správná velikost rámu aneb doporucte lepsi

43 nepřečtených
  • Twisp

    Zdravím, uvažuju o koupi fulla, jeden z horkých favoritů je, zde už několikrát propraný, Canyon, konkrétně XC 9.0 . Nechme stranou +/- této značky, osazení atd…

    Zajímá mě vhodná volba velikosti rámu. Nevím zda L nebo XL. Měřím 191 cm s 80kg váhou ( v létě:)) a moje dosavadní velikost rámu biku (HT) měřena podle délek z odkazu www.canyon.com/…ometrie.html?b=27
    je:

    1. 610
    2. 535
    3. 1095
    4. 420

    Zdá se že můj nynější rám je něco mezi, spíš blíž k L. Měření jsem proved klasickým zasunovacím metrem. Hodnoty nemusejí uplně stopro sedět. Co vy na to ?

    Anketa: Co bude lepší ?

    L
    5x
    23%
    XL
    6x
    27%
    0 0
    • mr.antik  

      nenapsal jsi, jak se ti na současným rámu sedí :-)

      0 0
    • nadrazak 2  

      Jezdím na Spyderu easton elite 2003.Velikost 21".Měřím 193cm.

      0 0
      • orca.1  

        Čus, taky to teď řeším :-) 182cm a vychází mi M. Předpokládám, žes to zkoušel taky tady: www.canyon.com/tools/pps.html Menší bude hravější.

        0 0
        • Twisp  

          Podle toho mi vychazi L

          0 0
          • orca.1  

            Mě to dost překvapilo, že mi vyšlo M, ale asi to to tak bude. Když porovnám můj současný posed (spokojenost) s efektivní délkou horní trubky (G), tak je to skoro na mm přesně.

            0 0
      • orca.1  

        Pardón, to mělo být na Twispa :)

        0 0
    • PietroUL  

      Horní trubka 605 je podle mě pro tebe málo. Dyk i teď na tom Spyderovi máš představec, že snad delší neexistuje :) Jsem jednoznačně pro XL.

      0 0
      • Twisp  

        Ty jak nemas stafle tak to neni kolo :)), ale tvuj nazor beru na vedomi ;)

        0 0
        • PietroUL  

          Chceš snad říct, že muj Zaskar jsou štafle? Ani náhodou ;) Je to dlouhej nízkej rám, jakej jsem vždycky chtěl.

          0 0
          • Twisp  

            tak dobre, zebrik to neni, ale takovy maly lesenicko :)

            0 0
        • pitos  

          Při tvé výšce bych šel do vel. L.Mam 182 a vybírám mezi 17"-18".

          0 0
        • Rychlej turista  

          Štafle mám ze silniční plečky. Když mě žvejklo auto, odnesl to taky rám a od té doby dělám při jízdě dvě stopy :-D

          0 0
      • mosquito  

        proc slozite padat z kola :)) kdyz se nad tim clovek zamysli

        tak z toho lze odvodit jednoduchy vzorec:

        r = SQRT(v*v + p*p)

        r = je optimalni delka mezi kycli a riditkama v = vzdalenost kycle a ramennih kloubu p = delka paze od ramenniho kloubu do stredu sevrene pesti

        … fakt to musi fungovat :) mno a pro ty co maji stojan nebo nepochopili tento vanocni vtip tak at se ridi puvodnim odkazem :)

        PS: myslite si taky ze vyssi vzdelani dela z cloveka ****** ;-)

        0 0
    • BB  

      já bych šel do L, ale zase ten XL je o 15 mm a tak by ti umožnil zkrátit představec a kolo by se lépe ovládalo. Experimentoval jsem s délkou předtavce a pro mě mi vyšla ideální délka okolo 10 cm na takové to celodenní ježdění. Takže by bylo zajímavé ještě porovnat stand over, jak jsou ty kola vysoké proti tvojemu HT. Ten rozměr tam nemáš.

      0 0
      • Twisp  

        Tak jsem na nameril 805mm rozmer M) (puvodni odkaz) coz je jako velikost L. Vypada to teda na L.

        0 0
        • Twisp  

          samozrejme rozmer K) ...... zadny M)

          0 0
          • BB  

            zdá se, že to L sedí lépe, ale co jsi zatím neprozradil je délka předtavce na tvém HT. Pokud tam máš 12 cm a více, tak jdi do XL s 10 cm předtavcem, jinak jdi do L, není co řešit.

