Srovnání sad Shimano a Campagnolo

111 nepřečtených
  • Cavendish

    Zdravím, dneska jsem přemýšlel, zda stále platí jakési nepsané pravidlo o kvalitativním srovnání sad těchto značek. Je to tak 8 let co platilo zhruba tato porovnání. Xenon odpovídal Soře, Mirage zase Tiagře, Veloce pak 105-tce a podobně. Myslíte, že se to dá dnes stále takto porovnávat? Pokud ano, jak by jste k sobě jednotlivé sady přirovnali. Díky

    0 0
    • tromboonen  

      A proc to chces porovnavat? Pokud nekdo kupuje prvni silnici a ma cistej stul, dejme tomu, ze se muze rozhodovat co je vyhodnejsi (a to by asi koupil SRAM), ale jinak jde podle me hlavne o ergonomii/zvyk a kompatibilitu a sada silnicni kolo nedela (neni to jako u MTB, kde uroven sady (udajne) muze zkazit kazdou vyjizdku:).. na silnici cokoli vyssiho nez Sora je v pohode a na nejakeho zimaka i ta Sora, tak co to resit jeste navic napric znackama?

      0 0
      • Cavendish  

        Srovnávám čistě ze zvědavosti. Třeba Veloce a 105-tka jsou cenově hodně podobné, ale od pohledu mě Veloce připadá víc low-end než 105-tka. Se 105-tkou bych srovnával až Athenu a ta už je zase o poznání dražší. Přemýšlím teď i o vlastní stavbě a tak si porovnávám různé možnosti.

        0 0
        • mastihuba  

          Nevim jestli to ještě plati, ale ja se pro kampu rozhodoval ze dvou duvodu. Vic se mi libila nez SH a prej jsou na to soucastky. Kdyz se ti polamou dualy sh tak je muzes jen zahodit. U kampy je obcas nejaka pruzinka k sehnani. Dnes bych vybiral mezi kampou a sramem. Zbytek uz je napsany vejs.

          0 0
        • mastihuba  

          Nevim jestli to ještě plati, ale ja se pro kampu rozhodoval ze dvou duvodu. Vic se mi libila nez SH a prej jsou na to soucastky. Kdyz se ti polamou dualy sh tak je muzes jen zahodit. U kampy je obcas nejaka pruzinka k sehnani. Dnes bych vybiral mezi kampou a sramem. Zbytek uz je napsany vejs.

          0 0
          •  

            K shimanu náhradní díly moc netřeba,nebo se podstatně míň kazí nežli slavná campa.

            0 0
            • nooski  

              Uděluji ti cenu za největší hloupost roku. Cenu uděluji ještě před koncem roku, protože větší hloupost tady už asi nevytvoří nikdo. Gratuluji a těším se do budoucna, kdy se snad pokusíš cenu obhájit.

              0 0
              • favorit.  

                ale tak jestli máš zkušenost s quick shiftem… Měli bychom, jako campisti, uznat, že i Italové se občas mýlí :D

                0 0
                •  

                  Campa byla ve srovnání Shimanem vždy o spoustu let pozadu.hlavně v dualech.

                  0 0
                  • favorit.  

                    krom quickshift se nechá vše oservisovat, dřív dávali víc rychlostí a i řazení je zde rychlejší (o víc převodů)! :D

                    0 0
                  • nooski  

                    Samozřejmě, že Campa byla v dualech pozadu, protože dualy nikdy neměla. Jsou to páky Ergopower a oproti Shimanu jsou i přes mnohem jednodušší a odolnější konstrukci lépe a rychleji řadící.

                    0 0
                    •  

                      Ano v době kdy shimano mělo již velice ergonomické a pohodlné dualy s vícero možností ůchopů,Campa oslňovala pákami ergopover,něco na způsob pák u Fáva,s jakýmsi pofiderním řazením pod páčkou.

                      0 0
                      • nooski  

                        Jistě, obzvláště funkce šňůry na prádlo mi u Campy vždy chyběla, ale jak vidno, tak na 2. pokus se ji Shimano již také jakž takž zbavilo. Pofiderní řazení páčkou oceňuji obzvláště při jízdách v mrazu, kdy v tlustých rukavicích není problém řadit. Pravda s Di2 nezařadím, protože čudly jsou asi tak výrazné jako mozzarella, ale u mechaniky díky debilně vyřešenému odřazování kvedlám pákou úplně na prázdno.

