• novas32

    Chtěl bych se zeptat, jak postupovat při výběru sedla. Mám půjčenou testovačku Specialized Toupé. V katalogu Specialized jsou následující modely sedla:

    S-Works Toupé

    Toupé Pro

    Toupé RBX Expert

    Toupé Expert

    Toupé RBX Comp Gel

    Toupé Comp Gel

    Vzhledem k tomu, že testovačka má lyžiny Cr-Mo, bude se nejspíš nejvíc blížit dvěma „nejnižším“ modelům, s modelem Toupé Comp Gel má prakticky shodnou váhu. Je mezi jednotlivými modely kromě materiálového provedení, hmotnosti a ceny rozdíl například i v tvrdosti? Pokud mi testovačka sedne, jak se rozhodnout, jestli vzít model např, Comp Gel, nebo Expert, který nemám možnost vyzkoušet? Co znamená označení RBX?

    Díky za rady.

    0 0
    • JakeF  

      Já plánuju tuhle masochistickou pomůcku… Se mi líbí ty karbonový kraje, že bych při pádech nemusel roztrhnout potah… Rozdíl je hlavně v tom, že karbonový ližiny a kostra by měly líp pohlcovat rázy a být pohodlnější.

      Btw, nejspíš bych pak poslal do světa Phenom Comp

      0 0
      • blisterexist  

        co jsem měl karbonové sedlo tak to bylo tuhé a nehnulo se ani o milimetr

        0 0
        • JakeF  

          Nesmíš kupovat čínský celokarbony za pár korun… SLR Carbonio mi pružilo celkem pěkně…

          0 0
          • blisterexist  

            možná tím že nebylo celokarbonové?:-)

            0 0
            • JakeF  

              Jsem si jistej, že to, co na něm pruží, není ta kůže a cca 1mm polstrování :D. Skořepina je karbonová, ližiny ne, ale ty by karbonový zase měly pružit víc. Akorát si teď říkám, že bych asi musel měnit i sedlovku kvůli uchycení karbec ližin, tak to ještě chvíli počká…

              0 0
              • blisterexist  

                myslím že výměna sedlovky není nutná, ližiny jsou sice oválné, ale v pohodě to drží, teda záleží co máš teď za sedlovku

                0 0
                • JakeF  

                  Zkoušel jsi to u svýho Spešla? Mám tam tuhle a mám pocit, že se to moc nedoporučuje do sedlovek s úchytem ze stran… Uvažuju časem o týhle nebo S-Works, tam by problém nebyl…

                  0 0
      • novas32  

        toho Phenoma mas na biku?

        0 0
        • JakeF  

          Jojo, ale já to moc nerozlišuju, na silnici by s ním taky nebyl problém. Naopak na našich silnicích mi často přijde pohodlnější sedlo důležitější, než na bajku, kde jsou široký gumy bez duší a těžší pasáže stejně nesedím.

          0 0
    • gemini  

      Já měl na test Phenom Comp 155 ( bez gelu, asi model 2012 ) a sedl výborně. Na základě toho jsem koupil na zimáka Phenom Comp gel 155 a nesedí zdaleka tak dobře. Na jednicu jsem pořídil Phenom Expert 155 model 2012 a sedlo výborně, ale je celkem dost prohlé, takže jsem si musel pohrát s nastavením sedla. Na bika jsem pořídil Phenom Expert 155 2013 a není prohlé vůbec – nicméně sedí taky dobře.

      Chci tím říct, že sedlo, které Ti sedne jako testovací, vůbec nemusí 100% sednout v připadě, že vemeš jinou spcifikaci, nebo jinej ročník…:-)

      0 0
      • novas32  

        toho se prave bojim, ze pak neco koupim a bude se to chovat uplne jinak… upozornovali me, ze Phenom je bikove sedlo. tvarove se mi jevi na silnici uplne v pohode, nebo ne?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Na silnicu Romina…

          0 0
        • gemini  

          Primárně asi bikové, ale na blistru uvádějí použití bike, road a triatlon = takže asi leze použít kdekoliv. Já na silnici vozím Phenoma odjakživa, jen jsem teď přešel na širší verzi.

          0 0
          • novas32  

            uvidim. vyzkousim co mam, budu se ohlizet kde se co nabizi a kdyztak pak vyzkousim Phenoma.

            0 0
      • Pajas04  

        Testoval jsem Phenoma 143mm a když jsem pak koupil Phenom Comp Gel 143mm (2012) tak sedl úplně stejně skvěle – je jen nepatrně tvrdší než testovací.

        0 0
        • novas32  

          takze testovacka byla lehce mekci nez provedeni Comp Gel? ted jsem tyden jezdil Toupe a mam v merku poridit Toupe Comp Gel. pokud by to bylo jak rikas, bylo by to OK. ted mam na tyden Romin EVO a nemuzu trefit sklon. je dost prohle a myslim, ze mi nesedi tak dobre jako Toupe.

