• rakso

    Chci si pořídit měřič tepu Sigma pc15.Jak zjistím na jakou hranici ho mám nastavit?

    0 0
    • Luka  

      :) podle vysetreni lakt. krivky a treninkoveho planu :) ale to si asi nechtel slyset…

      0 0
    • littlebiker  

      na netu je toho hodne, zkus treba www.kolopro.cz sekce trenink

      0 0
    • Marcinka  

      Jo, je dobrý. PC 15 má brácha, já 14.

      0 0
      • Luka  

        odpoved presne na otazku :DDDDDDDD

        0 0
        • littlebiker  

          :D:Djj

          0 0
          • rakso  

            Slyšel jsem že bych měl zajít do nějakého centra kde mě tepovku změří.Je to nutné nebo to stačí jen tak orientačně?

            0 0
            • Luka  

              ono taky musis rict, co od toho ocekavas? Trenink? cilene se zlepsit?nebo jen se „neutavit“ pri delsich vyjizdkach???…

              0 0
            • littlebiker  

              tak orientacne je anaerobni hranice na 80% z maxima,maximum vypocitas 220-vek,ale to je taky orientacne,nejlepsi je si zajit na testy,ale ty neco stoji,pokud se necitis byt vrcholovy zavodnik,vystacis si bez testu

              0 0
              • Luka  

                taky si to myslim. i kdyz na testy chodim. ale to proto ze mam ambice vysvobodit sve fyzicno ze zajeti „lemrózy“ alias geneticky dane lenosti v kombinaci s nesportovnim zacatkem zivota. Coz je vrazedna kombinace odsuzujici me uz navzdy do te druhe poloviny bikerske populace (tech pomalych, co si rikaji turisti). ale cilem je byt lepsim turistou :)

                0 0
                • rakso  

                  Sem tam jezdím s klukama co jezdí závody .Držím se s nima a pak v noci nemužu spát protože mě bolí nohy .Toho se chci zbavit a jezdit tak abych se neutavil.

                  0 0
                  • Luka  

                    :) na druhou stranu: kdyz budes jezdit na tepy, tak jim nebudes stacit. kdysi davno jsem blbla s tepovkou, nez mi nekdo jasne naznacil, ze trenink je o necem jinym nez „jet jenom tak aby ses neutavil“. A hlavne muze se ti stat, pokud se ponoris do cilenejo treninku, ze si to kolo uz tak neuzijes. Proste budes muset ven(na trenazer) i kdyz se ti nebude chtit, budes porad sledovat tepy, tachac a ani nestihnes vnimat jak je krasne… Bud trenujes a ma to smysl, nebo jezdis a budik je na nic :) Toz to je muj nazor jakozto jezdice na budiku cca 2 let

                    0 0
                    • Hejdik  

                      mám po třetí operaci srdce a tepy radši nesleduju.(kar­dioložka by mě asi zabila) Až to se mnou jednou šlahne,tak to bude určitě na kole a co víc si můžu přát,než vypustit duši na biku. Teda ne tu na co se válí v plášti :))

                      0 0
                    • Zerocool  

                      to máš naprosto pravdu, že když cíleně trénuješ, tak si to kolo tak neužiješ, není to potom o vyjížďce, ale o předem definované trase, odjeté v nějak stanovených parametrech, užít su mužeš maximálne dlouhé tréninky zaměřené na vytrvalost, u kterých jsi schpna částečně i vnímat okolí…

                      0 0
              • fousek  

                podle me tyhle vypocty jsou uplne mimo protoze me by max. tepovka vychazela na nakejch 195 a zatim co sem mel nejvic bylo 183 a to sem jel proste nadoraz, takze si myslim ze mam max tak nekde kolem 185, no a ty prahy muze mit kazdej uplne jinde, takze ja mam tepak proto ze kdyz se nudim (treba nakej asfalt) tak se koukam jak tam ty cislicka skacou a jakej vliv na tep ma rozvod ele. site a tak

                0 0
              • Paja  

                Kdyz uz orientacne, tak AP 60–80% z max., ANP 90–93% z max. – tolik alespon guru cyklotreninku O. Vojtechovsky:o) ANP se da „podomacku“ zjistit Conconiho testem.

