Snížení krevního tlaku ježděním?

124 nepřečtených
  • NeumimTo

    Zdravím,

    napíšu to krátce. Byl jsem u lékaře a ten mi naměřil tlak 140/70 a při druhém měření 145/70. Puls je prý v pořádku. Je to moc nebo málo? Jeden známý mi říkal, že sportem se tlak spraví. Co je na tom pravdy?

    Poslední měsíc moc nesportuju, maximálně tak 2× týdně se jdu proběhnout.

    0 1
    • maajkee  

      140/70 je pořád v normě, taky mívám tak 135–140 na 65–70, když nejezdím tak mám i 150, což už je vyšší.

      Tepy po zimě mívám okolo 70, pak když delší dobu jezdím tak i 50.

      0 1
    • Singlespeed  

      Sportem se tlak nespraví ani náhodou. Jezdím ročně přes 15000 km na kole a tlak mám rok od roku vyšší a už skoro 5 let beru léky.

      0 0
      • václav56  

        Máš pravdu, celý život jsem měl nízký tlak (115/60), ale před 5-ti lety změřen vysoký celkový cholesterol, dostal jsem prášky, které jsem zahodil a začal jezdit na kole. Po roce se to spravilo. Teď mi táhne na 57, v létě mi začaly nějaké problémy (jako při angině pektoris), naměřen tlak 150/80 a jak píšou ostatní: dostal jsem na 24 holter na sledování srdce (výsledek = bez nálezu), po měsíci znovu tlak 150/85, klidový tep 60. Pak zátěž „na kole“ u kardioodborníka: dosáhnul jsem zátěže 2,9W/kg při tlaku 225/90 a při tepu 157…Výsledek: vše v pořádku, pouze teoretická možnost vazospatické AP. Jo, a když si měřím KT doma nebo v kanclu, mám mezi 115–140/65–80. Tož beru prášky zatím na oboje a 10.12. na kontrole uvidíme, co dál. Komu e vysoký KT souzen, ten se ho nezbaví. Málo solit, dobře a pravidelně spát, nestresovat, přiměřeně a pravidelně sportovat v doporučených TF.

        0 0
        • ZuzicK  

          a snizit cholesterol zdravou stravou..

          0 0
          • václav56  

            jo – to jsem právě v uplynulých letech zkoušel, ale pak má pevná vůle nějak vyšuměla. Zabíjačky, chleba se sádlem, řízky…prostě jen zdravý pohyb nestačí. Ono mít celkový chol. vyšší než 8 je už moc.

            0 0
          • winter78  

            Mám 184cm, 79kg, ideálna váha, nie moc tuku, mastné jedlá nejedávam vôbec, zabíjačkové špeciality mi dvíhajú žalúdok, viacmenej jedávam normálne kuracie mäso a dosť veľa zeleniny a ovocia, jogurty,polievky, väčšinou celozrnné pečivo, biele pečivo vôbec. Cítim sa skvele, mám energie na rozdávanie, fyzička na výbornú, cholesterol v norme, všetky výsledky v norme…a aj napriek tomu sa liečim na zvýšený krvný tlak, to jest 140/90. Ak je to u niekoho v rodine alebo je to dedičné, tak s tým človek neurobí nič. Treba sa len držať v jedení, zdravo žiť, pretože keby som mal napr. 110kg a kopec sadla na bruchu, žral zabíjačkové kentusy, tak ten tlak by som mal omnoho horší.

            0 1
            • maajkee  

              Třeba ne, třeba bys ho měl uplně stejnej :)

              0 0
            • McBlacky  

              každopádně pochválit se umíš, když nic jiného

              1 0
            • ZuzicK  

              Neříkám, že lze tím snížit tlak, ale cholesterol je svinstvo a narozdíl od tlaku lze hladina snížit u většiny lidí zdravou stravou.

              0 0
              • dancing dog  

                cholesterol je látka nezbytná k životu,je součástí biomebrán. Celková hladina cholesterolu nic neříká, důležitý je poměr celkového chol ku „hodnému“ HDL cholesterolu, čím je nižší(ten poměr),tím lépe. Třeba moje mamka má to štěstí na geny, že přestože má celkovej přes 6, ale HDL skoro tři, takže má ten poměr (aterogenní index) naprosto luxusní,necelej­ch 2.5.

