• gazman

    Jak je to se stárnutím duralových rámů?

    Jaká je jejich životnos?

    Bezpečnostní hledisko.

    0 0
    • kubad  

      he he jsou výrobci co ti dají na AL diživotní záruku, takže jak to chceš posuzovat?

      0 0
    • prvniodkonce  

      Podle toho co. Já mám po dvou sezonách bláto.

      0 0
      • gazman  

        No tak to je jedna věc,spíš by mně zajímalo,jetli hrozí že to nekde rozštípeš.

        0 0
        • Smazaný účet  

          všecko se dá rozštípat

          0 0
        • Nimrod  

          spíš se ohne a po chvilce praskne…  a určitě už nevydrží takový zatížení, jako když byl novej… prostě hlína na rizikový komponenty ne :-)

          0 0
    • sibe  

      Stárnutí hliníkových slitin je velmi složitý proces. Probíhá nukleace nové fáze, která je bohatší na přísadu než základní tuhý roztok. Růstem těchto zárodků vznikají koherentní precipitáty, které jsou označovány jako Guinier-Prestonova pásma. Za zvýšené teploty tyto precipitáty dále rostou a jejich počet se zmenšuje. Při dalším vzestupu teploty vznikají částečně koherentní a nekoherentní precipitáty. Rozpad přesyceného tuhého roztoku označujeme souborně jako stárnutí, při čemž výrazným dílčím pochodem je precipitace, která následuje po předprecipitačních jevech. Proces probíhající za normální teploty se označuje jako přirozené, zatímco při vyšší teplotě je označováno jako umělé.

      0 0
      • sibe  

        Průběh stárnutí je přiblížen na slitině Al-4%Cu. Rozpouštěcí žíhání je provedeno při teplotě 500°C, následuje rychlé ochlazení. Při ponechání na normální teplotě dochází v prvé fázi k rozsáhlé difúzi pohybu atomů mědi, čímž vznikají oblasti s vyšší koncentrací mědi. Zde dochází ke vzniku koherentního precipitátu monoatomárních vrstev mědi. Tato pásma jsou označována jako Guinier-Prestonova pásma I (GPI). V další fázi stárnutí vznikají vícevrstvé destičkové útvary tvořené několika monoatomovými, pravidelně se střídajícími vrstvami mědi. Tato pásma jsou označena jako Guinier-Prestonova pásma II (GPI)

        0 0
        • sibe  

          Pásma GOII mají zřetelnou tetragonální stavbu a jsou ještě koherentní s mřížkou základní kovové hmoty. Vznikem GPI a GPII je přirozené stárnutí slitiny Al-Cu skončeno. Stárne-li tato slitina za vyšších teplot, objevují se v průběhu stárnutí některé rozdíly. V prvé fázi vznikají koherentní precipitáty GPI. Při zvýšené teplotě 130°C se objevují vedle těchto precipitátů i pásma GPII, jejichž počet stále vzrůstá, zatímco GPI se postupně rozpouštějí. Asi po 10 hod. se vedle pásem GPII objevuje ve struktuře nová, částečně koherentní fáze ´. Zpočátku vzniku této fáze ´ dochází ke zvýšení tvrdosti. Jakmile se však zvýši její objem, zmenší se její disperznost a tvrdost se snižuje. Tento pokles tvrdosti se označuje jako přestárnutí slitiny. Částečně koherentní fáze ´ je koherentní – na rozdíl od základní kubické mřížky. Při teplotě 200°C dosahují ploténky fáze ´ průměru asi 100 Å a výšky 100–300 Å. Při teplotě 300°C a dlouhé době se mění fáze´ na stabilní fázi , Al2Cu. Tato stabilní fáze je již nekoherentní. Úplné snížení koherentnosti se projeví snížením pevnosti a tvrdosti na minimální výši, přičemž se současně zvyšuje houževnatost a tažnost.

          0 0
      • pajan  

        Mám tomu rozumět tak, že pokud dávám často hliníkovej rám z chladu do tepla a naopak tak tim zmenšuju životnost (beru to tak, že nepatrně, ale jistej rozdíl tam je)???

        0 0
        • jIrI___  

          Minimálně, ale teoreticky ano. Spíš se myslí velké teplotní skoky za malou jednotku času – toho v normálních podmínkách nedocílíš :-)

          0 0
        • sibe  

          Ten rozdíl bude tak max 30 stupňů a v rozmezí teplot, který nic moc neovlivněj, takže žádný strachy

          0 0
    • mastihuba  

      bych řek že nejhorší bude to morální stárnutí :)

      0 0
      • Howgh  

        nedávno se to tu probíralo. Horolezci řeší „mezimolekulární korozi“ hliníku u karabin…možná je to to, co výš tak barvitě popisuje Sibe

        0 0
        • soc  

          Sibe popisuje běžné tepelné zpracování hliníku, zlepšení pevnostních charakteristik, ne jejich degradaci vlivem cyklického zatížení apod…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.