak videl pocul o nahradnom kite pre XS alebo XS carbon nech mi napise link resp, na koho sa obratit , nakolko XS uz maju volu.

      0 0
      • Alda  

        Jestli Ti ty tretry CB nepoškodily podrážku protože egg beater nemají ohrádku? To je, ale jen má domněnka = takže možná nesmysl. A co ta vůle ve výkyvu nohy do strany? U kterých se Ti zdála vetší? Dík za info o servisu – velmi důležité.

        0 0
        • TheIF  

          Time 5° CB 15–20° podle montáže kufru Mě přijde těch 5°dostatečné, ale největší mínus CB je že se nedá štelovat přepětí pružiny a je strašně měkká a má lehkou vůli i nahoru :-( alespoň moje nové CB, takže jak našetřím nějaký $ tak jdu zpět k TIME

          0 0
          • NR  

            5 stupnu u time?to ses sekl nebo blbe vis?

            0 0
          • Daf  

            Mam spis pocit, ze si tady nekdo plete stranovou vuli, s vypinacim uhlem ;) Vsechny pedaly maji stranovou vuli kolem tech 5st. Timy jsou dobry, ze se na nich da noha soupnout trochu do strany, Takze si vlaszne noha sama najde optimalni slapaci pozici.

            0 0
            • TheIF  

              No dobře 5° je vypínací uhel ale zhruba po tem vypínací uhel je i ta stranová vůle než začneš překonávat odopor pružiny a vycvakneš se.

              0 0
              • Daf  

                U Time je stranova vule 5st a vypinaci uhel 13/17st. U CB je uveden jen vypinaci uhel, jaka je stranova vule se neuvadi a netusim :)

                0 0
            • TheIF  

              OK

              TIME lateral float 5mm www.time-sport.com/us/home.htm

              Crankbrothers tipuju tak k 20mm What is float? Float is the amount of unrestricted movement the cleat has within the pedal when the cleat is engaged. Most riders require a small amount of float for healthy knees. Crank Brothers pedals have 6 degrees of rotational float. www.crankbrothers.com/tech_smarty.php

              0 0
    • eXcream  

      taky zvazuji zda CB mallety nebo od timu Ztka … procital jsem mtbr a tak ti to tu muzu shrnout … oba systemy jsou ve vsech ohledech lepsi nez shimano malletum rychle odchazi kufry, hodne lidi ohnulo upinaci system, a nekterym dokonce praskla osa ! taky pry neni slyset/citit zacvaknuti … pro hovori Volnost timy je pry tezsi vypnout a neni v nich takova volnost ale napriklad u modelu Z neni vetsich pripominek … takze mi celkove vychazi lepe …

      to ze nekdo urve cast pedalu kdyz to snim napali v dh do skaly neberu jako pripominku :)

      0 0
      • NR  

        ja jezdil oboje a v podstate souhlasim s tim co pises,shimana sem mel asi 4 roky predtim a tohle je nesrovnatelny,zac­vakavaji se dobre,oba systemy,ikdyz u timu mi prislo zacvakavani trosicku lepsi,to okopavani kufru je katastroficky u obou,to shimano sem mel 4 roky jedny kufry a pohodka..tady je to des..jinak to vycvakavani u timu je horsi ze zacatku nez se troska sundaj hrany na kufru,ale to je zachvilku takze ok…vule je vyborna u obou…a pro time hovori hraneni mechanismu telem pedalu coz cb postrada a proto to pak lamou o kameny apod..na timu kdyz zaryju tak to sezere telo..takze asi tak no..ani jednyma neprohloupis..

        0 0
    • kesu  

      resim vlastne totez akorat ze sem teda jeste premejslel nad shimanama kde me zere vaha,mohli byste mi nejak shrnout v cem jsou ty timy a nebo CB lepsi nez shimana?doted vozim m520 a jsem s nima vlastne spokojenej ale chtel bych vetsi oporu o ohradku proto uvazuji nad timhle..