                        0 0
                • nooski  

                  Čoveče i přes svou podřadnost vůči Ultrashiftu jsou páky Quick shift mnohem lepší než cokoliv od rybářů. Jsem zvědav na novou Duru, třeba už bude umět řadit o více převodů v obou směrech, bude mít kazetu, která nebude praskat, páky, které nebudou trhat lanka, ze kterých se odírá povrchová úprava, špalky, které hoblují ráfky nebo převodníky a řetězy z másla.

                  0 0
                  • Cavendish  

                    Vy jste teda pěkný kvítka. Teď člověk neví, co si má teda myslet o různých typech řazení.

                    0 0
                    • nooski  

                      Fungovat bude všechno, vybírat je třeba dle osobní preference. Třeba jedenáctková 105 funguje fajn, ale když jsem zvyklý jak umí řadit Campa, tak prostě šla pryč.

                      0 0
                  • favorit.  

                    tak u Shimana bych hlavně řekl, že tohle člověk neřeší. Shimano je taková spotřebka, hamburger bez citu.

                    K Shimanu lidi přistupujou jako ke gambrinusu anebo coca cole, prostě jen jako k pití. Nemá to ducha. Campa je jako kvalitní víno anebo káva.

                    Jinak když qick shift vydržel víc jak dvě sezony u hobby cyklisty (5–7tis. za rok), byl to zázrak

                    0 0
                    • nooski  

                      Xenon páky Escape jsem až letos poslal do důchodu po 11 letech hodně těžkého provozu :-)

                      0 0
                    •  

                      Ano Campa je jako dobré víno,nebo exotická káva a tu fungčnost tu její vyznavači neřeší,hlavně že mají campu né?

                      0 0
                      • nooski  

                        Máš recht, taky mě štve, že mám teď na zimáku páky staré 14 let a furt řadí, na dvojce kliky staré 8 let s původními převodníky a ložisky, které furt krásně slouží a fungují. Měl bych si pořídit Shimano, které sice neřadí tak dobře, ale aspoň bych ho mohl měnit co 2 roky.

                        0 0
                        • Bubaaak  

                          na svém kole mám ultegru z roku 2002 a pořád řadí líp, jak to veloce z 2004 co jsem na tom měl původně, uf.. jo ta ultegra je vizuálně jetější

                          Neřikám co je lepší, co je horší.. každý má svoje, mně sedl víc tramín 2016, než ročník 2005 z Chile

                          0 0
                          • nooski  

                            Však každému, co jeho jest. Každopádně v robotě se setkávám s podstatně více funkčními sadami Campagnolo staršího ročníku, než Shimano. Co se vína týče, tak po mnoha koštech a stovkách ochutnaných vzorků musím konstatovat, že stejně záleží opět na chuti toho, kdo ochutnává :-) Stejná odrůda stejného ročníku ze stejného města a každá chutná úplně jinak.

                            0 0
                        •  

                          staré 14let nemusí znamenat 14let používané.

                          0 0
                      • favorit.  

                        kdybys někdy pil dobré víno a dobrou kávu, tak víš a znáš, jak moc se u toho řeší funkčnost :-)

                        0 0
        • tromboonen  

          Ja s Campou moc do styku neprichazim, ale 105 mi prijde jako takovy zlaty standard, o nic moc lepsi uz ani Ultegra/Dura nejsou, pri omezenem rozpoctu bych klidne sel do Tiagry 4700 (teda pookud by byla kompatibilni s ostatnimi stroji ve staji), jinak ta 105 a Ultegra pokud bych chtel fajnovejsi, ale je to spise na pohled, se zavazanyma ocima rozdil 105/ultegra nepoznas..

