• Kohout

    Dnes jsem u dvou kol demontoval středovou osu na čtyřhran. U prvního kola vše šlo hladce. U druhého jsem narazil na problém.

    Začal jsem demontovat jako první levou misku (měla by mít pravý závit). Nepodařilo se i s ní ale hnout i při vynaložení docela velké síly. Nějakou brutalitu jsem raději nezkoušel. Tak jsem si řekl, že zkusím pohnout pravou miskou, třeba se to uvolní. Pravou misku (levý závit) jsem normálně vytočil. Osa ale zůstala držet v rámu.

    Všechy osy na čtyřhran, co jsem viděl, tak pravá myska byla na pevno s osou a levá je volná-posuvná. Tady to vypadá, že tade je na pevno s osou ta levá miska. Je to možné? Levá miska je kovová a má osazení. Většinou má ale osazení pravá miska, ne? Pravá myska je z plastu a bez osazení.

    Nevíte někdo, co to je? Jaký je závit na levé misce? Měl by bát pravý. Nerad bych to zničil. Kolo je normální taiwan produkce z roku asi 1995, rám ocel. Takže francouzský závit tam asi nebude. Díky všem.

    0 0
    • multib  

      Franc. závit je na obou miskách pravý, takže ne. Může být: 1) osa obráceně, misky přes závit, zkontroluj, zda pravá plastová miska nemá závity poškozené. Pak je to montováno obráceně.

      1. anebo je možné, až pravděpodobné,, že máš Sh osu, která má pravou misku plastovou a levou Fe misku vcelku s pouzdrem osy, proto je dotažena hodně pevně, navíc zapůsobil čas (kolo je staré 2 r.?), proto ji musíš povolit velkou silou, doleva. Stříkni to něčím (brzdovkou, konkorem, WD) a nech působit přes noc. Po namontování klíče ho zajisti šroubem (dotáhnout lehce, jen na doraz) s velkoplošnou (dle typu klíče) podložkou, aby se klíč nevysmekl ze zářezů misky a Ty mohl působit celou váhou těla. Lépe je tahat nahoru, tak vyvinu větší sílu, než váhou těla.
      0 0
    • vinnca  

      ahoj, muze te mi prosim v par bodech popsat ulozeni ctyrhranu do ramu? mazou se zavity? a jeste prosim, kdyz budu davat kliky na ctyrhran, staci to natlacit rukou nebo se na to bere kladivo ( myslim lehke poklepy )a pak dotahnout sroubem?

      0 0
      • Lister  

        Závity namazat, stejně tak plochu 4hranu, nasadit rukou, ničím nemlátit, dotáhnout na krev. Hotovo. Jo a 4hran je ze všechny strany stejné, takže je jedno, jak kliku na osu nasuneš.

        Jen si dávej pozor, když budeš osu do mufny šroubovat – kdyby se objevil postupně narůstající odpor, tak jdeš pravděpodobně trochu šejdrem a přeřezáváš si závit. Vždy jsem to dělal tak, že jsem nejdříve lehce zašrouboval tu volnou misku bez osy, pak z druhé strany nasunul tu osu, která se opřením o misku na druhé straně lépe vycentrovala a začal šroubovat. Když to šlo dobře, tak jen opět vyšroubuješ tu volnou misku, dotáhneš osu a pak dotáhneš z druhé strany tou miskou. A proč to popisuju tak blbě – prostě proto, že tohle jsem montoval naposledy před několika lety a už si nepamatuju, na které straně je osa a kde je jen miska :-D

        0 0
        • vinnca  

          dik. jinak ta volna miska je na na levo:)

          0 0
          • Lister  

            Jo, měl jsem ten pocit :-)

            Ještě k tomu odporu – ten samozřejmě narůstat bude, ale kdyby se stalo, že by se po pár otočkách už zvýšil tak, že bys musel rvát silou, tak pak jsi mimo závit a je potřeba to zkusit ještě jednou.

            0 0
        • romachain  

          Plochu čtyřhranu naopak před nasazením klik odmastit. Potom kliku dotáhnout na krev a jedině tak se dá jakžtakž zajistit, že se klika nebude povolovat. Vazelína stejně jako jakýkoliv jiný znečištění čtyřhranu časem může dělat neplechu. Povolená klika na vyjížďce daleko od základny je pak nepříjemnej problém zvláště když někdo nevozí osmičku imbus, popř. má šestihranný hlavy šroubů, který musí dotahovat nástrčkou…

          0 0
          • Lister  

            Vždycky jsem montoval přes vazelínu a nikdy se mi 4hran nepovolil (což nemůžu říct třeba o GXP ose). Chce to prostě dotáhnout na krev a když říkám na krev, tak myslím na krev :-)

            0 0
            • romachain  

              S dotažením souhlasím… Nicméně ta vazelína tam nemá vůbec žádnej smysl, jen tím hrozí případné problémy. Dokud na tom čtyřhranu něco je (vazelína), tak to nikdy nemůžeš utáhnout přesně tolik jako když to bude čistý… Ta vezelína časem „zmizí“ a pak se to může povolit.

              0 0
              • vinnca  

                tak ja si myslim, ze kdyz tam maznu porvchove vazeliny, tak se nic nestane, nerad bych rezel flexou dalsi kliku, dneska to stacilo…je pravda, ze ctyri roky se s sni nehybalo a sul tomu asi moc neprispiva prez zimu, stahovakem jsem vyrval zavity ( to bylo jak ztrouhanka ), ani ten packovy stahovak nepomohl, majzl taky ne a jedine flexa za cenu rozbiti kliky. A nebo potom bez mazani a aspon jednou za rok po zime to stahnout a ocistit.

                0 0
              • Lister  

                Z mého pohledu je tam proto, že se sníží tření mezi díly a tím pádem se může klika víc utáhnout, ale to je fuk, kontrola po čase je potřeba tak jako tak – po cca 150–200km zkontrolovat a dotáhnout a pak by se to povolit nemělo.

                0 0
              • lidumil  

                Jednou jsem to namontoval bez vazelíny a ten kravál si nepřej slyšet. Jinak s vazelínou nebyl nikdy žádnej problém, nikdy se mi to nepovolilo.

                0 0
            • StuntJ  

              By bě zajímalo, jak často se ti GXP osa povoluje ?

              0 0
              • Lister  

                Jedna se povolovala pořád, ať jsem dělal cokoliv, druhá se taky jednou povolila, ale tam to bylo špatnou montáží.

                PS: te´d už se nic nepovoluje, šlo to z kola dolů…

                0 0
                • StuntJ  

                  Aha, já jsem na nových klikák nalítal už něco přes 100km, a osa stále drží, žádné známky povolování apod … Vůbec si dedokáži představit, jak by se to mohlo samo povolit, při takovém momentu utažení …

                  0 0
    • vinnca  

      chlapaci, dneska jsem se pustil do montaze noveho stredu, musim rict, ze nasazeni bylo v pohode, slo to jak po masle, ale jeste resim dylema – tam, kde je ta miska napevno s osou se utahuje na fest a druhe strana, kde je ta miska volna se taktez utahuje na fest nebo jen s citem?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.