• jihra

    Ahoj lidi.

    Na stará kolena chci začít jezdit na cyklovýpravy natěžko (holt už si potrpím trošku na jistý komfort :-) ) a tak sháním stan, do kterého bych se vešel já i moje kolo.

    Ideální váha tak do 3 kg, každopádně dvouplášťový.

    Jako celkem ideální řešení se mí jeví stan Mountain Hardwear Ghisallo 1

    Bohužel tento stan již nejde sehnat.

    Nevíte náhodou někdo o podobném stanu? Nebo jaký vozíte stan, do kterého se dá schovat i kolo? Prolezl jsem stará obdobná témata, ale ta už jsou neaktuální.

    Dík za inspiraci a rady. :-)

    0 0
    • BabbaJagga  

      Já vím, ze jsi z Ostravy, ale v Praze na výstavišti v Letňanech běží velká výstava stanu a outdooru. Když skočíš na (ne pod!!!) Pendolino…

      0 0
    • Jakobo  

      Asi nechces slyset protiotazku, ale nehledas problem tam, kde zadny neni? Jako nevim presne kde chces jezdit jestli od kempu ke kempu, v horach, mimo CR a na jakem kole jestli horak nebo silnice a jake mas duvody davat kolo do stanu. Mozna bys zjistil, ze to neni idealni a ze plachta na kolo je lepsi, protoze stan zustane cisty. Pokud mas obavu o kradez tak resenim muze byt starsi kolo. Mozna koupit plachtu, ja mam plachtu 3×3.5 m od Condora a pod ni bys dal v pohode stan, vyspis se a jeste i uvaris bez nebezpeci pozaru nebo otravy. Pak samozrejme postavit kolo na riditka a sedlo a pouzit misto tycy pro stavbu Acka treba opet z te plachty. Ja teda mam kolo vedle, ale jezdim vesmes v horach. Pro zacatek muzes zkusit plachtu, stoji mozna 1500 Kc, asi i mene a plachtu bys pozdeji vyuzil i jinak.

      Ted vidim vek tak mozna opravdu vis co presne chces. Pamatuju, ze Pinguin delal stan pro cyklisty, vaha byla spis 4 kg (je to vubec problem kilo navic?), ale ted jej v nabidce nevidim. Mozna je to ten jejich Summit 3. Tady hlavne jsou nutne 2 vchody, aby se nepackalo pres kolo.

      0 0
    • Jakobo  

      Pokud byste byli dva tak treba toto https://www.pinguin.cz/horizon, pak kazdy poveze 2.5 kila. Jinak si myslim, ze na zahranicnich forech je toto vyresene a nabidka techto stanu bude siroka.

      0 0
    • lazza  

      Taky bych se rad zeptal, proc stan na kolo…?

      Zabezpeceni kola to neresi a jestli se jedna o ochranu pred destem, tak viz vyse.

      Jeste me napada, zda nemas na mysli treba stan, kde cast jeho konstrukce tvori prave kolo (otocene vzhuru nohama atd), cimz muzes usetrit vahu za chybejici tyce (?)

      0 0
      • Kacko  

        Taky tomu nerozumím, ve stanu není kolo vůbec zabezpečené. Sám v kempu kolo dávám silným řetězem ke sloupu/stromu a stanujeme vždy vedle něj a hlavně být vedle důchodců – ti bývají i přes den v kempu a v noci nedělají bordel.

        0 0
    • myreczech  

      a co tohle…je to skladný a účel to splní…az ti budou v noci zkoušet kolo vzit tak o tom budeš určitě vědět…

      https://www.kupkolo.cz/…tan_z102883/

      jinak jsem ted taky jel se stanem…jen jedna noc v kempu…kde jsem mel blbý pocit…tak jsem do stanu dal k sobě přední kolo a zbytek tak nějak částečně do předsíně…a přivázal provazem ke stanu… fungovalo…stan Ferrino Sintesi 2…fakt bych se zaměřil na skladnost a váhu…3 kg je dost oser…

      0 0
      • Jakobo  

        Ja nevim, toto asi opravdu jen kvuli zabezpeceni proti kradezi. Pac vyndavat nekde na neznamem miste potme predni kolo a rano pak v trave hledat RU nebo resit cinkajici kotouce, to chce fakt takove nadsene bikery z te fotky s hrnkama Nescafe v ruce a rychlovarnou konvici v kempingovem voze stojicim mimo zaber kamery.