          Spis nez rozdily v cene a kvalite provedeni by me pri volbe Shim/Campa zajimalo 1) co jsem jezdil dosud a hlavne 2) co mam na ostatnich kolech.. Ok, 11sp sady snad maji kompatibilni kazety, takze zaplety by se tocit daly, ale nechtel bych stridat kola s ruznymi systemy

          0 0
    • Kubajsu  

      Zkušenosti se silničním Shimanem mám čistě teoretický, ale když srovnám Veloce 2000 a 2013, tak to kvalitou šlo dost dolu (některé štelovací šrouby obyč místo imbusů, řazení dolu pouze o 1 místo 3, pocit výrazně větší gumovitosti (kliky, brzdy)… Teď mám Choruse 2015 a projevem bych ho klidně přirovnal k tomu starému Veloce (jen je mnohem lehčí a má o kolečka víc). Asi bych to spíš srovnával jak daleko v hirearchii sada stojí, ale od nejlepších; v roce 2000 byl Veloce 3 nejlepší, v roce 2013 až 5. a tomu to tak nějak odpovídá. Čistě subjektivně.

      0 0
      • Libores  

        Přesně moje řeč. Na starým kole mám Campu Veloce z roku cca 2002 a letos jsem kupoval nový kolo na Sh 105 a těšil se jak to bude bezvadně fungovat, vždyť je to přeci o 14 let novější srovnatelná sada. Byl jsem teda hodně zklamanej, řazení je takový houbovitý, nepřesný a pořád se to musí doštelovávat. Starou Campu stačilo seštelovat na jaře a celou sezonu to víceméně vydrželo. Jenomže ani současný sady Veloce a Potenza na tom nejsou líp než 105. Logicky teď šetřím na Chorus.

        0 0
        • tromboonen  

          Nevim teda jak stará campa, ale stary nebo novy 105/Ultegry teda vubec houbovite nechodi a serizovat vzadu koleckem o pul otacky tak maximalne kdyz dostane prehazka ranu behem prevozu v aute, jinak ne..

          Jestli Ti 105 chodi nejak tezce, muze to byt ledabylou instalaci ve fabrice, zkusil bych novy bowdeny a lanka a peclive delat konce (origo kleste nebo zabrusovat atd.), pak to musi chodit v poho..

          0 0
          • Bubaaak  

            +1

            ps: byl jsem překvapen jak i Sora řadí pevně a rychle (samozřejmě Ultegra řadí líp…)

            0 0
      • Cavendish  

        Právě že jsem slyšel od více lidí, že tak kvalita u Campy poslední dobou nějak vázne. Nevím jestli se z toho dá něco usuzovat, ale v proTour týmech se jezdí z 80% Shimano. Já teď jezdím už 8 let na Soře, takže cokoliv si vyzkouším, bude lepší :D Kamarád měl campu Veloce z roku 2008 a ta chodila skvěle. Byla taková surová a tvrdá. Jedním jebem shodil řetěz o 8 pastorků níž a bylo to. Jestli tohle už dneska neplatí, tak asi nemá smysl o campě uvažovat.

        0 0
        • Vrci  

          V proTour se vozi to, za co se na začátku sezony dostane víc peněz od shimana/campy/sra­mu/fsa nebo co řekne dodavatel kol.

          0 0
    • favorit.  

      ono Shimano dělá nějaký komponenty na silniční kola? Já myslel, že to jsou jenom rybářský pruty! :-O :))

      0 0
      • Bubaaak  

        řekl člověk co má v profilu skoro všechny kola na rybářských prutech :D

        0 0
        • favorit.  

          nojo, musel jsem se k tomu propracovat :D

          Teď je už doma silnici na Campě a bike na Sramu

          0 0
          • Cavendish  

            Zkoušel jsem Sram Force u kamaráda na kole a bylo to docela psycho :D Než si člověk zvykl na to řazení, tak to chvíli trvalo a občas jsem si nechtěně přeřadil na ještě horší převod

            0 0
            •  

              Sram znamená,že se to pořád sere!!!

              0 0
            • favorit.  

              podle mě je to otázka zvyku. Jezdil jsem půl den na kole s Redem a bavilo mě to moc.

              Jinak jsem jezdil sady od starý ultegry a mixu 105/ultegra/dura až po starší a i novej chorus od Campy, dost mi toho i prošlo rukama v práci a troufám si tvrdit, že ve výsledku je vlastně uplně fuk, co člověk vozí.

