• sis

    Zdar pánové,

    vzhledem k tomu, že se jedná prý o poměrně hojný jev, má někdo z vás nějaké tipy, jak co možná nejvíc potlačit nebo se ideálně vyhnout projevům při fyzickém výkonu?

    Moje drahá polovička na to dost trpí a při déletrvající zátěži se dříve nebo později dostaví bolesti hlavy a to tak že dost. Hoďku při halovém sportu je ok, ale několikahodinová zátěž při nízké až střední intenzitě (kolo, turistika…) už problém je. Pomůže zlepšení fyzičky (momentálně je doma s prckem, takže je to teď slabší), úprava stravy nebo..? Od doktora má akorát magnesolv a pak něco na akutní stavy.

    0 0
    • ZPetr  

      Mám to tak, když málo piju před kolem. Už jsem se naučil vypít 0,5 l vody než vyjedu a pak je to ok. Jinak naštěstí poznám když mi začíná migréna a pak už pomůžou jen 2 paraleny, ty vozím stále. A jestli jí to dělá jen na kole, tak zkontrolovat posez. Může špatně sedět a mít to od krční páteře.

      0 0
      • sis  

        JJ, tu krční páteř jsem zapomněl zmínit. Ale špatným posezem to není. To řeší průběžně masáže/rehabi­litace. Paraleny moc nepomáhají, v nouzi pak až algifen.

        0 0
      • bathed  

        Pokud ti zabira paracetamol, tak to migrena fakt neni. Ja si taky myslel ze trpim migrenou, ale kdyz jsem sve sestrence co ma na migreny a obecne tyhle uporne bolesti hlavy specializovanou lekarskou praxi (a jak jsem zjistil i rozdelanou docenturu) tak se mi vysmala. Mne teda nepomaha paralen, ale nurofen. A duvodu k tem bolestem muze byt vic: spatny pitny rezim, stres, fyzicky vykon (opet v kombinaci se spatnou hydrataci) a jak jsi spravne podotknul i prisrcene prokrveni hlavy (zalomena krcni pater). Duvodem byva i svetloplachost (zle vybrane slunecni bryle) ale paradoxne i prilis tmave bryle… Ale furt to neni migrena.

        Radila mi tohle: nestresovat se, pred vykonem spat, pokud je s tim (tura, vyjizdka) spojene cestovani autem, zastavovat na protazeni. Hodne pit, koupit si magnesiove sumaky, ale uplne se vyhybat tem slazenym vodam. Vodu uplne cistou nebo si do ni vymackat citron. Zabranovat tomu zaskrceni za krkem. Vylozene se neprepinat… Jo a jeste – podobne priznaky (uporna bolest v oblasti cela, tlak za ocima) pri namaze, maji prachobycejne zanesene dutiny. Naucit se smrkat a resit i ruzne senne rymy a jine “alergie”… Nekdy pomuzou i takove ty ruzne “protahovaci” sajrajty s eukalyptem.

        0 0
        • ZPetr  

          No trpim na migreny cely zivot. Ale k lekari jsem sel tak 10 let zpet kdyz se to uz nedalo. Zadne prasky nezabiraly vzdycky jsem se z toho musel vyzvracet a pak vyspat. Paralen me vubec nenapadl zkusit az doktorka mi ho poradila. Dat sii dve 500 najednou. Ale pak uz dalsi ne, hrozi predavkovani. A nejlip vysledovat jestli nemas nejake priznaky pred bolesti. Ja treba nemuzu zaostrit a jako mam mzitky pred ocima tak pul hod pred nastupem bolesti. Kdyz si dam ten prasek v tu dobu tak ok vetsinou se ani bolest nerozjede.

          Jinak je to jak pises, pit, spat vyhnout se stresu a magnezko. Jo a pokud na problemy s krcni pateri tak jestli ji pred bolesti hlavy nezacina bolest vzadu u krku staci mirna a to muze byt spoustec. Tak posilovat a cvicit.

          0 0
          • Rorejs74  

            Mám to podobně, nejdřív výpadky zorného pole, pak chvilku nic a pak se rozjíždí jednostranné mrtvení končetin a bolest hlavy. Když jsem zkoušel ty léky přímo na migrénu ( triptany ), tak to nebylo nic moc.