      0 0
      • TheIF  
        • Neazanáší se (tolik)
        • Stranová vůle
        • Nemusíš nikomu pujčovat kolo, většina vozí Šitmano :-)
        0 0
      • Radek Broz  
        • nezanáší se
        • nezanáší se (a to ani ve sněhu)
        • nezanáší se (třeba v extrámnim blátě jsem do SH musel kolikrát rejpat klacíkem, aby to šlo)
        • neserou se (což se nedá říct o žádnym DH SH modelu kromě starejch červenejch DX)
        • mnohem lépe na nich drýží noha i nenacvaklá – zámek SH moc vyčuhuje
        • nemají vůli nahoru/dolu (což SH po delšém používání vždy měla)
        • lépe se mi do nich leze
        • nezanáší se
        0 0
    • Dave.6  

      Zdravim, nacpu se sem z dotazem at nezakladam novy thread.

      Mam nejakou kratkou dobu shimana m520 dalo by se rict ze spokojensot (moje prvni SPD takze si to dokazete predstavit) Jen jsem premyslel kdyz bych po nejake dobe chtel prejit na CB nebo Time neni problem v tom prechodu? Abych se ted enucil na m520tky a treba za sezonu za dve je vymenil a uz bych si nezvykl? Strasne se me zamlouvaj ty candy sl (s tou modrou pruzinou) a nebo time XS to by se jeste videlo. ted nejsou penize setrim na nove kola a nebo hydry :)

      jde me spis informativne o ten prechod..

      Diky

      0 0
      • Daf  

        Nevidel bych v tom problem. Jen ty pedaly vypinaji pod vetsim uhlem. Na to se ale da celkem rychle zvyknout.

        0 0
    • Alda  

      Díky všem za pomoc a příspěvky, ještě pořád nejsem úplně rozhodnutý, ale dneska když jsem koukal v obchodě na Time a Cranky tak subjektivní dojem byl ten, že v CB bude o trochu více volnější noha, ale Time toho zase asi víc vydrží :-). A jelikož nejsem žádný jezdec-drsoň tak zatím vedou CB.

      0 0
      • 0riso0  

        je to mimo temu , ale dnes som prisiel na to ze na Time XS Carbon je nastavenie tvrdosti vypinania.

        0 0
      • chomi  

        Osobně mám letitou zkušenost s pedály Time ATAC, zkoušel jsem toho dost a s těmito jsem maximálně spokojen. Nezanášejí se, maji stranovou vůli, dobře se nacvakávají i vypínají a jsou konstrukčně jednoduché = spolehlivé. Moje volba by byla Time ATAC, mám už jejich třetí generaci a neměnil bych :0)

        0 0
    • mildante  

      Abych nezakladal novej thread tak se taky zeptam tady.

       

      Uvazuju, ze si koupim sve prvni naslapy (nikdy jsem je nemel, ale kdyz to tak kazdy chvali, chci to zkusit). Zajimalo by me jestli, kdyz jsem zacatecnik, tak je vhodna volba neco od Timu? Da se u Timu nastavit prepeti pruziny, abych to mohl ze zacatku nastavit na co nejlehci vycvaknuti? A da se na nekterem modelu jezdit i v botaskach (delaji neco jako CB Mallet?

       

      Jo a ty Shimana zadnou vuli do stran nemaji?

      0 0
      • TheIF  
        • Ano u TIME narozdíl od CB můžeš nastavit sílu přepětí
        • Nevím jestli učit se z lehkým přepětím je nejlepší aby se ti to pak nevycvaklo zrovna když nebudeš chtít :-) Za týden/dva a jedno dvě lehnutí při zastavení :-) ti to pujde samo.
        • Nejspíš kromě šlehaču se dá v klidu ujet kolem 10km po asfaltě i v normálních botách, zaleží na tvrdosti podrážky.
        • Ne u Shimana žádna vůle není, ale většinou to není problém jen musíš věnovat dost času správnemu vyladění pozice kufrů.
        0 0
        • mildante  

          Diky za rady, je fajn, ze u tech Timu silu predpeti nastavit lze.

          Je tedy lepsi koupi ty Timy? V cem je to Shimano vlastne o tolik horsi (krome toho, ze se vic zanasi, jak tady kdosi psal vyse), kdyz i ta vule by tedy nemela byt takovy problem?

           

          Jo a jeste dotaz na neco z praxe – ma nekdo zkusenosti s Timy Z Control? Libi se mi za maji i tu ohradku kolem, to by se mohlo v terenu hodit.

