• bikerpl

    Ahoj,

    potřeboval bych poradit jak správně dýchat. Občas se mi stává, že když jedu hodně svižně do dlouhého kopce v terénu (kde se přirozeně hodně zadýchám a tepovka je kdo ví kde), tak mi začne píchat v boku. Zcela jistě mi chybý technika dýchání. Je lepsí dýchat delší a hlubší nádechy nebo naopak. No a hlavně jak se zbavit píchaní v boku?? Omlouvám se možná za stupidní otázky, ale možná má podobný problém vícero bikerů.

    0 0
    • Smazaný účet  

      hodne pit a trenovat:) Daychat na co nejvetsi objem plic-bruch,hrudnik, ramena(v tomhle poradi)

      0 0
      • Rubi  

        souhlas a k tomu jeste nadechovat nosem a vydechovat pusou

        0 0
        • Smazaný účet  

          To neni az tak dulezite, ale je to lepsi. Nosem se da dychat jenom kdyz jedes fakt klidne:)

          0 0
        • bikerpl  

          no já mam na jaře pořad plnej noc, asi vlivem pilu nebo co. No tak techniku dýchání mám asi fakt špatnou. Když jedu rovinku nebo mírnej kopec, tak dýchám na větší objem, ale jakmile přijde velkej kopec začnu dýchyt na menší objem a rychle. Pít piju myslím dost a natrénováno snad letos něco mám (cca 1000 km). Máte nějaké zaručený typ na to jak se zbavit toho píchání?

          0 0
          • mr.nikdo  

            Zkus trochu zpomalit a pomalu pridavat…

            Jinak pokud mas plny nos, tak budes muset porad dychat pusou… V lete se to celkem da, ale problem nastava v zime. Sam mam s alergiemi a plnym nosem problem.

            0 0
          • McBlacky  

            1000 za 4 měsíce to není moc. Tvoje problémy souvisí v nedostatečným tréninkem

            0 0
          • pelhrimov  

            Před maximálním výkonem musíš být již pořádně rozcvičený a nesmíš být přežraný, tzn. třeba svíčkovou a na to zmrzlinu si dát můžeš, ale do kopce budeš tuto kombinaci cítit ještě za 4 hodiny :)

            0 0
        • Nikovlas  

          Na kole jsem to nezkoušel, ale při běhu nebo na běžkách bych byl naprosto bez šance i za předpokladu, že bych ho neměl ucpaný. Co je špatného na dýchání pusou? Nádech má menší odpor a spotřebuje tudíž méně energie, nemám pravdu?

          0 0
          • Smazaný účet  

            v chladu jde o predehrivani vzduchu a jeho filtrovani od prachu. To posledni se hodi na mostecku a ostravsku-lepsi brikety smrkat nez je vykuckavat v noci.

            0 0
            • Nikovlas  

              To s tím prachem věřím – vím, jak vypadá obsah mýho nosu po večeru u táboráku :-D

              S tím chladem je to logické, ale přistupuju k tomu tak, že když u sportů vysoké aktivity (běh, běžky) nestíhám (myslím, že ani při výjezdech na kole, které stejně v zimě nepraktikuju, bych nestíhal), tak při nižší aktivitě jsou ty pomalejší nádechy i tak míň nepříznivé pro organismus, a to i když nejsou nosem :-)

              A jelikož tazatel přišel s problémem, že nestíhá udýchat nějakou fyzickou aktivitu, myslím, že dýchání nosem by mu to spíš ještě víc komplikovalo, než naopak.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ja mel treba pri behani problemy s pichanim v boku a s tim abych to udychal. A tak nebeham:)

                0 0
                • Nikovlas  

                  Já to rozběhal – teď mám problémy s tím, že nemůžou nohy. Když se zamyslím, že u většiny sportů (běh, kolo, běžky – snad kromě plavání) jsem teď limitován nohama (jasně, že je to propojené, ale prostě vytuhnu dřív, než mě začne píchat v boku)). Ještě teda při bězích, kde jsou časté a prudké změny tempa – speciálně Velká Kunratická – mám problém s astmatem – zúží se mi průdušnice a mám pomalejší nádechy (ale píchání už nepřichází).