            Pak mi neuroložka poradila zkusit rozpustnej Aulin a to mi funguje až neuvěřitelně ( i když je to primárně analgetikum ). Jakmile poznám první příznaky, tak si vezmu jeden ten sáček ( dá se to nasypat rovnou do pusy, je to i celkem dobrý ) a tak na 95% to odezní a do hodinky už jsem zase 100% ready.

            Rozhodně doporučuju zkusit, je to teda na předpis, ale předepíše to asi i obvoďačka.

            0 0
        • mirorek2  

          Muzes pls na ni resp na tu praxi kontakt?

          0 0
    • Gwaihir  

      Magnesko 6 týdnů , pak 6 týdnů pauzu. Vyhýbat se kakau a čokoládě.

      0 0
      • HonzaRez  

        Naprosto nemožná věc. Patřím k těm, kteří zatím asi migrénami netrpí, bolesti mám jen občas a nepravidelně, ale radši bych spáchal sebevraždu tunou čokolády, než žít bez ní…

        0 0
    • onuce  

      Mně migrénu vyvolá velké množství glycerinové mlhy z vapování v kombinaci s vínem, tedy typicky při delším švihu na kole. A nejhorší je to v chladném počasí. Výborně ovšem pomáhají vyšší dávky kyseliny acetylsalicylové, tedy třeba Acylpyrin.

      0 0
    • Elwing  

      U žen to bývá spojené i s hormony a cyklem. Zrovna teď mě poslední dva týdny trápí bolest hlavy, ale mám pocit, že tentokrát to mám od páteře, i když vůbec nechápu, jak se to stalo.

      Nevím, jestli je to klasická migréna, vždycky mě to jednou za pár let popadne, naposledy právě když sem byla těhotná a to je nejhorší v tom, že si na to člověk nemůže nic vzít.

      Já teď spím asi 10 hodin, ráno mi docela pomáhá kofein a přes den prostě nonstop pít. Piju hodně magnesii, ale asi ještě teda zkusím nějaké tabletky s magnesiem navíc.

      Tak snad se jí to zlepší, já se potřebovala svěřit, protože je to šílenej opruz :-/

      0 0
      • sis  

        Opruz je slabe slovo:-( horcik i pitny rezim dodrzuje.

        S hormony to taky souvisi. Kupodivu v tehotenstvi to bylo trochu lepsi.

        0 0
      • babkanakole  

        Pokud se ti problémy akutně zhoršily, zkus tak na 3 neděle rozpustné magnézium jednu tabletu ráno a jednu večer. Po třech týdnech to budeš nenávidět, ale pomohlo mi to od migrén 2–3× týdně na současné občasné… Pak přejdi jen na tu magnézii, pro „udržování“ stačí sklenice denně.

        Jinak – při bolestech pomáhá kofein (kafe) a banán. Bacha na kombinaci kafe a prášků na bolest, je to dost rána pro organizmus.

        Poslední dva týdny je problém i „migrénové“ počasí, a bohužel s tím nic neuděláme, to se musí přečkat. Někomu vadí bouřkové počasí, někomu změna z pěkného na špatné, někomu obráceně. Někomu (mě) všechno dohromady.

        0 1
        • Elwing  

          Tak jsem si šla koupit magnézium a hned se mi po něm udělalo líp… Já s tím nikdy u doktora nebyla, mám to fakt málokdy a nějak to vždy odeznělo. Ale mám všechny ty klasické příznaky – na zvracení, světloplachost, rozmazané vidění. No tak snad to brzy povolí všem.

          0 0
    • babkanakole  

      Nejsem pán, tak doufám, že taky můžu přidat svou trošku do mlýna.

      Na migrény trpím, a jak bylo zmíněno, magnézium pomáhá preventivně (stačí magnézie, koupit velkou flašku, a každý den do sebe minimálně sklenici natlačit – osobně je mi to příjemnější než cokoli rozpustného). Jak už zmíněno, pravidelně pít (vodu), dehydratace situaci zhoršuje.

