• nox159

    Zdravím,

    rád bych se poradil ohledně spacáku. Sháním nejspší třisezonní spacák, neplanuju v tom spat nikde v zime. Předpokládám, že proste od jara do podzimu a ne když bude nejak extra hnusně…

    Primárne budu spat ve stanu, možná parkrat pod sirákem ale neplanuju to nejak casto. Pak taky tak ruzně když človek potřebuje přespat někde na zemi když je pracovne pryč a navečer se mu nechce shanet a platit ubytko…

    Teplotni komfort bych videl nějak kolem 0–5 °C

    Nebudu se k tomu spacáku chovat nějak pěkne ( ne ze bych ho ničil, ale proste abych se o to nejak prehnane staral to ne) , takže bych asi preferoval syntetiku a ne peri ( pokud se mylim a bylo by lepsi peri budu rád za doporuceni)

    Sice to neplanuju nosit na nějake dlouhe vylety na zadech a podobne, ale chtel bych co nejmensi a nejlehci.

    Velikost na 190cm

    Celovy limit uplne nemám ale vzhledem k vyuzitelnosti… zvazuju že bud vezmu něco ala tohle z decatlonu

    https://www.decathlon.cz/…8503640.html za nejakých 1300,–

    nebo pak něco dejme tomu do 4000,– ( pokud si vyrazne pomuzu s vahou )

    Vím nesouvisi to s kolem, ale vzdy se tu nejaka dobrá rada najde :) Zkušenosti mám jen se spacákem co váží snad 3kg a stal 300,– v tescu, takže uvitám rozumne tipy :) Diky

    0 0
    • jaspy24  

      Ahoj, mám dobré zkušenosti se spacáky od české firmy Prima, tak se mrkni tam.

      https://www.prima-spacaky.cz/

      0 0
    • b84  

      Pinguin topas 1,5kg cca 2500Kč nebo mistral 1,7 kg, cca 1500Kč. Topas je teplejší, ale to se koncem srpna, začátkem září, kdy teploty padají téměř k nule, hodí. A když je horko, furt se to dá rozepnout z vrchu i zespod :)

      Pinguiny máme doma dva + nějací známí po pár kouskách taky a spokojenost :)

      0 0
    • goofy  

      Prima Polar 600… :-)

      0 0
      • pocestny  

        jestli už peří, tak by mu imho mělo stačit 400g. to stačí na duben-říjen, tedy podle toho jeho požadavku bude 0°C vyjimka. → a jestli od Primy, tak potom to delší provedení Arctic 400. šestistovka moc hřeje, na 95% jeho potřeb zbytečné.

        Na pracovních cestách, jestli jede autem, může být spacák stále ve velkém skladovacím vaku. A jakmile pojede na hory, uvítá nižší hmotnost a menší objem. Mě to dává smysl, je to jen otázka toho, jestli do toho chce dát ty prachy navíc nebo nechce.

        0 0
        • scret  

          tak tak, 400g peri bude pri dobry karimatce stacit… Skoro bych rekl, ze se v tom vyspi, i kdyby pripadne lehce mrzlo… Samozrejme to bude uz hranicni…

          0 0
          • pocestny  

            mělo by to být v poho, v 300 g v nule, bezvětří a oblečený se lze relativně normálně vyspat, ale někdo už může pocitovat chlad, tak s 400 g to je snad v poho

            0 0
            • Hadato  

              Je to hodně individuální, zvlášť pokud člověk není zvyklý spát ve spacáku v zimě. Jinak souhlas, 400g s menší plnivostí by mělo stačit i na občasné spaní kolem 0°C. Chce to ale dobrou karimatku, jak psal scret výše, a pak taky rozumně vybírat místo, kde se člověk uloží.

              0 0
            • Pavel  

              300 ve stanu v – 6 bylo už hodně hraniční. Naštěstí jsem byl s manželkou, pro jistotu uvádím, že s tou svou;-), a k ránu jsem se docela už tulil. Zádama.

              0 0
        • goofy  

          Tak to byl návrh nadhozený kvůli financím. :-)

          0 0
        • nox159  

          K těm penezum, na jednu stranu je mi to „trochu jedno“, pocitám s tim že spacák kupuju pokud se mi nezmení styl pouzivání na hodne dlouho… takže jestli to bude o nejakou tisicovku vic tak proste bude… Jen řešim spis otazku zda to má smysl, kdyz si nejsem jisty jestli to je presne to co bych chtel na tohle vyuziti :)

          0 0
    • Hadato  

      Pokud se o spacák nebudeš starat, tak ti nevydrží ani peří, ani syntetika. Důležité je spacák skladovat co možná nejvíce roztažený, ať už jde o syntetiku nebo peří. Z vlastní zkušenosti a zkušeností v rodině bych už syntetiku nebral. Syntetika je těžká a ztratí hodně z vlastností už po roce/dvou používání. Pokud člověk vyloženě nespí v kaluži, snažil bych se podívat po péřovém spacáku, který člověka skoro přežije, pokud je trochu udržován.

      Máme doma Primu Bivak XP (syntetika), který už má asi 5 let a i přes to, že ten spacák kdysi dobře fungoval, po 2 letech to začala být bída a po 5 letech už člověk klepe značnou kosu. Degradace i přes dobré skladování je značná. Vnější matroš je OK. Podobně pak s dalšími syntetickými spacáky jiných značek.

      Na druhou stranu, máme doma několik péřových spacáků, některé mají přes 20 let (ty tehdy šil otec) a pořád dobře fungují i přes špatné zacházení rodičů – po většinu života byly spacáky skladovány v kompresním vaku. Nově je doma taky prima Polar 800 a po 2 sezónách (každý rok přes 30 dní ve spacáku, spacák převážně sbalený po danou dobu, jinak volně ve skladovacím vaku) nepozoruji nějakou větší degradaci. Matroš hodně robustní (a tedy relativně těžký ve srovnání třeba s WarmPeace). Loni jsem měl dvě slečny přes Couch surfing, podnikající 30-denní pouť přes Norsko (podmínky teda nic moc – srovnatelné s naším podzimem). Obě měly péřové spacáky, jedna Sira Rino II 600 a druha Warmpeace Viking 600 a i po intenzivním používání fungovaly jak nové.

      Já osobně mám nějaký starý péřák HelSport (Norská značka) a hřejivost vzhledem k rozměrů a váze je fajn. Nedávno jsem ho pral a loft se opět vrátil. Až na to, že z něj leze peří stářím, tak je OK.

      Teď jsem kupoval ještě zimní péřový spacák z Alíka (Aegismax) a taky spokojenost, velice lehká vrchní látka, docela dobrý střih (kromě kapuce) a super peří, výdrž ukáže až čas.

      Zkusil bych asi počkat na nějaké akce (hodně často byly výprodeje na MALL.cz – Warmpace Viking 600 nebo SJ Rino II 600), popřípadě mrknul na Primu Polar 600, nebo pak Alík (Aeqismax M3 například). U domácích značek, především pak u Warmpeacu a Primy je i fajn pozáruční servis.

      0 0
      • nox159  

        Diky za obsahlou reakci.

        Bral jsem, že peří je obecne vyrazne vice nachylné k různým vlivum – tak diky za nejake nasmerování…

        Bavil jsem se o tom i s dalsimi lidmi a slysel jsem i nazory, at na tohle kdyz chci neco lehkeho vezmu nejaky s komfortem kolem 5°C at v lete neumřu horkem a na podzim a na jare at do toho hodim fleecovou vlozku že to udela cca +5–8°C navi. Co by jste obecne rikali na tuhle variantu?

        Připadne jsem se dival na prima arctic 400

        Sice už o litr drazší než byl strop ale říkám si ze komfort kolem 1°C by mohl byt na tohle v pohode… a 1,1kg by se mi libilo :)

        0 0
        • scret  

          ano, peri je nachylne na vlhkost, na pot atd. Ale vydrzi vlastnostma dyl nez syntetika… Dulezite je u peri taky mit dobrou podlozku/samo­nafukovacku apod., prtze peri pod tebou se slehne a spis asi tak na 2mm…

          0 0
          • Hadato  

            Souhlas, peří je trochu více náchylné, ale pokud člověk vyložení nespí pod okapem tak bych to až tak neřešil. Výrobci navíc dnes peří upravují proti-nasákavou úpravou, která ten problém částečně eliminuje. Navíc není problém spacák jednou za čas vyprat nebo nechat vyprat a tím ho zbavit potu/mazu a další nepořádku a tím navrátit luft.

            Co je nicméně pravdou je to, že pokud je spacák komplet durch mokrý, trvá dlouho ho usušit proti syntetice. Při normálním užívání a sušení jsem zásadní rozdíl nepoznal.

            S podložkou souhlas, dobrá karimatka je základ. Z mé zkušenosti ale třeba stačí Thermarest RidgeRest SOLite nebo Thermarest Z Lite nebo nějaké podobné variace.

            0 0
            • scret  

              ale kolik tech vyrobcu s hydrofobizovanym peri je?:) A hlavne taky kolik to stoji… Resp. ti to muzu presne rict, aktualne mam cca 2 tydny doma vymazleny peracky od Cumulusu, vsechny tri s hydrofob.perim… Cca za 100g peri je priplatek cca 10euro oproti klasice…

              A Warmpeacu atd. si s touto upravou ani neskrtne, malokdo to dela…

              Jinak ano, da se to vyprat… Problem normalniho peri je ten, ze kdyz navlhne, v podstate skoro uplne ztraci izolac.schopnosti… Syntetika hreje i mokra… Teda izoluje samozrejme:)

              Otazkou je, jak casto v tom hodla spat… pokud 3× do roka, nema asi peri smysl kupovat… Ale zas psal, ze resi vahu… v tom pripade klidne toho Vikinga nebo Primu… je to levny a pomer vaha/izolace je neskutecny oproti syntetice…

              0 0
              • Hadato  

                Pravdu díš, žil jsem celou dobu v domnění, že Prima/SJ to taky ošetřují. Něco by se možná dalo dohnat Nikwax Down proof, ale s tím nemám zkušenost.

                Jinak z mé zkušenosti záleží, jak moc to peří navlhne. Pokud spacák ztratí loft, tak je konec, ale to už ten spacák musí být hodně mokrý. Trochu vlhký péřový spacák neizoluje o nic hůř, než vlhká syntetika. Záleží ale taky na plnivosti peří. Spacáky s větší plnivostí jsou na vlhko a ztrátu loftu daleko více náchylné (srovnávám zimní spacák s 750cuin/lehký třísezónní spacák 700cuin vs Prima Polar s 600 cuin).

                Jinak souhlas, pokud je spaní 3× do roka někde u auta, kde člověk neřeší váhu, tak je to asi zbytečnost. To i ta syntetika při rozumném skladování vydrží roky. Pokud ale člověk řeší váhu (což nox159 řešil), tak to bez peří úplně nejde.

                0 0
                • scret  

                  Ja mam kdysi 100let starou spatnou zkusenost s Warmpeacem, kdy v noci snezilo a behem cca 2 hodin byl v hajzlu a naslednoval uprk na chatu, kde jsem v nem klepal dalsi 2 noci:((

                  Ohledne nikwaxu taky nemam zkusenost, ale vzhledem k letitym zkusenostem s jejich impregnacema na obleceni a botach bych tomu nedaval moc vahu…:))

                  Prima a ani SJ tusim nedelaji hydrofobizovany peri… Rakoska dela jen tusim vnejsi matros odolny vode… Ale nesleduju je uplne podrobne…

                  Pokud vim, hydroperi dela jeste napr. RAB…

                  0 0
                  • Manzak  

                    Nebo Alpkit z tech levnejsich.

                    0 0
                    • obda  

                      Můj nejlepší kauf spacáku – v roce 2005, když začínali. Za 100 liber spacák 700 g peří 90/10 :) Drobné mínus je obyčejnější látka a trochu vyšší hmotnost (na péřák).

                      0 0
                    • Hadato  

                      O Alpkitu jsem nevěděl, nicméně ty spacáky vypadají hodně pěkně. Cenově podobně jako Prima/SJ, lehčí matroš a k tomu bonus ta vodoodpudivá úprava peří (je to teda taky od Nikwaxu, ale předpokládám, že to bude trochu sofistikovanější, než jenom vypraní v Down proof). Díky za rozšíření obzorů.

                      0 0
        • Hadato  

          To, co jsem psal je jenom můj názor a zkušenost… Každý může mít na věc jiný pohled. Je dobré se vždy pobavit s více lidmi, kteří s tím mají zkušenost. Opravdu znám hodně lidí, co si koupilo spacáky z umělého vlákna a jenom čekají na dobrý důvod je vyměnit za péřák.

          S vložkami moc zkušenosti nemám, těch 5–8°to asi udělat může, pak ta vložka váží třeba dalších 400g což mi přijde hodně. Vím, že to hodně lidí používá, nicméně já se s vložkami nikdy nesžil. Na spaní ve větší zimě většinou vozím dlouhé vlněné podvlékací prádlo, pořádné vlněné ponožky, popřípadě přiobleču tenkou péřovku, kterou mám většinou s sebou.

          Je ještě třeba vzít v potaz to, že nebude stačit pořádný spacák, ale je potřeba mít i dobrou karimatku – spacák zespodu skoro neizoluje. Do podzimu stačí v pohodě hrubší pěnovka.

          Ten Arctic jsem neviděl, nicméně má stejnou látku jako ten Polar (celkem těžkou ve srovnání s jinými výrobci), jenom trochu kvalitnější peří. Ten Polar je celkem objemný, takže pro nováčka spaní venku i pohodlný. Ten 1°C by měl být dostatečný na tří sezónní spaní. Hodně pak ale záleží, kde si člověk lehne, zda fouká (pokud spí venku) a taky na tom, kdy mu začíná být zima (a tedy nespí pořádně) – každý to má jinak. Taky je pak důležité nejít spát hladový a zmrzlý.

          Jinak za tu cenu je i SJ Rino II 600 a Viking 600 (Viking má kachní peří – někdo tvrdí, že smrdí, ale já to nepozoroval) . Pokud je možnost, zkusil bych se na spacáky osobně podívat a podle toho rozhodnout.

          Nevím, jak je to u ostatních spacáků, ale u Primy se vyplatí sehnat/ušít nějaký jiný kompresní obal, ten, co je ke spacáku v originálu je neskutečně těžký. Pokud jde tedy o váhu.

          0 0
          • scret  

            potvrzuju, me kachna smrdi… Hlavne kdyz trosicku navlhne nebo se „zpoti“…

            Ale Viking 600 je dobra varianta…

            0 0
          • nox159  

            Jak to tady tak čtu, tak stejně se budu muset od něčeho odpíchnout, něco „rozumneho“ koupit a udělat si nejakou vlastni zkušenost.

            Zatim mi přijde rozumný ten pinguin Topas (toho jsem mel vyhlednuteho už před zadáním dotazu jako mezistupen mezi decatlonem a nečím lepším) Zkusím ho na par nocí a uvidim, kdyz nebude vyhovovat tak ho dostane přitelkyne ( spacák pouzije na par noci ve stanu v lete) a já si poridim nějaký perák abych porovnal :)

            Karimatku mám aktualne něco ala Thermarest Z-seat (nějaka kopie) takže to zkusím s ni a uvidim…

            Kazdopádne moc diky za reakce, rady a tipy, je to pro mě nové a jako u všeho bez vlastni realne zkusenosti se napoprve dost blbě vybirá :)

            0 0
          • pocestny  

            Prosím tě ta látka u Aeqismax dýchá, nedýchá, potíš se v tom? Můžeš to srovnat s jiným známějším materiálem? Sháním se po detailnějším popisu, protože zaprvé kámoš chce levný spacák, a nevím zda doporučovat toto. I možná já bych jeden levnější upotřebil, tam kde si nechci dojebat Cumulus (občas někomu půjčit, nebo sobě k ohni, dětem na aktivity, kde si to osobně neohlídám atp.)