                Je tedy třeba určit nejen celkovej, ale i HDL složku. Ale je pravdou, že většina lidí má při zvýšení celkového cholesterolu ten index nepříznivý( 4 a více)

                0 0
                • McBlacky  

                  tak tak. Když doktor viděl moje předoperační vyšetření tak to hned šel ukázat kolegům – cholesterolu mrak, ale špatnýho málo, k tomu hladina glukózy hodně nad normál

                  0 0
                • ZuzicK  

                  Tak. Ale pokud nekdo napise, ze ma vysoky cholesterol, tak tim vetsinou mysli i pomer.

                  0 0
              • mastihuba  

                známej dycky před odběrem nasadí kysaný zelí a přísnou dietu a s výsledkama to dělá divy :D

                0 0
        • Brosses  

          A ty si uz mel anginu pectoris, ze vis co ze jak to vypadalo to co si mel?

          Tlak je stejne kvalitni ukazatel jako BMI. Prilis malo a prilis moc je jednoznacne spatne. Ale snazit se urcit hranicni hodnotu, kdy je to jeste dobre a kdy uz spatne je z principu nemozne. Jednou to srdce musi obslouzit cely objem kardiovaskularniho systemu a prekonat mensi nebo vetsi spad a to vse pri individualnim stavu „trubek“. Jestli mas pres dva metry, tak se do doktorskych tabulek vejdes jedine jako anorekticka. A jestli presne dva, tak leda jako lina nic nedelajici modelka.

          0 0
      • Ricci  

        mne sport pomohol s tlakom ho znizit,hlavne ten spodny a vyrazne…

        0 0
    • mr.antik  

      no jestli seš nějak tlustej, tak by se mohl spravit, resp. by nemusel tolik růst, ale jinak nevim že by se měl nějak tlak měnit…

      0 0
    • Chaingang  

      řekl bych že sportuju asi docela dost, nějak tlustej asi nejsem a stejně beru prášky na vysokej tlak…vypozoroval jsem jenom, že když málo spím, mám tlak vyšší než když spím pořádně.

      0 0
      • pepek  

        A to ty prášky berete dobrovolně? Zkusili jste něco jiného? Mám 2× tolik let, ale prášky jsem nechal ležet. Vždyť je to na doživotí. (Vaše doktorka za to dostane od firmy nějaký dárek)

        0 1
        • Singlespeed  

          Nic jiného nepomáhá než léky. Vysoký tlak je u některých lidí záležitost geneticky daná. Od jistého věku začne stoupat ať člověk dělá co dělá. Kdybych nežral prášky, tak mám cca 170/110 a každý rok víc a víc.

          0 0
          • pepek  

            A co jsi zkoušel jiného, než prášky? Zeptala se tě vůbec doktorka na životosprávu? Mně ne. Okamžitě mi to předepsala při údajných 140/90. (Ale často jezdí na „kongresy a školení“ do Španělska apod.)

            0 1
            • Singlespeed  

              Než lékařka předepsala léky, ptala se mě na ledacos a prošel jsem několika vyšetřeními. Pak jsem nafasoval léky a nosil holter, aby se zjistilo, jak pomáhají. Předpokládám, že to tak probíhá u každého hypertonika.

              0 0
              • pepek  

                To je pak něco jiného. U mne byl postup, který jsem popsal.

                0 0
            • Chaingang  

              V životosprávě jsme žádnou chybu taky nenašli…nesolím moc, jím netučny jídla, nechlastám, nekouřím, nepiju moc kafe, trenuju, regeneruju a spím

              0 0
            • dancing dog  

              No jo,to jsou oni,davaj lidem prasky anebo je dokonce operujou,jenom aby z toho neco meli.. Zavrit je i ordinace a nemocnice..

              0 1
        • myscho  

          Osobne som zacal brat lieky na tlak sice z „nicoho“. Na zaklade merania pri lekarovi a overeniu na holteri- meranie 24 hodin.

          Ale ked mi tohto roku prislo zle a skoncil som v nemocnici s tlakom 200/120 hovor nieco o dobrovolnosti..

          Co sa tyka sportu, (vo vhodnej miere a intenzite) urcite zle nespravi, ale zazraky by som od toho necakal.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Pravdu díž. Přítelkyni nacpali taky asi 5 druhů doživotně. Příčinu nikdo neřeší…

          0 0
          • Koloman  

            A co s tím má společného díž ? :-))

            0 0
          • jonys  

            Přesně to je koncept celé „západní“ medicíny: naučit doktory jen léčit, ne vyléčit. Znají jen stovky prášků, zkus se některýho zeptat třeba na bylinky, psychosomatii…

            Traumatologie super-rozsekáš se na kole, klobouk dolů, co dokážou spravit. Ale jinak jak píše Pepek :-(