      Co pánové neznají:

      Zkontroluj polovičce podprsenku ;) Myslím to vážně, zvlášť na kole a při turistice – tohle a batoh, pokud nosí/vozí. Pokud se zařezávají/tlačí ramínka/šráky batohu na nevhodných místech, končí to u mě po cca hodině na kole či i pěšky s batohem na zádech nejprve ztuhlým krkem, a následně migrénou. U batohu – pokud ho vozí/nosí, zkuste jednou buď extrémně nalehko, nebo to odtáhnout celé sám a zjistit, jestli to udělá rozdíl. Jezdím hodně sama, po zkušenostech pokud jen lze tak bez batohu, a mám vše co jde navěšeno zcela nemoderně na kole. Pokud batoh, je nutné, aby v něm byla váha dobře rozložená (neviselo jí to jen na ramenou). Obdobně – jak těžkou má helmu? Do nedávna jsem jezdila raději bez ní, teď mi sedla lidlácká Crivit pro, co je tady pro mnohé fuj, a po cca měsíci a půl a pravidelných projížďkách o obou víkendových dnech tak 3–5 hodin to vypadá, že jsem v pohodě… Opět, ať má co nejlehčí, a nikde nesmí tlačit.

      Kudy jí taháš a co má za kolo? Mě při delších cestách (už cca od 40km výš, 60km a výš rozhodně) extrémně ulevil HT s odpruženou vidlí i na silnici – ty otřesy na trochu rozbitějším asfaltu/dlažba bylo po delší době utrpení, co přes ruce, ramena a krční páteř docestovalo k migréně… Raději tahám na horáku tu „nepotřebnou“ váhu, o které pravidelně čtu na zdejším fóru. Pravda je, že mám i mnohem širší pláště než na dosavadním trekkingu, co teď skončil jako pracovní kolo. Paradoxně, pokud jezdíte hodně silnici či cyklostezky, i tak pomáhá kratší extrémnější terén, kdy jí to donutí na několik minut se zvednout ze sedla, ať chce nebo nechce.

      Na kole jí posed zkontroluj – ani ne tak kvůli posedu samotnému, pokud ho nemá mimořádně blbě (nevisí na rukou tak, že by jí citelně bolela krční páteř i během té první hodiny), ale jeď za ní a sleduj, jak má pozici rukou a ramen, hlavně ve chvíli kdy začíná být trochu unavená. Nemá ruce moc ztuhlé a po nějaké době nezvedá ramena k uším, případně nezačíná se hrbit? Posilování zad hodně pomůže, ale problém může být i prosté zatuhnutí páteře. To vše zvyšuje šanci, že skončí migrénou.

      Nauč jí protahovat se na kole, pokud to sama nedělá – po čase zakroužit rameny, zapažit jednu a pak druhou ruku, zvednout se ze sedla a protáhnout si bederní páteř, naklánět/otáčet/krou­žit hlavou. A procvičit při každé pauze – loni jsem při delších cestách vyhlašovala po cca hodině, hodině a půl v sedle protahovací pauzy. Stačilo doslova pár minut a jelo se dál, ale rozdíl byl zásadní pro pohodu, v jaké jsem dojela. Letos jsem zatím nepotřebovala, stačí mi to protažení na kole. A taky jí případně nauč měnit pravidelně úchop – důležité je, aby jí netuhla ramena a krk. Pokud má rovná řidítka, popřemýšlej, jestli by nepomohly mnohými opovrhované rohy.

      0 0
    • embi  

      Ze zacatku jsem uzival Sumatriptan Mylan pri kazdem ataku migreny, ale uleva pouze castecna. Pozdeji jsem presel na trvale uzivani leku Peritol, ktery jako jediny skutecne fungoval.

      0 0
      • onuce  

        Vidíte, přitom absolutně účinný je i obyčejný Acylpyrin. A byť syntetický, přec přírodní, vrbová kůra. Jenže je moc levný, obyčejný a sprostný.

        0 0
        • embi  

          Jenže ty nemáš migrény, to že tě bolí hlava z intoxikace drogami je něco jiného.