                  0 0
                • jIrI___  

                  Při běhání mě taky píchalo v boku (klasika ve škole při 1500 m nebo 5000 m). Vždycky mi pomohlo soustředit se na dýchání a dýchat pomalu plynule a zhluboka. Teď už běhám jen na šalinu a to při tom jen nadávám, takže žádné píchání v boku nemá příležitost se dostavit :-))

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ciste z preventivnich duvodu-asi abych se nezadychal, zapominam pri behani na salinu dychat uplne:)

                    0 0
                  • RendyD  

                    Souhlas, stejné řešení, snažil jsem si i počítat na třetí krok výdech, pomáhal i vdech nosem.

                    0 0
              • bikerpl  

                ja bych neřekl, že to nezvládám udýchat, ale evidentně dýchám špatně. Asi to mám tak naučený, že začnu funět rychleji. Zkusím tedy dýchat s vetším objemem. Takže to píchání předpokládám je způsobeno rýchlým dýcháním? Jak tak nad tím přemýšlím, tak dýchám asi tak nějak do tempa, něco jako v posilovně se v podstatě dýchá a vydechuje s ohledem v jaké fázi je sval sval.

                0 0
                • Nikovlas  

                  No já třeba začnu s dýcháním na 3+3 kroky (nádech+výdech), pokud jen klušu, tak klidně 4, když se ale vyhrocuje tempo nebo je nějaký kopeček, tak dýchám 2+2. Kamarád běžec se mi směje, že normálně dýchá 5+5 :-D Ale myslím, že to píchání se vyběhá samo – zrovna u běhání si to tělo podle mě najde cestu samo, protože je to pro něj asi nejpřirozenější aktivita.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Sry – nějak jsem úplně zapomněl, že je o cyklistiku :-D no tam je to asi trochu složitější…

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Já myslím, že ne. Nikdy jsem dýchání na kole neřešil a že mám problém, jsem se dozvěděl až na B-F :-)

                      0 0
      • treatt  

        No, tak buď se píšou blbosti tady, nebo mi je říká můj fyzioterapeut :)

        Jednoduše, správně dýchat je velký umění a já ho mám třeba hrozně špatný. Dýchám prakticky jen hrudníkem, což je úplně špatně. Zatuhávají tak mezižeberní svaly, hrudní koš se neroztahuje, takže nádech je paradoxně omezen. Doporučovat dýchat do hrudníku byl bral nepříteli :))) Naopak by se člověk měl učit dýchat bránicí, vdechovat hodně dolů do zpevněného břicha. Dobře to bylo vidět třeba na Armstrongovi – na fotkách z časovky to někdy vypadalo, že má hroznou vanu, ale to přitom jen maximálně nabíral vzduch. Jinak dýchání do hrudníku způsobuje další komplikace se zády, špatné držení těla, špatné mezilopatkové svaly atd.

        Takže, doporučuju spíš se poradit s fyzioterapeutem, než si číst návody na bf :) Dýchat ramenama je už dobrej ústřel :)

        Jinak kdo umí dobře dýchat, hrudník se mu při nádechu roztahuje ve spodní části do stran – díky prokrvení a posílení bránice a mezižeberního svalstva je pak taky sekundárně hodně omezen jev píchání v boku, který ale je dost odvislý od nedostatečné fyzičky..

        Mimochodem, byl by zájem třeba o společnou vyjížďku pod vedením fyzioterapeuta, který by ukázal, jak se protáhnout před výkonem, co s dechem, jak strečovat atd?

