• Nerd

    Tak mám moc pěknej zážitek z dnešního odpoledne.
    S kámošema jsme se přesouvali z jednoho lesního trailu na druhej, museli jsme překonat „zrádných“ 800m po silnici přez dvě křižovatky. Na té první to do mě z boku narval alternativně zbarvený spoluobčan jedoucí po vedlejší slinici. Jel v protisměru. Odbočoval vlevo, takže proč by si to nezkrátil přez zebru středem křižovatky že? No, aby tý srandy nebylo dost, tak to auto mělo týden propadlou technickou, nebylo pojištěné a řidič nevlastnil řidičák.
    Jěště štěstí že jsem zareagoval včas, zvedl pravou nohu, při nárazu zahodil kolo a udělal kotrmelec přez kapotu. Vůbec nic (snad) se mi nestalo, jen jsem si narazil trochu hlavu na zátylku. Kolo na maděru, helma nakřáplá, jak z nich dostanu náhradu škody, to fakt nevím.

    Tak a teď poraďte jak to z nich vypáčit. :-(

    Anketa: Je reálná šance vymoci náhradu škody od majitelů nepojištěných vozidel?

    24x
    56%
    0 0
    • Smazaný účet  

      vyfot ‚kolo‘ :-) jinak si mel asi dost stesti f tom nestesti… :)

      0 0
      • Nerd  

        ..jo vyfotím, ale teprve před chvílí jsem se vrátil z policie, takže až zítra. Je v garáži, aby jsem se na tu tragédii nemusel dívat. … já vím že tam samo pláče bolestí, ale já na to nemůžu myslet nebo se zblázním. Hýčkám ho teprve od března.

        0 0
    • MlokCZ  

      I když na kole to bude škoda fakt drsná, tak stejně si měl štěstí, že se ti nic nestalo a to je nejdůležitější. Jinak přeju, ať dostaneš nějakou náhradu škody.

      Volali jste hned policajty? A pokud ano, tak když přijeli, tak byl tam ještě ten „spoluobčan“? Pokud vše zaevidovala policie a je určila ho jako viníka nehody, tak aspoň malá šance je, i když asi fakt malá. Je nutné to řešit přes soud. Kamarád taky zažil něco podobného, akorát to byl nesnědý spoluobčan. Nechtěl dát žádné finanční mimosoudní vyrovnání, takže to dal k soudu a vysoudil tenkrát asi 15000 + škodu na kole (měl zlomenou klíční kost). Tady asi kromě škody nic moc nevysoudíš a hlavní problém bude, že i když něco vysoudíš, že to pak z něj stejnak jen tak nedostaneš. Bohužel.

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak ty policajti už jsou jasné z tvého příspěvku výše.

        0 0
        • Nerd  

          O nic jinýho než o bike mi nejde. Jsem v pohodě a nemám zájem tahat někoho po soudech kvůli vymyšlenýmu zranění.
          I když je mi jasný že kdyby to bylo naopak, tak jsem v pr… jak Baťa s dřevákama.

          0 0
          • jonys  

            No jenže právě tím si možná všechno dost komlikuješ.Jak píšou ostatní-on bude oficiálně nemajetnej,ta kancelář…nevím,jak se na ně dá spolehnout,popř. kolik % škody můžeš dostat…Při neschopence delší týdne se jedná o trestný čin a to mohlo hodně vylepšit tvoji vyjednávací pozici a celé jednání s tím grázlem urychlit-protože on bude nemajetnej jenom „de jure“,to si piš!Copak měl za auto?

            0 0
    • goofy  

      Kdyz kamose naboril do auta stejne alternativne zbarveny spoluobcan bez pojistky a ridicaku, tak to vymohl velmi snadno. Obrat se na sdruzeni pojistitelu, nebo jak to je. Oni ti skodu uhradi, a pak to z neho budou pacit…

      0 0
      • pegas  

        ..sdruezni pojistetelu nebo presnej nazev nevim…ale ten se zabyva skodami zpusobenymi nepojistenymi ridici..tudy cesta mozna vede..

        0 0
      • Nerd  

        Dík zkusím to uvidíme. Policajti povdali taky něco takovýho

        0 0
        • SNAIL  

          Vybereš si jakoukoliv pojišťovnu která je členem České kanceláře pojistitelů, tam ohlásíš nehodu včetně veškerých údajů a musíš nahlásit, že vozidlo nebylo ze zákona pojištěné. Oni si to pak s Českou kanceláří pojistitelů vyřídí sami a tobě škodu uhradí. Alespoň takto jsem to vyřizoval já.

          0 0
      • yetti  

        jo je to kancelar pojistitelu a tu skodu ti skutecne zaplati, pokud jako vnik byl oznacen policii ten ridic auta. Jedinej problem je ze celej ten proces je nna delsi lokty. Drzim palec :-)

        0 0
    • oxyaction  

      Hlavně žě jsi relativně v pohodě.Nejhorší je ta bezmoc,nic se takovejm lidem za tyhle prasárny nestane.Vymáhat to sám nemá cenu,ještě se pak do problému dostaneš ty.Jak to odškodnění dostaneš nevim.Doufam že ten magor dostane nějakej flastr.Jedeš si,nic netušíš a během vteřiny je všechno jinak.

      0 0
    • RUMcajs  

      Myslim, ze s tema penezma muzes pocitat az v dobe, kdy budes mit deti…

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak to by měl štěstí, to je dostal hned. Aspoň, dle jeho profilu si myslim, že už nějaké má.

        0 0
    • DX3,5  

      Alternativně zbarvenej spoluobčan mě fakt pobavil…to někde musim vyzkoušet použít…je to dokonalý slovní spojení…:-) díky…a s tou bouračkou si měl hodně štěstí v neštěstí…

      0 0
    • motylekmodry  

      tu hlavinku bych nepodcenoval, zajdi si na CTcko.

      0 0
      • Nerd  

        ..jsem byl v hospitlu na kraji města, udělali mi rentgeny a nějaký testy, a prej to vypadá v pohodě. Pobavilo mě akorát to, že mě má manželka několikrát za noc vzbudit a zeptat se mě jesltli vím jak se jmenuju a kde jsem :-) Prý kvůli vyloučení zranění mozku. Mnželka to komentovala to slovy: „Tak to určitě… já tě v noci vzbudím a ty mě vojedeš… a prej ještě několikrát za noc…“ :-)))

        0 0
    • kesu  

      jedina šance je ta kancelář pojistitelů,ani se nebudu vyjadřovat k tomu co se ti stalo ale bejt tebou du dat svicku do kostela ze si ok:)

      0 0
      • Nerd  

        ..pořát mi to ještě nedochází, nejvíc mě dostalo to, že můj dvannáctiletej syn co jel v tom chumlu za mnou to celý viděl a byl z toho tak v šoku, že celej večer probrečel. Prý si myslel, když viděl jak letím přez to auto, že jem kaput.

        0 0
        • kesu  

          fakt mas kliku,nejvic me na tom desi ze se takovydle situace stavaj cim dal tim vice lidem.Krom toho ze kdyz se neco stane silnicari na hlavnim tahu,tak ta pravdepodobnost je vetsi ale u tebe,jednak si psal ze to bylo jen par metru a navic s tim bikem co mas neverim ze nekde polikas kilometry na silnici je to fakt silena smula..zatraceny …

          0 0
        • zdenek  

          To jsi měl fakt štěstí. Zrovna včera ukazovali v bedně nehodu, kterou způsobil alternativně zbarvený spoluobčan. Jeho alternativně zbarvení příbuzní to policistům tak důkladně vysvětlovali, až jeden skončil s otřesem mozku.

          0 0
          • Jenda  

            jo to me dostalo – nee on neutikal od nehody ze se bal policajtu, on jak byl v soku tak utikal, no taky se bal ze nemel to ridicsky opravneni :-)

            0 0
        • morlo  

          Hmm, tak to je mazec, to je mi kluka lito… ale hlavne ze jsi ok, mel jsi velkou kliku…

          0 0
    • Belial  

      Chybí odpověď. Je to snadno vymahatelné (pokud jsou svědci), nejlépe policajti. A v tomto případě si těch svědků sežeň hodně, protože věř tomu, že on bude mít sakra hodně lidí, kteří řeknou, že tam vůbec nebyl. Od osoby žijící na hranici životního minima, bez majetku, těžko vymahatelné. Kámoš tak produpal celý barák :o(

      0 0
    • rock  

      Pojišťovny, co nabízejí službu povinné ručení, mají něco jako fond, kam všechny přispívají a ze kterého by měly jít úhrady za nepojištěný řidiče – viz Česká kancelář pojistitelů výše … přeji hodně štěstí a dej pak vědět výsledek, tohle se může bohužel stát každému …

      0 0
    • rasto  

      gratuluji Ti k preziti!! jen pro mou zvedavost, mels prilbu? kdyz ano a krupla, nezapomen nahlasit i ji.