          0 0
          • Breakpain  

            Testovaci sedla jsou hodne ‚prosezena‘. Ze zactku mi to tak prislo, ale ten gel je mekci. Na delsi trasy ideal. Ja vzal Toupe a Romin mi tim sklonem sedi lepe, ale je sirsi diky tvaru a tlaci z boku, inak pro me lepsi. Je to o tom, jak mas ohebnou pater. Rovne sedlo – ohebna pater, zahnuta sedla – mene ohebna pater (ja). Ale rehabilituju, tak se to podda doufam.

            0 0
            • novas32  

              to Toupe bylo celkem jete, Romin podle stavu prakticky nove. prijde mi na nem i sirsi spicka, coz mi asi ne uplne sedi. pokud jde o pater, ted zrovna ohebna je, ale buhvi co bude za rok za dva (zlobi me bederni plotna) :)

              na tom Toupe-cku se mi sedelo dobre.

              0 0
          • Pajas04  

            Jo bylo to tak, pravděpodobně to bylo tím prosezením, sedlo mělo leccos za sebou.

            Také jsem před koupí řešil, jestli nebude Comp Gel moc měkké, ale nebylo a doteď jsem hodně spokojený :).

            0 0
    • novas32  

      jeste dopresneni k uvodnimu dotazu:

      predpokladam, ze jednotlive rady (S-Works, Chicane, Romin, Toupe, Avatar…) jsou o tvaru sedla, modely (Pro, Expert, Comp, Comp Gel) pak o tvrdosti a materialovem provedeni?

      0 0
      • stan99  

        Pozor na Romina.

        U něho jsou dvě varianty: Romin a Romin evo

        Liší se tvarem.Jedná se prakticky o dvě různá sedla.

        Co jsem jezdil loni testovací Rominy tak odpovídaly tvarově Rominu bez Eva.

        0 0
        • novas32  

          ja mam testovacku Romin EVO. je na muj vkus dost prohle. mrknu jak se lisi od Rominu

          0 0
          • Breakpain  

            Hm,asi jine neni na testech… Take EVO, pokud by normal byl stejny, jen u vnirni strany stehen uzsi, tak se nas***, protoze mam ted cerstve to Toupe.

            0 0
        • novas32  

          tak Romin EVO ne-e…jsem na nem dost neposednej, ve srovnani s Toupe-ckem nejsem schopnej si najit pohodlnou polohu…jeste kouknu na Romina, podle fotek se fakt od Romin EVO dost lisi…ale pomalu to speje k Toupe-cku.

          Ma nekdo zkusenost se znackou Prologo? v utery jsem jel vyjizdku s manikem, ktery ho mel a strasne chvalil.

          0 0
          • blaf  

            marne hledam kde nejaky prologo vyzkouset, kdybys vedel tak dej vedet

            0 0
            • novas32  

              zatim jsem taky na nic neprisel, chlapik rikal, ze zkusil spesly, nekolik sedel od Selle Italia, nesedlo mu nic. tohle vzal naslepo a udelal terno… jenze to je dost krok do neznama…

              0 0
            • novas32  

              zdar, mam do patku pujcene Prologo Nago Evo TR40. pokud mi sedne, necham si ho, pokud ne, vratim ho. kdyz bude OK a necham si ho, necham te ho zkusit, jestli budes chtit, pak se nejak domluvime. chces dat vedet?

              vyzkousim az odpoledne, na prvni osahani vypada pohodlne. akorat je sedive (myslel jsem, ze cerne, a sediva mi vubec ke kolu nejde) a vazi nejakych 280g, ach jo, je to tezitko :)

              ale lepsi par gramu navic a prdel v pohodli nez naopak, ze jo…

              0 0
    • Mark-H14  

      Mě změřili sedací kosti 110mm (pokud se nepletu) – je to málo nebo hodně? Spešlácké tabulky říkají, že jsem na u sedla Toupé na hraně mezi 130 a 143, spíše 143. U Romina určitě 143 apod. A Chicane, které bych chtěl myslím dokonce 143 – 155mm. Vozím na MTB Phenom 143 a na Silnici Phenom 130. Na 130 se mi sedí pocitově lépe, ale samozřejmě může hrát roli posed MTB/silnice.

      Když jsem měl od kamaráda na 170km půjčené Selle It. SLR, které bylo tvrdé jako prkno a také 130mm, tak to bylo také OK.

      Tak vlastně nevím co bych měl na silničku vzít :)

      0 0
    • duty9999  

      http://www.teamsport.cz/…density-men/

      toto sedlo mám asi dva týdny a mám na něm naježděno přes 100 km a je super cena tak vlezeš se do 500 kč

      0 0
    • Mark-H14  

      Nemá někdo z vás tabulku body geometry saddle fit system, kde jsou uvedena všechna sedla a šíře podle naměřené rozteče sedacích kostí?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.