        Stejne drtivou cast kola dest osere, staci vitr a kolo bude mokre cele, pak to chce jeste aspon jednu plachtu navic. Myslim, ze vetsi blbost nikdo nemohl vymyslet. To uz spis ten stan, ktery kdysi s velkou slavou prezentovaly jako revoluci v cyklocestovani nejake dve pipiny, matne si vybavuji diskuzi tady. Tusim to byly holky z Ceska. Ale zase je to jen otocit kolo vzhuru nohama (a zavzdusnit si brzdy) a prehodit pres nej plachtu.

        Ja to resim tak, ze vetsinou spim pod sirakem a pokud ma opravdu prset a chci pohodu nebo byt trochu skryty, postavim neco z tarpu a na kolo hodim obyc satavebni plachtu.

        0 0
        • Val  

          luxusni taboriste! jinak k tematu, resim to tak, ze mam voduvzdorny kolo, takze ho klidne necham na desti (rano pripadne namazu retez), kolo by se nemelo rozmazlovat, pak nic nevydrzi. Takovy ty stany, kde se kolo pouzije jako vnitrni konstrukce… jako nechtel bych spat vedle zabahnenyho kola.

          0 0
    • jihra  

      Lidičky, dík za názory a příspěvky.

      Já jsem ještě vloni jezdil na sjezďáku, ale dolámal jsem si krční obratel a tak sjezďák šel z domu. Čím ale nahradit ten adroš? Tož jsem si poskládal tzv. „expediční kolo“. Prostě tank, na který naložím cokoliv a doveze mne to kamkoliv. Cena kola je cca 45.000 Kč a tak si myslím, že je dobré, aby třeba v noci nebylo na očích. Proto bych je chtěl „schovávat“ do stanu. Je sice pravdou, že když už by po tom kole někdo šel, tak je šlohne i ze stanu, ale ve stanu kolo nebude zbytečně provokovat zloděje.

      Každopádně bych ale kolo nedával přímo do prostoru, ve kterém budu spát. Po celodenním dešti bych si zasrané kolo do „ložnice“ nedal. Pro kolo by měl být oddělený prostor (předsíňka), který by ale kolo celé zakrýval, ať neláká zloděje – viz. třeba ten stan Ghisallo 1 z mého úvodního příspěvku. V zahraničí se dají najít lehké stany s velkou předsíňkou, ale ty ceny jsou astronomické – takže tudy asi cesta nevede.

      Co se týká stavby třeba tarpu (plachty) přímo na kolo vzhůru nohama, tak je to také jakás takás varianta – ale pořád jsme u toho, že zablácené kolo si do „ložnice“ nevezmu. V tomto případě je kolo sice vidět, ale ukrást se dá už hůře a i v noci by mne kradení kola asi vzbudilo. :-)

      Co se týká stanu BIKAMPER, tak ten je de-facto jednoplášťový, tudíž když bude trochu chladněji, tak ráno bude uvnitř všechno mokré. :-(

      Něco jako Pinquin Horizon by šlo, ale ta váha už je fakt přes čáru. Jinak jak už jsem psal – v zahraničí jsou podobné stany docela lehounké, ale ceny kolem 15.000 Kč už mi přijdou trochu moc. :-(

      Na youtube jsem našel docela inspirativní video – tarp a kolo

      Zkoušel jsem to, není to úplně to pravé ořechové, ale jako nápad zajímavé. Pokusím se to nějak vylepšit.