              Shimano – nejlepší poměr cena-výkon a krom Claris je uplně jedno, kterou sadu bereš. Tiagra a Sora jsou prakticky stejný (až na počet pastorků), stejně tak mechanická Dura a Ultegra

              Sram – je svej… Je lehkej a má dobrý kotoučový brzdy. Podle mě jsou lepší od Shimana, protože nejsou tak ostrý, kousavý. Kliky Sram bych určitě nebral na BSA závit.

              Campagnolo – v posledních letech se zkazily nižší sady. Řazení quickshift v žádnym případě, powershift s otazníkem a ultrshift prostě chceš. Ale ten je až u Chorusu, Recordu a Superrecordu. Výhodou Campy je možnost servisování sebemenší blbosti (teda krom quickshiftu). Dál je to nízká hmotnost a kvalitní zapletená kola. Nevýhodou cena…

              0 0
    • makaltom  

      Mohu poprosit o info ohledně řetězů Campa 10s ultra narrow? co to znamená, že se musí nýtovat speciální nýtovačkou? to normálním nýtovákem nesnýtuju nebo 10s spojkou nespojím?

      Kazety Miche namísto Campy jsou prej mizérie, je tomu tak? Sháním kazetu alespon s 29z pastorkem nebo raději 30z.

      0 0
      • Petr Ch  

        Žádnou speciální nýtovačku nepotřebuješ, stačí běžnej nýtovač. Jen je potřeba postupovat přesně dle návodu, abys zaváděcí nýt nedal z druhé strany.

        Kazetu bych dal určitě originál, např Centaur 12–30. Akorát, jestli máš na hazce krátké ramínko, tak je to, dle mě, oficiálně nekompatibilní. Troufám si ale tvrdit, že to bude chodit i s tím krátkým.

        0 0
        • mastihuba  

          ty mas doma funkcni kombinaci 10sp kazety s 30z a prehazku s kratkym 50mm raminkem a funguje to?

          0 0
          • hcrevize  

            Já měl 10s s krátkým ramínkem a 29 zubů jde to bez problémů potvrdili mi to i od Šírera.

            0 0
            • Mikikuba  

              V pohodě. Jezdila jsem na ultra než přišly compakty furt.

              0 0
              • mastihuba  

                ja teda na kratky raminko vetsi nez 27z nenasadil. zalezi urcite i na delce patky.

                0 0
                • zdenek  

                  Já to vozím bez problémů, ale záleží taky, jak máš udělanou délku řetězu.

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    Přesně.

                    0 0
                    • mastihuba  

                      jako ja to tam snad namontuju zpátky aby bylo vidět jak i bez řetězu drhne kladka o zuby rolniček

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Ti věřím.:) Jen říkám jak jsem řešila a bylo na 3 kolech takže patky různé. Uznávám, že to bylo tiptop.

                        0 0
                        • mastihuba  

                          mě tam chybí tak 3–5mm :) sem si myslel ulevím nohám koupím větší kazetu a druhej den sem si šel i pro přehazku.

                          0 0
                          • Mikikuba  

                            Aspoň máš oboje nový:) já už bych bez kompaktů nevyjela nic:)

                            0 0
        • makaltom  

          ještě jsem nějak nepochopil, jestli Campa dává spojovací nýty spolu se řetězy?

          Koukal jsem spíš po veloce ta jde ještě někde sehnat 13–29, je tam nějaký kvalitativní výrazný rozdíl mezi centaur a veloce?

          Mám to na kolo v profilu pro slečnu. Bude mít 4 měsíce po porodu a nechci ji nutit šlapat 34×25 :-D, Vážně sama mi říkala, že už by vyjela někam na kole.

          0 0
          • Doyle  

            Nýt je vždy u nového řetězu.

            0 0
          • Petr Ch  

            Spojovací nýt tam je, ale jen jeden, takže pomalu a opatrně při zavádění. Pokud se nechtěně odlomí zaváděcí trn, tak je to velká pakárna nýt tam vůbec dostat.

            V podstatě stačí Veloce. Rozdíl mezi Ce/Ve je, že Centaur má dva největší pastorky snýtované, žádný jiný rozdíl tam již není. Pastorky jsou ze stejného materiálu.

            Koukal jsem na kolo do Tvého profilu a vypadá to, že hazka má to delší vodítko, takže odpadá zjišťování kompatibility. Navíc zde dva lidé napsali, že 29z pobere i krátké vodítko.