            0 1
          • jonys  

            Přesně to je koncept celé „západní“ medicíny: naučit doktory jen léčit, ne vyléčit. Znají jen stovky prášků, zkus se některýho zeptat třeba na bylinky, psychosomatii…

            Traumatologie super-rozsekáš se na kole, klobouk dolů, co dokážou spravit. Ale jinak jak píše Pepek :-(

            0 1
    • Svart  

      Z vlastni zkusenosti, me sport tlak snizil. Ale asi spise tim ze co poradne sportuju, tak nepracuju po vecerech a nocich a myslim i na neco jineho nez praci. Ted mam rano 140/70 pri klidovym tepu 47, driv kolem 165/115 a 70 tep – to uz mi ale doktorka slibovala prvni infarkt pred 30kou…

      0 0
    • Concorde  

      140/70 je ještě v normě, nicméně je to ta horní hranice. Dost výrazná je psychika. Syndrom bílého pláště je mocný, čísla pak skáčou o dost výš. Mně doktorka naměřila 135/80 a bohužel jsem natrefil na nějakou můru, která mě začala zdrbávat že se s tím neléčím, že mám hypertenzi a kdesi cosi, že už několik lidí umřelo jenom tak, že se šlahli do hlavy a dva dny na to prostě běželi a najednou spadli k zemi a bylo po nich, že to není sranda atp atp. Změnil jsem doktora (okolím uznávaného) ten mi to v klidu vysvětlil, že není důvod se strachovat, ale pro jistotu dostanu na den holter a pak se uvidí.

      Jinak krevní tlak ovlivňuje genetika, psychika a taky míra solení jídla. Rychlý turista (aspoň myslím, že to byl on) tu kdysi psal, že stačí aby týden jedl přehnaně zdravě a měl naopak nízký krevní tlak. :) Ale to je spíš extrém…

      Člověk trpící obezitou při pravidelném sportu opravdu tlak srazí, nicméně záleží co je příčinou vysokého tlaku…

      0 0
      • Rychlej turista  

        Jo, byl jsem to já, ale já mám běžně nižší tlak. Teď jsem byl u doktora kvůli obnově ZP a naměřili mi 105/65, takže přes vánoce to dočasně opravím na běžné hodnoty :-)

        0 0
        • Concorde  

          Samozřejmě, já chtěl jen podotknout, že i strava má na tlak jistý vliv. :) Co já bych dal za nižší tlak.. :(

          0 0
      • Brosses  

        Zalezi na typu sportu. Pokud to bude silovy a vaha zustane jen se presune do svalu, tak na tlaku pozna leda prd.

        0 0
    • Válec  

      Asik jsem divny,ale ja mam krevni tlak 126/81… :D

      0 0
    • MirosPikos  

      Já přišel teď z posilky, kde sem byl na kole a naměřil jsem 120 na 60 :)

      Ale teď k téma, sám na sobě pozoruju, že když hodně sportuju (kolo, hokej, volejbal a další sport) a shodím nějaký ten tuk, tlak mi jde hodně dolů a občas mám motačky když se zvednu.

      0 0
    • Meluzina  

      já mám běžně 90/60:-) na vysoký tlak pomáhá výluh z kopřiv, soused na chatě to užíval, dožil se 92 let a byl jako čiperka, takže kopřivy, ideálně čerstvé, naložíš do pitné vody přes noc do lednice, půlku várky vypiješ ráno nalačno a druhou půlku po doušcích během dne, protože je zima a čerstvé kopřivy nejsou, zkus to s čajem, ale max. 14 dnů, jinak sport je pozitivní způsob léčení vysokého tlaku, určitě méně solit a více pít, aby si odpočaly ledviny

      0 1
    • Paja  

      Hranicni mas jen horni (systolicky) tlak. Nejdriv bych si zkusil zmerit tlak nekde sam, v klidu, napovi to, jestli to nahodou neni jen tim doktorem – syndrom bileho plaste. Ja mam vysokej tlak, jakmile vemu za kliku od spitalu;) Nepises. ze by ti doktor nutil nejaky prasky, pokud ano stejne by te nejdriv poslal na holter (zvlast, pokud by sis doma nameril tlak normalni).

      0 0
    • pendergast  

      Občas sa pri bajkovaní dajaké to púšťanie žilou pritrafí, ale neodporúča sa to.

      Potom by mohla hrať úlohu protistresová funkcia bajkovania, to sa však treba vyhýbať frekventovaným miestam.