      Tož pište dál, společně možná něco vymyslíme. :-)

      0 0
      • Val  

        tak jako tak budes vozit nejakej zamek a obcas budes nucenej nechat nekde kolo aby sis nakoupil apod. Kdyz si dobre vyberes taboriste, aby jsi mohl kolo zamknout treba ke stromu a vedle mit stan, tak sance, ze narazis na tak drzyho zlodeje, aby se ti to pokousel ukrast primo pred nosem je minimalni… i kdyz ted jsem si vzpomnel, ze kdysi davno se mi nekdo pokusil ukrast kanoi co jsem mel vedle stanu v oficialnim kempu, nastesti jsem se probudil a zase mu ji sebral :) ale ta nebyla zamkla

        0 0
        • Jary24  

          Tak me ukradli kolo na kterem jsem jel, je pravda ze mi bylo asi deset, ale proste me sesoupli z kola a ujeli. Takze kradez od stanu je vlastne jeste v pohode

          0 0
          • Val  

            Ano, nikdy nemas nic jisty i kdyz se zabezpecis sebelip. Takovej je zivot.

            0 0
            • jihra  

              Já jsem pojišťovák a ze zkušenosti vím, že hajzli ukradnou cokoliv a kdekoliv. Takže jsem už trochu paranoidní. :-)

              0 0
              • Edwin  

                O to víc bys měl vědět a ferově sdělit, že ta pravděpodobnost je minimální. Dá se odvodit i z ceny pojistného s přihlédnutím, kolik činí provize a zisk pojišťovny.

                Jinými slovy, pokud by si člověk ukládal pojistné bokem, má velmi vysokou pravděpodobnost, že mu pokryje veškeré škody. Ale samozřejmě budou jedinci, kteří na to doplatí.

                0 0
                • jihra  

                  No s tím o tom pojistném s Tebou nesouhlasím, ale tohle tu řešit nebudem.

                  0 0
      • lazza  

        Sorry, že s tim furt otravuju, chceš kolo-stan, a já ti ho vyvracím :-). Ale: když budeš spát někde v lese, dál od cesty, schovanej, nebudeš rozdělávat oheň a upozorňovat na sebe atd, tak na zloděje prostě nenarazíš. A riziko, že na tebe narazej nalitý kluci, co couraj z hospody do hospody přes les, a budou se chtít zrovna projet, vyloučíš obyčejným zámkem na kolo. Sem si jistej, že u sebe mít pákovky nebudou :-)

        Jinak sorry ještě jednou za offtopic.

        0 0
    • jihra  

      Tenhle stan je fajn – MSR Hubba Tour 1 – ale ta cena! :-(

      No ale uvidím, co vysolí pojišťovna za ten můj polámaný krk. :-)

      0 0
      • jihra  

        Ovšem tohle video není moc povzbudivé – Hubba Tour v dešti

        0 0
        • TommyP3  

          Co jurek? Ten neco nema?

          0 0
          • jihra  

            Jurek vhodný stan bohužel nemá.

            0 0
            • TommyP3  

              Škoda dřív mívali stan Velo, ale v nabídce už není. Jediné ze by jim něco zůstalo nebo bazar

              0 0
              • K2  

                Jurek šije a vyrábí stany v Čechách, zkusil bych mu napsat, třeba by ten stan Velo na objednávku ušil.

                Za sebe doporučuji plachtu ušitou na míru kola se stahováním kola a kolo parkovat zamknuté u stromu nebo sloupu a stanovat vedle. Použil bych zámek s alarmem. Na náhodné zloděje to stačí a profík ukrade všechno.

                Parkoval jsem dlouhodobě motorku na zahradě pod pergolou přikrytou šedou motoplachtou.

                Poměrně dost návštěv přicházelo přes terasu k nám na návštěvu a ani nevěděli, že kolem něčeho prošli, natož kolem motorky. oko nevidí, hlava neregistruje.

                Plachtu bych si ušil na míru nebo si našel nějakou lehkou malou motoplachtu například na malý skutr.

                Ten matroš (nepromokavý textil od Jurka – tady ve vláknu) vypadá OK. Hlavně vybrat nenápadnou barvu, která splyne s okolím

                Ani nemusíš zalepovat švy, to že bude v rožku zatékat kolu asi moc vadit nebude.