           

          Jinak docela se toho pevneho spojeni s pedalama bojim. Treba dnes jsem jel v lese a cesta byla hodne ze sikma – predni plast to neudrzel a kdybych bleskove nesundal nohu z pedalu (podotykam, ze ted nemam naslapy), tak by to byla pekna tlama. Nemate s timhle v terenu problemy, kdyz rozhoduji zlomky vteriny?

          0 0
          • TheIF  

            Shimano je pro mě horší že musím najít spravnou pozici kufru jinak mě z nich bolí kolena u TIME, CB jsem to neřešil našrouboval je doprostřed a jezdil.

            Ano to muže být problém tohle rychle vypnutí… S časti se to dá nacvičit tím, že po nějaké době už na vycvaknutí nemyslíš a děláš to automaticky, ale i tak je to o něco pomalejší. Zase u SPD mi přijde, že mám větší ovladatelnost kola a nehrozí že ti v rozbitým terenu spadne noha s pedala a není problém cokoliv přeskočit.

            0 0
            • mildante  

              Ok, koukam, ze je to tedy asi o zvyku a o zrucnosti. Hm, to bude drzkopadu, to abych snad prvnich par jizd jezdil omotanej molitanem :) No co, zkusim to a pokud to nezvladnu, tak se vzdycky muzu vratit k platformam :)

              0 0
          • thiel  

            zdar,

             

            mam time alium, starsi model. 30 euro aj s kuframi.

            tieto pedaly su vysoko hodnotene uz od roku 2002:

            http://www.mtbr.com/…_135crx.aspx

            nemam nastavenie sily vypnutia a ani mi to nechyba. da sa na nich pedalovat aj bez tretier, minule som na nich urazil ca. 15km v sandlaoch. nebolo to sice ziadne labuzo, ale raz za cas sa s tym da zit.

            kupil som ich ca. pred pol rokom a uz som tiez mal par padov kvoli tomu ze som nevypol. ked vidim ze idem niekam kde to nepoznam a moze byt treba rychlo vypnut, radsej vypnem pred problemovym usekom.

            0 0
            • mildante  

              Diky za rady :) Ted me tak napada – kdyz pises, ze vypnes pred problemovym usekem, a jedes nenaslapnuty, tak to funguje jak? To jako slapes prostredkem tretry, aby ti to nenacvaklo?

              0 0
              • thiel  

                no, presne tak.

                0 0
                • Hrabě  

                  Myslim, ze je to blbost. Pokud se nenacvaknes, tak hrozi, ze ti noha z pedálu uklouzne, treba do stany a padnes stejne. Kdysi jsem presne toto udelal a skoncilo to roztrzenyma kalhotama v rozkroku a ver, ze to nebyl prijemny zazitek. :-(

                  0 0
                  • thiel  

                    mne sa to zatial osvedcuje. fakt je ze sa ti moze noha zosmyknut, ale radsej to nez si nabit drzku. kvoli zosmyknutej nohe som este nespadol, ani som si nic neroztrhol.. :-)

                    0 0
                • Radek Broz  

                  To je právě chyba – v tom problémovym úseku by ti to právě pomohlo, kdybys byl nacvaklej.

                  0 0
            • jIrI___  

              Podle mě není moc dobré před problémovým úsekem vycvaknout. Strašně tím ztratíš kontrolu nad bikem a je mnohem větší nebezpečí pádu. Já mám CB Candy a ještě se mi nestalo, že bych v začátku pádu nestihl vycvaknout, opřít se o nohu a pád ustát :-)

              0 0
              • mildante  

                Tak to ses dobrej, asi to chce hodne treninku, aby to bylo reflexivni, ze?

                 

                Ja uvazuju o tech Time Z Control, libi se mi ta platforma a pry jsou dobre pro zacatecniky, kteri si porizuji sve prvni naslapy. A jsou odolne. Jen jeste nevim, jaky je rozdil mezi Time Z a Time Z Control.

                0 0
                • jIrI___  

                  Časem se naučíš být v tomhle plně reflexivní a instiktivní, stačí pár pádů ;-))

                  0 0
                • Vilém  

                  Vono taky zalezi na jaky kolo ty pedaly chces. N a XC kole by vypadaly jak pest na oko. S tim vyklapavani pred nejakym narocnejsim usekem maji ostatni pravdu.