      0 0
      • Smazaný účet  

        tak pouštění žilou by fungovat mohlo, ale je důležitý ohlídat, aby se ti při tom nezavzdušnila soustava…

        0 0
    • Neunzikger  

      Pro běžný denní režim bez nadměrných iontových ztrát je fyziologická potřeba cca 2 g soli na den coby zdroje sodných iontů. Doporučená denní dávka Světovou zdravotnickou organizací je cca 5 g NaCl na den. Průměrná spotřeba v ČR je asi 17 g soli denně. Množství přijaté soli je významným faktorem zvyšujícím krevní tlak, nikoli jediným. Dá se ovšem osobním přístupem výrazně korigovat (na rozdíl od např. vrozených dispozic).

      Je lepší zkusit to se solí než vyrážet klín klínem léky.

      0 0
      • ovčák  

        jen bych dodal, že negativní dopady nadbytku nacl na tlak do jisté míry eliminuje draslík (a snad i hořčík). jenže jejich žádoucí poměr je v běžné stravě těžko dosažitelný a dost vychýlen ve prospěch kuch. soli.

        0 0
      • dancing dog  

        Nechci vyvolavat nejakej flame,ale z jakyho roku jsou tydle informace? 1998?

        Hypertense sice patri mezi civilisacni nemoce a zivotni styl (vaha,pohyb,stre­sy,spanek..apod) jeji cetnost znatelne ovlivnuji,nicmene zakladni a nejdulezitejsi- vrozena dispozice.. Byla tu i drive – antihypertensiva spolu s ockovanim a antibiotiky maji nejvyssi podil na prodluzovani lidskeho veku…smat se nekomu,ze bere leky na tlak je znamkou neoduvodneneho rozumbradovstvi..

        0 0
        • jonys  

          Víš v čem je problém? Máš vysoký tlak=jdeš k lékaři. Ale ten jen vidí čísla, jsou nad normál=předepisuje léky. Neřeší nic víc. Možná ani neví, co to vlastně ten tlak je a čím je odchylka způsobená (tlustému řekne že tuk, hubeňourovi že geny). Tady máš bobule a běž, další! Další věc je, že populaci to vlastně většinou vyhovuje: nemusíš nic měnit, jen 2× denně polkneš bobulu, že.

          http://www.celostnimedicina.cz/…-postupy.htm

          0 1
          • pepek  

            Jonysu, je ti vůbec jasný, že to píšeš doktorovi?

            0 0
            • ZuzicK  

              Jako, ale je to vetsinou tak. I ja jsem si pomohla sama sobe a to je mi teprve 25 :-/ Taky by mi na vsechno nejradeji dali prasky a vidim ze okolo me na to lide pristupuji. Druha vymluva je, to dnes ma vetsina populace! To mi taky opravdu pomuze, fakt.

              0 0
              • dancing dog  

                v 25 si sama pomůžeš skoro se vším, nemyslím teda polytrauma nebo leukemii a pod. problém je v tom, že nemoce přicházejí s věkem, můžem to částečně limitovat, ale prostě přicházejí. Más dizpozci k hypertensi- jistě, budeš se hýbat, budeš v pohodě bez stresu(jde-li toto ovlivnit?!),budeš zdravě jíst, budeš štíhlý.. jen fajn, samozřejmě dobře, oddálíš příchod nemoci o 5 možná 10 možná 15 let, ale jednou prostě přijde..

                co pak, ještě víc zhubneš, ještě víc se hodíš do pohody? asi ne, pak tu máš to tritace nebo cynt..

                Pokud Ti diagnostifikujou tlak nebo cukrovku- jasně, upravit životozprávu, udělat co jde, možná to i zvrátíš, ale to trvá minimálně měsíce…nebrat po tu dobu léky a vystavovat se zbytečně risiku mrtvice, infarktu nebo selhání ledvin- pytlovina..

                0 0
                • ZuzicK  

                  Tak to je jasne. Ale vidim co vidim, spousta lidi bere bobule zbytecne, aby se nemusili omezovat napriklad v jidle.

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    Me sere hlavne to, ze prijdu za doktorem a chci s nim vyresit problem a on si nejspis nechce lamat hlavu, tak mi predepise prasky na bolest, wtf! Pritom to treba ani temer neboli.. verim, ze spoustu lidi tim ale oblbne a nici jim zbytecne jatra napriklad. Tenhle pristup uz jsem zazila 2×, snahu o reseni problemu a zajem ze strany lekare temer nikdy – vpodstate radne jen jednou, kdyz uz to nebyla sranda.