            0 0
            • Hadato  

              Potřeboval jsem spacák na zimní spaní, s rozumnou váhou a měl jsem hodně omezený rozpočet, takže jsem letos koupil G3 s ca. 900g peří. Matroš je hodně jemný, lehký, příjemný na omak, dost poddajný. Připomíná mi hodně materiál, který používal (nebo ještě možná používá) Hannah na svou nejlehčí „šusťákovou řadu“, rozhodně je to lehčí matroš než SJ Rino, Prima, spíš něco vy stylu ultralehkých SJ s Pertexem Quantum. Látka rozhodně nepůsobí jako látka pro děti na tábor – je to hodně tenký a lehký materiál. Vnější vrstva se tváří, že má nějaký voděodpudivý zátěr (matroš je lesklý), voděodpudivost funguje decela OK. Neměl jsem pocit, že by spacák nějak vlhl celkově (jak už od potu nebo tak zvenčí) a to ani kolem hlavy. Látka byla namrzlá/navlhlá zvenku od dechu, ale na loftu mi přišlo, že se to nepodepsalo.

              Prodyšnost moc soudit nedokážu, asi to zázračné nebude. Letos jsem to testoval v Norských horách, spaní ve stanu, většina dní kolem –15°C, několik dní pak pod –20°C venku, takže se o nějakém přílišném pocení mluvit nedalo. Na druhou stranu jsem tam ale sušil všechny mokré/zpocené věci (ponožky, vlněné triko a podvlíkačky, rukavice, vložky do dob, atd.) a nebyl s vlhnutím problém.

              Docela mě překvapila kvalita peří. Plnivost to má velice slušnou – těch deklarovaných 800cuin to asi nebude, ale 700+ cuin tam určitě je – porovnání s Mountain Equipment Glacier 1000. V nějakých recenzích před použitím spacák prali a tvrdili, že se loft zvětšil, čemuž se věřit dá (mám pocit, že to byl model M3).

              Jinak spacák je hodně úzký v porovnání se stejnými délkami od Primy a Sira při ± stejné délce, což někomu může vadit, mě to vyhovuje – ostatní řady to můžou mít jinak. Co mě štve je návrh kapuce, nebo spíš límce. Na spodní straně tam límec normálně je, ale horní strana má jenom hodně minimalistický límec a navíc obě stahovací tkanice (pro límec a kapuci) jdou přes stejné místo – pokud se člověk nehýbe, tak je to OK, ale při pohybu prostě ztratí nějaké to teplo. Krytí zipu je ucházející.

              Jako alternativa levnějších SJ/Primy/Warmpeace bych řekl, že OK – váha podstatně lepší (sedí ± s údaji na internetu), sbalitelnost proti Primě Polar. Teplotní ohodnocení ± sedí (i přes –20°C venku a tedy asi méně, než –10°C ve stanu jsem spal jenom v dlouhém tenkém vlněném podvlékacím oblečení bez pocitu chladu). Pro mě docela příjemné překvapení, až na tu kapuci, koupě zatím nelituji (zvažoval jsem Primu Polar 1000, Vikinga 900) . Otázka je, jak to bude s výdrží jak látky, tak peří a chování při nějakých extrémnějších (rozuměj vlhčích) podmínkách.

              Více info klidně přes SZ.

              0 0
              • Jezevec70  

                Na svrchní látku se používá DWR úprava standartně. Třeba i Viking ji má. Otázka je, jak dlouho bude fungovat.

                0 0
                • Hadato  

                  Ano, jsem si toho vědom. Ne vždy ale plní funkci tak, jak by měla. A jak říkáš, otázka je, jak dlouho to bude fungovat, zvláště u toho Aegismaxu.

                  0 0
    • Copernicus  

      https://www.mountfield.cz/…pal-9vpr0274

      koupil jsem dceři

      zatím si nestezuje

      0 0
    • pocestny  

      Co dělat, když vám dítě vyroste z dětského spacáku? Co byste vybrali vy, a proč? Co třeba ušetřit, koupit čínu a podomácku si to třeba zkrátit?

      Omezením našich dětských spacáků je 145cm, a tak se na jaro musím rozhlídnout po něčem „dospěláckém“. Chodíme s dětma jen od března do listopadu, takže hledám asi tak čtyřstovku peří. Spíš úzký než široký, a délka stačí na postavu do 160cm. Průzkum trhu jsem si moc nedělal, asi bych vzal ve velikosti XS Cumulus LiteLine400 (orientačně 705g ve vel.M) a nebo Panyam450 (810g). Rozdíl je v tom, že Panyam má zateplovací límec, ale ten nám u Juniorů nějak moc nechyběl, a mně u LL300 taky nechybí. LL400 vel.XS je někde mezi 6500–7100 Kč, o ceně Panyamu nemluvě. To se mi zdá moc, ale zatím jsem v téhle cenové viděl akorát těžší pytle s kachnou…

      Panyam

      LL400

      0 0
      • scret  

        Napadl me 170ka WP Viking… jenze 170 je asi uz moc a navic maji jen 300 a pak 600… Tak to jsem ti asi nepomohl:))

        0 0
        • pocestny  

          Jo no, není to jako tak úplně to pravé.

          0 0
          • scret  

            Tak LL400ka bude asi nejlepsi, o tom zadna :) ale myslel jsem, ze chces usetrit…:))

            Ja budu brat pro deti asi az za par let… Ted maj maly BOLLy z umelotiny…

            0 0
            • oddie  

              Ty Bolly používáme na táborech atd., kde se nikam nenosí…

              0 0
              • scret  

                jj, jsou velky a celkem me prekvapilo, jak i novy maji prd loft :( Ale bylo to levny a na to stanovani 1× rocne to bohate staci… Az budou kluci vetsi a bude je to bavit, dostanou vonafku :))

                0 0
                • oddie  

                  Začít je třeba od malinka, jinak je to bavit nebude ;)

                  0 0
                  • scret  

                    uvidime.. Letos jsem chtel, ale nedalo se… Nejdriv jeden meningitida, pak druhej nestovice a pak nestovice ten prvni… krasa :/

                    0 0
                    • oddie  

                      No jo, stane se…

                      Jinak je třeba děti co nejvíc věcí učit už od mala, protože víš jak, co se v mládí naučíš… ;)

                      0 0
                      • scret  

                        Dobre on:)

                        Kolik mu vlastne je? 6?

                        0 0
                        • oddie  

                          7, a staršímu 9. Nějak rychle to roste :)

                          0 0
                          • scret  

                            co to ma za sedak? nejaky detsky celotelak?

                            0 0
                            • oddie  

                              Ocůn Mojo.

                              0 0
                              • pocestny  

                                no, taky nějaké vybavení máme, ale mě samotného lezení nějak přešlo, a tak kromě umělé stěny v parku a takového toho dětského bouldrování přes kameny, jsem je nikam nebral. Když pominu to jejich ječení, které obtěžovalo lidi okolo, spíš proto, ať vlastně nedělají adrenalinové věci, jako jsme dělali my, protože se o ně nechci bát…

                                Jinak nádhera, palec nahoru, jen bych si snad dovolil doporučit helmu, alespoň cyklistickou, než žádnou.

                                0 0
                                • oddie  

                                  Lezení neberu jako adrenalin, ale spíš jako kompenzační cvičení, ostatně kvůli tomu jsem je k tomu přivedl, hlavně starší potřeboval řešit záda :) Helmu zpravidla maj, když jsme někde, kde padaj šutry, ale pravda ne vždycky, přiznávám ostuda. Bát… no, bojim se teda spíš jinejch věcí, jako vliv okolí, party, drogy apod., když už, aby se jim pokud možno vyhnulo.

                                  0 0
                • pocestny  

                  tak určitě ty levné duťáky mají smysl právě na tohle.

                  Jinak jasně, že bych teda rád ušetřil u toho peří, proto jsem psal ten dotaz výše, a do jara je čas se rozhodovat… Třeba se objeví nějaká úžasné překvapivé řešení do té doby.

                  PS: jestli je to baví, se jich moc neptám ;) snad jo, ale trošku mi děti zlenivěly v poslední době, už jsem to asi někde zmínil.

                  0 0
                  • scret  

                    Taky mi kluci bohuzel zleniveli :(

                    Pristi rok se do toho budu muset dat…

                    0 0
                    • oddie  

                      Je třeba hlavně vymyslet, jak je do něčeho hecnout, příkazy nefungujou. Když se povede je hecnout, hrnou se pak sami :)

                      0 0
                      • scret  

                        jj, no prave… :/

                        0 0
                      • mr.antik  

                        to vidim u skoro-synovce na domácí pyramidě potřeb je mobil + telka a nudění se. V tomhle věku snad jediná možná motivace je kolektiv vrstevníků, kde nebude remcat :-)

                        0 0
      • oddie  

        Už jsem vzal, LL400.

        0 0
        • pocestny  

          Jo, tak tahle zpráva mě potěšila, jak vidím, trvalá shoda…

          0 0
        • pocestny  

          tak dneska teda objednávám LL400 vel.XS

          0 0
          • pocestny  

            Tak jsme poprvé vyzkoušeli LL400. Ale s letním dohromady, celkem asi 570g peří. V noci krásně jasno, úplněk, silný vítr, a –5°C uvnitř stanu. Ten čínský stan to přežil, začínám mu pomalu věřit

            K tomu spacáku: vel.XS je tak o 15 cm delší než Junior. Ale šířkou je to prostě dospělý spacák – dítě může dát ruce až 10 cm od těla, což se mi zdá příliš, jiná negativa jsem nenašel. Dítě mívá studené nohy, tak pokud jste někdo někdy uvažovali o příplatku za footbox – třeba pro svoji babu, je to vidět i cítit rukama, že je u chodidel opravdu pěkná hrouda peří. Nemůžu hodnotit teplo, protože jsem v něm nespal, a protože v něm byl ještě ten letňák. Ale co bych na tom asi tak hodnotil, v nule by tom mělo být normálně příjemně i dítěti.

            0 0
    • pocestny  

      Nový svatý grál pro třísezónní spacák: Rab Mythic Ultra 360

      s 360g peří, nylonem s nějakou teplo-odrážející titanovou vrstvou, hydrofobním peřím, komfortem v –2° a hmotností 606g?!

      Ehm… jo takhle, aha, 600 Euro. No tak asi nic. Tahle látka může nastavit nový trend, třeba to v příštích letech nabídne někdo za polovinu.

      0 0
      • sis  

        Jak mám Rab rád, tak tyhle teflonové a v tomhle případě titan(!), to jsou strašné kraviny.

        0 0
        • waters  

          cože..? to jsou blázni 600 euro:))))

          0 0
          • sis  

            Ty si rád nepřiplatíš za horší izolační vlastnosti?:)

            0 0
        • pocestny  

          f tom hydrofobnim peří právě píšou „fluorocarbon-free hydrophobic down“, takže už žádná rakovina ;)

          Něco tvrdí marketing o zázračném povrchu, ale 360g peří v –2° zahřeje i bez tohoto povrchu (mám zkušenost s 300g v dejme tomu +2 až 0 k ránu), čísla tedy neuvádějí nijak významně odlišná od toho, co by šlo běžně očekávat. Těžko teda soudit…

          0 0
          • scret  

            no, uprimne, mozna ty mas komfort s 360g peri kolem nuly, ale ja mam treba vyzkouseno, ze s Panyamem 450 mam ten komfort kolem nuly a min uz moc nesnesu…

            A treba i Cumulus uvadi komfort kolem nuly… Takze mi jejich cisla relativne sedej presne…

            0 0
            • pocestny  

              No jak už jsme řešili, já si furt tajně myslím, že jsi měl slabší podložku ;) ale už to neřešme, neříkám, že v 0 je mi nějak extra teplo, zpohodlněl jsem dost. Ale během nouzového stavu 7 nocí ve stanu s LL300, odpočatý, pohoda.

              Je to taky otázkou toho, jaká je únava, večeře, vlhko, vítr, nebo když jdeš spát studenej … a jestli je to nula někde před rozedněním, a nebo celou noc.

              spec. LL300 říká komfort v +4, Rab MU360 říká –2° (tak dva stupně přidává to titanové placebo). Má holt více peří. Rab MU360 má konkurovat Cumulusu Xlite400 (575g@-1° za 375 Eur nebo 415 Eur s HF-peřím, můžeš si ho nacustomizovat +20g peří a jsi na –2°C a 600 gramech vlastně taky) a nebo Malachowski UL500 (700g@0°C za 308Eur). Jako normální člověk si to za 600 Euro nekoupí ani náhodou. Xlite400 není asi v ničem horší, a i ten Malachowski vedle toho vypadá jako lowcost (ale víš jak … :-D)

              0 0
              • pocestny  

                Ještě aby si někdo neřekl, že jsem úplně cvok, tak já mám zcela sériový LL300, a zcela sériový Panyam600. Řada Xlite stejně jako Malach mi už přijdou drahé na ty moje výlety kolem domu.

                0 0
              • scret  

                souhlasim s tebou, ze ta cena je samozrejme ulet, ikdyz vis co, pro cizince to neni takova racha jako pro nas…

                Nedavno jsem coural Amsterdamem a lehka hezka kozena bundicka do mesta – 1000E… Tak ti pak spacak za 6kil prijde na pohodu:))

                Ad chladno/teplo. Poucky samozrejme znam a hraje do toho spoustu faktoru. Ja si jenom myslim, ze jsi proste otuzilejsi… Kazdy ma ten tepelny komfort jinde… A to jsem si myslel, ze zas tak zimourivy nejsem… Ale jsou lidi, ktery jsou na tom samozrejme mnohem lip nez ja. Takze bych se posuzoval nekde jako stred.

                Mam vyzkouseno, ze udaje komfortu u Cumulusu mi sedi a podle toho se ridim…

                Podlozky pouzivam dve – bud TR Neoair Xlite s tusim 3,2 R anebo samonafukovacku TR Prolite PLus, ktera ma tusim kolem 3,6R? Nic teplejsiho nemam.

                0 0
                • mr.antik  

                  Ty odpory podložek moc nechápu. My máme tyhle, https://www.nalehko.com/…atic-v-lite/ Odpor 4,4 jak na serverní pól a přitom pocitově od země větší zima jak 10mm EVA.

                  0 0
                  • scret  

                    to je divny, prtze ja rozhodne citim lepsi izolaci od zeme nez i na 1,4 EVA… a to o dost…

                    Navic u peraku by se to projevilo jeste vic…

                    0 0
                    • pocestny  

                      Hele, Neoair xlite opravdu moc nehřeje, pod nulou jde zespodu citelně chlad. Prolite plus, kterou mám shodou náhod taky z dřívějška, je na tom papírově podobně (R3,2). Ale určitě jsou teplejší než pěnovky. Paradoxně v dutém vlákně na pěnovce bylo zespodu tepleji, než s peřím na nafukovačce.

                      Řešení na zimu, abych nemusel kupovat xtherm, jsem našel v kombinaci neoair xlite + klymit inertia xlite a někam jsem o tom už psal. Celkem dobře to řeší problém slehlého peří. Chlad cítím jen na patách u nohou, když nemám teplé ponožky. Hmotnostně 350+160 je méně než hmotnost zimní karimatky xtherm. Sere mě na tom jen to, že bych chtěl širší rozměr té neoairky, aby ruce nebyly mimo karimatku. A nezkoušel jsem to v extrémní situaci (příliš lehká zima).

                      Static V insulated jsem nezkoušel. Ale s R4.4 a 430 gramy je to super kauf.