      0 0
      • MlokCZ  

        Když hned na začátku píše: „Kolo na maděru, helma nakřáplá, jak z nich dostanu náhradu škody, to fakt nevím.“ tak přilbu měl.

        0 0
        • rasto  

          jj vidis, nepozorne ctu. jinak sedlo dobry, spokojenost ;-) co Ty? dobry?

          0 0
          • MlokCZ  

            To jsem rád, že ti sedí. Akorát nechápu jak je to možný :-)

            0 0
            • rasto  

              asi uz mam otistenou p.del ze stejneho sedla na mtb :-) vazne, nikdy jsem s nim nemel problemy. na sm azoto nedam dopustit.

              0 0
    • atrex  

      Jak se tak koukám na tvoje kolo, tak mě napadá, že asi není způsobilé na provozu na pozemních komunikacích – odrazky, světla, snad i blatníky a tak. Nemohl by to být problém? Na druhou stranu většina místních kol by na silnicích neměla co dělat, já dokonce dostal ke kolu papír, kde bylo napsaný, že nevyhovuje zákonu blabla §§!

      0 0
      • Lipon  

        Odrazky stačí když má na oblečení, botách (i na helmě vzadu bývá) a buď na pláštích nebo na boku kola; blatníky nejsou nutné, světla jsou nutná pouze pro jízdu za snížené viditelnosti; podrobnosti viz příloha 13 vyhlášky 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

        Záleží taky kdy se to stalo, pokud během dne, tak i nedostatečná velikost reflexních ploch (ve vyhlášce je uvedeno jak velké odrazné plochy aspoň musí být) byt neměla mít vliv na spoluzodpovědnost.

        Tebou zmiňovaný papír se ke kolům kdysi dával, taky jsem ho tenkrát dostal, ale vyhláška se mezitím podstatně změnila a ty sám jsi zopdpvědný za to, zda tvoje kolo ji splňuje.

        0 0
    • pajdan  

      Jo to mě srazil cyklista…,budu mít trvalý následky, policajti to vůbec neřešili a náhradu škody něčekám, protože toho borca neznám a pojištěná taky nejsem, taže z toho mám prd…

      0 0
    • Nerd  

      tak pár těch fotek… nechtěl byh vidět jak by to dopadlo ve větší rychlosti…

      0 0
    • Nerd  

      foto

      0 0
      • raceman  

        a rám je ok?

        0 0
        • Nerd  

          ještě nevím, tím jak je to celý pokroucený, tak to není poznat. To se uvidí až se odstrojí celý kolo. Posudek nechám na servisákovi, aby to bylo nestrnné.

          0 0
          • Nerd  

            sem naslel nestranné :-)

            0 0
            • Nerd  

              kurňa… asi sem fakt dostal velkou pecku do hlavy… tak naposledy: …jsem myslel nestranné :-))¨ .......uf

              0 0
    • Nerd  

      další

      0 0
    • Nerd  

      zepeředu

      0 0
    • Nerd  

      a přilba nakonec

      0 0
    • Krutohlav  

      Ak si isiel po zebre na bajku a neviedol kolo pesi vedla seba tak ta policajti kludne mohli oznacit za spoluvinnika nehody.

      0 0
      • Nerd  

        Možná jsem se špatně vyjádřil… … pro upřesnění přikládám nákres kolize

        0 0
        • Krys  

          Tak to muselo byt riadne hovado. To co urobil patri k najvacsim svinstvam, co sa daju na ceste urobit. Ved mal prednost, naco sa musel trepat do protismeru. Sa nedivim, ze nemal vodicak. Inak, pekny nakres.

          0 0
          • Nerd  

            fakt nevím, nepochopil jsem a asi mi zůstanou jeho úmysly skryty i nadále…

            0 0
          • martt  

            ak je ten nakres presny, tak imho nemalo to auto prednost. Prednost by malo ak by bola hranica krizovatky este pred tou vedlajsou z ktorej vysiel cyklista. Takto to vidim ako dve oddelene krizovatky a ked bol cyklista uz zaradeny v pruhu pre rovnu jazdu pred hranicou druhej krizovatky, tak mal uz imho prednost.

            0 0
            • Krys  

              Tak som sa na to zahladel a zrejme mas pravdu. Malo by to byt jedno, auto slo aj tak do protismeru.

              Mohol by sa to teoreticky zamotat. Ked vchadzas z vedlajsej cesty musis dat prednost aj autam, ktore idu v protismere – predbiehaju. Je to paradoxne, pretoze na krizovatke sa predbiehat tusim nesmie. Alebo ked ti zprava z jednosmerky v protismere vychadza auto, musis mu dat prednost, aj ked on porusuje predpisy. Ak by si do neho narazil, on by dostal pokutu za jazdu v protismere a ty by si bol vinnik nehody, lebo si nedal prednost prichadzajucemu zprava (based upon true story).

              0 0
              • kurýr na bajku  

                No to nevim. On ho srazil v místě kde nemá co dělat, takže zde se vůbec o žádnou přednost nemůže jednat.

                0 0
                • Vrci  

                  kdo tam neměl co dělat? AZO protože jel v protisměru nebo nerd protože mu měl dát přednost?

                  0 0
                  • kurýr na bajku  

                    To auto tam nemělo co dělat. V podstatě bylo v tu chvíli v protisměru.

                    0 0
                  • kurýr na bajku  

                    Pokud by měl Nerd někde stát a dávat ostatním přednost, tak by to bylo přesně v tom místě kde ho srazilo auto.

                    0 0
                    • Vrci  

                      ne o deset metrů zpět u své značky dej přednost v jízdě

                      0 0
                      • Vrci  

                        pokud je to jedna křižovatka a ne dvě těsně za sebou (je třeba vidět dodatkové tabulky pod značkama)

                        0 0
                        • kurýr na bajku  

                          No jestlis to četl celé, tak tato tvoje verze nepadá v úvahu, jelikož jel po hlavní už 5 metrů.

                          0 0
                          • orca  

                            nebuď si tak jistej … ještě to nevzali do parády právníci…

                            0 0
                        • Nerd  

                          nejsóóóu, žádný dodatkový tabulky nééé nééé

                          0 0
                      • enjoy  

                        ne.tam mel zistat stat a rozbit tam tabor!

                        0 0
        • gobike  

          Paradni nakres, konkurujes Lancemu.. A ta cerna kostka v aute je ten alternativne zbarveny spoluobcan? :D

          0 0
        • orca  

          tak na to koukám , a přemejšlím , Otázka je jestli ty po vjetí do křižovatky vjíždíš z vedlejší a nebo už z hlavní- to bude klíčové. vypadá to zapeklitě a zdaleka ne jednoznačně . V neprospěch auta mluví že si to střihl přes pruhy a do protisměru

          0 0
    • lOlA  

      normalka to chce par typanu s bejsbolkama a retezama a nesrat se s tim.takovy kreteny – na ne nemuzes jinak…

      0 0
    • gummo  

      Myslim ze v mim oblibeny filmu to je vystizeny docela dobre… „Co dál?Já ti řeknu co dál.Zavolam pár zfetovanejch negrů…s kleštěma a letlampou…pro pana domácího(AZS), aby si tady hoši trochu zablbli.“ Jinak bud rad ze jsi ok a hodne stesti s vyrizovanim.

      0 0
    • Krys  

      Tak som si dnes vycerpal davku stastia na hodne dlhu dobu dopredu. Siel som dnes na bajk a nejak mi to nevyslo, tak som sa vracal uz za tmy. Za Radotinom som chcel odbocit k cementarnam a vyslapat si kopcek k Zadnej Kopanine. Oproti neslo nic a za mnou dost daleko auto. Tak som vysunul ruku a po chvili som pomaly presiel na lavu stranu pruhu. Piskanie brzd a naraz do lavej nohy. Neviem akym zazrakom, ale ustal som to a zdarne odbocil. Dali sme si s vodicom cigaretu, pokecali , pockali kym sa nam prestanu klepat ruky a kolena a slo sa dalej. Na bajku, na mne ani na aute ziaden skrabanec. Mal som v predu svetlo a vzadu blikacku a krizovatka bola osvetlena. Vodic vravel, ze ma zaregistroval na poslednu chvilu. Aj tak som mu vdacny za jeho reflexy a dobre brzdy. Stacil by zlomok sekundy a zlozi ma k zemi.