                    Jo, ted asi uslysim, ze bych mela vymenit lekare, je mi to jasny :-)

                    0 0
                    • alexandr  

                      Ja sel k doktorovi s narazenymi zebry. Rentgen a tak. A nadavkem mi predepsal prasky proti bolesti. Z tech jsem se poblil, tak mam super motivaci na to, abych priste zadne nebastil, pokud to jen trochu pujde :)

                      0 0
                    • McBlacky  

                      prvotní názor na doktory, že umí vše vyléčit se během života mění na názor, že neumí vyléčit nic. Jakž takž traumatologie, když máš kliku na operatéra

                      0 0
                  • dancing dog  

                    tak to je samozřejmě špatně, to máš pravdu..

                    0 0
          • mr.antik  

            jenže co zmůže obvoďák, když tam má člověka, kterej má nějaký stresový povolání apod.

            Že ho nebude léčit, dokud nevymění práci, manželku apod?

            0 0
            • jonys  

              Tak pokud někoho stresuje manželka, je to divný, ne? Lidi by se měli spíš brát právě aby si byli oporou, že…

              A povolání, vím, že je to těžký, ale pak je nutný zamyslet se nad otázkou, zda je horší být nezaměstnananej (nebo mít hůř placený flek) nebo mrtvej…

              0 0
              • McBlacky  

                nezaměstnanej se ale dost často rovná mrtvej.

                0 0
              • Meluzina  

                taky mám stres na 99% v práci, ale nic jiného se prostě nerýsuje:-(

                stresují mne klienti, se kterými si domluvím schůzku x km od domova, jedu v blbým počasí a oni nedorazí ani se neomluví…:-(

                stresuje mně ústředí pojišťovny, které se snad spiklo proti klientům a ruší jim smlouvy kvůli pitominám, které se dají do druhého dne vyřešit…:-(

                0 0
              • Meluzina  

                a manžel tak občas po 14-ti letém manželství:-)

                0 0
          • dancing dog  

            tak tenhle odkaz mě fakt přesvědčil.. MUHAHA

            prostě žijem v týhle době. Za 30letý války umírali krom kovu v břiše nebo hrudníku lidi na hlad a mor, nyní je to jinak.. doba, včetně prodlužování lidského věku prostě nese zvyšování frekvence těhle nemocí, které prostě musíš řešit práškem. nemůžou se všichni odstěhovat do hor, celej den pást ovce a jíst j3×týdně..

            0 0
            • jonys  

              Můžeš mi říct, co tě konkrétně tak rozesmálo a kde jsi se tam dočetl o pasení ovcí???

              Pepek píše, že seš doktor. Jestli ano, nelze se tvému uvažování divit, byl jsi pilulkové masáži vystaven 6 let a asi jsi i dál v praxi. Protože je jasný, že je potřeba z něčeho žít a za pacienta, co odchází po 3 minutách s kýblem receptů je stejně bodů, jako se s ním drbat hledáním nějakých příčin, zkoušet cvičení, měnit návyky, jídelníčky…

              0 0
              • dancing dog  

                sorry, asi jsem zbytečně ostrej.. já vůbec nepreferuju prášky nad zdravý životní styl, to bych byl blázen. Ale dobře vím, že to prostě někdy bez těch prášků nejde, že právě ty prášky mají velký vliv na prodloužení středního věku populace..

                Jinak pracuju v oboru, kde to bez léků fakt nejde a kde jsem viděl spoustu lidí zemřít, takže mám asi menší sklon k tomu,věřit na čaje a tobolky z kopřiv..

                pasení ovcí byl jen synonymem odchodu z civilisace

                S těma odměnama za předepsaný prášky- podlehl si trochu masírce médií, ne že by na tom vůbec nic nebylo, nicméně pojištovny dost praktiky i ambulantní specialisty dost moří a pokutujou za vysoké předepisování léků, takže se tato argumentace celkem stává blábolem..

                0 0
                • pepek  

                  Blábolem? Mně soudružka předepsala prášky na tlak, aniž by se mě na cokoliv zeptala. Tchýně zkolabovala na zastávce, v nemocnici jí řekli, že kombinace prášků, které má předepsány ji málem zabila. (Bývá toho plná igelitka a paní dochtorka vždy poradí přesně tu jednu lékárnu, kde mají býti patáky vyzvednuty). Existuje i zpětná vazba, že se doktor doví, pokud jsi tu správnou lékárnu nenavštívil. Kolegu, který si vyřizoval hypotéku vyzpovídali v bance po stránce zdravotní daleko víc, než by se ho kdy nějaká doktorka bývala zeptala.