                      0 0
                      • scret  

                        Ja mam Neoair Xlite jako 3 sezoni a Prolite plus jako zimni, resp. od cca nuly dolu…

                        Ale zvazoval jsem o XTherm, ale cena je hrozna…

                        NIcmene cetl jsem, ze pouzivas klymitku, ale neklouze to uz po sobe moc? XLite + Tyvek a musim spat uplne na rovine, jinak to jezdi jak na toboganu :(((

                        Jinak Xlite ma uz ted tusim 4,2R… zrejme tam pridali kus alobalu… buhvi…

                        0 0
                        • ghostik  

                          Jestli jsem to spravne pochopil tak Xlite ma jen novy ventil, a „R“ ted udavaji v jinych „R“ aby to vypadalo lip :/ S tim ze je kolem 0 na Xlite uz zime jste me nepotesili :/ Na zimu bych stejne tahnul i EVU tak jak pisou v navodu, ale cekal jsem, ze nulu to zvladne jeste bez problemu.

                          0 0
                          • scret  

                            aha :( Tak to je slusnej ojeb…

                            Ad zima – je jasny, ze zadny zazraky se nekonaji a proste vaha vs. izolace se zatim moc okecat neda. Kdyz se mrknes na jiny vyrobce, maji vyssi vahu nez XLite… Takze budto pod to prave EVA nebo nejakou alumatku anebo vzit Neoair XTherm nebo jinou karibabu…

                            0 0
                        • pocestny  

                          Já zatím tyvek nezkoušel, mám ještě dost krycích plachet z polyethylenu (kaufland 70 Kč 2×3m, tzn. 35kč 1,5×2m), tak až je zničím. Jediné, co mi klouže, je podlážka čínského stanu po footprintu, ale neřeším to (to je ukotvené, takže pohyb jen centimetry). K tomu spaní na dvojici nafukovaček: Je to trochu zvláštní, Klymitka ve spacáku je trochu na obtíž, ale dá se zvyknout a při otáčení se si ji tak nějak v polospánku pohlídám rukou.

                          Jo a po 3 letech už to chce 2 ze 3 kusů neoairek v noci mírně dofukovat.

                          0 0
                          • scret  

                            jako musim rict, ze je celkove TR dost prestrelil. Na tu kvalitu. Ted je navic jeste trochu zdrazili, rekl bych…

                            Ja se v noci dost vrtim, takze pro mne je nejaky vrstveni podlazek atd. naprd… :( Na Tyvek jsem namatlal pruhy silikonu a prestoze ta svine drzi na vsem a sto let, tak na tyveku to nedrzi a loupe se dolu :(

                            Napadlo me jeste posledni zachranu napatlat na Neoairku, ale bojim se, ze ji to poskodi.

                            0 0
                      • pocestny  

                        Oprava: To je neuvěřitelné, jak u 8 měsíců starého příspěvku už spousta informací neplatí.

                        Klymit Static V insulated ve skutečnosti nemá žádný R4.4, ale podle nové normy pouze R1.9. Nemá mezi těma párkama žádnou izolaci. Klymit bude muset trošku upravit ty svoje produkty.

                        Neoair Xlite se naopak chlubí R4,2 podle nové normy. Přitom Neoair xlite mi od –7° přijde vyloženě nevhodná. A všechny neoairky mi odešly, tak se cítím poněkud nasraně. V kombinaci s ultralehkou Klymit inertia xlite ve spacáku pomáhá zlepšit situaci (a dostal jsem k ní i lepidlo, tak tím zkusím někdy zalepit ty neoairky). Poměr výkon/cena je okay, ale i tak doporučuju na kvalitní spánek řešit radši pořádnou zimní karimatku, ideálně o něco širší.

                        0 0
                        • Honza03  

                          Ty neoair se ti propíchly? Používáš pod ně něco? Stále zvažuju jesli koupit Xtherm Large, ale nejsem fanda šustění. A víc jak 600g taky nechci, existují nějaké alternativy do cca –5°C.

                          0 0
                          • scret  

                            Alternativy k TR Neoair moc bohuzel nejsou :( bud je to tezky anebo to tolik neizoluje.. :(

                            Jinak XTherm ted je skoro vsude nedostupny :(

                            0 0
                            • Pi†el  

                              Ale jsou. Koukni na Mountain Equipment…

                              0 0
                              • scret  

                                mrknu

                                0 0
                              • scret  

                                Tak jsem koukal a asi hod konkretni odkaz, prtze ty, co jsem nasel byly tezsi a hur izolovaly…

                                Samozrejme je to treba „jenom“ o 100–150g, ale i tak… A odpor horsi, nez TR :(

                                0 0
                                • Pi†el  

                                  Aha. Tak koukám, že ME Aerostatky inovovali a zatěžkali… :-/

                                  Mám starý model a má tepelný odpor 5,1 a ve standartní délce asi 530g. Je ale o těch 100g těžší a o jednotku „teplejší“ než adekvátní model TR.

                                  0 0
                        • mr.antik  

                          Tu Klimitku potvrzuji já a hlavně přítelkyně, pod nulou celkem nepoužitelné bez dalších opatření.

                          0 0
                          • scret  

                            tak to je dost na h… :(

                            0 0
                            • mr.antik  

                              je to prostě obyč celkem kvalitni a velmi pohodlná a rozměrná třísezonní karimatka ale na zimu už to chce nějakou evazotku přibalit.

                              0 0
                    • mastihuba  

                      ja tak nejakna mistni doporuceni koupil neo air a kdyz sem tonafoukl na pohodli s malo vzduchem tak me zabla dlazba v + 15 no a pak jsem spal venku v-2 na alumatce s vyssim nafouknutim a vylo to jako v bavlnce.

                      0 0
                      • scret  

                        to je divny, prtze ted jsem s ni spal v cca +4, letni spacak Liteline 200, v tom vlozku STS Thermolite Reactor Compact Plus a jediny odkud mi nebyla zima, tak od zeme… Zvrsku jsem k ranu citil trochu chlad, od zeme nic…

                        Ale nafukuju ji tak nejak normalne…

                        0 0
                        • mastihuba  

                          no podle reakci to teda asi bylo i tim ze jsem byl spacakem jen zakrytej a dotykal se zeme. jinak si to vysvetlit neumim.

                          0 0
                      • RomanH  

                        Ona i ta dlazba ted nebude ideal. Sice pres den neco naakumuluje, ale od vecera jde teplota prudce dolu. Ja jsem s Xlite spokojenej, ale nejnizsi teplota, pri ktere jsem na ni spal, byla lehce pod nulou (vecer bylo +9, rano byla na tarpu a okolni trave zmrzla rosa). Spacak LL300. Pod tu karimatku ale davam Alu termofolii a Tyvek.

                        0 0
                      • tsunami  

                        Letos jsem karimatku NeoAir Xlite používal dost, v teplotách –5 až –3 na dřevěné podlážce, na písku ve skalách, na zmrzlé půdě v lese… zima od země mi nebyla, spal jsem na té matraci, alumatce a tyveku. Teda dokud jsem karimatku nepíchl a nemusel 6× za noc dofukovat. To byl opruz.

                        0 0
                        • ghostik  

                          a myslite ze ma ta alumatka nejaky vliv? ja jsem ji zatim taky podtim vzdycky mel, ale rad bych se ji kvuli velikosti zbavil a nosil jen tyvek

                          0 0
                          • pocestny  

                            jo to má dost vliv, když to neleží přímo na sněhu.

                            s neoair xlite jsem taky spokojený, jen podle situace k ní přidám víc izolace, už jen bunda pod bedrama řeší dost. Psal jsem „chladno pod nulou“, kolem nuly to myslím ještě není tak poznat.

                            0 0
                        • tsunami  

                          Beru to tak, že každá izolační vrstva pod tělem je dobrá a když se alumatka v pohodě zabalí do batohu, tak proč ji s sebou nevzít :-)

                          0 0
                  • pocestny  

                    na té Evě jsi spal s dutým vláknem, ne?

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Jojo s něčim obyč od rock empire… Prostě strčim ruku pod záda a od země chlad. Moje představa je, že s R4,4 nemusim mít pod zádama nic… Jinak na zimu netrpim a spacák je Cumulus Traveler

                      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Skalv  

      Ahoj, vybírám nový spacák a potřeboval bych od vás poradit. Mám tři kandidáty, ale nevím který vybrat. Spacák mám hlavně na léto na 3 týdny na tábor a jinak přes rok sem tam nějaká výprava pod stan či na chatu. Plánujeme letos taky vícedenní cyklo putování. Chtěl bych, aby spacák nějakou dobu vydržel, aby po 5 letech nepřestal hřát. Tedy sháním ideální poměr váha/výhřevnos­t/výdrž (pod 0°C asi spát nebudu) Můj rozpočet je okolo 2–2,5 tisíc.

      Tady jsou favoriti:

      1. Hanibal REM

      https://www.hanibal.cz/…-160-id23482

      1. Pinguin Topas

      https://www.hanibal.cz/…opas-id12788

      1. Prima Anapurna – celkem výrazně přesahuje rozpočet, ale na webu ho vychvalujou, jak je skvělý poměrem váha/výhřevnos­t/výdrž. Je to opravdu takový rozdíl, že bych za to měl připlácet tisícovku? Ještě se mi líbí, že to šíji v Česku.

      https://www.hanibal.cz/…-220-id18859#…

      https://www.prima-spacaky.cz/…beru-spacaku

      Budu moc rád za vaše rady a tipy.

      0 0
      • pocestny  

        To jsou neřešitelné požadavky. Aby byl po 5 letech dobrý, to půjde těžko. Z tvé trojice bych za tu Primu nepřiplácel. A vůbec, prostě 1kilový spacák ze syntetiky je moc tenký. Možná bude fajn první sezonu, ale další roky ti v tom už bude kosa i v létě. Jestli ti nevadí půl kila navíc, tak vezmi ten Pinguin Topas. Je z téhle trojice nejteplejší, možná nemá kvalitní vlákno, ale je ho tam víc a pokud převažuje použití na táboře a chatě, tak hmotnost neřeš. Pokud chceš, aby ti vydržel, tak ho nebal do kompresního obalu. Kromě cyklovýletu ho prostě vůbec nebal. Hoď to do auta ve velkém pytli, a zase ho ve velkém pytli přivez zpět.

        Z hlediska životnosti bych ti hned doporučil peří, a myslím, že tady bude více odpovědí v tomto duchu. Ale vypadá to, že máš jen mlhavé představy o spaní venku, tak zůstaň u dutého vlákna a peří si kup až budeš přesně vědět, proč ho chceš.

        Ohledně levného peří mám na mysli třeba čínský „Aegismax G1 L 400g“ a v ČR eventuálně něco jako Warmpeace Viking 300, Husky Dinis, nebo Decathlon Trek900, Camp Inuit …

        To je jen seznam těch levných. Vyzkoušený nemám ani jeden z uvedených. Nejčasteji lidi kupují Viking 300, a v +5°C se v tom dá spát. Při téhle příležitosti jsem našel nějakou akci na Camp Inuit za 2990 Kč a tak jsem se snažil k němu něco najít . Asi je v tom nějaké shitové peří, když s 500g uvádí komfort jen v +5. Já bych do něj teda nešel, když +5 přežiju ve Vikingu300 se skoro poloviční hmotností.

        0 0
      • Honza03  

        Mám doma asi 1850g synteťák který je starý asi 15let. Nový byl asi do podobných parametrů jako ten Topas možná i o pár stupňů méně. Jezdil sem sním několik let na tábory spal sem s ním i v minusových teplotách i když už to byl extrém. Dneska pořád použitelný kolem 4°C.

        Asi před dvěma lety sem si koupil lehký 700g synteťák s komfortekm někdo kolem 10°C. Spal jsem v tom celkem párkrát jednou i při 4°C (velký špatný). A po roce používání je v tom zima i při 15°C. dneska už je to vážně jen na léto když kolem 18°C. Neskutečně rychle se to proleží.

        Takže pokud to není nějaká převratná technologie tak lehká syntetika je jen na pár použití.

        Jelikož se mě líbily možnosti který lehký spacák nabízel nějak sem si na to zvykl. Tak sem letos koupil Cumulus Lite Line 400. Spal jsem v tom jednou v 6° a zjistil sem že to asi bude chtít ještě nějakou teplejší nafukovačku ta z dekáču už na to moc není.

        Takže pokud chceš aby to vydrželo a bylo levné vem ten nejtěžší a nejteplejší synteťák. A na kolo na léto bych si koupil za 400 z Lidlu s tím že je to tak na pár použití do tepla. A pokud tě to chytne a budeš chtít víc tak se poohlídnout po peří.

        0 0
        • babkanakole  

          Podle toho popisu v úvodu to na mě dělá dojem, že cokoli lehkého, levného a „jednorázového“ bude nejlepší řešení. Spacák z Lidlu v pohodě na popisované použití minimálně rok nebo dva vydrží.

          Co to je za tábor, resp. jak tam budete spát? A co to kolo – jen za pěkného počasí, nebo za jakéhokoli? Syntetika sice odchází rychle, ale tohle nevypadá na časté balení a vybalování.

          Sama musím mít syntetiku (peří skutečně nesnesu ani ve spacáku) a už to mám víceméně jen jako víkendové nebo max. týdenní letní použití, kdy si už počasí vybírám. Řeším v 99% případů extra letním, skladuji pověšený a nepočítám s dlouhou životností. Pokud potřebuji jen o trochu teplejší, doháním oblečením, vložkou do spacáku nebo navíc quiltem přešitým z laciné letní peřiny (v podstatě jen jedna vrstva izolace navíc). Bývat víc mimo civilizaci, netroufnu si to dávat takhle – počítám s tím, že v nejhorším se na to vybodnu. Taky je ale pravda, že odjakživa mi v noci stačily slabší spacáky než ostatním.

          0 0
      • oddie  

        Upřímně, to zadání „hlavně na léto na 3 týdny na tábor a jinak přes rok sem tam nějaká výprava pod stan či na chatu“ není úplně na třísezóňák. Reálně se k té nule nakonec ani nepodíváš… Ale jestli chceš, aby se v tom dalo vydržet i u nuly a s tímhle rozpočtem, tak to holt bude mít aspoň 1,5kg.

        Ve starém (asi 15 let) Pinguinu Trekknig jsem dal jednou spaní venku v –3, ale bylo to teda těžce na hraně, hned potom jsem si šel objednat nový péřák. Ale ve stejném spacáku v létě je vedro. Tak si vyber – podle mě je to tvoje zadání spíš na lehčí letňák s tím, že se do nuly stejně pouštět nebudeš. Já mám na ty tábory, chaty, nouzovku do auta dva kousky Pinguinu Travel. Ale třeba se pletu, třeba třísezóňák využiješ, jen v případě univerzálu vždycky musíš udělat v něčem dost kompromis.

        0 0
        • scret  

          *1

          0 0
        • pocestny  

          Tak nějak to vidím i já. Ty letní kolem kila se zhoršením vlastností časem přestávají plnit funkci, proč si to ten zákazník původně koupil: viděl komfort 5°C a on už tam není. Zatímco s 1,5 kily mu to bude fungovat mnohem dýl. Radši ať koupí nějaký 3sez. s určitou rezervou.

          Nevím proč, ale jsou lidi, co spacák s komfortem 0°C považují za „zimní“ a žádný další spacák nechtějí. Nulu vlastně ani nezažili (chaty a tábory ….:-)). Zatímco jiní mají tento komfort jako letní, protože už dávno ví svoje.

          0 0
      • scret  

        Dobrou karimatku a Viking 300. To je ma odpoved… V zadani mas totiz dost protichudne pozadavky… Vse ostatni tu uz bylo receno..