          Domnívám se, že pouze menšina z lidí co v tomto vlákně píše, že má migrény, skutečně migrény má. Např.: Rorejs74 zcela jistě migrénami trpí https://www.bike-forum.cz/…anie-migreny#… – on skutečně popsal příznaky migrény.

          1 0
          • babkanakole  

            Za mě: u mnou popisovaného nejde o zastavení migrény jako takové, tu nezastaví jen tak něco (ani to mnou doporučované kafe a banán, to je jen drobná úleva v samotném začátku, kdy občas pomůže kde co), ale o tom, jak jí pokud možno předejít.

            Třeba v mém případě rozjetá migréna, pokud se mi nepodaří zarazit jí v začátku, co je v horším případě i se zvracením (takže prášky nemají šanci a lék jako nosní sprej mi moc nezabírá), s poruchami rovnováhy a vidění, se někde na cestě vyřešit nedá. V takovém stavu mám problém i mluvit, a tedy třeba i zatelefonovat rodině.

            Jenže u spousty lidí jde o to, že spouštěčem klasické migrény může být kde co – nedostatečný pitný režim, počasí, hormonální změny, nevyspání, přespání, a v neposlední řadě i krční páteř. Nedostatek hořčíku podle mě jen zvyšuje citlivost.

            Z popsaného ale lze nejsnáze (a bez rizika) vyloučit v podstatě jen pár věcí – zkusit hořčík, který by snad neměl mít negativní efekt a mě osobně hodně pomohl na radu neurologa specialisty, srovnat pitný režim, a pokud možno vyloučit, že spouštěčem bude krční páteř, kterou podráždím ztuhlým posedem na kole, případně nevhodným zatížením zad (batoh) v kombinaci společně s posedem.

            0 0
            • Rorejs74  

              Zkus někdy ten Aulin v prášku, to se dá zkonzumovat ( rozpustit v ústech ) i když už nastoupilo zvracení a mně to zabírá. Ale samozřejmě čím dřív to vezmu tím líp.

              0 0
          • onuce  

            Intoxikace drogami… no prosím… to jsem se dožil! Pokud je ovšem tedy víno drogou, pak pivo je droga mnohem tvrdší, protože pivo mi bolest hlavy vyvolá téměř vždy.

            0 0
    • kyl  

      Občas mě hlava bolí ale je to spíš ze stresu,málo tekutin a tak podobně.Na to stačí Ibalgin.Horší už to je při změně počasí,hlavně nějaký rychlý výkyv tlaku a pak nesnáším cestování na delší vzdálenost,nějaké akce co trvají celej den.Pro tyto příležitosti,když už to musí být,mám v zásobě Gutar od Nutrendu.Dvě lahvičky denně a vím že mě večer hlava bolet nebude.

      0 0
    • pocestny  

      U mě je spouštěčem bolestí hlavy v podstatě téměř vždy chyba v pitném režimu, to je jedno, jestli je v tom sport nebo není, jakmile ta krev zhoustne, tak neteče, kam by měla, a je *******. Magnesium a prášky, co řeší ředění krve to řeší. U mě se jedná o celkem lehký problém, který dokud je to včas(!), dokáže vyřešit voda a 200mg brufenu. Takže jsem nikdy neměl potrebu řešit léky na předpis, co zde zmiňujete.

      Samotného mě to udivuje, že něco tak směšného jako půlka brufenu může pomoct, když si ho vezmu včas. To jsem zjistil až nyní, po 30 letech testů na sobě. Na zředění krve stačí prý 150mg, co je navíc už funguje prakticky jen jako analgetikum… Laicky řečeno. V případě nízkého tlaku u mě pomůže navíc kafe. Ale když to přejde do skutečné bolesti, tak to je masakr: zvuk, světlo, pohyb hlavy, … potřebuju podchladit, studenou vodu, … kámošce zabírá teplá sprcha (to nechápu).

      Nedoporučuji paralen a acetylsalicinovou kyselinu kvůli negativnímu vlivu na játra. Brufen není taky žádný med, ale acylpyrinem jsem si ničil játra od děcka (tehdy jsem měl mnohem horší stavy), a už to nechci…

      Ale pravděpodobně sisova manželka nemá problém s tím, co jsem popsal, takže konkrétní radu pro ni nemám.