                  0 0
                  • dancing dog  

                    blábolem… mluvíme asi každý o něčem jiným, to, že je někde nějaká špatná doktorka neznamená, že všichni předepisujou léky víc a víc jen kvůli prachům odfirem…

                    navázání doktorů na lékárny nezpochybňuju, naopak, bývá pravidlem, vlastně předpisem, že každý recept po vydáníléků je vracen na místo, kde byl napsán…

                    0 0
                • jonys  

                  O odměnách psal Josef, já řešil body :-)

                  Je jasný, že jsou obory, kde zaplať pánbůh za léky. Ale ale…Mám 2 příklady ve svém blízkém okolí. Proktokolitida. První po 5 letech dost krutých příznaků, všelijakých léků a přísné diety přešla do péče odborníka na akupunkturu a psychosomatickou léčbu. Zlepšení až do stavu zdravého člověka, dnes bez příznaků, problémy zcela vyjimečně.

                  Druhý 10 let v „péči“ lékařů stále s recidivami, navíc vedlejší účinky léků přebíjí jinýma, imunita v kýblu…

                  Tak si vyber. Blbý je, že jsou choroby, kde máš jen jeden pokus a musíš vsadit na jednu kartu, že…

                  0 0
        • Neunzikger  

          Ten rok 1998 zhruba sedí. Fyziologická potřeba se za posledních 50 000 let asi nezměnila, WHO také není nijak názorově přelétavá a jestli máš aktuální data spotřeby soli, tak je, prosím, uveď. Významný posun k lepšímu by pro mne byla potěšující zpráva.

          Než lze seriózně obvinit vrozenou dispozici, je třeba vyloučit ostatní vlivy. Mám na mysli zejména vliv výchovy a prostředí. (Např. Jestliže si rodiče vyžrali hypertenzi a potomek se stravuje stejně a k tomu má méně pohybu – není vyloučen vliv výchovy a prostředí.)

          To, že si jsem vědom více faktorů jsem výše uvedl a záměrně jsem úpravu stravy formuloval jako možnost k vyzkoušení.

          Při osobním sdělení těchto argumentů přátelům s hypertenzí má slova také nedopadla na úrodnou půdu. Pro ně to byla nevyžádaná informace, oni radši chtěli mít potvrzeno, že za to nemůžou, že to je rodový. A to že jim chci trhat od huby…

          Už vůbec nezpochybňuji účinnost léčiv. Pro farmaprůmysl jsou zejména léky, co bude jíst půl populace po 40 let, mimořádně zajímavé – tam konkurence ve vývoji generuje nové, účinné, komfortní, s minimem vedlejších účinků produkty.

          Já si jen dle hesel méně někdy znamená lépe a všeho s mírou dovolil navrhnout k vyzkoušení méně solit.

          0 0
          • Brosses  

            no za posledni rok urcite spotreba narostla. cukrovinky se nepatrne soli pro zvyrazneni sladke chuti a jejich spotreba vzrostla. ted uz nevim, ktery noviny to psaly posledni tyden a jestli zdroj dat bylo csu nebo neco jinyho.

            0 0
          • dancing dog  

            no, solení přemíru je nesmysl, nicméně se nakonec neprokázalo, že sůl je takový spouštěč hypertense, za jaký se měla.. tedy pokud má člověk slušně fungující ledviny..

            je to jako se vším- solit, ale v rozumné míře..

            jinak se samozřejmě asi shodnem o vhodném životním stylu, jenom prosím- ty léky prostě někdy jsou naprosto nezbytné..

            0 0
            • Neunzikger  

              Neshledávám příjem soli faktorem na hypertenzi tak bagatelním jako ty.

              Kdo už vysoký krevní tlak má, měl by solit – jak píšeš v rozumné míře – tzn. přiblížit se k doporučovaným 5 g NaCl na den. To co je u nás „normální průměrná běžná obvyklá“ dávka, je cca 3× tolik.

              Můžu dát i příklad veřejného praktikování – v pořadu Jste, to co jíte. Účinkujícím s hypertenzí naordinovali do programu důsledné omezení příjmu soli. To tak, že si vařili i neosolené brambory. Ke snížení hypertenze došlo ještě dříve, než ti lidi stihli zhubnout na sádle. Mohla se u nich snižovat medikace.

              Ten pořad je mimo jiné motivační, vzdělávací a s konkrétními příklady z lidu. Nezaznamenal jsem zpochybnění odbornosti vedení. Tam by asi lidi veřejně netýrali odsolováním, kdyby „se nakonec neprokázalo, že sůl je takový spouštěč hypertenze“.