        0 0
        • martin_bakov  

          presne to mi rikal i ten muj fyzio, jo zajem o vyjizdku bych rozhodne mel

          0 0
        • Smazaný účet  

          asi jsi to blbe pochopil..pisu v jakem poradim zapojovat jake dychaci svaly…tzn napred bruch, pak hrudni kos…

          prevazne hrudnikem dychaji baby, ktere vystavujou kozy:)

          0 0
    • lukeenho  

      Trénovat, trénovat, trénovat :) Já když vyběhnu a posléze i vyjedu na jaře po zimně (a ještě stejnym tempem jako jsem byl zvyklej před zimou) tak to taky vůbec nedávám.

      Jinak k technice toho moc poradit neumím, chce to vypilovat dokud ti to dýchání nepřijde přirozené a nebude tě unavovat. Ale asi bych doporučil dýchat spíše pomaleji a normální objem, než rychle a malý objem

      0 0
      • bikerpl  

        dělám to přesně naopak. Dejchám rychle a malý objem…

        0 0
        • Smazaný účet  

          to je naprd, zacni s tim hlubokym dychanim…musis si najit nejake tempo dychani (treba vzhledem ke slapani) a toho se drzet.

          0 0
          • bikerpl  

            děkuju za rady. Je hodně pravděpodobné, že jak jedu do kopce přes kameny, kořeny, ale i asflatu, tak určitě synchronizuji dýchání s klikama a nepřemýšlím nad dýcháním, ale jen čtu terén a ideální stopu. Jelikož do kopce mám lehkej převod tak šlapu rychleji a tedy dýchám rychleji a výsledek je píchání v boku a pak i můj nas.anej ksicht.

            0 0
            • Smazaný účet  

              zkus zvolnit a treba nasadit tempo dychani na-dech(leva, prava), vy-dech(leva-prava).

              Ja vypozoroval, ze kdyz valim po rovince, dycham rychle a povrchne, tak mam tep treba 170, ale kdyz zacnu dychat zhluboka na plny pajsl tak tepy skoci o 8–10 dolu:) Proste pri povrchim dychani dostavas do tela mene kysliku a pak se blbe spaluje…

              0 0
    • mart.p  

      základ je dýchat hrudníkem i bránicí a do hloubky, nádech vždy kratší než výdech, v závislosti na frekvenci šlapání a terénu. jinak obecný recept asi není, chce to trénink, dýchání je základ u všech sportů…

      0 0
      • Caldic  

        Souhlas, ale problém píchání je způsoben hlavně ochablostí břišních svalů

        0 0
    • bradek  

      Možná by spíš pomohlo dostatečně zpevnit břišní svaly:

      http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/160/65/

      Na kole se mi to tedy ještě nestalo, při běhu ano.

      0 0
      • Sipal  

        Mě jednu dobu taky na kole píchalo v boku a nakonec jsem zjistil, že to je moc utaženým tepákem. Jinak tuším zrovna u Vojtěchovského jsem se dočetl, že není důvod, aby na kole píchalo v boku. Zdůvodňovalo se to tím, že píchání je kvůli otřesům.

        0 0
    • Mitchell  

      Mě teda na kole „v boku“ nepíchá, ale občas při běhu nebo rychlejší chůzi ano. Skoro vždycky se mi to stává když někam jdu nebo běžim chvilku po jídle.

      0 0
    • pelhrimov  

      Já už umím dýchat od narození, heč, proto jsem dal hned napoprvé maraton za 2:40 a to jsem u toho dýchal pusou, kdybych býval věděl, že mám dýchat nosem, tak by Kenani zbledli :) Řešíte pitomosti místo toho, aby jste občas trénovali. Jo a nežerte před tréninkem a před závodem se rozcvičte.

      0 0
      • Mitchell  

        přesně tak, vypínám pc a jedu se radši někam projet, jsem pořádně narvanej po obědě tak doufám, že si po cestě pořádně zapíchám…

        0 0
      • McBlacky  

        2:40 jako vážně?

        0 0
    • yuvaa  

      Bude to nedostatočným tréningom. Pichanie v boku vzniká ako následok odkrvenia črevnej steny, keď srdce nestačí dodávať dostatočné množstvo krvi do svalov.