      0 0
      • enjoy  

        to vidis.. nezabije te a ty hned das cigaro,abys to potvrdil:-)

        0 0
        • Krys  

          Obaja sme boli fakt vyklepany. Musel som chvilu pockat kym sa ukludnim a jeho som tiez nechcel pustit, kym sa trochu nespamata. Tak aby sme tam nestali len tak, tak sme si zapalili, cigareta v tomto pripade hrala ulohu sociokomunikacneho elementu. Ci mal som mu ponuknut jablko, co som mal so sebou? :))

          0 0
      • Rolei  

        No to máš můj obdiv asi bych se neudržel a trochu na něj křičel! :-) podle všeho to byla jeho chyba…

        0 0
        • Krys  

          Teraz s odstupom mi to tiez pripada ako jeho chyba. Odbacal totiz tam kam ja a zrejme sledoval len protismer. To je presne to, coho sa vzdy obavam, ked chcem odbocit do lava. Ak by siel rovno, tak by ma v pohode minul po pravej strane. V tej chvili mi to ale tak nepripadalo, takze skor som cakal, ze z auta vyleti nejaky rozzureny chlapik a strasne ma zdrbe. :))

          0 0
          • Jenda  

            jo tohodle se taky bojim, jenom dotaz – jezdis vzadu jen s blikackou nebo mas jeste kolo oblepeny reflexkama? Ja ted radsi jezdim rano v reflexni veste a kolo oblepeny ze svitim jak Las Vegas ale presto obcas trnu.

            0 0
            • Krys  

              Mam cervenu odrazku na sedlovke. Uz som odbacal, takze muselo byt vidiet aj odrazky v dratoch. Kolo oblepene reflexkami nemam, ale to sa velmi rychlo zmeni. Uz som uvazoval aj nad tymi reflexnymi plastami, ktore tu raz niekto spominal. A zrejme si zaobstaram rukavice s niecim reflexnym.

              0 0
              • rasto  

                a mozna by to chtelo pridat vic blikacek :-/ do p.dele. gratuluji Ti!!

                0 0
      • Krys  

        Tak som dnes zistil, ze ten naraz predsa len mal nasledky. :( Na zadnom kolese mam osmicku. V servise vraveli, ze to skusia narovnat, ale ze tomu moc sanci nedavaju.

        0 0
        • martt  

          ak si na tom dosliapal az domov a nemusel si otvarat brzdy, tak to urcite pojde vycentrovat.

          0 0
          • Krys  

            Ono je to o to veselsie, ze zaroven na lavej strane praskol ten drat, co odtahuje ramienko brzdy, takze je to ramienko pritlacene na rafik. Ten mi ale praskol pocas dnesneho vyjazdu, zrejme bol poskodeny a dnes som ho len dorazil. Inak by som si tu osmu mozno ani nevsimol. Objavil sa nejaky rytmicky zvuk, pozrem na brzdy a ony do toho rytmu tancuju. Tak som ich otvoril, aby som od samej radosti nezacal tancovat aj ja. Odchylka je tak 3–4 mm. V servise mi vravel chlapik, ze je na jednom mieste ohnuty rafik, a ze aj ked sa to narovna, uz to nebude ono.

            0 0
            • Nerd  

              … a vvovo tom to je… … na první pohled kolo docela v pohodě, ale pak začneš pomalu zjišťovat že ještě tohle a pak tamto je pochroumaný… nakonec dojdeš k závěru že v podstatě je to kolo na maděru, i když to tak vůbec nevypadalo :-(

              0 0
              • Krys  

                Dnes som si bajk priniesol zo servisu. Rafik narovnali, brzdy mam nove. Pre istotu. A kupil som si 7 diodovu blikacku. Tvrdia ze viditelnost v uhle 220° a na 600 metrov.

                0 0
                • Nerd  

                  ti závidím… … já můžu něco řešit až se to rozhodne… teď to půjde na městský úřad… …ať žije šiml…

                  0 0
                  • oxyaction  

                    Jasný věci,se najednou zdají bejt nejasný.Budou to řešit?A kdo to na tom městskym úřadě bude řešit?Musíš se ptát,otravovat,nebo to smetou pod stůl.Tohle přece nemůžou zpochybňovat.Hodně štěstí.

                    0 0
                  • Krys  

                    ti nezavidim … hlavne si zaobstaraj nejaky nahradny bicykel, aby si z toho precesu uplne nezblbol.

                    0 0
    • Nerd  

      …týýýjo tak včera jsem byl sepsat výpověď na dopravce a odcházel jsem s pocitem, že za to málem můžu já. Podle logiky našich zákonů jsem měl štěstí, že jsem jel asi 5m po hlavní silnici. Kdyby jel ten co mě srazil víc vlevo, tzn. úplně v protisměru a úplně při levým okraji silnice se dvěmi protisměrnými pruhy, tak bych byl viníkem prý jednoznačně já, protože on by měl přednost zprava. To že jel o 15m jinudy a v protisměru je prý sice přestupek, ale viníkem nehody by určili mě :-) Poučení.. NELÉZT Z BARÁKU A NAKOLE JEZDIT JEN PO KUCHYNI!!!

      0 0
      • orca  

        přesně o tohle jsem měl strach když jsem zkoumal tu křižovatku … je to tak zapeklité že zdrobet lepším právníkem by tě klidně mohli i rozcupovat – těch 5 m. není moc …

        0 0
      • pedrod  

        No to sejckovani polisu bych bral s rezervou, i kdyz mozna sikovnej pravnik by asi na tohle hral. Mohl bys, prosim te, presneji urcit, kde to bylo? Treba pomoci mapy.cz a souradnic GPS?

        0 0
        • Nerd  

          tak tedy posílám ještě mapu s nákresem drah

          0 0
          • orca  

            Docela by mě zajímalo jak tohle skončí a hlavně kde je dáno jak oficiálně platí tahle křižovatka kde je hlavní a kde vedlejší…

            0 0
            • oxyaction  

              Ty to tam nevidíš?Už jel přece po hlavní,možná pér desítk metrů.Ten azs udělal ******* a měl by za to zaplatit.

              0 0
              • orca  

                nevidím… sami policajti mluvili jen asi o5 metrech .. takže já tohle zdaleka nevidím jednoznačně, a docela mám dojem že obě cesty jsou vedlejší… a tam platí pravidlo pravé ruky o přednosti… V lepším případě to bude patová situace…

                0 0
                • Vrci  

                  to si taky myslim, ještě by mne zajímalo, co je na tabulkách pod značkami „dej přednost v jízdě“ a „hlavní silnice“.

                  0 0
          • pedrod  

            Moc ti preju, abys dopad dobre. A hlavne, ze jsi z toho snad vysel se zdravou kuzi. Nicmene podle toho, jak to shora vypada, tak je na te krizovatce asi fakt potreba davat mimoradny pozor ze vsech stran. Vubec to tam neznam, ale jses si fakt jistej, ze pokud bys jel z te ulice jako azs, tak bys jel po te cervene draze a ne taky jako on po modre? Opravdu ma byt ta zebra pri odboceni vlevo po leve ruce? Ja osobne bych to tak sichr netvrdil (teda pokud tam nejsou na zemi sipky, ktery v tom horsim rozliseni snimku neni videt).

            0 0
            • Nerd  

              …ty malůvky na zemi tam nejsou vidět, je to silnice která donedávna byla docela mrtvá ale pak tam postavili Penny a poté o kus dál i Liedel, takže teď je to tam docela hustý. Jo a po té slinici vždy jezdím úplně vpravo, protože vlevo je protisměrný pruh (z protější silnice tam jedeš přímo) vedle něj ty již zmiňované šrafy a nakonec další připojovací protisměr. Když tam jedeš jinudy než v tom pravém, koleduješ si o bebí…

              0 0
              • Nerd  

                … ještě jedna poznámka ten výjezd musí být tak vpravo, protože jestli si na té fotce dobře všimnete, tak přímo naproti je vjezd a výjezd od supermarketu a zároveň vjezd a výjezd z autobusového nádraží… takže čtyři pruhy najednou. Je to šíleně roztahaná křižovatka, nebo spíš by se dalo říct shluk několika křižovatek do jedné.

                0 0
          • jfab  

            Veľmi záleží na tom, ako je križovatka označená dopravným značením a od toho ako tomu rozumie policajt realizujúci tvoj prípad.

            1. Ak je takto, ako v bode 1A (čierna), máš problém – mal si dať prednosť zprava. Ak je tvar križovatky ako v bode 1B (sivá), si v práve a bol si na hlavnej.
            2. Ak na modrej trase toho cigána nebola po jeho pravej strane značka „zákaz vjazdu“, neviem prečo by nemohol ísť tak, ako išiel.