              0 0
        • Neunzikger  

          Ten rok 1998 zhruba sedí. Fyziologická potřeba se za posledních 50 000 let asi nezměnila, WHO také není nijak názorově přelétavá a jestli máš aktuální data spotřeby soli, tak je, prosím, uveď. Významný posun k lepšímu by pro mne byla potěšující zpráva.

          Než lze seriózně obvinit vrozenou dispozici, je třeba vyloučit ostatní vlivy. Mám na mysli zejména vliv výchovy a prostředí. (Např. Jestliže si rodiče vyžrali hypertenzi a potomek se stravuje stejně a k tomu má méně pohybu – není vyloučen vliv výchovy a prostředí.)

          To, že si jsem vědom více faktorů jsem výše uvedl a záměrně jsem úpravu stravy formuloval jako možnost k vyzkoušení.

          Při osobním sdělení těchto argumentů přátelům s hypertenzí má slova také nedopadla na úrodnou půdu. Pro ně to byla nevyžádaná informace, oni radši chtěli mít potvrzeno, že za to nemůžou, že to je rodový. A to že jim chci trhat od huby…

          Už vůbec nezpochybňuji účinnost léčiv. Pro farmaprůmysl jsou zejména léky, co bude jíst půl populace po 40 let, mimořádně zajímavé – tam konkurence ve vývoji generuje nové, účinné, komfortní, s minimem vedlejších účinků produkty.

          Já si jen dle hesel méně někdy znamená lépe a všeho s mírou dovolil navrhnout k vyzkoušení méně solit.

          0 0
    • bochov  

      Mne je 47let,a ted mina preventivce naměřili 185na 110 takže jsem si vzal nemocenskou nafasoval Prestance a je mi dobře tlak vyrazně klesl a je mi lepe.

      0 0
    • Mark-H14  

      Nemění se tlak také věkem?

      Já mám dnes na transfuzce 125/70 a bude mi 41 prý je to OK, ale myslím, že jsem měl ty minimálně tu první hodnotu vyšší.

      0 0
      • Neunzikger  

        Ještě loni touto dobou jsi jinak vážil a jinak jedl, tak jsi mohl mít jinačí tlak.

        0 0
        • Mark-H14  

          Také to tomu přisuzuji. Což je pro mnohém odpověď. Změna životního stylu = jiný tlak.

          PS: a teď je mi zase pořád zima! Sakra.

          0 0
          • Neunzikger  

            Seveřani říkají, že není velká zima, je jen špatné oblečení. Jégrovky se Ti pod oděv vejdou.

            V létě sis asi zase užíval větší tepelnou pohodu.

            0 0
            • ZuzicK  

              To rikej me :-) S nizkym tlakem je mi zima jakmile sedim dele i v 25 °C (uvnitr). Naopak nad

              30 °C je mi zase vetsinou blbe :-) Ale obleceni pravda dokaze divy (pokud se alespon trochu hybu).

              0 0
      • Ricci  

        bud rad

        0 0
    • mijjan  

      Pokud máš nadváhu nebo jsi obézní, tak by sport měl pomoci. Co shozené kilo, to 0,6 mm Hg dolů. Samozřejmě musíš změnit životosprávu. Omezit sůl, kofein, alkohol, tučná jídla. Přidat více zeleniny, draslíku a hořčíku!

      Jinak 140/90 mm Hg se už bere jako vysoký tlak. Dříve bývalo 120/80 bráno jako normální a v té době bylo 130/85 jako vysoký. Nyní se to posouvá 130/85 se bere ještě jako dobrý, ale 140/90 už je vysoký krevní tlak!!

      0 0
      • maajkee  

        140/90 je hranice dokud je to relativně v normě.

        Hranice hypertenze je oficiálně v současnosti stanovena na 140/90 mm/Hg. Optimální je ale hodnota nižší, u mladších dospělých by klidový tlak měl být nižší než 120/80. Pokud je tlak v rozmezí 130–140/85–90, hovoříme již o vyšším tlaku, tzv. „vysokém normálním“, který již zvyšuje riziko!. Je dobré vědět, že v zásadě čím nižší tlak, tím nižší riziko – a naopak. Příliš nízký tlak (hypotenze), vyskytující se nejčastěji u mladých žen, může sice působit určité problémy, ale ve skutečnosti, na rozdíl od hypertenze, rizikový a poškozující zdraví není.

