Stravování na delších vyjíždkách

686 nepřečtených
  • PavelBlecha

    Ahoj, všude se píše o tatrankách a banánech. Mě zajímá, co si berete sebou, pokud na kole strávíte třeba 5 hodin. Snažím se vynechávat předražené stránky, jelikož jím několikrát denně.

    Díky za tipy.

    • Drobeczech  

      Bebe sušenky nebo vlastno ručně vyrobené cereální tyčinky s medem.

    • Delkim  

      výlet nebo trénink? řešíš výkon/váhu/progres?

      • PavelBlecha  

        výlet. Přeci se nebudu celý den ládovat sušenkami. Co nějaké těstoviny nebo co já vím.

        • Delkim  

          aha, tak to si cestou zastav na oběd a máš to, ne? to výletní tempo ani nebude vyžadovat nějaký extra přísun živin

        • Jacob1  

          počítám že to je asi vůbec tvuj první výlet

    • Petr.T.M  

      Pokud bych se chtěl vyhnout pečivu kvůli lepku, tak bych si klidně něco uvařil do krabičky. Pak nějaké to ovoce a/nebo něco zdravého sladkého na doplnění energie? Nějak v tom nevidím problém, pokud jde o výlet a nikoli o podávání výkonu.

    • Kawka  

      Normálně housku s máslem a se šunkou, někdy aj dvě.

      • Tina  

        Aj ja tak :) Zase zjesť niekoľko sladkých tatraniek alebo musli v priebehu 4 – 5 hodín nie je totiž žiadna výhra :)

        • 01carbon  

          během 1/2 roku zpět mi uvázla v paměti zpráva, že tatranky (a ještě něco – již si nepamatuji) přešly na plně syntetickou výrobu. Tak jsem je zařadil na blacklist.

          • Jacob1  

            jakou syntetickou výrobu , stačí číst složení , začali tam přidávat palmovej olej a různý jiný levný šmakulády

            • Petr78  

              Třeba, že do arašídových tatranek už nedávají arašídy, ale umělé arašídové aroma.

              A zdůvodňujou to tím, že chtějí, aby ty taratnky mohli jíst i lidi co jsou alergičtí na oříšky.

              Hezkej způsob, jak okecat snahu ušetřit výrobní náklady.

              • Barak  

                To je dobrá kravina, ti výrobci už si nevidí do huby. Jako člověk, kterej má alergii na arašídy můžu říct, že stačí, abych v sušence cítil cokoliv, co připomíná arašídy a nedotknu se toho. Představa, že bych byl nadšenej z arašídového aroma je fakt úplně mimo.

                Jak říkáš, další vochcávka na zákazníky…

                • jIrI___  

                  A nejlepší je upozornění na obalu arašídové tatranky, že může obsahovat stopy arašídů :D

                  • Barak  

                    drsný :-)

                  • YuraOlomouc  

                    No a nebo na flasce od mleka. Alergeny „obsahuje mleko“ :)

                  • sharkeeCZ  

                    tohle je dusledek zakona, vyrobce je v tom nevinne

                    • Jacob1  

                      upozornění normální člověk pochopí , protože ty stroje v kterých se to zpracovává , dělají i víc výrobků a né vždy to stačí pořádně vyčistit .

                      ale omlouvat velký korporace za to že chtějí ušetřit a dělat šmakulády , to né to je asi ten kapitalismus

                    • Barak  

                      Nemyslíš, že kdyby to výrobce neojebával, nebyly by uvedené ve složení přímo arašídy?

                      • sharkeeCZ  

                        Ne. Přečti si zákon.

                        • Barak  

                          Se zákonem ještě souvisí prováděcí předpisy a další vyhlášky, hledat to fakt nebudu.

                          Ale jestli se v tom pohybuješ, chceš říct, že musíš uvést na obale „může obsahovat stopy arašídů“, i když jsou arašídy výslovně uvedeny ve složení výrobku?

                          • sharkeeCZ  

                            ano, je to alergen

                            stejne jako nove musi byt seznam vsech alergenu v kazde restauraci a u Kung-Paa proste musis uvest alergen Arasidy i kdyz kazdy vi, ze v Kung-Pau jsou

                            • hekynen  

                              No, od té doby, co se to musí uvádět, se nestačím divit, včem všem je „moje“ číslo 7 (=mléko). Bylo uvedeno i u řízku… :)

                              • nitraq  

                                Mlékem nastavovaný vajíčka pro trojobal?:))

                                • hekynen  

                                  jj, přesně tak. A to jsem si myslel, že řízek je pro mne „bezpečný“. Naštěstí tam toho mléka není moc, takže se z toho nepo… :)

                                  Ale s€r€ mne to, mléko v řízku nemá co dělat!

                              • sharkeeCZ  

                                ano, protože se ořidává třeba do vajíčka na trojobal – my to tak doma dělali/děláme

                          • Jacob1  

                            to se dnes píše na všechny výrobky , oni se většinou zprácovávají v nějaký továrně , kde se vyrábí víc věci a když ty ořechy projdou nějakým sypačem nebo bůhví čím , kde může zůstat stopový množství mlíka , nebo ořechů , tak to tam musí napsat

                            když jsem byl na veganský stravě , tak firma zajíc co vyrábí sojový nápoje , to uvádí taky

                            a vysvětlovala to takhle , když jim tam jeden vegan napsal dotaz , prostě stopový množství ořechů atd , může zůstat v mašině tak to tam musí napsat

                            a tisk je možná nějakej nastaven a je na to nějaká norma , tak se to dává všude

                            • Barak  

                              Jako alergig na arašídy tomuhle samozřejmě rozumim.

                              Jenom mi neni jasný, když je ve složení uvedeno „arašídy“, proč tam musí být ještě napsáno, že „může obsahovat stopové množství arašídů.“ To bych právě chápal v případě, že tam žádné arašídy nejsou a je tam jenom nějaká náhražka. Tedy, aby se chránili pro případ, že by v mašině zůstalo nějaké stopové množství z jiné várky.

                              • sharkeeCZ  

                                protože je to alergen a zákon to vyžaduje

                              • Jacob1  

                                asi to tisknou všechno najednou , když jsem kupoval sládkovi limonády od staropramen 0 procetn alkoholu tak to chtělo taky schválení obsluhy a na stravenky to málem taky nevzalo , asi na to prdí pálí to tam všechno na najednou stejně tak jako ty obaly

                            • sharkeeCZ  

                              však já nic jiného netvrdím

                      • kedarbedar  

                        xx

                        yy

      • scoty  

        přesně:) to dá od každýho něco a hlavně objem..žaludek nemele naprázdno..:)

    • Jacob1  

      na 5 hodin :) já čekal minimálně víkend v kuse ? to se spíš zastav někde na jídlo , myslím že v čr neexistuje krajina kde by si za 5 hodin nenarazil na hospodu kde vaří , nebo co píšeš ty sám …i rohlík ze salámem , nějaké ovoce , čokoláda udělají dobrou službu , nehnal bych to do extrémů pokud nepojedeš závod

    • jIrI___  

      Rohlík, kus salámu a tatranku.

      • Petr.T.M  

        Místo té tatranky radši dva banány. A místo salámu bych si radši dal plátek hovězího. A místo rohlíku chleba. Nějaký poctivý. :-)

        • jIrI___  

          Chápu že pro zdravě se stravující není ta moje kombinace optimální, ale chleba nemám rád, banánům poslední dobou taky moc neholduju a vařit plátek hovězího by se mi nechtělo :D

          • Petr.T.M  

            Nejhorší je, když si člověk je línej udělat dobrý jídlo. :-) Ale pravda, ty běžný konzumní chleby co se běžně prodávaj, mi taky nechutnají. Nějak už jsem zmlsanej nebo co.

    • sharkeeCZ  

      Banán a musli tyčinku, po příjezdu oběd nebo večeři

    • Mirek_29  

      Klasika klidne gulas se 6 a na vrh klidne slaskou tecku v podobe ovocnch knedliku. Obcas klobas a pivo. Nebo bageru na benzince. Proste normalne jist. Jako zalohu vozim v batohu cmf 80 cukr a nejaky ten snek. Mam vyzkouseno ze po 40 km nebo cca dvou hodinach se musim najist.

    • Edwin  

      Jednou mi kámoš dal vodítko na kolo, pít každých dvacet minut a jíst každých 20km. Snažím se to dodržovat a fakt mi to funguje. Je pro mě důležitější ta pravidelnost a že aspoň něco, než primárně řešit co.

      • ˘Ö˘ Krab  

        Dobře radil, mně to také funguje podobně: jíst po 40 – 50 minutách, pít nejpozději každých 20. A to i tehdy, když nemám chuť, hlad, žízeň. Na dlouhé (u mě >180 km) vyjížďce je dobré zařadit jedno normální jídlo – nejlépe vývar a těstoviny.

    • Kalic  

      zkus rajskejk

    • pepek  

      Dokud to tady nevysvětlí Jura z Holomóca, tak je to všechno jen amatérské tlachání.

    • scret  

      chleba, syr, salam…

    • kali222  

      seriozne. veprovej rizek mezi dva (dobry!) chleby. puklici, neboli prebytecny krajic, vyhodit/snist podle libosti.

      • ˘Ö˘ Krab  

        Přidám konkrétní příklad z lehce větrného pátku, pokud tedy uvedené už definici ‚delší vyjížďky‘ splňuje. Výlet mírným tempem se synem přes Louny-Braňany-Lom-Hrob-Mikulov-Cínovec-Fojtovice-Děčínský Sněžník (rozhledna)-Jílové-Libouchec-Soběchleby-Modlany-Rtyně n/Bíl.-Černčice-Milešov-Podsedice-Koštice-Cítoliby; dle tacho ujeto 217,5 km, 8:50 hod. jízdy.