                0 0
                • Johny_r  

                  Na Jurka nedám dopustit. Mám od nich druhej stan za asi 15 let. Byla i nějaká reklamace – vyřešeno bez problémů. Dokonce jsem v Beskydech zlomil prut, tak jsem se u nich v Kunčicích stavil a dostal gratis novej segment. Ochota, komunikace, vše na 5*. Nicméně moc bych nespoléhal na to, že ti udělají něco na zakázku, zejména ne v létě. Řešil jsem s nimi možnost ušití velkýho stanu z lepšího matroše než to standardně dělaj a výsledek byl, že to občas šijou a ať se ozvu za rok nebo si ohlídám, jestli to nebude v nabídce, ale nějaká šance, že by ušili byť i stejnej střih, jen z jinýho hadru, nepřipadala moc v úvahu. Asi maj fakt co dělat. Takže by mě dost překvapilo, kdyby ušili na zakázku něco, co ani nemaj střihově v nabídce.

                  0 0
        • Val  

          no zadnej stan neni nepromokavej vecne a cim vic se baziruje na tom aby byl ultralehkej tim spis bude min odolnej, MSR dela jiste zajimavy a oblibeny stany, ale za ty prachy to neni pro mne

          0 0
          • jihra  

            No asi jo, čím lehčí stan, tím tenčí a choulostivější materiál. :-(

            0 0
    • lukardixx  

      A co takhle třeba MSR Elixir 1 a k tomu MSR Gear Shed? Dohromady tě to vyjde cca na desítku, ale máš kvalitu, kterou můžeš různě kombinovat (s footprintem/bez/bez předsíně/…) a dohromady jsi na cca 3 kilech váhy.

      0 0
      • Jakobo  

        Proboha nez to vsechno postavi tak bude rano. Mam obavu, ze vetsina dobre minenych rad prameni z naproste neznalosti jak nejaky cundr nebo cyklocundr ve skutecnosti vypada. Ja bych hlavne vyrazil na par dnu nekam, to je jedno a postupne se muze dopracovat k systemu optimalizovaneho primo pro sebe. Ted je leto, stan netreba a kdyz tak jenom plachta, pod kterou schova i kolo.

        Pak jeste existuje jedno reseni, takove ty otresove alarmy, co se namontuji na ram. Pouzival jsem to jeden rok pri cestovani po Korzice. Jediny problem byl, ze baterka se asi za 7 dnu vybila, ale asi to spis bylo spatnou kvalitou (objednano z Ciny). At pripadny zlodej bude jak chce opatrny i kdyby o alarmu vedel, staci trochu drcnout do kola a ten alarm udela takovy kraval, ze to vzbudi i mrtveho. Pak staci na kolo jen hodit lehkou stavebni plachtu proti desi. Myslim, ze i nektere zamky maji primo zabudovany otresovy alarm. Pokud by to bylo od renomovaneho vyrobce jako Abus, Trelock tak tam asi ta vydrz baterky bude normal. Ten alarm co jsem mel ja byl asi vadny.

        0 0
        • jihra  

          Co se týká otřesových alarmů, tak jsou docela nespolehlivé. Když je člověk opatrný a s kolem nedrncá, tak nespustí. Pár těch alarmů jsem zkoušel a nic moc.

          Co se týká zkoušení výbavy „za pochodu“, tak to může a nemusí dopadnout dobře. :-) Já jsem radši dopředu připravený – a proto jsem založil tohle vlákno. :-) Na několikadenní čundry jezdím – tedy prozatím chodím (i když po tom zlomeném krku jsem toho moc nenachodil) – takže trochu vím vo co go a co bych potřeboval.

          0 0
        • lukardixx  

          Právě proto je to jen návrh a nikdo neříká, že ideální. S tímto kombem máš ale dost variability, kolo nebude mít v ložnici a požadavek na dobu stavění stanu nevidím. Nehledě na to, že s trochou praxe zabere stavění té MSR předsíně tak tři minuty a vše máš pěkně oddělený.

          0 0
      • jihra  

        No na to už jsem se taky koukal.