        0 0
        • pocestny  

          No, to vypadá dobře! Poloviční cena Aegismaxu a vesměs pozitivní recenze, na fotce zákazníků to má i loft. Bohužel málokdo do recenze napíše něco kloudného po použití. 700g v 5° prý okay, pro 182cm prý okay, ale jak je vysoký tazatel nevíme, ale chtěl prodlouženou Primu, může být vyšší… Jestli má ten tábor až v srpnu, tak už bych to objednával ;)

          0 0
          • Skalv  

            To by nebylo špatné, do mého rozpočtu by se vlezl. Ale spacák potřebuju od začátku července, takže Ali asi ne. Co se týče velikosti, tak mám 180cm, takže by byl ok. U toho mého návrhu jsem dal větší velikost, protože psali do 180cm a nechtěl jsem riskovat, že by byl krátký. Nevím, jak to funguje s velikostma, kolik je tam rezervy, když jsem na hranici velikostí?

            0 0
        • plevka  

          Máš s ním osobní zkušenost, prosím?

          0 0
    • Pi†el  

      Nechce se mi to vsechno cist. Ale pokud jdes po vaze a malinkosti, tak peri. Jedina nevyhoda snad je, ze se mu moc nelibi vysoka vlhkost apod. Ale v hnusu spat nechces, jak pises.

      Z ceskych luhu a haju: https://www.warmpeace.cz/…e-250-508761 , pripadne o fous teplejsi je viking 300. Me do nej staci tricko a trenky, ikdyz je kolem nuly..

      0 0
      • mum-on-bike  

        +1 za peří

        Po několika syntetických spacácích, kdy člověk honí cenu, jedině. Někde výš jsem tu zahlídla, že syntetika hřeje i vlhká – blbost.

        Hojně zmiňovaný Cumulus, kdykoliv se někde diskutuje o peří, u mě nic moc, loft je celkem nízký (nevím, jak podle čísel, mluvím ze zkušenosti) a látka sice lehoučká, ale nenechá tě na pochybách, že je to fakt syntetika – na holé tělo docela nekomfortní…

        Za mě Sea to summit, mají asi nejlepší technologii na impregnaci peří, viděla jsem to někde na jejich webu, 5min třepeš peří v nádobce s vodou a zůstává nesmáčené pořád nahoře. Ale to pak zapomeň na 2.5 tis. :-)

        https://www.cestovatelskyobchod.cz/…mcii-r-pravy

        Taky se blbě shání…

        Na druhou stranu, jestli chceš, aby se jednou nad tvým hrobem o ten spacák tvoji pravnuci porvali… :-D

        0 0
        • oddie  

          Cumulus a děti v –3°, za mě dobrý :)

          0 0
        • Honza03  

          Tak Cumulus hlavně šije na zakázku, takže si tam můžeš poskládat co chceš z jejich nabídky. Impregnované peří mají také, ale má to i nevýhody jak píšou…

          0 0
        • Forester  

          Ohledně toho Cumulusu souhlas. Ta látka je na tělo nepříjemná a ještě šustivá. Ohledně termoizolačních schopností paráda, ale tohle mě trochu mrzí.

          0 0
          • pocestny  

            Fakt nevím, co řešíte – nevim, co měla za materiál, ale defaultně mají Pertex Quantum, a to je celkem supr matroš. Nespěte nazí, budete to muset dříve prát.

            0 0
            • Forester  

              Mám upravený LL300. Hydrofobní peří a k tomu Pertex Quantum Pro, protože to mám na spaní venku. Nespím nahý, ale ten vnitřek je prostě pocitově takový umělý. A že šustí, to je taky pravda.

              Když ho používám, tak jsem večer většinou prošitý jak deka :-), takže to nakonec moc nevnímám, ale je to prostě nedostatek, který se nikde moc nezmiňuje.

              0 0
              • scret  

                Nj, jenze Quantum Pro nemas asi uvnitr :) Pokud, tak jen v kapuci…

                Jinak, ja jsem celkem na tohle citlivy a dost materialu mi vadi, ale zrovna Pertex Quantum je podle myho jeden z nejprijemnejsich…

                0 0
                • Forester  

                  Jj, máš pravdu. Uvnitř je Pertex Quantum, jen nevím, zda 29 nebo 55g. Myslím, že 29g.

                  Asi příjemný jak pro koho. Ale to u všeho. Já jsem se spacákem spokojený. Účel, pro který jsem ho kupoval plní. Jen k němu mám pár připomínek, které mě trochu kazí dojem vzhledem k té raketě, kterou jsem za něj dal.

                  Ale jako u všeho, 100 lidí, 1 000 chutí :-).

                  0 0
                  • scret  

                    Pocitam, ze mas zaklad, tzn. 29g… Chapu, ze pocitove to muze byt pro kazdyho jiny…

                    Nicmene v ramci ceny je potreba to brat v sirsich souvislostech. Cena je vyssi, ale v dane kategorii a urovni naprosto adekvatni a srovnatelna s konkurenci… Toz tak…

                    0 0
                    • Forester  

                      tak jsem to dohledal :-)

                      0 0
                      • scret  

                        koukam, ze uz jsi i tam psal, ze ti prijde, ze hodne susti…

                        Ja se priznam, ze s tim nemam vubec problem. Daleko vic susti Neoairka, tak spacak se uz ztrati:))

                        Jinak mam zimni z toho nejsilnejsiho Quantum Pro a ten je jeste o chlup tuzsi a asi sustivejsi… ale to mi nejak nevadi a ani to nevnimam.

                        Jen jsem si vsimnul, ze asi diky tomu Pro ma spacak o chlup horsi loft…

                        0 0
                        • Forester  

                          Mě karimatka nešustí, Z-lite a nafukovačka z Dekáče, tak možná proto :-).

                          Ale jak jsem psal výše, mám to na specifický akce a tam to moc neřeším, bo to usínám občas i na kole :-), takže jsem vlastně spokojený

                          A to s tím loftem a Pro máš pravdu. Pro balení ho rozepínám :-).

                          0 0
                          • pocestny  

                            membránové spacáky se mají vždy smotávat převrácené naruby,

                            (asi když koupíš spacák online, tak ti to prodavač neřekne, ale vážně, je to tak)

                            0 0
                            • Forester  

                              no jo, nikdo neřekl, ale holt životní zkušenost mě naučila :-) … trénoval jsem rychlé balení a spacák mi to dost kazil :-)

                              0 0
        • pocestny  

          Kdokoliv: Poraďte kompaktní foťák kolem 5.000

          Bikeforum: Nikon D750

          :-D

          0 0
          • oddie  

            Tak nejen Bikeforum, každé forum :D

            A každá otázka, auto, motorová pila… sako… :D

            0 0
          • Cavendish  

            Jojo. Když vybíráš kolo a náš na něj 30k, tak tady musíš prohlásit že máš jen 25K. Protože tu stejně někdo namítne, že máš raději přišetřit. A nebo ti pošlou odkazy na kola o 2–3k dražší :D

            0 0
        • scret  

          nema loft? Co mas konkretne za Cumulus?

          0 0
          • mum-on-bike  

            Lite line 300, a skladovaný je tak, jak je to snem každého spacáku: pěkně natažený a načechraný v šupleti pod pohovkou… plnivost má stejnou jako Sea to summit (udává kolik kubických palců (=cuin) objemu zaujme 1 unce peří), ale rozdíl je v poměru prachové/obrysové peří. Cumulus má 95/5, S.toS. Alpine2 např. 90/10. Ono to vypadá, čím větší podíl prachového peří, tím lepší izolace, a asi i jo, za ideálních podmínek, t.j. když není nikde smáčklé. Jenomže čisté prachové peří má hodně nízkou odolnost proti tlaku, stačí jenom hmotnost látky, z které je spacák ušitý. Proto je tam důležité i to obrysové peří, ty pevnější stvoly prostě drží strukturu při tlaku, kdy už by čisté prachové peří bylo na placičku… Takže plnivost/ loft papírově stejné, užitkově už méně.

            Jinak souhlas s husím peřím, má složitější strukturu než kachní, takže pojme víc vzduchu = vyšší loft, ale zase hůř snáší vlhkost – to pak řeší impregnace.

            Jinak za mě příjemnost látky, z které je spacák ušitý, hodnotím celkem jednoduše: čím víc se to leskne, tím víc má člověk pocit, že leží v pytli na odpadky :-)

            0 0
            • scret  

              Diky. Teorii znam, ale priznam se, ze nepoznam v realu, jestli spacak ma 95/5 nebo 90/10. To fakt ne.

              A vzhledem k tomu, ze mam 3 Cumulusy a kazdy s jinou vnejsi latkou, tak dle meho je tim hlavnim rozhodujicim faktorem pro loft pouzita tkanina…

              Nerekl bych, ze husi peri snazi vlhkost hur nez kachni. V realu jsem nepoznal rozdil. Vzdy se sejdeme, ze ma nekdo kachnu a nekdo husu a v tomhle mi to prijde nastejno… Ale tezko soudit, pokud nejsou stejne laboratorni podminky…

              0 0
      • JSt  

        tys tu chybel :-P

        0 0
    • Atilla  

      Zdar, nemá někdo porovnání velikostí u warmpeace vs cumulus?

      Sháním něco víc do zimy než viking blanket 195. Mám vyzkoušeno, že v něm se v péřovce pohodlně vyspím kolem 2 stupňů(na sea to summit insulated ultralight pod celtou) .

      Jde mi o to abych se do spacáku pohodlně vešel. Zkoušel jsem sir joseph minimus 320 v 190cm, ale to je úzké. Pak mám péřový husky darvin v tom to jakž takž jde, ale mohl b být širší.

      Právě přemýšlím co vzít aby to pokrylo teploty cca kolem –10 v péřovce. Koukal jsem na viking 600 a 900. 600 mi přijde zbytečná, protože se hodně překrývá s blanketem a 900 už má zase 1500g/reálně asi víc).

      Takže jsem koukal na cumulus panyam 600 tam píšou M do 190, ale všechny 190 co jsem zkoušel jsou malé a to měřím asi 182cm.

      Takže beru typy na spacáky, které nejsou pro lidi s ramenama jak závodní pstruh. Díky

      0 0
      • mum-on-bike  

        Ahoj, jsem sice ženská, ale ne zrovna typ „tuberák“ :-) Celkem náhodou jsem pořídila Sea to summit Alpine II long, komfort –9°C. Pravda, má asi 1,5 kg, takže není z nejlehčích, ale právě je v něm prostor. Zkus si najít rozměry na netu. A líbí se mi na něm to ošetření peří na nesmáčivost. Cena teda děsná, na 4-camping tvrdili, že 25 tis. a byl to poslední kus se slevou za 10 tis.

        0 0
        • Atilla  

          Díky moc, ale cena je dost přehnaná. Za 5tis můžu mít warmpeace s velmi podobným parametrem – krom hydrofobního peří. Ale kolikrát jsem spal v dešti atd a neměl jsem problém. I když je to samozřejmě o výběru místa a správném přístřešku a dobré ochraně proti vlhkosti při přepravě a jednou mě to může vytrestat. A podle foto asi nemáš hrudník přes 120cm jako já:)

          0 0
          • mum-on-bike  

            No, to ne :-D Jo, cena děsná, souhlas. Ale obecně mám se StS dobrou zkušenost a nekup to s takovou slevou! :-D A i materiál, zpracování nohou atd., prostě nemá chybu. Cumulus mám teda jen 300 LiteLine a mám k němu výhrady… tedy kromě objemu a hmotnosti samosebou

            0 0
            • scret  

              jake?

              0 0
              • mum-on-bike  

                Všechno podřízeno objemu: úzký, materiál sice asi pevný, zatím žádná škuba, ale hladký jak sklo, klouzavý, mě nepříjemný. Udávané limity podle mého nadhodnocené, i když teda jsem „ženská“ a „stará“ k tomu, to je ta nejnáročnější kategorie :-) ale zase nejsem úplně mejdlo, řekla bych (je teda fakt, že v hamace na tebe fouká, takže ve stanu asi lepší). Teď teda nevím, ale myslím, že nemá trapézové ani jiné šití, takže studené švy. Neřeší teplo u nohou. A furt se mi seká zip :-)

                0 0
                • scret  

                  uzky? Tos asi jeste nezkusila Criterion:)) Do toho jsem se nenarval ani ja a to mi Cumulus je sirokej:)

                  Limity mam vyzkousene, ze plus minus sedi…

                  Studene svy? Jak kde… U letniho spacaku to je fuk…

                  Zip? uz par let pouzivaji takove plastove garaze, ktere zip nesekaji…

                  0 0
                  • mum-on-bike  

                    Úzký, páč si potřebuju složit ruce vedle sebe, nedokážu spát v připažení. A ten zip – no, je to možné, mám ho už dýl a je tam jen normální lišta, navíc naplnèná peřím, takže je objemná a krásně všude překáží:-) Nejspíš už to tedy pořešili. A studené švy nechci ani u letního spacáku. Cum LL300 má komfort tuším +5, a když ti prochládá 5°C švem, tak je to docela nepříjemný :-|

                    0 0
                • RomanH  

                  Nesouhlas. Mam Cumulus LL 300, hydro peri, venek + vnitrek kapuce z toho odolnejsiho pertexu.

                  Rozhodne nejsem tintitko, ale prostoru je tak akorat, aby to netahlo a v pripadne potreby to clovek vyhral. Tepelny komfort sedi (i podle vsech recenzi na netu). Chapu, ze je to individualni, ja jsem treba Yetti a na me jsou ty parametry spise hodne podcenene. Da se v nem bez problemu spat pri mnohem nizsich teplotach, nez je udavano. Ale nespavam v hamace (krome mokradu nejak nevidim duvod), tak to u ni nemuzu posoudit. Zip rovnez bez problemu.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Tak mě taky psal týpek, že se do SJ minimis vejde bez problémů a já měl problém se vůbec zapnout. A každý potřebuje toho prostoru jinak, znám lidi co spí jak kdyby byli v rakvi. Jak usnou, tak se probudí. Nedokážu si představit, že bych měl třeba nohy celou noc těsně vedle sebe, jako v tom minimusu.

                    0 0
                  • mum-on-bike  

                    Ty máš ten upgrade materiál, tak ten je lepší i pocitově.

                    0 0
                    • scret  

                      Uprimne, neni… V tomhle ti budu oponovat:) Naopak, cim odolnejsi matros, cim je asi min prijemny… Vim to, prtze mam 3 spacaky a kazdy z jinyho matrose… Ten zakladni Pertex je dle meho asi pocitove nejprijemnejsi a nejmekci…

                      0 0
                      • mum-on-bike  

                        Je to možné, já to znám jen z fotek a přišlo mi, že když se to tolik neleskne, že to nebude mít tolik ten umělej touch.

                        0 0
                        • scret  

                          jako musim rict, ze jsem celkem citlivej na ruzny materialy, napr. merino nesnesu a vylozene me na kuzi se.e… ale ten zakladni pertex je za mne skvelej… prijemnej, jemnouckej a vubec za mne asi prijemnejsi, nez nejaky spacaky, ktery maj uvnitr bavlnu…

                          0 0
                          • mum-on-bike  

                            Jasně, každej má holt jiný preference. Za mě třeba je bavlna nejpříjemnější, ale funkčně úplně špatně, samozřejmě :-) Ani nevím, jestli se vůbec ještě do spacáků dává…

                            Merino, no záleží na jemnosti vláken, je na to nějaké číslo, teď honem nevím… je fakt, že jsem si na něj taky musela zvyknout a že musím mít to nejkvalitnější :-)

                            0 0
                            • RomanH  

                              Ted jsem si uvedomil dalsi vec.

                              Ja do toho LL300 davam vlozku z hedvabi (maji ji docela levnou v Decathlonu, prakticky nic nevazi a sbalena je o fous vetsi nez pest). Takze jestli Ti vadi vnitrni pertex, muze to byt cesta (ty vlozky se delaji z ruznych materialu a v ruznych gramazich dle urceni). Ja ji nepouzivam kvuli zvyseni tepelneho komfortu, ale abych se potil do ni a abych spacak nezaspinil, kdyz do nej vecer padnu z kola (kdyz se nezadari spat nekde u vody a umyt se).