            0 0
      • Doyle  

        Kdysi jsem 10s nýtoval i klasickým nýtovačem, ale jednodušší je použít rychlospojku. Teď mám už dlouho 11s a používám jen rychlospojky Sram. Žádný problém. A kazety jezdím jen Super record, ale chce to je najít za nějakou „slušnou“ cenu.

        0 0
        • hanns  

          Rychlospojky nebrat! Kazeta super record za slusnou cenu…dik za dobry vtip!

          0 0
          • Cavendish  

            SRAM spojky mám na Veloce 10s a na Chorus 11s. Bez problémů…

            0 0
          • makaltom  

            Myslím, že po desetiletí používání rychlospojek téměř celým BF je zbytečné strašit se spolehlivostí. Spíš jsem myslel, jestli to není nějaká degradace Campagnola dávat na jejich řetěz spojku. Případně jestli řetězy ultranarrow nejsou nějaké speciální.

            0 0
            • HonzaP9  

              Campagnolo bohužel degraduje celé už pár let tak nějak samo, rychlospojky na tom nic moc nezmění. Teď to vypadá, že z nabídky před pár dny zmizela sada Potenza. EPS už je pouze Super Record. Novinky žádné, nabídka se postupně omezuje, Movistar přešel k Sramu. Takže si se slzou v oku troufám odhadovat, že do pěti let ta firma jde do kytek úplně a nebo v lepším případě už bude dělat jenom záplety…

              0 0
              • mastihuba  

                jen tak dál, budou z toho muzejní kousky :)

                0 0
              • vt  
                1. redukce poctu sad se mi zda ok, bylo jich zbytecne moc
                2. Movistar pojede sadu, ktera mu nejvic zaplati – nevim zda to vypovida neco o stavu Campy jako firmy … mozna jo.
                3. nezbyva jen doufat, ze se udrzi, konkurence je potreba
                0 0
                • Cavendish  

                  Campa už ale pár let není konkurencí. Alespoň v sadách. V kolech hrajou první housle.

                  0 0
                  • Vrci  

                    Campa v mých očích klesla ve chvíli, kdy přestala nabízet každý šroubek a pružinku jako náhradní díl (nástup 11s sad). Pořád mi ale víc vyhovuje její způsob ovládání. Počet přehození jedním pohybem. Jsem s 12s chorusem spokojenej. Nevím, za co jiného bych měnil. Horší to je ale u klik, jsem zvyklý na 180 mm s normálním Q faktorem. Jsem rád, že 10s recordy s 12s sadou bez problémů fungujou. Nevím, co bych pořizoval dnes jiného. THM, Duru?

                    0 0
                    • vt  

                      Nova Campa ma jiny Q faktor?

                      0 0
                      • Vrci  

                        Ne, kliky jsou pořád 145.5 mm, ale už dlouho se dělají max 175 mm. To je to co mi vadí. V podstatě v současnosti už si kompletní sadu nekoupím. Řešením by , pokud bych neměl staré 180 mm recordy, byla asi jen ta dura.

                        0 0
                • člen  

                  Bohužel redukce počtu sad směřuje k tomu, ze Campa bude zbožím jen pro závodníky. Rozhodne nevolám po tom, aby zaváděli nějakou “low cost” sadu analogickou třeba SH Sora, ale jestli postupně zrušili Mirage, Veloce, Athena, Potenza… existuje dnes nejaka analogie k 105?

                  0 0
                  • Cavendish  

                    To byla pravé Potenza :(

                    0 0
                    • vt  

                      A Centaur uz nebude? Tim opakovanym prejmenovavanim Atheny v tom udelali peknej zmatek :-)

                      0 0
                      • Cavendish  

                        Momentálně je nabídka Centaur 11s (ale to je spíš Tiagra než 105), Chorus 12s, Record 12s a Super Record 12s

                        0 0
    • AussigBiker  

      A kdyz se srovnaj vyssi rady? Je campa Record / Super record / Super record EPS pozadu oproti Sramu a Shimanu?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Italská Campa (Record a Chorus) byla tak do roku 96–97 naprosto OK. Sice chodila vždyky o něco hůř, než Dura, ve vývoji nestíhala, ale měla své kouzlo jak v tradici,, tak v možnosti výměny a oprav. A byla pěkná. A to, že nebýt Shimana, tak jsme možná dodnes řadili páčkou na rámu a bez indexu, nikdo moc „neřešil“.