        0 0
    • jihra  

      Ještě uvažuju o jedné věci – a to o nějakém „stanu/tarpu“ vlastní výroby z Tyveku

      Tyveku mám celou roli, pokusně jsem si z něj udělal žďarák a dobrý. Tyvek je pro vodu nepropustný a docela prodyšný, ale má trošku nižší pevnost v tahu hlavně když se prošije apod., proto je dobré jej lepit speciálními páskami. Tyvek je sice bílý, ale dá se barvit, takže se z něj dá udělat klidně „maskáč“. Akorát jsem někde založil návod na to barvení (jakými barvami, aby neztratil svoje vlastnosti) a zaboha to nemůžu najít. :-(

      Máte někdo Tyvekem zkušenosti?

      0 0
    • kamaro  

      Obvykle jezdíme s manželkou ve dvou, takže máme stan pro dvě osoby (Jurek) a kola dáme k sobě a sepneme je zámkem ještě k nějaké pevné věci. Letos chceme jet po ČR, takže si budeme muset vzít lepší zámky, nebo to pojistit ještě druhým zámkem :-) Jinak přes kola hodím vždy plachtu nebo máme i plachtu na zakrytí skútru (tuším z Lidlu).

      Letos v létě jsem myslel že bychom mohli jet pouze s tarpem, ale když vidím kolik je letos komárů, tak se nejspíš potáhneme se stanem – tam přeci jen spolehlivě funguje moskytiéra.

      Zásadní je ale nebýt moc na očích, vyhýbám se zejména místům kam by mohla dorazit nějaká opilá mládež…

      0 0
      • TommyP3  

        Ještě existuje možnost zkusit vzít klasické áčko a kolo použít místo tyček vzhůru nohama – viděl jsem něco podobného ale pro dvě kola, což ti ale asi nebude fungovat, stan se jmenuje Tike.

        0 0
        • jihra  

          Stavět něco na kole, které je zablácené po celodenní jízdě v blátě – tak to není to pravé ořechové. Jedině snad nejprva kolo přikrýt nějakým obalem a pak na kolo stavět tarp.

          0 0
    • jirkous3  

      No a co nechat kolo venku (případně pod plachtou) a ocelovým lankem ho privázat ke stanu. Když bude lanko ležet v trávě, tak ho v noci nikdo neuvidí. A když vezme kolo, tak to zalomcuje stanem. Zloděj nejspíš kolo odhodí a zdrhne.

      0 0
    • Tehu  

      Píšu SZ. Jeden takový co by mohl splnovat mám nevyuzity doma.

      0 0
    • RomanH  

      Zkusim To napsat sam za sebe. Po davne zkusenosti s malym jednoplastovym stanem Salewa (cca 750g), kdyz jsem z nej lezl rano opuchlej jak angorak, davam prednost prostoru.

      Kdyz jedu autem, tak velkej rodinnej stan. Kdyz jsi treba tyden v Dolomitech a kazde odpoledne Ti chcije, je to k nezaplaceni.

      Na treky s baglem mam starou Gemmu 3 LL, ale tu jiz vytahuji jen vyjimecne. Nahradil ji tarp + moskytiera, a kvuli zime pokukuji po 3F Ul Gear stanu z Ali Delaji verze pro 1–4 osoby, rozdilny matros a provedeni. Osobne chci brat verzi pro 3 lidi, trisezoni, 15D matros

      Co se tyce vahy a prostoru (i pro kolo), tak nic lepsiho, nez ten tarp (plachet je na Ali spoustu, preference dle gramaze a velikosti), asi nevymyslis. Ve spojeni s moskytierou za me na kolo mimo kempy nej varianta.

      0 0
      • K2  

        Ten stan 3F na treky s batohem vypadá super – má s ním někdo reálnou zkušenost, déšť vítr. kvalita podlážky/odolnost proti kamínkům a tak?

