Švýcarsko - prosím o radu k aktuální možbosti MTB bikingu

13 nepřečtených
  • chodec

    Nemůže někdo prosím poradit s trasami na MTB ve Švýcarsku, konkrétně v okolí Jungfrau (tuším, že je to kraj Bernese Oberland – pokud se tedy nepletu)? Plánujeme tam cestu za kolegou a s ohledem na nějaké katastrofické popisy toho, kde všude je tam bikování zakázané bychom měli rádi přiměřenou jistotu, že se budeme moct svézt po nějakých trailech a ne jen po silnici. Jedeme tam na cca 3 dny z čehož 2 budou asi jezdící. Bývat budeme nejspíš někde v Bernu či okolí. Ideální je představa přiblížení se lanovkou někam vejš a tam buď kroužit, nebo nějakým okruhem postupně sjíždět zpět k bydlení. Ani jeden z nás nemá moc chuť a fyzičku na to se hned první den zrušit nějakým krkolomným výšlapem s převýšením 3km jenom než se dostaneme do nějaké jezdící vejšky – proto ten předpoklad výškového přibližovala. Má někdo nějaké nápady kde konkrétně jezdit nebo kde hledat informace?

    Dík – moc by nám to pomohlo – nechceme tam 800 nebo kolik km táhnout kola naslepo.

    0 0
    • RomulusP  

      Zkus si najít v historii,už jsem tu pár tipů psal.Jinak se mrkni na veloland.ch,nebo mojesvycarsko.com (hledej bikeparky).

      V CH je dost a dost trailů!!!Pokud je to někde zakázané,tak o kousek dál máš zase trail JEN pro bikery,kde nepotkáš koně či pěšáky!

      Jinak v okolí Bernu máš západním směrem bikeparky např. u jezera Lac de Neuchätel,městeček Le Chaux de Fonds,La Brevine,Fleurier atd. Je tam toho dost.

      Pak jižně od Bernu Laubach,celá oblast pod Friburgem (např.Moléson Vilage).

      Pod Jungfrau máš dva bikeparky,dále u Montreux,tam jsou pěkný sjezdy s lanovkama v Leysin,Les Mosses,Champoussin a u sedla Col de la Croix.

      Zkus si objednat u vydavatelství Kümmerly+Frey bikemapu,nebo ti poradí na mojesvycarsko­.com,příp. na ambasádě CH.Nemusíš se bát,že by jste se nesvezli.Většinou to funguje jako permice u lyží.On i se i švýcaři rádi vyvezou nahoru a pak to valí dolů!

      Stačí takhle?

      0 0
      • RomulusP  

        Ještě jsem si vzpomněl,že celé CH vč. horský průsmyků a údolí prázdí hustá síť tzv. postbusů,což jsou žluté autobusy provozované SwissPost,těmi se také dostaneš do sedel a do sedla :-)

        Švýcaři jsou na ně pyšní jako na sýry a hodinky.Na každé poště,nádraží či infu máš nepřeberně map okolí i celého CH,jinak nejcennější je osobní zkušenost z konkrétního místa jako ti navrhuje Omen!

        0 0
      • chodec  

        zatím stačí dík – zkusím se porozhlédnout po uváděných zdrojích a lokalitách. Nicméně třeba ten veloland jsem objevil už cca před týdnem a mám z něj krapet rozpačitý dojem. Přijde mi, že jsou tam jen nějaké základní dálkové trasy – síť tam uvedených trailů mi přijde hoooodně řídká. Důvod proč se takhle ptám je, že mi nějací lidé, co tam byli říkali, jak byli v sezóně nemile překvapeni, když přes veškerou přípravu, kdy si nakoupili i ofiko mapy cyklotrailů apod. nakonec nebyli na traily vpuštěni přes zákazy, které tam nějak sezóně švícaři vyvěsili.