        0 0
        • mijjan  

          dobrá 140/90 bude ještě dobrý a 141/91 už bude špatný:D

          0 0
    • TeryPV  

      Já si teď na transfuzce prošel kolečkem vyšetření, kvůli nízkému tepu… Bylo mi opakovaně naměřeno 41–43 … Jak kdyby nikdy neviděli sportovce :D

      0 0
      • Rychlej turista  

        Ale Mlho, vždyť o tom se tady už dobrou čtvrthodinu bavíme! :-)

        Doktoři prostě mají své tabulky a pokud z nich vybočuješ, automaticky tě bez zbytečného zdržování (vyptávání) začínají léčit. Že vybočuješ proto, že jsi statistická chyba, neb se chováš jinak, než většinová (nemocná) populace, je už na tobě, abys mu to vysvětlil. Někdy to dá práci, ale pak si ušetříš zbytečnou léčbu a následné skutečné nemoci :-)

        0 0
    • mastihuba  

      tak včil du od doktorky 145/90 první náměr a druhej 175/110 :) kdo má víc?

      0 0
      • jonys  

        Ty vole…

        0 0
        • mastihuba  

          a jestli si zajdu na krev hned po víkendu tak to bude ještě zajímavější. jsem to měl absolvovat v létě před zabijačkovým obdobím :)

          0 0
      • pepek  

        Vole, nesmíš se jí při tom měření koukat do výstřihu.

        1 0
      • maajkee  

        Já měl letos v únoru 160/100

        Byl jsem na krvi a všechno v pohodě, cholesterol perfektní na to jak občas žeru :)

        Měřil jsem si pak doma a 138/85 a podobný tlaky. Od března jsem začal jezdit, pak jsem byl u doktorky někdy v červnu a tlak mi naměřila 135/70 i puls se mi rapidně snížil.

        Každopádně vysokej tlak má otec, takže k tomu mám předpoklady a jediný co oddálí jakoukoliv léčbu je sport, držet si váhu. Naštěstí solím celkem minimálně.

        0 0
        • dancing dog  

          moje mamka má u doktora pravidelně o 20 až 30 torrů vyšší TK než když si měří doma sama, kalibrovaným přístrojem..

          0 0
    • MarciPlat  

      Ono to není tak jednoduché. Jasně, zdravý životní styl přispívá ke správným hodnotám krevního tlaku, a do zdravého životního stylu spadá právě ten sport, výživa, stres… ALE rozhodně nejde říct, že sportem se to spraví. Za prvé, samotným sportem se to ani spravit nemůže, je potřeba zapojit i další složky a vést zdravý životní styl. Za druhé, ani nejzdravější životní styl občas nestačí, pokud se jedná o nemoc. Našla jsem článek k vysokému krevnímu tlaku, ale princip je stejný https://medicspark.cz/…krevni-tlak/ Pokud se jedná o nemoc, nespravíte ji jízdou na kole nebo zdravým jídlem!!

      0 0
    • Charles2k  

      Dám to sem. Bohužel mi také začal vysoký krevní tlak :-( O něco zvýšený mám skoro 10 let, ale teď od listopadu, jak je venku hnusně a brzy tma, tak jezdím/běhám o dost méně a motá se to 145–150/97–106 a občas bolí i hlava. Když mám dost pohybu – tj. ideálně alespoň hodina denně v minimálně střední intenzitě, tak je tlak cca o 15 nižší. Nestačí mi ale třeba jen chodit (to je moc nízká intenzita), nebo si zaplavat půl hodiny.

      Mamka má také vysoký tlak, dokonce jsme nedávno řešili u ní extrém 220/115, tudíž dědičně tam něco také bude. Plus mám dost vysoký LDL cholesterol – zatím na to nic neberu, ale předepsané statiny už pár let mám…

      Takže zřejmě min. přes zimní období budu muset nasadit prášky na tlak. A k tomu mám dotaz na ty co prášky na tlak berou – má to nějaký vliv na výkon, zaznamenali jste nějaký rozdíl?

      0 0
      • osobne  

        By tě mělo zajímat spíš zdraví než výkon. Jediné, co ty prášky na tlak dělají, že ředí krev, aby nebyla hustá. Toho možná můžeš docílit i tím, že budeš pít často čistou vodu a úplně vynecháš slazené a sycené nápoje.

        0 1
        • Charles2k  

          Beru pár let Godasal 100 (zhruba jako slabej anopyrin), takže tím již krev ředím… Na angiografii mi totiž diagnostikovali 50% ucpání jedné cévy.

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 6

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.