        Má podezřele nízkou váhu

        Líbí se mi, že má skoro samonosnou konstrukci

        Ještě se mi líbí tenhle, ale má jen jeden vchod: https://www.4camping.cz/…man-tatra-3/?…

        0 0
        • RomanH  

          User Pocestny, daval sem v jinem vlakne i foto ze zimniho taboreni

          0 0
        • jihra  

          Mám už pár let podobný stan Naturehike a super!

          0 0
    • ratel  

      Hamaku zkusils? Tedy pro tebe, Kolo zavesis vedle na strom.

      Do kempu to není, ale do lesa u nás ideální. Tarp nahoru,

      0 0
      • jihra  

        Hamaku mám odzkoušenou, ale nevyhovuje mi. Jednak se mi v ní blbě spí a taky – pokud chodím pěšky a tahám vše na zádech – tak kompletní hamaka se vším všudy je o dost těžší než stan. A když nemáš stromy tak je hamaka na nic. Je fakt, že občas se taky stan nedá moc postavit kvůli terénu, ale pořád se mohu vyspat „pod širákem“.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Hamaka + plachta + moskytiéra 1 080 g :-)

          V našich lesích těžko najít rovný kousek bez bordelu, ale dva stromy k pověšení hamaky najdu bez problémů v každém lese vždy :-)

          0 0
          • ratel  

            Presne tak, navic se da implementovat i v autobusove zastavce treba :-) a nemusis se valet v prachu a bordelu na zemi.

            Pohodli je dano i typem a napnutim, to je individualni zalezitost.

            0 0
            • Meduza  

              Tak tak, nesmi se moc napnout, pze pak te svira a nemuzes do klubicka nebo mirne diagonalne. A taky je dobry dat nohy trosku vejs.

              0 0
          • Meduza  

            Presne tak. Hamaka s moskytierou za 20 usd z Alika 650 g.

            Autoplachta z OBI za 50 Kc. 450 g.

            Spal jsem v tom az na par vyjimek posledni tri tydny a pohoda.

            0 0
          • RomanH  

            Tak ja treba v hamace spat skoro nemuzu. Od detstvi se mi v siti toci hlava (jedno, jak je vypnuta), podobne jako na retizkaci (pocit az na zvraceni).

            Par noci jsem v klasicke hamace spal (naposledy predloni), do mokradu bych si ji asi vzal, ale jinak to neni nic pro me. Zlate spani na pevne zemi, vlhkost a spinu resim alu termofolii z autolekarny (stoji 35 Kc a prakticky nic nevazi)

            0 0
    • jihra  

      Teď jsem narazil na zajímavou věc. Přídavný vestibul pro stan Naturehike. Podobný stan z Číny mám, nosím jej na tůry, je poměrně lehký, komplet i s kolíky váží 2,1 kg. Akorát není to úplně přesně ten stan, ke kterému je ten vestibul, ale je hodně podobný. Ale možná by ten vestibul na ten můj stan taky pasoval, zkusím to proměřit. Pokud by do toho vestibulu vešlo to moje kolo, tak by to asi bylo nejelegantnější řešení. :-)

      0 0
      • ratel  

        No toto, spát ve vestibulu, to je jak na nádraží. To by moje kolo určitě neakceptovalo :-).

        0 0
      • jihra  

        Tak na ten můj stan ten přídavný vestibul připasovat nepůjde. Ten můj stan má trošku jiné rozměry i když konstrukčně je vyřešen stejně. Takže můj stan prodám a koupím ten vestibul i s origo stanem. Otestoval jsem, zda do vestibulu to moje kolo vejde a vejde v pohodě. Tohle řešení má dvě výhody. Samostatný stan mohu nosit na zádech na pěší čundry a když pojedu na kole, tak přihodím do brašen ten vestibul. A druhá velká výhoda je v tom, že ten stan má dva vchody a když tedy na jeden vchod přimontuju vestibul, tak druhý vchod mám stále volny a nemusím přelízat přes kolo když polezu do stanu. :-)

        0 0
    • Pavell  

      Prošel jsem podobná témata a tohle mi přijde asi nejpodobnější tomu co hledám.

      Stan pro mne a kolo. Kolo nejlépe jako kostra stanu.