                0 0
            • kámen úrazu1  

              Po pár týdnech, měsících používání tepáku zjistíš, při jakým tepu se cítíš i po několika (!) hodinách jízdy v pohodě, druhý den neunavený, při zhruba jakým tepu se už namáháš, případně zadýcháváš, na jakým tepu zvládneš jet maximálně pár minut… Přesně z toho odhadnout prahy asi nepůjde, tahle metoda je dobrá tak maximálně na dlouhý výlety, když si chceš hlídat tempo, abys dojel v pohodě až do cíle. Pokud chceš vědět přesnější určení (tréninkem se prahy mění) třeba kvůli tréninku nebo i pečlivější kontrole nepřepálení např. ze zdravotních důvodů, laboratorní test jedině doporučuju. A to nejlépe ve formě stanovení laktátové křivky. Dělají ho na vícero místech, osobní zkušenosti mám jen s pracovištěm Cas­ri.

              0 0
              • littlebiker  

                prave ja sem si ho kupil kvuli tomu abych nemel moc laktatu,pak se dalsi den blbe jezdi,ted zvladnu treninky klidne aj 5 dnu po sobe,driv to bylo nemozne

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Někteří lidé mají ve zvyku mluvit o tréninku, přitom se jen projíždí, byť třeba i velmi rychle. Samozřejmě na tom není nic špatnýho, ale pokud chce někdo opravdu trénovat, tak jen s udržováním itenzity do tepů, po kterých se druhý den může hýbat, nevystačí. Při najíždění základní vytrvalosti ještě jo, ale intervalový trénink si žádá už pravidelná laboratorní měření nebo velké zkušenosti získané mnoha lety experimentování a poznáním vlastního těla. Já tepák používám jak Ty – jen jako kontrolu nepřepálení, hlavně při vyjížďkách s druhými.

                  0 0
                  • Luka  

                    já se přepaluju i s tepákem :DDD minulá vyjížďka označená jako „velmi pohodové tempo“ mě stála 2,5hodiny nad AP :)) A kolikrat doooooost vysoko… proste i tak se necha clovek strhnout. Nejvic by me vadilo dodrzovat nuceny volna. pri mym stesti, by zrovna ten den bylo prekrasne, a jakmile bych mela dlouhej trenink, tak by chcalo a padaly h**** s hakama… :) zaplat panbuh za to, ze si muzu rict „Chci? Nebo nechci?“… A u toho zustanu.

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Přesně jak píšeš, mě by taky nebavilo dodržovat rozpis. Chvilku jsem o tréninku přmeýšlela, ale nebavilo by mě to, navíc by mně to bylo k ničemu, když enzávodím. :-D

                      0 0
                      • Luka  

                        no… nezadis ale jezdis zavody :)) takze trochu protireceni ;))

                        ale chapu. proc si to znechutit?

                        0 0
                        • Luka  

                          nezavodis" … boze, to je den

                          0 0
                          • kámen úrazu1  

                            jezdím závody, tohle slovní spojení mé „závodění“ naprosto vystihuje. Prostě jsem na nich párkrát byla, odjela si svým výletním tempem či jen trochu rychleji, bo nezávodím. :-) Závod mě nevyhecuje k velkýmu úsilí – bo jsem strašná trémistka, srab a nechci bolest – to spíš projížďka s kamarády. Ale jednou, jednou… možná už při dalším jetí závodu :-) se hecnu a zkusím to rozšlapat. Pokud si to před startem ovšem zase radši nerozmyslím. :-)) třeba se mně to zalíbí. Pokud teda neumřu na křeč v nohou či na rudo před očima, to líčení zážitků ze závodů bývá mnohdy strašlivé, asi fakt není o co stát a pojedu opět výletně :-)

                            0 0
                • jecnak  

                  To ses teda dobrej, klobouk dolu. Trenin 5 dnu po sobe a urcite jeste strefenej spravne do regenerace.

                  0 0
    • Zerocool  

      cus oski, rikal jsem ti – zajit na funkcni vysetreni – dam ti kontakt, stanovi ti pasma a potom podle muzes podle toho jezdit. V.

      0 0
    • Ladap  

      Přibližně ti to nastaví samo. Zadáš maximálku, věk, pohlaví a je to. Zjistit maximálku můžeš sám, určitě přijdeš na to jak.