            Odfoť dopravné značenie z tvojej cesty, z cigánovej a z ružového bodu. Potom ti dám rozuzlenie prípadu. Pravidlá cestnej premávky učím v autoškole, tak by som mal tomu rozumieť. Myslím, že v tom sú CZ a SK pravidlá rovnaké.

            0 0
            • Bobo  

              Ahoj kolego. Z tvého výkladu bych usuzoval, že pravidla rovnaké nebudou. §22 odst.2) zák.411/2005 Sb. říká, že: Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1 (místní úprava, tzn. značky upravující přednost), musí dát řídič přednost … přijíždějícím zprava. Pokud je na dodatkové tabulce (E2b – tvar křižovatky) křižovatka označená stejně jako na obr. A, pak se jedná o jednu křižovatku a v ní měl cigán přednost zprava, přičemž je úplně lhostejné, jestli se vedlejší u hlavní sbíhají nebo ne. Pokud je na té křižovatce pod značkou upravující přednost dodatková tabulka podobná té na obrázku B (E2d – tvar dvou křižovatek), pak do první křižovatky vjel po vedlejší, ale u cigána už byl na hlavní a pak by měl přednost on. Jedinou roli tady hraje, jestli je to jedna křižovatka (potom musí dát cigánovi přednost zprava), nebo jestli jsou to dvě křižovatky (potom dojel k cigánovi po hlavní silnici a měl přednost). Jestliže tam žádné dodatkové tabulky nejsou, pak měl přednost cigán, protože je to celé jedna křižovatka, protože hranice křižovatky je až v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky, není-li vyznačená vodorovnou dopravní značkou V5, V6a nebo V6b / §2 písm.x) / a obě vedlejší ulice jsou podle fotky oddělené jen jednolitým obloukem, tzn. patří do jedné křižovatky. V našich pravidlech se nikde nepíše, že by hrálo nějakou roli, jestli se na dodatkové tabulce ty vedlejší sbíhají nebo ne. Zásadní rozdíl je ale mezi značkami E2b a E2d. Neber to nijak ve zlém, já jen, aby tady nedocházelo k nějakým dezinformacím. Můj názor je, že alternativně zbarvený spoluobčan se dopustil pouze přestupku, protože si při odbočování vlevo najel dál než „co nejdále vlevo v části vozovky určené pro jeho směr jízdy“ (§21 odst.3). Nerd mu ale nedal přednost a tím zavinil dopravní nehodu. Dežo měl ale smůlu, že neměl platnou TP a pojištění, takže vozidlo bylo „nezpůsobilé provozu na poz.komunikacích“ a on sám neměl navíc řidičák. Nechtěl bych být ten člověk, co bude rozhodovat o míře zavinění :-). Hlavně že to dobře dopadlo a že jsou všichni živí a zdraví, to je si myslím to nejdůležitější.

              0 0
              • enjoy  

                ja bych ten clovek klidne byt chtel! a navic nevim co tu resite za blbiny,kdyz na tom useku silnice nemel co delat.pokud vim,tak to vodorovny znaceni tam neni pro srandu kralikum. ale mozny je dneska vsechno.stejne jako prednost zprava z jednosmerky.

                0 0
                • Bobo  

                  Ty bys našel někde v pravidlech, že vozidlům jedoucím obráceně jednosměrkou nemusíš dát přednost? Co když z druhé strany jednosměrky někdo vyvalil dopravní značku? Jak potom ti nešťastníci mají vědět, že do té křižovatky touhle ulicí většinou nikdo nepřijíždí a že když už se tam objevili aniž by tušili zradu, že jim nemusíš dát přednost? Tohle všechno už se stalo, to nejsou nějaké moje vymyšlené historky. Zauvažuj nad tím trochu za pomoci selského rozumu.

                  Když přejedeš vodorovný dopravní značení v místě, kde bys to udělat neměl, je to přestupek, ale není to příčina té dopravní nehody. Dopravní nehodu zavinil pouze a právě ten, kdo mu nedal přednost zprava, i kdyby byl azs třeba úplně vlevo.

                  0 0
                  • enjoy  

                    takovy nestastnik by mel sledovat provoz atd. a tusit zradu uz z obracene zaparkovanych aut napriklad.neni vetsinou tak tezky zjistit,ze jsi v jednosmerce. stala uz se spousta veci,ale zrovna tohle se podle me nedeje tak mnohokrat,abych musel furt brzdit u kazdy jednosmerky z prava.to mi proste hlava nebere a taky na to lidi kaslou,nedivim se. prave docela koukam,jak to vidite,protoze kdyz prejede takovymhle zpusobem vodorovny znaceni a je to prestupek,prcina dopravni nehody lezi na obeti.. to jsou veci,nad kteryma mi zustava rozum stat.

                    0 0
                    • Bobo  

                      Předpokládám že jsi nemyslel vážně, že bych měl přednost řešit podle obráceně zaparkovaných aut. Přednost je upravená zákonem a ten o vlivu obráceně zaparkovaných aut na přednost v jízdě nic neříká, ať se nám to líbí nebo ne.

                      Kdyby azs dostal přednost zprava tak jak ji dostat měl, pak by se žádná nehoda nestala. A i kdyby si azs najel do křižovatky správně, pak by se ta nehoda asi stala stejně, protože Nerd neměl o přednosti azs zprava tušení. To že je viník dopravní nehody často i obětí není nic neobvyklého. Že měl cigán auto z vrakáče a papíry žádný je samozřejmě smutný a hezky bych ho za to nechal osolit, ale nechápu, jak to souvisí s tou nehodou. Jo, a pokud je ta hlavní směrem doleva jednosměrka, to taky nic neznamená, protože se v té křižovatce mohl jen otáčet, což zákon dovoluje.

                      0 0
                      • enjoy  

                        mluvil jsem o pripadu,ze by nejaky zlocinecky zivel vyvratil znacku jednosmerky a nebohy ridic by do ni nevedome vjel. ale chtel jsem to cele rici spise jinak.i kdyby nejaky debilek vjel do jednosmerky schvalne,tak on spacha prestupek a ja zavinim dopravni nehodu!!dle napsrosto zakladni logiky by reseni teto veci melo koncit uz tim,kde se tam to auto v jednosmerce vubec vzalo!

                        nechapes jak souvisi s nehodou,ze mel auto z vrakace a sam nemel papiry?vazne ne?:-OOO

                        0 0
                        • Bobo  

                          Aha, takže když někdo vyjede z jednosměrky do křižovatky, tak se ho nejdřív půjdeš zeptat, jestli je debílek nebo byla vyvrácená značka a podle toho mu buďto dáš přednost nebo ne? Nebo jak teda chceš za volantem v křižovatce řešit, kde se tam to auto vzalo? Dle naprosto základní logiky se jako řidič vůbec nemáš starat o to, jestli v té křižovatce mají ostatní co dělat nebo ne, ale ty sám se ke všem ostatním máš chovat v souladu s pravidly. Že se přitom cítíš ukřivděný, že on může jezdit jednosměrkou a ty ne, to je tvůj problém. Auto v jednosměrce v protisměru se může vzít z různých důvodů. Např. omylem (viz předchozí příklad), může to být doktor, co ve svém civilním autě bez majáku spěchá k případu, můžou to být tajní co jedou honit zločince a nemají času nazbyt, anebo to může samozřejmě být i nějaký jouda, co tamtudy jede schválně. Ale tobě jako řidiči v žádném případě nepřísluší posuzovat, jestli tamtudy jede ten člověk oprávněně. Ty mu musíš dát přednost, pokud to vyplývá z pravidel a ne si říct, že když on jede jednosměrkou, tak ty mu za trest naboříš blatník.

                          Kdyby došlo k nehodě že frajer vylítl ze zatáčky, pak bych si dovedl představit souvislost mezi nehodou a tím, že auto ani řidič neměli papíry, ale jak tahle skutečnost souvisí s nehodou, kdy nedostal přednost zprava, to by mě vážně zajímalo.

                          0 0
                          • enjoy  

                            tak ja to teda budu brat jinak.a zachovam se podle toho.az se mi jednou nebude libit moje kara,tak si v jednosmerce pockam na nejakyho nebozaka,rozjedu se na nej a pak se mu jeste vysmeju do ksichtu. to s tema doktorama,sanit­kama,tajnejma atd. oni sice muzou porusovat predpisy,ale taky se nesmi chovat nebezpecne.hlavne tam,kde vyuzivaji tech vyhod.

                            dve veci,kvuli kterym by se ta nehoda treba vubec nestala.. za prvni,predstav si,ze by tam misto toho vodorovnyho znaceni byla zed.to znaceni by melo pusobit stejne.nebo proc tam teda vlastne je??!! za druhy.a to ma opravdu zasadni vliv na tu nehodu:-)),to auto bez papiru,s ridicem bez papiru,tam nemelo vubec byt.ale je to samy kdyby,to uznavam.

