• 800m

    Ahoj,tak jsem se dneska pokoušel o servis a zjistil jsem že mam většinu šroubu ktere potřebuju na kole povolit uplně utažených nebo srostlých…Zkoušel jsem to vzít silou a imbus se mi protočil ve šroubu(konkretně u kladky na přehazovačce(po­voloval jsem proti směru hodinových ručiček))… Takže mam 2 otazky: 1) jak ten šroub ted povolit, když je už vymletej ten šestihran na imbus? 2) jak tomu ředejít i u jiných spoju, existujou nějake triky nebo přípravky? Díky moc všem za radu jsem lajk:-)

    0 0
    • Martin.K1  

      Zkus ho odvrtat nebo pokud má výstupek za který by se dal chytit třeba sikovkama, tak to zkusit ale před tím bych to prostříkal něčím na povolování, třeba brzdovkou, to stejné u ostatních šroubů.

      0 0
    • xshreck  

      :-) udělat v hlavičce drážku na plochý šroubovák … nebo to chytnout do něčehé nevím čeho… nebo autogenem :-D

      0 0
    • Rychlej turista  

      Já se úspěšně držím zásady – Co funguje, to neopravuji!

      0 0
    • pepek  

      Lepší nářadí?

      0 0
    • t29  

      Nedávno jsem strhl šestihran na šroubu pro kotouč (mají tam být torxy, ale měl jsem přibité kotouče imbusama a byl dlouho líný to napravit). Selhaly kleště, selhaly sikovky, selhalo vybroušení plošek zvenku flexou, nakonec jsem do hlavičky pilkou na železo vyřezal drážku, vzal veliký plochý šroubovák a ten se chytil.

      Předcházet se tomu dá používáním kvalitního neožvýkaného nářadí, dotahováním momentovým klíčem a z přípravků existují vytahováky na šrouby (do šroubu vyvrtáš díru, strčíš tam vytahovák, ten má levý závit, takže šroubuješ jako bys normálně povoloval).

      Pak je možné, že jsou nějaké šrouby pojištěné lepidlem na závity, aby nešly povolit. Setkal jsem se s tím jednak u kotoučů, kde jsem dokázal povolit pět šroubů a šestý ani za boha (mechanik se asi sichroval, aby se mu v tom šťouravý zákazník nevrtal :) a jednak u čtyřhranu na klikách, kde šla levá klika hladce a v pravé byl nějaký žlutý sajrajt a strhl jsem tam dva stahováky :) Kotouče jsem teda nesudal a klice pomohly buď sirky, nebo byl ten třetí stahovák pevnější :)

      Sirky (zapalovač nemaje) jsem zkusil proto, že nízko- nebo středněpevnostní závitové lepidlo obvykle jde nahřátím povolit. Jo a to závitové lepidlo se hodí dát na všechny šrouby na kole, pak je nemusíš dotahovat na krev, když chceš aby držely.

      A jinak souhlasím s Rychlým Turistou.

      0 0
      • xshreck  

        Proč jenom ten kotouč byl na kolech které jsem si od tebe bral že ano xD A proč nešel povolit zrovna můj kotouč :-D

        Jsi mi ani neříkal, jak jsi to oddělal :)

        0 0
    • shurty  

      Taky se mi to povedlo. Někdy u „zarostlých“ šroubů pomůže před použitím klíče klepnout kladívkem na hlavu šroubu-pokud je dost místa.Sílu uderu volit podle průměru !!!

      0 0
    • Smazaný účet  

      dreml…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.