      0 0
      • Zerocool  

        priblizne, a blbe…

        0 0
        • Ladap  

          Jo, to máš pravdu. Ale já myslím ,že většině lidí stačí používat obecný doporučení, svoje zkušenosti a hlavu. Třeba že na desátým kilometru Krále Šumavy nepudu do otáček nad 150TF, když mám letos najeto 1500km. A kdo chce víc, asi si nekoupí PC15, ale něco třeba od Polaru. Je to jenom můj názor. Třeba taky dospěju časem k vlastní soupravě na měření laktátu, ale dost pochybuju.

          0 0
          • JJ  

            To by me zajimalo, jak bych to udelal ja, ja mam 150 jen kdyz na kole jedu pomalinku po rovince:) Ted na zavodech sem mel za 5 hodin prumer 164 a to jsem druhou pulku ukrutne flakal a nemohl se dostat ani v kopcich ke 175

            0 0
            • Luka  

              ono je to tim, ze je to u kazdyho jinak. kazdej ma jinde AP a ANP i maximalku… ja rano vstanu, vycistim zuby a uz mam 100… sahnu na kolo a je tam 115… pri jizde neklesa pod 130 ani pri sjezdech po silnici… naopak dovedu vyprodukovat i 198t… ovsem pak uz to je dychani na zpusob astmatickyho zachvatu…chrhhhhh hýýýýýýýý hrrrrrrrch huuuuýýýííííí.

              Kdybych jela 150t na zavode, tak by me musel uzavirajici poradatel tahnout za motorkou :)

              0 0
              • JJ  

                Tak to mame asi ty tepy podobny, taky me vzdycky drti, ze jedu vedle kamose, kterej ma do kopce 160 a ja funim na 190:)

                0 0
                • Luka  

                  tepy nejsou dulezity. hlavni jsou prahy… ty ja mam nekde mezi 168 ap a 180 anp......­........ „trenuju“ tim, ze jezdim do AP… zakladni vytrvalost (mimochodem supr vymluva kdyz te nekdo popohani nebo te stve ze te predjel :)) ) a jakmile se priblizi kopecek, vturanu jsem na 180. Dneska se zadarilo jeden projet na 168tepech, ale byla to nuda… bo jsem jela asi 8kmph :))))))

                  0 0
                  • marapara  

                    Ty jo, 168 tepů … tolik mám, když už je to kopec jaxviňa.

                    0 0
                    • littlebiker  

                      jj,nizkotepec,ja velice snadno dosahnu treba aj 190

                      0 0
                    • dav33  

                      :-)) tolik mám , i když se zvednu na rovině ze sedla. a nechci slyšet, tak se nezvedej a šlapej :-)

                      0 0
                  • hribik A1  

                    „hlavni jsou prahy“ a konkretne hlavne Praha :-)

                    0 0
                  • Zerocool  

                    AP určitě nemáš 168, to by jsi asi jezdila tour de france:)

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Má. Viděla jsem to na papíru. :-) Prostě je vysokotepec. Až bude hodně dobře trénovaný vysokotepec, bude mít aerobní práh třeba dejme tomu klidně na 175. Já jsem na prazích jen o pár tepů níž než Luka. Fakt to nezáleží jen na trénovanosti. Biker stejnýho věku a přitom v mnohem lepší kondici než mám já, může mít aerobní třeba na 150.

                      0 0
                      • Luka  

                        az bude.. chacha.. nebude. nikda nebude… ale ty tepy se asi soupnout, to jo, verim tomu. Docela zacina bejt letos znat tech slusne najetejch par kilometriku. Po vylitnuti kopce se rychlejs vzpamatuju… jestli to pujde takhle dal, za chvili budu regenerovat uz pred vrcholkem krpalu :D

                        0 0
                        • kámen úrazu1  

                          Šoupnou se nejen prahy, ale hlavně výkon při stejných tepech. Určo jseš na tom rok od roku líp, když porovnám naši první vyjížďku v říjnu 2005 a teď Maštale, tak jseš na tom o dooost líp.

                          0 0
          • RADO77  

            Dva roky relativně systematicky trénuju, na hobíkovské úrovni, ale trénuju. Byl jsem dvakrát na FTVS si udělat ty testy na prahy a musím říct, že je to dobré na začátek, ale jinak to má jen orientační význam.Nejdůle­žitější je stejně zkušenost a cit pro to, jak se v danou chvíli cítíš.