      Našel jsem toto: https://www.cyklosvec.cz/…lehky-mehler

      Bohužel je na stránce minimum informací a Cyklošvec je pro mne zruky…

      Zná a požívá někdo ? Víte o podobné alternativě ?

      0 0
      • Jakobo  

        S tim budes jezdit nekde po svete?

        0 0
        • Pavell  

          V srpnu se chystam do Rakouska s partou na 4 dny. Jinak asi u nás…nic velkýho.

          Věděl bys o něčem…?

          0 0
          • Jakobo  

            Ne, ale je v tomto vlakne nekolik rad a odkazu na stany, napr. Topeak. Take jsem napsal nejake postrehy z mych cest (Korzika, Cesko, hodne po Norsku). Me spis zajimalo, proc chces davat kolo do stanu a mit od bahna nebo prachu jeste i spacak. Jestli mas strach z kradeze (myslel jsem, ze se treba chystas na pul roku do Afganistanu), nebo jen chces mic suche kolo, kdyz bude prset.

            0 0
            • Pavell  

              Aha, jasný…mam o kolo primárně strach a tohle řešení kostry stanu mi přišlo nejrozumnější. I na dvoudenní akci mi jej může někdo ukradnout pár kiláků tady za Brnem. Prošel jsem několik vláken, kde dávali kolo do přední části stanu, ale tyto stany jsou nedostupné. Verze stanu, kde se na kole odmontuje přední kolo, do země se píchne držák pro vidlici mi přijde dost nešťastné a nelíbí se mi…všechny ostatní linky buď nefungovaly (starší data) nebo neměly s úschovou kola nic společného.

              Souhlas s tím problémem, že je kolo špinavé/ mokré…ale asi se vyspim i tak líp, než když budu mít kolo mimo stan i jakkoliv pozamykané…o)

              0 0
              • Jakobo  

                Pak je vubec otazka, proc vsichni porad chcete spavat ve stanu. Pokud zrovna nejste v kempu na svatebni ceste. Jestli pro ten falesny pocit bezpeci, kdy jakekoliv zvire stan protrhne nemluve o strelbe ze vzduchovky nebo hazeni kamenu. To se stava pomerne bezne i u nas, nekteri mistni cundraky vylozene nesnasi. Naopak, ve stanu hrozi vetsi nebezpeci a zmatenost i jen v pripade silne bourky nebo povodne (pokud spite na neznamem miste, ja dost casto spavam nekde u reky, jezera a nemusim vedet o moznem odpousteni prehrad, jezu) apod.

                Pokud jedu na tyden na kolo, tak urcite nepojedu, kdyz hlasi deste cely tyden. Predpoved na tyden s dobrou pravdepodobnosti se dnes da dohledat i pro Rakousko nebo jine mista mimo CR.

                Pokud jedu na podzim, tak si beru velkou plachtu 3×3.5 m o hmotnosti 1 kg, ze ktere postavim klidne velky hangar, kde se pohodlne vlezou 2 lidi i s kolama nalezato a nemusim spinit sebe ani plachtu.

                1 0
                • Pavell  

                  Já ve stanu „pořád“ nespávám…brrr…ale hodilo by se mi mít tuhle alternativu čas od času. Výčet rizik, co jsi zmínl, jde nějak mimo mne..bude mi stačit, když mi někdo neštípne kolo…ale díky za názor…o)

                  0 0
                • hatchet  

                  Přesně tak. Stan má samé nevýhody. Všude vozím plachty (velikost dle počtu lidí), natáhnu provaz, přehodím plachtu, zakolíkuju. Žádný dusno, smrad, pohoda a přehled. Prostor i pro kolo. Nikdy se nic neztratilo.

                  0 0
                  • Pavell  

                    Tak na instalaci plachty potřebuješ nějakou ohradu nebo stromy a kolíky co zapícháš do země. Ta nesamonosnost je oproti stanu s kolem za mne těžká nevýhoda.