                              0 0
                              • mum-on-bike  

                                Vložku mám taky, od SeaToSummit, na zvýšení tepelného komfortu. Jo, v ní je to lepší. I když teda po sbalení není úplně malinká… možná to hedvábí by stálo za to.

                                0 0
                          • sis  

                            Me třeba softex na trisezonaku od rskosky přijde odolnější a i příjemnější že nějaký light nylon ma letnim kazoo od north face. A treba mít vnitrek spacaku z pertrxu co mám na perovce si moc neumím představit.

                            Btw zkusil jsi toho merina dost? Neni merino jako merino;) me třeba po prvotnich zklamáních s různými znackami přesvědčil až ortovox.

                            0 0
                            • mum-on-bike  

                              Add merino: taky Icebreaker nebo sn super.natural, tam to je polyesterové vlákno obalené merinem, takže pružné, drží tvar + výhody merina + příjemné… tak to jen tak mimo, nějak ujíždíme od těch spacáků :-)

                              0 0
                            • scret  

                              ortovox je totiz syntetika s merinem…:)

                              Merina jsem zkusil asi i dost – IB, Devold, smartwool, bergans a jeste dalsi a dalsi:) jako druha vrstva ok, ale prvni peklo… Nehlede na to, ze to vydrzi uplne kulovy! Zmolkuje to, deravy to, vytahuje se to (nektere)…

                              Dneska uz jenom sytetiku s merinem…

                              0 0
        • scret  

          ta puv. cena je slusnej nesmysl…

          0 0
      • oddie  

        Mám doma Panyam 450 s malou customizací s dovycpáním, klidně nechám vyzkoušet do něj vlézt.

        0 0
        • oddie  

          Už nešel edit, mám jej v L-ku a s 550g, šířka standard.

          0 0
      • scret  

        Pokud mas 182, tak by ti Mko melo stacit. Ale Panyama rozhodne ne v Mku do 190cm.

        Takze byt tebou, tak vezmu Cumulus a necham si pridat sirku v custom programu…

        Za mne HF peri ma smysl…

        0 0
        • Atilla  

          Tak s délkou problém nemám nikdy, ale dát si ruce podél těla a moc s nima hýbat považuji za nutnost:)

          Schválně to tam zkusim nacvakat, ale to zase bude cena jako prase(•‿•) . Hlavně bych chtěl peří rovnoměrně všude. V noci se melu.

          0 0
          • scret  

            Ja mam taky peri vicemene vsude… taky se furt kroutim jak zizala:(

            Cena, no, neco to stoji… Zkuste se s nekym spojit a vyhadate slevu:) Ted mi zas nekdo z BF psal, ohledne Cumulusu…

            0 0
          • Atilla  

            Tak to vyjde pře 13tis. Upřímně to radši vezmu viking 900 a hold budu nosit těch 400g navrch, pár krát za rok to zvládnu. Hlavně už nechci kupovat syntetiku, to už jsem takhle za 3 sezónní spacák vyhodil 4500tis u condora a byl použitelný sotva sezonu. Teď bych si ho nevzal ani do +8:)

            0 0
            • scret  

              njn, WP je cenove bezkonkurencni…

              0 0
            • RomanH  

              jj, Ja uz to do toho konfiguraku daval nekolikrat. Jenze pak vzdycky vymeknu a reknu si, ze kvuli tem cca 4 nocim / rok v zime to nema smysl. Na druhou stranu, nechci brat objemny levny perak (na to mam celkem drahou a slusnou syntetiku, ktera je samo tezsi, ale rozmerove to uz tak dramaticky rozdil neni), a taky mam obavu z prani u klasickeho peri. Cili kdyz uz, tak HF. No, jednou se kousnu, LL300 s upravou taky nebyl levnej.

              0 0
              • Atilla  

                Tak výhoda u warmpeace je, že ti spacák za 360kč vyperou a ošetří. Syntetika u mě nemá šanci. Buď je v tom vedro, nebo zima. Peří umí daleko lépe pracovat s vlhkostí a teplem.

                0 0
                • RomanH  

                  Kde Ti ho vyperou a osetri ? A jenom jejich, nebo za priplatek i jinej ? Premyslel jsem, jestli se casem pustit do vyprani toho Cumulusu sam, nebo to dat klasicky do cistirny, ktere nabizi cisteni perovych spacaku.

                  0 0
                  • Atilla  

                    U nich ve firmě, ale berou jen výrobky od nich. Jinak bych si tam poslal i bundu od sira Josepha.

                    Ještě mě tak napadá v jaké max teplotě se dá spát ve spacáku, který má komfort –7? Třeba +3+5?

                    0 0
                    • RomanH  

                      Ja spal v letnim 750g syntetickem spacaku s extremem –7 opravdu v tech –7, a za celou noc jsem se vzbudil jen 2× zimou (mel jsem ale windstoperove gate a fleesku). Nicmene jsme pred tim se sherpou dali par prasku hasise, o kterym tvrdil, ze je velmi dobry na zimu :-)

                      Jinak v tom Cumulusu LL300 jsem spal v trenkach a tricku kolem 0 (rano byla na tarpu namraza), a uplne v pohode.

                      Edit : Ale prave kvuli zime pokukuji taky po tom Panyam 600. V opravdove zime bych pak do nej daval i ten LL300 a mel bych pokryty cely rok.

                      0 0
                      • Atilla  

                        Ne jde mi o to abych v takovém spacáku nechcipl vedrem při plusových teplotách.

                        Jinak extrémní teplota je, že to asi přežiješ ale s poškozením zdraví.

                        0 0
                        • babkanakole  

                          Rozepnout co jde a jen hodit přes sebe jako peřinu.

                          0 0
                          • Atilla  

                            To ve 3stupnich nebude moc komfortní.

                            0 0
                            • babkanakole  

                              Záleží na tom, jak spíš, a jak moc to rozepneš. Klasicky jde z většiny spacáků udělat dočasně quilt.

                              0 0
                              • mastihuba  

                                Todle vzdy odstunu, kdyz se nekde neco vyhrne a nemam čepici. Toto mne na spaní venku nebaví. Telo v teple a hlava to obsere, je fakt ze na todle jsem dost amatér.

                                0 0
                                • scret  

                                  ja mam zas problem s nosem:)) bohuzel s tim mam problem…

                                  0 0
                        • RomanH  

                          Presne jak pise BabaNaKole. V lete ho mam jako perinu. Chvili jsem uvazoval o quiltu, ale ve finale jsem rad, ze jsem vzal klasiku, je to univerzalnejsi.

                          Jinak nej je asi cesta, kterou zvolil Scret, ale 3–4 Cumulusy je uz brutal palka.

                          0 0
                          • scret  

                            no… ja mam jen 3:) a klidne bych uzil jeste jeden:))

                            0 0
                      • mum-on-bike  

                        :-) tak to jsi dobrej lední medvěd :-)

                        A co sis dal, když jsi spal v tom CumLL300 v nule? ;-)Haš jsem teda nezkoušela, ale zabírá mi slibovice :-D

                        0 0
                        • RomanH  

                          Joska doporucuje acylpyrin. Slivovice samo taky :-)

                          Jinak jsem si nedal nic, naopak mi prijde, ze ta 300 je pro me ideal tak v rozmezi 0–5.

                          0 0
                          • Atilla  

                            Hele a ty teploty bere venku pod širákem, nebo uvnitř ve stanu?

                            0 0
                            • RomanH  

                              Ja bych rekl ze hlavne v bezvetri. To muze byt i ten duvod, proc Mum-On-Bike pise, ze ji je v LL300 v zima.

                              V loni jsme jednu kvetnovou noc na Zdarsku zalehli v lese, pod kopcem, prislo nam, ze i v zavetri. Ale k ranu zacalo tak nejak pofukovat (vubec nechapu odkud), ze jsem se musel v te LL300 zapnout. Kluci v syntetikach drtili kosu. A bylo urcite vice nez +5, ale kolik netusim. Jinak v lete spavam jen tak pod sirakem, v zime pod tarpem, ve stanu, v seniku (dle situace).

                              0 0
                          • Honza03  

                            Hmm já teď spal v LL400 cca 5°C a na trenky to úplně nebylo, ale asi musím pořídit lepší karimatku, nafukovačka z dekáče už nic moc…

                            Jinak naopak mě přijde že s větrem si ty spacáky celkem dobře poradí, dokonce i s večerní rosou / kondenzací, čekal jsem že to bude mokré na pěří a nebylo.

                            0 0
                            • mum-on-bike  

                              Hele, teď na té mé dvoudenní třístovce jsem v noci v hamace zmokla, LL300. Normálně hřál i mokrý a po přestěhování do boudy na mě do rána uschnul… Jinak vítr je možná větší problém na hlavu, než že by profoukl spacák… i když ochlazuje se na povrchu, to je jasné. Takže čepici, ona ta hlava je opravdu velká ztráta tepla.

                              0 0
                      • scret  

                        Hmm, tak to jsi docela slusnej medved… Ja na komfort (trenky a triko) v panyamu 450 do cca 0st.

                        0 0
                • mum-on-bike  

                  Taky už jedině peří

                  0 0
                • sis  

                  Za ty peníze porid Down wash a vyper ho doma. Nic na tom není. Akorát je treba po vyprání prottrpavat a vetrat, ale neni to žádná věda.

                  0 0
                  • RomanH  

                    Prvne to natrenuju na cinske perovce a uvidim.

                    0 0
                  • scret  

                    anebo pak do susicky s tim…

                    0 0
                    • RomanH  

                      To je taky zajimavy. Nektery vyrobce to doporucuje (jak na peri, tak treba na GTX po vyprani v impregnaci), a nektery to naopak zakazuje. Starou zeninu perovku jsme do susky davali, prislo mi to pak nadychanejsi, totez i u syntetickych spacaku. Nektere kousky s GTX do ni davam taky, jine ne.

                      0 0
                      • scret  

                        Proces v susicce pak vetsinou nastartuje znova DWR upravu…

                        0 0
                    • sis  

                      …anebo

                      0 0
      • mastihuba  

        Ja kdyz zkousel klasiku, tak vsechno těsný pres ramena, skončilo to zvětšeným cumulusem

        0 0
      • pocestny  

        Mám zmíněný Panyam 600: snad jsem zde dříve nepsal odlišné informace, než napíšu dnes, ale řekl bych, že okolo –7° bez dodatečné vystýlky se to dá, když nejsi unavený a máš dobrou karimatku. Když dovnitř přidáš třeba Magic125 nebo jiný spacák jako vystýlku, tak přilepšíš asi tak o dalších 5°. Ale nechci tím říct, že bude v –12° teplo, spíš že v těch –7°C ti bude příjemně. A více řešíš chlad zespoda. V tomto vláknu jsem popisoval svoje experimenty s 2 letníma nafukovačkama – pomůže to.

        Na 178cm velikost M je akorát (přetáhnu kapuci přes oči), a s 182 cm bude asi pořád fajn. Šířka je s otazníkem: je užší než třeba Looping. Takže nejdřív vyzkoušet. Srovnání s Vikingem nemám.

        0 0
        • pocestny  

          :) Takže oprava: Kdepak –7, loňská zima byla poněkud slabší. Dokonce –12 samostatný Panyam 600 (viz níže)

          0 0
    • Atilla  

      Při hledání jsem narazil na RAB hydrofobní 500 za pěkné peníze.

      https://www.ultimateoutdoors.com/…bag-15895337

      0 0
      • mum-on-bike  

        Tyjo, to je fakt dobrá cena! Teď ještě na kolik by vyšla doprava…

        0 0
      • pocestny  

        je levný, protože kachna650 je prakticky nejlevnější typ peří, ne? cenový rozdíl od vikingu je ta hydrofobní úprava.

        0 0
        • Atilla  

          Tak 5500kč s dopravou za hydrofobní péřák je velice slušná cena i když má jen 650.

          Zase lidi si stěžují, že superloft věci ztrácí loft za který těžce platíš.

          0 0
          • mum-on-bike  

            Taky si myslím, sice nižší cuin, ale furt zase… on nějaký ten podíl obrysového peří je tam taky třeba a není úplně optimální honit co nejvyšší procento prachového, právě že se slehává… Cum má myslím 95/5, StS 90/10 a je ten rozdíl znát v tom, jak drží loft. Ale je to tedy husa… Akorát myslím říkají, že u té „horší“ kachny prolézají pírka skrz… no, záleží na látce asi…

            0 0
            • pocestny  

              Jo jako je to celkem výhodné – jak na to ted blíže koukám i ve srovnání s tím vikingem.

              @attila: jestli's ho vzal, tak pak dej vědět, až bude trochu mrznout

              0 0
              • Atilla  

                Nevzal, hledám spíš něco kolem 700–800g peří aby to dávalo smysl ke spacákům co mám a kde budu spát.

                0 0
                • pocestny  

                  Jsem byl ještě zvědavý, kolik může stát Ascent 700, a našel jsem ho pod 7000 Kč. Má 1270g. Takže ta cena za Ascent 550 výše není zřejmě nijak mimořádná v rámci této výrobní řady, a Rab má prostě v nabídce i něco za rozumnou cenu. Taky jsem se domníval, že Vikingy vycházejí tak nějak levněji. Well, … okay.

                  https://www.viladomat.com/…cent-700/rab

                  0 0
          • scret  

            asi tak…

            0 0
      • Kalic  

        No píšou „INTERNATIONAL DELIVERY IS TEMPORARILY UNAVAILABLE“.

        0 0
    • Atilla  

      Našel jsem něco co se mi líbí. https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/…ng-bag-p9727

      Popruhy na karimatku, 800 cuin hydrofobní peří, prý velmi prostorný oproti konkurenci, vymakaný footbox.

      Co na to místní guru? Už to potřebuju rozseknout páč teploty se dostávají k hraně mého spacáku.

      Teď jsem v noci našel super jeskyni což hodně potěšilo, když celou noc chcalo.

      0 0
      • scret  

        parametrama vypada v pohode… Vim o nich, ale nikdy jsem je bohuzel nevidel nazivo… takze nemuzu soudit…

        0 0
        • Atilla  

          Tak už v něm mám pár nocí a za mě můžu Therm a rest parsec doporučit.

          Opravdu široký spacák, vnikající vnitřní lega a kapuce. Co mám nejraději, tak je upínací systém. Připnu ke karimatce a můžu uvnitř válet sudy:). Bonus je přihrádka na nohy, což je taky super vychytávka. Váha s popruhy 950g cca 550g hydrofobního peří 750 cuin.

          Co mi trochu vadí je zapínání vlevo a patentek na zajištění se v noci blbě hledá. Kapsička je tak trochu na prd, jediné co do ní dávám je čelovka.

          Velikost mám regular a se 182cm se vejdu s rezervou. Samozřejmě, že šířka má své výhody i nevýhody. Zatím jsem spal od 7 do 2 stupňů jen ve spodním prádle a vždy komfort. Rozhodně bych ho ale nedoporučil někomu kdo má drobnější postavu. To už by si musel vytápět pořádný prostor, protože spacák je širší než warmpeac viking v 190cm. Pro srovnání třeba do sir Joseph minimis jsem měl ve 190 problém se zapnout.

          0 0
          • pocestny  

            Zajímavé, jak to má každý individuálně. Já se třeba chci otáčet i se spacákem. Ale nejlepší jsou ty fotky: takový pořádek na tábořišti pro 4 osoby jsem v životě neviděl. Taky zajímavá konstrukce tarpu… Prostě fajn.