            Jinak mám nějaký tepák od Casia a bohatě mi stačí. Dají se tam nastavit pásma a udělá ti to prům. tepovku a kolik času jsi strávil v jakém pásmu. Podle mě je důležité, aby se tam daly nastavit pásma ve kterých se chceš při tréninku nebo v závodě držet a aby Ti to umělo řvát, když je překročíš. Polar je fajn hračka, ale prozatím mi v tréninku v ničem nechyběl. Jo pokud si chceš hrát s grafíkama v počítači apod. jo, ale na normální trénink ti stačí kdejaký obyč tepák. U Polaru navíc platíš strašné love za značku.

            Co si pamatuju, když jsem tu PC15 kupoval drahé polovici, tak se tam ta pásma nastavit dají a to bohatě stačí.

            0 0
          • Zerocool  

            nepudeš nad 150, co to je za blbost??? To je úplně normální pohodové tempo, v takovém tempu je možné jet i několik hodin bez problémů…

            0 0
            • Luka  

              jak kdo. znam lidi, co maji na mirnem kopci tep 110… 150 na slusnym krpalu a 180 vzivote nevideli na tepaku (treba Habib… kde mas ap a anp nesvedci vubec o nicem, jen v kdyz se zameris na souvislost, rozsah jakej mas mezi ap a anp, kde mas laktat, jak vypada krivka… to teprve vypovida. ale to ze ja jedu na 190 a muj muz na 150 neznamena ze se flaka…

              0 0
              • Luka  

                a o sile ani nemluvim…

                0 0
              • Zerocool  

                chtěl jsem tím říct, že jet na tepy 150 i nad je v pohodě, myslím si pro většinu, a když ladap píše, že v závodě nepůjde nad 150, tak se podle mě bude flákat, i kgdyž se jedná o 10-tý km, toť vše, nic víc, nic míň

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Tak jinak.

                  Představ si dva bikery. Stejný věk, stejná hmotnost, oba s cyklistikou začínají, nikdy pravidelně nesportovali Zajdou si na stanovení prahů.

                  Jeden má aerobní práh na 135 tepech, druhý na 165. Anaerobní práh i maximálku mají samozřejmě taky jinde. Na aerobním prahu mají stejný výkon a protože i stejně váží, jedou na aerobním přibližně stejně rychle. Ale když ten první, nízkoprahový, jede 150 tepů, už si docela dává. Druhý, vysokotepec, se při 150 tepech ještě ani nezapotí.

                  Pak první trénuje, trénuje a trénuje, druhý si jen občas o víkendu vyjede do lesa.

                  Zase zajdou na testy. Nízkotepci, protože se sportem teprve začínal a pravidelně a správně jezdí, se posunuly prahy, aerobní dejme tomu na 145. Zlepšil se mu i výkon (samozřejmě nejen) na prazích. Vysokotepec je na tom zhruba stejně jako když začínal.

                  Teď když pojedou oba na svůj aerobní práh (nízkotepec svých „nových“ 145, vysokotepec pořád 165), bude trénovanější nízkotepec rychlejší, bo má větší sílu atd. atd. Když pojedou oba ale na 150 tepů, bude to pro prvního pořád namáhavější – pro vysokotepce i přes netrénink je 150 brnkačka, nízkotepec se i přes trénink pořád pohybuje nad svým aerobním prahem.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Tím chi naznačit, že Ladap třeba patří mezi vyloženě nízkotepce. 150 tepů může pro něho znamenat pár tepů pod anaerobním prahem a pokud chce dojet bez pocitu nekomfortu…

                    0 0
                  • Zerocool  

                    Já ty teroie celkem dobře znám a určitě mimo nejsem, a taky s =tím co píše kámen úrazu souhlasím. Zase se opakuji, pokud někdo jede v závodě na 150 tepů a ani nemusí být extra trénovaný může se čistě orientačně nacházet někde na začátku pásma setrvalého stavu. Pokud v tomto tempu pojede (v setrvalém stavu) a nebude atakovat počáteční hranici pásma anaerobního neměl by se nijak extrémně zatavit a závod by měl rélativně v pořádku dojet…to, že jsou prahy a různých lidí různé je absolutní pravda, s kterou samozřejmě souhlasím, tož tak…