            0 0
            • Twisp  

              Myslím, že jsem to psal někde výš, ale stejně sem ho znovu premeril a zjistil, ze ve skutečnosti je to 12 cm (pokud se meri od středů objímek), ale snesl bych o 1 cm kratsi.

              0 0
            • Twisp  

              jeste jak to vidi perfekt position system

              pri pohodlnym posezu mi to doporuci XL

              0 0
            • Twisp  

              pri sportovnim posedu mi doporucuje L

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Tak to je zajmavý. Podle zdejších referencí jsem nabyla dojmu, že pro sportovnější posed je vhodnější větší rám. A tu je to obráceně. Vysvětlete mně to někdo, prosím.

                0 0
        • Phoebe  

          Zdravím tě, nevím kdy to budeš objednávat, ale občas se vyskytuji na chatě (Jítrava u Liberce) a jestli chceš, tak můžeš vyzkoušet moje XL. Jinak já jsem na začátku roku zkoušel Snailovo L-ko a bylo hned rozhodnuto – bylo mi malé. U XC Canyon je to asi takhle: pokud měříš do 188cm, tak L-ko, pokud více tak XL. Nění to zrovna nejpřesnější, vím, ale trochu to pomůže. Zas na druhou stranu mám rád pohodové ježdění, takže mám 10cm představec a přímou sedlovku, kterou jsem můsel koupit 400mm, jelikož 350-ku jsem měl přesně na rysce, raději jsem koupil delší, pro jistotu. V tvém případě je to pěkně na h…o, bylo by lepší si to vyzkoušet.

          0 0
          • Phoebe  

            Když jsem si teď prohlížel v profilu tvého Spydera, koukám, že sedlovku máš také dost vytaženou. Typoval bych to 25cm (zamek sedlovky – upínák sedlovky). Ještě koukni do sekce naše biky, je tu už asi 10 lidí co má Canyony – pokud si to již neudělal. Mrkni také do mého profilu na zimáka. Je to takový starý krám na ježdění do práce, ale slouží. Je ve velikosti 20 a mrkni se na vytaženou sedlovku – je to 400 a je přesně na rysce. Jinak ta Merida, co je v profilu jezdí má „skoro“ žena, měří 188cm a 22 jí je akorát. Jezdí se jí na ní parádně, sedlovka polohokejka a představec 12cm. Na té staré 20-ce se ji zvedalo stále přední kolo, sama přiznala, že je to na ní malé. V létě jsem na chatě jel na tomto zimákovi nějaký výjezd, trochu jsem zabral a najednou se mi zvedlo přední kolo a byl jsem na zádech, 20-ka je na mě prostě malá, ženě byla také, ale co sedne tobě???

            0 0
            • Twisp  

              Ahoj Honzo, Sedlovku mám cca. 23cm. Mrknul jsem na tvuj stroj, ale zda se mi, ze uz by to bylo moc. No opravdu by to chtelo zkusit. Skoda, ze me to nenapadlo na giru. Kdy budes v Jitrave ?

              0 0
              • Phoebe  

                Je to trošku komplikovanější, doma budou nějaké změny (na dlouhé vyprávění) a na Canyonu jsem včera omylem promáčkl přední brzdu, bez předního kola, takže se mi hydraulika nějak zavzdušnila. V lednu to určitě nestihnu, nevím, spíš únor.

                0 0
    • mosquito  

      jenom ciste teoreticka otazka?

      je lepsi kratkej ram a delsi predstavec nebo dlouhej ram a „skoro zadnej“ predstavec ?

      0 0
      • BB  

        s představcem delším než 13 cm se mi kolo ovládalo blbě. To jsem musel mít, pokud jsem měl rámy M. „Skoro žádný“ předtavec jsem nezkoušel. Skončil jsem u 10 cm a to se mi tak osvědčilo, že na kratší předtavec s delším rámem jsem nešel.

        0 0
      • MlokCZ  

        Každý má něco do sebe. Čim delší představec, tím se kolo hůře ovládá, proto čím více ke sjezdu, tím se většínou používají kratší představce. Ale zase příliš krátký představec je špatný do výjezdů, bude se ti zvedat kolo (těžiště příliš vzadu). Takže si musíš najít kompromis pro tvoje ježdění.

        Já osobně snesu 9–11cm, ale ovlivňují to i další parametry kola jako rozvor kol, hlavový úhel. Na kole v profilu mám 10,5 představec a sedí mi akorát.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.