                   
                  0 0
                  • mildante  

                    Chci to na Mongoose Amasu. Pest na oko? No pravda, freeride kolo to neni.

                    0 0
                    • Vilém  

                      No koukam, ze tam maji platformy uz z fabriky, tak to by tak desne nevypadalo. Pokud jsem to tedy dobre pochopil, tak platformy chces hlavne kvuli jistote pri vyklapnuti? Myslim, ze tve obavy jsou prehnane, ale tezko presvedcovat, pokud nemas s naslapama zadnou zkusenost. Zkus a uvidis. Ja jen aby sis za chvili nenadaval, ze vozis zbytecne tezky pedaly.

                      0 0
                      • mildante  

                        Jo, uvazuju o nich hlavne kvuli tomu, ze je tam ta platforma a myslim, ze se na nich budu citit jisteji, nez kdybych koupil rovnou naslapy bez platformy. To treba az casem. Jinak tu vahu zase tak neresim, myslim, ze je asi plus minus podobna, jakou maji ty platformy z fabriky, co tam mam ted.

                        0 0
                        • Vilém  

                          Tak pokud vahu neresis, tak proc nezustat u platformu? Pokud das naslapy s ohradkou, tak pokud pouzijes tretry s tvrdou podrazkou, tak ti ta platforma stejne nepomuze, protoze vyklapnuta tretra po nich klouze. Ale nic, uz nebudu teoretizovat. Osobne vozim jak naslapy, (CB Candy 2×, Sh 525 2×) tak normal platformy a kazdy ma svoje. Kdyz se clovek nauci udrzet nohu na platformech, tak naslapy ani nepotrebuje.

                          0 0
                          • mildante  

                            Hmm, tak to mas celkem ojedinely nazor – zatim mi kazdy rikal, jak jsou naslapy oproti obycejnym pedalum super, jak to setri sily, jak se na tom o poznani lepe jede do kopce atd. No asi to chce vyzkouset a pak uvidim :)

                            0 0
                            • Vilém  

                              oproti normalnim pedalum ano, ale platformy, teda pokud maji dobry piny, mas dobry boty a umis na nich slapat a udrzet se, nejsou vubec spatny. Ale jak rikam, chce to cvik, aby se na nich clovek udrzel. Me to nedela problemy, naucil jsem se to v dobach kdy jsem koketoval s trialem a naslapy vozim kvuli nizsi vaze a moznosti pouzivat poradny tretry.

                              0 0
                            • thiel  

                              vyskusaj a sam uvidis aka to bude zmena.. ale necakaj ze to bude jazdit samo.. :-) podstatnejsi rozdiel zbadas, az ked by si sa bajkovaniu fakt venoval intenzivnejsie a dalsie plusy naslapov budu snad nabiehavat s najazdenymi kilometrami a priamo umerne potrebe zdovodnit si investiciu do naslapov a topanok.. :-D

                              0 0
                              • mildante  

                                Tak zadny zavodnik nejsem, ale rad se projedu. Takze vyzkousim a kdyz mi nebudou vyhovovat, tak holt prodam a vratim se k platformam :)

                                0 0
        • Radek Broz  

          Trochu bych oponoval:

          • předpětí u Time jde nastavit jen na některých, na DH ne
          • třeba na Mallet C se ze všch systémů na normálních botách jede nejlíp – mechanismus se zmáčkne a vyčnívá nejmíň, SH mi v tomhle přijdou nejhorší (nicméně bych n normálních boách nejel)
          • v Sh vůle brzy vznikne
          0 0
          • mildante  

            Diky za upozorneni, ze u tech DH Timu s platformou to predpeti nastavit nejde. Skoda.

            0 0
    • kubas  

      Kdyby jste měl někdo zájem, tak se mi doma válí zánovní TIME ATAC XX včetně zcela nových kufrů (pedály zkoušeny ještě na starých).Je to ekvivalent ATAC XS (štelování předpětí pružiny) v trochu jiným designu.K vidění jsou na trinnity.cz

      0 0
    •  

      Svitava je řeka řek!

      0 0
    • ra.ma1  

      Nemate nekdo srovnani Time Atac Speciale 12 vs CB Mallet E LS?

      Popripade tip, kde by se Tajmy 12 daly sehnat za dobre?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.