                    0 0
                    • paulovic  

                      mám PC-15 podla štandardného výpočtu by som mal mať max.184 (mám37). Už prvý maraton s tepákom som odjazdil na 188. V priebehu roka som si dvíhal maximum a po šprinte do kopca (Uphil BA)14.4.07 som si zvýšil na 201.Ked hrám florball viem ísť až na 204. takže dooporučenie: na začiatok nastaviť vypočítanú hodnotu a ak sa ju podarí zvýšiť upraviť PC15. Ked ideš na max tak najprv sa tep zdvíha a po prekročení max, prudko spadne dole a ty budeš len lapať po dychu. Maximálka sa dá vyskúšať aj pri výjazde do kopca, asmozrejme čo najrýchlejšie. po cca 500m prestať na 30s a potom vyraziť znovu (doporučujem prudký kopec) maximálka sa určite pri druhom dostavý.

                      0 0
                    • McBlacky  

                      tak tak, navíc při závodě kromě sjezdu si myslím že jet na svým AP je zbytečný flákání. Krátký závody 50ky a podobný se jezdí !průměrem! nad ANP. Průměrem pod AP jsem jel akorát 24H, a 200km Salzku. Jinak i 6–7 hod závody jezdím průměrem nad AP.

                      0 0
                      • Luka  

                        ale ty jsi „jiný“… lepší! :DDDD …ehm, pardon ze si z tak vazne veci delam srandu.

                        dobre trenovany jedinec tu padestatku ujede za 1:20 cca. I kdyz jede nad anp, je na to proste vytrenovanej a vydrzi to ty dve hodky naprosto v pohode. Hobici postradaji prave ten trening v tech vysokych tepech, vytrvalost pri takovym zakyseleni a tak.

                        Nevedou se tu dohady nad tim, kde se jezdi kudla na spici. O tom tu nikdo z nas nema prakticky paru (snad krom tebe a par vyvolenych).

                        Hlavni debata se zvrhla z nepochopeni, ze jsou nizkotepci, co muzou mit anp treba na 150tf a vysokotepci s anp na 185 klido… A to ze (napriklad) mam ap na 168 prece neni zadna velicina JAK jezdim. To je jako kdybych nekomu rekla ze mam 190cm a on mi rekl, ze jsem vyborny basketbalista… toz tak :)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          :) údaj který se dá výborně srovnávat je W/kg na AP a ANP.

                          dlouhodobým soustavným treninkem (ne v řádu měsíců, ale v řádu sezon) se snižuje TF max a snižuje se rozdíl mezi AP a ANP a MAX. Po určité době se tato fáze zastaví a pokud se trénuje důsledně dle tepů tak se mění W/kg AP a W/kg ANP neuvažujeme-li změnu váhy.

                          To platí jak pro nízkotepce tak pro vysokotepce.

                          0 0
                          • Darkson  

                            jasně, ale to nevylučuje že Pepa bude mít vyšší W/kg na 145 tepech než Franta na 170 tepech a oba se můžou pohybovat na tomhle tepu třeba na 3 mmol laktátu.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              no jasně že ne.

                              0 0
                              • Darkson  

                                čili když se někdo teoreticky nedostane při maratonu přes 150 tepů/min (třeba i 3–3,5 mmol/l), neznamená to automaticky, že se fláká, nebo že jede pomalu:-)))

                                0 0
                            • Beeda  

                              otazecka: Franta si da 8 piv a Pepa 0,7 rumu, oba vazi stejne a trenuji ve stejne hospode, kdo z nich je vic na mol? :-D

                              0 0
                          • Luka  

                            ach jo. si pripadam jak na marsu.

                            chapu to (svete div se). tady slo o to, ze se michaly jabka s hruskama. jeden rekl ze jel zavod 150tf a druhej mu rekne ze se teda pekne flakal, treti prohlasi ze ma ap na 168 a ctvrtej ho ohodnoti jako lhare. Nad tim se tu pozastavuju. nikoliv nad tim, jak se pomeruje vykon.

                            Celou dobu se tu snazim Zerocoolovi rict, ze hodnoceni co predvedl nahore bylo mimo. Proste z udaje AP a ANP hozenyho do placu nemas sanci poznat jak na tom clovek je (ok je tu vyjimka, ze se prahy lehce pohybuji behem treninku ale to ted pomineme).