        Spotřebováno [původ]:

        2 x tyčinka Nutr. Voltage [domov], 2 banány a 1,5 marmeládové kapsy [Lom], 1 x proteinová a 1 x Corny big [benzínka Cínovec], 1× hovězí vývar s nudlemi a 1 x guláš s osmi [rest. pod Sněžníkem], 0,5 balíčku buchet s tvarohem [Vlastislav], 3 banány [Černčice u LN].

        Každý z nás měl na dojezdu v kapse ještě jednu záložní Voltage.

        Ať si ty Yura počítá, jak chce, třeba vítr ve spotřebě zohlednit nedokáže, jakože mám změřeno, že je to proklaté zvýšení výdeje. Stejně tak ochlazení na hřebeni. Není to v tomto případě o kalkulaci, ale o zkušenosti a pravidelnosti. A oblečení.

        (Místo guláše bych přivítal třeba těstovinový salát, ale v restauracích kolem Sněžníku jaksi na cyklovýletníky z větší dálky nejsou ještě úplně zavedeni.)

        Osobně by mě zajímal výpis poživatin z pověstných zájezdů Praha-Praděd a Brno-Klínovec.

        • mastihuba  

          Roman to nekde psal. Co 50km to chcani a bageta na benzince. :)

          • standoslav  

            Loni jsme s bratrancem (oba jsme už senioři) dali po 20ti km pivo, pak po 10ti 4ks s pečeným kolenem, pak po 25ti km další 3 piva, a pak doma ve vsi v hospodě další 3ks !!! Pravda, to už nebyla cyklistika, byl to prostě výlet. Jinak normálně když jedu více než 50, dávám Margotku a dostatek vody/čaje.

            • Drobeczech  

              Po takovej náloži bych asi už jen ležel :D

            • Mikikuba  

              To jste ale skoro umřeli a přibrali nejmíň kilo:)

              • standoslav  

                To už bylo spíše obžerství; je tady u Pl hranic malý minipivovar a na objednávku pečou kolena, plánovali jsme to x let a tak se to prostě uskutečnilo. Ale jak píšu, nebyla to už cyklistika, jen výlet.

                • Mikikuba  

                  :) čím je člověk trénovanější a jede míň intenzivně tím klidně může míň jíst tělo umí trávit vlastní tuky. Čím víc je to trénink a má navazovat další kvalitní tím víc si musí na jídlo dávat bacha a já třeba jakmile jedu nad AP či ANP rozhodně gely dávám a ionťák a stejná péče tělu po dojezdu. Je to stejná součást tréninku jako umejt kolo když zmokne třeba.

                  5h v zimě dávám třeba na 1 –2 rohlíky…

                • Biker jak Pes  

                  Rohov?

                  • Petr.T.M  

                    :-) Taky bych to tak odhadoval… Dřív tam pivovat nebýval. Jen ta kolena a husy na bukovém dříví. Chystali jsme se tam s bývalými kolegy asi pět let … a nic… no, není všem dnům konec.

                    • Biker jak Pes  

                      Určitě si tam zajeďte. Jezdíme tam pravidelně na kolena, krůtu, apod. Jejich ořechová 13° je taky dokonalá. :)

                      • Petr.T.M  

                        Dík za tip. Teď co tam vaří pivo je to o dost přitažlivější. (Jejda… jsem dostal šílenej nápad .. dojet tam z Olomouce na kole – já vím, pro vás sportovce běžné…ale pro průměrného gaučopovaleče…ší­lené…no, nechám to asi na příští rok…)

                        • plevka  

                          teďka bys na pivisko měl asi zapomenout, pokud chceš docílit kýženého výsledku :)

                          • Biker jak Pes  

                            To si řešte vedle, tady se bere pořádné žrádlo a pití. :))

                            • standoslav  

                              Není to až tak špatný nápad, ta cesta z Ol., jen to chce si tam někde zajistit ubytování a druhý den frčet z5 na jih. To naše posezení loni mělo jen malou „kaňku“ někdo odkryl gumu z nedalekého kanálu (asi pršelo) a tak nás chvílema mlátil smradze septiku do nosu. Parťák z toho byl docela na prášky, ale jinak piva 11 i 13 super, jen to koleno si chtělo dát napůl (celé se fakt nedá sežrat).

                          • Petr.T.M  

                            No jo, dyť já vím…

            • jIrI___  

              Předpokládám správně, že jste pak nalití nejeli po veřejných komunikacích? :)

              • standoslav  

                Jeli, je to asi špatně, ale cyklostezky v okolí Ov nepoužívám, tady je to na nich o život i po Kofole. Nemyslím kvalitu terénu, ale kvalitu účastníků na nich. Letos ale asi udělám vyjímku, chci zkusit tu novou z Přívozu do F-M, né že by byla bezpečnější, ale zajímá mne kudy vede atd.

                • jIrI___  

                  Cyklostezka Přívoz – F-M je úplně v pohodě. Od Hrabůvky po splav u Vratimova je za pěkného počasí sice zvýšená koncentrace inlajnistů, ale dál směrem na F-M to bývá poměrně prázdné. Prostě není se čeho bát :)

                  • standoslav  

                    Tak jsem ji v pon. zkusil; vyjel jsem po 18té, a i tak nahoru docela těsno, hodně lidí mým směrem a počítám tak optimál průměr 20, víc je to o život. Od FM se hnalo asi 15 silničářů, jeden dokonce na Celeste Bianchi !! Zažil jsem to a stačí, terén fajn, co jsem chtěl vidět, jsem viděl…, ale pro letošek to asi stačilo. Teď už jen férové silnice na Hlučínsku.

                    • jIrI___  

                      Jo tak, průměr 20 jsem neměl už ani nepamatuju. To mnohé vysvětluje :-)

                      • McBlacky  

                        to je takovej běžnej žiletkářskej průměr. 40minut jedeš normální vejlet a 20min sedíš v hospě u pivka.

                    • JSt  

                      …15 silničářů, jeden dokonce na Celeste Bianchi !!

                      :-DDDDDDD

                      • standoslav  

                        Docela nechápu co tam hledali, v tom provozu tam je to o držku, možná i rozbít kolo.

                        • jIrI___  

                          Se mi zdá, že to trochu dramatizuješ :)

                        • kyl  

                          Cyklostezka podél Dunaje,výletní­ci,inlajnisti,sem tam i pěšmo s kočárkem nebo vozíkem s vřešťákem a do toho skupinky střelců na silničkách.Člověk aby měl oči dokola hlavy.

                          Zaujala mě tato blbost,doprovod­ný(trenér)na jakémsi vehiklu.

                          • YuraOlomouc  

                            No segvej bez toho drzaku. By me zajímalo, jestli by stacil ten frajer vytahnout ruky z kapes, kdyby se mu to vyplo. :))

                            • kyl  

                              Asi by padl na hubu.Ten krám má asi dvě malá kolečka.

        • radek01  

          Krab…Já dal minulý rok 206km za 7hod na jednu tyčku a držkovou a taky jsem to přežil ale asi ideál to nebyl. To co píšeš je pro mě obžerství na kole. :-)

          • ˘Ö˘ Krab  

            Jde to, ale ideál to opravdu nejspíš není. Stovka se dá jet úplně bez jídla, dvoustovka třeba na dvě tyčky. Záleží na profilu, tempu a na počasí/větru. A na tom, jak chceš po dojezdu vypadat a co máš v plánu dělat další den.

            Takovéto pravidelné obžerství na kole se u mě kupodivu nijak neprojevuje přibýváním tuku, takže proč ne?

        • jecnak  

          Obvykle jedu na banany + jablka. Co si tak matne vzpominam na svuj prijem, tak v pripade Pradedu jsme si museli vystacit s tim co se dalo koupit v okoli a nezemrit hlady vybiravosti, takze jsem mel k snidani nekde myslim v Litomysli neco sladkeho (satecek nebo tak neco) s kavou s cukrem. Predtim a vlastne i potom pravidelne po cca 60–90 minutach banan ci jablko, pokud zrovna nebylo neco jineho z obchodu. V Mohelnici pak zastavka na nejakou buchtu a doplneni vody. Zpet z Pradedu obed nekde kousek pod Pradedem – vyvar + nejaky normalni jidlo + kofola a nealko pivo (tohle piti je potreba brat jako jidlo). Pak jeste asi 3 zastavky s necim malym – rohlik, bageta apod. cestou zpet.

          Jinak ale, kdyz jedu sam podle sveho, tak prakticky nestavim. Naposled jsem jel 300km v Rakousku jako kvalifikacni Brevet na Paris – Brest – Paris na 2 banany, 2 flapjacky, dva kousky buchty, rohlik se sunkou a nejakou zeleninou a cca 1/2 litru vyvaru. K tomu iontak, vodu a caj v bidonech. Teplota od –2C do cca 11. Zhruba 60km snezilo a prselo. Jel jsem si z 99% v pasmu ZDV a 260km sam a nebo tahnul balik.

          Tyhle pocty jsou ale hrube ovlivnene ne vzdalenosti ale casem a mirou usili s jakou se jede. 200km se da ujet za cely den a nebo taky za 6h. Podle toho vypada stravovani jak do cetnosti, tak do obsahu.

          • R-A-D-I-U-S  

            jj. snídaně na autobusové zastávce byla super, horší byly ty věci z benzínek, ty mi ale vůbec nesedly :-(

        • RomanH  

          Tak my to brali jako takovy krajinkarsky vylet. Jak psal Mastihuba, po cca 50 – 70km priblizne 15 minut pauza na benzice, aby se clovek protahnul (benzinka kvuli rychlosti – obchody jsou sice levnejsi, ale ztravis tam vice casu, tak se to obcas stridalo dle casu a nalady.