      0 0
      • onuce  

        Acylpyrin je ale právě jako jediný k játrům neškodný, celá léta jej beru v případě potřeby i po šesti tabletách, čtyři běžně, a zapíjím vínem s Colou. Brufen je svinstvo, může vyvolat až leukémii, říkala lékařka. Proto jej nikdy neberu, měl jsem leukopenii

        0 0
        • pocestny  

          Nesmysl, si o tom acylpyrinu něco přečti

          0 0
          • onuce  

            Však jsem četl. Prastarý přírodní lék z vrbové kůry. Dnes samozřejmě synteticky připravovaná kyselina acetylsalicylová.

            0 0
            • onuce  

              Ostatně mám jej stále zásobu, plus několik balení v autě, ve všech baťohách, v brašničce na kole… Beru jej od nepaměti jako všelék. Při bolestech zubů, hlavy, při nachlazení, únavě…

              0 0
              • Booker  

                To ale nic nemění na tom, že nemáte migrénu. To je, asi jako byste napsal, že Vás někdy bolelo na hrudi, vzal jste si Acylpyrin a přešlo to. Pak byste následně argumentoval, že Acylpyrin je nejlepší lék na infarkt a všechny katetrizace a bypassy jsou mnohem dražší…

                Bolest hlavy se nerovná migréna. Je otázkou, jestli manželka zakladatele vlákna migrénu skutečně má. Pak se nabízí vyzkoušet nejprve většinu udávaných doporučení. Na 1. místě bych asi volil krční páteř, která na kole dostává hodně zabrat, a je tak vhodné nejenom ji protahovat (resp. svaly), ale také posilovat hluboké zádové svalstvo… (Mimochodem, velká část bikerů pracuje s pc/má sedavé zaměstnání, a na kolo se jede protáhnout/uvolnit. Bohužel krční páteř pak dostává zabrat jak v práci, tak na kole. Bez kompenzačních cviků na sebe pak problém nemusí dlouho čekat…)

                A jinak Acylpyrin taktéž není zcela neškodný… Podobně jako Brufen, Aulin a jiné… Čím méně časté užívání, tím lépe…

                0 0
              • nitraq  

                Jak často lupeš ten šesti- nebo čtyřprášek? Nebo na jak dlouho ti vystačí tahle taška?

                0 0
                • onuce  

                  Z tašky již bylo ubíráno, tak nevím. Obcas prostě nakoupím do zásoby. Ale beru čtyřprášky průměrně dvakrát týdně, šestiprášek tak dvakrát do měsíce, v zimě častěji. A většinou v kombinaci se suchým bílým… A játra mám prý jako miminko, předloni jsem byl na krvi…

                  0 0
    • mattew1  

      Migrenu mam 1× 2× za rok. Klasicky nastup s aurou. Rozostrene videni, mzitky pred ocima, nemoznost cokoliv precist. Potom rychly nastup bolesti hlavy, zvraceni…opravdu lituji lidi co to maji casteji. Je to nepopsatelna bolest. Neprisel jsem na to co to zpusobuje. Pomaha: sumatripan, zavrit se do tmavy tichy chladny mistosti, snazit se usnout. Do par hodin mi to prejde, pak hlava jeste treba dalsi den lehce poboliva. Spousta lidi pise, ze je dobry horcik. Prosim pokud berete horcik tak zapomente na ty sracky z kekarny v podobe oxidu, malatu citratu…jedina pouzitelna forma pro vnitri pouziti je magnesium bisglycinat.

      0 0
      • sis  

        Tak ten prubeh odpovida, i ten postup jak to zvladnout. Tetanii ma diagnostikovanou i tu krcni pater.

        Slo mi spise o to, jestli nekdo nema tip, co zabira (mimo medikace). Co delat/nedelat event. nejake ty cviky atd.

        0 0
        • mattew1  

          Bohuzel pry se poradne nevi co to zpusobuje, na internetu je spousta veci co by to zpusobovat mohlo. Asi je dobre pokazde kdyz ma clovek migrenu tak si napsat co v poslednich 24 hodinach delal, jedl, pil…a pak se pokusit zjistit co by to mohlo byt.