      Dnes je to bakelitové butikové zboží (mluvím o sadách, zapletená kola jsou kupodivu stále skvělá, jak už se někdo zmínil a to i ty Fulcrumy) už tak trochu k smíchu a pokud se profi nasazení týče, jen to odráží reálný stav věcí.

      A s tou kvalitou sad – no, Rumunsko bylo precizní strojírenskou prací tradičně vždycky proslulé. :)

      0 0
      • Cavendish  

        Už vychladni :) Rumunské Veloce mě na CX chodí jako víno.

        0 0
      • zdenek  

        No, skvělá zapletená kola…

        Umyl jsem kolo a Vento se točí, jako by byla stisknutá brzda. To jsem zvědavý, co tam po rozebrání objevím za problém. :-(

        0 0
        • klobrch  

          A mají náby campa už zapouzdřený ložiska a nebo ještě stále kónusy. Jinak já mám na silničce kompletně campu – record modelový rok 2005 a kliky Athena model 2012 a zatím jsem spokojený. Dnes bych už ale šel do Sh Di2.

          0 0
      • vt  

        Z Rumunska jsem mel Mavic Aksium – vydrzely mnoho desitek tisic.

        Ty vsechno beres nejak desne pocitove, objektivni pohled ti nic nerika

        0 0
        • Smazaný účet  

          Si z toho spíš dělám prdel, že.

          Čtyři kola na nějakým Recordu ostatně pořád ještě mám – a měl jsem jich pět. :).

          Ale ne teda ty dnešní bakelitový hrůzy.

          0 0
      • HonzaP9  

        „…nebýt Shimana, tak jsme možná dodnes řadili páčkou na rámu a bez indexu…“

        Nejen Shimana. Někde jsem četl, že Ergopower páky fakticky zkonstruovali inženýři od Sachsu :-) Bohužel už netuším, kde jsem to viděl.

        A jak píše Člen o pár příspěvků výše, že není potřeba, aby dělali low-cost sady, s tím bych tak docela nesouhlasil. Naopak si myslím, že si zrušením 10sp. sad při stávající bídě ještě víc uškodí. Pokud někdo musí vysolit ranec za to, aby si třeba jen vyzkoušel jiný způsob řazení, tak se na to logicky vybodne. Stejně tak když někdo kupuje první silnici, tak nepůjde hned do high-endu. Takže začne třeba na Tiagře, zvykne si na Shimano a pak logicky upgraduje zase na Shimano…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ten pán se jmenoval Hans- Christian Smolik a byl to slavný německý konstruktér; zemřel před deseti lety. Vymyslel na kola spoustu věcí a také první prototyp pák se systémem velmi podobným tomu, jaký pak udělali ve Vicenze a to již pár let před Japonci a zejména před Taliány. Ten prototyp byl publikovaný v Tour, teď jsem to nenašel, ale vzhledově byly podobné pozdějším Smolikovým pákám tady na tom obrázku.

          Zda jeho praci Italové do značné míry okopírovali nebo ne, je dosud otevřená otázka. V odborných cyklistických kruzích převažuje názor, že patrně ano.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo, a pokud se nepletu, v posledních letech života byl HCS také (mimo jiné) technickým poradcem firmy Canyon.

            0 0
            • UHU  

              jo, vymýšlel jim ptákoviny (např. zapletená kola, objímky, vidlice), hlavně aby to bylo co nejlehčí a sbíral za to ocenění, řekl bych, že pro běžné užívání nic moc

              0 0
              • Vrci  

                Vidlice na ultimate CF byla nebo v mém případě je od něj.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Tak – vzhledem k tomu, že patrně vymyslel Taliánům Ergopower, který používaji dodnes (a spoustu jiných ptákovin včetně vlastního komplet vybavení a svého času, už je to dlouho, měl i rekord v nejlehčí silničce vůbec) tak opravdu v těch kolech nic moc… :))

                0 0
          • HonzaP9  

            Už vim, kde jsem to viděl – když jsem si hledal info k dataci klik, co mám na Pomeranči. http://lecycleur.com/…new-success/ (zhruba ve dvou třetinách stránky). Vzhledem k tomu, že ty svoje páky Smolik údajně neúspěšně nabízel Sachsu a jestli čtu dobře tak pak nechal propadnout patentovou přihlášku, tak to celé do sebe celkem zapadá. Akorát s odstupem 30 let už se asi těžko bude nacházet někdo, kdo by věděl detaily.