                            0 0
                            • Bobo  

                              Jistě, neřídil se dopravním značením. Udělal přestupek. Ale kvůli tomu se ta nehoda nestala. Tomu se říká, že „přestupek nebyl v příčinné souvislosti s dopravní nehodou“.

                              Píšeš, že bez papírů a technické nemělo to auto v křižovatce co dělat. Jo, máš pravdu. A já, když použiju tvou logiku říkám, že Nerd s kolem bez odrazek tam taky neměl co dělat. A mám taky pravdu.

                              0 0
                              • Bobo  

                                Zapomněl jsem dodat, že já taky nevozím odrazky. Napsal jsem to jen proto, abych ti naznačil, že tenhle tvůj argument není tak černobílý jak ho vidíš.

                                0 0
                                • enjoy  

                                  naopak je to velice cerno bily akorat se v tom nesmeji hledat slozitosti.odrazky ve dne,no ja nevim.. cikan udelal 4 zavazny veci,nerd ani jednu.ja nerikam,ze zakon je na nerdove strane.rikam jenom ze je to spatne.

                                  0 0
                                  • Bobo  

                                    Odrazky ve dne? Jsou tam: vyhl.341/2002 Sb., příloha č.13. Jo, je to blbej argument, ale ty sis začal :-). Ty odrazky měly na nehodu asi tak stejnej vliv jako to, že neměl cigán papíry. Nebo si myslíš, že kdyby měl papíry, že by mu dal Nerd přednost zprava? Ale abys neřekl, přecejenom se na něčem shodneme. Zákon sice není na Nerdově straně, ale i já si myslím, že je to špatně.

                                    0 0
                                    • enjoy  

                                      tvoje argumenty nadherne korespondujou s hlaskou,ze auto nejezdi na papiry,ale na benzin.

                                      0 0
                                      • Bobo  

                                        Moc jsi mě nepochopil. Já neříkám že je to správně, já říkám, že je to tak v zákoně. To ty se mě snažíš přesvědčit, že Nerd byl v právu. Já říkám, že Nerd podle zákona v právu nebyl. Není to můj názor, je to výklad zákona.

                                        0 0
                                        • enjoy  

                                          pusobis na me jako clovek ktery tomu zakonu veri a podporuje ho,vis?:-)

                                          0 0
                                          • Vrci  

                                            zákon je platný, to jestli v něj někdo věří nebo ho podporuje na jeho platnosti nic nezmění

                                            0 0
                      • kurýr na bajku  

                        S tou jednosměrkou máš pravdu. I já když z ní vyjedu v protisměru, tak si samozřejmě nechám dát přednost.

                        Ovšem v Nerdově případě si tada těžce mimo. Řekni mi kde by chudák Nerd měl stát když mu dával přednost ? Měl být přesně na tom místě co byl, ale cigán to do něj stejnak nahulil. On mu nijak nekřížil dráhu, prostě cigán na něj strhnul řízení. Nerd prostě ještě nevjel do křižovatky a proto nemůže bejt řeč o přednosti a hotovo.

                        0 0
                        • Bobo  

                          :-) Proč by měl Nerd stát? Stačilo by, kdyby mu dal přednost. Dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy. / §2 písm.q) /. Tzn. pravidla mu neukládají povinnost zastavit, ale chovat se tak, aby ten, kdo má přednost (azs) nemusel náhle změnit směr nebo rychlost. Takže třeba zpomalit tak, aby mohl cigán projet, nebo třeba zastavit někde v křižovatce na vhodném místě, odkud cigána v protisměru uviděl. Pravidla vůbec nestanovují místo kde se má zastavit když dáváš přednost. Pravidla dokonce ani nestanovují, že se má při dávání přednosti zastavit. Jak se popereš s povinností nedonutit toho druhého k náhlé změně směru nebo rychlosti je na tobě. A že Nerd ještě nevjel do křižovatky není pravda, protože křižovatka začíná a končí na tzv. hranici křižovatky (viz výše) a nehoda se stala naopak přímo uprostřed křižovatky. Já ti řeknu, jak to podle pravidel mělo být správně: Nerd se měl přibližovat ke křižovatce tak, aby byl schopen dát přednost vozidlům jedoucím po hlavní a vozidlům zprava, přijíždějícím do té samé křižovatky po vedlejší. V tuhle chvíli je lhostejno, jestli ty ostatní vozidla byly na své půlce nebo v protisměru (v zákoně není nikde ani zmínka o tom, že kdyby byl dotyčný v protisměru, že mu nemusím dát přednost). Když by přijel Nerd ke hranici křižovatky, uviděl by cigána s prohnilou plečkou řítícího se v protisměru, avšak zprava. Zdravý rozum i zákon by zavelely zastavit tam kde jsem a nechat ho projet. Pak si můžeš zaskřípat zubama, že je to bordel a dle chuti to třeba nabonzovat dopravákům, ale to je tak všechno.

                          Určitě se se mnou chceš měřit ve výkladu pravidel :-) ? Jestli jo, tak jen do toho :-))).

                          0 0
                          • enjoy  

                            podle tebe..nejlip vlizt pred krizovatkou do tanku,protoze na tyhle krizovatce ne ze davas prednost z prava na jednom miste(dle svislyho a vodorovnyho znaceni),ale v celym useku a kdekoliv to do tebe nekdo napali,tak je to tvoje vina.tak to je velika parada!

                            0 0
                            • Bobo  

                              Svislé ani vodorovné značení nevymezuje přesný bod nebo místo, kde se má dát přednost zprava. Jen ukládá povinnost dát přednost. Ze zákona vyplývá, že tahle povinnost platí na celou křižovatku. Nerozumím, co je na tom tak nepochopitelnýho.

                              0 0
                              • goofy  

                                A po celo cestu, co budu prejizdet krizovatku, se muze nekdo vyritit a sundat me… Ano, je to logicke.

                                0 0
                              • enjoy  

                                tak!a ja tam jdu osobne smazat ty zbytecny vodorovny znaceni,ktery upravujou tvar krizovatky!!!

                                0 0
                          • kurýr na bajku  

                            Já se s tebou nechci v ničem měřit. Ty to regulerně překrucuješ. Nerd prostě nebyl v křižovatce, protože nepřekročil dělící čáru. To co to tady do zblbnutí omýláš s nějakou nesmyslnou předností se opravdu nedá aplikovat na tuto situaci. Znamenalo by to, že pokud jedu po ulici a ze dvora, či jiného výjezdu vyletí auto a srazí mne, taxem na vině já. Nerd prostě už nemohl dát nikomu přednost, tím méně někomu kdo vyjel takřka z pangejtu, protože to leda, že by vysublimoval. Nepochybuj o tom, že kdyby měl možnost, taxe střetu vyhne.

                            0 0
                            • enjoy  

                              :-)))

                              0 0
                            • Vrci  

                              nerd vjel do křižovatky, kdyby do ní nevjel byl by u značky dej přednost v jízdě

                              0 0
                            • Bobo  

                              Ano, to je právě to, proč jsem už na začátku stejně jako jfab říkal, že abychom si byli jistí kdo za co může, museli bychom vidět, jak vypadají dodatkové tabulky s tvarem křižovatky. Ty si myslíš, že díky vodorovnému značení se jedná o dvě křižovatky, já si díky letecké fotce a uspořádání křižovatky myslím, že se jedná o křižovatku jednu. Ale kdybys měl pravdu ty, že to byly křižovatky dvě a Nerd stál na hranici druhé křižovatky, pak by byl na hlavní a rozhodně by nikomu žádnou přednost zprava nedával, tak pak trochu nerozumím tomu, proč jsi předtím psal, že tam stál a dával přednost.

                              Když ti vyletí ze dvora nebo z výjezdu auto a srazí tě, pak je viníkem on, protože při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci ti musí dát přednost (§23).

                              Určitě by se našla nějaká možnost jak se vyhnout střetu. Třeba zastavit někde za hranicí křižovatky a počkat, až se azs přežene. Nebo třeba s předstihem zastavit i uprostřed křižovatky, jestli to okolnosti vyžadují. Pokud by Nerd už chvíli stál uprostřed křižovatky a někdo to do něho narval, pak by Nerd viníkem nebyl, protože nedonutil nikoho náhle změnit směr nebo rychlost jízdy. Ale když si přečteš jeho úvodní příspěvek, pak zjistíš, že jel. A to asi ne zrovna pomalu, když udělal kotrmelec přes kapotu. Takže vidí, že zprava (sice protisměrem, ale to v tuhle chvíli důležité není) jede auto, ale Nerd přesto jede dál, nebrzdí ani nezastavuje. Když si tu situaci představíš, opravdu si myslíš, že neměl možnost se střetu vyhnout? Já myslím že měl.