      0 0
      • pelhrimov  

        Těch teorií je více a asi to bude kombinace více vlivů. Také se říká, že dojde k prudkému překrvení a tudíž ke zvětšení orgánů v břišní dutině a obaly-blány kolem se nestačí včas roztáhnout. Při běhu pomáhá mít dobré břisní svaly a umět břišní lis, tzn. zatáhnou přicho tak, že má člověk v pase od předu k páteři tak 15 cm, plus zmáčknutí boklu rukou, ale to musí být člověk asi hubený, aby si bok prsty účinně zmáčknul-obejmul.

        0 0
        • pelhrimov  

          Tím břišním lisem a zadrženým dechem se nechá také okamžitě zmáknout škytání :)

          0 0
        • PjSky  

          jo jo.. doporucuju krome behani a pod. taky neco cvicit, na bricho (core) je uznavany prostredek cviceni Pilates.

          Plus tam vezmete svoji drahou polovicku a mate partnerske body k dobru (spolecna fyzicka aktivita ktera neni uklid / sex).

          0 0
          • PjSky  

            nezapomenout: PLAVANI (kraul)

            pri plavani si dychani vysperkujes nejlip. Ve zkratce: nejdulezitejsi je silny vydech.

            Pamatujes takove to hlasite odfukovani pri behu do kopce , pri plavani? Zkus to.. poradne vyfukuj, stlacuj hrudni kos ramena-zeberni svaly/zada bricho, pekne rychle a durazne vydechy.

            Nadech je vicemene automaticky, dulezity je poradny vydech, at se udela misto pro nevydychany vzduch.

            Pri posilovani se tlak na nastroj dela pri vydechu, pri bojovych umenich uder take a pod.

            A pozor: pokud dychas vic jak je treba, coz se muze stat pri dojeti kopce a naslednem sjezdu / zastavce, muzes se naopak prefouknout, clovek muze az omdlit ci dostat krece. Takze v klidu.

            Jeste jeden trik: kdyz nestihas dychat a slapes anaerobne (na kyslikovy dluh) vznika ve svalech kyselina mlecna, laktat, pri jizde skopce / po rovine je dobre se dukladne vydychat a zaroven nesilove pokracovat ve slapani, cast laktatu se pak odbourava, aniz by doslo k ztuhnuti svalu a krecim. Tim se vyrazne zvysi dojezd… staci tocit kliky na prazdno (hlavne se moc nerozkyvej). Clovek uplne citi jak mu nohy zlehknou zpatky, kdyz uz ma tuhle techniku vypracovanou..

            0 0
            • Nikovlas  

              Zrovna u plavání mi rychlý výdech nepřipadá zase tak podstatný – vydechuju plynule do vody. I když jako hadrák plavu v kraulu nádech na 3 tempa, tak při tom stíhám naprosto v pohodě plynule vydechnout (2 tempa na výdech). Dovedu si představit, že se nestíhá nádech, na který je jen jedno tempo, ale k rychlému výdechu skutečně nevidím důvod…

              0 0
              • PjSky  

                V plavani ti neporadim, ale verim ze tam je to slozity jak pises.. proto chci zkusit jestli me plavani nechytne pomoci trenera…

                Na kole uslapes vic watu jak uplaves, to sem si jistej. Naroky na dychani jsou jine. Das tvrdsi prevod a dupes do toho: uzenes se za hranice aero, anaero a bum.. koncis rudej jak rak z rozpalenyma plicema.

                Nucenym dychanim se to da posunout, mam zkusenost. Samozrejme to clovek pak citi: mezizeberni svaly muzou bolet, ne ze ne :)

                Plus ten prach z okoli v plicich atp.. si clovek uzije regeneraci.

                Btw cetl sem ze cyklisti trpi na plice a nemoci plic (zanety) mnohem vic jak prumer populace. Nedivim se, hlavne ti silnicni nebo pak v suchem lete i lesni.. :D toho prachu…

                0 0
    • Blazer  

      Qigong – čínské dýchací techniky, lepšího asi nic není. Každodenní pravidelné raní cvičení, cca 10 minut, udělá divy:)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.