                            Me prislo desne smesny ze jsem byla oznacena bud za lhare nebo za jezdce TdF .. dyt znas moje tempo… a jestli chcete i laktat, smele vam ho sem dam… ale varuju, ze umrete smichy :D

                            0 0
                            • McBlacky  

                              v pohodě já se nechci hádat jenom jsem to chtěl tak nějak shrnout…

                              0 0
                      • Zerocool  

                        díky McBlacky už jsem myslel, že mě nikdo nepodpoří…

                        0 0
                • Luka  

                  nic vic nic min, ale jak pise gorgov, jsi mimo :)

                  ja se budim s tepem cca 70, jakmile vstanu z postele, mam 90. Jsou lidi co maji po ranu tep 40 i min… tam kde ja zacinam den snidani a tepem na stovce, oni zacinaji zavody… podle tve teorie bych mela pri snidani podavat vrcholovy vykon a jedinci jako Mercx, Vinokurov a spol behem Tour se pekne flakali…

                  0 0
            • Gorgov  

              hele fakt seš mimo, neni to jen o tepech, tomu co píše třeba Luka mužeš věřit ;)

              0 0
            • Ladap  

              Asi jsem jinej, někdy mi dá práci to vytlačit nad 120 a když tam mám 130 ,tak už fakt makám. To když jedu brzo ráno a je dost pod nulou. Přitom maximálku mám úplně normálních 185. je ale fakt, že klidovou jsem míval i 39, když jsem ještě chodil běhat. Nad 150 taky umím jezdit, ale určitě ne dýl jak hodinu a to už musím mít něco najeto.
              Taky má na vaší tepovku velkej vliv teplota?

              0 0
              • Luka  

                velkej ne, ale nejakej tam je,… jsou dane pro 15–25stupnu. pokud trenujes okolo nuly, snizit prahy o 5–6tepu, nad 25° je zvyseni tepovky kvuli dehydrataci… tolik CASRI :D

                0 0
                • McBlacky  

                  je to fakt v zimě ze sebe vymáčkneš mnohem mín. Ono taky není moc zdravý jet hranu a pak být komplet propocenej do delšího sjezdu…

                  0 0
          • McBlacky  

            no nevim Krále jsem loni jel průměrem 163 :) max mám 192 cca.Závod je od slova závodit :)

            0 0
        • ydaho  

          prave PC 15 poměrně přesně, teda alespon u mě.....

          0 0
    • MlokCZ  

      Prostuduj cele www.kpo.cz sekci fyziologická poradna.

      O odhadování prahů už tu bylo napsáno spousta. AP se dá např. dle průběžného pozorování, kdy ještě můžeš dýchat nosem, kdy ještě můžeš plynule mluvit bez jakéhokoliv zadrhávání (nebo zkusit jestli můžeš zpívat). ANP se dá určit dost slušně pomocí Conconiho testu (který už tu byl také několikrát rozebírán).

      0 0
      • Luka  

        to s tim mluvenim… asi bych se ani nerozjela :))))) nejak jsem od mala zvykla porad mluvit, takze dycham jak nosem, tak pusou… a u samotnyho nosodechu proste nevydrzim :)))

        Ale s mluvenim je na tom paradne Kamen urazu. Fascinuje me, ze „tu hubu nezavre ani v nejvetsim kopci“ – Kamínek promine… ja se vetsinou zmuzu tak na odpoved „Hchhmmmm!“ :)) A Kameňák svitoří dál. Mám odůvodněné podezření, že to je její styl tréninku… prostě jede na pohodu, ale místo přidávání kadence v nohách přidává na slovech :D … obdivuhodné!!!!

        0 0
        • kámen úrazu1  

          :-)) To jsem odkoukala od Kankrlíčka. :-) Jenže když jedeme spolu, mluví v kopcích víc on, tak se musím taky někde realizovat. :-))

          0 0
    • mr.antik  

      odhadem :-)) Ne – podle věku a toho co se tam zadává mi to vyšlo plus mínus 2tps..

      0 0
    • raceman  

      je to dobrej tepák ale má špatnou konstrukci www.bike-forum.cz/…ponenty.html?…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.