                              Jestli máš pocit že někdo překrucuje zákon, tak si přečti příspěvky ostatních. Hodně lidí tady plácá o pravidlech úplný nesmysly. Já neříkám nic jiného, než co je v tom zákoně napsáno. Zásadní věc pro posouzení celé té nehody je uspořádání křižovatky, její označení svislými i vodorovnými značkami a taky nějaká fotka místa nehody nejlépe s vyznačenými stopami. Pak se můžeme bavit dál o tom, kdo za co může. Na druhou stranu – šikovný právník dokáže vytáhnout na povrch hromadu zdánlivě nepodstatných detailů, které by mohly výrazně ovlivnit rozhodování o vině (mohl bych vyprávět, co všechno jsem slyšel nebo četl), takže co my tady vlastně řešíme :-).

                              0 0
                              • enjoy  

                                ke tretimu odstavci.. pak mas jeste jednu dobrou moznost.radsi nevychazet z baraku.

                                ps:co ty bys osobne stavel vys,kdybys o tom mel rozhodovat?ima­ginarni prednost zprava,nebo auto,ridice bez papiru,jizdu v protismeru atd…? mne osobne pripada posloupnost zavaznosti techto veci ponekud zoufale nestastna:-)

                                0 0
                                • Bobo  

                                  Aby o tom člověk mohl rozhodnout, tak by hlavně musel pořádně vědět, jak to všechno doopravdy bylo. Já jsem rád, že o takových věcech rozhodovat nemusím. Ale kdybych nedejbože někdy musel, pak bych asi všechno seřadil podle toho, jak velký vliv to mělo na příčinu nehody. Třeba tady neplatná TP asi neměla vliv žádný, takže bych to vynechal z rozhodování o dopravní nehodě, ale zato bych to hned dal do jiného správního řízení, kde bych mu to napálil. Jenže třeba u jiné nehody právě neplatná TP může být to nejdůležitější, protože třeba selhaly brzdy. Proto není nějaká stupnice co je výš, záleží na konkrétní nehodě. Imho.

                                  0 0
                                  • enjoy  

                                    no ja bych to zase bral jinak.vozidlo je nezpusobile k jizde… ridic bez ridicskeho opravneni… asi rozumis. takhle bych to bral ja.jakakoliv nehoda i nezavinena by sla na triko cloveka,co to auto vubec nemel ridit.a tak by to melo byt.rikam ja:-)

                                    0 0
                                    • kurýr na bajku  

                                      Takle to dycky odkašlou lidi co jedou pod vlivem. Sice třeba nehodu ani v nejmenším nezavinili, ale jedou pod vlivem a sou v pr… ,–)

                                      0 0
                                    • Bobo  

                                      Jo, rozumím ti, jenže tudy cesta nevede. Azs řekne, že kolo nemělo odrazky a je tudíž taky nezpůsobilé k jízdě. Což je podle zákona nezpochybnitel­ný fakt.

                                      0 0
                                      • enjoy  

                                        pro rizeni kola nepotrebujes opravneni.ikdybych souhlasil s tim,ze to auto bez technicaku mohlo tedy jet.bez ridice urcite ne. i kdyby to nedejboze prisili nerdovi,tak by meli proti cikanovi taky rozjet rizeni a to mnohem zavaznejsi.

                                        0 0
                                      • rarášek1  

                                        Odrazky nepotřebuješ! stačí je nahradit reflexní vrstvou na oblečení nebo obuvi.

                                        0 0
                              • kurýr na bajku  

                                Posuzovat Nerdovu rychlost při nárazu z boku ? Přes tu střechu by přelít stejně rychle a daleko jako kdyby stál, dostal to přeci z boku.

                                K té křižovatce (křižovatkám): Buď je to tedy tak jak říkáš a jsou tam dvě, anebo Nerd do křižovatky sice vjel, ale tím, že jel 5 metrů po hlavní ji zase opustil.

                                Každopádně kdyby to bylo, tak jak říkáš, tak by u policajtů dopad jinak, ne ?

                                0 0
                                • Bobo  

                                  Jo jo, máš bod :-). Špatně jsem si ten jeho příspěvek přečetl a nabyl jsem dojmu, že on z boku nabral toho azs.

                                  Ale na ten druhý odstavec mě už neutáhneš :-). Kdes prosímtě vyčetl, že ujetím nějakého úseku po „hlavní“ opustil v té samé křižovatce křižovatku, když byl pořád ještě uprostřed ní? Mohl bys mi dát odkaz na nějaký konkrétní paragraf, který mi trochu vysvětlí, co máš na mysli? Já nic takového neznám. A taky kde se píše, že je důležité, jestli se uprostřed křižovatky pohyboval tudy, kudy vede hlavní. Když budeš po vedlejší přejíždět hlavní silnici napříč, tak přece taky ujedeš po té hlavní pět metrů (většina silnic je dokonce širších o dost víc) a neznamená to, že bys někde po pěti metrech opustil křižovatku. Hlavně mě neobviňuj, že já to překrucuju. Jen ti dávám příklad, protože tvůj argument nezní moc logicky. Buďto je tam jedna křižovatka, ve které v celé se pořád musí chovat tak, aby dal přednost vozidlům přijíždějícím do té křižovatky po hlavní nebo ostatním přijíždějícím zprava atd., nebo jsou to dvě křižovatky.

                                  Ad policajti: Docela často se stává, že bodrý okrskář vynese nějaký svůj názor (a je hodně okrskářů, kteří těm pravidlům zas až tak moc nerozumí), ale ve správním řízení nebo u soudu se pak berou v úvahu i další věci jako třeba vyžádaný posudek znalce apod. a nakonec to může dopadnout úplně obráceně, než policajt na začátku naznačoval. Rozhodně by to nebyl první případ. Ale přeju Nerdovi, ať to pro něj dopadne co nejlíp.

                                  0 0
                                  • enjoy  

                                    ty v tom asi vidis dokonalej system,podchycenej paragrafama,ale ona se tim koukam spis umoznuje pekna anarchie na silnici.nebylo by asi na skodu poucit se o tom,jaky prasarny si muzu na silnici bez potizi dovolit,aby to odnesl nekdo jinej.

                                    0 0
                                    • Bobo  

                                      K čemu by ti to bylo? Myslel jsem že nepatříš mezi ty, co by se k něčemu takovému snížili.

                                      0 0
                                      • enjoy  

                                        no ne..nikdo si prece nechce pripadat jako blbec.a to ja bych si asi celkem,jako slusnej ridic,pripadal. treba ja bydlim na namesti,kde musis pri prujezdu jim,davat 4× prednost z prava(ma takovej tvar podkovy a z ni ustici ulice).minimalne na trech z nich se da krasne pocihat na nebozaka.pac tady skoro nikdo do prava nekouka.

                                        0 0
                                        • Bobo  

                                          Já už jsem dospěl do stádia, kdy si radši budu připadat jako blbec, pokud za tu cenu dojedu živ a zdráv.

                                          Tohle plácání o náčrtku tužkou a o fotce z výšky pětset metrů je o ničem. Ale mám návrh: jestli Nerd vyfotí křižovatku ze směru, odkud přijížděl on i ze směru toho druhého, vyfotí místo střetu a bude ochoten se podělit o nějaké podrobnosti, napíšu mu nějaký elaborát, jakým směrem namířit to správní řízení a co tam říct, aby mu to bylo k něčemu prospěšný a pokud možno mu to pomohlo. Jestli ho tady někdo uvidíte, tak mu to vyřiďte, mail mám v profilu. Teď jdu spát, nějak mi ta debata vyčerpala mozkový kapacity :-).

                                          0 0
                                  • kurýr na bajku  

                                    Já bych to rozhodl takto: kolo bylo na hlavní a tak to není jeho chyba. Tvá interpretace mi vyznívá jako, že by měl dávat přednost autu co se nachází za dvěma rohy.

                                    0 0
                                    • enjoy  

                                      ja kdyz koukam na ten nakres,tak tam vidim dej prednost v jizde,ale do jednosmerky hned vpravo.on v miste kde byl,byl uz na hlavni(ale,zase jakoby netusene,protoze se nachazel za znackou hlavni silnice a tu asi nemohl videt.kazdopadne cikan kdyby jel spravne,tak by videl znacku dej prednost v jizde.a ta pokud vim plati i zleva.cili mel davat prednost. opravdu asi nechapu co se tady resi.