          0 0
          • Rorejs74  

            Já mám za těch asi tak 30 let vypozorováno, že největším spouštěčem je změna počasí. Typicky takový ty změny z extrému do extrému. Ale s tím nic nenaděláš :)

            Ještě si poslední dobou kupuju Mobivenal ( primárně je to potravinovej doplněk proti křečákům a hemoroidům ) a mám pocit že je to o dost lepší ( menší četnost a lehčí průběh ). Ale taky to může být tím jak stárnu :)

            0 0
    • scota  

      Běžný horčík cca 50 mg, magnosolv 365 mg. Na kolo bych doporučil Magnetrans taky 375 mg. Bacha předávkování způsobuje průjem ;-) Také to ale může být nedostatek vápníku. Existuje tzv. ischemický test na EMG.

      0 0
    • Doktor-Prase  

      Doporučuji clusterbusters sice je primárně zaměřeno na Hortonův syndrom, ale je aplikovatelní i na migrény.

      Na reakci na počasí občas stačí RedBull, Monster (+paralen), jinak viz výše, při fyzické námaze Paracetamol (před, jestli to nesouvisí s vyšší tělesnou teplotou?)

      Hořčík u mě prakticky bez efektu (Magnosolv), D3 regimen funguje, ale ne vždy. Kyslík je hezké řešení, ale notně nepraktické.

      Moje spouštěče: rozkolísaná fyzická námaha (výkon-odpočinek-výkon → záchvat), počasí, smrady (drogerie), nekvalitní spánek a špatný spánkový režim, dehydratace, pivo/alkohol (např. weissbier není problém, Plzeň je instantní záchvat, tvrdej jak co).

      Prevence: Ryby, D3, jóga, fyzioterapie (krční páteř), hodně pít, clustrebusters.org

      Při „shadows“: RedBull, teplá sprcha, spánek

      Při záchvatu: sumatriptan (Rosemig spray), RedBull

      Jen doplním, nejhorší pro dotyčného většinou není ta „fyzická stránka“ (bolest, blití atp.), ale ta psychická – nemožnost užít si dne, pocit vydědění, je to „trest“, případně „nepochopitelnost“ pro okolí…

      0 0
      • sis  

        Tak aktivita vykon-pauza-vykon-zachvat by taky vlastne pasovala. Otazka je, jakou roli hraje ta pauza. Naordinuju konstantni vykon v ramci testu:-)

        0 0
        • mirorek2  

          tak! :-)

          0 0
          • Doktor-Prase  

            Tyhle pauzomigrény jsou takovéto „dám kafe a jedu dál“… ono prd, klesne tlak, cévy se rozthnou, něco se stane a začne se motat hlava a už to jede… Ten Paralen před jízdou to trošku dokázal korigovat…

            0 0
            • sis  

              Je to spolecny jmenovatel pro vsechny druhy zateze. Nekem dojdes/dojedes pauza a zpet. A pri tom zpet to vetsinou zacne. To se da vyzkouset a pak s tim treba nejak pracovat. Dobry postreh.

              Ale je pravda, ze zada a hlavne ta krcni pater je problem, o tom vi.

              0 0
      • embi  

        Jestli pro tebe neni nejhorsi fyzicka stranka, tak jsi nemel dost silne migreny.

        0 0
        • Doktor-Prase  

          10let+ s tim bojuju, několikrát kolaps, kapačky, blití, aura, bití hlavou o zeď… ještě chvilku mi o tom vyprávěj :D

          Nepleteš si to s Hortonem?

          Asi tak 2× jsem měl pocit, že prostě umírám, že je konec. No to se nestalo, takže teď vím, že to přežiju :) Proto to fyzično „tolik neřeším“ a spíš blbě nesu, když mě vidí děti jak je mi blbě atp.

          0 0
          • embi  

            Ja jsem s tim bojoval cca 2 roky, pak to samo postupne odeznelo.

            Fyzicka stranka pro me byla jednoznacne nejhorsi, vetsi bolest jsem nikdy nezazil. Spolu s tim spojene aury, ochrnuti poloviny tela, vypadky reci, .....