        Jen pro doplnění, nejde mi o bajkparky v tom slova smyslu, který obvykle používám v ČR – tedy o nějaký DH slet z kopce (na to nemám ani techniku ani chuť). Lanovku jsem zmínil jen jako způsob, jak se ulejt tomu nejhoršímu stoupání z údolí a i při našem mizerném tréningu si ušetřit síly na hezké celodenní ježdění po horách – tj. zbytek dne bychom rádi strávili na nějakém terénu pro běžná horská kola (XC-AM) - kopce celkem nevadí, jen toho nesmí být moc :-)

        P.S. až si nastuduji, tak případně mailnu nějaký doplňující dotaz, pokud nebudeš protestovat.

         dík  

        0 0
        • RomulusP  

          Rozumím,ale ony většinou bývají v těch bikeparkách lanovky,co tě vyvezou do patřičné výšky,pak můžeš,ale samozřejmě nemusíš jet hned dolů,nebo se toulat po vrškách.Problém je skutečně v tom,že o sezóně některé cesty uzavírají kvůli kolizím bikerů s pěšími.Na hřebenech jsou také pěkné pěšiny,např. Mt.Tamaro v Ticinu (osobní zkušenost),ale bez fulla je to dost obtížné.Bohužel nemají jak švýcaři,tak ani většinou ostatní státy tak superkvalitní turistické mapy a značení jako u nás.V tomto jsme světová extratřída!!!Tady se musíš držet povětšinou jen žlutě značených Wanderweg.Je tu spousta asvaltových cyklostezek,jinak musíš opravdu hledat v místě.Všude se ale něco najde,zkus využít i ten poštovní autobus nebo vlak.

          0 0
    • Omen  

      jezdili jsme tam před měsícem napiš mi večer na icq a já ti dám nějaké tipy. Bylo to tam super. jsou místa která jsou zakazaná ale spousta super věcí co se může jezdit. Byli jsme ubytovaný v Grindelwaldu.

      0 0
    • tom xtr  

      Strávil jsem v téhle oblasti na MTB necelý týden a bylo to fajn. Ale abych pravdu řekl, tak to bylo hlavně o brutálně dlouhých výjezdech a sjezdech, a to převážně po šotolinách občas i asfaltu (např. na Manlichen), což moc nechceš. Singletracků po hřebenu tady moc nebylo, i když se nějaké našli. Jezdili jsme ve dvojici singly v sezoně zakázané (kvůli kolizím s pěšáky), a nebyl s tím problém (nebylo ale úplně ideální počasí a byl všední den). Např.: krásný přejezd z Manlichen na Kleine Scheidegg a pak z Firstu směr na Schynige Platte. 

      Z toho co jsme poznali a můžu doporučit je hezké např. (ale kopce jak sviňa):

      • Lauterbrunnen – Muren – (možno proložit okruh s výjezdem do kopce směr Schilthorn a zpět Muren) – nakonec sjezd do údolí přes Schittelberg (je tam hezká technické pasáž) – Lauterbrunnen
      • Lauterbrunnen – Grindenwald – Manlichen – po singlu Kleine Scheidegg – sjezd Wengen – sjezd po pěší stezce Lauterbrunnen  
      • Hezký a náročný je výjezd Grindenwald – Kleine Scheidegg 
      • Grindenwald – Grosse Scheidegg – First – Schynige Platte – tady jsme se vraceli zpět na First a sjezd do Grindenwaldu po stezkách – těžko bych je ale sám znovu hledal, dá se ale po značené cyklo. 
      0 0
      • tom xtr  

        Ještě doplňuji INFO k tomu singlu First – Schynige Platte: v sezoně je tenhle hřeben pro kola zakázaný. My jsme tam byli začátkem srpna, ale až v dost pozdě odpoledne a nebylo úplně optimální počasí a nebyl tam tudíž skoro nikdo (jen na začátku od Firstu pár lidí). Prý ten zákaz ale nějak hlídaj.

        Jinak tahle cesta co si pamatuju je opravdu super, ale místy dost technicky náročná a taky pokud mě paměť neklame nic pro někoho se závratí.

        0 0
    • RomulusP  

      Mrkni se sem:

      http://map.mountainbikeland.ch/?…

      pak si najdi trasu tady:

      http://www.postbus.ch/

      a můžeš vyrazit i bez lanovek..

      Jak jsem už psal,nejlepší je buď jet na vyzkoušené místo,nebo někam na blind s tím,že v místě všechno zjistíš snáz a podorbněji.Něco jako náš cykloatlas.cz nemají…

      0 0
    • AdeptRendl  

      ahoj. byl jsem loni.

      muzu poskytnout tuto mapu regionu za zlomek ceny 25CHF

      http://www.ride-shop.ch/…php/info/p32

      +dalsi info

      je tam paradne, ale my jsme slapali vse. Ale lauterbrunen, wengen a ostatni mista jsou pristupny zubajdou. Nevyjet na Mannlinechen==trest smrti(jako bys nebyl):D

        
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.