                                      0 0
                                      • Bobo  

                                        Ještě si neodpustím: Nerd vjel do křižovatky po vedlejší. To je důležité pro posouzení přednosti, ne to, kudy se tou křižovatkou pohybuje. Jestliže by místo střetu bylo na hlavní a to podle tebe rozhoduje o přednosti, pak já říkám, že cigán byl v okamžiku střetu taky na hlavní. Minimálně jeho chladič :-). Takhle se to totiž nedá brát, tohle v pravidlech nikde není. §22 říká: Vozidla přijíždějící na křižovatku po vedlejší … musí dát přednost … vozidlům … přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci.

                                        0 0
                                        • kurýr na bajku  

                                          Ovšem nikde v paragrafech nestojí, minimální počet metrů které musíš ujet po hlavní abys byl regulerně na hlavní, je tak ?

                                          0 0
                                          • Bobo  

                                            Jasně že ne, protože do křižovatky jsi jednou vjel po vedlejší, tak se v té křižovatce prostě najednou nemůžeš octnout na hlavní. A to i přesto, že můžeš mít část křižovatky stejnou dráhu jako auta, co do té křižovatky vjely po hlavní. To že jedeš půl křižovatky tou samou stopou co auta, který tam vjely po hlavní silnici rozhodně neznamená, že bys byl na hlavní. Proto když na druhým konci křižovatky potkáš azs, kterej taky přijel do křižovatky po vedlejší jako ty, dáváš mu přednost zprava, i když už jedeš kus tudy, co auta přijíždějící po hlavní. Samo že to musí všechno být v jedné křižovatce, protože kdyby to byly křižovatky dvě, tak do té druhé už jsi vjel po hlavní.

                                            0 0
                                            • goofy  

                                              Coze? takze ja pojedu asi 15 – 20 metru po hlavni, a pak dam prednost este azs, ktery prijizdi zprava? Trosku uhozene ne? Uz vidim jak auta za mnou reaguji… (beru ted v potaz, ze azs jel tak jak mel, a ne do protismeru)

                                              0 0
                                              • Bobo  

                                                Znova už po několikáté opakuju, že pro posouzení přednosti v jízdě není důležité, kudy se uvnitř křižovatky pohybuješ, ale pouze to, po jaké silnici jsi do té křižovatky přijel. Radím přečíst §22 zákona 361/2000 Sb. ve znění zákona 411/2005 Sb., případně navštívit kteroukoli autoškolu v okolí a požádat je, jestli bys s nimi nemohl absolvovat třetí lekci PSP /pravidel silničního provozu/. Pokud má někdo jiný názor, napište prosím, kde se to dá najít v zákoně, rád se nechám poučit.

                                                0 0
                                                • goofy  

                                                  Mne jedno co je v zakonu. Jedna se mi o uplatneni v praxi. Takze kdyby to byla jedna krizovatka, a ne dvojita, tak ja po najeti na hlavni, budu muset zastavit este tam a dat prednost lidem, kteri prijizdeji z vedlejsi, protoze jedu zprava… Myslim ze tim bych zmatl vsechny, protoze ti zase maji na ceduli Dej prednost v jizde… Chtelo by se nad tim logicky zamyslet. Tohle by byla totiz jedna z veci, na ktere by se daly vytriskat veci (nerikam ze bych to provozoval) no nic. Pokracovani zitra. Jdu spat.

                                                  0 0
                                                  • Bobo  

                                                    V praxi to musí být podle zákona. Ano, kdyby to byla jedna křižovatka a ne dvě za sebou, pak budeš muset zastavit ještě v křižovatce a dát přednost i tam, protože jsi do křižovatky vjel stejně jako ten zprava po vedlejší, mezi vámi nevyplývá tudíž přednost ze značek a proto dáš přednost zprava. Nepodléhej iluzi že jsi na hlavní, do křižovatky jsi vjel po vedlejší. Nevím nad čím by ses ještě chtěl víc logicky zamýšlet. Takhle je to správně a takhle se to taky normálně dělá i v praxi. Zmateš tím jedině ty, kteří neznají pravidla, ale na to je zákon krátký :-(. K tomu třískání už jsem psal enjoyovi. Jsou lidé, co na to mají povahu. Pokud k nim patříš, dej se do toho, jistě na tom vyděláš balík.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Normalni by to bylo, kdybych nejel uz asi nejakych 20 metru po hlavni. Jak ten co jede zprava pozna ze jsem prijel z vedlejsi? No to je celkem jedno. Takhle z te fotky se ta situace celkem tezko posuzuje.

                                                    0 0
                                                  • Bobo  

                                                    Pokud by mezi těma vedlejšíma bylo dvacet metrů, zpravidla se to už rozděluje dodatkovou tabulkou na dvě křižovatky. Právě proto, aby nedocházelo k situacím, co popisuješ. Jenže když ty ulice spolu těsně sousedí nebo společně vyúsťují, nechává se to jako jedna velká křižovatka a ten z té vzdálenější vedlejší vidí, žes vyjel z vedlejší jako on a je mu jasný, že ta značka „dej přednost v jízdě“ mu přikazuje dát přednost těm, co do křižovatky vjeli po hlavní a ví, že ty to nejsi. Takže k žádným zmatkům nedochází. Proto pořád říkám, že nejdřív je potřeba zjistit, jak je to v té křižovatce vlastně označený, jestli se jedná o jednu křižovatku nebo o dvě.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Je mi to jasne, ale peru to jako paradox… V praxi by mohlo nastat neco takoveho: V jedu na krizovatku, poustim toho azs zprava, za mnou ale hned prijede auto po hlavni, predjizdi me, tomu musi dat prednost azs, pak prejizdi krizovatku teprve on, a pak ja… :-)

                                                    0 0
                                                  • kurýr na bajku  

                                                    Tak jak by ses jako Nerd hájil ?

                                                    0 0
                                                  • Bobo  

                                                    Nemůžu se hájit, když nevím, co je to za křižovatku, jak je označená, jak k tomu vůbec přesně došlo atd. Když to vyfotí a řekne nějaký podrobnosti, pak bych byl schopen už něco říct.

                                                    0 0
                                                  • kurýr na bajku  

                                                    Když by to byla 1 křižovatka, tak jak ty popisuješ v horší alternativě.

                                                    0 0
                                                  • Bobo  

                                                    To by záleželo na tom, jak to celý probíhalo. Kdybych stál na místě a borec to do mě napálil, s největší pravděpodobností bych tvrdil, že jsem tam stál už určitě aspoň pár vteřin a čekal jsem až projede a že on se motal tou křižovatkou a nakonec mě nabral. Protože pokud bych tam už nějakou dobu stál, určitě bych ho nemohl přinutit „náhle“ změnit směr nebo rychlost jízdy /viz výklad pojmu „přednost v jízdě“/, takže by viníkem nehody byl on. Taky je mu třeba možný zároveň dokázat, že se dostatečně nevěnoval řízení nebo že neměl dostatečnej výhled přes špinavý čelní sklo. To by právě byo potřeba vědět, jak to celý bylo. Cokoliv co by šlo použít k tomu přitlačit ho ke zdi bych použil. Když bude Nerd sdílnej, na něco bychom určitě přišli :-). Jdu spát. Teď už fakt.

                                                    0 0
                                                  • kurýr na bajku  

                                                    Tak bobrou.

                                                    0 0
                                                  • Vašur  

                                                    Podle toho nákresu se značkama by znamenalo, že pokud se jedná o jednu křižovatku, tak Nerd přednost neměl a pokud se jedná o dvě křižovatky, tak taky neměl, protože před tou druhou z jeho strany značka „hlavní silnice“ už není a platnost té hlavní (pro Nerda zleva) skončila tou první křižovatkou a ta druhá křižovatka by byla neoznačená. Takže souhlasím s tím, že je to vzhledem k délce průjezdu dost nebezpečný, a jediný, co by mohlo přinést trochu bezpečí je právě to vodorovné značení. Jak je vidět, tak to moc nepomáhá, lepší by byla ta zeď. Navíc ve Vimperku je vodorovné značení dost často pod sněhem, teda v zimě.

                                                    0 0
                              • Nerd  

                                … ano opravdu jsem jel a střetu jsem se snažil vyhnout. Pomineme-li vše ostatní tak aspoň tohle.. Chvíli před střetem vidím zprava přijíždějící auto. Bojím se, brzdím, nechávám mu před sebou dostatek místa pro projetí. (vpravo ode mě jsou šrafy, před nimi jeden pruh protisměru a pak teprve výjezd z vedlejší silnice) Auto zpomaluje, skoro zastavuje v místě daleko před hranicí křižovatky v místech „na špici“ šrafů". V tu chvíli se auto náhle na plný plyn rizjede, zatočí ještě více doleva a s kvílením gum se řítí přesně na mě. Od srážky nás dělí cca 2 vteřiny. Měl jsem tři možnosti, z nichž jsem si v tom fofru vybavil jen dvě… 1.- Couvat asi o 5 metrů :-) (to mě fakt nenapadlo) 2.- Zkusit sprint a pokusit se mu ujet dopředu. Tím však riskuji obětování pravé nohy. (Navíc nevím jak jste na tom s reakční dobou pro start sprintu v době kdy jste v šoku. Já nic moc) 3.- Zachovat si stávající zbylou rychlost, pokusit se uhnout kousek doleva(z mého pohledu), a zachránit si pravou dolní končetinu tím že jí zvednu nad úroveň chladiče.