            Nakonec jak jsem psal vyse mi pomohl Peritol.

            0 0
            • Doktor-Prase  

              dva roky to je gut, to by se mi líbilo :) Dobře že ty ses toho zbavil. na Peritol kouknu

              0 0
            • zimzum  

              U mne to začalo po 35 roce. Po pár letech, kdy jsem se s bolestí hlavy ráno budil, jsem si začal zapisovat stravu (nekuřák, alk. min). Mléko (ochucené i zákysy, kefír), dobroty z něj, sýry milovaná kulajda… Střih a do dvou týdnů 90% zlepšení. Dva opakované testy to potvrdily. Extrémně vadí i vůně aviváže.

              0 0
    • xtonda  

      Občas mě migréna taky chytne, na rozdíl od běžné bolesti hlavy na to Ibalgin moc nezabírá, o dost lépe funguje Migralgin (Kyselina acetylsalicylová 250 mg, paracetamol 250 mg, kofein 50 mg)

      Díky za tip na Aulin (Nimesulid 100 mg), to sem neznal, ale zjistil sem, že to je totéž co Nimesil, který mám od dřívějšího úrazu.

      0 0
    • Doktor-Prase  

      Pokud vám zabírají paracetamoly/i­buprofeny, nejedná se v 90% o migénu, ale jiný druh bolestí hlavy.

      0 0
      • mirorek2  

        Nebo aspirin…

        No mě tedy nic z toho bohužel nezabírá.

        0 0
        • Doktor-Prase  

          To je divný, co si zkoušel? klidně piš do zpráv… mám toho za sebou celkem dost :) Triptany FTW :D

          0 0
          • mirorek2  

            Myslel jsem nezabírá to, co jsi psal, čili aspirin, paracetamol, brufen. Když už se mi to rozjede, jsem obvykle v prdeli a nezabere nic. Někdy zabírá aulin plus horká sprcha přes hlavu a záda. To už se mnou není ani řeč. Pak už jen ležet ticho tma a studený obklad, obvykle i usnu. Druhý den jak po boji, nesoustředěnos­t atd.

            Hořčík jsem nějak zásadně dlouhodobě nezkoušel, D3 je pro mě úplná novinka, redbull si při záchvatu nedovedu představit do sebe dostat, asi bych to ihned vyblil. Mám pocit, že by mi zvedl tlak, ale ani jinak energeťáky nepiju, čili nevím. O triptanech vím tak měsíc, nezkoušel jsem, zkusím si nechat napsat.

            Záchvaty mívám od dětství, doktoři kdysi samozřejmě nic, nebo vem si paralen vole.

            Zdá se mi ale, že čím jsem starší, tím jsou silnější, nebo mě to víc rozhazuje potom.

            0 0
            • babkanakole  

              Pokud ti pomáhá horká sprcha, řeš preventivně krční páteř a záda.

              Pokud máš zádové svaly posílené dost, pořád ještě není vyhráno, musíš i uvolňovat, tedy pravidelně protahovat a rozcvičovat, ideálně si i vzpomenout během dne se protáhnout.

              0 0
            • Doktor-Prase  

              D3 je vlastně protizánětlivej koktejl (viz clusterbusters).

              RedBull je ruční brzda, Triptan je airbag :D

              Doporučuji návštěvu Neurologie, veď si deníček kdy a co se ti děje, jak reaguješ na co.

              Lokalizace bolesti je stále stejná? Kde se ti co děje?

              Já když se ze záchvatu vyspím (po aplikace triptanů), tak jsem jak miminko, úplně čistá hlava (ne nadarmo je to spousta serotoninových analgoů halucinogenních, že – https://en.wikipedia.org/…d_tryptamine)

              0 0
              • Rorejs74  

                U těch triptanů jsem nenarazil na jednoznačný doporučení kdy to vzít. Někteří doktoři tvrdí že při prvních příznacích a někteří že každopádně nebrat dokud neodezní aura, protože to může v téhle fázi stav ještě zhoršit.

                Navíc jsem po nich míval dost silnej pocit praštěnosti a otupělosti i třeba následující den.

