• Bike-o-Noor

    Velikonočně koronární pozdravy všem,

    kromě ouřadování, které teď doháním, mne na prdeli drží opět objevování Ameriky na cyklowebech. Jsem načatý ke koupi nějakého živějšího a odolnějšího stroje, protože ten stávající mne s.re neustálou nespolehlivostí. No a jelikož se mi mění i časové možnosti a zároveň si užívám tréninku na předpotopní krosce se šestadvacítkama, ty krátké stoupačky jsou mi po chuti rychlostí a „radostnou odezvou“ kol při záběru, pořád inklinuji k sedmadvacítkám. Chrtí stroj je v záloze.

    Takže jsem se proklikal – za vydatnou inspiraci a vyžádané rady několika zdejších uživatelů děkuji – až k … No, postavím vedle sebe v duchu názvu jakési opaky v rámci XC spektra.

    Je jasné, že vývoj probíhá spojitě a evoluční formy se osamostatňují později dle svých životních podmínek, haha. Nevím, jak vypadal společný prapředek MTB, můj prakůň se jmenoval Author Mystic, ale jeho samostatní po/potomci jsou zde: http://www.koloctm.cz/…cervene.html (chování tohoto štafloidního dítěte si troufám předvídat, jelikož se jeho geometrie blíží té „téměř silničce s krosovým osazením“, kterou sedlám v nouzi); zato tento progresivní hybrid z opačného konce škály MTB mne sice hodně láká, ale je mi úplně neznámý (osazení je jistě skvělé a možná oželím absenci lehčích převodových stupňů): https://www.ghost-bikes.cz/…blkred-/4146

    Je mi jasné, že existují i jiné použitelné stroje, které se více blíží buď čistokrevným trailům (od Cannondalu za takový považuji Trail 3), nebo maratoncům (tam mne láká levnější verze jednoplacky od Mongoose, Tyax PRO), že nelze posuzovat jen jeden parametr atd., ale rád bych věděl, zda techničtější výjezdy ostřejší hlavový úhel spíš nekomplikuje a zda jsou mé zkušenosti s menšími koly relevantní. Proto ty protiklady. Možná, že existuje univerzální velká sedmadvacítka bez štafloidního efektu a takovou se mi zdá Seet Hardseven 6.0 od Haibiku (což už z nabídky výrobce asi vypadlo). Možná, že ostatním sedmadvacítkovým štaflím na velkých rámech křivdím, ale co už…

    P.S: do třetice všeho „možná“ – vyšším „sjezďákům“, vyznávajícím ostré sešupy, bude zřejmě X-kový Kaťák malý.

    0 0
    • PENE  

      Sory, nedocetl jsem to, jsi grafoman a nedokazes polozit jednoduchou otazku ;).

      Edit: Tak mi to nedalo a precetl jsem to znovu, ale stejne nevim, co chces. Za me Qayron Spyro.

      0 0
      • Bike-o-Noor  

        Jojo, sqělý bike.

        Mám i jiné mánie. Jednou z nich je nakoukání do bajkový kultůry. Proto mrknu na geošku toho Qayrona.

        Dík.

        P.S: Pokud jej sedláš, napiš prosím jízdní zkušenosti – viz mé minulé téma.

        0 0
        • PENE  

          Nesedlam jej, ale kdybych chtel levny ht trailbike, tak by byl ve vyberu. Ale spis bych si na tento ucel vybral nejakou ocel.

          0 0
          • Bike-o-Noor  

            Dobře. Díky.

            Jednoduchá otázka: středové složení, náboje s osama a teleskopka u tohoto bajku – jaké jsou a jak se to vleze do té ceny?

            0 0
            • PENE  

              Ktery myslis? Ale je to 29" ne 27,5".

              0 0
              • Bike-o-Noor  

                Ano, to vím. Jen prostě z označení komponent nevyčtu technické provedení: https://qayron.com/…/spyro-1--p7

                0 0
                • PENE  

                  Nevim jak na tom tyto veci jsou, ale myslim, ze stred bude to same, jako shimano. Naboje budou nejspis na principu naboju novatec, takze funkcni. Sedlovka bude nejspis klasicka tranzx, neurazi ani nenadchne, ale funguje. Treba se ozve nekdo, kdo s tim ma zkusenosti.

                  0 0
                  • Bike-o-Noor  

                    Děkuji ti prostě i tak.

                    Nemám moc pozitivní zkušenosti s Holowtechem, proto se na to ptám. Jsem si vědomý toho, že budou mraky různých názorů, ale myslím, že tato technologie není pro traily stavěná).

                    0 0
                    • PENE  

                      To si nemyslim, vozim holowtech na trailbiku, vymenil jsem origo loziska, ktere odesly po cca 3k km, za nova loziska cca za 25 Kc a funguji uz tak 10k km bez problemu a porad se toci hladce a bez vule.