          Na benzince bageta / buchta / pernik, v obchode vlasak s rohliky, urcite jeden poradnej normalni obed, polivka + druhe (vypecky / sipkova / pizza), a k tomu Mr.Brown a nealko pivo (alko fakt vyjimecne, i kdyz zrovna u te 400ky Brno – Kersko – Brno do nas pani hostinska jeste narvala panaka slivky. Ono si telo rekne, na co ma chut.

    • Rychlej turista  

      To je těžce individuální. Kdo jezdí delší štreky, tak 5hodinový švih v tempu dá i bez jídla a oslizlou sušenku poslední záchrany doveze zase domů. Obecně platí, že amarouny na dlouhou štreku vhodné vůbec nejsou, po vícehodinové zátěži je tělo odmítá. Pokud nehoníš průměr, je ideální mít v kapse nějakou sušenku pro všechny případy, ale stravovat se cestou normálním jídlem. Mým oblíbeným je vepřoknedlozelo, játra na roštu a klobásy všeho druhu :-)

      Toto jsem dal na:

      Za Černým Mostem jsem na pumpě akorát doplnil vodu, protože až do HK jsem si vystačil s tím, co jsem si vezl – 4 jesenky a chleba se sýrem. První zastávka na festovní jídlo v podobě 4 velkých tvarohových šátečků a dvojích moravských halušek byla na 285 km v Hradci Králové. To mi vydrželo až do Litovle na 410 km, kde jsem skousnul velikou buchtu tvarohovou a dvě místní specialitky – něco jako velké šátečky, ale jeden plněný uzeným a zelím a druhý sýrem.

      • Canyon325  

        takto to je slušný hardcore :) to som nedal ani na 24hodinovke v Brne, kde sa celý čas išlo po rovine…

    • Tanabe  

      Ja vozim uz na 30ku banan nebo fit tycinku ( mam proste hlad a jak nekdo pise nechat telo spalovat vlastni tuky tak domu prijede samotne kolo) vazim 65 kilo tak proste tu stavu musim dotavat jinak to nejde

      • Drobeczech  

        Na 50km vozim jen pití, protože jedu většinou do Dobřan na zmrzku a ledovou tříšt.

      • ˘Ö˘ Krab  

        To bude ono. Nejsem (a nehodlám být) cyklistická vyzáblina.

        • Drobeczech  

          Já jsem cyklistický tank :D

          • Tanabe  

            tak to ja pravej opak:-) mam takovou froomovskou postavu:-)(mam od malicka zkracene strevo o dost tak kila nahoru nejdou ale naucil sem se stim zit a hlavne sem se naucil naslouchat telu co si jeste muzu dovolit a co uz je za hranu)

            • ˘Ö˘ Krab  

              A spočítal sis to napřed pořádně? Necpal jsi do sebe nějaké sr..ky? Protože jestli jsi jen jezdil na kole a používal mozek, tak to je úplně špatně :-)

      • Jacob1  

        ono když není tělo dostatečně živený tak si to prý bere nejdřív ze svalů a potom až z tuků , je to obranej mechanismus aby tělo nestrádalo , ale to platí asi u pravidelný a dlouhodobý záteže

        u jednodenního výletu jednou za čas je to fuk

    • McBlacky  

      základem každé vyjíždky je i odpovídající kulinářský zážitek, takže stejně pečlivě jako volím trasu vybírám i místo na oběd, pokud to je něco delšího tak i odpolední kávu a dortík případně večeři.

    • arny71  

      Taky bych chtěl umět jezdit na výlet 200+ s průměrem 25–29 km/h a přitom do sebe cpát vepřové se šesti. Mám BF rád, poudačky lepší než někde u myslivců. :)

      • YuraOlomouc  

        Když si vemu, jak jsem se vždycky po vepru, knedlu, zelu vyvrhl na gauc a popadal dech. Tak představa, ze takhle trcim nekde 100km od baraku s kolem je docela nocni mura. :))

      • mastihuba  

        hele představa že na kole jezdí jen sportovci kteří fetujou je dost mylná. Známej jezdí z Brna do veselí nad lužnicí na kole za 10tis a po cestě si dá pět piv a 3rohlíky s godhajem. Posledně ten třetí rohlík ani nesnědl a nadrobil jej kachnám u řeky. :)

        • arny71  

          Já ti to věřím, akorát asi nejede průměr 29 km/h, jak tady někdo píše o kousek víš. Leda, že by po tom gothaji spěchal na záchod. :)

          • jecnak  

            Pokud beres prumer i se zastavkami, tak asi tezko. Jinak v tom velky problem nevidim.

            • mastihuba  

              samo bez zastávek. A průměr do 25km/h na trekingový kolo je to stejně slušnej výkon od 60letýho chlapa. Potvrzuje to že tydle delší tratě jsou jen v nohách a v hlavě. Na slušné sinici a ve skupině by pro něj těch 29km/h nebyl problém.

              • jecnak  

                Nekde jsem cetl, zcela nezavisle na beznem cyklistickem deni, ze zdravy dospely muz by mel byt schopen zajet pres 400km v idealnich podminkach. Bylo to nejake vojenske povalecne mereni ve Statech. Takze za me je to hlavne o hlave. Na druhou stranu dneska jsou vykony bezne populace horsi nez driv a mam pocit ze se i nejak behem casu upravoval bmi.

                • mastihuba  

                  na tom něco bude, protože moji dva sousedi v 70letech sednou na kola a jedou na Velehrad a zpět do kostela. Jejich jediná příprava je že si vyhrnou nohavici u tesilek, aby si je neušpinil od řetězu.

                • McBlacky  

                  fyzicky možná – tzn, že jejich tělo zvládne při optimálním režimu záteže poskytnout tolik energie, že to svaly utáhnou. bavímeli se o rovince.

                  problém ale budou hlavně záda a zadek. To zastaví většinu necyklistů už na 100km, i kdyby byli ještě schopni šlapat. Hlavou to třeba dotáhneš na 200, ale 400 už je extrém.

                  Vem si, že netrénovaný jedinec nebude mít třeba ani 1,5w/kg na AP. Tzn že by těch 400km jel avg kolem 20km/h a vydržet 20 hodin v pozici která ti nic neříká…

                  • Tomahomo  

                    Je to IMHO nesmysl(aby někdo bez fyzické aktivity sedl na kolo a ujel 400km).

                    Dřív jsem jezdíval docela dost, až 15kkm/rok, a teď jsem dva roky na kole neseděl, ale jinak nesportoval.

                    První vyjížďka(rovina, 50km za 2:30) byla utrpení, co jsem jezdil dřív průměrem 25–27 jsem teď jel sotva 20, po 20km mě začal bolet zadek, po 30km nohy, dojižděl jsem stylem 5× šlápnout, 5 sekund stát v pedálech.

                    Druhý den jsem to dal znovu, pak přibližně 2 dny jel, den pauza. Zadek je „základně“ oseděl tak za 10 dnů.

                    Teď jsou to necelé 3 týdny, a nohy si zvykají, průměry jdou nahoru, resp. tepy pomalu dolů.

                    Nějak si neumím představit ten první den ujet 400km, to jsem před pár roky ujel za 16 hodin(bike asfalt + zpevněné cesty), kdy jsem jezdil pravidelně.

                    Samozřejmě, že jde o „motivaci“, pokud by to byla otázka života mého, nebo někoho blízkého, tak by to snad člověk dal, ale za běžných podmínek si to neumím představit.

                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Jestli nebude trochu problém i v tom, že si pořád pamatuješ, jaké to je, když se jezdí na kole. Takže se automaticky porovnáváš se svým optimálním/ma­ximálním já. Což normální smrtelník – necyklista neučiní, protože své optimum/maximum nehledal.

                      Normální člověk nemá trauma z průměru pod 20 km/h.

                      • Tomahomo  

                        Ale já z toho nemám „trauma“, jsem realista, jen reaguju na původní příspěvek Ječňáka, že dle nějakých měření v USA by měl kdokoli, tedy i netrénovaný, dát „z voleje“ 400km.

                        Popisuji svou zkušenost po dvou letech nicnedělání. Ta čísla jsou jen pro dokreslení.

                        • McBlacky  

                          to jsou podle mě studie podobné jako, že by jsi měl ujít 100km atd. Prostě limit. Tyhle propočty ignorují většinu proměných takže to je fakt jen odhad.

                  • jecnak  

                    Tady ale o zadne pohodli neslo, bylo to mereno na vojacich dobrovolnicich a pro vojenske ucely. Tedy s dostatkem odhodlani to zvladne kazdy zdravy muz.

      • Biker jak Pes  

        Dá se.

        Dá se i po kilovém kolenu a několika třináctkách. :)

      • RomanH  

        Musite se vice snazit, pane spravce ;-)

        • arny71  

          To je vražda,napsala. :D

          Hele,vám po tom pivku netuhnou potom na kole nohy?

          • RomanH  

            Ale jo, na tech velkych strekach fakt tuhnou, proto na benzinkach nealko a pivo jen k obedu.

            • McBlacky  

              tuhnou spíš že stojíš, kdybys dal exáče a do pár sekund pokračovat tak jedno pivko po pár hodinách je v cajku ;)

              • JSt  

                zkousels to na nejake delsi strece? ;-)

                • McBlacky  

                  pivo piju pořád a mraky, takže otázka čemu říkáš dlouhá štreka ;-)

                  uznávám, že pokud to je tak dlouhá zátěž, že už se pohybuješ i v kompenzačním pásmu a prakticky za jízdy regeneruješ (Míle, Loudání a podobný závody) tak tam pivo škodí ale jinak, než že ti ´tuhnou´ nohy.

                  Na akcích do deseti hodin – což už je cca 150–250km podle kola a profilu má větší vliv ta pauza než efekt alkoholu na metabolismus – pokud se bavíme o 1–2 kusech.

                • mastihuba  

                  na dlouhé štrece to jedno dvě piva rozjedeš. :) na krátké seš hned doma a proto ti to vadí. :)

                • oddie  

                  Viděl jsem takový závod, jmenoval se bikeři ex-pivaři. Výjezd do kopce, nahoře stůl s půllitry, povinná zastávka jeden vypít a pokračovat. Nejel jsem to, šel jsem okolo jako divák, ale zajímavá podívaná.

              • MlokCZ  

                Přesně. Tedy u mě to tak platí. Někdy si na kole na delších výletech pivo nedávám vůbec a někdy si to jedno dám (na jedné zastávce více než jedno jen zcela vyjímečně a když je více zastávek, tak pivo jen na některé z nich).

                A nohy mi tuhnou (nebo netuhnou, dle situace) úplně stejně ať si to pivo dám nebo ne a je to dané především tím jak dlouho se sedí, co jsem předtím už odjel a jak se daný den cítím.

                • hekynen  

                  Pivem to opravdu není, mne nohy tuhnou i teď a to jsem měl jen čaj a sedím v práci… Včera jsem se byl „trochu“ projet na kole. A předvčírem taky. A předpředvčírem taky. A stejně tak i ve čtvrtek… :)

          • jIrI___  

            Po pivku především nemá člověk na kole co pohledávat.

      • McBlacky  

        to, že to neumíš ty, neznamená, že to nejde.

        sice teda do 200km tentokrát kousek chybělo, ale zase to bylo i do kopce:

        čtvrtek

        pátek

        čtvrtek – normální oběd v hospodě, odpo kafe a dortík

        pátek – nebylo kde, takže na jednu tyčku, jednu polívku a hořickou trubičku

        • arny71  

          Jo, já to neumím. Ale nejsem v tom sám. Prostě jen poukazuju na to, že označit průměr skoro 30 km/h za výletní je celkem odvážné a opravdu to neplatí u běžné populace (ale je fakt, že ta na BF nechodí, takže moje poznámka je irelevnatní a už mlčím).

          BTW: Jste borci, bez ironie.

          Teď si budu místo svýho 14.5 kg těžkýho X let starýho krose kupovat nějakou silničku, tak snad taky začnu jezdit jako člověk a ne jako lemra. :/

          • McBlacky  

            samozřejmě máš pravdu – takhle rekreační cyklisté nejezdí, je za tím pár let tréninku.

            Já i manželka ke kolu i rádi dobře jíme, tak to spojujeme v rámci výletů ;)

            silničku si kup určitě, v ČR je tolik krásných míst kam se dá na ní vyrazit, že je škoda se o to připravit. Ideální je mít předem připravenou mapu v mapové navigaci na řidítkách, ať se nemusí jezdit po hlavních tazích. S papírovou mapou kombinovat malé a lesní silničky se sítí silnic 2 a 3 třídy, plus cyklostezky s kvalitním povrchem moc dobře nejde.

            • sharkeeCZ  

              to je na silničce, nebo biku? Ta kadence mi přijde hrozně nízká

              • McBlacky  

                silnice, jezdí hodně nízko. Ale nehodlá to měnit :)

                • sharkeeCZ  

                  A to já se duševně trápím, že jezdím na silniččce kolem 78. Ale teď jsem jel už „dobrých 83“.

        • Greyhound  

          …v patek jeste dva radlery, to je celkem slusna porce cukru, ne? ;-)

      • jIrI___  

        Na B-F je možné vše, s tím člověk musí počítat :)

    • hekynen  

      Normálně se najím. Třebas v hospodě. Anebo rohlík se salámem/šunkou, když je to opravdu celodenní. A samozřejmě se normálně najím. Třebas v hospodě. ;-)

      • MlokCZ  

        Rohlík se šunkou ale znamená, že byla trasa špatně naplánovaná a nebylo po cestě dostatečně zastávek na jídlo :-)

        • hekynen  

          Ale prdlajs, ten rohlík se šunkou přece proto, abych nedojel na zastávku v hospodě (na jídlo) hladový… ;-))

    • Jamin  

      pět hodin odjedeš normálně jenom na pivo.

    • Pepíček1  

      Ahoj,

      pro mě Palatinosa GI32, 30g před vyjetím, po hodině jízdy začnu pít z druhé láhve kde mám dalších 50g. K tomu jedna tyčka – na 4 hod. stačí.

    • Pablo  

      Jezdím převážně sám, na 50 km beru jen vodu a tyčinku poslední záchrany, kterou na 95% přivezu zpět, na delší štreky bych se rád někde stavil na jídlo, ale mám problém, že u většiny hospod je potřeba si jít objednat dovnitř, takže nakonec jedu na tyčinky co zrovna doma najdu (i když nerad).

      Táhnout zámek, když jedu na lehko jen v dresu se mi rozhodně nechce a stejně bych k tomu neměl důvěru, že to někdo neštípne a nebo neukradne věci, které jdou rychle sundat. Často ani není k čemu zamknout, vše obsazené a ke stromu s obvodem kmenu 2 m kolo nezamknu.

      Problém je i s výběrem jídel, smažák a pochybnou klobásu, z které cáká olej, člověk sežene všude, ale třeba nějaký těstovinový salát atd, to nevedou i když většinu klientely tvoří cyklisti nebo nordic pěšáci, tj. cílovka pro nějaké zdravější a lehčí jídlo.

      • zdenek  

        +1, taky nenechávám kolo bez dohledu.

        Proto většinou tyčinky s sebou, jinak pomůže stánek s občerstvením, benzínka (tam nečekám, že by někdo přijel autě a chtěl odjet na kole) a v krizi supermarket (kolo s sebou).

        • Lister  

          To si nedokážu představit, kdy bych měl jezdit, abych cestou potkal supermarket nebo benzinku :-) (na MTB)

          Do 3 hodin mne nějak nenapadne jídlo řešit, do 5 hodin jedna záchranná tyčka a pak se najím doma, Při celodenních jídlo v jakékoliv dostupné hospodě.

    • BLACK1E  

      Jezdíval jsem i víc jak 10 hodin, ale poslední dobou už není s kým. S sebou jsem si bral dvě flašky čistý vody a počítal jsem s tím, že buď naberu v řece nebo někde u číňana, který maj otevřeno vždy. Po delší době jsem byl schopnej to objet v pohodě jen na pár sušenek( 1 na cca. 1,5 hodiny) když byla chuť tak někde cestou vývar nebo česnečku. Rozhodně ne smažák.. Všechno to závisí jen na tom, jak si tělo navykne a samozřejmě dodržování tepové frekvence. Každopádně den potom se konaly žrací orgie.

      • McBlacky  

        ty orgie se konaly, protože jsi to dělal úplně blbě…

      • hekynen  

        Tak to je snad největší kravina, co se na kole dá udělat. Teda je ještě větší – večer po takovém „výkonu“ se pořádně vožrat…

        • BLACK1E  

          Jezdil jsem takhle několik let. Večer i druhý den jsem se cítil naprosto v pohodě. V tý době jsem i dost závodil a na to, že mám lehký astma jsem se umisťoval většinou na bednách nebo v první desítce. Třeba to není vhodný pro každýho, ale pro mě to určitě nebyla kravina.

          • hekynen  

            Jestli ti je těch 22, co máš v profilu, tak si na mne za 20 let (tj. až budeš v mém věku) vzpomeň. Tělo na to nezapomene, neboj… ;-)

            • BLACK1E  

              Někdo vyhulí a vychlastá kde co. Já budu mít prosezenou prdel. Každopádně se rád poučím v čem je problém. Prostě jen jeden den jim a piju to co tělo nutně potřebuje. A jindy žeru jako prase.. protože mě to prostě baví :) Nezpůsobuje mi to žádný zažívací potíže a o dlouhodobých nic nevim.

              • YuraOlomouc  

                Je ti 22.. Telo musíš mordovat docela dlouho a docela poctive nez se to zacne projevovat. Jak tu pise kolega ve 40ti napis.. :)

                • Delkim  

                  holt ve 20 je v těle mimo jiné podstatně více testosteronu a ta regenerace je úplně jinde než za dalších 20 let…

                  stačí mrknout do přiznání dopingových hříšníků co s nima dělala jedna pitomá kapsle Undestoru (andriol) co se regenerace týče…

                  kulturista by to maximálně polykal po několika kusech mezi cykly jako doplněk na udržení a u cyklistů to dělalo zázraky viz. zázračné z mrtvých vstání Floyda Landise na TdF (pak to u něj v testech z dalšího dne našli)

              • McBlacky  

                to si právě myslíš, ty ten den co jedeš takovou kládu jsi v brutálním deficitu…všeho.

                Po dojezdu a v noci má tělo co dělat aby se obnovilo a žere samo sebe. Druhej den už ti to i v tvým věku dá najevo a ty žereš a žereš a ukládáš tuk, protože to je reakce těla na enormní fyzický stres poté co se ukončí prvotní katabolická fáze. Kdyby jsi se najedl pořádně hned (množství i složení) tak to bude vypadat jinak

                • YuraOlomouc  

                  Sakra jako kdybych to psal ja.. :))

                  • ememem1  

                    zas to neprehanajte. optimalne to isto neni ani z hladiska treningoveho efektu ani regeneracie atd. ale telu sa urcite nic nestane, nema preco. evoluciou je na to pomerne dost dobre prisposobene, keby nebolo tak tu nejsme.

                    • arny71  

                      " ale telu sa urcite nic nestane, nema preco"

                      Zatřep hlavou, popojdi z vedení a znovu si přečti, co napsal McBlacky.

                      • ememem1  

                        ty si precitaj co som napisal ja. podobne stresy zaziva ludske telo odkedy vzniklo snad okrem poslednych 50 rokov vo vyspelych krajinach.

                        tazke este raz – na trening a regenraciu to samozrejme nic moc neni ale ziadne zasadne poskodenie. mozno je to blbo zaradene ale reagoval som na „ve 40ti napis..“

                        • arny71  

                          Obdivuji jak víš, že časté velké tréninkové dávky s mizernou regenerací nezanechají na těle žádné dopady a neprojeví se po řadě let.

            • Rychlej turista  

              Žádný problém, důležité je opravdu si pohlídat jen to pití. Taky jsem většinou vždy jezdil jen na to, co je zrovna po ruce. A na tu vodu z potoka jezdím dodnes.

              • YuraOlomouc  

                Ale jake piti? Cista H20? Nebo ovocnej dzus s aminokyselinama, sodíkem apod.. ? Na tom prvním toho moc neujedes, protože jen podpori vyplavovani mineralu apod. a dojedes hodne brzo. Na tom druhem? Na tom muzes zit bez problemu pekne dlouhou dobu..

                • JSt  

                  mne se libi, jak teoretici poucuji praktika. :-D

                • pepek  

                  Podle toho, co jsi psal, Turista ujede na vodu asi tak 20× dál, než ty na spešl potravu + pití. Neděláš někde nějakou chybu?

                  • Barak  

                    To, že nějakému jedinci sedne např. jezdit na knedlo-zelo-vepř je v pohodě, ale radit to někomu dalšímu…

                    • ememem1  

                      to iste plati o geloch a tycinkach pri tom o com je tu rec dvojnasobne.

                      • Barak  

                        Já taky nepropaguju gely a tyčinky. Ale platí nějaké fyziologické principy, podle kterých člověk měl upravit příjem při sportovní zátěži.

                        To, že někdo jede 400km nebo kolik na vepřo knedlo zelo nebo vodu z potoka může být pravda, ale je nesmysl to doporučovat někomu jinému.

                        • JSt  

                          naopak je nesmysl jet 400km na neco jinyho nez normalni jidlo. ;-)

                          • Barak  

                            Pod normálním jídlem si představuju třeba těstoviny, ne takovouhle prasárnu. Ale každýmu to vyhovuje jinak.

                            • JSt  

                              testoviny jsou hlusina, po ktere mas hned hlad. ;-)

                            • YuraOlomouc  

                              Hm a jakej rozdil je mezi testovinama a knedlikama??

                              • Barak  

                                A který z těch jídel by sis dal ty?

                                Pro mě osobně je rozdíl v tom, že po těstovinách se můžu zvednout a jet dál. Po knedlu zelu bych v té hospodě skončil. O tom, jak rozdílně dlouho ty jídla trávíš asi nemá cenu moc mluvit.

                                • YuraOlomouc  

                                  Tak psenicnou mouku bych si nedal v zadne podobe to je jasny. Co bych si dal na obed uprostřed nejake trasy na kole? Proste lehce stravitelne jidlo, třeba poradna porce ryze a kureci/ryba. Co nejmíň tucny hlavne. Jestli fakt nekomu nedela problém koleno s chlebama a pivem a pak zmacknout zaludek na kole a slapat v lete x hodin, tak respekt, pro me by to bylo teda neskutecny trapeni.

                                  • Barak  

                                    Výborný, jsem rád, že si pochopil, co jsem tím chtěl říct.

                                  • MlokCZ  

                                    Ona jedna věc je stravitelnost daného jídla (která má velký vliv), ale pak je tu další zásadní faktor a to velikost porce.

                                    Já třeba nemám problém jet hned dál ani po hůře stravitelném jídle, ale nesmím se současně moc přecpat.

                                    A naopak když bych se přecpal, tak budu mít problém i po snáze stravitelném jídle.

                                    A dalším faktorem je jakým tempem a jaký profil se jede po takovém jídle.

                                    • lukas aka mitro  

                                      veprove vypecky, zeli, bramborovy knedlik, dve piva a hrebenovka:DD

                                    • JSt  

                                      cim hur se budes po jidle rozjizdet, tim dyl ti vydrzi. a to jde ruku v ruce s tvou posledni vetou. sezrat pulku kachny s deseti knedlama pred yksceckem je podobna hloupost jako dat si krupicnou kasu na 400km strece. ;-)

                                      • YuraOlomouc  

                                        Krupice z psenice idealni není, ale obecne proste nesmysl zrat tucny tezky jidla při zatezi boze, vzdyt to je logicky. Poslední co chces je, aby telo nevedelo kam dřív poslat krev jestli do nohou nebo k tomu aby to vůbec tu kachnu zacalo travit. Jasny kdo jede na pohodu s rodinkou nemá cenu resit co jis, ale jestliže jedes za nejakym sportovním ucelem, je proste blbost během toho telu takhle zbytecne pritezovat. Lehce stravitelna strava bohata na energii a ziviny a tu kachnu si snad muzu dat potom jako odmenu ne.. Se staci podivat na ty magory, kteří jezdi ty silene dlouhe trasy. Kdo z nich se cpe tucnym masem? To by je totalne odrovnalo…

                                      • MlokCZ  

                                        Tady zcela souhlasím.

                                        A když k tomu přidáme, že na dlouhé trase (není třeba řešit konkrétní kilometry, to je pro každého jiné dle výkonnosti, profilu a povrchu, spíš bych tedy dlouhou považoval dobou jízdy) se jede téměř po celý čas nízká intenzita při které má tělo daleko více prostoru trávit i těžší jídlo…

                            • Drobeczech  

                              Těstoviny je normální jídlo a vepřo knedlo se zelím ne jo :D

                              • Barak  

                                Nahraď si „normální“ slovem „vhodný“ a jseš doma.

                                • Drobeczech  

                                  No nejsem pro mě je teda vhodnější to knedlo vepřo zelo než ty těstoviny teda.

                                  • hekynen  

                                    Těstoviny max ve formě nudlí v polévce, že? :)

                                    • Drobeczech  

                                      No knedlíky mam radši, ale spíš masu jím zeleneninu, brambor nebo rýži. A těstoviny většinou je špagety.

                    • Drobeczech  

                      Každej si musí vyzkoušet co na něj funguje, ty univerzální rady jsou většinou k ničemu.

                      • ˘Ö˘ Krab  

                        JJ, i vodu, i žus, resp. třeba já ani vodu ani džus nebo džus s vodou, když nejde jinak.

                        • Drobeczech  

                          Já dřív pil pšeničný pivo, pak jsem přešel na vodu s citronem nebo ředím džus (většinou pomerančovej) vodou, 100% pomeranč ještě zkousnu, jablečnej nebo grep už by mě prohnal.

                          • jecnak  

                            Ja uz jezdim jenom na diamantovou vodu.

                            • jIrI___  

                              Já osobně nepoznal v tomhle pohledu rozdíl mezi diamantkou a normální vodou.

                              • jecnak  

                                V zivote jsem ji nepil, ale prijde mi smesne, jak se tu rozebira, co uz bylo mnohokrat rozebrano. Kdo o to ma zajem, tak si informace zjisti treba z nejakych triatlon stranek a s rozumnou mirou je aplikuje na beznou vyjizdku ci dlouhy zavod. Stejne tak s jidlem.

                  • YuraOlomouc  

                    Hehe a to jsi zjistil kde, ze ujede 20× dal na cistou vodu? Je tu rec o jizde, kdy nic nejis a jen piješ, takze mi chces tvrdit, ze když sedne na kolo v parnem dnu, kdy se s tebe vyparuje voda a všechny ve vode rozpustne ziviny fakt rychle. Tak si pojede vesele ja nevim 100km na ciste vode? Ve 35stupnich ve stinu? Tak to bych chtěl vedet z jake planety sem teda priletel.

                • Rychlej turista  

                  Tím pohlídat si pití myslím samozřejmě množství, tzn. pít tak, aby člověk nebyl zbytečně vysušenej, protože kdo opravdu na kole jezdí, tak ví, že vody není nikdy dost. To vidím jako základní chybu už v přípravě na výkon, kdy většina nezkušených se postaví vysušena už na start a pak už se to jen zhoršuje. Takže se to chce zavodňovat už den před výkonem a zejména pak pár hodin před startem. Kdo četl můj Deník Rychlého turisty nebo nějaké články o 24hodinovkách, co jsem jel, tak to ví moc dobře. V tomto smyslu (dehydratace) je pak to co jíš nebo co přimícháš do vody zcela nepodstatné.

                  Jako cyklistický teoretik ale zřejmě jezdíš autem nebo alespoň na motorce, tak ti to připodobním k tomuto, pro tebe pravděpodobně bližšímu: Pokud ti dojde olej a pojedeš dál, zadřeš (zničíš) motor. Pokud ti dojde benzín, tak se nic nestane, jen se auto samo zastaví, ale nic se mu nestane. Doleješ benzín a jedeš dál. Zadřenému motoru nepomůže ani svěcená vooda. Podobně je to s lidským tělem – bez vody ho můžeš poškodit a to i nevratně, bez jídla se mu nic nestane, prostě jen z kola spadneš a sedneš na něj, až se zase najíš.

                  • hekynen  

                    Takže těch 10 škopků večer před závodem je správný postup? Když ta dehydratace je taková sviňa… :)

    • TeryPV  

      No i když si o sobě myslím, že jsem dobytek a že sežeru vše co se dá, tak co tu čtu, tak na tom tak hrozně zase nejsem :D Osobně mám vyzkoušeno, že na celodenním výjezdu se opravdu na regulérní oběd stavit nemůžu, to pak trpím… Takže pohodička dva rohlíky na snídani, oběd tak gulášovka s chlebem a už skoro doma na zahrádce nějaké maso :) V rámci zastávek samozřejmě nějaké to pivo, nejlépe v minipivovaru :)

    • Radez  

      Rád si nechám taky poradit. Pokud někdo doporučí něco jinýho jak jednu tatranku a doušek vody na 8 hodin :-).

      Zkouším kde co na takový ty trasy 8 – 10h. Dřív jsem dost jedl sojový suky, ale když už jím čtvrtej, tak je mi na blití.

      Teď na prodlouženej víkend jsem jel na otočku k rodičovstvu. Přes 8 hodin 200kiláků. Jel jsem to sice po silnici, ale na HTčku, tak mě hned silničáři co to jezdí na jednu tatranku nemusí trolovat za průměr apod :-).

      Cestou tam jsem dal pět Corny, pět banánů, jednu tatranku :-), jedny bebečka v půlce cesty, jedny polomáčenky a uplně ke konci už jsem do sebe hodit tři hroznový cukry a dva karbošneky (ne naráz samozřejmě). Sem měl strašnou chuť na sladký a další Corny jsem nechtěl načínat.

      Cesta zpátky v nedělu. Celou dobu protivětru. 4 Mily, dva banány, jedny polomáčenky a jedny bebečka, jedny Corny a dva pytlíky sušenejch banánů.

      V kejmlu jsem měl vodu a ve flašce nějakej rozpuštěnej isostar.

      • sharkeeCZ  

        když jedu na 5ti hodinový trénink tak si dám ráno ovesnou kaši a pak již jen banán a jednu, max dvě musli tyčinky

        když jedu na na 8mi hodinovku, tak to stejné, ale po cca 5ti hodinách di dám někde sladké knedlíky, nebo polévky apod

    • Rubi  

      treningy do 100km na 1–2 corny a 1–2 0,7 bidony

      jarni treningy do 200km 3–5 corny + houska se sunkou a 1–2 0,7 bidony podle toho jak je moc zima

      s tim ze na jare si dam 1–2 cilene hladaky = kolem stovky bez jidla a s trochou vody, abych si to vybral co nejdriv a pak uz mam vetsinou cely rok klid, ale chce to natrenovat. Kdyz jsem byl poprve na mallorce a zaroven jel poprve na silnicce 4 roky zpatky, tak jsem mel potrebu pokazde vypit pres 4l vody a strasne zrat a stejne sem dostaval kazdou vyjizdku hladaky a to same na zavodech a do roka jsem to vychytal, takze natrenovat se to da a pak si to clovek vic uziva

    • YuraOlomouc  

      Btw takovej jednoduchej test, jestli si nicite metabolismus nebo ne. Je dobry si cas od casu kontrolovat teplotu a tep. Jestlize mate ihned po probuzeni(ještě nez vstanete z postele) teplotu nižší nez je 36.6 tak mate proste spomalenej metabolismus diky tomu vašemu uzasnemu uvazovani -jezdit co nejvci a přitom zrat co nejmíň.. :) K te teplote je dulezity si zaroven i porovnat tep. Protože jen tak clovek zjisti, jestli nemá třeba tu idealni teplotu, protože ma vysokej kortizol. Kterej vlastne supluje za ten spomalenej metabolismus(nizkou hladinu hormonu stitne zlazy v seru…)

      • pepek  

        Uděláš za den i něco jiného, než „správnou stravu“?

      • hekynen  

        Ale prd! Major Terazky měl teplotu 27 a jak tych bolševikou biľ! Teda, čo to táram, fašistou biľ… ;-)

        Blbé je, když si ráno naměříš tepy nula a teplotu neustále klesající. To ten metabolismus je spomalenej až moc…

      • ˘Ö˘ Krab  

        Moc prosím, podívej se na rozptyl teplot, které ještě lékaři považují za normální. Dtto s tepem.

        Dávat to jen na tep a teplotu a pominout zamýšlený vs. dosažený výkon je k ničemu. Klidně kdybych měl tep 38 a teplotu 36,1, když by mi to víc a rychleji jelo :-)

        • YuraOlomouc  

          Tepy mají obecne vytrvalci nižší to je jasny, ale teplova v klidu potom co vstanes proste říká hodne a jak jsem psal jestliže je nizka tzn. ze metaoblismus je hodne pomalej a to znamena, ze všechny procesy v tele jsou spomalene vcetne třeba jater, který pak nestihaji efektivne cistit všechen bordel kterej jim clovek dopreje.. Ty by sis mozna nechal i kokota urezat aby ti to dobře jelo, ale většina lidi kolo zase tak vazne nebere.. :))

          Btw co povayuji doktori za normalni me opravdu nezajima. Staci se podivat na nejich rozmezi napr. u TSH. Kdy nejakych 5 je tusim ještě norma? Zeptej se kazdyho kdo tomu rozumi a rekne ti, ze nevidel zdravého s TSH na 1,5

          • Rubi  

            mas k tomu nejakou studii ze lide se spomalenym metabolismem jak ty rikas se dozivaji podstatne mene nez lide, kteri se stravujou presne jako ty?

          • prodi  

            Muzu se te zeptat, jaké mas vzdělání a zamestnani?

            • Tomahomo  

              Na to vzdělání jsem se chtěl zeptat taky, pak jsem to rozchodil.

            • Drobeczech  

              Youtube Grzán.

            • YuraOlomouc  

              Uz jsem to snad psal, ze jsem letecky inzenyr v NASA.. Jinak k tomu spomalenemu metabolismu. Jde o to jestli to je chvilkova zalezitost, protože jsi třeba v situaci, kdy se ti nedostava jidla. Na takovou situaci telo dokaze bez problemu reagovat. Ale probem nastane jakmile je ten metabolismus spomalenej chronicky a je jedno z jake priciny. Vetsinou to je stres vseho druhu a naslednym snizovanim funkce stitne zlazy. Telo prestane efektivne využívat cukry, jatra, ledviny prestanou efektivne a dostatecne rychle odbourávat skodliviny. Zacne se ucpávat kardiovaskularni systém, metabolismus vapniku nefunguje tak jak ma, zacne se usazovat v mekkych tkanich atd. atd.

              Kdo chce porozumět tem zakladum endokrinologie, tak fakt doporučuju, borec to shrnul fakt pekne..

              http://uloz.to/…hisperer-pdf

            • raw 4  

              Rozumbrada…

          • biker jura  

            a jak ho v takovým případě zase urychlit? víc žrát?

            • YuraOlomouc  

              No jestli ho mas spomalenej kvůli nejakym nizkokalorickym dietam a pod. Tak jo. Postupne pridavat jidlo a telo se prizpusobi. Ale zase je dulezity co jist ze.. Minimalne tretina prijmu kalorii by mely byt bilkoviny. Pak naberes totiž i nejake svaly a cim vic svalu mas, tim rychlejsi mas metabolismus, protože svaly potrebujou k udrzeni spoustu energie, takze ten kolotoc spalovani je pak daleko rychlejsi… Dneska ale nejsou vyjimecne problémy se stinou zlazou, jatrama, nadledvinkama apod. to všechno ma dopad spomaleni metabolismu.. Je dobry využívat preventivnich prohlídek a nechat si delat kompletni krevni testy..

              • ˘Ö˘ Krab  

                Třetinu energie z bílkovin? Kolik je to příjmu (a nutné metabolizace) dusíku?

              • biker jura  

                třetinu??? neříkal jsi že nějaký 1g/kg stačí případně trochu víc. vzhledem ke 3–4tis kcal denně by to u mě bylo skoro 4g/kg :D držím tak 1,5–2max

                • YuraOlomouc  

                  A ty mas spomalenej metabolismus při 3–4tis kcal? Pletes proste hrusky s jabkama.. Vetsina tehle lidi co se „leci“ a „detoxifikuje“ ruznejma hladovkama a dietama, kdy zerou třeba rok 1000kca, tak tam bych vždycky zacal s pomerem makrozivin na tretiny, pak samozrejme se to meni, jak uz někdo ji vic kcal..

                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Myslíš, že se tady najde někdo, kdo žere rok 1000 kCal? Pláčeš pěkně, leč na nesprávném hrobě, tipoval bych, že tady se spíš trpí na chronickou obstrukční žravulózu.

                    Jednu radu bych Ti dal. Yuro, kluku zlatý, zkus nahlédnout pod pokličku obvyklých internetových mouder, tím myslím třeba to, aby sis stejně pečlivě prostudoval nejdřív základní učebnice fyziologie (včetně buněčné) a biochemie, s těmito znalostmi pak budeš schopen kriticky posoudit všechno, co Ti kdo bude valit. A hlavně: pak budeš opravdu KING.

                    (P.S. Pokud snad máš nějaké vzdělání v oboru, roztrhej diplomy a nech si vrátit peníze. Nikdy není pozdě začít od začátku a pořádně.)

                    • pista1  

                      „chronickou obstrukční žravulózu“ … to si musim zapametat. Znie to lepsie nez ze som vecne nenazrany. :-)

                    • YuraOlomouc  

                      Tady byla rec obecne o spomalenem metabolismu ne o konkretnich lidech tady. Tak nechces uz jit otravovat nekoho jiného frantiku? :))

                  • biker jura  

                    já neříkal, že ho mám zpomalenej, ale podle toho co jsi psal o teplotě teda brutálně prototže asi 10min po probuzení a dojítí si na záchod apod jsem se ted schválně několik dní meřil a mám pořád 36,3 :D tak nevím co si mám myslet… je fakt, že někdy podivně unavenej bývám…

                    • YuraOlomouc  

                      To je jednoduchy, nešpekuluj a zajdi si za obvodni at ti necha udelat krev na TSH T4 a T3. Jak mas TSH 2 a vic, tak to není idealni, ale ani ne tragedie, jak mas TSH 4 a vic (coz je podle doktorku ještě v norme) tak uz tam něco nehraje.. Ja mel TSH max 19 a to jsem uz malem zdechl, nikomu nepreju. Super pocit. ^_-

          • ˘Ö˘ Krab  

            Není představa, že je hlavní úlohou jater ‚efektivně čistit bordel‘, poněkud zavádějící?

            A jinak: kolo fakt neberu moc vážně, určitě tak jen z 10% oproti tomu, jak se Ty nimráš v jídle. Ale třeba mi právě proto přináší daleko větší potěšení, je to nekomplikovaná činnost pro nás, jednoduché povahy, hlavně nemusím pořád číst etikety, prostě sednu a šlapu, sem-tam doma něco trochu opravím, každou čtvrthodinu jízdy si loknu z bidonu chemické sračky, po hodině natlačím do pajšlu pár Éček a pesticidů z banánů, v poledne guláš se šesti (tedy bez piva, ale to bych mohl ještě vylepšit), když mě přestane kolo bavit, tak běhám.

            Až Tě přestane jídlo bavit, vyjeď si na kolo, pročistí to tělo i duši.

    • Spící kníže :-)  

      Nevím jestli je to pro tebe dost dlouhý ale na 230 km mi stačilo toto. 3 banány, 3 sojové suky. Asi bych řekl důležité a podstatné je co jsem snědl před vyjetím. A to bylo 2 vejce na pánvi, 10 dkg salám, 3 bulky, v (Itálii dost strašné) Pak dva toustové chleby, bud na to med nebo marmoška. Nakonec kafe nohy na stůl lehce potrávit a za hodku a půl šup na kolo.

      Pak dostatečně pít a nemůžeš mít problém. Tělo pojede pak na zásoby co máš pod kůží.

      • Radez  

        Ty sojový suky jíš nějak často? Já jsem to dřív jedl hodně a teď můžu dát max jeden, další už do sebe nedostanu. Už jen když to vidím, tak se mi dělá zle.

        • Spící kníže :-)  

          Čoveče tak nějak jsem vyzkoušel že toto je skladné, dá se to poměrně rychle sníst a zatím to chutná. Zkoušel jsem různé jiné. Je to vetší, energie to dá asi stejně ale vetšinou se to blbě jí. Drolí se ti to, nebo ulomí. Banán je taky ozkoušená věc. Navíc sojovka je levná záležitost. Narozdíl od Nutrend super hyper tyčinek. Neříkám že si ji občas nedám ale opravdu minimálně.

          • Radez  

            Jasný, já v ní taky vidím výhody :-). Ale teď když bych jich měl sněst několik za vyjížďku, tak s tím budu mít problém.

            Jinak i v zimě se to dá dost dobře jest v porovnání s něčím jiným, co zmrzne na šutr.

            • Jacob1  

              no sojovej suk se v zimě taky moc nedá jíst , taky ztvrdne , teda myslím v zimě jako když je pod nulou , nad nulou zimu nepočítám

          • Drobeczech  

            Ty jo co koukam na složení tak to není špatný, asi taky začnu jíst místo tyčinek za 45KČ/ks.

      • HWSpeedy  

        Sojovy suk Karlova koruna z Penny. Stoji 4,90 a kazdych cca 1–2 mesice je maji v akci za 3,90 tak jich vzdy koupim treba jedno baleni. Tento neni tak suchy jak nektere jine, ktere je pak nutno nekolikrat zapit. Nelepi se ani pri delsim vyletu za tepla.

        http://static.akcniceny.cz/…w1049205.jpg

    • Treperenda  

      Budu za magora, ale já s sebou klidně vezmu dost věcí, když je to delší výlet nebo nás jede víc. :D Domácí musli/proteinovou tyčinku, nakrájené jablko, datle (ideálně z arabských potravin, aby byly fakt dobré), nebo v malé krabičce či skleničce sladkou nebo slanou kaši nebo hummus. :D

      Mouka mi při pohybu připadá v žaludku jak šutr a cokoliv přeslazeného, umělého a mastného by mne asi zabilo. Nebo aspoň prohnalo.

      Restauracím se nebráním, ale ani je nevyhledávám. Ono dát si nějaké těžké jídlo a zapít to pivem na zahrádce je dost útlumové. To se člověku pak ani nikam šlapat nechce a radši by se natáhnul a dal si dvacet. :)

      • Treperenda  

        Jo a ještě mne napadá kuskus. V nouzi beru pár ovesných sušenek (domácí nebo Ikea), ony ty sacharidy taky docela popoženou.

      • hekynen  

        Arabské potraviny?!? A to je jako kura co?!? Sedmiletá holčička? Oslice? Flák bůčku?

        • Treperenda  

          Tím jsem myslela obchod, arabské potraviny. Arabské jídlo i jejich ingredience mi přijdou dost syté, zdravé a nedráždí žaludek. ;) Na rozdíl od českých jídel nebo výše zmiňovaných rohlíků z bílé mouky s několik hodin pařenou šunkou v igelitu. ;)

          • hekynen  

            Tak si je užij. JÁ dávám přednost zdravým sytým českým jídlům.

            • Drobeczech  

              Já dávam přednost kebabu.

            • jIrI___  

              Takových je většina a podle toho taky většina místního obyvatelstva vypadá :D

              • lukas aka mitro  

                Cos mel vcera k veceri?:DDD

                • jIrI___  

                  Žádné syté české jídlo – dva rohlíky (ty nejhorší, tukové!) namazané ramou. Původně byl v plánu ještě poličan, ale zapomněl jsem, že jedu v úsporném režimu :D.

                  • oddie  

                    Ramou, jo? Nechápu, jak tenhle sajrajt někdo může kupovat…

                    • YuraOlomouc  

                      Ani panty se tim nedaji namazat..

                    • Drobeczech  

                      +1. Jedině Jihočeské máslo.

                    • jIrI___  

                      Nemám s ní problém. Kromě nižší ceny se dá narozdíl od klasického másla mazat hned po vyndání z lednice bez tanečků okolo (to je pro mě celkem zásadní), rozdíl v chuti nepoznám.

                      • Drobeczech  

                        Tak když nepoznáš rozdíl v chuti, tak je to fakt jedno.

                        • kyl  

                          To teda jo,Rama mi barvou i chutí připomíná máslo které mělo být už dávno vyhozené.

                      • blaf  

                        tak to uz jsi na tom fakt zle jestli nepoznas rozdil

                        • jIrI___  

                          Jsem na margarínu odchovaný od mala, tím to možná bude. Máslo třeba na vařených bramborách nebo kynutých knedlících nesnesu :-)

                          • YuraOlomouc  

                            Heh to mi pripomelo jak jsem ted nedavno poslouchal nejakej porad, kde se resila ta nizka kvalita jidla u nas oproti Nemecku apod.. Proste cesi uz jsou navyknuti na vsechny ty umele chute vsemoznych sracek, kteryma se tady nahrazuji poctive a prirodni suroviny.. Cesi uz proste automaticky sahnou po te nekvalitni narvane glutamatama jinyma srackama potravine, ikdyby vedle byla za stejne peníze kvalitnejsi potravina bez nejakych dochucovadel apod.. :)

                            • Mamut  

                              Glutamat – dalsi zabijak? Po hype okolo BIELEHO cukru (hnedy kritikom zahadne nevadi), psenicnej muky a neviem coho este?

                              http://cs.wikipedia.org/…utaman_sodný

                              „Lidské tělo syntetizuje v průměru asi 50 g glutamátu denně. …Smrtelná dávka LD50 pro krysu je 16,6 g/kg orálně. Kupříkladu u kuchyňské soli jsou to 3 g/kg. Glutamát je tedy pro krysu podstatně méně toxický než běžná kuchyňská sůl.“

                              Stale treba zo seba robit debila a riesit prijem 0.5g v polievke?

                              • YuraOlomouc  

                                Heh uklidni se, glutamat me proste napadl jako první, tak jsem ho uvedl jako priklad. Proste klasika BF.. :)

                                • Tomahomo  

                                  Zkus si přečíst příspěvek Mamuta, pak si přečti 5, náhodně vybraných, tvých, následně si na pět minut sedni, a zamysli se, máš-li čím, kdo by se měl uklidnit.

                                • JSt  

                                  a co te napadlo jako druhe, treti? :-)

                          • McBlacky  

                            tak ted už čistě trolíš ;)

                          • lukas aka mitro  

                            ultraekl!

                          • nitraq  

                            A co dáváš na ty brambory nebo knedlíky? Ramu?

                          • Peslezedirou  

                            Děda vyrůstal za války, tak si pak v době hojnosti dopřával vepřové sádlo a hromady másla, dožil se vysokého věku, margaríny opovrhoval :-)

                            • lukas aka mitro  

                              deda mel rozum!

                            • hekynen  

                              Praděda celý život jedl všechno dělané pěkně na sádle, jen teda vajíčka vyžadoval na špeku (denně). Dožil se 89… Suché brambory či „dietní“ kuře by nežral. :)

                            • jIrI___  

                              Děda celý život kouřil a taky se dožil vysokého věku…

                              • hekynen  

                                No vidíš, na to jsem zapomněl. Ten můj praděda ještě k tomu „sádlu“ odjakživa kouřil. Ani on sám už nevěděl, kdy vlastn2 začal. Prej že v jedenácti nebo taky dost možná už v sedmi (byl nalezenec, v té době byl v sirotčinci)…

                      • Stingray  

                        Rama, to je dobrej huhumus..

          • lukas aka mitro  

            si tu sunku udelej doma a nebrblej:)

      • plevka  

        prosím, můžeš sem dát recept na ty domácí proteinovky? Rád experimentuju v kuchyni :)

    • Mamut  

      Kedze som sa uz za tie roky nazral do syta sladkych musli tyciek, tak uz ma nijak dusevne nenaplnaju. Nohy na nich slapu stale dobre, ale chutovo ma to uz uraza. Posledne roky som prezil na malych zelenych Lidlovkach, pretoze mali dost nevyraznu chut a tak sa dali jest bez utrpenia, ale uz s nimi sekli a teraz maju zase len presladene lepivky.

      Takze uz vo mne lezi plan si ich doma prazit/lepit sam, ale chcel by som ich robit na slano, prip. s chilli. S cim je ale problem, ze:

      1. cim to zlepit aby sa to nesypalo?
      2. co pouzit ako rychle cukry, ale aby neboli nejak vyrazne sladke?

      Inak pocitam s ovsakmi, susenym ovocim a a nejakym tym orechom. Prip. cast ovsakov nahradit psenicnymi vlockami, alebo cornflakmi.

      • plevka  

        slepil bych máslem :)

      • Arty22  

        arašídové máslo

      • Stingray  

        Jako lepidlo se v potravinářství používá maltodextrin, mi s tím lepili červy na ryby :-)

      • File12  

        domací tyčinky lepíme banánem a vajíčkem, a třeba i med tam dáme. Pak si vezu třeba 3–4

        • Mamut  

          Dik za tipy, ale:

          1.) nebude sa maslo prip. vajicka dlhodobo kazit? Nemam chut si to pripravovat pred kazdym vyletom. Keby to dokazalo nejaky cas prezit v skrini tak len dobre. A nemalo by sa to roztiect az to so mnou niekam vyrazi.

          2.) Nemalo by to byt velmi sladke (trocha sa znesie).

          Ak to udrzia banany pokope, tak by to mohlo byt konecne riesenie.

          • Stingray  

            Hele já to s tím maltodextrinem myslím vážně, i ho dost firem na lepení tyček používá. (a stojí to pár kaček…)

            • Mamut  

              Ja som to vazne pochopil. Dik za radu, zaroven sa tym aj vyriesia polorychle cukry a asi to ani nie je nijak velmi poznatelne sladke. Len si to predstavujem ako prasok, nie uplne ako huste lepidlo. S vodou to zmiesat mozem, ale aby som si po vyschnuti vlastnou tyckou nepolamal zuby.

              • Stingray  

                Já to znám v práškový podobě, stačí trochu navlhčit fixírkou a lepí to pěkně. Ultrasladký to není a když toho nedáš moc, tak to ani jako broky tvrdý nebude..

    • scota  

      Meruňky, jablka, banán a musli tyčinky.

    • YuraOlomouc  

      Na tom není nic k podiveni. Staci si jen o tom saturovanem tuku něco precist.. Heh staci se podivat na nejake grafy, ceho ze tak sla nahoru spotřeba za ty poslední roky kdy jsme vic a vic všichni nemocni. Zeby to byly rostlinne tuky? Nejlevnejsi zdroj energie na planete? Hehe.. Lidsky telo vždycky preferuje a spaluje jako energii saturovane tuky. Naopak PUFA uklada. Zajimave je, ze když se narodi decko, tak v sobe nemá zadne omega3 a 6 tuky, nebo když clovek ji beztucnou stravu, tak si telo zacne syntetizovat opet zase saturovane a nebo mono… Omega 3 a 6 tukum se nejde vyhnout, jsou všude a konzumovaly se vždycky. Ale v malem množství do nejakych 10% celkového denního prijmu tuku a zbytek saturovane tuky. No dnes v době rostinnych oleju je uz všechno uplne obracene.. Sakra jsem chtěl reagovat na Peslezedirou

      • Peslezedirou  

        Ono se to moc řeší, pokud by měl člověk dostatečný pohyb a pestrou stravu, tak se nemusí uchyhlovat k extrémům ve stravováním a bude zdravý, neobalený tuky.

        BTW z čeho doplňuješ vitamín D, tedy kromě sluníčka?

        • YuraOlomouc  

          Jiste PUFA tuky nejsou problém když je hned spalujes. Bohuzel to není pripad vetsiny lidi, kteří mají 30 kg nadváhu, sedi u TV a cpou se.. Nejakej chrt když si da po 5 hodinovem treningu kybl hranolek usmazenych v rostlinnem oleji, tak to sice není optimalni, ale aspoň to v nezustane trcet.. Dcko nedoplnuju v lete nicim. Vetsina lidi to s nim obecne prehani a pak to konci téma kamenama v ledvinách apod.. Ale od pulky podzimu do zacatku jara davam aspoň 4000iu v kapkách.. Davat vetsi davky nez 5000iu aniz by clovek presne vedel kolik toho Dcka ma je docela hazard.. Tim myslim v doplňkách. Ze slunce a tucne stravy si to telo dokaze regulovat, ale když si nakapes pod jazyk 20000iu to uz je horsi. :))

        • Tomahomo  

          +1 Než míň jíst, nebo extrémně řešit jídlo, je lepší se víc hýbat. 50% populace sedí u počítačů, dřív byli na poli, v lese, ve fabrice…

          • YuraOlomouc  

            A dneska v te fabrice, na poli nebo v lese nejsou jo? :)) Bez se podivat do nejake te fabriky. Zeby to tam byl samej vysportovanej atlet se rict neda. Podle mych zkusenosti je to presne naopak. Protože tech lidi co jsou hodne aktivni a stejne vypadaji jako kazdodenni navstevnici hospody je fakt hodne. Proste jak nemas ve strave bilkoviny, tak nemuzes budovat nebo si uchovat nejake svaly a jak mas ve strave prebytek kalorii a to nejlepe v podobe piva, peciva apod. tak ten naraznik na brise se drzi a často ještě zvetsuje docela spolehlive. No a pak tu jsou lidi, kteří toho moc nenasportuji, ale mají dobrou, vyvazenou stravu a je to na nich videt..

            • Rychlej turista  

              Než být vystresovaný nesportující manekýn, který se hroutí při pohledu na normální jídlo, tak raději se budu sportem udržovat ve fyzické i psychické pohodě a na normámlní jídlo se těšit jako na zaslouženou odměnu.

              • oddie  

                Jenže on je problém v tom „normální jídlo“. Protože dost lidí považuje za „normální jídlo“ vyslovený odpad a sajrajt, různé náhražky atd.

                • YuraOlomouc  

                  Tjn pro nekoho je normalni jidlo hoveyi steak s bramborama a pro nekoho zase redbull a snikrska.. :))

                  • oddie  

                    Já mám na mysli spíš sajrajty z prášku, „uzeniny“ bez masa apod.

                  • Drobeczech  

                    Hovězí steak s bramborem je dobrej ale drahej.

                    • oddie  

                      To je, to si my chudý můžem dát jen jednou za čas, jako ve svátek, jinak musíme žrát akorát plesnivý sejry a k pití si dát nějaký starý víno…

                    • YuraOlomouc  

                      Steaky ze svickove taky nejim. Me uspokoji mlete hovezi zadni. :) Hovezi jak hovezi. Nejsu magor ani tak ve vate abych daval za jedno jidlo 150kc..

                      • McBlacky  

                        kdybys napsal 1500kč tak ok, 150kč za porci v surovinách to je hned pokud máš lepší maso, rybu, exotičtější zeleninu/ovoce, dražší sýr atd atd

                        • Peslezedirou  

                          Asi znáš, ale dobrá svíčková, je na náměstí v Jílovém (Florián), cena myslím těch 150–160,– Kč.

                          • in2ition  

                            svíčková? surovina? maso? za stopade?

                            :-)))

                            • obda  

                              Klasická česká svíčkové je z roštěnce, ze svíčkové není tak dobrá.

                              • Delkim  

                                to je věc názoru, já používám kýtu resp. falešnou svíčkovou, válec, dobře se s tím pracuje a hezky to vypadá

                                nicméně osobně mi nejvíce sedí zvěřina (muflon, daněk, jelen), dodá tomu skutečně něco navíc, hovězí je „jen“ prostě hovězí

                            • Peslezedirou  

                              Karlovarský knedlík, chápeš :-))

                              • in2ition  

                                svíčková. jídlo. ne ze svíčkové. masa. chápu. :-) když není s houskovým, může to být docela i k jídlu…

                      • Delkim  

                        no dát si jednou za čas pořádný 400 g steak nemusí být zase taková rána…

                        před asi 10 dny je zrovna v Lidlu měli, Striploin, Rib Eye, Rumpsteak i Fillet, parádní masíčko!

                        • jecnak  

                          V reznictvi v Globusu maji i pekne vyzrale kousky hoveziho. Byl jsem mile prekvapen.

                          • Delkim  

                            dík za tip, zkusím

                            i Kostelecké uzeniny s tím začaly, cenově to je asi nejlepší nabídka na trhu co se vyzrálého masa na steaky týče

                            http://www.kosteleckeuzeniny.cz/…-steaky.html

                            btw berte jen to vyzrálé maso, ty další varianty „steak z mladého býka“ jsou nevyzrálé a není to ono :(

                            • 01carbon  

                              Vyzrále hovězí kupujeme občas v řeznictví na cestě z Uhříněvsi do Phy – téměř na konci po levé str. Ceny příznivější než lidl, navíc mají z cz chovů.

                            • lukas aka mitro  

                              neda mi to…vidim agrofert a sabotuju:D

                              Kostelecke uzeniny uz nejsou dlouho k jidlu, neverim jim.

                              • oddie  

                                Dtto – přesně to jsem si pomyslel, když jsem ten příspěvek viděl.

                                • Delkim  

                                  nechci nikoho obhajovat, ale zrovna Kostelecký uzeniny jsou podnik, který poměrně pružně reaguje na poptáku i kritiku na trhu

                                  např. jen pár týdnů po jeho kritice párků se objevil nový výrobek s jedním z nejvyšších obsahů masa v párcích na trhu vůbec

                                  a trend resp. poptávka po vyzrálém mase tady je a pokud kupuješ čisté maso tak je jedno kdo to nechal vyzrát

                                  • oddie  

                                    Mně je celkem šumák, jak reagují, vadí mi vlastník a nehodlám ho podporovat, tudíž nakupuji jinde.

                                  • Drobeczech  

                                    Kostelecký jsou neuv