            0 0
            • Atilla  

              Mě to právě vyhovuje, že nemůžu sjet z karimatky, což se mě děje často jak se pořád chruju. Navíc má ten spacák plnění 60:40. A loft je perfektní. Když vezmeš, že v tom fialovém Viking 600 leží nabalená hoka, tak ten můj je vetší i prázdný:)

              0 0
              • pocestny  

                Kams' to vůbec jel, že tam je ještě listí zelené? Já nedávno řešil v hamace –10°C

                0 0
                • Atilla  

                  To je starší fotka z 18.10. Minule už ráno sněžilo a stromy byly omrzlé. Zatím mě na ty víkendy vychází super počásko na rozdíl od bikepackingu, kdy je buď pekelné vedro, nebo mi celý den vydatně prší.

                  Doufám, že se po novém roce trochu zlepší situace a dal bych nějaký trek po Kanárských ostrovech.

                  0 0
      • pocestny  

        Ještě zvaž, jestli chceš fakt jen pětikilo. Výše jsi psal něco o –10

        0 0
        • Atilla  

          Dost jsem nad tím přemýšlel a řešil s kámošem co s ním chodím nejvíc a nějak jsme se shodli na tom, že pod víc než – 5 určitě nepůjdeme (spíš ani pod 0) a to bych měl v tomhle a péřovce dát bez problémů. Už jsem ho objednal a když nebude sedět, tak budu hledat dál.

          Ještě jsem vzal na zkoušku quilt corus 32 a koncept je to skvělý, jen lehce nedotažený. Ty široké pruhy by chtěly ještě rozdělit na čtverce aby se peří nesypalo k bokům. Ale ten prostor a úchytky jsou super. Na léto určitě něco v podobném duchu pořídím.

          0 0
    • Yetis  

      Nevlastní někdo spacak Patizon Dpro 590 , velikost M, sedí ze se do něj vleze až 185 cm a váha sedí 927 g plus minus tak nějak ?

      https://patizon.com/…kt/dpro-590/

      0 0
      • Honza03  

        Řešil jsem u Cumulusu podobný problém mám cca 184 cm a a jejich spácáky byli do 183/185cm v Mku, vzal jsem podstatně dražší Lko na 178 cm – 196 cm a je mně to absolutně akorát. Pokud by byl spacák kratší už budeš mačkat peří u nohou a bude ti na ně ve výsledku zima. Takže pokud máš víc jak 180cm vzal bych větší.

        0 0
        • Yetis  

          Spacák v „M“ má celkovou délku 192cm, já měřím 178cm nemám moc zkušenosti, ale přijde mi že to bude hodně knop.

          0 0
        • mastihuba  

          Ano ja mam 180cm a M je skutecne na hranici mit 181–183 uz je to male.

          0 0
          • baltazarek  

            Takže 180 cm je tak tak? Mám 180 a zvažuji M není tedy lepší rovnou L? Měnili jste někdo poměr plnění 40/60 na 50/50 nebo jste si nechali dosypat peří? Sháním něco na bikepacking a zvažuji Cumulus X-Lite 200 nebo Cumulus X-Lite 300.

            0 0
            • pocestny  

              Kup si xlite300 v cesku v pod7kilo, vel.M a když ti to nahodou bude male, snadno to pošleš zpět

              Podle me ti to bude okay s 180. Ale je pravda ze je to tak tak. Na druhou stranu mi prijde zbytečné koupit delší

              Ja mam 178, a přikryju si s kapucí oči

              0 0
            • Jezevec70  

              Teď bude problém s dostupností. Pod7kilo nemají skladem M ani L. Píší dostupnost neznámá.

              Prohory – ofiko dovozce Cumulusu, má skladem M a u L píší dostupnost 30dní.

              Osobně mám Lite line 300 v M, výška 177 a docela rezerva. Nejlepší je samozřejmě vyzkoušet.

              0 0
            • mum-on-bike  

              Z těchhle dvou určitě tu třístovku. Zkus M, ale nesmíš mít nohy natlačený až do konce, kdyžtak fakt neváhej vyměnit. Podle mýho je ideální, když se chodidla konce vůbec nedotýkají… ale jsem ženská, chlapi bejvaj odolnější…

              0 0
            • scret  

              Mam LL200, vyska 181cm a mam Mko… a uplne v pohode…

              0 0
              • Forester  

                LL300, 190cm a mám XL :-)

                0 0
              • baltazarek  

                Bezva vemu tedy M, ještě musím promyslet zda 200 nebo 300. Jde mi o komfort když je ráno na horách v létě kolem 5 stupňů.

                0 0
                • Forester  

                  V lete v horach muze byt i pod nulou :-) … kvuli tomu mam LL300

                  0 0
                  • Honza03  

                    Určitě 300 na kraličáku bylo začátkem letních prázdnin 4°C. A v LL400 s karimatkou z dekáče nic moc.

                    0 0
                    • baltazarek  

                      Vemu tedy ten 300 hmotnost není o tolik větší. Tet ještě kde ho objednat.

                      0 0
                      • Honza03  

                        Doporučuji prohory.cz mají ho i skladem.

                        0 0
                        • Honza03  

                          Jen teda počítej s tím že je to ultralite takže to má nic moc odolnost proti vodě, zip co se špatně zapíná a když tam skřípneš látku můžeš to roztrhnout, zip není až dolů atd… Prostě je třeba s tím více opatrně…

                          0 0
                          • baltazarek  

                            A nějaké přidávání peří nebo změnu poměru peří na 50/50 asi nemá smysl řešit že?

                            0 0
                            • Honza03  

                              Tak hlavně záleží jak na to spěcháš, tímto z toho uděláš zakázkový kus a otázka je jak dlouho bude dodací lhůta běžně měsíc teď v koroně těžko říct.

                              Jinak já bych tam dal ten větší zip s krytem (nebo vůbec žádný) odolnější látku na nohy a kapucu popř. hydrofobní peří. Ten jejich základní poměr mě vyhovuje a nohy taky ok, kapuca nic moc tam by možná nebylo špatné přidat ale mám LL400.

                              0 0
                              • baltazarek  

                                Nespěchám na to, chci to na léto na kolo. Všichni většinou vozí tu verzi 200. Já jsem vcelku zimomrivy takže ta 300 bude asi dobrá varianta. Jinak rozdíl mezi 200 a 300 je pouze v množství peří?

                                0 0
                                • Honza03  

                                  200 nemá kapuci, a má jiné komory…

                                  0 0
                                  • baltazarek  

                                    Ta kapuce je jasná. Jaký je prosím rozdíl v těch komorách. Díky

                                    0 0
                                    • pocestny  

                                      možná myslí trapezoid (u XL300 a dalších teplejších modelů) versus H-shape (u XL200), nevim

                                      0 0
                                • scret  

                                  Pokud chces vylozene X-Lite, tak bych bral asi spis 300ku… Kvuli kapuci. Ikdyz na leto bude docela teply… Ja mam odzkouseno, ze s LL200 se v pohode kolem 8st. vyspim… Kdyz byly 4st., tak jsem si musel vzit vlozku z thermolitu…

                                  Ale muzes se samozrejme jen prikryt:)

                                  Jinak ve vsech Cumulusech jsem si nechal dat HF peri a nelituju. Byt davam na vlhkost pozor, tak stejne je fajn pocit, ze tech par kapek nemusis az tak resit…

                                  0 0
                                  • Honza03  

                                    Ze zkušenosti je nemusíš řešit na LL ani bez HF peří, ale je rozdíl mezi krycí látkou na LL a XL kde XL bude určitě více náchylné k vlhkosti.

                                    0 0
                                    • scret  

                                      Umyslne jsem vzal zakladni Pertex, pak Quantum Pro 36g a pak Quantum Pro 44g… A rozdil tam fakt je. Ten zakladni Pertex je nachylny nejvic a tam staci par kapek nebo vydechovana vlhkost. Nedal by nejspis ani trochu snezeni…

                                      Toray je uzasne lehoucky, ale uz z toho pry leze peri a i ta odolnost vuci vlhkosti nebude skoro zadna…

                                      0 0
                                      • Honza03  

                                        Spla jsem v LL400 3h v jemným dešti a zásadní problém to nebyl… Mám i Bivi z 36g a tam už se zase sráží voda zevnitř… Ale jasně vydrží určitě více deště…

                                        0 0
                                        • pocestny  

                                          Ale ten základní pertex fakt vlhko nemá rád. Skutečný problém je třeba druhou noc, třetí noc. Zas líp dýchá. Podle mě do deště není určený ani ten Pertex pro (a nebo jak dává rákoska ten ‚Exel dry‘).

                                          Ano nějaký smysl to má, ale né jako že spím přímo v dešti. Ten vnější plášť zmokne a bude mokrý. I goretexová bunda je mokrá, když chčije. Jakmile z toho vylezeš, přestaneš to vyhřívat, sbalíš to mokré, tak ti to sbalené peří provlhne tak jako tak. Jen né tak moc, že. Určitě je lepší se dešti vyhnout.

                                          Baltazarek: Co se týká xlite, tak tam prostě musíš vědět, proč si to kupuješ. Ušetříš 100g, ale získáš zas jiné nevýhody, jak tu popsal Honza. Mám s tím jen malou zkušenost skrze model Magic125 (spal jsem v něm tak 5× myslím), je to extrémně tenké, žádná ochrana látky kolem zipu atd.

                                          0 0
                                        • scret  

                                          Bivi? jako zdarak? Ja to mam na spacaku a v pohode, nic se nikde nesrazi:) Jinak ja bych si v desti nelajsnul ani ten 36kovej… Mozna mam jenom zbytecny strach (obzvlast s HF perim), ale riskovat mokry spacak nechci…

                                          0 0
                                          • Honza03  

                                            Mám tu od Cumulusu ULTRALIGHT BIVY 140g. Jako přiznám se že jsem byl líný v tom deštíku tu bivi natáhnout a ráno jsem se trochu lekl že jsem to přehnal. Ale druhý den i když byli špatné podmínky a žádné vysušení nehrozilo. Tak sem večer spacák vyvětral dal tu bivi a ráno byl k mému překvapení suchý. Jako výhoda té 29g je že schne opravdu rychle. (ten večer už nepršelo)

                                            0 0
                  • pocestny  

                    :-) přesně takhle uvažuju už od svého prvního spacáku (1997?): letní spacák musí fungovat v nule.

                    0 0
      • Enron  

        Mám G400, měřím 183 (váhu přes metrák) a L je ideální, M by bylo malý.

        0 0
    • baltazarek  

      Jakou délku tedy doporučíte pro 180cm?

      0 0
    • sandy1  

      Ahoj všem.

      Když tady probiráte Cumulusy, tak bych poprosil o radu zkušené. Chci si koupit nový spacák a přemýšlím nad

      https://www.hudy.cz/light-down-0?…

      nebo Cumulusy LL 200, nebo Warmpeace viking 300

      Který by jste mi doporučili a proč? Dík.

      0 0
      • pocestny  

        200g, 300g a 350g a každý má jiné peří. Tak to raději napiš, jaké jsou tvoje priority a co od toho čekáš.

        Millet s 350g hydrofobním peřím je teplotně (5°) a hmotností (+215g) trošku jinde než LL200 s pouze 200g peří (9°). LL má sice lepší peří, ale ten Millet ho má skoro dvojnásobek. Kdyby Millet neměl hydrofobní úpravu, zařadil bych ho k levným spacákům jako Viking. Ale koukám, že už i Viking zdražil, tak já nevím, jestli kachny začaly být ohroženým druhem, nebo co… :-)

        Zkus si sám říct, jestli chceš vyrazit do hor už brzy z jara a tahat o 200gramů více, jestli ti nevadí zúžení u nohou a jestli chceš hydrofobní úpravu, a vyjde ti z toho Millet. Jestli je něco z toho problém, tak něco jiného.

        0 0
        • sandy1  

          Chci to převážně na kolo od jara do podzimu ( duben – říjen možná listopad) jezdím s tarpem a malýma brasnama. Už se mi stalo, že teplota byla na –1 v dubnu a já se celou noc klepal. Samozřejmě aby to bylo co nejmenší a nejlehčí

          0 0
          • scret  

            Aha, tak to na LL200 zapomen:) Prtze v tom uz je kolem +5st. kosa…

            Pokud chces spat kolem nuly pohodlne, tak ber daleko vic peri.. Ja mam Panyam 450…

            Ale na leto je to zas uz zbytecne overkill…

            Takze nejdriv si rekni v jakych teplotach se chces pohybovat (velke rozmezi je na jeden spacak nesmysl, kdyz honis vahu) a pak se da trochu poradit…

            0 0
            • Honza03  

              S LL400 se dá v nouzi přežít i –5°C s dobrou karimatkou. A i v létě se to dá, váha celkem ok.

              0 0
          • Forester  

            tak bude to vždy kompromis. Já bych vzal LL3000 s tím, že jednou za rok ti bude zima. A zbytek budeš spokojenej!

            Udělal jsem to stejně, ale nechal jsem ještě maličko přisypat peří + hydrofobní úprava.

            0 0
            • pocestny  

              Jo.

              Akorát se bojim, že když tazatel napíše 3 spacáky za 4000 – 5000 Kč, a nabídneš mu jako řešení LL300 s HF za 7000 kč (267€ s poštovným), že to už je 50% přes rozpočet. …že s milletem za pětku udělá lepší kauf (napíšu to jinak: úspora 100g navíc za 2000 Kč, to by mohl koupit o 100g lehčí gumy na kole a udělal by líp).

              0 0
              • Forester  

                Určitě máš pravdu. Na druhou stranu zmiňoval i LL, tak jsem reagoval :-).

                Ale vlastní zkušenost je k nezaplacení :-)))

                0 0
          • pocestny  

            Jako napsal scret. 300g až 400g peří bude od dubna fajn. Jestli řešíš gramy, tak kup kvalitnější peří, pak může mít klidně o 50g peří méně. Příklad: u LL300 udávají 4° u Milletu 350 udávají 5°. Celkově je LL300 o 100g lehčí spacák, ale připlatíš si za něj a nemá hydrofobní úpravu (pokud si za ni ještě nepřiplatíš). Cenový rozdíl se skrývá hlavně v tom husím peří. Oba jsou „použitelné“ v nule, když se do toho víc oblíkneš a nejsi o hladu. Ale na častější spaní v 0 je lepší čtyřstovka. Pod tarpem taky může více foukat → opět by byla lepší čtyřstovka.

            Hodně lidí má 1 spacák na všechno. V létě necháš otevřený zip.

            0 0
            • sandy1  

              Limit 5000 Kč není pevný, ale rád bych se vyhnul spacakům třeba za 7000 a na bikepacking to ani nevyužil. Na zimní vandry mám spacák do minus 20, ale je to mrcha, která má 2,5 kg a je veliká. Cumulusy LL 300 je za 6100 Kč což by se také dalo. Chtěl bych spacák, ve kterém bych se v nule vyspal, to že budu oblečený mi nevadí. Jen bych poprosil o nějaké reakce na dotaz ohledně materiálu. Není ten Pertex 29g příliš choulostivý, neroztrhne se to hned jak sjedu z karimatky na zem o větvičky, nebo když ho povesim přes větev na vysušení?

              0 0
              • Honza03  

                Ta 29g je celkem ok. O ostrý klacek se dá roztrhnout, ale to už bude o štěstí a jisté opatrnosti. Dá se to v pohodě pověsit na strom atd..

                0 0
              • scret  

                chovam se k tomu normalne, ani ne moc obezretne a ani ne jak hovado. A v pohode…

                0 0
              • pocestny  

                Je v poho, ale pres větve v lese to teda nevěším

                0 0
    • gek  

      Zdravím. Jaké máte zkušenosti s touhle čínskou značkou Aegismax?

      AEGISMAX Direct Sales Store

      https://a.aliexpress.com/_mNuExC9

      0 0
    • pocestny  

      Jen tak vedle sebe, Panyam 600 se mi zdá stejně nafouklý (a v reálu snad skoro stejně hřejivý) jako Looping 900, hmotnost 1,0 vs. 1,7kg. Ta placka vedle nich je Magic 125.