                Tak jsem je osobně zavrhnul :)

                0 0
                • mirorek2  

                  jak poznám auru :-) možná to jen nestuduju tak do detailu

                  0 0
                  • Goob  

                    Jestli se takhle ptáš, tak je nemáš :D.

                    Mžitky před očima, tunelové vidění.

                    0 0
                  • Rorejs74  

                    To je ta fáze před příchodem bolesti hlavy. Nejčastěji poruchy vidění, mrtvění končetin, zvracení a podobně. Každej to má asi trochu jinak.

                    0 0
                • Doktor-Prase  

                  Já mám ozkoušeno hned jak první blikanec, tak stříkat do nosu, nejdéle do 10 minut po začnutí aury, pak to nemá smysl vůbec.

                  Jinak když je záchvat bez aury, tak naštěstí mi to funguje i později. Jinak moje neuro doporučje hned jak si seš 100% jistej že to je migréna, tak pálit triptany.

                  Ozkoušené mám pouze Sumatriptany (Rosemig Spray, Rsoemig sprintab a nějakej Mylan generic…)

                  0 0
              • mirorek2  

                Lokalizace je při nástupu pořád stejná, za okem nebo očima. Potom tlak po celé hlavě, ale spánky a za očima nejvíce asi.

                Za těch 30+ let je těch zkušeností dost, ale raději na to moc nemyslím, natož si vést deník, jestli mi rozumíš. Jen na to pomyslím a je mi blbě:-)

                Vypozoroval jsem nějakou souvislost s metabolismem, nevím jestli přímo cukry (výkon, dehydratace, únava později jídlo), nebo vše, ale poslední dobou, co jím jednou denně, jsou záchvaty výrazně méně často. Míval jsem záchvaty tak 1–3× do měsíce, teď 1× za dva měsíce (ťuk ťuk). Stravovací návyky jsem změnil nedávno (únor?) ale jak říkám, je léto. V zimním období to mívám častěji.

                Na neurologii jsem byl, nic mi nenašli. EEG, rtg, vše bez nálezu. Doba se ale mění, medicína postupuje mílovými kroky, třeba ty triptany popisované Tebou zní moc dobře.

                0 0
                • Doktor-Prase  

                  Jeden známý mě nasměroval na „péči o mikrofloru tlustého střeva“, hladovění a protizánětlivé účinky… V zásadě by to mohlo částečně cosi eliminovat, ale je to jeden z kousků skládačky.

                  0 0
    • Goob  

      Taky se teda přidám: jednou za cca půl roku mívám migrénu… mám migrény s aurou.

      Spouštěčem jsou u mě oči… soustředěné koukání do mlhy či do hustého sněžení bývá jistota. Nebo mihotání světla a stínu (např. slunce skrz listnatý strom ve větru… tohle mi dělá velké problémy při tenisu).

      Protože mám aury, dokážu poznat, že se blíží migréna a jsem většinou úspěšný v eliminaci škod: místo šílené bolesti a pár minut v podstatě slepoty mám jen slabé mžitky a lehkou bolest hlavy: okamžitě při nástupu aury vypít co nejvíc vody to jde… měřeno na litry. K tomu hořčík a kofein.

      0 0
      • Doktor-Prase  

        mm, to je kvalitka – dělal ti neuro testy na epilepsii?

        0 0
        • Goob  

          Nedělal, a ani se nechystám. Napsal jsem to asi blbě… každý ten podnět mi samozřejmě migrénu nespustí. 100× lyžuju v hustém sněžení, při stoprvním dostanu migrénu. Stroboskopy, nízké frekvence zářivek, soustruhy atp. mi nikdy migrénu nespustily, ani epileptický záchvat. Ani jsem ho nikdy neměl. Máme ale migrény v rodině a já mám nejslabší ataky.

          0 0
          • mirorek2  

            Vidíš, zářivky v zimním období hojně používané všude v kanclech, tam může být spojitost taky

            0 0
          • maajkee  

            Epilepsií je spousta druhů. Někdy je to jen sekundu až pár sekund výpadek, právě třeba z mihotani světel, nebo že zahloubeného pohledu a následně může bolet hlava.

            Ono příčin bolesti hlavy je nespočet a ne všechno je migréna.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse