• Iwo

    Premyslim, ze casem si zkusim postavit horsky kolo, tak by me zajimalo, co jsem schopen zmontovat doma v ruce a na co je potreba dilenskych nastroju (co budu muset dat nekam do cykloservisu, aby mi to dali dohromady).

    Zatim, co jsem procital na netu, tak problematicky by melo byt hlavovy slozeni, ale oni se ted snad delaji ramy, kde uz je hlavovy slozeni napsaovany z vyroby, tak to by asi bylo reseni?

    Co dalsiho?

    Predem dik za jakoukoli radu.

    0 0
    • jecnak  

      Stred + kliky, hlavovka, kazeta, retez – na to musis mit spesl naradi.

      0 0
      • roud  

        Střed+kliky budeš potřebovat určitě pokud máš aspon nakou zakladní dílničku tak hlavko zvládneš nalisovat (zvlad sem to i já)a řetěz se da zanejtovat taky v dílně… (i když je to boj oproti nejobyčejněší nejtovačce za par korun :)

        0 0
        • mr.antik  

          jak nalisovat hlávko doma? pomocí nějakýho dlouhýho šroubu?

          0 0
          • roud  

            až budu doma tak ti vyfotim ten udělak co na to mam deto vyrobit v dílně :o)

            0 0
            • KubaBajk  

              To hlavové moc nechápu,co se na něm lisuje?Mně došel rám s FSA hlavovým,prostě dvě ložiska s konusem úplně stejná,jedno dospodu,jedno navrch,žádné lisování jen jsem naťuknul ten spodní kroužek na krk vidle,spodní ložisko jsem přidržel,vsunul krk vidle do hlavy,ten projel i horním ložiskem,pak ten kroužek s těsnící gumou dokola a na to představec…ježkem vymezit vůli a utáhnout.Hotovo. Jaký typ hlavového se musí lisovat?Nebo jsem ho tam dal špatně?Nemám s tím problémy,žádná vůle,nic…?

              0 0
              • Lister  

                říkají ti něco misky hlavového složení??????

                Jinak to čemu se tady hojně říka integrované hlavové složení je vlastně jen semiintegrované :o)

                0 0
                • KubaBajk  

                  Misky mi bohužel neříkají nic…stejně tak rozdíl mezi integrovaným a semiintegrovaným. :-(

                  0 0
          • lodyh  

            dá se to taky naklepnout kladívkem přes dřevo, ale pokud máš dražší hlávko nebo lepší rám, tak bych to fakt neriskoval:-)

            0 0
    • Vevoda  

      Nalisovat, našroubovat – to je pohodička, hlavně to pořádně namaž! Nejtěžší na sestavování biku byly bovdeny, blbě se to stříhá, chce to pořádny kleště.

      0 0
      • eXcream  

        ted jsem s tim prave zapolil a nenasel jsem doma zadne stipacky ktere by to zvladly (radici podelne „vinute“), tak me napadlo to vzit pilnikem s ostrou hranou… vysledek si myslim ze je perfektni, neda to moc prace, a nemusis se bat zda ti praskne ta blastova buzirka nebo se neco posere … proste zarucenej vysledek

        0 0
        • reborn_biker  

          jo ty podelny bowdeny sou pjeknej smejd, ja je mam nastesti v kuse, takze sem si je nechal strihnout v shopu a vpohode. nehorsi je strihnout je nasikmo – po njakym case se celej vejplet bowdenu „rozjede“.

          0 0
      • Dvain  

        Na „strihani“ bowdenu, hlave tech radicich, je nejlepsi uhlova bruska. Krasne se to reze a jeste lip zarovnava. Ale chce ji mit nekde pridelanou, aby se nemusela drzet. Normalni kleste se strihanim bowdenu pekne nici. Jinak investice do zakladniho naradi se opravdu vyplati.

        0 0
    • Kero  

      Kúp rám aj s hlavovým zložením a ostatné už by si mal zvládnuť sám ak máš dáke to náradie.

      0 0
    • Lister  

      Jak píšeš – halvovka, osobně samodomo řešením nevěřív a tohle raději nechávám na servis. Pokud jde o ostatní věci tak se to většinou opravdu týká přípravy rámu – hlavně středového pouzdra – nechat závitníkem pročistit a taky ofrézovat dosedací plochy, no a pak ještě nechat zafrézovat navářky na kotoučovky. Na tyto úkony je potřeba speciální a poměrně drahé nářadí a doma to určitě nezvládněš udělat tak, jak s těmito přípravky. (bohužel občas bývá problém najít servis, který ty frézky má)

      Pak mě napadá ještě zkracování a odvzudšnění kotoučovek – není to tak složitý, ale může být problém se schánění jehel a oliv – alespoň moje zkušenost u Avidů, Shimano je na tom líp.

      A ještě poslední věc – kola, pokud tedy nekupuješ zapletená. Jsou na to návody jak to udělat, není to až tak náročný, ale opět zastávám názor že to vyplete lépe člověk, který už to někdy dělat než ten co si vyplete jeden pár kol za dvě sezony doma.

      0 0
      • Lister  

        PS: kdysy jsem to taky řešil, několik detailů na co si dát pozor najdeš i tady: bike-forum.cz/forum/268979/6­16512/forum.html#un­read1

        0 0
      • Iwo  

        Diky vsem za postrehy.

        To Lister: Takze hlavovy slozeni, ktery uz bude v ramu integrovany nebo necham dat udelat servis.

        Kotoučový brzdy nebudou, ja jsem zkvyklej na véčka.

        Kola budou zapletena, teda uz jsem delal vyplet na favorita, ale na horaka to radsi sverim specialistum.

        Akorat to stredovy slozeni, myslim na neco takovyho – kliky s převodníky a integrovaným středem Shimano LX Hollowtech II FC-M580. Na montaz jsou potreba spešl klíče, ty bych koupil, ale co je potřeba dělat na rámu ?

        0 0
        • omar  

          zafrezovat dosedaci plochy

          0 0
          • vlk  

            Jak kdy, bych si to změřil zda jsou rovné. Teoreticky i při nerovných by to mělo držet v rovině, protože ty závity v tom rámu jsou docela dlouhé a tak si myslím, že by se ta miska u klik na konci deformavat podle okraje domečku neměla-ale zkušenost nemám. Já to mám rovný.

            Horší by bylo kdyby proti sobě neseděli přesně závity do rovin-teda os.Klasické středové jde nasadit i při učité nepřesnosti.

            0 0
            • Lister  

              ono jde spíš o rozměr pouzdra, u klasiky nevadí, ale u integrované osy je šířka domku poměrně stěžejní a ty nerovnosti spolu s barvou můžou udělat ±1mm a to už je hodně.......

              0 0
              • Iwo  

                Aha, tak ja to vidim tak, ze az si vyberu ram, tak se zkusim domluvit s prodejcem, ze by mi tam hned namontoval ty kliky s prevodniky s integrovanym stredem. A bude.

                Jeste k tomu hlavovymu slozeni, kdyz je integrovany, tak se jeste nejak upravuje nebo nahodim vidli, predstavec, riditka a jedu ? (procital jsem odkaz od Listera a nejak jsem to nepochopil)

                0 0
              • jecnak  

                U integrovany osy neni sirka domku stezejni – stranova vule se seridi srouby, jestli je to tam 1mm, tak i to se ztrati.

                0 0
                • Lister  

                  ano opět má nepřesnost

                  U shimana se to ztratí, u Truvativu a podobných systémů to může dělat obrovské problémy.......

                  0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.