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Ty budes spavat uprostred betonoveho parkoviste nebo na zamrzlem rybniku? Ja totiz stan z plachty postavim kdekoliv, ale mozna jen nemam tolik zkusenosti. Kazdy stan samonosny neni. Hlavne ty dnes bezne UL s 1 tyci nebo tunely potrebuji nejen koliky, ale i dobre vypnuti snurama.

                      Jedine, kdy jsem byl rad za uzavreny stan bylo kdysi kdesi na jihu kvuli svabum, s nastupem tmy vylezaly. Rano byli nalezli pod podlazkou a mezi tropikem, musel jsem stan vzit, zatrepat a poskladat na jinem miste.

                      0 0
                      • Jakobo  

                        *vylezali

                        0 0
                      • Vrci  

                        Teď už moc pod stan nevyrážím, vždy jsem ale měl raději širák. V případě hrozícího deště jsem nosil a stavěl samotné tropiko od Jurka.

                        Jen párkrát jsem stavěl samotný vnitřní stan a to kvůli komárům.

                        1 0
                    • hatchet  

                      kolíky vezeš s sebou, ale můžeš mít i pořádný nůž a vyrobit si z klacků na místě. Strom (jiná pevná opora) stačí jeden. Na druhý konec stačí postavit klacek, pře páku zakolíkuješ. Nikdy mi to nespadlo. Ale samozřejmě, jak píšd Jakobo – jedeš do přírody, spíš v přírodě, tam něco vždycky najdeš.

                      1 0
                      • kamaro  

                        S plachtou si vždy vzpomenu na Skotsko, kde jsme s manželkou v noci každý drželi tyčku stanu, aby nás v tom větru nemlátil do ksichtu. Nutno dodat, že k tomu pochopitelně dost vydatně pršelo. Nevím, co bychom tam dělali jen s plachtou. Teda vím, noc bychom přežili, ale akce by musela pokračovat sestupem do civilizace a nějakým velkým sušením.

                        Takže tím chci říct, že záleží na tom kam jedeš, na jak dlouho tam jedeš a co budeš dělat ve špatném počasí. Na víkendovky po okolí bereme tarp, se stanem se nám nechce tahat a v případě problémů to není taková hrůza. Ale za týden vyrážíme na dva měsíce do skandinávského lesa a tam si bereme raději stan a přístřešek na kola.

                        0 0
                        • hatchet  

                          Samozřejmě, to je jasné, já mám na mysli podmínky řekněmě duben/říjen v našich končinách, s ohledem na předpověď počasí. Plachta ve Sco musel být zážitek:-)

                          0 0
                        • Kaire  

                          Stačí k Baltu. Když to tam fouká tak ti nepomůže ani borovicovej les. Navíc všude písek, normální kolíky ti jsou k ničemu. Spal sem ve stanu i na Helgolandu a jenom vybalit ho tam byl boj.

                          1 0
                        • Jakobo  

                          Kam presne jedete do Skandinavie? Jen pro informaci.

                          0 0
                          • kamaro  

                            V plánu je Švédsko (okolí Stockholmu), přes Alandské souostroví do Finska, jižní Finsko, Pobaltí a přes Polsko domů. Plány jsou od toho, aby se měnily…

                            0 0
      • Tencovozikmin  

        Mrkni na ZAJO,ale zkusenost nemam se stany,jen jsem omrkaval ze bych nejaky poridil,mam par kousku obleceni a spokojenost.

        0 0
        • Pavell  

          Ahoj, díky. Na ty jsem se díval, vypadají dobře. Jako alternativa dobrý. Jen jsem chtěl využít kola jako kostry a ušetřit místo /váhu za kostru stanu.

          0 0
      • Martinson  

        Začlenění přístřešku z ponča (220g) do zabezpečení kola, kolo zamykám lehkým řetízkovým Abusem, případně provleču helmou. 6 nocí na Tuscany trail v různých obměnách.

        1 0
        • Atilla  

          Za sebe vozím DD Hammocks SuperLight 3×2,9,Sea to Summit NANO MOSQUITO NET DOUBLE a tyvek a tom se dá opravdu přežít skoro vše i ve dvou.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.