      Doufám, že si taky užíváte tu zimu.

      Dávám sem svoji historicky první fotku sám sebe. To bylo čtvrté zimní táboření za tuhle zimu. Jedna noc s kámošem v Beskydech, grilování, čínský stan 3F, sníh u východu upravený na snadnější vylezení, stará TaR Prolite Plus a tenká pěnovka, Panyam 600, na sobě 2 mikiny a teplé spodky. Podle teploměru bylo ve stanu –10 až –12° (venkovní –11 až –13°). Jeden mrtvý strom jsme přiložili do ohně, z druhého jsme udělali lavičku.

      0 0
      • Atilla  

        Ty jsi někde ze Sibiře, ne? Tady to nepadlo od –6. Bohužel jsem ještě neotestoval karimatku od zajo. Napřed zánět průdušek a pak karanténa. 2021 nezačíná nejlépe:)

        0 0
        • pocestny  

          Joo, na průdušky taky trpím jednou, dvakrát ročně. Děcka něco obvykle dotáhnou ze školy.

          Normálně podhůří Lysé hory, 900 m.n.m.. Ze soboty na neděli bylo, jak píšu (a ten teploměr ukazuje ±1 stejné hodnoty jako jiné teploměry). V neděli odpoledne, když jsme se vrátili k autu, zůstalo –12 (teploměr v autě), ve městě –9 (teploměr v autě). Večer zpět doma a –16 (v dolině mezi horama), a v pondělí ráno skoro –20. To by byl teprve pořádný test, škoda takové nevyužité příležitosti :)

          0 0
      • scret  

        dobre ty :)

        0 0
      • JSt  

        mne prijde divny, ze jste si stan vyfuneli jen o stupen. :-)

        0 0
        • mastihuba  

          Hele nevite nekdo o kolik se vylepsi trisezoni spacak vlozenin letniho nebo druhyho trisezoniho spacaku? Mam perak s komfortem do –2 a moc se mi po celodennim mrznuti venku nechtelo riskovat nachlazeni.

          0 0
          • scret  

            pocitej, ze se to nikdy nesecte, prtze jeden spacak bude brat loft druhymu… Samozrejme je to sance, jak provizorne dat i vetsi zimu, nez do kolika mas spacak… Ale dam priklad, spacak 300g peri a 600g, tak to nikdy nebude dle meho nazoru, jako kdybys mel jeden s 900g peri…

            0 0
            • mastihuba  

              S tim samo pocitam jsem zvyklej pocitat ze 1+1 neni dve, ale jen treba 1,2 :)

              0 0
            • odik  

              Noo je asi taky hodně o velikosti, pokud budeš mít 300 g peří a na něj 600 g peří který bude větší tak si osobně myslím že to bude lepší než 900 g. -můj názor

              0 0
              • scret  

                je mozny, ze to bude lepsi diky nekolika vrstvam neprofuk materialu (pertexu)… Nevim, nikdy jsem tuhle metodu nezkousel. Ale pritelka chce zkusit se mnou ted zimni spani, tak tam vyzkousi Vikinga 300 do 600.. :)

                0 0
          • pocestny  

            Taky jsem to tak kdysi dělal, jen sem se v tom víc potil, takže je dobrý třeba ten druhý nezapínat, dokud to není nutné. O kolik ti neřeknu, ale mezi svátky měl kámoš sebou 1 letní a 1 starý třísezonní spacák z dutého vlákna (dalo by se říct že měl vlastně 2 letní) a přežil noc od –6 do –10 v pohodě. Taky jsem tak dal dost studené noci, prostě okay. Ale pokud jde o peří, to nehřeje zespodu, tak si to pojisti více karimatkama. Můžeš si taky uvařit do spacáku petku vody… řekněme 60°C, navlíkneš ji do ponožky pro lepší pocit, a hřeje to dlouhé hodiny…

            0 0
            • mum-on-bike  

              Lidi, spali jste někdo venku v zimě bez stanu, pod širákem (ne v díře ve sněhu)? Jak to řešíte, třeba celtu přes spacák nebo žďárák nebo nic? Spacák mám dostačující dle čísel, ale vítr to může asi hodně změnit. Máte s tím někdo zkušenost?

              A jinak teplá voda ve flašce, jo, to funguje dobře :-) Tahala jsem se i s termoforem, snese až 85°C, strčila jsem ho do nohou. Spacák mám dlouhej, tak jsem na něm neměla nohy úplně nalepený, takže to nepálilo… a hřál ještě k ránu.

              0 0
              • pocestny  

                Můžeš no, karimatka na sníh a přespíš. Když máš karimatku jen 50cm na šířku, tak se oplatí kolem ní čímkoliv (třeba ešusem) udělat žlábek ve sněhu, abyses nedotýkala spacákem sněhu. Ale sníh je různý. Nejhorší je lehký prachový sníh, co neušlapeš, a sype se ti přes karimatku pod spacák. Je lepší odházet co nejvíc pryč, ale né vždycky je to možné. Můžeš pod karimatku dát trekové hole do kříže, tak se méně propadne, až si lehneš.

                Neřešil jsem to nijak. Když zrovna nesněží, nemusíš nic řešit. Když sněží, tak spodní část spacáku (nohy) strčíš do batohu, přes tělo přehodíš bundu (nic jiného jsem třeba neměl), jednoduše využiješ COKOLIV, co máš v tu chvíli k dispozici. Kromě jedné nouzovky (natažená šlacha) o nic moc nešlo.

                Kopat záhraby je většinou zdlouhavá, náročná práce. Né vždycky je na to vhodný sníh, né vždycky máš na to čas nebo nářadí. Kromě toho je to relativně nebezpečné, protože sníh je pružný. Je to fajn na Youtube, ale v reálu máš nejspíš promyšlené dopředu, co budeš v které situaci dělat (třeba sejít níž, kde využiješ stromy a podobně).

                Můžeš vykopat mělkou díru (3/4 metru) bez stropu, vytvořit strop z větví a zaházet je sněhem (hodně bezpečná a rychlá varianta když fučí vítr). Další bezpečná varianta mi přijde i možnost udělat trojúhelníkový zářez ve svahu. Ne na lavinovém svahu. A pak to lehce překryješ plachtou.

                Fotky ze starých časů…

                0 0
                • scret  

                  tyjo, ta prvni fotka snehovyho domecku… to se mi nikdy nepostestilo :( Krasa

                  0 0
                  • pocestny  

                    Velký záhrab jsme dělali jen jednou. S tím kámošem jsme dělali celkem 3 záhraby a iglú a tohle byl poslední. Jako vzpomínky dobrý :-D, ale opakovat bych to nechtěl.

                    Šli jsme na Lysou v hustém sněžení a potom prudký propad teploty. Celkově byly tři metry sněhu. Venku –15, fičák jak cyp, uvnitř –10 a slyšel jsi jen takový šum z venku. Plocha stropu měla asi 2,5 × 2,5 metru, a vrstva sněhu na stropě měla asi metr. Velmi nedoporučuju dělat nic velkého. A když, tak to musí mít konkávní tvar, prostě klenbu, a né takový hotel.

                    Strop se prohnul, ve 2h ráno jsme odešli dospat dovnitř vysílače na Lysé hoře, strávili jsme pak den v hospodě u kamen, a šli jsme si ten strop opravit. Přespali jsme v tom ještě jednu noc (měli jsme všechno suché od těch kamen) a pokračovali na Visaláje. Kdyby to tu první noc spadlo, tak se z toho nevyhrabeš. A v tom je to právě nebezpečné.

                    Po 24 hodinách i postele potřebovaly vyrovnat. Není to hezká fotka, ale je na tom vidět, jak se to chová. Na fotce zvenčí jde vidět ten průhyb (po asi 36 hodinách od stavby).

                    0 0
                    • mum-on-bike  

                      Pod sněhem bych spát nemohla… asi klaustrofobie trochu, přesně bych viděla, jak mě to zavalí…

                      0 0
                    • Atilla  

                      Zajímavé, že se to takhle propadlo. Spal jsem 3 dny v zahrabu, ale bylo málo sněhu, takže dřevěná konstrukce. Na ni izotermická fólie a zaházet sněhem. Každopádně jsem to udělal moc nízké a vylézat na chcaní bylo peklo:)

                      Další ponaučení bylo, že díru na studený vzduch není chytré dělat u nohou.

                      Je vidět, že už máš něco naspáno a taky, že jsi slušný otužilec.

                      0 0
                      • pocestny  

                        otužování jako úplně moc né. Jen to chce mít chuť zkoušet nové věci

                        0 0
                    • scret  

                      Vim. Bohuzel ja vzdycky zazil malo snehu a tak se vyhrabala jen takova jeskyne na 3/4 cloveka… Tohle je luxusni hotel… Ale je to fakt velky a tak ten propad bude vetsi… Mozna tim, ze jste to delali rovny, tak se to prohnulo…

                      0 0
                • mum-on-bike  

                  Díky za rady, vyznáš se teda…

                  0 0
              • scret  

                jak pise pocestny… Anebo kup zdarak a neres :)

                0 0
              • tachmude  

                Já v hamace underquilt Cumulus Selva 300 a Viking 600.Tarp Jurek. Koncem minulého roku Orlické hory –7.Na noc Merino podvlíkačky Merino Duo Active dlouhý rukáv, péřovka a kukla. Spaní lepší jako doma ( možná pomohl i ten rum ).

                0 0
                • mum-on-bike  

                  Hamaku mám taky… ten tarp vypadá moc dobře, to je Jurek tarp 2? Ten standardní, 10tis sloupec asi, žejo… ten ultralight 5tis sloupec píšou, že není tak pevný v tahu… Karimatku jsi měl jednu?

                  Jinak s alkoholem jsem opatrná, rozšiřuje cévy, což je dobré na prokrvení, ale zase tím člověk ztrácí moc tepla kůží.

                  0 0
                • pocestny  

                  To je parádní stříška, líbí se mi to řešení jak to uzavřít. Jde to udělat na čtvercové plachtě? Já jsem spal s malou stříškou, s tím nic nevymyslíš. A teď mám doma 3×3m. Má jen 3 oka na každé straně, což je taky dost omezující. Chci jich tam pár přidat.

                  Ten underquilt stačí třístovka? Nebo se vyplatí teplejší underquilty? Nebo jak bys to popsal?

                  0 0
                  • tachmude  

                    Jestli to jde udělat na čtvercové plachtě nevím. Jurek má rozměr viz. foto. Underquilt 300 zatím při –7 v pohodě. Ještě se dívám na Cumulus comforter m400. Toto se dá použít na vícero způsoby.

                    0 0
        • pocestny  

          jo no, ale pod předsínkou je vykopaná díra na pohodlné „vystupování“ ven, tama fučí dovnitř čerstvý vzduch, dá se to eventuálně zavřít třeba batohem, ale neřešili jsme to, měli jsme batohy mezi sebou.

          0 0
    • mastihuba  

      todle mi připomělo vlákno kdo chybí? :D

      https://www.idnes.cz/…-zpravy_mike

      0 0
      • pocestny  

        nedávali jste to do koronavlákna? :)

        Já jsem šel na víkend do Jesu, když měl přijít Kyrill a bylo to úplně boží. Spal jsem na Vřesové studánce v podkroví. Jak zahučel vítr, zvedlo to koberec a dovnitř fouknul sníh. Pak jsem šel kolem Hučivé Desné, metr prašanu a bylo to namáhavé i na sněžnicích.

        0 0
      • pocestny  

        Ale náčelník HS má pravdu, no… My vymýšlíme blbosti, abychom se nenudili. Možná ta bivakující žena a kluci pod celtou nebyli úplní začátečníci. Umím si představit, že na tebe spadne celta, těch 30cm sněhu docela stačí na to, abys nenašel boty. Okay, tak vyhrabeš boty a než sbalíš věci, zmrznou ti ruce, pak někam jdi v bílé tmě – zkus to trefit k chatě Franciska (je tam fajn dřevník) – čelovka je ti k ničemu, z kopce jsi rád, že na mobilu vidíš „modrou šipku“ a podle které koriguješ směr. Přitom si můžeš každým krokem zlomit nohu…

        0 0
    • pocestny  

      Novinky – Krkonoše Nebyli však schopni označit místo, kde se nacházejí. „Neměli v mobilu instalovanou aplikaci Záchranka.

      Idnes – Beskydy Turisté sice u sebe měli nabitý mobilní telefon, neměli však staženou aplikaci Záchranka, která by jejich hledání značně ulehčila, a ani neuměli pracovat s Google mapami.

      (obojí je zřejmě citace Horské služby, obojí ve stejný den, obojí tepláky a tenisky, připadá mi to teď jen jako sprostá reklama na tu aplikaci. Podle webu je v tom zainteresovaný přímo stát… no.. prostě se mi to nezdá)

      0 0
      • mr.antik  

        Nevim jestli aplikace Záchranka zabrání demenci zůčastněných…

        0 0
      • scret  

        tak „Zachranka“ je uz dlouho a je to fakt dobra vec…

        Jo… ehm… ale taky ji nemam:))

        0 0
    • dopi  

      Ahoj,

      nenašel jste někdo nějaký dětský spacák pro teploty těsně nad nulu? Nejlépe něco skladnějšího, lehčího?

      Kolem 3–4K ?

      0 0
      • pocestny  

        Pro jak velké děti?

        V té ceně asi Rákosku do +7°. Cumulus Junior 300 vyjde o litr dráž. Ještě bych zvážil Kwak Kuňku K110 nebo K130. Nejsou levní, ale slibují hydrofobní úpravu. Teplotní určení K110 je mimo: s 225g peří nevěřím na ten komfort –2 v délce 110cm. Ale 410g peří u K130 už –2° celkem odpovídá u délky 130cm. Nebo tam nesedí ta hmotnost výplně?

        Ještě jsem objevil Warmpeace Viking 600 150cm. Ale to už je overkill. A zbytek jsou duťáky, sice jsou objemnější a těžší, ale třeba na tábor je to vhodnější.

        0 0
        • dopi  

          Mlaďas má nějakých 120cm, šest let, na ten Kiki Downův jsem koukal. Cena by byla dobrá, ale podle mě by to chtělo maličko víc peří -trochu se bojím aby mu v něm nebyla kosa (jaro, podzim).

          Perfektně vypadá výkon/cen ten z aliny, ale upřímě dalo by se tomu věřit?

          Děkuji moc za rady, asi trošku připlatím a vyhraje ten Cumulus, Kwak 150 vypadá velmi dobře, ale ta cena už je taky vyšší.

          Duťákům jsem se chtěl ubránit, z důvodů co píšeš -v plánu je, aby si mlaďas pomaličku začal nosit spaní sám.

          Dík

          0 0
          • pocestny  

            Přesně to jsem si říkal před 4 lety, a ze Sira Džouzefa mi odpověděli něco ve smyslu „Máme jen to, co máme, to vám musí stačit, a nazdar“. V cumulusu byli vstřícnější, a do Junioru 250 uměli přidat 100g navíc (celkem 350g). Máme ho vyzkoušený v nule. Bohužel od té doby šly jejich ceny celkem nahoru. Přesto od té doby už kupuju všechno u nich.

            Prima-spacáky by mi tehdy taky byli ochotní vyrobit dětský péřový spacák. Stačí se s nimi domluvit, že to mají udělat podle střihu jejich dětského sériového spacáku. Asi o 2 roky dříve (2014?) mi udělali hodně teplý dětský spacák z dutého vlákna. Ale myslím, že Prima by to vyrobila jen z obyčejného pertexu, bylo by to pravděpodobně těžší, a současná nabídka mi nepřišla nějak cenově výhodná, abych ji výše zmínil. Tak jen ať víš.

            S kwakem osobní zkušenost nemám, ale když budeš hledat tady na foru „Kwak“, tak určitě najdeš nějaké informace.