                      0 0
                      • Bike-o-Noor  

                        Jak hlídáš opotřebení? Jenom dotahuješ? A jak oddělíš vliv sjetých zubů na převodníku? Měl jsem Kliku Prowheel Suolo a jak začaly zuby střílet, dostal jsem jeté Deore a problém. Nevydrželo to ani 100 km.

                        0 0
        • Fran-tic  

          Potřebuji to taky zjednodušit :) co jsem vypozorovat z odpovědi, shanis trail bike. Za mě top výběr je to kato x (na axit bikes jsem jo dnes posílal kamarádovi za 22k, za mě bezkonkurenční cena se supr geometrii), dále je tam ve výběru qayron (tam je hezky vyvážené osazeni) a nebo něco od canyonu. Mi se líbí moc VITUS bikes a jejich ht kolem 30 k, ale i tak bych šel do kato x :)

          0 0
          • Fran-tic  

            Jinak mi bylo Kato x na 194 Cm malé, přítelkyně s nim byla nadmíru spokojena. Trailove kolo, které bylo relativně hrave a zároveň stabilní :)

            0 0
          • Bike-o-Noor  

            Tak nějak to je. S dovětkem, že naprosto jisté potěšení ve výjezdech mi poskytuje menší průměr kol bez ohledu na konzervativní geometrii.

            0 0
            • Fran-tic  

              Mě třeba vice baví technické výjezdy na 29 :) a ve výsledku je to jen cesta do kopce

              0 0
              • Bike-o-Noor  

                Nějak to prosím rozveď. Třeba grafomansky.

                0 0
                • Fran-tic  

                  Tam není moc co rozvádět, je to fyzika. Jsem schopny toho vyjet více na 29, mám lepší trakci,kontrolu terénu pod kolem, nepodklouzne to tak rychle na kořenu, kamenu. Přední kolo se nezasekne, ale prevali. Celkově toho vyjedu více a dále s menším usilim. Ale není kopec, který bych nevytlacil.

                  0 0
    • kubad  

      na tohle nemám mentálně, asi dobrý matoš :(

      0 0
    • Tom-T45  

      Nechci se chlubit, ale už podle názvu vlákna jsem poznal, kdo je autor…

      0 0
      • Bike-o-Noor  

        Je mi to jedno, kluci.

        0 0
        • Tom-T45  

          Kdybys normálně napsal, kde a jak chceš jezdit a kolik do toho vrazit, tak určitě radu dostaneš. Ale to by bylo moc jednoduchý, že?

          0 0
          • Bike-o-Noor  

            Tak já to zjednoduším: překonal jsem psychologickou hranici 20 litrů a 40 do toho nedám.

            Radu ani nehledám, spíš se ptám na ty jízdní zkušenosti. Ty příklady jsou…prostě příklady. Že jsem proti sobě postavil konzervativní XCéčko a trailový kousek vyplývá z kontextu.

            No a když jsem mrknul na profil kolegy kubada (kubady?) a viděl tu hromadu fotek, pomyslel jsem si: tedááá!

            0 0
            • Tom-T45  

              Jízdní zkušenosti? Za mě, 8 let jsem jezdil na XC hardtailu na rychloupínákách se 120 mm představcem, trojtácem, úzkýma ráfkama a 2,1 gumama a měl jsem z toho vždycky radost. Teď jsem si pořídil kvůli bolavým zádům a kolenu levné XC/TRAIL celopéro s 29 mm ráfky a 2,25 gumama a mám z toho radost taky. Je línější do kopce a zábavnější z kopce. Jestli nechceš jezdit na hranu (předpokládám že 51 asi ne), tak je to jedno, podle mě jestli bude mít vidle úhel -+ půl stupně nemáš šanci poznat.

              Bral bych kolo které bude mít min. 23 mm ráfky na bezduše, kam se vlezou aspoň 2,25 gumy a nějakou ne úplně základní vidlici. A rozhodně teleskopickou sedlovou (případně dokoupit), protože to je ta věc, která udělá stisknutím páčky z XC chrta „zábavný trailbike“.

              0 0
              • Bike-o-Noor  

                Výborně, díky moc!

                Ano, přesně pro tohle se tu furt „ztrapňuji“. Tu teorii, k níž jsem došel, chci ověřit vaší praxí.

                A dokonce jsi přesně vystihl ten technický detail, na nějž aktuálně myslím: rozpětí cen u teleskopek. Interval od 2,7 tis. po 17 tis. je… otázka pro Kefalína z Černých baronů.

                P.S: ano, ty gumy, jako naprosto elementární věc, to bylo první, co jsem si vlastní praxí jaksi falsifikoval. Čili dle Poppera verifikoval…(to je vtip. tedy pokus o něj). Nakonec jsem na MTB neměl užší než těch 2,25´´.

                Měj se a hodně radostných mil!

                0 0
              • Petr L2  

                2,25? dnes se snad za povinnost bere, že se vleze u 29" alespoň guma 2,6 ne?

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.