                                … tak dále… přez auto jsem přeletěl, ale né vlivem své dopředné rychlosti, ale vlivem dopředné rychlosti auta. V podstatě jsem vlastě skoro zůstal na místě, to auto mě jakoby „podjelo“. Zvedl jsem nohu, ve chvíli nárazu pustil (obětoval) kolo a zároveň trochu nadskočil. Pak jsem už mě čekal jen střet se víkem kufru a šikmým předním sklem. To jak se mi na té kapotě povedl ještě kotrmelec (skoro dokonalý parakotoul) vlastně ani nevím. (…vlasně vím reflex po rocích tvrdého výcviku :-) )

                                …upřímně… mohl jsem střetu zabránit, a to tím ,že by jsem byl jasnovidec který vidí za roh a navíc převídá již výše zmiňované nestandartní okolnosti…

                                … neudělal jsem to asi proto, že také řidím auto a v životě by mě nenapadlo že je možné takto řídit a jezdit… moje vina…

                                0 0
                                • Bobo  

                                  Už jsem ti nabízel o kus výš, že pokud máš zájem, tak ať se mi ozveš via mail, abychom se na základě fotek zmíněné křižovatky a podrobností okolo nehody mohli pokusit zhodnotit, kdo porušil který § a jak by pro tebe bylo nejvhodnější se bránit při oficiálním projednávání nehody.

                                  0 0
                                • martt  

                                  Bojím se, brzdím, nechávám mu před sebou dostatek místa pro projetí. (vpravo ode mě jsou šrafy, před nimi jeden pruh protisměru a pak teprve výjezd z vedlejší silnice)

                                  Auto zpomaluje, skoro zastavuje v místě daleko před hranicí křižovatky v místech „na špici“ šrafů". V tu chvíli se auto náhle na plný plyn rizjede, zatočí ještě více doleva a s kvílením gum se řítí přesně na mě.

                                  Ak je Tvoj opis presny, tak to bol pokus o vrazdu. Myslim to vazne.

                                  0 0
                                • Krys  

                                  Tak to si jednozancne na vine ty. On spomalil pred krizovatkou, pretoze ocividne hladal nejaky lahky ciel. Uvidel teba, tak nahle zmenil smer a rychlost, aby ta lahko dostal. To znamena, ze si mu svojou pritomnostou vlastne nedal prednost. :D Z toho sa len tak lahko nevyhrabes. V lepsom pripade mu nebudes musiet zaplatit autoskolu.

                                  0 0
                                  • Nerd  

                                    …budu mu muset taky zaplatit zákonné pojištění a zařídit a zaplatit technickou na autě??? Samozřejmně mu zaplatím i škodu na vozidle kterou si o mne způsobil, (cituji ze zápisu o protokolu o dopr. nehodě: „…škoda na vozidle 0,1 tis. Kč…“), nebo mu radši koupím nové auto, zaplatím finanční náhradu za psychickou újmu a nakonec se mu omluvím v hlavním vysílacím čase v televizi, v rádiu a všech dennících. … myslíš že to bude stačit???

                                    0 0
                                    • Krys  

                                      No neviem, pokial si sa zaroven dopustil este hanobenia rasy a naroda, tak sa to moze este dost skomplikovat.

                                      0 0
                        • pedrod  

                          Myslim, ze se to tady zbytecne hroti. Tady jde o to, ze nekteri tady chteji upozornit na to, ze Nerd, kdyz bude chtit vyrazit z azs nahradu skody, tak to bude mit zatracene tezky. To, ze ten hajzl azs nemel technickou a ridicak (nebo co to vsechno nemel), to pro Nerda asi moc plus neni. Zadnej z nas nevi presne, jak to tam vypada, ani, jak kdo presne jel. Pokud tam totiz neni presne vodorovnym nebo svislym znacenim smerovano, kudy se pres krizovatku (jakkoli debilni) ma jet, tak kazdy nas vyrok stoji na pisku. Ja osobne bych mozna jel tak, jak to shora vypada, treba taky „po modre sipce“. Analogicky jako u krizovatky na obrazku z Kladna, ktera je sice jednodussi, ale kde se objizdi stredovy ostruvek se srafami zleva (je to na ulici Josefa Čapka).

                          0 0
                    • Nerd  

                      jěště jednou bych chtěl podotknout, že azs nejel „jen kousek“ přez šrafy. Ty šrafy jsou vlevo od jednoho protisměrného pruhu. Tzn že jel vpodstatě dva pruhy v protisměru. … ale jak jsem již předeslal, kdyby prý jel v protisměru úplně, byl bych totál v ř..i. … sranda byla že ta křižovatka je taková že, hranice křižovatky jsou z mého směru jasně viditelné. (hranice kudy se má jezdit) Takže jsem dal přednost „nikomu“ (ve chvíli mého vjezdu do křižovatky byla prázdná) ujel těch zmiňovaných pár metrů a z úhlu kam ani nemůže být vidět přijel azs, před šrafy přibrzdil, (to už jsem byl na hlavní) pak to na plný plyn rozjel a s kvílením gum to do mě narval… … kdyžtak vám pořídím nějaký fotky z místa činu, aby jste viděli jak to tam vypadá…

                      0 0
                      • jizby  

                        Z toho, žes ho neviděl při vjezdu do křižovatky plyne jednak to, že ani on nemohl vidět, že nepřijíždíš po hlavní, tedy subjektivně měl dát přednost on a vypadá to tak, že pokud to neudělal schválně, tak tě prostě přehlíd a to je fyzická příčina nehody. A úředně bych zavinění nehody nechal zcela na azs – nesprávný způsob jízdy. Tím, že to střihal mimo dráhu, ve které jet měl, způsobil, že mu nebylo možno dát přednost při nejlepší vůli. Takhle on vytvořil situaci, kdy prostě k nehodě stačilo být v nesprávný čas v nesprávném místě bez jakékoliv chyby. Přece nelze chtít, aby řidiř dával přednost autu, které ještě nevidí! Jistě takové situace znáte , říká se tomu pasti. Legistativně by ovšem něco takového existovat nemělo.

                        0 0
              • jfab  

                Myslím, že pravidlá sú v tomto smere rovnaké, len sme sa nepochopili. Ak sa cesty zbiehajú – prednosť zprava, ak sa nezbiehajú, tak som to považoval za dve križovatky a tam platí to, čo si písal ty. Práve preto som žiadal o odfotenie dopravného značenia. Viem, že naším „vyšetrovaním“ nehody nepomožeme poškodenému, ale je dobré sa poučiť. Prajem mnoho šťastia nie len pri bikovaní.

                0 0
                • rasto  

                  mno, tuhle k.etenskou krizovatku by vyresil kruhac. preji Nerdovi hodne stesti!!

                  0 0
                • Bobo  

                  Učím to po večerech několikrát týdně, tak to mám naštudovaný :-). V každém případě je nejdůležitější, že to na té křižovatce nikdo neodnesl na zdraví nebo na životě, nějaký škody na majetku, to už je sranda. Hodně šťastných km i Tobě.

                  0 0
                  • enjoy  

                    a clovek bwez papiru a technicky z toho vyjde jako obet:-)

                    0 0
                    • oxyaction  

                      Takovej ksindl potkávam na ulici dnes a denně a pokaždý se tak nějak naseru.

                      0 0
            • maxtor  

              Nevím, jak je to u vás, ale u nás se místo značky „zákaz vjezdu“ na křižovatce, kde je ostrůvek, používá šipka přikazující směr objíždění. Ta by měla být i v tomto případě.

              0 0
    • ygy  

      Je to hnus velebnosti.Fakt buď rád,že jsi celý.Jezdím cca 15let silničku(dvě havárky,měl jsem štěstí,našel jsem si ho a peníze z něj vytlouk)a na hlavní a vedlejší už dávno nehraju.Na takovou DĚVKU fakt nejlíp ty kleště a letlampa!MEY SE a věz,že ti v autě to,na cestě,vždy vyhrajou.

      0 0
    • oxyaction  

      Tak sem v rádiu zaslech že někde u Přerova srazili cyklistu a ujeli,jenže ten cyklista to nepřežil.Víc k tomu nevim.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.