            0 0
        • vt  

          Nemyslim, ze by se nechali vytlacit ze segmentu low-ost sad umyslne. Stejne jako pred lety z mtb. Proste asi nedokazali nabidnout prijatelnou kvalitu za maly penize.

          … vubec s tim odchodem z mtb to byl napad :-) v dobe nejvetsiho mtb boomu, kdy to vypadalo, ze silnice se stane necim jako draha ze zcela okrajovym dopadem, tak oni skonci :-) Proste Italie :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            A přitom teda ta horská OR sada byla opravdu nádherná! Kliky, šaltr, brzdy(!) – všechno. Nojo.

            0 0
            • vt  

              JJ byla to paradicka. Ale lidi asi nechteji jezdit jen XTR like sady :-/

              0 0
        • člen  

          Z tohoto pohledu mas ohledně low-cost určitě pravdu. Já jen chtěl být skromný a přál si aspoň nejakou střední třídu. Ted mi přijde, ze směřují pouze k udržení 3 nejvyšších řad.

          0 0
    • Tydlii  

      Nevím no, mám record 2004 2×10, funguje top a když jsem ulomil řadicí packu pod brzdou tak jsem si otevřel katalog campy pro rok 2004 a našel kódové označení dílu a poslal to sirerovi, packa mi obratem jela. Brzdy jsou top, kombinace lestenyho kovu a karbonu vypadá moc pěkně všude na tom. Žádná sada na který se brzdový Paky hejbou do stran mi na kolo nesmí. A je úplně jedno jestli to je shimano sram nebo co. Btw proti ultegre r8000 to chodí mnohem lip , jiný srovnání nemám

      0 0
      • Smazaný účet  

        no baterky nejsou zaměnitelné… jak italské…

        a podle nadpisu článku jsem čekal, že to bude mít i bezdrátové brzdy… :) to by byla revoluce.

        0 0
        • polo  

          SRAM má patentovány zaměnitelné baterie. K brzdám dráty nevedou. :-)

          0 0
          • kubad  

            sorry zaměnitelnost nejde patentovat – moc všeobecné

            0 0
            • polo  

              Obsahem toho patentu určitě není zaměnitelnost, ale nějaké technické řešení, které konkurenci brání mít to obdobně a tudíž mít zaměnitelné baterie.

              0 0
              • kubad  

                nesmysl – to by zrovna tak mohl Sram mít chráněné použité přehazky z baterkou.

                0 0
                • polo  

                  Na Cyclignews píšou toto: „Notably, the batteries cannot be switched between the front and rear derailleur – SRAM owns that patent – so the two batteries are unique.“

                  Takže nejlepší bude dohledat ten patent.

                  0 0
            • orm  

              No, kdybys videl co vsechno lze patentovat v IT, tak bys tohle nemohl napsat :-).

              0 0
              • kubad  

                naneštěstí vím, a nevěřím že to je patentované tak že to nejde obejít

                ale asi zbytečná debata, Campa to udělala jak udělala,

                0 0
    • Scicon  

      No cena asi vyšš,i kolecek stejne 12 speed nejde smerem Ekaru na 13 speed a ta prehazka už ted stoji balik a ted bude stat mega balik a pro milovniky campy ta odrazovaci packa asi bude chybet, takze no nevim no.

      0 0
      • Vrci  

        Už jsem to dával do novinek. Sada je, až na smyk, hezká. Ale ten je megahnusný.

        Vzít z ekaru pidi pastorky je podle mě blbě. Že je jen 12s místo 13s je trochu proti očekávání.

        0 0
        • jmaselnik  

          to nesouhlas, campa dělá bezkonkurenčně nejohavnější kliky, co se kdy dělaly. Co je zajímavé, tak že po letech propagace nýtování má novej recordovej řetěz spojku :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.