            S péřovým spacákem a neoair xlite small si mohou děti nosit „svoje spaní“ v tomto batohu . Celková hmotnost batohu včetně plyšáka a píšťalky může být do 1 kg.

            0 0
            • oddie  

              Ten Cumulus s 100g + máme vyzkoušený v –3° bez sebemenšího problému, ale já mám ty děti dost otužilé, tak to nemusí být měřítko :)

              0 0
          • pocestny  

            Jo a když má teď už 120 cm, myslím, že z K130 ti příliš rychle vyroste. Ani nevím, jestli je tím myšlena výška postavy, nebo celková délka, musel bych si to lépe nastudovat… to už nechám na tobě

            0 0
            • dopi  

              jj, koukal jsem na K150, tam už byl nárust ceny oproti Cumulusu vidět.

              0 0
      • pocestny  

        Hele tohle je zajímavý dětský spacák, pokud nelžou ohledně kvality peří. Asi to zpracování nejde srovnat s nějakým high-endem, ale za ty prachy by to možná šlo…

        Délka 160cm, 400g husí peří, celk.hmotnost 750g

        Aegismax K400

        0 0
    • pocestny  

      DOTAZ K POUŽITÍ UNDERQUILTU a co si myslíte o alternativě z Alíka:

      Ačkoliv už je po zimě, uvažuju nad underquiltem k hamace, takže bych nemusel řešit problém s polohováním karimatky (hamaka + underquilt + spacák).

      Tachmude psal (19.1.2021 11:49), že používá Cumulus Selva 300 . Tak jsem se díval na rozměry a ceny (z jejich nabídky bych vzal dejme tomu Selva 300 large nebo 450 large). Ale chci spát v hamace šikmo a rozměr hamaky je dejme tomu 300×152 nebo 280×175. Konce hamaky zateplit nepotřebuju, ale Selva je poměrně úzká: má rozměr pouze 90–110cm x 235cm. Když to dám na spodek hamaky, nebudou při poloze šikmo nohy mimo underquilt? Když umístím Selmu šikmo (viděl jsem podobné řešení na netu), nemůžu spát na protilehlé úhlopříčce. To jsou však jen teoretické úvahy a potřebuju někdo s praxí.

      Alternativy z dutého vlákna nechci. Zároveň si myslím, že i tenký a levný underquilt z duťáku splní účel. Experimentoval jsem totiž s obyčejnou fleecovou dekou připevněnou zespodu hamaky + nafukovačkou, a bylo to hodně dobrý (až na tu otravnou manipulaci s karimatkou). Ale pokud řeším cenu, tak Selva taky není optimální (235–275€ je dost peněz na občasné použití). Z toho pohledu mě napadlo, co kdybych koupil celorozepinatelný spacák z Aliexpressu Naturehike CWM400 ? Ten má rozepnutý až 200×160cm (dle recenzí má asi o pár cm méně) a jeho konce upravil pružnou gumou + háčky na bocích. Cena je 92–100€. Má 400g peří a nejspíš studené švy. Podélné komory by mohly zabránit sesypávání peří pod hamaku.

      0 0
      • tachmude  

        Ještě jsem se pohlížel po tomto Cumulus Comforter 400

        0 0
        • pocestny  

          No je to trošku širší, trošku kratší. Rád bych věděl, jestli když chceš spát šikmo, musíš řešít šikmo ten underquilt? A myslíš že bude v pohodě ta čína? (ta je velká dost, myslím hlavně materiálově a funkčně)

          0 0
      • pocestny  

        Dneska jsem dal pod hamaku deku z dutého vlákna (asi druhou nejlevnější z IKEA, nevím přesně už je starší) + Panyam 600, venku 0°C. Zajímalo mě jen to, zda to půjde bez karimatky a jaký to bude rozdíl zespodu.

        Ta volnost pohybu bez karimatky je boží, ale teplotně to byl fail. Bylo samozřejmě poznat, že u chodidel, kam už deka nedosahovala, byla větší zima. Ale ona v tom byla zima celkově všude. Spal jsem v tom teda asi jen 3h, a šel jsem domů. Když bylo –10, zvenku hamaky byla fleecová deka a uvnitř T-a-R Prolite plus, tak bylo teplo. Překvapil mě tak výrazný rozdíl – ten výkon obyčejné nafukovačky.

        Objednám ten spacák z číny 160×200, a zkusím ho modifikovat, aby kopíroval hamaku. Ale i tak to vypadá, že v zimě, …řekněme v –10… tam ta karimatka bude muset zůstat, nebo budu muset dát pod hamaku 2 takové underquilty (ten čínský a ještě tam vložit třeba Cumulus Magic)… to můžu zkusit příští zimu.

        0 0
        • mum-on-bike  

          To mě zajímá, napiš sem potom zkušenosti prosím. S underquiltem asi i ušetříš objem/hmotnost bagáže ve srovnání s karimatkou, ještě když třeba vezu dvě (reflex + nafuk), ne? … dá se najít na netu samozřejmě, ale jsem teď líná to hledat. A taky srovnat se na dvou karimatkách je o čtvrthodinovém ladění vrstev a pak se celou noc ani nehnout :-) Jinak v –10ti to u mě nehrozí, tak –5 max.

          Jinak mě ještě napadlo, jestli jste někdo nezkoušel nebo co si o tom myslíte: hamaku mám double, tedy širokou – že bych na jednu stranu našila síťky k zavěšení kamenů jako zátěží, pomocí toho pak přetáhnout jednu bočnici hamaky přes sebe a zavřít se do hamaky jako do kokonu. Pomohlo by to proti větru a ten padákový nylon unese i malinko vody/sněhu… jen nevím, jak dlouho by se tam dalo dýchat.

          0 0
          • pocestny  

            No, určitě dám vědět, jak tento pokus dopadne. Teplotně však už v červnu nic moc nepoznám. Ale hmotnostně to s hamakou nevychází moc dobře. To je spíš snaha o nové zážitky, než o hmotnost.

            0 0
            • mum-on-bike  

              Mno, ten objem a hmotnost právě… na zádech by mi to tak nevadilo, ale na kolo chci fakt co nejmíň krámů. Hamaka se mi líbí tím minimalismem, ale když k tomu připočtu slapstraps, karabiny, jedna karimatka navíc, případně celtu, underquilt… tak mi snad začíná vycházet líp stan, msr hubba hubba 2 má 1720g, 46×15cm. Akorát v lese a v kopcích je problém najít místo, kde ho postavit..

              0 0
              • RomanH  

                Osobne teda vidim vyuziti hamaky jen kdyz je fakt velke blato, do mokradu. Mne staci termofolie z lekarnicky (skladna a nic nevazi), nafukovacka, a spacak. Pokud chci mit poreseny i dest, pak beru tarp (nove mi dosel i UL stan z Alika na zimu), nebo hledam pristresky (studuji i dopredu mapy/fotky).

                Hamaka jako takova mi proste v CR prijde za beznych podminek jako zbytecna hmotnost navic (karimatku, spacak, a pripadne i ten tarp musis tahnout stejne).

                0 0
                • mum-on-bike  

                  No budu to muset někdy zkusit, jen tak na zemi pod širákem… Zatím se mi moc nechtělo kvůli lezoucím breberám, pořád mám tak nějak pocit, že v hamace toho na mě tolik nevleze.. Možná to bude pozůstatek z Madeiry, kde jsem měla ráno housenku zalezlou i v ponožce :-D

                  0 0
            • pocestny  

              Feedback pro všechny, zvláště pro mum-on-bike: Číňan mi doručil CWM400 neuvěřitelnou rychlostí, ten spacák dokonce i mezitím zlevnil – někde jsem ho v jednu chvíli viděl kolem 2150 Kč, já jsem platil asi 2400 Kč. Už 28.4. jsem psal na Aliexpress první dojmy, šlo spíše o kritiku, ale uzavřel jsem to s tím závěrem, že za danou cenu je to dobrý. To čínské peří má pravděpodobně nižší loft než uvedených 800 cuinů (srovnávám podle zkušeností s produkty cumulusu). Nelíbí se mi tam ten otvor u zipu u nohou. Ale jinak je to použitelný spacák. Nechal jsem ho den ležet, aby získal loft. A proti slunci jsem viděl, že na některých místech prosvítá. Ty komory nemají „studené“ švy, je to taková nízká „H konstrukce“. Podélné komory mi připadají pro daný záměr okay (underquilt nevisí sice úplně vodorovně, ale to je v pořádku). Hmotnost s obalem 872g, s gumičkama navíc a očkama řekněme 900g.

              Viděl jsem hodně podobně řešené underquilty odněkud z Michiganu, které měly na koncích ještě zateplovací límce, které to lépe utěsnily, aby tam neproudil vzduch (ale i mě to celkem slušně kopíruje hamaku), lehčí – protože neměly zip, a teplejší – více peří. No hlavně mě potěšilo, že to vlastně řeším stejně, jako týpci na YT.

              Přespal jsem v tom jen jednou, na závěry je brzo. Ale dobrá, bylo 5 až 3°C, bez karimatky, zespodu jsem necítil chlad jako s dekou 16.4., a poprvé jsem se v hamace fakt dobře vyspal – takže z tohohle pohledu super výsledek. Teplotně to bude použitelné asi do nuly. A v mrazu použiju zimní karimatku – myslím, že dobrý. Ukázalo se, že to nepotřebuju prodloužit, a že 200×150cm, když ležím šikmo, mi bohatě stačí. Takže fajn, posunul jsem hamakování na nový level, a mám s tím teď nějaké plány…

              Negativa? Kromě obecně známých potíží s hamakou, nic, co by stálo za řeč. Myslím, že s ohledem na kvalitu peří od Cumulusu bude Selva 300 hřát stejně nebo lépe než 400g čínského peří, a váží jen 560g (oproti 900g od číňana). Takže s prioritou na hmotnost bych šel do Selvy 300 … a zavěsil ji trošku šikmo (je užší).

              Hmotnost na jaro-podzim vychází asi na 3 až 3,2kg. Hmotnost na zimu: vychází asi na 4,5 kg. S tímhle základním vybavením je to o hodně těžší než spaní v UL stanu. Asi jsem to tu už psal, nechci do hamakování dávat větší peníze (300 Kč hamaka z dekáče, 500 Kč tarp, 2400 Kč underquilt, a hromada špagátu). Tarp jsem vybral špatně, Po pár nocích a rozsáhlém průzkumu mi připadá optimální obdélník 3×4m s minimálně čtyřmi poutky na podélné straně. Takže půjdou ty strany zavřít.

              0 0
              • mum-on-bike  

                Super, moc díky za průzkum a zprávu. Takže cesta to je, jen ty hmotnosti jsou dost vysoké, jak píšeš. Takže kde to terén umožní, tak radši asi stan nebo celtu..

                0 0
        • mr.antik  

          cokoliv jde tlakem ležení zmáčknout je fail a je jedno jestli je to umělý vlákno, levný peří nebo to nejdražší peří.

          0 0
          • scret  

            *1

            0 0
          • pocestny  

            Tu deku jsem zavěsil POD hamaku. chtěl jsem poznat ten rozdíl s karimatkou/bez karimatky, protože někdy listopad/prosinec jsem dělal pokus s dekou a karimatkou v –10, myslel jsem, že s tlustější dekou v nule bude teplo. A nebylo.

            0 0
          • mum-on-bike  

            Jak píše pocestny, obalíš se zvenku, to je celkem geniální řešení :-)

            0 0
            • mr.antik  

              jasně už chápu… mě se nejvíc zamlouvá tedy cesta tarpu a spaní na zemi, pro jednoho se vždycky nějaký hezký ďolíček najde a hmotnostně se dá dostat mnohem níž (a samozřejmě přímo úměrně k penězům.

              0 0
    • Jiminka  

      Čau, dotaz… Vložka do spacáku? Jedeme na vodu a můj spacák je super, jen je docela do mírného chladu. Nechci kupovat nový, ten můj je dobrej, ale docela bych chtěla zvýšit jeho odolonost. Máte tip na nějakou super thermo vložku? Je vůbec něco takovýho? Díky moc.

      0 0
      • Atilla  

        Záleží co od toho chceš. Sea to summit dělá všemožné vložky, já mám od nich tak 12 let hedvábnou vložku a je super. Zvlášť do péřáku. A dá se v tom vyspat i v létě doma když je vedro. Komfortu to přidá cca 2 stupně.

        0 0
      • tsunami  

        Vložka do spacáku Thermolite Reactor Extreme od Sea to Summit. Akorát bych nevěřil reklamním kecům o tom, že přidává 15 stupňů apod. Mám ji, používám a posouvá to komfort odhadem o 5–10 stupňů podle toho jak jsem unavený.

        0 0
        • mum-on-bike  

          +1

          Akorát u mě tak o +5 stupňů, ale nemám tu nejteplejší. Je to dost drahé, myslím, že má smysl jen pro trekaře, co honí objem a hmotnost. S dekou do spacáku nemám zkušenost, ale myslela bych si, že se bude hrnout. A líp se na spaní oblíct? Čepice a tlusté ponožky udělají hodně ;-)

          0 0
      • pocestny  

        Vložky do spacáku vyzkoušené nemám. Ale zajímalo by mě, jestli máš nějaký odhad, do jaké teploty je v tom tvém spacáku ještě snesitelně (současný komfort) a jakou teplotu čekáš v noci (protože nepíšeš, jestli jedeš v srpnu, nebo kdy). Řekněme že i ten úplně nejblbější spacák zahřeje ve 20°C. Fleecová deka, kterou můžeš vzít zadarmo z domu ti přidá pár stupňů a je to zadarmo, s nějakou mikinou nebo bundou se dostaneš lehce na komfort 10°C (přece jen nebudete někde na vrcholcích hor, že jo) a budeš to mít zadarmo. Na lodi se to snadno uveze.

        0 0
      • babkanakole  

        Za mě na vodu naprosto klasickou fleecovou deku a dát dvojitě, pokud ti to tak vyjde na délku a pokud máš na to místo vevnitř. Na vodu nepotřebuješ zas tak extra skladné a lehké. Nebo se porozhlédnout po kamarádech, a zkusit si půjčit něco lepšího.

        0 0
    • Sabulak  

      Ahoj, já jsem termovložku koupil na netu. Vybral jsem si tuto https://www.nanosilver.cz/…CAKU-FLOWERS. A je super. Já ji využívám i na spaní ve srubu na výletech. Je to pohodlný.

      0 0
      • Jasam  

        Tak jednu reklamu na nanosilver jsi dal sem, další do vlákna „Jaké elektrokolo“. Nechceš si dát raději nick Nanosilver, ať všichni ví, za koho kopeš?

        0 0
      • IRIDIUM  

        Úplně nechápu, proč se chlubí unikátním designem vložky, když ji stejně nikdo neuvidí. Jinak osobně mám rozporuplné zkušenosti se značkou – chyby při doručování – odlišná velikost, jiný druh zboží. Abych nebyl mimo příspěvek, tak vlastním vložku Sea to Summit Thermolite Reactor Plus a z dosavadních poznatků tedy žádná sláva (rozhodně nedává dalších cca. 10 stupňů C k dobru).

        0 0
        • mum-on-bike  

          Mám stejnou zkušenost, taky mám Sea To Summit, tu prostřední gramáž. Těch 10 nebo 12°C k dobru jsou z říše pohádek, prostě nad kvalitní spacák a karimatku není. Už to ani nevozím, zabere to poměrně dost místa v batohu a 350g (tuším) taky není málo. Daleko víc se mi osvědčila hedvábná vložka z Decathlonu, malinký a lehký pytlíček, ani snad není určený jako termo, ale je znát. Možná hlavně proto, že když se zpotím, rychle odvede vlhkost a není mi tak následně zima.

          0 0
    • Jiminka  

      Děkuji za typ, líbí se mi a je i cenově dostupná!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.